-
Αποδόσεις
-
Ανάλυση
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ
Facts Αγώνα
* Αναμέτρηση για την 1η αγωνιστική του 5ου ομίλου στο «Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης, παρουσία 16.000 θεατών. Προκρίνονται οι δύο πρώτοι και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι των έξι ομίλων. Πρώτο κριτήριο στην ισοβαθμία τα μεταξύ τους παιχνίδια.
* Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία).
* Η Ισπανία επικράτησε στις 5/10 μεταξύ τους μονομαχίες, η Σουηδία στις τρεις. Οι δύο ισοπαλίες ήταν 1-1, που είναι και το πιο πρόσφατο αποτέλεσμά τους, το 2019. Οι δύο σημερινοί αντίπαλοι συμμετείχαν στον ίδιο όμιλο της προκριματικής φάσης (3-0 η Ισπανία εντός).
* 5 φορές στα τελευταία 6 Euro η Ισπανία προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων. Εξαίρεση το 2004, όταν αποκλείστηκε από Πορτογαλία και Ελλάδα. Μόνο μία φορά στα τελευταία πέντε μεγάλα τουρνουά (Μουντιάλ, Euro), η Ισπανία ξεκίνησε με νίκη σε πρεμιέρα, το 2016 απέναντι στην Τσεχία (1-0).
* 5 από τα 6 τελευταία επίσημα ματς της Σουηδίας ήταν Over, ενώ κέρδισε τα 5 πιο πρόσφατα, επίσημα και φιλικά. Τα 4/5 τελευταία της ήταν Over 1,5 στο ημίχρονο. Τα 8 τελευταία είχαν ίδιο σημείο ημίχρονο και τελικό.
Σε προσπάθεια ανανέωσης μετά τις πρόσφατες αποτυχίες στο Μουντιάλ του ’18 και παλιότερα στο Euro του ’16. Με τον έμπειρο Λουίς Ενρίκε στην άκρη του πάγκου και μια σχετικά καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών, προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη με εκείνο το 6-0 επί της Γερμανίας τον Νοέμβριο, αλλά σε γενικές γραμμές παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Στην προκριματική φάση έκανε περίπατο, ως συνήθως.
Θα δώσει και τα τρία ματς του ομίλου «εντός» έδρας, συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία, οπότε το ενδεχόμενο πρόκρισής της και μάλιστα ως πρώτη φαντάζει το πιο πιθανό. Στη συνέχεια του τουρνουά φιλοξενεί την Πολωνία (Σάββατο, 22.00) και κλείνει απέναντι στη Σλοβακία τη μεθεπόμενη Τετάρτη.
Το κλίμα «χάλασε» όταν ο Λουίς Ενρίκε ανακοίνωσε την 24μελή αποστολή χωρίς κάποιο ποδοσφαιριστή της Ρεάλ, προκαλώντας τη δυσφορία του μαδριλένικου Τύπου και επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν κι έγινε γνωστό ότι ο Σέρχιο Μπουσκέτς βρέθηκε θετικός σε τεστ Covid.
Ο μέσος της Μπαρτσελόνα απομονώθηκε και σήμανε συναγερμός στην αποστολή. Στα επόμενα τεστ βρέθηκε θετικός κι ο Ντιέγκο Γιορέντε (στόπερ). Στη συνέχεια πάντως τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι διεθνείς έδωσαν καθαρά δείγματα στις και η προετοιμασία συνεχίστηκε, έστω και υπό περιορισμούς. Την Παρασκευή η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες και εμβολίασε όλη την ισπανική αποστολή, ενώ χθες δόθηκε το πράσινο φως και άρχισαν οι ομαδικές προπονήσεις.
«Περάσαμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά αισθανόμαστε δυνατοί και ενωμένοι» τόνισε ο πολύπειρος Αλμπα, ένας από τους λίγους που έχουν μείνει από την παλιά φουρνιά. «Υπάρχει μια Ισπανία που υποστηρίζει και μια Ισπανία που δεν το κάνει» εξηγούσε από την πλευρά του ο Μοράτα αναφερόμενος στο θέμα με τον εμβολιασμό, αλλά και την κριτική του κόσμου, που ορισμένες φορές είναι υπερβολική.
Ο Μπουσκέτς είναι ασυμπτωματικός, προπονείται στο σπίτι του στη Βαρκελώνη και δεν αποκλείεται να μπει σε κανονικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες. Για σήμερα βέβαια είναι εκτός και θα αντικατασταθεί στην ενδεκάδα από τον Ρόδρι (Μάντσεστερ Σίτι). Αντί για αυτόν, ρόλο αρχηγού σήμερα αναλαμβάνει ο Ζόρντι Αλμπα. Από κει και πέρα, αρκετά ερωτηματικά για την ενδεκάδα, παρότι το «φιλικό» 0-0 με την Πορτογαλία έδειξε κάποιες από τις σκέψεις του προπονητή για το βασικό σχήμα.
Πανέτοιμη για την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παρουσιάστηκε στα δύο φιλικά με Φινλανδία (2-0) και Αρμενία (3-1), δείχνοντας πως μπορεί να φτάσει αρκετά μακριά. Με αρκετά νέα πρόσωπα στην αποστολή, τα οποία μπορούν να συνδράμουν αγωνιστικά και να δώσουν ανάσες στις «παλιές καραβάνες», έχει καταφέρει να δομήσει μια ομάδα που καταβάλλεται δύσκολα και μπορεί να ανταγωνιστεί τα μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης πορείας σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι να υπάρχουν παίκτες που θα μπουν στον αγωνιστικό χώρο και θα αλλάξουν τα δεδομένα της αναμέτρησης.
Και ο Γιάνε Αντερσον είναι τυχερός, γιατί έχει τέτοιους ποδοσφαιριστές, σε όλες τις θέσεις. Στα 22 του, ο Μάρκους Σβάνμπεργκ έχει καθιερωθεί στη Serie A, διαθέτει οργανωτικές ικανότητες, δυνατό σουτ και γερά πνευμόνια. Ο 23χρονος Τζόρνταν Λάρσον, γιος του Χένρικ, έρχεται από καταπληκτική σεζόν στη Κράσνονταρ, ενώ ο 21χρονος Γενς Καγιούστε, αποτελεί βασικό εργαλείο της μεσαίας γραμμής στη Μίντιλαντ και σταδιακά και της εθνικής. Κόπηκε από την αποστολή τελευταία στιγμή λόγω τραυματισμού ο αμυντικός Μάρτιν Ολσον της Χέκεν, στη θέση του ο Πιέρ Μπένγκτσον της Βάιλε.
Βέβαια, υπάρχουν και οι ατυχίες και μια τέτοια χτύπησε την ομάδα της Σουηδίας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον κορωνοϊό. Σε καραντίνα λοιπόν τέθηκαν ο μεσοεπιθετικός της Γιουβέντους, Ντέγιαν Κουλουζέφσκι και ο μέσος της Μπολόνια, Ματίας Σβάνμπεργκ, καθώς αμφότεροι βρέθηκαν θετικοί. Αμφότεροι αναμένεται να επιστρέψουν στο επόμενο ματς, εφόσον φυσικά όλα πάνε καλά.
Ωστόσο, ο έμπειρος Σουηδός εκλέκτορας προτίμησε να πάρει μαζί του 6 παίκτες ως ρεζέρβα στην περίπτωση που δεν πάνε τα πράγματα όπως θα ήθελαν όλοι. Αυτοί είναι οι Ισαάκ Κίεσε Τέλιν (επιθετικός, Κασίμπασα), Γιέσπερ Κάρλσον (μέσος, Αλκμααρ), Γιόακιμ Νίλσον (αμυντικός, Αρμίνια Μπίλεφελντ), Γιάκομπ Ρίνε (γκολκίπερ Ολμποργκ), Ματίας Γιόχανσον (αμυντικός, Γκεντσλέρμπιρλιγκι) και Νίκλας Χουλτ (αμυντικός, Ανόβερο).
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην έγκυρη εφημερίδα «Aftonbladet», ο Σβάνμπεργκ θα αντικατασταθεί από τον Γιέσπερ Κάρλσον, ενώ σε ό,τι αφορά τον Κουλουζέφκσι, σε νέο τεστ που υποβλήθηκε ήταν αρνητικός.
Αναφορικά με την ενδεκάδα, ο Αντερσον δεν πρόκειται να ξεφύγει από το 4-4-2, το οποίο δεν αλλάζει από την ώρα που ανέλαβε εξηγώντας το σκεπτικό του: «Δεν πρόκειται για κάποια μαγική φόρμουλα, είναι όμως ένα σύστημα που ταιριάζει στο DNA των Σουηδών και νιώθουν ασφαλείς παίζοντας με αυτό».