Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

19.01.20|10:25

Θανάσης Κελαντώνης Θανάσης Κελαντώνης

Μα τον Βούδα του Μονάχου

μα-τον-βούδα-του-μονάχου-17008

Καλημέρα σε όλους και όλες.

Ωρα για ιστορία. Ωρα ώστε να θυμηθούμε πράγματα που είχαν συμβεί προ δέκα ετών στο Μόναχο, όταν ο Γίργκεν Κλίνζμαν είχε αναλάβει το πόστο του προπονητή της Μπάγερν Μονάχου.

Και να θέλαμε άλλωστε, δεν μπορούσαμε να αδιαφορήσουμε. Ακόμα και στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασής του από τη Χέρτα Βερολίνου προ διμήνου, ο «Κλίνζι» μας γύρισε στο παρελθόν.

Χρειάστηκε βέβαια, να περάσουν δέκα χρόνια προκειμένου να πει δημοσίως ότι τα αγάλματα του Βούδα που γέμισαν τις εγκαταστάσεις της οδού Ζέμπενερ όταν ήταν προπονητής της Μπάγερν, δεν ήταν δική του ιδέα.

Αυτό αν θέλουμε το πιστεύουμε. Προσωπικά, δεν το πιστεύουμε.

Εν πάση περιπτώσει, ο ίδιος ήταν που πέταξε και την ατάκα «δεν έφερα μαζί μου σουβενίρ», δίνοντας χιουμοριστικό τόνο στην ιστορία της θιβετιανής διαλλογιστικής που επί ημερών του εμφανίστηκε στο Μόναχο.

Καλοκαίρι του 2008 ανέλαβε την Μπάγερν. Ο Καρλ Χάιντς Ρούμενιγκε τον χαρακτήρισε ως την «πρώτη και ιδεατή επιλογή», ο Ούλι Χένες έτρωγε τα νύχια του πιο πέρα. 

Για να είμαι δίκαιος βέβαια, το ανάποδο συνέβη πρόσφατα με τον Νίκο Κόβατς. Ο Χένες ήταν ενθουσιασμένος, ο Ρούμενιγκε πήγαινε να σκάσει.

Τότε λοιπόν, προ δεκαετίας, ένα από τα λάθη (όπως αποδείχτηκαν) του Κλίνζμαν ήταν ότι έφερε δέκα βοηθούς μαζί του, από πέντε διαφορετικές εθνικότητες. Από αυτούς, οι πλέον… ακατάλληλοι αποδείχτηκαν ο Μεξικανός, Μάρτιν Βάσκες και ο Αμερικανός Νικ Τέσλοφ. 

Βοηθοί του που βρέθηκαν σε καινούργιο κόσμο, δεν μιλούσαν γερμανικά, όπως και οι υπεύθυνοι φυσικής κατάστασης, ο Βραζιλιάνος Μαρσέλ Μαρτίνς και ο Καναδός, Ντάρσι Νόρμαν.

Η κατάσταση στις προπονήσεις ήταν (ευγενικά) μη ιδεατή. Τέσσερις μεταφραστές κινούνταν μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά μεταφράζονταν από εδώ και από εκεί. Ο Φρανκ Ριμπερί, ο Λούκα Τόνι και ο Λούσιο κυκλοφορούσαν με ακουστικά από κάποιο σημείο και έπειτα.

Οι επιθυμίες του (του Κλίνζμαν) επίσης, για δράση και εκτός ποδοσφαιρικών θεμάτων δεν ενθουσίαζαν τους ποδοσφαιριστές. Εχει μείνει στην ιστορία η… φάτσα του Φρανκ Ριμπερί όταν ο Κλίνζμαν ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του να επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη και να διαβάζουν. Ουδέποτε πάτησε πόδι εκεί ο Γάλλος.

Μετά ήρθαν τα αγάλματα του Βούδα, η θιβετιανή και ινδική μουσική στις εγκαταστάσεις του προπονητικού κέντρου, η καθιέρωση της γιόγκα και του διαλογισμού για τους ποδοσφαιριστές και μεταξύ μας, αν κρίνω από πρόσφατη δική μου απόπειρα ενασχόλησης με την γιόγκα, ΔΕΝ είναι για όλους.

Αν δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο 100%, αν για παράδειγμα το καλλίγραμμο σώμα που εξασκείται κοντά σας είναι δεδομένο ότι θα σας αποσπάσει την προσοχή, ΜΗΝ κάνετε γιόγκα.

Οχι ότι υπήρχαν καλίγραμμα γυναικεία σώματα στην Μπάγερν βεβαίως, αλλά ρωτήστε την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών αν μπορούν επί εβδομαδιαίας βάσης να περνάνε δίωρο απόλυτης συγκέντρωσης, ησυχίας και προσοχής και θα λάβετε την απάντηση.

Τι την θέλεις την κουλτούρα βρε Γίργκεν; ΟΚ, την διαθέτεις, την απέκτησες (και) στην Καλιφόρνια, αλλά πού πήγες να την εφαρμόσεις;

Με τους ποδοσφαιριστές πάλι, ουδέποτε απέκτησε καλές σχέσεις. Τον Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ ήθελε να τον πουλήσει και να τον αντικαταστήσει με τον Αλιακσάντρ Χλεμπ (σ.σ. ανατριχίλα). Τον Τόμας Μίλερ ήθελε να τον δώσει στη Χόφενχαϊμ (σ.σ. ρίγος). Τον Τόνι Κρόοζ τον έδωσε δανεικό στη Λέβερκουζεν και πήρε στη θέση του τον Λάντον Ντόνοβαν (σ.σ. αυτοκτονούμε τώρα).

Οταν αποφάσισε δε, να κάνει αποδιοπομπαίο τράγο τον Μίχαελ Ρένζινγκ, διάδοχο του Ολιβερ Καν στη θέση του τερματοφύλακα και αγαπημένο παιδί του Ούλι Χένες, όλα έφτασαν στο τέλος.

Οπως μάλιστα, ο Νίκο Κόβατς έφυγε μετά το 5-1 από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, έτσι είχε τελειώσει και ο Κλίνζμαν μετά από την ήττα με 5-1 από τη Βόλφσμπουργκ. 

Ηρθε και το 0-4 από την Μπαρτσελόνα στις 8 Απριλίου 2009, είχε προηγηθεί η ήττα με 4-2 από τη Λέβερκουζεν στο Κύπελλο και το τελειωτικό χτύπημα ήταν το 0-1 από τη Σάλκε στο τέλος του Απριλίου 2009.

Συγκεντρωτικά, ο «Κλίνζι» έκατσε 302 μέρες στην Μπάγερν και τώρα, από τις πληγές του Μονάχου, ανέλαβε την επιχείρηση «το θαύμα του Βερολίνου». Καλείται να διαχειριστεί τα (πολλά) χρήματα του νέου ισχυρού άντρα της Χέρτα, αλλά καλείται να μην κάνει και τα λάθη του παρελθόντος.

Ηδη πίσω από τις κουρτίνες, και στο Βερολίνο υπάρχουν ποδοσφαιριστές που δεν τους αρέσει ο παραγκωνισμός τους. Ο Βεντάντ Ιμπίσεβιτς, ο Νίκλας Σταρκ, ο Σάλομον Καλού…

Αυτά για την ιστορία. Ετσι, για να θυμόμαστε και να γελάμε μεταξύ άλλων. Το κίνητρο του Κλίνζμαν σήμερα ασφαλώς και είναι μεγάλο, η Μπάγερν δεν αρχίζει ιδεατά στο έτος από πλευράς διαθέσιμου προσωπικού, αν το ταμπούρι της Χέρτα αντέξει, οι αποδόσεις του διπλού θα αποδειχτούν λάθος.

Καλές εμπνεύσεις να έχετε.

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip