Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

12.10.22|13:41

Kingbet Kingbet

Μουντιάλ Κατάρ: Αντιδράσεις, προβλήματα, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

μουντιάλ-κατάρ-αντιδράσεις-προβλήμα-161033

Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς προβλήματα και αντιδράσεις δεν υφίσταται. Το έχουμε διαπιστώσει άλλωστε και από προηγούμενες διοργανώσεις, όπως ήταν το 2014 στη Βραζιλία όπου υπήρξε τεράστια καθυστέρηση με την ολοκλήρωση των έργων αλλά και με τη λειτουργικότητα των γηπέδων, τη διαμονή και τις μετακινήσεις μέσα στη χώρα.

Όπως είναι φυσικό, πολλά εμπόδια έχουν εμφανιστεί και στο Κατάρ που είναι παρόμοια και ακόμη πιο σημαντικά. Ας μην ξεχνάμε ότι θα παρακολουθήσουμε ένα Μουντιάλ που γίνεται για πρώτη φορά σε μουσουλμανική χώρα, όπου οι απαγορεύσεις είναι πολλές και αρκετά θέματα έχουν να κάνουν και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, η επιθυμία να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά στον αραβικό κόσμο ήταν τόσο μεγάλη, που χτίστηκε μια ολόκληρη πόλη για χάρη του μέσα στην έρημο.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΔΩΡΑ* ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ – ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ*!

Η Λουσάιλ έγινε για το Μουντιάλ

Η ανοικοδόμηση συνοικιών ή κάποιων περιοχών που φιλοξένησαν στο παρελθόν μεγάλους αγώνες (Ολυμπιακούς, Euro, Μουντιάλ) αποτελούσε βασικό σχέδιο για κάποιες κυβερνήσεις. Στο Κατάρ είναι η πρώτη φορά που χτίστηκε μια ολόκληρη πόλη για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Η δίψα για ποδόσφαιρο δημιούργησε από το μηδέν τη Λουσάιλ, η οποία θα φιλοξενήσει τον τελικό της διοργάνωσης αλλά και αρκετά ακόμη παιχνίδια από την αρχή μέχρι το φινάλε. Μια πόλη που μοιάζει με παραμύθι, σαν να έρχεται από ένα ακαθόριστο μέλλον, μέσα στην έρημο όπου πριν από μερικά χρόνια θα έμοιαζε με αστείο μια τέτοιου είδους φαντασίωση. Μέχρι εδώ καλά, βλέποντας κανείς τις φωτογραφίες από το γήπεδο και το χώρο όπου βρίσκεται. Η επιθυμία του εμιράτου έγινε πραγματικότητα.

Πίσω από όλα αυτά όμως κρύβονται και είναι θέμα χρόνου να βγουν μπροστά πολλές αντιδράσεις, ακόμη περισσότερα προβλήματα αλλά και θέματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ήδη στιγματισμένο πριν ακόμη ξεκινήσει, αν κρίνουμε από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τις αντιδράσεις από γνωστούς και άγνωστους.

Μόνιμοι κάτοικοι και εργαζόμενοι

Η πόλη Λουσάιλ υπολογίζεται ότι έχει περίπου 450.000 κατοίκους σε έκταση 38 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μια χούφτα γης που πήρε τελείως διαφορετική όψη. Από αυτούς οι 250.000 κάτοικοι είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και επισκέπτες. Η δημιουργία κόστισε 11,4 δις ευρώ αλλά ποιος νοιάζεται. Ο σκοπός ήταν να γίνει το όνειρο έστω και τεχνική… πραγματικότητα. Μια τοποθεσία με φόντο τη θάλασσα, με την πρωτεύουσα Ντόχα σε απόσταση 23 χιλιομέτρων. Μέχρι πρόσφατα θύμιζε χωριό σε μια απέραντη έρημο και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου γηπέδου.

Και έγιναν πολλά παράξενα από τότε που πήραν μπροστά οι μηχανές. Το Μουντιάλ του Κατάρ ανατέθηκε 12 χρόνια νωρίτερα, ελέω Μπλάτερ, μαζί με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΔΩΡΑ* ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ – ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ*!

Η χλιδή και η σκλαβιά

Ποια είναι όμως τα προβλήματα που προκύπτουν σε μια καινούρια χλιδάτη πόλη; Τι κρύβεται πίσω από πολυτελή κτίρια, πάρκα, ξενοδοχεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, πολυτελείς μαρίνες και μια παραλιακή με φοίνικες που θυμίζουν όλες τις καινούριες τεχνητές πόλεις του αραβικού κόσμου;

Η απάντηση είναι απλή αλλά όχι βαθιά κατανοητή για τον υπόλοιπο κόσμο. Εργάτες που ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς και πολλές φορές φτάνουν μέχρι το θάνατο. Αν αληθεύουν όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να δηλώσουν ότι είναι ντροπή και να αρνηθούν να πάρουν μέρος. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε κίνηση περί στήριξης δεν είναι συμβολική αλλά υποκριτική.

Επί της ουσίας αποδέχονται τον εργασιακό μεσαίωνα και κάνουν υποτίθεται τη δουλειά τους γιατί είναι επαγγελματίες. Μόνο που στο Μουντιάλ, υποτίθεται, ότι έχει μείνει και λίγος ρομαντισμός, γιατί πρόκειται για εθνικές ομάδες. Εκπροσωπείς τη χώρα σου, είναι τελείως διαφορετικό από την προσφορά εργασίας σε έναν σύλλογο.

Οι καταγγελίες και οι θάνατοι

Μια σχετικά πρόσφατη έκθεση του «Business & Human Rights Resource Center» (ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο) έφερε στην επιφάνεια τις τραγικές συνθήκες κατά την κατασκευή των γηπέδων στο Κατάρ. Περισσότεροι από 24.000 εργάτες, που είναι μετανάστες, κατήγγειλαν τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες έθεταν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Μισθοί απλήρωτοι για αρκετούς μήνες, βάρδιες που φτάνουν τις 20 ώρες, ταλαιπωρίες με τα απαραίτητα χαρτιά και έγγραφα, ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Αποτέλεσμα; Θάνατοι από ατυχήματα και ανακοπή καρδιάς λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Δημοσίευμα του «Guardian» μέσα στο 2021 ανέφερε περισσότερους από 6.500 θανάτους εργαζομένων, ενώ μέσα στο 2022 το νούμερο ξεπέρασε τους 15.000!!!

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΔΩΡΑ* ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ – ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ*!

Η μαύρη φανέλα της Δανίας

Μουντιάλ Κατάρ ΑντιδράσειςΜία από τις πιο ηχηρές αντιδράσεις σε όλα αυτά που έγιναν γνωστά, ήταν η απόφαση της Δανίας να αγωνιστεί και με μαύρες εμφανίσεις στη διοργάνωση, για να τιμήσει τους μετανάστες εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας Hummel έκανε ανάρτηση στο Instagram για το χρώμα του πένθους. «Υποστηρίζουμε την εθνική ομάδα της Δανίας σε όλη τη διαδρομή, όμως αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την υποστήριξη για ένα τουρνουά που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε η επισήμως εταιρεία. Η απόφαση πάρθηκε μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας.

Βέβαια η μαύρη εμφάνιση είναι η τρίτη επιλογή για τη Δανία, καθώς στο τουρνουά θα φοράει μια κόκκινη και μια λευκή ως βασικές επιλογές.

Η αντίδραση της Νορβηγίας

Εκτός από τη συμβολική κίνηση των Δανών, το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ προκάλεσε σοβαρές εντάσεις και στο συνέδριο της FIFA τον περασμένο Μάρτιο. Η πρόεδρος της νορβηγικής ομοσπονδίας Λίσε Κλάβενες δήλωσε ότι η ανάθεση τους Παγκοσμίου Κυπέλλου έγινε με απαράδεκτους τρόπους και είχε απαράδεκτες συνέπειες.

«Δεν υπάρχει χώρος για εργοδότες που δεν διασφαλίζουν την ελευθερία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν υπάρχει χώρος για ηγέτες που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν το γυναικείο παιχνίδι. Δεν υπάρχει χώρος για οικοδεσπότες που δεν μπορούν να εγγυηθούν νομικά την ασφάλεια και το σεβασμό των LGBT+ ατόμων (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανς) που έρχονται σε αυτό το θέατρο των ονείρων» είχε πει χαρακτηριστικά, με τον γενικό γραμματέα της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Χασάν Αλ-Θαουαντί, να δηλώνει απογοητευμένος και να απαντά: «Πάντα καλωσορίζουμε την εποικοδομητική κριτική και έχουμε πάντα τις πόρτες μας ανοιχτές».

Η απάντηση του Κατάρ

Ως πρώτη αντίδραση από το Κατάρ ήρθε η αναφορά ότι η βελτίωση του εργατικού συστήματος είναι σε εξέλιξη. Αρνήθηκε πάντως την εκμετάλλευση χιλιάδων μεταναστών που δούλεψαν για τη δημιουργία των γηπέδων και όχι μόνο. Παραδέχτηκε όμως την παρακράτηση μισθών.

Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρο ότι οι νόμοι στο Κατάρ εξακολουθούν να κάνουν διακρίσεις όχι μόνο στα LGBT+ άτομα αλλά εις βάρος των γυναικών. Κατά τα άλλα μιλούν για έργα που θα αποτελέσουν κληρονομιά, με πολλές εταιρίες να είναι έτοιμες να απευθυνθούν προς αυτούς μετά το φινάλε της διοργάνωσης.

Για το γεγονός ότι συνελήφθησαν και εκδιώχθηκαν κάποιοι που τόλμησαν να διαδηλώσουν δεν έγινε αναφορά και ορισμένα πράγματα αντιμετωπίζονται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμη και η συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες που θα ταξιδέψουν στο Κατάρ για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Καντονά: «Οικολογική καταστροφή»

Χειμαρρώδης ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο Ερίκ Καντονά, αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Δεν θα δω ούτε ένα παιχνίδι. Το Κατάρ δεν είναι ποδοσφαιρική χώρα! Πρόκειται για μια οικολογική καταστροφή, με όλα αυτά τα κλιματιζόμενα γήπεδα. Μια τρέλα, μια βλακεία. Και πάνω απ’ όλα μια ανθρώπινη φρίκη. Πόσες χιλιάδες θάνατοι, για να χτιστούν αυτά τα γήπεδα και να διασκεδάσει το πλήθος για δύο μήνες. Κανείς δεν νοιάζεται. Το μόνο νόημα αυτής της εκδήλωσης, το ξέρουμε όλοι, είναι το κέρδος».

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΔΩΡΑ* ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ – ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ*!

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τον πρώην μεγάλο σταρ; Είναι ο μόνος εξάλλου που υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να μην διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Μερικές φορές στη ζωή πρέπει να πάρεις αποφάσεις ακόμα κι αν αυτό κοστίσει. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα γεγονός που λάτρεψα από μικρός, που περίμενα να παρακολουθήσω με πάθος. Στη ζωή όμως υπάρχουν πράγματα πολύ πιο σημαντικά από το ποδόσφαιρο!»

Ελλείψεις σε μεταφορές και νερό

Μουντιάλ Κατάρ προβλήματαΌσον αφορά τα λιγότερο σημαντικά που έχουν να κάνουν με τη διοργάνωση, στο βασικό τεστ που έγινε 9 Σεπτεμβρίου στο Λουσάιλ Σούπερ Καπ (Αλ Χιλάλ – Ζαμάλεκ) υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στις μεταφορές και στο νερό. Τα παράπονα ήταν πάρα πολλά από τους 77.575 θεατές και την πλειοψηφία του Τύπου. Ήταν εμφανής η ανεπάρκεια σε μέσα μεταφοράς προς το γήπεδο, ενώ δεν λειτούργησε ο κλιματισμός, γεγονός που δημιούργησε τεράστια θέματα. Το νερό δεν είχε καθόλου πίεση και κάποιοι θεώρησαν ότι είχε να κάνει με την υπερβολική ζήτηση. Επίσης ήταν τεράστια η έλλειψη σε νερά από τους αυτόματους πωλητές, οι οποίοι άδειασαν πολύ σύντομα. Κατά συνέπεια μια σοβαρή διοργάνωση όπως είναι το Μουντιάλ, με τέτοιου είδους ελλείψεις, μπορεί να εξελιχθεί σε φιάσκο.

Χωρίς εμπειρία

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το Κατάρ, ως χώρα της Μέσης Ανατολής, δεν έχει καμία εμπειρία από τέτοιου είδους γεγονότα. Μπορεί να ξόδεψε πολλά δις για τη δημιουργία γηπέδων και ολόκληρων πόλεων, όπως η Λουσάιλ που θα φιλοξενήσει τον τελικό και κάποια άλλα παιχνίδια νωρίτερα, αλλά γνώση από ποδοσφαιρικά γεγονότα δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με τη FIFA, έχουν πουληθεί σχεδόν 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια. Υπάρχει όμως επάρκεια για όσα θα χρειαστεί αυτός ο κόσμος στο διάστημα που θα βρίσκεται στο Κατάρ; Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν οι αρμόδιοι φορείς, θα πρέπει να εξυπηρετήσουν έναν αριθμό ανθρώπων για κάποιες μέρες που ισούται με τον πληθυσμό της χώρας. Απίστευτο νούμερο για μια χώρα που δεν έχει πείρα από φιλοξενία και παροχές σε ένα τόσο μεγάλο event.

 

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip