Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

19.04.21|11:40

Στέφανος Κλιάφας Στέφανος Κλιάφας

Αφιέρωμα Κίνας: Από θέση ισχύος η Σαγκάη Πορτ

αφιέρωμα-κίνας-από-θέση-ισχύος-η-σαγκά-165540

Η ποδοσφαιρική σεζόν στην Κίνα ξεκινάει. Μετά το χτύπημα της πανδημίας, ήρθαν οι αποφάσεις της κινεζικής ομοσπονδίας, οι οποίες μετατρέπουν το πρωτάθλημα σε κάτι πολύ διαφορετικό, από αυτό που συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια. Αν μη τι άλλο, αναμένουμε ένα πρωτάθλημα συναρπαστικό, όπου δεν υπάρχει το απόλυτο φαβορί. Η Σαγκάη ξεκινάει από θέση ισχύος, την ώρα που η Γκουανγκζού έχει πολλά προβλήματα. Δίχως τη συμμετοχή της περσινής πρωταθλήτριας η κούρσα, καθώς η Τζιανγκσού Σουνίνγκ διαλύθηκε. 

Aιφνιδιαστικά, από το 2012 οι Κινέζοι σπαταλούν αφειδώς χρήματα σε μεγάλες μεταγραφές. Λίγο αργότερα το δήλωσε κι ο πρόεδρος της χώρας, ο Σι Τζινπίνγκ: «Εφτασε η ώρα το κινέζικο ποδόσφαιρο να βγει από την αφάνεια». Κάπως έτσι, άνοιξε η πόρτα σε εταιρίες κολοσσούς να μπουν στο παιχνίδι με τα τεράστια κεφάλαιά τους, σοκάροντας τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. 

Είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, τεράστια ποσά να δαπανώνται σε μεταγραφές μεγάλων ονομάτων. Ποσά που προκαλούσαν δέος. Τα πολλά χρήματα από τις μεγάλες εταιρίες – χορηγούς, είχαν ως στόχο να διαφημίσουν το εγχώριο πρωτάθλημα και να το μετατρέψουν σε ένα από τα καλύτερα και κυρίαρχα του κόσμου. 

 

Το «χρυσό» χρονικό

Το 2012 άνοιξε η κάνουλα. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά ήταν ο πρώτος μεγάλος σταρ που μετακόμισε στη CSL, δείχνοντας τον δρόμο σε πολλούς άλλους. 

Το 2015 ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε: «Εφτασε η ώρα το κινεζικό ποδόσφαιρο να βγει από την αφάνεια». 

Από το 2016 και μετά, πλειάδα σταρ ορέγονται συμβόλαιο με κινεζική ομάδα, καθώς όπως έλεγε και ο «Νονός» στην πασίγνωστη ταινία, τους γίνονταν προσφορές, τις οποίες δεν μπορούσαν να αρνηθούν. Εκείνη τη χρονιά, οι Κινέζοι αγόρασαν ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στη Βραζιλία. Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές μάλιστα δήλωσαν: «Δεν μπορούμε να αντισταθούμε, μιλάμε για οικονομία και όχι για ποδόσφαιρο». 

Το 2016 το ρεκόρ για μια μεταγραφή έσπασε τρεις φορές. 

Το 2017  η κυβέρνηση άρχισε να ανησυχεί για τις υπερβολικές δαπάνες στις μεταγραφές και τα κεφάλαια που έφευγαν εκτός χώρας στις τσέπες των μισθοφόρων. Κάπως έτσι επιβλήθηκε φορολογία στο 100% του ποσού των μεταγραφών. Παρ’ όλα αυτά οι μεγάλες μεταγραφές συνεχίστηκαν. 

Από το 2019 άρχισαν να σκάνε οι πρώτες «φούσκες». Η Τιαντζίν Τιανχάι, το πλέον λαμπρό παράδειγμα, η οποία υποβιβάστηκε λόγω των χρεών της. 

Στα τέλη του 2019 ξεκινά από την Κίνα η πανδημία της CΟVID-19. Η αρχή του τέλους. Η βελόνα η οποία -προς το παρόν (;)- σπάει τη “σαπουνόφουσκα”. Δεκαέξι επαγγελματικές ομάδες έχουν αφανιστεί από τον χάρτη λόγω οικονομικών προβλημάτων. 

Το 2020 το πρωτάθλημα διεξάγεται υπό πρωτοφανείς όρους, σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Φάσεις ομίλων και νοκ άουτ κόντρες στη συνέχεια. Πολλές ομάδες αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα. Η Σουνίνγκ βρίσκει την ευκαιρία και κάνει το μεγάλο μπαμ κατακτώντας τον τίτλο. 

Τέλη 2020, νέοι οικονομικοί κανόνες θεσπίζονται από την ομοσπονδία. Οι εταιρίες – χορηγοί των ομάδων δεν δύναται να διαφημίζονται και να συμπληρώνουν τα ονόματά τους, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να είναι αναγκασμένες να αλλάξουν ονομασία. Ανώτατος ετήσιος μισθός για τους ξένους παίκτες ορίζεται στα 3 εκ. €. 

Για την ιστορία, ο τελευταίος μεγάλος παίκτης που έφτασε μια ανάσα από το να πάρει μεγάλη μεταγραφή ήταν ο Γκάρεθ Μπέιλ στη Σουνίνγκ. Ευτυχώς για αυτόν και για τα μάτια μας κατέληξε στην Τότεναμ.      

Από εκεί και πέρα, η Σαντόνγκ Λουνένγκ (πλέον Λουνένγκ) απώλεσε το δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ λόγω χρεών, ενώ η Τιαντζίν ΤΕΝΤΑ (πλέον Τιαντζίν Τάιγκερ) έφτασε μια ανάσα από τη διάλυση. Προηγουμένως, η Τιαντζίν Τιανχάι από τον Πάουλο Σόουζα και τον Πάτο, βάρεσε διάλυση. Ενώ η Λιαονίνγκ, η πρώτη κινέζικη ομάδα που πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ, υποβιβάστηκε λόγω χρεών. 

Οι αλλαγές και η αποχώρηση των εταιρειών χορηγών έφερε τις ομάδες στα άκρα. Μεγαλύτερο σοκ η διάλυση της ομάδας που κατέκτησε το περσινό πρωτάθλημα. Της Τζιανγκσού Σουνίνγκ. Δεν συμβαίνει άλλωστε συχνά, μια ομάδα που κατακτά το πρωτάθλημα, να οδηγείται αμέσως μετά σε διάλυση. 

Ο τελευταίος μεγάλος αρχηγός

KINA KINGBET

Μέσα σε όλο αυτό γεννήθηκε μια όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία. Συγκίνηση προκάλεσε η απόσυρση από την ενεργό δράση του αρχηγού της Σουνίνγκ, του Ζου Γιουν μετά τη διάλυση της ομάδας του, μόλις στα 30 του. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής σε όλη την καριέρα του φόρεσε μόνο τη φανέλα της Σουνίνγκ. 

Το βλέμμα στο αύριο

Ολο αυτό σίγουρα δεν γίνεται δίχως κάποιο λόγο. Μπορεί κάποτε το δέος να προκαλούνταν από τις μεταγραφές, στο εγγύς μέλλον θα προκαλείται από τα γήπεδα που χτίζονται. Οι Κινέζοι έχουν τους στόχους τους. Θέλουν να αποτελέσουν παγκόσμια δύναμη όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι, αλλά και στο ποδοσφαιρικό. Το πλάνο με τις ακριβές μεταγραφές δεν απέδωσε. Πλέον στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις υποδομές, ενώ τεράστιες είναι και οι επενδύσεις στις ακαδημίες, από τις οποίες προσδοκούν να βγάλουν παίκτες για την εθνική τους. Αλλωστε είναι αξιοπερίεργο, πώς μια τεράστια χώρα όπως η Κίνα με πληθυσμό κοντά στο 1,5 δις δεν αναδεικνύει ποδοσφαιριστές όπως συμβαίνει με τους Ιάπωνες και τους Κορεάτες.

KINA KINGBET

Τελικά το κινέζικο πρωτάθλημα δεν μετατράπηκε ποτέ σε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το σοκ από όσα συνέβησαν τα δύο τελευταία χρόνια είναι μεγάλο. Το δέος προς τις οικονομικά εύρωστες ομάδες φαίνεται πως έχει χαθεί. Σίγουρα όχι για πάντα. Αλλωστε οι Κινέζοι είναι γνωστοί  για τις τακτικές τους. Το πρωτάθλημα φέτος ξεκινά με χαμηλά στάνταρ. Ουδείς μπορεί ωστόσο να προβλέψει τι θα γίνει με αυτούς στο άμεσο μέλλον. Ετοιμάζουν μια νέα, ίσως, επίθεση; Ο χρόνος θα το δείξει.

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

 

Πρωτάθλημα 2021

Σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις (20/04 – 17/05, 21/6 – 05/08 και 21/08 – 04/12). Ολες οι ομάδες θα παίξουν μεταξύ τους διπλά παιχνίδια. Μετά από κάθε γύρο, οι βαθμοί θα μεταφέρονται στον επόμενο, μέχρι να διαμορφωθεί η τελική βαθμολογία. Στόχος της ομοσπονδίας είναι μετά τον Αύγουστο, οι σύλλογοι να παίζουν στις έδρες τους. Καμία ομάδα δεν υποβιβάζεται απευθείας, με τις δύο τελευταίες να δίνουν μπαράζ με την τρίτη και την τέταρτη της CSL1. Οι τρεις πρώτες βγαίνουν στο Τσάμπιονς Λιγκ. 

KINA KINGBET

Δεδομένος θεωρείται ο τρόπος διεξαγωγής της πρώτης και της δεύτερης φάσης με εκκίνηση την Τρίτη 20 Απριλίου. Οι ομάδες έχουν συγκεντρωθεί σε 2 πόλεις: σε 7 γήπεδα θα παίξουν τις πρώτες 14 αγωνιστικές μέχρι τις 5 Αυγούστου. 

Ζόρια για τους Βραζιλιάνους

KINA KINGBET

Πολλοί Βραζιλιάνοι δυσκολεύονται να ταξιδέψουν από τη χώρα τους στην Κίνα, λόγω των ιδιαίτερων περιορισμών με τον COVID-19. Για αυτόν 14 θα λείψουν τουλάχιστον στις πρώτες 5 αγωνιστικές. Πρόκειται για τους Παουλίνιο, Ταλίσκα (Γκουανγκζού), Ρενάτο Αουγκούστο, Φερνάντο (Γκουοάν), Γκουέδες, Μόιζες (Σαντόνγκ), Σιρίνο, Μαρσίνιο (Τσονκίνγκ), Ιβο, Καράνκα (Χενάν), Τεκίνιο Σοάρες (Τιαντζίν), Τζάιλσον (Νταλιάν), Λέο Μπαπτιστάο, Ράφαελ Σίλβα (Γουχάν). 

Οι ομάδες

ΣΑΓΚΑΗ ΠΟΡΤ

Προηγούμενο όνομα:  ΣΑΓΚΑΗ ΣΙΠΓ

Προπονητής: Ιβάν Λέκο

Πέρσι: Η χρονιά δεν ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που ήθελαν οι άνθρωποί της. Η τέταρτη θέση που κατέλαβε, δεν της έδωσε μάλιστα εισιτήριο για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Η απογοήτευση από την κακή πορεία στο πρωτάθλημα, τη συνόδευσε στη συνέχεια και στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου πραγματοποίησε απογοητευτικές εμφανίσεις κόντρα στις Βίσελ Κόμπε, Γεονμπούκ και Σίδνεϊ. 

Στόχος: Παρά τις αλλαγές στο οικονομικό πλαίσιο, η Πορτ έχει διατηρήσει κορυφαία ονόματα στις τάξεις της. Και φέτος θα ψάξει το πρωτάθλημα, ενώ μπορεί να αισθάνεται τυχερή με το ντισκαλιφιέ της Λουνένγκ από το Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα να πάρει τη θέση της. Διαθέτει την ποιότητα για να χτυπήσει ακόμη και τον τίτλο. 

Ξένοι παίκτες: Ααρον Μόουι, Μάρκο Αρναούτοβιτς, Ρικάρντο Λόπες, Οσκαρ και Αντε Μαϊστόροβιτς.

KINA KINGBET

Εκτίμηση: 1-3

ΓΚΟΥΑΝΓΚΖΟΥ FC

Προηγούμενο όνομα: Γκουανγζού Εβεργκράντε 

Προπονητής: Φάμπιο Καναβάρο

Πέρσι: Εφτασε μέχρι την πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό. Αυτό διότι στον διπλό τελικό του πρωταθλήματος, έπεσε θύμα «έκπληξης» από την Τζιανγκσού Σουνίνγκ. Πιθανότατα μιας από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του θεσμού. Παρότι δεν ενθουσίασε με την εικόνα της, έπεισε στην πορεία πως θα κατακτήσει τον τίτλο. Στο τέλος ωστόσο πλήρωσε με τον χειρότερο την υπεροψία με την οποία αντιμετώπισε τον αντίπαλό της. Απογοητευτική η εικόνα της στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από υποδεέστερους αντιπάλους.  

Στόχος: Στόχος πάντα για την Γκουανγκζού αποτελεί ο τίτλος. Αλλωστε έχει πανηγυρίσει οκτώ στα δέκα τελευταία χρόνια. Το θέμα είναι αν μπορεί να τα καταφέρει. Χάθηκαν αξιόλογοι παίκτες, δίχως να αναπληρωθούν με άλλους αντίστοιχης αξίας. Ειδικά στην αρχή θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί στο σύνολο οι Παουλίνιο και Ταλίσκα. Αυτό δημιουργεί έξτρα προβλήματα στο επιθετικό κομμάτι. 

Ξένοι παίκτες: Παουλίνιο και Ταλίσκα. 

Εκτίμηση: 1-3

ΓΚΟΥΑΝΓΚΖΟΥ ΣΙΤΙ

Προηγούμενο όνομα: Γκουανγζού Ρ&Φ

Προπονητής: Βαν Γκάστελ 

Πέρσι: Χρονιά ορόσημο για την -πρώην- Ρ&Φ, καθώς κατά τη διάρκειά της έχασε τον παίκτη σύμβολο, τον Ζάχαβι. Ο Ισραηλινός αποτέλεσε τον ηγέτη της επί σειρά ετών, ενώ ταυτόχρονα ήταν και ο πρώτος σκόρερ της. Από την ώρα που αποχώρησε, η ομάδα δυσκολεύτηκε. Τελικά η Ρ&Φ κατάφερε να σώσει τη χρονιά, τερματίζοντας στην ενδέκατη θέση. 

Στόχος: Εχει την εμπειρία ως ομάδα να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της κατηγορίας. Αυτό που θα ψάξει είναι να ξεμπλέξει με την παραμονή όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μπορεί να μην πήρε σπουδαίους παίκτες, ωστόσο μεγάλο συν αποτελεί το γεγονός πως διατήρησε στο δυναμικό της τον Ντεμπελέ. Ο Βαν Γκάστελ το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να διορθώσει είναι η αμυντική λειτουργία, καθώς εκεί εντοπίζεται διαχρονικά το μεγαλύτερο πρόβλημά της. 

Ξένοι παίκτες: Γκιγιέρμε, Τιάνγκο Λεόνσο, Μούσα Ντεμπελέ, Τζόουν Καρντόνα, Γκούσταβ Σβένσον 

Εκτίμηση: 11-15

ΓΚΟΥΟΑΝ ΠΕΚΙΝΟΥ

Προηγούμενο όνομα: Γκουοάν Σίναμπο Πεκίνου 

Προπονητής: Σλάβεν Μπίλιτς

Πέρσι: Παρά τις υψηλές προσδοκίες και τις βλέψεις της για τίτλο, έμεινε ακόμη μια χρονιά μακριά από τους στόχους της. Αυτό διότι δεν μπόρεσε να υπερβεί το εμπόδιο της Γκουανγζού στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Πλήρωσε τα πολλά αμυντικά προβλήματα, τα οποία έμειναν άλυτα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Ουλσάν, παρότι ήταν καλύτερη στη μονή αναμέτρηση.  

Στόχος: Θα παλέψει και πάλι για τον τίτλο. Διαθέτει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, καθώς και τον πρώτο σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος, τον Μπακαμπού. Ο Μπακαμπού δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, καθώς υπάρχουν κενά στο ρόστερ. Από εκεί και πέρα ο Μπίλιτς αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην προετοιμασία, καθώς πολλοί παίκτες ενσωματώθηκαν με τον καιρό. Ξεκινάει τη σεζόν με προβλήματα, καθώς από τη μία δεν έχει μπει στη χώρα ο Ρενάτο Αουγκούστο, ενώ ο Κιμ κουβαλάει τραυματισμό από πέρσι.

Ξένοι παίκτες: Ρενάτο Αουγκούστο, Λούκας Σόουζα, Σεντρίκ Μπακαμπού, Φερνάντο, Τζόναθαν Βιέρα και Κιμ Μιν Γιάε.  

Εκτίμηση: 2-4

 

ΣΑΝΤΟΝΓΚ ΤΑΪΣΑΝ

Προηγούμενο όνομα: Σαντόνγκ Λουνένγκ Ταϊσάν

Προπονητής: Χάο Γέι 

Πέρσι: Ανάμεικτα τα συναισθήματα από την προηγούμενη σεζόν. Από τη μία η ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό την πρωταθλήτρια Σουνίνγκ. Από την άλλη έμεινε ξανά μακριά από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, ο οποίος αποτέλεσε μεγάλο στόχο. Στη μέση της χρονιάς αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον επί χρόνια τεχνικό της, Λι Ξιαοπένγκ με τον Χάο Γέι.

Στόχος: Ο Χάο Γέι έχει στα χέρια του την ομάδα από την αρχή, ώστε να την χτίσει όπως θέλει. Διαθέτει αξιόλογους ντόπιους ποδοσφαιριστές, παράλληλα με αρκετά νέα ταλέντα. Δύσκολα θα μείνει εκτός πεντάδας με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής. Λόγω χρεών της αφαιρέθηκε το δικαίωμα να συμμετάσχει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν μη τι άλλο αυτό αποτελεί πλήγμα για τον σύλλογο. Στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Φελαϊνί. 

Ξένοι παίκτες: Μόιζες, Λεονάρντο, Φελαϊνί, Ρόγκερ Γκουέδες και Σον Γιουν Χο. 

Εκτίμηση: 3-5

ΣΕΝΖΕΝ

Προηγούμενο όνομα: Σενζέν

Προπονητής: Τζόρντι Κρόιφ

Πέρσι: Κατάφερε κι έσωσε τη σεζόν με σχετική ευκολία. Κατέβαλε την 13η θέση, αφού προηγουμένως απέκλεισε στα νοκ άουτ τη Σιτζιαζουάνγκ αποφεύγοντας τον τελικό παραμονής. Κατά καιρούς έπαιξε ωραία μπάλα, ενώ έδειξε ικανή να μπει στο γκρουπ που θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα, δίχως τελικά να τα καταφέρει.   

Στόχος: Πραγματοποίησε σημαντικές μεταγραφές κι αναμένεται να κάνει εξαιρετική χρονιά. Πιθανότατα είναι η πλέον ενισχυμένη ομάδα της κατηγορίας. Αυτό θα φανεί βέβαια στο χορτάρι. Με τον Κρόιφ στον πάγκο της, που ξέρει άριστα τα κατατόπια, η Σενζέν πιθανότατα δεν θα κινδυνέψει, ενώ τουλάχιστον αναμένεται να μπει στην εξάδα.  

Ξένοι παίκτες: Αλαν Κάρντεκ, Φερνάντο Κιντέρο, Φρανκ Ατσεμπόνγκ, Μουμπάρακ Ουακάσο, Μορτέζα Πουραλιγκαντζί. 

Εκτίμηση: 3-6 

ΣΑΝΓΚΑΗ ΣΕΝΧΟΥΑ

Προηγούμενο όνομα: Σαγκάη Γκρίνλαντ Σενχούα 

Προπονητής: Τσόι Κανγκ Χι

Πέρσι: Αρκετά περίεργη η περσινή χρονιά για τη Σενχούα που τερμάτισε στην έβδομη θέση. Ξεκίνησε ιδανικά, στη συνέχεια παρουσίασε προβλήματα τα οποία συνοδεύτηκαν με άσχημα αποτελέσματα, ενώ το φινάλε της ήταν «γλυκό». Εξαιρετική ήταν η εικόνα της στο Τσάμπιονς Λιγκ τον Νοέμβριο, όπου έβαλε δύσκολα σε ομάδες όπως την Ουλσάν και την Τόκιο. 

Στόχος: Διαθέτει έναν από τους πλέον έμπειρους τεχνικούς στην κατηγορία, ο οποίος μπορεί να της δώσει πολλά. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες, η Σενχούα δείχνει ενισχυμένη. Αν μη τι άλλο θα παλέψει για μια θέση στην πρώτη εξάδα. 

Ξένοι παίκτες: Κρίστιαν Μπασόνγκ, Τζιοβάνι Μορένο, Ματέι Γιόνιτς, Αντριάν, Κιμ Σιν Γουκ. 

Εκτίμηση: 6-10

ΝΤΑΛΙΑΝ ΠΡΟ

Προηγούμενο όνομα: –

Προπονητής: Χοσέ Γκονζάλες

Πέρσι: Τα οικονομικά προβλήματα για την ομάδα ξεκίνησαν από πέρσι. Αλλωστε ήταν από τις πρώτες που αφαίρεσαν τον χορηγό από το όνομά τους. Ο Μπενίτεθ κατάφερε να χτίσει ένα εξαιρετικό νεανικό σύνολο, το οποίο έσωσε με άνεση την κατηγορία. Η Νταλιάν τελικά κατατάχθηκε στη 12η θέση. 

Στόχος: Χάθηκαν οι καλοί ξένοι παίκτες της, ενώ προπονητή έκλεισε μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Αυτό πήγε πίσω την προετοιμασία. Η Νταλιάν διαθέτει το νεανικότερο σύνολο μεταξύ των 16 ομάδων. Στόχος του Γκονζάλες πέρα από την περαιτέρω ανάπτυξη των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, είναι και η παραμονή. Στα συν η ομοιογένεια, μειονέκτημα η απειρία και η έλλειψη ηγετικών μορφών στους ξένους της.  

Ξένοι παίκτες: Τζάιλσον, Εμμάνουελ Μπόατενγκ, Σαμ Λάρσον και Μάρκους Ντάνιελσον. 

Εκτίμηση: 11-16

ΓΟΥΧΑΝ 

Προηγούμενο όνομα: Γουχάν Ζαλ

Προπονητής: Λι Ξιαοπένγκ

Πέρσι: Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απογοήτευση του πρωταθλήματος. Η ομάδα μοντέλο του Λι Τιε το 2019, έφτασε να κερδίσει την παραμονή της σε διπλό αγώνα μπαράζ με ομάδα της Β’ κατηγορίας. Η χρονιά μπορεί τελικά να σώθηκε, αλλά όχι το οικοδόμημα του ομοσπονδιακού, πλέον, τεχνικού. Μοναδική δικαιολογία τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε. 

Στόχος: Μπορεί να αισθάνεται τυχερή, καθώς υπάρχουν άλλες, χειρότερες από αυτήν, ομάδες. Από το Γουχάν αφαιρέθηκε το όνομα του χορηγού, της Ζαλ, ωστόσο ο κτηματομεσιτικός κολοσσός συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά τον σύλλογο. Με μια ματιά στο ρόστερ φαίνεται πως δεν θα εμπλακεί σε περιπέτειες. Από εκεί και πέρα το ταβάνι είναι χαμηλό.

Ξένοι παίκτες: Λέο Μπαπτιστάο, Στεφάν Μμπιά, Εβρά Κουασί, Ιοάν Αρκί και Ντάνιελ Καρίκο.

Εκτίμηση: 9-13

ΤΣΟΝΚΙΝΓΚ ΑΘΛΕΤΙΚ

Προηγούμενο όνομα: Τσονκίνγκ Λιφάν

Προπονητής: Τσανγκ Βοε Ριόνγκ

Πέρσι: Πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά, καθώς τερμάτισε στην έκτη θέση. Ειδικά στη φάση των ομίλων, εξέπληξε τους πάντες με το ποδόσφαιρό της. Πολλή και καλή η δουλειά του Τσάνγκ. Φέτος τα δεδομένα έχουν αλλάξει. 

Στόχος: Μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν με αποτέλεσμα να συμμετέχει κανονικά στο πρωτάθλημα. Για να συμβεί αυτό, πέρα από το δημοτικό χρήμα που πήρε, αναγκάστηκε να πουλήσει τους καλύτερους παίκτες της. Στόχος η παραμονή στην κατηγορία. Μεγάλη ελπίδα της οι ικανότητες και τα «μαγικά» του προπονητή της. 

Ξένοι παίκτες: Μαρσέλο Σιρίνο, Φερναντίνιο, Μαρσίνιο, Μίλερ Μπολάνος και Ντοστονμπέκ Τουρσούνοφ. 

Εκτίμηση: 13-16

ΤΣΑΝΓΚΤΣΟΥΝΓΚ ΓΙΑΤΑΪ

Προηγούμενο όνομα: –

Προπονητής: Γιανγκ Τσεν

Πέρσι: Πανηγύρισε το πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία κι επέστρεψε στην CSL μετά από δύο χρόνια απουσίας. Μια άνοδος που μπορούσε να έρθει και νωρίτερα, ωστόσο τα σοβαρά λάθη την κράτησαβ στη δεύτερη λίγο παραπάνω. Κατά τη διάρκεια της περίεργης αυτής χρονιάς, δεν επέτρεψε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία της.  

Στόχος: Αποτελεί από τα πλέον ιστορικά σωματεία της κινεζικής Σούπερ Λιγκ. Απέκτησε από νωρίς εξαιρετικούς ξένους, τους οποίους ενσωμάτωσε στο σύνολο. Αν μη τι άλλο την περιμένουμε να έχει πάρει τα μαθήματά της από το 2018 και μετά, όπου ταλαιπωρήθηκε στη Β’ κατηγορία. Πολύ καλές οι προοπτικές με τις οποίες ξεκινάει τη χρονιά. Δεν θα κινδυνέψει, ενώ έχει τα φόντα για να τερματίσει στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα.  

Ξένοι παίκτες: Ερικ, Τζούνιορ Νεγκάο, Σερτζίνιο, Γιόρες Οκορε και Ζίβκοβιτς. 

Εκτίμηση: 7-11

 

ΧΕΜΠΕΪ

Προηγούμενο όνομα: Χεμπέι Τσάινα Φόρτσουν 

Προπονητής: Κιμ Γιονγκ Μπου

Πέρσι: Εσωσε γρήγορα την παρτίδα, ενώ παράλληλα έδωσε ορισμένες εξαιρετικές ποδοσφαιρικές παραστάσεις. Τερμάτισε τελικά στην όγδοη θέση, καθώς από ένα σημείο και μετά δεν έδειξε ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα. Ρόλο σε αυτό έπαιξε και το προβληματικό φόρματ της σεζόν με πολλά παιχνίδια που είχαν τον χαρακτήρα «αγγαρείας».

Στόχος: Κατάφερε να επιβιώσει από τη «θύελλα» που ξέσπασε στο κινέζικο ποδόσφαιρο. Τελικά τα προβλήματά της μπήκαν σε μια σειρά, με αποτέλεσμα να διατηρήσει το δικαίωμά της να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία. Η δημοτική αρχή πάντως έβαλε το χέρι της για την αναγέννηση και τη σωτηρία της ομάδας. Σειρά των παικτών για την αγωνιστική.   

Ξένοι παίκτες: Σαμίρ Μαμίσεβιτς, Μαρκάο, Παουλίνιο και Ολε Σέλναες.

Εκτίμηση: 8-12

ΧΕΝΑΝ ΣΟΝΓΚΣΑΝ

Προηγούμενο όνομα: Χενάν Τζιανγιέ

Προπονητής: Χαβιέ Περέιρα Μεχία

Πέρσι: Παρά τις δύσκολες για αυτήν συνθήκες, έσωσε εύκολα τη χρονιά, ενώ κατά διαστήματα έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο. Ταλαιπωρήθηκε από πολλά προβλήματα, ενώ ξεκίνησε τη σεζόν χωρίς ξένους παίκτες. Οσο ήταν πλήρης δυσκόλευε τους αντιπάλους της. Τερμάτισε ένατη, ενώ θα μπορούσε και καλύτερα, αν δεν της παρουσιάζονταν τόσες πολλές ατυχίες.  

Στόχος: Οπως συνέβη με τις περισσότερες ομάδες, έτσι κι αυτή αντιμετώπισε πολλά προβλήματα λόγω των ανακατατάξεων με τους χορηγούς. Εν τέλει μπόρεσε και διατήρησε τον περσινό κορμό, ενώ προσέθεσε στο δυναμικό της αρκετούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Ικανοποίηση επικράτησε για τη θέση στην οποία τερμάτισε, ενώ μια αντίστοιχη πορεία φέτος είναι επιθυμητή και εφικτή. Δεν έχουν επιστρέψει οι Βραζιλιάνοι της, γεγονός που θα τη δυσκολέψει στην εκκίνηση του πρωταθλήματος. 

Ξένοι παίκτες: Τόνι Σούνιτς, Ενρίκε Ντουράδο, Ιβο, Καράνγκα και Μπούγια Τουρέ.  

Εκτίμηση: 9-12

ΚΑΝΓΚΖΟΥ ΜΑΪΤΙ ΛΑΪΟΝΣ

Προηγούμενο όνομα: Σιτζιαζουάνγκ Εβερ Μπράιτ 

Προπονητής: Αφσίν Γκότμπι

Πέρσι: Η πλέον ευνοημένη ομάδα από την όλη κατάσταση. Αγωνιστικά υποβιβάστηκε, ωστόσο τη γλίτωσε λόγω της διάλυσης της πρωταθλήτριας Σουνίνγκ. Ενώ έκανε ορισμένες μεγάλες εκπλήξεις στη διάρκεια της χρονιάς, τελικά πλήρωσε την απειρία της, αλλά και την επιθετική δυστοκία. Στη διάρκεια της χρονιάς, ήταν η χειρότερη ομάδα της κατηγορίας. 

Στόχος: Δεν άλλαξε μόνο όνομα, αλλά και πόλη. Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος η Κανγκζού έχει ως στόχο την παραμονή. Θα ξεκινήσει τη χρονιά έχοντας αποσπάσει την υπογραφή 18 νέων παικτών. Οποιαδήποτε εκτίμηση, υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι βεβιασμένη. Πάντως και φέτος τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για αυτήν.  

Ξένοι παίκτες: Μουρίκι, Αντάμα Ντιομάντε, Αντρέ Σενκόρ, Αχμέντοφ και Σουνζού. 

Εκτίμηση: 12-16

ΚΙΝΓΚΤΑΟ

Προηγούμενο όνομα: Κινγκτάο Χουανγκάι

Προπονητής: Γου Τσινγκούι 

Πέρσι: Ξεκίνησε με μεγαλεπήβολα σχέδια στην πρώτη σεζόν της στη μεγάλη κατηγορία, καθώς η διοίκηση έριξε μπόλικο χρήμα. Τελικά η πορεία δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών, με αποτέλεσμα να μπλέξει σε περιπέτειες. Στο τέλος γλίτωσε τα χειρότερα, καθώς ένα βήμα πριν από τον «γκρεμό», μπόρεσε και «έσπρωξε» εκεί τη Σιτζιαζουάνγκ.    

Στόχος: Η ομάδα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με πέρσι. Στην αρχή θα στερηθεί τις υπηρεσίες του καλύτερου παίκτη της, του Αλεσαντρίνι, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε πολύ με τον COVID. Ρεαλιστικά θα παλέψει ώστε να τελειώσει γρήγορα την υπόθεση-παραμονή. Από εκεί και πέρα οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες.

Ξένοι παίκτες: Ντέγιαν Ράντονιτς, Ρομέν Αλεσσαντρίνι, Φρέντρικ Ούλβεσταν, Γιάγκος Βούκοβιτς και Ντένις Πόποβιτς. 

Εκτίμηση: 10-14

ΤΙΑΝΤΖΙΝ ΤΑΪΓΚΕΡ 

Προηγούμενο όνομα: Τιαντζίν ΤΕΝΤΑ

Προπονητής: Γιου Γκένγουει

Πέρσι: Παρουσίασε δύο διαφορετικά πρόσωπα μέσα στη σεζόν. Αποτέλεσε αρχικά το πρώτο, το ακλόνητο φαβορί για τον υποβιβασμό, καθώς ξεκίνησε έχοντας 2 βαθμούς στα 10 πρώτα παιχνίδια. Κάπου εκεί αποχώρησε ο Στίλικε και ανέλαβε ο Μπαοσάν. Η ομάδα μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο και εν τέλει έσωσε την κατηγορία με χαρακτηριστική ευκολία. Ευνοήθηκε βέβαια από το σύστημα διεξαγωγής με τις νοκ άουτ αναμετρήσεις, διαφορετικά δύσκολα θα προλάβαινε το τρένο.   

Στόχος: Μόνο η παραμονή. Δύσκολα και φέτος τα πράγματα για την Τιαντζίν. Πέρσι σώθηκε με τον τρόπο που σώθηκε. Φέτος τα προβλήματα είναι πολλά και κυρίως οικονομικά. Η ομάδα έσωσε τη συμμετοχή της την τελευταία στιγμή, ωστόσο οι παίκτες που διαθέτει είναι περιορισμένης ποιότητας.

Ξένοι παίκτες: Τεκίνιο Σοάρες, Ζουλί Λόκι και Τόμας Κάνταρ. 

Εκτίμηση: 14-16

                            

Στέφανος Κλιάφας

         

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip