Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad

04.08.20|12:05

Χρήστος Χρυσαΐτης Χρήστος Χρυσαΐτης

Αφιέρωμα Βραζιλίας 2020-21: Τρία τα φαβορί

αφιέρωμα-βραζιλίας-2020-21-τρία-τα-φαβορί-168267

Εχοντας ως οδηγό τις ευρωπαϊκές λίγκες, το πρωτάθλημα Παραγουάης αλλά και τα δικά τους πολιτειακά, οι Βραζιλιάνοι ετοιμάζονται για την επανεκκίνηση και του εθνικού τους πρωταθλήματος το επόμενο Σάββατο. Παρότι πρόκειται για μία από τις πιο πληγείσες – από την πανδημία – χώρες παγκοσμίως, όλες οι διοργανώσεις του 2020 θα διεξαχθούν κανονικά και η μόνη «υποχώρηση» που έγινε όσον αφορά τον αρχικό προγραμματισμό, ήταν να λήξει η σεζόν τον Φεβρουάριο. Αλλωστε δεν έβγαιναν οι ημερομηνίες για να παιχτούν οι 38 αγωνιστικές του «Μπραζιλεϊράο» μέχρι τον Δεκέμβριο.

Τα τρία μεγάλα φαβορί για τον τίτλο δείχνουν να είναι η πρωταθλήτρια Φλαμένγκο, η Παλμέιρας και η Γκρέμιο. Ως ισχυρά αουτσάιντερ εμφανίζονται οι ενισχυμένες Ατλέτικο Μινέιρο και Ιντερνασιονάλ. Οι υπόλοιπες παραδοσιακές δυνάμεις (Κορίνθιανς, Σάο Πάουλο, Σάντος, Φλουμινένσε, Βάσκο ντα Γκάμα, Μποταφόγκο) θα είναι μάλλον ευχαριστημένες εάν εξασφαλίσουν εισιτήριο για το προσεχές Κόπα Λιμπερταδόρες, ενώ σε αυτή την κατηγορία μπορεί να συμπεριληφθεί και η Κυπελλούχος – και ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια – Ατλέτικο Παραναένσε.

Από κει και πέρα έχουμε την πρωταθλήτρια της δεύτερης κατηγορίας Μπραγκαντίνο, που με τη στήριξη της «Ρεντ Μπουλ» έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την απλή παραμονή, ενώ οι υπόλοιπες επτά ομάδες (Φορταλέσα, Γκοϊας, Μπαϊα, Σεαρά και οι άλλες τρεις νεοφώτιστες Σπορτ Ρεσίφε, Κοριτίμπα, Ατλέτικο Γκοϊανιένσε) ξεκινούν με πρώτο στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού και δεύτερο ένα διεθνές εισιτήριο. Αυτοί οι δύο στόχοι είναι περίπου αλληλένδετοι, αφού η Βραζιλία έχει 13 εισιτήρια για τις διεθνείς διοργανώσεις (7 στο Λιμπερταδόρες, 6 στο Σουνταμερικάνα) που μπορούν να φτάσουν και στα 14 (8-6) εφόσον σύλλογός της κατακτήσει μία εκ των δύο φετινών διεθνών διοργανώσεων ή και στα 15 (9-6) εάν, τόσο το Κόπα Λιμπερταδόρες όσο και το Κόπα Σουνταμερικάνα, καταλήξουν φέτος σε βραζιλιάνικα χέρια.

Υπενθυμίζεται ότι συμμετέχουν 20 ομάδες και υποβιβάζονται οι τέσσερις τελευταίες μετά από δύο γύρους και σύνολο 38 αγωνιστικών. Τα κριτήρια ισοβαθμίας είναι κατά σειρά: α’) οι περισσότερες νίκες, β’) η διαφορά τερμάτων, γ’) η καλύτερη επίθεση, δ’) τα μεταξύ τους παιχνίδια, ε’) οι λιγότερες κόκκινες, στ’) οι λιγότερες κίτρινες.

 

 

ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Εχει κατακτήσει δύο φορές το Κόπα Λιμπερταδόρες (1981, 2019), μία φορά το Σούπερ Καπ Νοτίου Αμερικής (φέτος), μία φορά το Διηπειρωτικό (1981), έξι φορές το πρωτάθλημα (πέρσι το τελευταίο) και τρεις φορές το Κύπελλο (το 2013 το τελευταίο). Επίσης έχει πρωτεύσει 36 φορές στο πολιτειακό «Καριόκα» (ρεκόρ).

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Επέστρεψε στην κορυφή του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου μετά από 10 χρόνια. Δεν δυσκολεύτηκε καθόλου, αφού κατέκτησε τον τίτλο με 16 βαθμούς διαφορά από τις Σάντος και Παλμέιρας που ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση. Παράλληλα θριάμβευσε και στο Κόπα Λιμπερταδόρες (2-1 τη Ρίβερ στον τελικό με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά), ενώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου υποτάχτηκε οριακά στη Λίβερπουλ, χάνοντας 1-0 στην παράταση. Τέλος, στο Κύπελλο Βραζιλίας αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση από την Ατλέτικο Παραναένσε στη διαδικασία των πέναλτι (1-1, 1-1).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ως κάτοχος του τροπαίου προκρίθηκε απευθείας στους ομίλους του φετινού Λιμπερταδόρες. Ξεκίνησε με 2/2 νίκες (2-1 εκτός την Τζούνιορ Μπαρανκίγια της Κολομβίας, 3-0 εντός την Μπαρτσελόνα από το Εκουαδόρ), ενώ κατέκτησε και το Σούπερ Καπ Νοτίου Αμερικής απέναντι στη – νικήτρια του περσινού Κόπα Σουνταμερικάνα – Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε από το Εκουαδόρ (2-2 εκτός, 3-0 εντός).

Πριν λίγες εβδομάδες κατέκτησε το πολιτειακό «Καριόκα», χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Κατέγραψε συνολικό ρεκόρ 14-2-1 (5-1-0 μετά την πανδημία), ενώ στους τελικούς νίκησε δύο φορές τη Φλουμινένσε (2-1, 1-0), η αλήθεια είναι δυσκολότερα του αναμενομένου.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Τα σημαντικότερα αποκτήματά της είναι ο αμυντικός Λέο Περέιρα που αγοράστηκε από την Ατλέτικο Παραναένσε αντί 7 εκ. Ευρώ, ο επιθετικός Μισέλ Ντελγκάδο που ήρθε από την Γκοϊάς αντί του ποσού των 7,5 εκ. Ευρώ και ο αμυντικός Γκουστάβο Ενρίκε από τη Σάντος. Επίσης πήρε δανεικούς δύο διεθνείς με την Εθνική Ελπίδων. Πρόκειται για τον 23χρονο επιθετικό Πέδρο (από τη Φιορεντίνα) – που έχει ανδρωθεί ποδοσφαιρικά στη… Φλουμινένσε – και τον 23χρονο μέσο Τιάγκο Μάσια (από τη Λιλ).

 

Από τις αποχωρήσεις δεσπόζει ασφαλώς αυτή του 18χρονου μέσου Ρεινιέρ που πουλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο για 30 εκ. Ευρώ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Επίσης έφυγαν ο έμπειρος αμυντικός Ροντόλφο για τη νεοφώτιστη Κοριτίμπα και ο Ισπανός αμυντικός Πάμπλο Μαρί ως δανεικός στην Αρσεναλ.

Οσον αφορά την τεχνική ηγεσία, αποχώρησε ο επιτυχημένος Πορτογάλος Ζεσούς αποδεχόμενος την πρόκληση της Μπενφίκα. Στη θέση του προσλήφθηκε ο 58χρονος Ισπανός Ντομενέκ Τορέντ, ο οποίος για 11 χρόνια (2007-2018) ήταν βοηθός του Πέπε Γουαρδιόλα, προτού αναλάβει τη σεζόν 2018/2019 τη Νιου Γιορκ Σίτι.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Είναι και φέτος εξίσου ισχυρή με πέρσι και μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει τους τίτλους όλων των διοργανώσεων που συμμετέχει. Δικαίως λογίζεται ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος.

ΣΑΝΤΟΣ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Εχει πλούσια τροπαιοθήκη, κυρίως λόγω του λαμπρού της παρελθόντος. Συγκεκριμένα, έχει κατακτήσει οκτώ εθνικά πρωταθλήματα (το 2004 το τελευταίο), ένα Κύπελλο Βραζιλίας (2010), τρία Κόπα Λιμπερταδόρες (1962, 1963, 2011), ένα Σούπερ Καπ Νοτίου Αμερικής (2012) και δύο Διηπειρωτικά (1962, 1963). Σε πολιτειακό επίπεδο, έχει πρωτεύσει 22 φορές, με τελευταία το 2016.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Στο πρωτάθλημα διέγραψε εξαιρετική πορεία και ξεπέρασε τις προσδοκίες καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των «16» από την Ατλέτικο Μινέιρο (0-0 εκτός, 1-2 εντός), ενώ στο διεθνές στερέωμα αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο του Κόπα Σουνταμερικάνα από τη Ρίβερ Πλέιτ της Ουρουγουάης (0-0 εκτός, 1-1 εντός).

 

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ως δεύτερη στο περσινό πρωτάθλημα, βρέθηκε απευθείας στους ομίλους του φετινού Κόπα Λιμπερταδόρες, όπου ξεκίνησε με 2/2 νίκες. Πρώτα επιβλήθηκε 2-1 της Ντεφένσα Ι Χουστίσια στην Αργεντινή και στη συνέχεια ως γηπεδούχος 1-0 της πρωταθλήτριας του Εκουαδόρ Ντελφίν Μάντα. Στο πολιτειακό «Παουλίστα» αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση από τη 2ης κατηγορίας Πόντε Πρέτα χάνοντας 1-3.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Από τα φετινά της αποκτήματα ξεχωρίζει το όνομα του Αργεντινού αμυντικού Νογκέρα που ήρθε από την ισπανική Πονφεραντίνα. Από την άλλη, αποχώρησαν ο διεθνής Περουβιανός μεσοεπιθετικός Κουέβα που δόθηκε δανεικός στη μεξικάνικη Πατσούκα, ο διεθνής Παραγουανός επιθετικός Ντερλίς Γκονσάλες που συνεχίζει στην Ολίμπια Ασουνσιόν, ο διεθνής Κολομβιανός αμυντικός Φελίπε Αγκιλάρ για την Ατλέτικο Παραναένσε, ο διεθνής Κοσταρικανός επιθετικός Μπράιαν Ρουίς που επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Αλαχουελένσε, ο αμυντικός Γκουστάβο Ενρίκε που θα παίζει φέτος στην πρωταθλήτρια Φλαμένγκο και ο έμπειρος τερματοφύλακας Βαντερλέι που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Γκρέμιο.

Ο 60χρονος Αργεντινός τεχνικός Σαμπαόλι μετακινήθηκε στην Ατλέτικο Μινέιρο. Στη θέση του ήρθε ο πολύ γνωστός μας 74χρονος Πορτογάλος Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος είχε περάσει από τον πάγκο του Παναθηναϊκού τη διετία 2010-2012, ενώ τα τέσσερα τελευταία χρόνια δούλευε στην Αλ Σαντ του Κατάρ.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρσι και δύσκολα θα φτάσει ξανά τόσο ψηλά. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένη, εάν καταφέρει να εξασφαλίσει εκ νέου συμμετοχή στο Κόπα Λιμπερταδόρες.

 

jesoualdo ferreira santos

ΠΑΛΜΕΪΡΑΣ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Είναι η πολυνίκης του πρωταθλήματος με δέκα κατακτήσεις (το 2018 η τελευταία). Επίσης έχει στο «παλμαρέ» της τρία Κύπελλα (το 2015 το τελευταίο) και ένα Κόπα Λιμπερταδόρες (1999). Σε πολιτειακό επίπεδο έχει θριαμβεύσει 22 φορές, αλλά η πιο πρόσφατη απέχει ήδη 12 χρόνια (2008).

 

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Κατετάγη τρίτη στο πρωτάθλημα, ισοβαθμώντας με τη δεύτερη Σάντος και απέχοντας 14 πόντους από την πρωταθλήτρια Φλαμένγκο. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση από την Ιντερνασιονάλ στα πέναλτι (1-0, 0-1), ενώ στο Κόπα Λιμπερταδόρες έφτασε μέχρι τους «8» όπου υποτάχτηκε στην Γκρέμιο, κερδίζοντάς την 1-0 στο Πόρτο Αλέγκρε και χάνοντας 1-2 στην έδρα της.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ως τρίτη στο περσινό πρωτάθλημα, βρέθηκε απευθείας στους ομίλους του φετινού Κόπα Λιμπερταδόρες, όπου ξεκίνησε με 2/2 νίκες. Πρώτα επιβλήθηκε 2-0 στην Αργεντινή της Τίγκρε (ομάδα 2ης κατηγορίας) και μετά 3-1 εντός έδρας της παραγουάνικης Γκουαρανί. Στο πολιτειακό «Παουλίστα» προκρίθηκε στους διπλούς τελικούς, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Κορίνθιανς.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Δεν έχει ιδιαίτερες μεταβολές στο έμψυχο υλικό της, τουλάχιστον όχι σε επίπεδο βασικών. Το κυριότερο μεταγραφικό της απόκτημα είναι ο διεθνής Ουρουγουανός αμυντικός Βίνια που ήρθε από τη Νασιονάλ αντί 5,5 εκ. Ευρώ, ενώ από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζει αυτή του επιθετικού Ντουντού που δόθηκε δανεικός στην Αλ Ντουχάιλ του Κατάρ, ενώ δανεικός έφυγε και ο αμυντικός Βίκτορ Λουίς για την Μποταφόγκο. Από φέτος ανέλαβε τις τύχες της ο 68χρονος Βαντερλέι Λουξεμπούργκο, ο οποίος πέρσι καθόταν στον πάγκο της Βάσκο ντα Γκάμα.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Αποτελεί ίσως την πιο δυνατή αντίπαλο της Φλαμένγκο στην προσπάθεια της τελευταίας να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Λίγες οι αλλαγές στο ρόστερ της, ενώ διαθέτει πολύ δεμένο σύνολο. Γενικά μας έχει συνηθίσει σε πρωταγωνιστικούς ρόλους τα τελευταία χρόνια.

ΓΚΡΕΜΙΟ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Είναι μία από τις ελάχιστες ομάδες παγκοσμίως που έχει αναδειχτεί περισσότερες φορές πρωταθλήτρια στην ήπειρό της από ότι στη χώρα της. Συγκεκριμένα, έχει κατακτήσει τρία Κόπα Λιμπερταδόρες (1983, 1995, 2018) και μόλις δύο πρωταθλήματα Βραζιλίας (1981, 1996). Επίσης έχει στο «παλμαρέ» της ένα Διηπειρωτικό (1983), δύο Σούπερ Καπ Νοτίου Αμερικής (1996, 2018) και πέντε Κύπελλα Βραζιλίας (το τελευταίο το 2016). Σε πολιτειακό επίπεδο έχει κατακτήσει 38 φορές το «Γκαούτσο», υστερώντας κατά 7 τίτλους της παραδοσιακής της αντιπάλου Ιντερνασιονάλ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Σε μία χρονιά που εξ αρχής είχε δοθεί προτεραιότητα στο Κόπα Λιμπερταδόρες, κατάφερε τελικά να τερματίσει στην τιμητική 4η θέση. Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό στα πέναλτι από την Ατλέτικο Παραναένσε (είχε νικήσει 2-0 στο πρώτο ματς αλλά είχε ηττηθεί με το ίδιο σκορ στη ρεβάνς). Στο Κόπα Λιμπερταδόρες έφτασε επίσης μέχρι τα ημιτελικά, για να αποκλειστεί από τη μετέπειτα νικήτρια Φλαμένγκο (1-1, 0-5).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ως τέταρτη στο περσινό πρωτάθλημα, βρέθηκε απευθείας στους ομίλους του φετινού Κόπα Λιμπερταδόρες, όπου ξεκίνησε αρκετά καλά. Στην πρεμιέρα νίκησε 2-0 εκτός έδρας την πρωταθλήτρια Κολομβίας Αμέρικα Κάλι, ενώ στη δεύτερη αγωνιστική αναδείχτηκε ισόπαλη εντός έδρας χωρίς τέρματα με τη συμπολίτισσά της Ιντερνασιονάλ. Στο πολιτειακό «Γκαούτσο» θα αντιμετωπίσει στον μονό τελικό του δεύτερου υποπρωταθλήματος την Ιντερνασιονάλ και – εφόσον επικρατήσει – θα διεκδικήσει τον τίτλο σε διπλούς τελικούς με την φετινή έκπληξη Κάξιας (ομάδα 4ης κατηγορίας) που είχε κατακτήσει το πρώτο «υποπρωτάθλημα».

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Απέκτησε τον μέσο Λούκας Σίλβα από την Κρουζέιρο (όπου αγωνιζόταν ως δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης), τον τερματοφύλακα Βαντερλέι από τη Σάντος, τον επιθετικό Ντιέγκο Σόουζα (έπαιζε πέρσι στην Μποταφόγκο ως δανεικός από τη Σάο Πάουλο) και τον παλιό διεθνή επιθετικό Τιάγκο Νιέβες που έμεινε ελεύθερος από την Κρουζέιρο.

 

Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζουν αυτές του 35χρονου επιθετικού Ντιέγκο Ταρντέλι για την Ατλέτικο Μινέιρο και του 41χρονου αμυντικού Λέο Μόουρα που θα αγωνίζεται φέτος στο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας με τα χρώματα της Μποταφόγκο Ζοάο Πεσόα.

 

Συνεχίζει στον πάγκο της για τέταρτη χρονιά ο 57χρονος Ρενάτο Γκαούτσο.  Αξιο αναφοράς ότι είναι ο μοναδικός σύλλογος της κατηγορίας που διατηρεί για τόσο μεγάλο διάστημα τον ίδιο προπονητή.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ποιοτικά δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τις άλλες δύο βασικές διεκδικήτριες του τίτλου (Φλαμένγκο, Παλμέιρας) και δείχνει ικανή να επιστρέψει στην κορυφή του εγχώριου στερεώματος μετά από 24 χρόνια.

 

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

 

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΠΑΡΑΝΑΕΝΣΕ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Εχει κατακτήσει από μία φορά το πρωτάθλημα (2001), το Κύπελλο (2019) και το Κόπα Σουνταμερικάνα (2018). Σε πολιτειακό επίπεδο έχει θριαμβεύσει 25 φορές στο «Παραναένσε», απέχοντας πάντως αρκετά από τους 38 τίτλους της Κοριτίμπα.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Στο πρωτάθλημα κατετάγη στην τιμητική πέμπτη θέση, ενώ η μεγάλη της στιγμή ήρθε στο Κύπελλο, το οποίο κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας δύο φορές στους τελικούς της Ιντερνασιονάλ Πόρτο Αλέγκρε (1-0 εντός, 2-1 εκτός). Στο Κόπα Λιμπερταδόρες πέρασε τη φάση των ομίλων, για να αποκλειστεί στους «16» από την Μπόκα Τζούνιορς (0-1, 0-2).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ως Κυπελλούχος Βραζιλίας κέρδισε απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του φετινού Κόπα Λιμπερταδόρες. Στην πρεμιέρα νίκησε 1-0 εντός έδρας την Πενιαρόλ, ενώ στη δεύτερη αγωνιστική ηττήθηκε με το ίδιο σκορ στη Χιλή από την Κόλο-Κόλο. Στο πολιτειακό «Παραναένσε» νίκησε την Κυριακή 1-0 εντός έδρας την Κοριτίμπα στον πρώτο τελικό, ενώ η ρεβάνς θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ενισχύθηκε με τον διεθνή Κολομβιανό αμυντικό Φελίπε Αγκιλάρ (Σάντος) και τον συμπατριώτη του 21χρονο μέσο Αλβαράδο (δανεικός από την αγγλική Γουότφονρντ, ενώ τα τελευταία χρόνια έπαιζε σε ομάδες της ισπανικής τρίτης κατηγορίας). Επίσης πήρε ως δανεικό από την Κορίνθιανς τον μέσο Ρίτσαρντ που πέρσι αγωνιζόταν ως δανεικός στη Βάσκο ντα Γκάμα.

 

Από την άλλη, δεν θα έχει φέτος στη διάθεσή της τον αμυντικό Λέο Περέιρα που πουλήθηκε στην πρωταθλήτρια Φλαμένγκο αντί του ποσού των 7 εκ. Ευρώ και τον μέσο Εβερτον Φελίπε του οποίου τα δικαιώματα ανήκουν στη Σάο Πάουλο και φέτος θα φορά τη φανέλα της νεοφώτιστης Ατλέτικο Γκοϊανιένσε.

Την τεχνική της ηγεσία ανέλαβε ο 58χρονος Ντοριβάλ Ζούνιορ που πέρσι δεν είχε δουλέψει πουθενά αλλά στο παρελθόν έχει περάσει από τους πάγκους μεγάλων ομάδων όπως η Φλαμένγκο, η Φλουμινένσε, η Σάντος, η Παλμέιρας και η Σάο Πάουλο. Ο 40χρονος Τιάγκο Νούνες, που την οδήγησε στην κατάκτηση του περσινού Κυπέλλου και του προπέρσινου Κόπα Σουνταμερικάνα, θα συνεχίσει την καριέρα του στον απαιτητικό πάγκο της Κορίνθιανς.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Υπόδειγμα σταθερότητας τα τελευταία χρόνια, μπορεί να κινηθεί ξανά στα υψηλά βαθμολογικά στρώματα και να εξασφαλίσει εκ νέου συμμετοχή στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Πολύ ισχυρή στην έδρα της, όμως είναι αρκετά πιθανό να λειτουργήσει αρνητικά η έλλειψη κόσμου στα γήπεδα.

ΣΑΟ ΠΑΟΥΛΟ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Εχει τεράστια ιστορία στις διεθνείς διοργανώσεις, καθώς έχει κατακτήσει τρία Κόπα Λιμπερταδόρες (1992, 1993, 2005), ένα Κόπα Σουνταμερικάνα (2012), δύο Σούπερ Καπ Νοτίου Αμερικής (1993, 1994), δύο Διηπειρωτικά (1992, 1993) και ένα Μουντιάλ Συλλόγων (2005). Σε εθνικό επίπεδο μετρά έξι πρωταθλήματα (το 2008 το τελευταίο) και κανένα Κύπελλο! Τέλος, όσον αφορά το πολιτειακό «Παουλίστα», έχει πρωτεύσει 21 φορές, με την πιο πρόσφατη όμως να απέχει ήδη 15 χρόνια (2005).

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Τερμάτισε έκτη στο τελευταίο πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας τον βασικό στόχο της απευθείας πρόκρισης στους ομίλους του φετινού Λιμπερταδόρες. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των «16» από την Μπαϊα με δύο ήττες (0-1, 0-1). Στο διεθνές στερέωμα η παρουσία της ήταν πολύ σύντομη, αφού αποκλείστηκε μόλις στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κόπα Λιμπερταδόρες από την Ταγιέρες Κόρδοβα της Αργεντινής (0-2 εκτός, 0-0 εντός).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ως έκτη στο περσινό πρωτάθλημα, βρέθηκε απευθείας στους ομίλους του φετινού Κόπα Λιμπερταδόρες. Στην πρεμιέρα έπεσε θύμα έκπληξης χάνοντας 2-1 στο Περού από την άπειρη Μπινασιονάλ, ενώ στη δεύτερη αγωνιστική επιβλήθηκε 3-0 εντός έδρας της Λίγκα ντε Κίτο από το Εκουαδόρ. Στο πολιτειακό «Παουλίστα» αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση, χάνοντας 2-3 από τη Μιρασόλ, ομάδα τέταρτης κατηγορίας.

 

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Απέκτησε κυρίως νεαρούς παίκτες, όπως τον 20χρονο – διεθνή με τις μικρές Εθνικές – Παραγουανό επιθετικό Αντόνιο Γκαλεάνο. Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζει το όνομα του 20χρονου επιθετικού Αντονι (διεθνής με τις μικρές Εθνικές, συνεχίζει στον Αγιαξ). Από τον περασμένο Σεπτέμβριο κάθεται στον πάγκο της ο 46χρονος Φερνάντο Ντινίς.

 

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Νεανική ομάδα που μπορεί να προσφέρει καλό θέαμα αλλά θα χρειαστεί να περάσει ακόμα αρκετά στάδια εξέλιξης προτού να μπορεί να λογίζεται ως διεκδικήτρια του τίτλου. Περιμένουμε να κινηθεί στα περσινά επίπεδα.

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Οι πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες της ήταν όλες σε διεθνές επίπεδο, καθώς έχει κατακτήσει δύο Κόπα Λιμπερταδόρες (2006, 2010), ένα Κόπα Σουνταμερικάνα (2008), δύο Σούπερ Καπ Νοτίου Αμερικής (2007, 2011) και ένα Μουντιάλ Συλλόγων (2006). Αντίθετα, στις εθνικές διοργανώσεις έχει πολλά χρόνια να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο, αφού το πιο πρόσφατο από τα τρία πρωταθλήματά της κατακτήθηκε το 1979, ενώ το μοναδικό της Κύπελλο ήρθε το 1992. Οσον αφορά το πολιτειακό «Γκαούτσο», έχει πρωτεύσει 45 φορές (ρεκόρ), με πιο πρόσφατη το 2016.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Τερμάτισε έβδομη στο περσινό πρωτάθλημα, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στα προκριματικά του φετινού Κόπα Λιμπερταδόρες. Στο Κύπελλο προχώρησε μέχρι τους τελικούς, όπου ηττήθηκε δύο φορές από την Ατλέτικο Παραναένσε (0-1, 1-2). Στο περσινό Λιμπερταδόρες έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, για να υποταχτεί εκεί στη μετέπειτα νικήτρια Φλαμένγκο (0-2 εκτός, 1-1 εντός).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Βρέθηκε στη φάση των ομίλων του Κόπα Λιμπερταδόρες, αποκλείοντας στον δεύτερο προκριματικό γύρο την Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε (0-0 εκτός, 1-0 εντός) και στον τρίτο την Ντεπόρτες Τολίμα από την Κολομβία (0-0 εκτός, 1-0 εντός). Στον όμιλο ξεκίνησε με εντός έδρας νίκη 3-0 επί της Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα από τη Χιλή, για να ακολουθήσει το εκτός έδρας 0-0 με την παραδοσιακή της αντίπαλο και συμπολίτισσα Γκρέμιο. Στο πολιτειακό «Γκαούτσο» θα αντιμετωπίσει στον μονό τελικό του δεύτερου «υποπρωταθλήματος» την Γκρέμιο και – εφόσον επικρατήσει – θα διεκδικήσει τον τίτλο σε διπλούς τελικούς με την Κάξιας (ομάδα 4ης κατηγορίας) που είχε κατακτήσει το πρώτο «υποπρωτάθλημα».

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Απέκτησε τον διεθνή Αργεντινό δεξιό μπακ Σαράβια ως δανεικό από την Πόρτο και τον συμπατριώτη του μέσο Μούστο ως δανεικό από την ισπανική Ουέσκα (ανέβηκε φέτος στην Πριμέρα). Επίσης ήρθαν οι μέσοι Μποσκίγια από τη γαλλική Μονακό και Τιάγκο Γκαγιάρδο από τη Σεαρά.

 

Από την άλλη, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του επιθετικού Γουέλινγκτον Σίλβα που επέστρεψε στη Φλουμινένσε. Επίσης αποχώρησαν ο έμπειρος επιθετικός Σόμπις και ο αμυντικός Κλάους που συνεχίζουν στη Σεαρά, ενώ δόθηκε δανεικός στην Μπαϊα ο αμυντικός Ζέκα.

Από τις αρχές του έτους καθοδηγείται από τον 45χρονο Αργεντινό Εδουάρδο Κουντέτ, ο οποίος είχε οδηγήσει πέρσι τη Ράσινγκ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Αργεντινής.

 

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Είναι μάλλον ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι και δεν θα είναι έκπληξη εάν βρεθεί εντός της πρώτης τετράδας. Δύσκολα πάντως θα μπορέσει να διεκδικήσει τον τίτλο.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Εχει να επιδείξει ένα Κόπα Λιμπερταδόρες (2012), ένα Σούπερ Καπ Νοτίου Αμερικής (2013), δύο Μουντιάλ Συλλόγων (2000, 2012), επτά πρωταθλήματα (το 2017 το τελευταίο) και τρία Κύπελλα (το 2009 το πιο πρόσφατο). Σε πολιτειακό επίπεδο έχει κατακτήσει 30 φορές (ρεκόρ) το «Παουλίστα», με πιο πρόσφατο αυτό του 2019.

 

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Κατετάγη στην απογοητευτική όγδοη θέση στο τελευταίο πρωτάθλημα, όμως ο θρίαμβος της Φλαμένγκο στο Κόπα Λιμπερταδόρες άνοιξε και για αυτήν μία θέση στο φετινό Κόπα Λιμπερταδόρες. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των «16» από τη Φλαμένγκο με δύο ήττες (0-1, 0-1). Επίσης συμμετείχε στο Κόπα Σουνταμερικάνα, όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τη μετέπειτα θριαμβεύτρια Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε από το Εκουαδόρ (0-2 εντός, 2-2 εκτός).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Κόπα Λιμπερταδόρες από την Γκουαρανί της Παραγουάης (ήττα 1-0 εκτός, νίκη 2-1 εντός). Στο πολιτειακό «Παουλίστα» προκρίθηκε στους διπλούς τελικούς, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Παλμέιρας.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ενισχύθηκε στη μεσαία γραμμή με τον Κολομβιανό αμυντικό χαφ Βίκτορ Καντίγιο από την Τζούνιορ και τον συμπατριώτη του εξτρέμ Γιόνι Γκονσάλες, που ήρθε δανεικός από την Μπενφίκα, ενώ πέρσι αγωνιζόταν στη Φλουμινένσε. Επίσης επέστρεψε ο αμυντικός Σίντκλει ως δανεικός από τη Δυναμό Κιέβου.

 

Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζει ασφαλώς η πώληση του 22χρονου μέσου – διεθνή με την Εθνική Ελπίδων – Πεντρίνιο στην Μπενφίκα αντί του ποσού των 20 εκ. Ευρώ. Επίσης έφυγαν ο επιθετικός Γκουστάβο ντα Σίλβα (δόθηκε για λίγους μήνες δανεικός στην Ιντερνασιονάλ, προτού μεταγραφεί στη νοτιοκορεάτικη Ζεονμπουκ Μότορς) και ο επιθετικός Κλάισον που συνεχίζει στην Μπαϊα.

Από φέτος θα την καθοδηγεί ο 40χρονος τεχνικός Τιάγκο Νούνες, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τις δύο μεγάλες πρόσφατες επιτυχίες της Ατλέτικο Παραναένσε (Κόπα Σουνταμερικάνα 2018, Κύπελλο Βραζιλίας 2019).

 

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ξεκινάει ένα καινούριο «πρότζεκτ» με έναν από τους πιο ανερχόμενους προπονητές της Βραζιλίας. Την περιμένουμε ψηλότερα από πέρσι, ενδεχομένως και στην πρώτη τετράδα. Πάντως, για να συζητά για τίτλο, θα πρέπει μάλλον να κάνει υπομονή τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη.

 

 

ΦΟΡΤΑΛΕΣΑ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Στο μακρινό παρελθόν έχει αναδειχτεί δύο φορές δευτεραθλήτρια Βραζιλίας (1960, 1968). Στο πολιτειακό «Σεαρένσε» έχει πρωτεύσει 42 φορές, υστερώντας κατά τρεις τίτλους της παραδοσιακής της αντιπάλου Σεαρά.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Παρότι νεοφώτιστη, κατέλαβε την ένατη θέση στο περσινό πρωτάθλημα, εξασφαλίζοντας την παρθενική της συμμετοχή σε διεθνή διοργάνωση (Κόπα Σουνταμερικάνα). Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των «16» από τη μετέπειτα νικήτρια Ατλέτικο Παραναένσε (0-0, 0-1).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στάθηκε πολύ άτυχη στον πρώτο γύρο του Κόπα Σουνταμερικάνα, καθώς στην παρθενική της παρουσία σε διεθνή διοργάνωση έφτασε μία ανάσα από το να αποκλείσει τη θρυλική Ιντεπεντιέντε. Στο πρώτο παιχνίδι στην Αργεντινή ηττήθηκε 1-0, ενώ στη ρεβάνς προηγείτο 2-0 μέχρι το 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, οπότε ένα αυτογκόλ έβαλε τέλος στις διεθνείς φιλοδοξίες της. Στο πολιτειακό «Σεαρένσε» προκρίθηκε στους διπλούς τελικούς, όπου θα αντιμετωπίσει την παραδοσιακή της αντίπαλο – και συμπολίτισσα – Σεαρά.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Απέκτησε με δανεισμό τον μέσο Μισέλ Φερέιρα από την Γκρέμιο και τον 20χρονο αμυντικό Μάντσον από την Κορίνθιανς, ενώ με μεταγραφή ήρθε ο επιθετικός Νταβίντ από την Κρουζέιρο. Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζουν αυτές του Ουρουγουανού μέσου Σαντιάγκο Ρομέρο που επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Ρεντίστας και του επιθετικού Φρανσίσκο Μορέιρα που θα συνεχίσει την καριέρα του στη δεύτερη κατηγορία της Νότιας Κορέας. Στην τεχνική της ηγεσία βρίσκεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο 47χρονος Ροζέριο Σένι.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Φαντάζει δύσκολο να επαναλάβει το περσινό επίτευγμα της ένατης θέσης, καθώς δεν αναμένεται και φέτος να κινηθούν τόσες παραδοσιακές δυνάμεις κάτω από τα στάνταρ τους, όπως συνέβη πέρσι. Εάν καταφέρει να εξασφαλίσει εισιτήριο για το προσεχές Κόπα Σουνταμερικάνα, θα είναι απολύτως ευχαριστημένη.

ΓΚΟΪΑΣ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Σε εθνικό επίπεδο έχει να επιδείξει την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα του 2005 και τη συμμετοχή στους τελικούς του Κυπέλλου το 1990 (με Φλαμένγκο, 0-1 εκτός και 0-0 εντός). Στο διεθνές στερέωμα, η μεγαλύτερή της διάκριση ήταν η πρόκριση στους τελικούς του Κόπα Σουνταμερικάνα, όπου έχασε το τρόπαιο στα πέναλτι από την Ιντεπεντιέντε της Αργεντινής (νίκη 2-0 εντός, ήττα 1-3 εκτός, δεν ισχύει το εκτός έδρας γκολ στους τελικούς). Εχει αγωνιστεί μία φορά στο Κόπα Λιμπερταδόρες – το 2006 – φτάνοντας μέχρι τους «16» και γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Εστουδιάντες της Αργεντινής (ήττα 2-0 εκτός, νίκη 3-1 εντός). Τέλος, έχει κατακτήσει 28 φορές (ρεκόρ) το πολιτειακό «Γκοϊάνο», με πιο πρόσφατη το 2018.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Εκανε εξαιρετική σεζόν και – παρότι νεοφώτιστη – εξασφάλισε πολύ εύκολα την παραμονή της, τερματίζοντας στη δέκατη θέση και διασφαλίζοντας εισιτήριο για το φετινό Κόπα Σουνταμερικάνα. Αντίθετα, στο Κύπελλο απογοήτευσε, καθώς αποκλείστηκε μόλις στη δεύτερη φάση από τη Ρεγκάτας (ομάδα δεύτερης κατηγορίας) στα πέναλτι (1-1 στην κανονική διάρκεια).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στο Κόπα Σουνταμερικάνα αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο με δύο ήττες από τη Σολ ντε Αμέρικα της Παραγουάης (0-1, 0-1). Στο Κύπελλο Βραζιλίας βρίσκεται στον τρίτο γύρο και στο πρώτο ματς είχε επιβληθεί 1-0 εκτός έδρας της Βάσκο ντα Γκάμα. Οσον αφορά το πολιτειακό «Γκοϊάνο», δεν έχει επαναρχίσει ακόμα. Πριν την πανδημία είχαν παιχτεί οι δέκα από της δώδεκα αγωνιστικές της κανονικής περιόδου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας ήδη διασφαλίσει τη συμμετοχή της στην προημιτελική φάση.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ενισχύθηκε σημαντικά στην επίθεση, αποκτώντας τον Αργεντινό Βιγιάλβα από τη μεξικάνικη Βερακρούζ, τον 23χρονο διεθνή Περουβιανό Κεβέδο από την Αλιάνσα Λίμα και τον Μάικ από την Ατλέτικο Γκοϊανιένσε. Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζουν ο επιθετικός Μικάελ Ντελγκάδο που πουλήθηκε αντί 7,5 εκ. στη Φλαμένγκο, ο μέσος Λέο Σένα που μεταγράφηκε στην Ατλέτικο Μινέιρο για το ποσό των 656 χιλ. Ευρώ και ο Ουρουγουανός επιθετικός Μπαρσία που ήταν δανεικός από τη Νασιονάλ, με τον σύλλογο του Μοντεβιδέο να τον δίνει εκ νέου δανεικό στη Σπορτ Ρεσίφε. Ο 54χρονος Νέι Φράνκο, που βρίσκεται στην τεχνική της ηγεσία από τον περασμένο Αύγουστο, συνεχίζει και φέτος.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Φαντάζει δύσκολο να βρεθεί ξανά στην πρώτη δεκάδα. Θα είναι πολύ ευχαριστημένη άμα εξασφαλίσει και φέτος εισιτήριο για το Κόπα Σουνταμερικάνα.

ΜΠΑΪΑ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Εχει αναδειχτεί στο μακρινό παρελθόν δύο φορές πρωταθλήτρια Βραζιλίας (1959, 1988), ενώ στο διεθνές στερέωμα έχει φτάσει μία φορά στους «8» του Κόπα Λιμπερταδόρες (1989) και άλλη μία στους «8» του Κόπα Σουνταμερικάνα (2018, αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη μετέπειτα νικήτρια Ατλέτικο Παραναένσε). Σε πολιτειακό επίπεδο έχει κατακτήσει 48 φορές (ρεκόρ) το πολιτειακό «Μπαϊάνο», με πιο πρόσφατη το 2019.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Η ενδέκατη θέση που πήρε στο περσινό πρωτάθλημα ήταν αρκετή για να της εξασφαλίσει την εκ νέου συμμετοχή της στο Κόπα Σουνταμερικανα. Στην περσινή διοργάνωση είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο από τη Λίβερπουλ της Ουρουγουάης (ήττα 0-1 εντός, ισοπαλία 0-0 εκτός). Οσον αφορά το Κύπελλο, έφτασε μέχρι τους «8», όπου αποκλείστηκε οριακά από την Γκρέμιο (1-1 εκτός, 0-1 εντός).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στο Κόπα Σουνταμερικάνα απέκλεισε στον πρώτο γύρο τη Νασιονάλ Ασουνσιόν από την Παραγουάη με δύο νίκες (3-0, 3-1). Στο Κύπελλο Βραζιλίας έπεσε θύμα έκπληξης, χάνοντας στον πρώτο γύρο 1-0 από τη Ρίβερ Τερεσίνα, ομάδα τέταρτης κατηγορίας. Στο πολιτειακό «Μπαϊάνο» προκρίθηκε στους  διπλούς τελικούς, όπου θα αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Αλαγκοϊνιας, ομάδα που επιστρέφει φέτος στην τέταρτη κατηγορία μετά από δέκα χρόνια απουσίας από τα εθνικά πρωταθλήματα. Τέλος, έχει φτάσει στους τελικούς του περιφερειακού Κυπέλλου της Βορειονατολικής Βραζιλίας «Κόπα Νορντέστε» (συμμετέχουν ομάδες από εννέα πολιτείες) και στο πρώτο παιχνίδι ηττήθηκε εκτός έδρας 3-1 από τη Σεαρά. Η ρεβάνς θα γίνει σήμερα το βράδυ και όποια ομάδα κατακτήσει το τρόπαιο θα εξασφαλίσει εισιτήριο για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Βραζιλίας 2021.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Απέκτησε τον επιθετικό Κλάισον από την Κορίνθιανς, τον μέσο Ροντριγκίνιο από την Κρουζέιρο, τον επιθετικό Ρόσι ως δανεικό από την κινέζικη Σενζέν (πέρσι έπαιζε δανεικός στη Βάσκο) και τον αμυντικό Ζέκα ως δανεικό από την Ιντερνασιονάλ.

Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζει ασφαλώς η πώληση του Γκουστάβο στη νοτιοκορεάτικη Ιντσεον Γιουνάιτεντ αντί του ποσού των 30,3 εκ. Ευρώ. Βέβαια δεν μπορεί να λογιστεί ως «αποδυνάμωση», αφού είχε αποκτηθεί τον Ιανουάριο από τη συμπολίτισσά της Ζεκουέ (εκτός εθνικών κατηγοριών) και είχε προλάβει να παίξει μόνο σε κάποια παιχνίδια του φετινού πολιτειακού. Επίσης, δεν θα έχει φέτος στην διάθεσή της τον αμυντικό Ζιοβάνι που συνεχίζει στην Κρουζέιρο.

Παραμένει στην τεχνική της ηγεσία ο 45χρονος Ρόζερ Μασάδο, που ανέλαβε τις τύχες της τον Απρίλιο του 2019.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Την περιμένουμε να κινηθεί σε κάπως χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι. Εάν κερδίσει ξανά εισιτήριο για το Κόπα Σουνταμερικάνα θα έχει καταγράψει πετυχημένη σεζόν.

ΒΑΣΚΟ ΝΤΑ ΓΚΑΜΑ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Η κορυφαία στιγμή της ιστορίας της ήταν η κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες το 1998. Επίσης έχει αναδειχτεί τέσσερις φορές πρωταθλήτρια (το 2000 η τελευταία) και μία φορά Κυπελλούχος (2011). Σε πολιτειακό επίπεδο μετρά 24 κατακτήσεις του «Καριόκα», με πιο πρόσφατη αυτή του 2016.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Στο τελευταίο πρωτάθλημα τερμάτισε στην – απογοητευτική για τα δεδομένα της – δωδέκατη θέση, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον τέταρτο γύρο από τη Σάντος (ήττα 2-0 εκτός, νίκη 2-1 εντός).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στο Κόπα Σουνταμερικάνα απέκλεισε στον πρώτο γύρο την Οριέντε Πετρολέρο από τη Βολιβία (1-0, 0-0). Στο Κύπελλο Βραζιλίας βρίσκεται στον τρίτο γύρο και στο πρώτο ματς είχε ηττηθεί εντός έδρας 0-1 από την Γκοϊάς. Στο πολιτειακό «Καριόκα» απογοήτευσε, αφού δεν κατάφερε σε κανένα από τα δύο υποπρωταθλήματα να προκριθεί στην ημιτελική φάση, καταλαμβάνοντας στη γενική κατάταξη μόλις την έβδομη θέση.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ενισχύθηκε πολύ σημαντικά στην επίθεση με την απόκτηση του Αργεντινού επιθετικού Χερμάν Κάνο, του οποίου τα δικαιώματα ανήκουν εδώ και τρία χρόνια στη μεξικάνικη Πατσούκα αλλά που την τελευταία διετία τρέλανε κόσμο στα γήπεδα της Κολομβίας, σκοράροντας 75 φορές σε 97 παιχνίδια με τα χρώματα της Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν. Επιπλέον, απέκτησε τον – επίσης Αργεντινό – επιθετικό Μαρτίν Μπενίτες ως δανεικό από την Ινντεπεντιέντε της Αργεντινής.

Από την άλλη, δεν θα έχει φέτος στη διάθεσή της τον μέσο Ρίτσαρντ που αγωνιζόταν ως δανεικός από την Κορίνθιανς και πλέον θα παίζει ως δανεικός στην Ατλέτικο Παραναένσε, καθώς επίσης και τον επιθετικό Ρόσι του οποίου τα δικαιώματα ανήκουν στην κινεζική Σενζέν που τον έδωσε δανεικό στην Μπαϊα. Επιπλέον πουλήθηκε ο 21χρονος επιθετικός Μαρόνι στην Ατλέτικο Μινέιρο για ποσό 2,9 εκ. Ευρώ, ενώ έφυγε και ο Παραγουανός αμυντικός Ραούλ Κάσερες που θα ενισχύσει την Κρουζέιρο στην προσπάθειά της για άμεση επάνοδο στην πρώτη κατηγορία.

Στη θέση του 68χρονου Βαντερλέι Λουξεμπούργκο – που συνεχίζει στην Παλμέιρας – προσλήφθηκε στις αρχές του 2020 ο 67χρονος Αμπελ Μπράγκα, ο οποίος όμως απολύθηκε τον Μάρτιο λόγω της κακής της πορείας στο πολιτειακό. Πλέον την τεχνική της ηγεσία κατέχει ο 48χρονος Ραμόν Μενέσες, ο οποίος πάντως δεν έχει προπονήσει ποτέ ξανά ομάδα πρώτης κατηγορίας.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Θα εμφανιστεί με πολλά νέα πρόσωπα και μάλλον ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι. Πάντως φαντάζει δύσκολο να πλησιάσει τις θέσεις που οδηγούν στο προσεχές Κόπα Λιμπερταδόρες.

 

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

 

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΙΝΕΪΡΟ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Το διαχρονικό σημείο αναφοράς της είναι ασφαλώς η κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες το 2013, ενώ ακολούθησε και το Σούπερ Καπ Νοτίου Αμερικής ένα χρόνο αργότερο. Σε εθνικό επίπεδο έχει να επιδείξει ένα πρωτάθλημα από το μακρινό 1971 και ένα Κύπελλο από το 2014. Στο πολιτειακό «Μινέιρο» έχει θριαμβεύσει 44 φορές (ρεκόρ), με πιο πρόσφατη αυτή του 2017.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Τερμάτισε 13η στο τελευταίο πρωτάθλημα, εξασφαλίζοντας οριακά μία θέση στο φετινό Κόπα Σουνταμερικάνα. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση από τη συμπολίτισσά της Κρουζέιρο (ήττα 3-0 εκτός, νίκη 2-0 εντός). Στο διεθνές στερέωμα τερμάτισε τρίτη στον όμιλό της στο Κόπα Λιμπερταδόρες και μεταφέρθηκε στο Κόπα Σουνταμερικάνα, όπου έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση, για να αποκλειστεί στα πέναλτι από την Κολόν Σάντα Φε (ήττα 2-1 στην Αργεντινή, νίκη 2-1 εντός).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο του Κόπα Σουνταμερικάνα από την Ουνιόν Σάντα Φε της Αργεντινής (ήττα 3-0 εκτός, νίκη 2-0 εντός). Επίσης τα θαλάσσωσε και στο Κύπελλο, όπου αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο από την Αφογκάδος (νεοφώτιστη στο πρωτάθλημα της τέταρτης κατηγορίας) με 6-7 στα πέναλτι (2-2 στην κανονική διάρκεια). Στο Πολιτειακό «Μινεϊράο», έχει νικήσει στον πρώτο ημιτελικό 2-1 την Αμέρικα Μινέιρο (ομάδα της δεύτερης κατηγορίας που πέρσι έχασε μέσα από τα χέρια της την άνοδο στην πρώτη) και εφόσον διαφυλάξει αυτό το σκορ στην αυριανή ρεβάνς, θα προκριθεί στους διπλούς τελικούς.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Αγόρασε τον 21χρονο επιθετικό Μαρόνι από τη Βάσκο ντα Γκάμα αντί του ποσού των 2,9 εκ. Ευρώ, τον μέσο Λέο Σένα από την Ατλέτικο Μινέιρο (656 χιλ. Ευρώ), τον 23χρονο μέσο Αλαν από τη Λίβερπουλ (3,5 εκ. Ευρώ, πέρσι έπαιζε δανεικός στη Φλουμινένσε) και τον διεθνή Βενεζουελάνο μέσο Σαραβίνο από τη Σολτ Λέικ Σίτι (1,8 εκ. Ευρώ). Επίσης πήρε τον 35χρονο επιθετικό Ντιέγκο Ταρντέλι από την Γκρέμιο, τον 21χρονο διεθνή Εκουαδοριανό μέσο Αλαν Φράνκο από την Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε και τον διεθνή Παραγουανό κεντρικό αμυντικό Τζούνιορ Αλόνσο, που αγωνιζόταν πέρσι στην Μπόκα Τζούνιορς ως δανεικός από τη γαλλική Λιλ.

 

Από τις αποχωρήσεις, δεσπόζουν αυτές του διεθνή Κολομβιανού μεσοεπιθετικού Τσαρά για το MLS (Πόρτλαντ), του Ουρουγουανού επιθετικού Τεράνς (δανεικός στην Πενιαρόλ), του 20χρονου επιθετικού Αλεράντρο (πουλήθηκε για 3 εκ. Ευρώ στην Μπραγκαντίνο), του Αργεντινού επιθετικού Ντι Σάντο για τη Σαν Λορένσο, του αμυντικού Πάτρικ για τη Σπορτ Ρεσίφε και του 22χρονου – διεθνή με την Εθνική Ελπίδων – τερματοφύλακα Κλέιτον για την Μπραγκαντίνο.

Ο 53χρονος Βάγκνερ Μανσίνι, που την είχε καθοδηγήσει στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, θα κάθεται φέτος στον πάγκο της νεοφώτιστης Ατλέτικο Γκοϊανιένσε. Ως αντικαταστάτης του προσλήφθηκε τον Ιανουάριο ο 47χρονος Βενεζουελάνος Ραφαέλ Ντουνταμέλ, που όμως απολύθηκε μετά από μόλις δύο μήνες λόγω των πρόωρων αποκλεισμών σε Κύπελλο και Κόπα Σουνταμερικάνα. Στη θέση του ανέλαβε από την 1η Μαρτίου ο Χόρχε Σαμπαόλι. Ο 60χρονος Αργεντινός προέρχεται από την πολύ επιτυχημένη συνεργασία του με τη Σάντος, την οποία οδήγησε πέρσι στη δεύτερη θέση.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Είναι η ομάδα που αναμένεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με την περσινή σεζόν. Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η βελτίωση; Ισως μέχρι και την πρώτη τετράδα.

ΦΛΟΥΜΙΝΕΝΣΕ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Εχει κατακτήσει τέσσερις φορές το εθνικό πρωτάθλημα (το 2012 το τελευταίο) και μία φορά το Κύπελλο (2007). Στο διεθνές στερέωμα, οι κορυφαίες διακρίσεις της είναι η συμμετοχή στους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες 2008 (έχασε στα πέναλτι το τρόπαιο από τη Λίγκα ντε Κίτο του Εκουαδόρ, ήττα 4-2 εκτός, νίκη 3-1 εντός, δεν μετρά στους τελικούς το εκτός έδρας γκολ) και η συμμετοχή στους τελικούς του Κόπα Σουνταμερικάνα 2009 (υποτάχτηκε ξανά στη Λίγκα ντε Κίτο, χάνοντας 5-1 στο Εκουαδόρ και νικώντας… 3-0 στη ρεβάνς). Σε πολιτειακό επίπεδο έχει κατακτήσει 31 φορές το «Καριόκα» (το 2012 η τελευταία).

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Τερμάτισε μόλις στην 14η θέση του περσινού πρωταθλήματος και εξασφάλισε εισιτήριο για το φετινό Σουνταμερικάνα μόνο και μόνο επειδή η Φλαμένγκο κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες και «ελευθέρωσε» μία επιπλέον θέση για τις διεθνείς διοργανώσεις. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των «16» από την Κρουζέιρο στα πέναλτι (1-1, 2-2). Στο διεθνές στερέωμα έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κόπα Σουνταμερικάνα, όπου υποτάχτηκε στην Κορίνθιανς (0-0 εκτός, 1-1 εντός).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στο Κόπα Σουνταμερικάνα έπεσε θύμα έκπληξης στον πρώτο γύρο, καθώς αποκλείστηκε από την Ουνιόν Λα Καλέρα της Χιλής (1-1 εντός, 0-0 εκτός). Στο Κύπελλο βρίσκεται στον τρίτο γύρο και στο πρώτο ματς είχε ηττηθεί 1-0 εκτός έδρας από τη δεύτερης κατηγορίας Φιγκεϊρένσε. Στο πολιτειακό «Καριόκα» – και παρά την ελλιπέστατη προετοιμασία της – κατάφερε να προκριθεί στους διπλούς τελικούς, όπου… έβγαλε το λάδι στο μεγάλο φαβορί Φλαμένγκο, χάνοντας οριακά 1-2 και 0-1.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ηταν αρκετά δραστήρια στις μεταγραφές αποκτώντας – μεταξύ άλλων – τον 36χρονο διεθνή επιθετικό Φρεντ από την Κρουζέιρο, τον 21χρονο Περουβιανό επιθετικό Πατσέκο (διεθνής με τις μικρές Εθνικές) από την Αλιάνσα Λίμα και τον 23χρονο Ουρουγουανό επιθετικό Αραούχο (αγοράστηκε από τη Ράσινγκ Μοντεβιδέο αντί 650 χιλ. Ευρώ). Επίσης, επέστρεψε ο επιθετικός Γουέλινγκτον Σίλβα, αφού ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του στην Ιντερνασιονάλ.

 

Από την άλλη, δεν θα έχει πλέον στη διάθεσή της τον Κολομβιανό εξτρέμ Γιόνι Γκονσάλες, που πήρε μεταγραφή για την Μπενφίκα και αυτή τον έδωσε δανεικό στην Κορίνθιανς. Επίσης αποχώρησε ο 23χρονος μέσος Αλαν που ήταν δανεικός από τη Λίβερπουλ, με την τελευταία να τον πουλάει για 3,5 εκ. Ευρώ στη συμπολίτισσα Βάσκο ντα Γκάμα.

Την τεχνική της ηγεσία ανέλαβε φέτος ο 43χρονος Ονταϊρ Χέλμαν, ο οποίος πέρσι στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν καθόταν στον πάγκο της Ιντερνασιονάλ.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Εχει ενισχυθεί επιθετικά, όμως άργησε πολύ να ξεκινήσει την προετοιμασία της και αυτό ενδέχεται να της στοιχίσει στις πρώτες αγωνιστικές. Πιθανότατα πάντως θα τερματίσει σε αρκετά υψηλότερη θέση από πέρσι.

ΜΠΟΤΑΦΟΓΚΟ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Εχει αναδειχτεί δύο φορές πρωταθλήτρια (1968, 1995), ενώ δεν έχει κατακτήσει ποτέ το Κύπελλο. Σε διεθνές επίπεδο έχει να επιδείξει δύο συμμετοχές στην ημιτελική φάση του Κόπα Λιμπερταδόρες (1963, 1973) και μία κατάκτηση του Κόπα Κονμεμπολ («πρόγονος» του Κόπα Σουνταμερικάνα), το 1993. Επίσης έχει πρωτεύσει 21 φορές στο πολιτειακό «Καριόκα», με πιο πρόσφατη το 2018.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Απογοητευτική η περσινή της παρουσία στο πρωτάθλημα, με την 15η θέση να την αφήνει εκτός των φετινών διεθνών διοργανώσεων. Εξίσου απογοητευτική η πορεία της και στο Κύπελλο, καθώς αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από την Χουβεντούδε (1-1, 1-2) που τότε ήταν ομάδα της τρίτης κατηγορίας (φέτος θα αγωνιστεί στη δεύτερη). Στο Κόπα Σουνταμερικανα έφτασε μέχρι τη φάση των «16», όπου αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μινέιρο με δύο ήττες (0-1, 0-2).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στο Κύπελλο Βραζιλίας βρίσκεται στον τρίτο γύρο και στο πρώτο ματς είχε νικήσει 1-0 εντός έδρας την Παρανά (ομάδα δεύτερης κατηγορίας). Στο πολιτειακό «Καριόκα» απογοήτευσε, καταλαμβάνοντας μόλις την πέμπτη θέση στη γενική κατάταξη.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Προέβη σε σημαντικές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της. Από τα αποκτήματά της ξεχωρίζουν ο διεθνής Ιάπωνας μέσος Χόντα που ήρθε από την ολλανδική Βίτεσε, ο Ουρουγουανός αμυντικός Μπαραντέγκι (Μοντεβιδέο Γουόντερερς), ο 20χρονος Περουβιανός μέσος Λεκάρος (Κούσκο), ο διεθνής Εκουαδοριανός μέσος Κορτές (Εμελέκ Γκουαγιακίλ), ο διεθνής Ιβοριανός μέσος Καλού που έμεινε ελεύθερος από τη Χέρτα Βερολίνου, ο επιθετικός Πέδρο Ραούλ από την Ατλέτικο Γκοϊανιένσε και ως δανεικός ο αμυντικός Βίκτορ Λουίς από την Παλμέιρας.

Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζουν αυτές του διεθνή Χιλιανού μέσου Βαλένσια που επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Κόλο-Κόλο και του μέσου Αλεξ Σαντάνα που πουλήθηκε αντί 780 χιλ. Ευρώ στη βουλγαρική Λουντογκόρετς.

Τον Φεβρουάριο ανέλαβε τις τύχες της ο 61χρονος τεχνικός Πάουλο Αουτουόρι, αντικαθιστώντας τον 45χρονο Βαλεντίμ, που απολύθηκε λόγω του κακού της ξεκινήματος στο πολιτειακό Καριόκα.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Είναι ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι και αναμένεται να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα του νέου πρωταθλήματος. Ενδεχομένως να διεκδικήσει και μία θέση στο προσεχές Κόπα Λιμπερταδόρες.

kalou botafogo

ΣΕΑΡΑ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Τα διαχρονικά σημεία αναφοράς της είναι η τρίτη  θέση στο εθνικό πρωτάθλημα του 1964 και η συμμετοχή στους τελικούς του Κυπέλλου το 1994, όπου είχε χάσει το τρόπαιο από την Γκρέμιο (0-0, 0-1). Σε πολιτειακό επίπεδο έχει κυριαρχήσει στο «Σεαρένσε» κατακτώντας το συνολικά 45 φορές (ρεκόρ), με τελευταία το 2018.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Τερμάτισε 16η στο πρωτάθλημα και πέτυχε έτσι τον βασικό της στόχο που ήταν η παραμονή στην κατηγορία. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από την Κορίνθιανς (ήττα 1-3 εντός έδρας, νίκη 1-0 εκτός έδρας).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στο Κύπελλο βρίσκεται στον τρίτο γύρο και στο πρώτο ματς είχε νικήσει εντός έδρας 1-0 την Βιτόρια Μπαϊα (ομάδα δεύτερης κατηγορίας). Στο πολιτειακό «Σεαρένσε» προκρίθηκε στους διπλούς τελικούς, όπου θα αντιμετωπίσει την παραδοσιακή της αντίπαλο – και συμπολίτισσα – Φορταλέζα. Τέλος, έχει φτάσει στους τελικούς του περιφερειακού Κυπέλλου της Βορειονατολικής Βραζιλίας «Κόπα Νορντέστε» (συμμετέχουν ομάδες από εννέα πολιτείες) και στο πρώτο παιχνίδι επιβλήθηκε 3-1 εντός έδρας της Μπαϊα. Η ρεβάνς θα γίνει σήμερα το βράδυ και όποια ομάδα κατακτήσει το τρόπαιο θα εξασφαλίσει εισιτήριο για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Βραζιλίας 2021.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Η σημαντικότερη προσθήκη της ήταν ο επιθετικός Ροντρίγκο Γκόμες του οποίου τα δικαιώματα ανήκουν στη Σάντος και ο οποίος είχε αγωνιστεί πέρσι στην Κοριτίμπα, συμβάλλοντας με τα 13 γκολ που πέτυχε αποφασιστικά στην άνοδο της τελευταίας στην πρώτη κατηγορία. Επίσης απέκτησε τον έμπειρο επιθετικό Σόμπις από την Ιντερνασιονάλ, τον αμυντικό Κλάους επίσης από την Ιντερνασιονάλ και τον 42χρονο τερματοφύλακα Πρας από την Παλμέιρας.

 

Από την άλλη, έμεινε ελεύθερος ο μέσος Τιάγκο Γκαγιάρδο που συνεχίζει στην Ιντερνασιονάλ, ενώ ο αμυντικός Βάλντο πουλήθηκε αντί 800 χιλ. Ευρώ στην ιαπωνική Σιμιζού και ο – επίσης αμυντικός – Ζοάο Λούκας θα αγωνίζεται φέτος με τα χρώματα της Κρουζέιρο.

 

Ο 54χρονος Γκούτο Φερέιρα, ο οποίος οδήγησε πέρσι τη Σπορτ Ρεσίφε στην άνοδο στην 1η κατηγορία, θα κάθεται από φέτος στον πάγκο της, αντικαθιστώντας τον 45χρονο Αρχελ Φουξ, που απολύθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Αναμένεται και φέτος να δώσει μεγάλη μάχη για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να τα καταφέρει.

ΜΠΡΑΓΚΑΝΤΙΝΟ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της είναι η δεύτερη θέση στο εθνικό πρωτάθλημα του 1991 και η κατάκτηση του πολιτειακού «Παουλίστα» το 1990.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Κατέκτησε με μεγάλη άνεση το περσινό πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, παρότι ήταν… νεοφώτιστη. Επέστρεψε έτσι στην πρώτη κατηγορία μετά από 22 χρόνια. Δεν κατάφερε να εξασφαλίσει συμμετοχή στο περσινό Κύπελλο.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στο πολιτειακό «Παουλίστα» αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση, χάνοντας 0-2 από την Κορίνθιανς.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ενισχύθηκε με τον μέσο Τόνι Αντερσον που αγοράστηκε από την Γκρέμιο αντί 3,2 εκ. Ευρώ (πέρσι αγωνιζόταν ως δανεικός στην Ατλέτικο Παραναένσε), τον 20χρονο επιθετικό Αλεράντρο που ήρθε αντί 3 εκ. Ευρώ από την Ατλέτικο Μινέιρο, τον 21χρονο αμυντικό Βέβερτον που αποκτήθηκε από την Κρουζέιρο αντί 1 εκ. Ευρώ και τον 22χρονο – διεθνή με την Εθνική Ελπίδων – τερματοφύλακα Κλέιτον από την Ατλέτικο Μινέιρο. Επίσης ήρθαν ως δανεικοί ο μέσος Ματέους Ζέσους (Κορίνθιανς), ο 19χρονος – διεθνής με την Εθνική Κ20 – αμυντικός Κάνδιδο (Λειψία) και ο 20χρονος Αργεντινός μέσος Κουέγιο από την Ατλέτικο Τουκουμάν.

Η μοναδική σημαντική αποχώρηση ήταν του μέσου Ραφαέλ Καριόκα για την Βιτόρια Μπαϊα που αγωνίζεται στη 2η κατηγορία. 

Την τεχνική της ηγεσία ανέλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο ο 41χρονος Φελίπε Κονσεϊσάο, αντικαθιστώντας τον πετυχημένο 51χρονο Αντόνιο Κάρλος Ζάγκο, που αποδέχτηκε την πρόκληση της ιαπωνικής Κασίμα Αντλερς.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Παρότι νεοφώτιστη, οι φιλοδοξίες της υπερβαίνουν κατά πολύ την απλή παραμονή στην κατηγορία. Εχει ενισχυθεί αρκετά και αναμένεται να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα εισιτήριο για το προσεχές Κόπα Σουνταμερικάνα.

ΣΠΟΡΤ ΡΕΣΙΦΕ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Εχει αναδειχτεί μία φορά πρωταθλήτρια (1987) και μια φορά Κυπελλούχος (2008). Στο διεθνές στερέωμα οι δύο σημαντικότερες διακρίσεις της ήταν η πρόκριση στους «16» του Κόπα Λιμπερταδόρες 2009 (αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Παλμέιρας) και η συμμετοχή στην προημιτελική φάση του Κόπα Σουνταμερικάνα 2017 (αποκλείστηκε από την Τζούνιορ Μπαρανκίγια της Κολομβίας, χάνοντας 0-2 εντός και φέρνοντας 0-0 εκτός). Σε πολιτειακό επίπεδο έχει κατακτήσει 42 φορές (ρεκόρ) το «Περναμπουκάνο», με πιο πρόσφατη το 2019.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο περσινό πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας και πέτυχε την άμεση επιστροφή της στα «σαλόνια» μετά από μόλις ένα χρόνο απουσίας. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, χάνοντας 3-0 από την Τομπένσε (ομάδα τρίτης κατηγορίας).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στο Κύπελλο Βραζιλίας έπεσε και φέτος θύμα έκπληξης, χάνοντας στον πρώτο γύρο 2-1 από την Μπρούσκε, νεοφώτιστη ομάδα της τρίτης κατηγορίας. Στο πολιτειακό «Περναμπουκάνο» έκανε τη χειρότερή της εμφάνιση από το… 1916 που διεξήχθη η παρθενική διοργάνωση, καθώς δεν κατάφερε καν να προκριθεί στην τελική εξάδα. Κατέλαβε την 7η θέση στην κανονική περίοδο – μεταξύ δέκα ομάδων – με ρεκόρ 2-5-2 και έτσι αντί να παίξει στα πλέι-οφ, «ξέπεσε» στον όμιλο παραμονής, την οποία πάντως διασφάλισε και μαθηματικά, κάνοντας το 2/2 στις πρώτες δύο αγωνιστικές και καθιστώντας βαθμολογικά αδιάφορο (για αυτήν) το τελευταίο παιχνίδι που θα δώσει αύριο με την Πετρολίνα (ομάδα εκτός των τεσσάρων εθνικών κατηγοριών).

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ενισχύθηκε με τον Ουρουγουανό επιθετικό Μπαρσία (ανήκει στη Νασιονάλ, ενώ πέρσι έπαιζε δανεικός στην Γκοϊάς), τον Αργεντινό μέσο Τζόναταν Γκόμες (έπαιζε πέρσι στη Μασεϊό Αλαγκοάνο ως δανεικός από τη Σάο Πάουλο) και τον έμπειρο αμυντικό Πάτρικ από την Ατλέτικο Μινέιρο.

Από την άλλη, δεν θα έχει φέτος στη διάθεσή της τον επιθετικό Ιουρί (τα δικαιώματά του ανήκουν στην Ατλέτικο Μινέιρο και από φέτος θα αγωνίζεται στην Ατλέτικο Γκοϊανιένσε) και τον 21χρονο επιθετικό Ζουνίνιο Πιαουϊένσε που δόθηκε δανεικός στην Γκουαρανί ντε Καμπίνας (ομάδα δεύτερης κατηγορίας).

Ο 54χρονος τεχνικός Γκούτο Φερέιρα, που την οδήγησε στην άνοδο, απολύθηκε τον Φεβρουάριο λόγω του πρόωρου αποκλεισμού στο Κύπελλο και των αρνητικών αποτελεσμάτων στο πολιτειακό. Πάντως βρήκε γρήγορα δουλειά, καθώς θα κάθεται στον πάγκο της Σεαρά. Στη θέση του ανέλαβε ο 38χρονος Ντανιέλ Παουλίστα που ως παίκτης αγωνίστηκε για πολλά χρόνια με τα χρώματά της.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Βασικός στόχος της είναι η παραμονή, ενώ οι φιλοδοξίες της φτάνουν μέχρι και σε μία θέση στο προσεχές Κόπα Σουνταμερικάνα. Γενικά έχει κάνει ενδιαφέρουσες προσθήκες, όμως η κάκιστη πορεία της στο πολιτειακό προβληματίζει.

 

 

ΚΟΡΙΤΙΜΠΑ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Η κορυφαία επιτυχία στην ιστορία της ήταν η κατάκτηση του εθνικού πρωταθλήματος το 1985. Στο διεθνές στερέωμα έχει να επιδείξει μία συμμετοχή στην προημιτελική φάση του Κόπα Σουνταμερικάνα το 2016 όταν είχε αποκλειστεί από την Ατλέτικο Νασιονάλ της Κολομβίας (1-1, 1-3). Σε πολιτειακό επίπεδο μετρά 38 κατακτήσεις (ρεκόρ) του «Παραναένσε«, με πιο πρόσφατη αυτή του 2017.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Πήρε την τρίτη θέση στο περσινό πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας και επέστρεψε στην «Πριμέιρα» μετά από απουσία δύο ετών. Στο Κύπελλο είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο από την Ουνιάο Ρεκρεατίβα της τέταρτης κατηγορίας χάνοντας 3-2.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στο Κύπελλο έπεσε και φέτος θύμα έκπληξης, χάνοντας στον πρώτο γύρο 1-0 από τη Μανάους, νεοφώτιστη ομάδα της τρίτης κατηγορίας. Στο πολιτειακό «Παραναένσε» ηττήθηκε την Κυριακή 1-0 εκτός έδρας από την Ατλέτικο Παραναένσε στον πρώτο τελικό, ενώ η ρεβάνς θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ενισχύθηκε με τον αμυντικό Νάταν Σίλβα που ανήκει στην Ατλέτικο Μινέιρο και το τελευταίο εξάμηνο του 2019 αγωνιζόταν ως δανεικός στην Ατλέτικο Γκοϊανιένσε, τον επιθετικό Γκαμπριέλ που πέρσι αγωνιζόταν στην ιαπωνική Κασίβα (ομάδα δεύτερης κατηγορίας) ως δανεικός από τη Φλαμένγκο, τον επιθετικό Σασά που ήρθε ως δανεικός από την Κρουζέιρο και τον έμπειρο αμυντικό Ροντόλφο που έμεινε ελεύθερος από τη Φλαμένγκο.

Ο επιθετικός Ροντρίγκο Γκόμες, που αγωνιζόταν πέρσι ως δανεικός από τη Σάντος, θα φορά φέτος τη φανέλα της Σεαρά, ενώ αποχώρησε και ο μέσος Βίκτορ Καρβάγιο που δόθηκε δανεικός στην πορτογαλική Ζιλ Βισέντε.

 

Την τεχνική της ηγεσία ανέλαβε ο 38χρονος Εντουάρντο Μπαρόκα, ο οποίος το τελευταίο δίμηνο του 2019 οδήγησε στην πρώτη κατηγορία την Ατλέτικο Γκοϊανιένσε, αντικαθιστώντας τον 55χρονο Ζορζίνιο που οδήγησε την ίδια στην πρώτη κατηγορία.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Θα δώσει μάχη για την παραμονή της και θα είναι ευχαριστημένη εάν στο τέλος της σεζόν έχει ανανεώσει την παρουσία της στα «σαλόνια» της πρώτης κατηγορίας.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΓΚΟΪΑΝΙΕΝΣΕ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει σε εθνικό πρωτάθλημα ήταν η έκτη το 1968, ενώ έχει φτάσει μία φορά στα ημιτελικά του Κυπέλλου (2010). Επίσης έχει να επιδείξει μία διεθνή συμμετοχή το 2012 στο Κόπα Σουνταμερικάνα, όπου είχε αποκλειστεί στη φάση των «16» από την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα της Χιλής (ήττα 2-0 εκτός, νίκη 3-1 εντός). Τέλος, έχει κατακτήσει 14 φορές το πολιτειακό «Γκοϊάνο» (το 2019 η τελευταία).

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Κατέλαβε την 4η θέση στο περσινό πρωτάθλημα της 2ης κατηγορίας και επέστρεψε στα «σαλόνια» μετά από διετή απουσία. Το κατάφερε όμως μόνο και μόνο επειδή την τελευταία αγωνιστική η Αμέρικα Μινέιρο – που κράταγε την τύχη της στα χέρια της – ηττήθηκε 1-2 εντός έδρας από την… υποβιβασμένη Σάο Μπέντο! Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον 3ο γύρο από τη Σάντος (νίκη 1-0 εντός, ήττα 3-0 εκτός).

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στο Κύπελλο βρίσκεται στον 3ο γύρο και στο πρώτο ματς είχε νικήσει εντός έδρας 2-0 τη Σάο Χοσέ Πόρτο Αλέγκρε (ομάδα 3ης κατηγορίας). Δεν έχει επαναρχίσει ακόμα το πολιτειακό «Γκοϊάνο». Πριν την πανδημία είχαν παιχτεί οι δέκα από της δώδεκα αγωνιστικές της κανονικής περιόδου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας ήδη διασφαλίσει τη συμμετοχή της στην προημιτελική φάση.

ΡΟΣΤΕΡ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Κυριότερο απόκτημά της είναι ο 22χρονος διεθνής Βολιβιανός μέσος Ενρι Βάκα που ήρθε ως δανεικός από τη Δε Στρόνγκεστ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 είχε αγωνιστεί ως δανεικός στην Ουνιβερσιτάριο Λίμα. Επίσης, ως δανεικοί ήρθαν ο μέσος Εβερτον Φελίπε – ανήκει στη Σάο Πάουλο και το τελευταίο τετράμηνο του 2019 είχε παραχωρηθεί δανεικός στην Ατλέτικο Παραναένσε – και ο επιθετικός Ιουρί, του οποίου τα δικαιώματα ανήκουν στην Ατλέτικο Μινέιρο και που πέρσι αγωνιζόταν στη Σπορτ Ρεσίφε.

Από τις αποχωρήσεις ξεχωρίζουν αυτές του επιθετικού Μάικ για την Γκοϊάς, του επιθετικού Πέδρο Ραούλ για την Μποταφόγκο και του αμυντικού Νάταν Σίλβα που ανήκει στην Ατλέτικο Μινέιρο και φέτος δόθηκε δανεικός στην Κοριτίμπα.

Ο 38χρονος Εντουάρντο Μπαρόκα, που ανέλαβε τις τύχες της τον περασμένο Οκτώβριο οδηγώντας την στην πρώτη κατηγορία, αποδέχτηκε την πρόκληση της Κοριτίμπα. Στη θέση του προσλήφθηκε τον Ιανούαριο ο 61χρονος Κριστοβάο Μπόρχες, ο οποίος όμως απολύθηκε μόλις ένα μήνα αργότερα. Τελικά την τεχνική της ηγεσία ανέλαβε ο 53χρονος Βάγκνερ Μανσίνι που το τελευταίο τρίμηνο του 2019 καθόταν στον πάγκο της Ατλέτικο Μινέιρο.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ανέβηκε από… σπόντα στην πρώτη κατηγορία και δύσκολα θα καταφέρει να παραμείνει σε αυτήν, αφού δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα στις μεταγραφές.

Χρήστος Χρυσαΐτης

 

 

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΟΥΠΟΝΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip