Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad

04.08.22|10:22

Αντώνης Οικονομίδης Αντώνης Οικονομίδης

Αφιέρωμα Α' Τουρκίας 2022-23

αφιέρωμα-α-τουρκίας-2022-23-156581

Στις 14 Μαΐου έγινε η (πρώτη) φιέστα της Τραμπζονσπόρ για την επιστροφή της στην κορυφή έπειτα από 38 χρόνια. Την Παρασκευή, στις 5 Αυγούστου, 83 μέρες μετά από τότε, η «θύελλα»… καλωσορίζει την Ινσταμπούλσπορ στην Α’ Τουρκίας, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη κόντρα σε μία από τις τρεις νεοφώτιστες την υπεράσπιση των πρωτείων της.

Περίεργη η σεζόν που ξεκινάει. Και λόγω της ιδιαιτερότητας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και γιατί βρίσκει τις δύο από τις τρεις μεγάλες της Πόλης, Μπεσίκτας και Γαλατασαράι, προέρχονται από ιστορικά κάκιστη σεζόν, έχοντας μείνει εκτός Ευρώπης κι έχοντας αλλάξει προπονητή (ουσιαστικά η περυσινή αλλαγή στον πάγκο των «μαύρων αετών» με την άφιξη του Ισμαέλ, προπαρασκευαστική της φετινής χρονιάς ήταν).

[pamestoixima_desktop keimeno_etaireias=”Καλύτερο από ποτέ με δυνατές αποδόσεις και σούπερ προσφορές!” width=”100%”]

Τάση που, σε διαφορετικό πλαίσιο προφανώς, ακολούθησε και η Φενερμπαχτσέ με την πανάκριβη πρόσληψη του Ζόρζε Ζεσούς. Διαφορετικά τα δεδομένα για κάθε μία, τεράστια όμως η πίεση για όλες, τόσο οπαδικής όσο και οικονομικής.

Από αυτές τις τέσσερις, δεδομένα, θα προκύψει ο πρωταθλητής. Από εκεί και πέρα, άβυσσος. Κόνιασπορ, Μπασακσεχίρ, Αλάνιασπορ, Ντεμίρσπορ, Αντάλιασπορ, δείχνουν σε τροχιά διεκδίκησης του ευρωπαϊκού εισιτηρίου που περισσεύει και από εκεί και πέρα, όλοι οι υπόλοιποι ξεκινάνε έχοντας κατά νου την παραμονή και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη – ή έστω σκέτη, οποτεδήποτε και αν προκύψει – εξασφάλιση.

Σύστημα Διεξαγωγής

Στις 19 πλέον οι ομάδες της Super Lig (μια λιγότερη σε σχέση με πέρυσι), 38 συνολικά οι αγωνιστικές (2 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι), μια ομάδα συνεπώς θα έχει εναλλάξ ρεπό σε κάθε αγωνιστική. Στις 13/11 θα γίνει η τελευταία αγωνιστική πριν τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, στις 25/12 η επανέναρξη.

Ο πρωταθλητής θα συμμετάσχει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και ο 2ος της κατάταξης στον 3ο προκριματικό γύρο. Ο 3ος και ο 4ος θα συμμετάσχουν στο Κόνφερενς Λιγκ και ο Κυπελλούχος θα ξεκινήσει, το νωρίτερο, στον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Οι τέσσερις τελευταίοι, υποβιβάζονται, τρεις προβιβάζονται από την 1η κατηγορία.

Κριτήρια Ισοβαθμίας

Στις ισοβαθμίες ισχύουν κατά σειρά: η καλύτερη συγκομιδή στα μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων παιχνίδια, η καλύτερη διαφορά τερμάτων στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων, η καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων, η συνολική διαφορά τερμάτων και η καλύτερη επίθεση. Αν δεν υπάρξει διάκριση μετά από αυτά, γίνεται αγώνας μπαράζ.

Οι καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θ. Από Σε
Τρεζεγκέ Ε Άστον Βίλα Τραμπζονσπόρ
Τζόσουα Κινγκ Ε Γουότφορντ Φενερμπαχτσέ
Ζοάο Πέδρο Ε Κάλιαρι Φενερμπαχτσέ
Γουίλιαν Αράο Μ Φλαμένγκο Φενερμπαχτσέ
Ρομέν Σάις Α Γουλβς Μπεσίκτας
Βουτ Βίγκχορστ Ε Μπέρνλι Μπεσίκτας
Γιάροσλαβ Ρακίτσκι Α Ζενίτ Αδανα Ντεμίρσπορ
Σέρτζιο Ολιβέιρα Μ Πόρτο Γαλατασαράι
Χάρις Σεφέροβιτς Ε Μπενφίκα Γαλατασαράι

Μακροχρόνια

Σύμφωνοι. Ο πρωταθλητής πάντα ξεκινάει με αβάτζο. Όταν όμως η χρειάστηκε 38 χρόνια να πανηγυρίσει πρωτιά, μοιάζει δύσκολο να τον εμπιστευτείς στο back to back. Υποκειμενική προφανώς η αξιολόγηση του 3.25 που κυκλοφορεί (ως πρώτο φαβορί) η προοπτική διατήρησης των πρωτείων από την Τραμπζονσπόρ, αλλά όταν για παράδειγμα και ανεξαρτήτως συνθηκών προσφέρεται η Φενερμπαχτσέ στο 3.75 (Pamestoixima.gr) και – πόσω μάλλον – Μπεσίκτας στο 8.00 και Γαλατασαράσι στο 10.00 (!!!), σόρι, αλλά η αξία είναι προφανές πού βρίσκεται.

Στα χαμηλά και στη μάχη της παραμονής – πέρυσι πληρώθηκαν με πάνω από 10.00 οι προτεινόμενες για υποβιβασμό Μαλάτιασπορ και Ρίζεσπορ – προτιμώ να αφήσω στην άκρη τα προφανή που αφορούν τις νεοφώτιστες (και ειδικά την Ινσταμπούλσπορ) και να τζογάρω με την χωρίς ούτε μισή προσθήκη ακόμη Καϊσέρισπορ και την Γκιρεσούνσπορ, η οποία για δεύτερη σερί σεζόν θα κοιτάξει να βγάλει από τη μύγα, ξίγκι.

Ομάδες

ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡ

Έσπασε κάθε ρεκόρ, ισοπέδωσε τον ανταγωνισμό, «έτρεξε» ανεπανάληπτα σερί και έτσι, ουσιαστικά από το μέσο της περυσινής σεζόν, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν το πότε, που και πόσες φιέστες για την κατάκτηση του τίτλου θα έκανε. Ακόμη πανηγυρίζει το έβδομο πρωτάθλημα της ιστορίας της και πρώτο μετά από 38 χρόνια. Νωχελική η «θύελλα» στα φιλικά προετοιμασίας, ξεκίνησε τη νέα χρονιά με εμφατική κατάκτηση και του Σούπερ Καπ (4-0 τη Σίβασπορ) και παίζει ρέστα στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Μεταγραφικά θετικό το πρόσημο, αφού πέραν του πολύτιμου πέρυσι Ενγουακέμε δεν υπέστη σοβαρές απώλειες, καλύπτοντας το δικό του κενό με την προσθήκη του διεθνή Αιγύπτιου εξτρέμ Τρεζεγκέ και παράλληλα αυξάνοντας το βάθος του ρόστερ του κόουτς Αβτσί. Ανεξαρτήτως έκτασης, είναι ερωτηματικό κατά πόσον όλος ο οργανισμός των πρωταθλητών Τουρκίας μπορεί να διαχειριστεί διπλό και τριπλό αγωνιστικό μέτωπο.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Κολακευτικό το -8 με το οποίο έκλεισε την περυσινή σεζόν από την πρωταθλήτρια Τραμπζονσπόρ. Ποτέ δεν μπήκε σε ουσιαστική διεκδίκηση τίτλου, το μόνο που μπόρεσε να εξασφαλίσει ήταν η 2η θέση και η συμμετοχή στα προκριματικά του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, από το οποίο ήδη… αποχαιρέτισε μετά τον αποκλεισμό από την Ντιναμό Κιέβου. Οκτώ χρόνια αισίως χωρίς πρωτάθλημα τα «καναρίνια» (9 χωρίς τίτλο), σε χρονιά… εκλογών μοιραία ο πρόεδρος Αλί Κοτς έπαιξε ρέστα. «Χρύσωσε» τον Ζόρζε Ζεσούς, του έδωσε ό,τι ήθελε – ακόμη και μονοετές συμβόλαιο προκειμένου ο Πορτογάλος να αξιολογήσει την παραμονή του ή όχι – και ελπίζει. Και νέος τεχνικός διευθυντής (ο γνωστός μας από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ, Μάριο Μπράνκο), 10 οι ως τώρα ενδεκαδάτες προσθήκες, γενικά, σαρωτικό make over (και συνεχίζεται), το οποίο εν πολλοίς χρηματοδοτήθηκε από την πώληση του αναντικατάστατου Νοτιοκορεάτη στόπερ Κιμ στη Νάπολι. Η πίεση, για ακόμη μια σεζόν, τεράστια…

Φενέρμπαχτσε

ΚΟΝΙΑΣΠΟΡ

Προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της. Για μεγάλο διάστημα πέρυσι ήταν η μόνη που… έβλεπε (έστω με κιάλια) την Τραμπζονσπόρ, εν τέλει δεν άντεξε ούτε στην πίεση της Φενέρ, καταλήγοντας στην – ισοφάριση της καλύτερης ever – 3η θέση. Εξέλιξη που πιστώνεται ο κόουτς Ιλχάν Παλχούτ (συμπλήρωσε 1,5 χρόνο στα ηνία) και συνεχίστηκε καλοκαιριάτικα, με την εξασφάλιση – μίνιμουμ – των ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ (συνεχίζεται η προσπάθεια για είσοδο σε αυτούς του Γιουρόπα). Οι φιλοδοξίες διατήρησης του υφιστάμενου στάτους φαίνονται και από τη μεταγραφική δραστηριότητα των «πράσινων». Δεν έγιναν… τρέλες, έγιναν όμως μεστές και σημαντικές προσθήκες (11 συνολικά), χωρίς καμία από τις απώλειες (πλην της πώλησης έναντι 2,8 εκατ. ευρώ στη Γαλατασαράι του στόπερ Μπαρντακτσί) να «πονάει». Δύσκολα θα διατηρηθούν τα περυσινά κεκτημένα, θέση στην εξάδα ρεαλιστικός στόχος, αν αρκεί όμως για το ευρωπαϊκό εισιτήριο, άγνωστο.

ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ

Το περυσινό ξεκίνημα έμοιαζε συνέχεια της… προπερσινής, εφιαλτικής σεζόν. Η γρήγορη αλλαγή προπονητή με την άφιξη του Εμρέ Μπελόζογλου άλλαξε δυναμική. Οι «πορτοκαλί» βελτιώθηκαν και παρότι στο φινάλε… ρέταραν, κατάφεραν να τερματίσουν στην 4η θέση εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο (διεκδικούν παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ). Μεταγραφικά ξεχωρίζει σίγουρα η προσθήκη του Μεσούτ Εζίλ, πρακτικά όμως μετά τα όσα (δεν) έκανε στη Φενέρ ο πάλαι ποτέ Γερμανός διεθνής, από αλλού πρέπει να περιμένει η «Μπασάκ» ουσιαστική βοήθεια, χωρίς πάντως σε καμία περίπτωση να… θαμπώνει η μεταγραφική της ενίσχυση. Τίποτα το συγκλονιστικό και επ’ ουδενί τίποτα που να προοιωνίζει ποιοτική αλλαγή, ενώ υπάρχουν ερωτηματικά και ως προς το βάθος του πάγκου. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο μοιάζει ο προπονητής της, δεν παίζει όμως αυτός μπάλα. Στο πάνω μισό της κατάταξης η εκτίμηση για την πορεία της Μπασακσεχίρ, αλλά για τετράδα – που εξασφαλίζει Ευρώπη – το task μοιάζει πολύ δύσκολο.

ΑΛΑΝΙΑΣΠΟΡ

Ο προπονητής της, ο Ιταλός Φραντσέσκο Φαριόλι, στις 10 Απρίλιου έκλεισε τα 33 του χρόνια. Από τις πέντε ως τώρα προσθήκες της, οι τέσσερις είναι μικρότεροι των 21 ετών. Ξεκάθαρα φαίνεται η κατεύθυνση των «πορτοκαλί», ειδικά μάλιστα από την στιγμή που τους… βγαίνει κιόλας. Στις δύο από τις τρεις τελευταίες σεζόν έχουν τερματίσει στην 5η θέση (πέρυσι η δεύτερη), διεκδικώντας σταθερά και χωρίς την παραμικρή φανφάρα και σπατάλη του παρελθόντος ευρωπαϊκή έξοδο. Προφανώς έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αυτονόητα όμως δεν – μπορεί να – είναι κάθε χρονιά… Πάσχα. Η βάση υπάρχει ξεκάθαρα (παρότι τα κενά στα άκρα της άμυνας, ακόμη, δεν έχουν καλυφθεί), προβλήματα οικονομικά απουσιάζουν παντελώς, η έδρα πάντα αποτελεί μεγάλο όπλο, ωστόσο (κακά τα ψέματα) οτιδήποτε περισσότερο από ένα άνετο φίνις και πλασάρισμα στο πάνω μισό της κατάταξης, θα συνιστά – μία ακόμη – υπέρβαση.

ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

Χειρότερα δεν γίνεται. Για την ακρίβεια, η 6η θέση που τερμάτισε πέρυσι είναι η χειρότερή από το 1998, ενώ για πρώτη φορά μετά από το 2012 έμεινε και εκτός Ευρώπης. Μοίρα με την οποία συμβιβάστηκε νωρίς, γι’ αυτό και επιδιώχθηκε να αξιοποιηθεί το φινάλε ώστε να δοθεί χρόνος στον νιόφερτο τότε τεχνικό (Βαλεριέν Ισμαέλ) να προσαρμοστεί στις συνθήκες και να προετοιμάσει κατάλληλα το φετινό restart. Λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για … ζήτω, παρά ταύτα, οι «μαύροι αετοί» έκαναν καλές κινήσεις: ο στόπερ Σάις (από Γουλβς), ο φορ Βίγκχορστ (από Μπέρνλι), ο χαφ Φερνάντες (από Μπενφίκα), ο γνωστός μας Μαζουακού (αρ. μπακ, δαν. από Γουέστ Χαμ) και η περυσινή αποκάλυψη της Super Lig, o Κονγκολέζος φορ Μουλέκα (αγωνίστηκε δανεικός στην Κασίμπασα από Σταντάρ Λιέγης). Μπόλικη σκαρταδούρα αποχώρησε, υπάρχει ήδη φοβερή πίεση στον Ισμαέλ για το ακόμη αναποτελεσματικό 3-4-3 που εφαρμόζει και μηδενική, πλέον, ανοχή για οτιδήποτε διαφορετικό από διεκδίκηση του τίτλου.

Μπεσίκτας

ΑΝΤΑΛΙΑΣΠΟΡ

Ξημέρωμα σταθμός: 5 Οκτωβρίου 2021. Ο Νούρι Σαχίν κοιμήθηκε ποδοσφαιριστής, σιτεμένος και – κακά τα ψέματα – περισσότερο προβληματικός στην καθημερινότητα της Αντάλιασπορ και ξύπνησε, εκείνο το πρωινό, προπονητής, με πολυετές συμβόλαιο. Ρίσκο, στοίχημα. Πλήρωσε όμως. Και αυτό παρότι το ξεκίνημα ήταν κάκιστο, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν έναν εντυπωσιακό τελευταίο τρίτο στην περυσινή σεζόν που τους έφερε έβδομους και σε δυναμική – ακόμη και – διεκδίκησης ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Δεν το άξιζαν. Και, εννοείται πως μπαίνουν στη νέα σεζόν, χωρίς να θεωρούνται διεκδικητές του. Καλές κινήσεις (ο στόπερ Τοπράκ από τη Βέρντερ, ο εξτρέμ Λάρσον από την Νταλιάν, αγοράστηκε ο δανεικός πέρυσι 1ος σκόρερ, Ράιτ), έμπειρο σύνολο, προβληματίζει όμως η έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικών (ειδικά για τους +30 σε ηλικία βασικούς) και η γενικότερη διαχείριση αν τα πράγματα δεν εξελιχτούν θετικά ή αν ο Σαχίν αποχωρήσει (ήδη από πέρυσι σταθερός υποψήφιος για τους «μεγάλους»).

ΦΑΤΙΧ ΚΑΡΑΓΚΟΥΜΡΟΥΚ

Σημάδι. Ογδοη στην προπερσυνή, παρθενική της σεζόν στη Super Lig, 8η και πέρυσι, παρά τη γενικότερη αστάθεια σε πάγκο και αγωνιστικό χώρο. Ο Βολκάν Ντεμιρέλ πήρε την ευκαιρία του, οδήγησε σε καλό φίνις, αλλά μπροστά στην προοπτική του Αντρέα Πίρλο ήταν αδύνατον να… φτουρήσει. Μακράν η πλέον ηχηρή προσθήκη της Καραγκουμρούκ αυτή του Ιταλού προπονητή, ο οποίος δεδομένα ξεχωρίζει και συνολικά στο καλοκαιρινό παζάρι στην Τουρκία. Δεν άλλαξε προφανώς τη μεταγραφική κατεύθυνση του club, με τα 9/11 της περυσινής ενδεκάδας (και ακόμη περισσότερα του συνολικού rotation) να μην βρίσκονται πλέον στο ρόστερ και μια ντουζίνα νιόφερτους (ο φορ Ντιαν μετά το αρνητικό πέρασμά του από τη Γαλατασαράι, ο εξτρέμ Καζίμ Ρίτσαρντς, ο χαφ Οζντόεβ από τη Ζενίτ, ο στόπερ Ντρέσεβιτς από τη Χέρενφεν αυτοί που ξεχωρίζουν) να συνθέτουν ουσιαστικά το εκ βάθρων νέο σύνολο. Δεν της αλλάζει δυναμική, τουλάχιστον προς τα… πάνω, αφού η οκτάδα και φέτος μοιάζει ταβάνι.

ΑΔΑΝΑ ΝΤΕΡΜΙΡΣΠΟΡ

«Φώναζε» πως… έρχεται πέρυσι. Το χρήμα και οι διασυνδέσεις με το τουρκικό προεδρικό μέγαρο του ιδιοκτήτη Μουράτ Σαντσάκ όχι μόνο δεν κρύβονταν, αλλά διαφημίστηκαν με πανάκριβες και εντυπωσιακές μεταγραφές (Μπαλοτέλι, Ασομπαλόνγκα, Μπελχαντά), αλλά και την πρόσληψη του Βιτσέντσο Μοντέλα. Επιβεβαιώθηκε στην πορεία της χρονιάς και αν για κάποιον λόγο δεν σηκώνονταν, απότομα, χειρόφρενο στο τελευταίο της τρίτο, οι νεοφώτιστοι θα παρέμεναν ως τέλους στη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτήριου. Ισως να ήταν πρώιμο. Φέτος, το ζητάνε με το… καλημέρα. Ο Μοντέλα παρέμεινε, προσθήκες φυσικά έγιναν και πάλι πολλές (και αρκετές «ελληνικές», ο Ονιεκούρου, ο Εντάιγ, ο Αοσμαν), από τις αποχωρήσεις καμία δεν νοσταλγείται, παράδες για ανά πάσα ώρα και στιγμή διόρθωση σε ενδεχόμενο παραστράτημα υπάρχουν μπόλικοι, οπότε τι μένει; Σταθερότητα, όχι (τα αγαπημένα στον πρόεδρο) δησμοσιοσχετίστικα και λογιών λογιών παιχνιδάκια, αλλά και φυσικά έλεγχος των πολλών βεντετών του ρόστερ.

[novibet_desktop keimeno etaireias=”Live στοίχημα από το κινητό & το tablet” width=”100%”]

ΣΙΒΑΣΠΟΡ

Ανεπανάληπτη η περυσινή σεζόν. Όχι βάσει κατάταξης (10η, η δεύτερη χειρότερη της τελευταίας πενταετίας), αλλά γιατί έχοντας παρατήσει ουσιαστικά το πρωτάθλημα από τα μισά του, επιβραβεύτηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου, του παρθενικού δηλαδή τροπαίου της ιστορίας της. Και έτσι, διεκδικεί συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (ή, κατ’ ελάχιστο, σε αυτούς του Κόνφερενς). Σημειώνεται πως παραδοσιακά δυσκολεύεται όταν καλείται να διαχειριστεί παραπάνω από ένα μέτωπα και αυτό γιατί το ρόστερ της, σπανίως της το επιτρέπει. Ούτε και στο φετινό καλοκαίρι οι «κόκκινοι» το ενίσχυσαν τόσο ώστε να δικαιολογούνται οι προσδοκίες για μια θέση έστω στην οκτάδα. Η διαφορά άλλωστε φάνηκε ανάγλυφα από τη συντριβή από την Τραμπζονσπόρ στο Σούπερ Και (0-4) με τον πολύπειρο κόουτς Τσαλιμπάι να μην κρύβεται και να ξεκαθαρίζει πως παρότι υπάρχει ομοιογένεια και δεμένο σύνολο, η ομάδα του χρειάζεται προσθήκες. Θα είναι πάντως αξιόμαχη ακόμη και αν δεν προκύψουν.

ΚΑΣΙΜΠΑΣΑ

Πλέον, ακόμη και οι αδαείς τα έχουν εμπεδώσει. Τόσο την ανά χρόνο επιβεβαίωση του περίφημου ρητού «η Κασίμπασα δεν πέφτει ποτέ» όσο και τους λόγους που αυτό συμβαίνει, αλλά και τη… μεθοδολογία αυτής της επιβεβαίωσης. Μισή χρονιά χρειάζεται στους «μπλε» για να εξασφαλιστούν (αυτό, πάντα, ενδιαφέρει). Αν την κάνουν στο πρώτο μισό, τότε δημιουργούν πρωταγωνιστικές προσδοκίες – που διαψεύδουν παταγωδώς μετά -, αν όχι, τότε αλλάζουν προπονητή και κάνουν πορεία πρωταθλητισμού στο επόμενο μισό. Ακριβώς δηλαδή όπως έγινε και πέρυσι, με τον Σαμί Ουγκουρλού να είναι αυτός που πιστώθηκε την… ανάσταση. Πως θα πάει φέτος. Και πάλι το ρόστερ υπέστη σημαντικές αλλαγές (η μισή, και βάλε, ενδεκάδα έφυγε), τα ταμεία γέμισαν από πωλήσεις, νέα φιντάνια ήρθαν (όπως ο περυσινός δανεικός από την Σταντάρ, φορ Μουλέκα, ο οποίος πουλήθηκε στην Μπεσίκτας) και η ζωή, όπως και το νταραβέρι, συνεχίζεται. Η σειρά απρόβλεπτη, η κατάληξη όμως – που μετράει – πάντα ίδια.

ΧΑΤΑΪΣΠΟΡ

Εμφανώς ανακόλουθη της παρθενικής της σεζόν στη Superlig η περυσινή της. Από 6η, τερμάτισε 12η και παρότι δεν κινδύνευσε ποτέ (δεν τέθηκε καν ζήτημα), εν τούτοις το πισωγύρισμα ήταν ξεκάθαρο. Αλλαξε προπονητή, με τον Ομέρ Ερντογάν να αποχωρεί και τον παντελώς άπειρο σε τέτοιο επίπεδο (ένα μήνα μόνο έκατσε πέρυσι στον πάγκο της Αλτάι, όταν φαίνονταν πως υποβιβάζεται) Σερκάν Οζμπάλτα να τον διαδέχεται. Προβληματική η εικόνα της στα (μετρημένα, μόλις 3) φιλικά προετοιμασίας, ξεκάθαρη η στόχευση για εμπειρία στο παζάρι, με αρκετούς μπαρουτοκαπνισμένους (ενίοτε όμως, βλέπε Βράνιες, και καθ’ έξιν προβληματικούς…) να φτάνουν στην Αντιόχεια. Ποσοτικά, ισοσκελισμένο μοιάζει το μεταγραφικό ισοζύγιο, παρότι ούτε καν στα χαρτιά δεν έχουν βρεθεί τα 19 περυσινά γκολ του αρχισκόρερ Ντιούφ (στα 34 του αποχώρησε ελεύθερος), αλλά και η συνολική προσφορά του αναντικατάστατου μέσου Τραορέ. Πολλά τα ερωτηματικά, καμία η εγγύηση πως δεν θα αποφύγει την επιβεβαίωση του «κάθε πέρυσι και καλύτερα»…

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ

Μόνο και μόνο ότι στα 3/4 της περυσινής σεζόν δεν είχε καν εξασφαλίσει παραμονή, φτάνει και περισσεύει. Την ολοκλήρωσε με αρνητικό ρεκόρ ιστορίας (13η θέση, αμέσως προηγούμενη η 11η το 1982) και – καταστροφική οικονομικά – απώλεια ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Μοιραίες οι αλλαγές παντού. Νέο διοικητικό συμβούλιο, επιστροφή σε ρόλο τεχνικού διευθυντή του Τσενκ Εργκούν, νέος προπονητής ο Οκάν Μπουρούκ, γυρίζοντας στους πάγκους μετά από 1,5 χρόνο (προηγούμενος της Μπασακσεχίρ). Ό,τι… υπερήλικο και ελλειμματικό αποχώρησε, λεφτά (12 εκατ.) ήρθαν από την πώληση του – βασικού στόπερ – Μαρκάο (Σεβίλλη), με τις προσθήκες των Ολιβέιρα (χαφ, Πόρτο), Σεφέροβιτς (φορ, δαν., Μπενφίκα), Ντιμπουά (δ. μπακ, Λιόν) και Μπαρντακτσί (στόπερ, Κόνιασπο) να ξεχωρίζουν. «Τρύπες», ειδικά σε κέντρο (κυνηγάει Λούκας Τορέιρα από Αρσεναλ) και επίθεση, υπάρχουν ακόμη, ως τώρα πάντως ούτε γίνονται ούτε και είναι εφικτές οι υπερβολές. Ασταθής η εικόνα στα (πολλά) καλοκαιρινά φιλικά, εξαντλημένα τα περιθώρια ανοχής, τεράστια η πίεση για άμεση επάνοδο σε πρωταγωνιστική τροχιά.

Γαλατασαράι

ΚΑΪΣΕΡΙΣΠΟΡ

Θα θυμάται για χρόνια την περυσινή της πορεία στο Κύπελλο. Απέκλεισε με διαδοχικά «διπλά» Φενερμπαχτσέ και Μπεσίκτας, ενώ στα ημιτελικά πέταξε έξω και την Τραμπζονσπόρ, λυγίζοντας όμως στον τελικό – στην παράταση – από τη Σίβασπορ. Στο πρωτάθλημα είχε εξασφαλιστεί από νωρίς και πρακτικά στο δεύτερο μισό της σεζόν έκανε… συντήρηση. Τα καλά όμως, τελείωσαν εκεί. Επιβλήθηκε απαγόρευση μεταγραφών γι’ αυτό και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει (πέραν των επιστροφών δύο δανεικών) καμία προσθήκη. Λογικά, το ban θα αρθεί ως το τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, το θέμα όμως είναι πως δεν υπάρχει το απαραίτητο ρευστό για να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις. Θετικό ότι στη θέση του πολύπειρου κόουτς Χικμέτ Καραμάν, ο οποίος αποχώρησε, ήρθε ο επίσης αξιόλογος, Τσαγκντάς Ατάν, ελπιδοφόρα η εικόνα στα φιλικά προετοιμασίας (έστω και όχι κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους), αυτονόητα η παραμονή είναι ο αποκλειστικός στόχος στη νέα σεζόν.

ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ

Δεν της έλειψε η φιλοδοξία, οι προσδοκίες και τα μεγάλα λόγια. Αποτυπώθηκαν όλα στην πρόσληψη του κόουτς Ερόλ Μπουλούτ, όχι όμως και στην περυσινή πορεία. Ζορίστηκε αρκετά και από εκεί που στόχευε Ευρώπη, μόλις στο φινάλε εξασφαλίστηκε. Παρά την οπαδική πίεση, ο Τούρκος προπονητής παρέμεινε στον πάγκο του, χτίζοντας – εξ αρχής ουσιαστικά – μια νέα ομάδα. Μια ενδεκάδα οι νιόφερτοι, με τους 9 τουλάχιστον εν δυνάμει βασικούς (ξεχωρίζουν ο Τούρκος χαφ Παρμάκ, ο Σέρβος εξτρέμ Μάρκοβιτς και ο συμπατριώτης του χαφ Γέβτοβιτς), σημαντική σε επίπεδο προσωπικότητας αλλά και προφανώς αγωνιστικά η αποχώρηση του Τούρκου επιθετικού Ντεμίρ (Κόνιασπορ). Μετρημένα λόγια φέτος, με τον στόχο να οριοθετείται στην δεκάδα, ενδεικτικό και ότι έδωσε 10 συνολικά φιλικά (τα περισσότερα από κάθε άλλη στη Super Lig), χωρίς σε καμία περίπτωση έστω να διακριθεί για την σταθερότητά της. Λογικά πάντως, ο χαμηλότερος πήχης, καλό θα (της) κάνει.

ΓΚΙΡΕΣΟΥΝΣΠΟΡ

Από την στιγμή που σώθηκε στην παρθενική της σεζόν στα σαλόνια και μάλιστα – σχετικά – άνετα, τότε προφανώς όλα καλά. Τι παραπάνω να ζητήσει δηλαδή κανείς από τους «πράσινους»; Ορισμός του νοικοκυρεμένου μαγαζιού, του απολύτως μετρημένου, χωρίς υπερβολές και περιττά ξανοίγματα. Και φέτος ο στόχος παραμένει αποκλειστικά η εξασφάλιση της παραμονής. Ο κόουτς Χακάν Κέλες επίσης στα ηνία, τίποτα το συγκλονιστικό μεταγραφικά: 9 οι προσθήκες, οι 7 κάτω από τα 25, ξεχωρίζει ο Βόσνιος φορ Μπάγιτς (με πρότερη θητεία στο τουρκικό πρωτάθλημα), ελπίδα να καλύψουν τις αποχωρήσεις των 6-7 βασικών. Επιβεβλημένη η ενίσχυση ειδικά στην αμυντική γραμμή (σε όλες τις θέσεις), κάτι που αναδείχτηκε και από την αρνητική εικόνα στα φιλικά αρνητική (1-1-2 κόντρα σε υποδεέστερους αντιπάλους). Παρήγορο ότι και πέρυσι ανάλογη ήταν η κατάσταση αυτή την εποχή, στα θετικά η εμπειρία πλέον όλων, τουλάχιστον ως προς τη μάχη της αποφυγής του υποβιβασμού.

[betshop_desktop keimeno_etaireias=”Όταν θέλεις να παίξεις υπεύθυνα, παίζεις εδώ! Betshop.gr Ι 21+ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 Ρυθμιστής Εμπορικής Επικοινωνίας: ΕΕΕΠ” width=”100%”]

ΑΝΚΑΡΑΓΚΟΥΤΣΟΥ

Για λίγο καιρό ξαποσταίνει. Έναν χρόνο κράτησε το… διάλλειμα και άνετα, χωρίς προβλήματα και υπερτερώντας στην ισοβαθμία με την Ουμρανίγεσπορ ως πρωταθλήτρια, επέστρεψε στη Super Lig. Και φτου και απ’ την αρχή. Extreme makeover και πάλι, με ουσιαστικό ξήλωμα της περυσινής ομάδας και προσπάθεια μιας που θα σταματήσει την πορεία… ασανσέρ. Δεκατέσσερις οι νιόφερτοι (περισσότεροι από κάθε άλλη ομάδα, ξεχωρίζουν οι πρώην «πράσινοι», Χατζηγιοβάνης, Μακέντα), εμφανής η πρόθεση να προστεθεί εμπειρία στο ρόστερ – ηλικιακά τουλάχιστον, αφού ούτε το 1/3 των νεοαποκτηθέντων δεν έχει παραστάσεις από το τουρκικό πρωτάθλημα. Ξεκάθαρα, ακόμη και από τα φιλικά, τα θέματα ομοιογένειας και συνοχής, τα οποία άμεσα καλείται να λύσει ο κόουτς Μουσταφά Νταλτσί (παρέμεινε στον πάγκο), σοβαρότερα τα ερωτηματικά που συνοδεύουν την οικονομική κατάσταση του club και – όπως συνηθίζεται σε ομάδες ανάλογου διαμετρήματος – θα φανούν και θα… καταπλακώσουν το σύμπαν του συλλόγου αν τα πράγματα δεν ξεκινήσουν, ή δεν κυλήσουν θετικά.

ΟΥΜΡΑΝΙΓΕΣΠΟΡ

Έξι χρόνια στην 1η κατηγορία – τα μόνα της ιστορίας της, από το 2016 – μία μόνο φορά έφτασε στη ζώνη των πλέι οφ ανόδου. Πέρυσι, έκανε το μπαμ και άνετα εξασφάλισε τον απ’ ευθείας προβιβασμό για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Super Lig, ισοβαθμώντας στην κορυφή με την Ινσταμπούλσπορ. Ακλόνητος στον πάγκο ο Ρετσέπ Ουτσάρ (από τον Οκτώβριο του ’20), απόλυτο αφεντικό στα πάντα, λογικά προχώρησε σε αρκετές κινήσεις στο παζάρι. Διψήφιος ο αριθμός των νεοφερμένων, διαφορά όμως δεν μοιάζει ούτε να κάνει κανείς σε ατομικό επίπεδο, αλλά ούτε και να προκαλεί, δυναμικά, σε ομαδικό. Πρόσθετη διαφορά – και σημαντική – σε σχέση τουλάχιστον με τον αμεσότερο ανταγωνισμό των άλλων δύο νεοπροβιβασθείσων ότι βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, χωρίς την παραμικρή επισφάλεια. Το ρόστερ της σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί – στα χαρτιά πάντα – ούτε να… υπονοήσει πως ξεκινάει τη σεζόν σε καλύτερη μοίρα στη μάχη της παραμονής.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛΣΠΟΡ

Έμεινε πολύ μακριά από το δίδυμο της απ’ ευθείας ανόδου (-10), ήταν όμως και πολύ μακριά από τον όποιο μνηστήρα μιας θέσης των πλέι οφ. Εκεί εμφανίστηκε σε καλύτερη κατάσταση από τις τέσσερις που διεκδίκησαν το τελευταίο εισιτήριο και έτσι ύστερα από 17 χρόνια μακριά από τα σαλόνια πανηγύρισε πέρυσι την επιστροφή της στη Super Lig. Τελεία, αλλαγή παραγράφου.

Σήμερα, μιλάμε ουσιαστικά για την ίδια ακριβώς ομάδα. Μόλις δύο οι προσθήκες της (ο 35χρονος εξτρέμ Εμπερτ, ο οποίος πέρυσι αγωνίστηκε στην… Καβάλα και ο κίπερ Γένσεν από τη Red Bull της Νέας Υόρκης) και that’s all. Παρέμεινε στον πάγκο ο κόουτς Οσμάν Ζεκί Κορκμάζ, ο οποίος στα 40 του, άλλη εμπειρία ως πρώτος προπονητής πέραν της περυσινής, δεν έχει. «Καθρέφτης» ήδη η εικόνα στα φιλικά, όπου σε 4 συνολικά μόνο την αλβανική Κουκέσι κέρδισε (και αυτήν με 1-0). Αυτοσκοπός η παραμονή και ήδη μοιάζει με το καλημέρα, βουνό.

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip