Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

15.05.20|08:00

Θανάσης Κελαντώνης Θανάσης Κελαντώνης

Γερμανία: Αφιέρωμα ανά ομάδα

γερμανία-αφιέρωμα-ανά-ομάδα-14405

Καλημέρα σε όλους και όλες.

Πλησιάζει η ώρα για την έξοδο από το ψυγείο. Από το Σάββατο 16 Μαϊου οι πρώτες δύο κατηγορίες των γερμανικών πρωταθλημάτων γυρίζουν στην δράση και περίπου δύο εβδομάδες μετά θα ακολουθήσει και τη τρίτη κατηγορία. 

Πλησιάζει και η απόφαση για το μέλλον του Κυπέλλου Γερμανίας, με πιο πιθανή ημερομηνία τέλεσης του τελικού τις 4 Ιουλίου 2020. Αύριο θα συνεδριάσει σχετικά η Γερμανική Ομοσπονδία ώστε να το μάθουμε και αυτό. Οι ημιτελικοί οδεύουν για τις 9 και 10 Ιουνίου, με όλα τα παιχνίδια να γίνονται και αυτά, χωρίς θεατές.

Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Το συμβάν με την Ντινάμο Δρέσδης που όλη η ομάδα της μπήκε σε καραντίνα 14 ημερών καθώς τρία στελέχη της βρέθηκαν θετικά στον ιό, το έδειξε με το καλημέρα, από τα πρώτα βήματα της επιστροφής. Η Ντινάμο Δρέσδης δεν μπορεί για τουλάχιστον δύο αγωνιστικές να παίξει. 

Ο Κρίστιαν Ζάιφερτ, επικεφαλής της Λίγκας, είπε πως το πλάνο ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων στις 30 Ιουνίου 2020 δεν αλλάζει, αλλά δεν μπορούσε να δώσει απάντηση ως προς το τι θα γίνει αν υπάρξουν κι άλλες ομάδες που θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Κατά τα λοιπά. Οι σκέψεις μου ως προς την επάνοδο στη δράση έχουν ασφαλώς να κάνουν με τις ιδιαίτερες συνθήκες. Αδεια γήπεδα. Καμία ατμόσφαιρα. Πρέπει να υπάρξει μεγάλη ψυχολογική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών και για αυτό το δεδομένο αλλά και για το αγωνιστικό.

Προσπαθώ να φέρω τον εαυτό μου στην θέση τους. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να παίξω ποδόσφαιρο σαν να μην τρέχει κάτι. Να διεκδικήσω την μπάλα όπως πριν, να μην με απασχολεί η σωματική επαφή. Ειλικρινά απάντηση δεν έχω. 

Μου έχει μείνει στο μυαλό δήλωση του Φρέντι Μπόμπιτς, διοικητικού στελέχους της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να μας φανεί παράξενο αν βλέπουμε σκορ του τύπου 5-5 στην ποδοσφαιρική ζωή μετά από την καραντίνα.

Εχει λογική η σκέψη του. Πόσο δυναμικός θα είναι ο τρόπος άμυνας; Μήπως θα φοβούνται οι ποδοσφαιριστές να επιστρατεύσουν δυναμισμό; Μήπως θα προσεγγίζουν τα παιχνίδια πιο χαλαρά;

Απαντήσεις σε αυτά θα πάρω (όπως συνήθως άλλωστε) από τον αγωνιστικό χώρο. Περιμένω με ενδιαφέρον να δω τις ομάδες μετά από σχεδόν δύο μήνες. Δεν μιλάμε καν, για μια κλασσική καλοκαιρινή προετοιμασία στην οποία διαβάζω τα ρεπορτάζ, βλέπω κάνα φιλικό, και μπορώ να έχουμε εικόνα και αίσθηση για το πώς πρέπει να περιμένουμε κάθε ομάδα.

Είναι αδύνατο να συμβεί αυτό το τώρα. Οι ποδοσφαιριστές προπονούνταν ατομικά και όλοι οι προπονητές συμφωνούν στο ότι θα απαιτούνταν τρεις εβδομάδες κανονικών προπονήσεων προκειμένου να γυρίσουν αυτοί κοντά στο απαραίτητο επίπεδο ετοιμότητας. 

Τώρα, η επάνοδος γίνεται αρκετά βιαστικά, πιεστικά από πλευράς χρόνου, προκειμένου να τελειώσει το πρωτάθλημα και να μην υπάρξει οικονομικό ζήτημα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ισως αυτό να αποβεί εις βάρος των ποδοσφαιριστών, να δούμε πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς εξαιτίας της ανετοιμότητας. 

Συνεπώς, καθαρά στοιχηματικά, ούτε εγώ, ούτε κανείς, φρονώ, μπορεί να σας καθοδηγήσει δίχως αυξημένη πιθανότητα αποτυχίας, στην πρώτη (δεδομένα) και ίσως και στην δεύτερη, αγωνιστική της επιστροφής.

Είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα.

Στις λέξεις που ακολουθούν θα θυμίσω το πώς αφήσαμε τις 18 ομάδες της πρώτης κατηγορίας και ό,τι αξιοσημείωτο συνέβη σε αυτές στο (σχεδόν) δίμηνο της αγωνιστικής παύσης. Ενας μικρός μπούσουλας για το πώς οδεύουν στην επανεκκίνηση, τελείως θεωρητικός. Οτιδήποτε γνωρίζαμε για τις ομάδες μπορεί να μην ισχύει όταν θα γυρίσουν στη δράση.

Η αναφορά των ομάδων γίνεται σύμφωνα με τη θέση που κατέχουν στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

 

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (1η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να έχει συμπλήρωσει αήττητο 15 επίσημων παιχνιδιών (14-1-0, 10-1-0 στο πρωτάθλημα), να εξακολουθεί να διεκδικεί τα τρία διαθέσιμα τρόπαια της σεζόν και να βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, με «αέρα» τεσσάρων βαθμών πάνω από τη δεύτερη Ντόρτμουντ. 

Στα τελευταία τέσσερα επίσημα παιχνίδια της είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία της, αλλά τα δύο πιο πρόσφατα δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν και απολύτως πειστικά. Ούτε επιθετικά, ούτε αμυντικά. Απέναντι στη Σάλκε και στην Αουγκσμπουργκ μάλλον «αισθάνθηκε» λίγο περισσότερο την απουσία του Λεβαντόβσκι που έλειπε ένεκα τραυματισμού. Αμυντικά «έφαγε» κόντρες, είχε κενά. 

Νομίζω ότι η διακοπή της «χάλασε» τη σεζόν. Ηταν σε καλή κατάσταση, είχε ρυθμό, και το γεγονός ότι θα στερούνταν τον Λεβαντόβσκι για ακόμα ένα μήνα, όταν έγινε η διακοπή, δεν το έβλεπα ως τραγικό. Το πρόγραμμα δεν ήταν δύσκολο, στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε βάλει καλές βάσεις πρόκρισης απέναντι στην Τσέλσι.

Θυμίζω επίσης, ότι η εικόνα που είχε ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς του Χάνζι Φλικ. Με αυτόν στην τεχνική ηγεσία αντί του Νίκο Κόβατς η εικόνα της άλλαξε προς το καλύτερο. Φυσιολογικά, και εδώ και καιρό αναμενόμενα, ο 55χρονος προπονητής επέκτεινε τον προηγούμενο μήνα μέχρι το καλοκαίρι του 2023 το συμβόλαιό του με την Μπάγερν.

Εχουν ήδη παρθεί μερικές αποφάσεις για την επόμενη σεζόν. Ο Χάβι Μαρτίνεθ δεν θα συνεχίσει, ο Κοουτίνιο επίσης, ο Τζερόμ Μπόατενγκ και ο Τολισό τείνουν προς το να παραχωρηθούν, οι Μίλερ, Ντέιβις επέκτειναν τα συμβόλαιά τους, οι Νόιερ, Αλαμπα, Τιάγκο συζητάνε για τα δικά τους. Σανέ (κυρίως) και Βέρνερ είναι στα υπόψη ως προς την ενίσχυση του ρόστερ.

dortmund

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ (2η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να έχει πει «αντίο» στο Τσάμπιονς Λιγκ από την Παρί Σεν Ζερμέν και να έχει σερί τεσσάρων νικών στο πρωτάθλημα, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μπάγερν Μονάχου και με «αέρα» τεσσάρων βαθμών πάνω από την πέμπτη Λέβερκουζεν. 

Η σεζόν της είχε πολλά πάνω και κάτω. Διαστήματα επιθετικού ποδοσφαίρου με αρκετά προβλήματα για την άμυνα και διαστήματα πιο προσεκτικής προσέγγισης των παιχνιδιών, όπως στο πιο πρόσφατο αγωνιστικό διάστημά της. Η αλήθεια είναι πως η καθιέρωση των Βίτσελ, Τσαν ως αμυντικά χαφ την έκανε πιο «σκληρή», αλλά πίσω δεν μπορεί να νιώθει σιγουριά. Μπορεί να κάνει τρία, τέσσερα καλά παιχνίδια ανασταλτικά, αλλά ανά πάσα στιγμή τα ατομικά λάθη μπορεί να εμφανιστούν.

Αν δεν είχε συμβεί η διακοπή θα τερμάτιζε στην πρώτη τριάδα. Οχι όμως, πρώτη. Δεν της το είχα. Τώρα ασφαλώς και δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Ολα πιθανά τα θεωρώ. Αν για παράδειγμα, τα παιχνίδια στην επάνοδο στη δράση έχουν κυρίως χαρακτήρα ροκ, τότε αποκτά πλεονέκτημα. Επιθετικά το έχει. Μπορεί να βγει νικήτρια από παιχνίδια διαγωνισμούς ευκαιριών. Σε πιο «σετ» καταστάσεις με πείθει λιγότερο και από την Μπάγερν αλλά και από τη Λειψία. Χάνει πιο εύκολα την ψυχραιμία της.

ΛΕΙΨΙΑ (3η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να έχει προκριθεί στις «8» του Τσάμπιονς Λιγκ εις βάρος της Τότεναμ, να έχει συμπληρώσει αήττητο εφτά επίσημων παιχνιδιών (4-3-0, 2-2-0 στο πρωτάθλημα) και να βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, πέντε βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μπάγερν Μονάχου και με «αέρα» τριών βαθμών από την πέμπτη Λέβερκουζεν. 

Η εξέλιξή της με τον Γιούλιαν Νάγκελζμαν προπονητή είναι δεδομένη. Εχει περάσει μερικά μη ιδεατά φεγγάρια όπου τραυματισμοί (κυρίως) της στοίχισαν ασφάλεια και αυτοματισμούς, αλλά ως ομάδα έχει κάνει βήματα μπροστά. Είναι ευέλικτη τακτικά, έχει βρει τρόπο λειτουργίας όταν παίζει εναντίον της μπάλας και ψάχνει κλεψίματα, έχει ακόμα δουλίτσα να κάνει για τις αποστολές όπου φέρει τον τίτλο του φαβορί.

Ηρεμία επικράτησε στο προηγούμενο δίμηνο στο ρεπορτάζ της. Πρακτικά μετεγγραφολογία την απασχόλησε. Θα πωληθεί ο Τίμο Βέρνερ το καλοκαίρι; Ούτε η ίδια ούτε ο ίδιος το γνωρίζουν. Η αγορά «βούλιαξε», τα χρήματα πιθανής πώλησης θα είναι πολύ λιγότερα. Αυτός που λογικά θα φύγει είναι ο Ουπαμεκανό. Εχει και ρήτρα, δύσκολα δεν θα βρεθεί ομάδα να τον αγοράσει. Είτε η Μπάγερν, είτε αγγλικός σύλλογος.

Προ της διακοπής είχε καλό ρυθμό, καλή φόρμα και είχε βρει το στιλ που της χάριζε επιτυχίες. Ο Νάγκελζμαν είναι «γάτα», βρίσκει λύσεις όταν ένα, δυο παιχνίδια στραβώσουν τακτικά και εμφανίζει τη Λειψία με νέο «λουκ», πιο πετυχημένο στα επόμενα, αλλά για το τώρα, καταλαβαίνετε πως δεν μπορώ να είμαι βέβαιος. Ολοι προς το άγνωστο βαδίζουν.

leipzig

ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ (4η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, σε  απόσταση έξι βαθμών πίσω από την πρωτοπόρο Μπάγερν Μονάχου και δύο βαθμούς πάνω από την πέμπτη Λέβερκουζεν για το τελευταίο εισιτήριο προς το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. 

Η συνολική εικόνα της στο 2020, παρ’ ότι είχε και έχει ως μόνη υποχρέωση σε αυτό το πρωτάθλημα, δεν ήταν ιδιαίτερα πειστική. Ούτε καλό ρυθμό είχε επιθετικά, ούτε ασφάλεια έβρισκε αμυντικά. Δεν είναι αρνητική, αλλά είναι λες και της λείπει κάτι από κάθε γραμμή. Η έξτρα κλάση, η ηρεμία, η σωστή απόφαση.

Αίσθησή μου είναι πως η προσπάθεια του προπονητή Μάρκο Ρόζε να «χωρέσει» στην ενδεκάδα τον Λαρς Στιντλ επηρεάσε. Ο Στιντλ δεν είναι ποδοσφαιριστής για την επιθετική τριάδα στο 4-3-3, αλλά δεν είναι και κλασσικό οκτάρι για να παίζει στα χαφ σε αυτή τη διάταξη. Αίσθηση όμως, όχι βεβαιότητα.

Το κύριο πρόβλημά της για την επάνοδο στην δράση θα είναι η απώλεια του Ζακάρια. Θα πρέπει να παίξει δίχως τον καλύτερο αμυντικό μέσο της. Ο Στρομπλ, πιθανός αντικαταστάτης, είναι καλός ανασταλτικά, αλλά δημιουργικά δεν το έχει όσο ο Ζακάρια.

Κατά τα λοιπά δεν περιμένω να αλλάζει φιλοσοφία. Επιθετικοί ικανοί στο ένας εναντίον ενός και στις εναλλαγές θέσεων, καλός ρυθμός, ζόρια απέναντι σε κλειστές άμυνες και σταθερές ατέλειες αμυντικά. Αυτά ήξερα από τα «πουλάρια», αυτά περιμένω να δω αν θα διατηρηθούν.

ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ (5η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να κερδίζει με 3-1 στη Γλασκώβη τη Ρέιντζερς στο πρώτο τους παιχνίδι για τις «16» του Γιουρόπα Λιγκ, να έχει συμπληρώσει δέκα επίσημα παιχνίδια αήττητη (9-1-0, 4-0-0 στο πρωτάθλημα)  και να βρίσκεται στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, δύο βαθμούς πίσω από την τέταρτη  Γκλάντμπαχ, για την τελευταία θέση που οδηγεί στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. 

Ηταν σε πολύ καλή φόρμα και είναι από τις ομάδες που θα ήθελαν η ζωή να συνεχίζονταν κανονικά. Εφτιαχνε σημαντικό ή ικανοποιητικό αριθμό ευκαιριών στα παιχνίδια της και μόνο απέναντι στη Χόφενχαϊμ ήταν άστοχη (και μερικώς στη Λειψία) και δεν κατάφερε να ξεπεράσει κάποιες αδυναμίες που έχει αμυντικά. Και αμυντικά ωστόσο, είχε προοδεύσει στο νέο έτος. 

Αν δεν υπήρχε η διακοπή την έβλεπα άνετα στην πρώτη τετράδα, με έπειθε περισσότερο από την Γκλάντμπαχ έτσι όπως κυλούσε η σεζόν. Τώρα δεν μπορώ να επιμείνω σε αυτή την τοποθέτηση. Πρακτικά όλα αρχίζουν από το μηδέν.

Θετικό το ότι θα έχει περισσότερες επιλογές καθώς οι τραυματίες της ξεπέρασαν τα προβλήματά τους, αρνητικό το ότι είναι ομάδα ρυθμού και αν αρχίσει «στραβά», ίσως συνεχίσει και «στραβά». Ο προπονητής Πέτερ Μπος κάνει καλή δουλειά πάντως, ο σύλλογος του ταιριάζει, ο ίδιος δείχνει να ταιριάζει στον σύλλογο.

Κατά τα λοιπά, το αν θα πωληθεί το καλοκαίρι ο Κάι Χάφερτς και το πόσο μπορεί να πωληθεί την συνόδευσαν από πλευράς ρεπορτάζ τις περασμένες εβδομάδες. Λογικά ξεχνάει τη φιλοδοξία πώλησής του με τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. Τέτοια νούμερα μάλλον θα κάνουμε καιρό να τα δούμε στο μεταγραφικό παζάρι του ποδοσφαίρου.

lever

ΣΑΛΚΕ (6η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να έχει συμπληρώσει εφτά παιχνίδια δίχως νίκη (0-4-3) στο πρωτάθλημα, να έχει σημειώσει μόνο δύο γκολ σε αυτά και να κρατάει με νύχια και με δόντια ζωντανό τον στόχο εξασφάλισης εισιτηρίου για το επόμενο Γιουρόπα Λιγκ. Παρέμενε στην έκτη θέση της βαθμολογίας, με «αέρα» ενός βαθμού πάνω από την έβδομη Βόλφσμπουργκ και την όγδοη Φράιμπουργκ, επειδή δεν είχε βρεθεί ομάδα να την περάσει.

Θυμίζω ότι ο κύριος λόγος της άσχημης πορείας της στο 2020 είναι η επίθεσή της. Δεν έχει καλή ανάπτυξη απέναντι σε κλειστές άμυνες και το ντεφορμάρισμα του Αρίτ (συν κάποια επιπλέον εσωτερικά ζητήματα μαζί του) μαζί με τον τραυματισμό του Σερντάρ, της αφαίρεσαν την θετική παρουσία που είχε στις αντεπιθέσεις. Ως ομάδα έχει οργάνωση και δεδομένη τακτική αλλά η δημιουργία της είναι περιορισμένη και αν βρεθεί πίσω στο σκορ και πρέπει να ανοιχτεί, έρχονται περαιτέρω προβλήματα. 

Οσον αφορά το διάστημα της διακοπής, μία από τις κυριότερες ειδήσεις, ίσως η κυριότερη, είναι ότι η περίπτωση εισόδου σε καθεστώς ειδικής οικονομικής διαχείρισης είναι σημαντική. Τα οικονομικά δεν είναι καλά, έσοδα από ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν υπάρχουν με σταθερότητα, η κρίση του ιού έκανε χειρότερη την αγορά. Δεν είναι καλά το ταμείο της Σάλκε, υπάρχει κίνδυνος.

Θεωρητικά είναι από τις ομάδες που η διακοπή μπορεί να της κάνει καλό. Ετσι όπως κυλούσε η σεζόν πιο πιθανό μου έμοιαζε να καταλήξει ένατη, δέκατη παρά να διατηρήσει την ευρωπαϊκή θέση της. Οι τραυματίες της βρήκαν χρόνο να επουλώσουν τις πληγές τους.

ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ (7η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να έχει ηττηθεί (1-2) από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ στο πρώτο τους παιχνίδι για τις «16» του Γιουρόπα Λιγκ, να χάνει το αήττητο οκτώ επίσημων παιχνιδιών που «έτρεχε» και να καταλαμβάνει την έβδομη θέση της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα (3-3-0 το πρόσφατο ρεκόρ της σε αυτό), έναν βαθμό πίσω από την έκτη Σάλκε και την τελευταία θέση προς το επόμενο Γιουρόπα Λιγκ. 

Παρά την ήττα της από τους Ουκρανούς η εικόνα της δεν ήταν διαφορετική ή χειρότερη απ’ όσα μας παρουσίαζε. Η άμυνά της είχε δέσει ξανά, μόνο οι στατικές φάσεις αποτελούσαν παραφωνία απέναντι στις «φυσιολογικής» δυναμικής αντιπάλους και η επίθεσή της είχε βρει ξανά αποτελεσματικότητα. Δεν παράγει πολλές φάσεις ωστόσο, ήταν απλά σε διάστημα που είχε ευστοχία και από λίγες φάσεις πετύχαινε τέρματα.

Πάνω κάτω αυτή ήταν σταθερά η εικόνα της με τον Ολιβερ Γκλάζνερ στην τεχνική ηγεσία. Πέρασε κάποια μικρά διαστήματα που δεν της «έβγαινε» το στιλ της στα παιχνίδια, αλλά είτε με μικρές διαφοροποιήσεις είτε με πίστη, επανήλθε. Εχει μεγάλη εξάρτηση στο σκοράρισμα από τον Βέγχορστ, παίρνει ρίσκα μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Τίποτα το τρομερό στη διακοπή. Μερικές αποφάσεις για την επόμενη σεζόν, ουδέν συγκλονιστικό. Αγωνιστικά, η λογική λέει πως θα επιχειρήσει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε, με το στιλ που τη χαρακτήριζε.

ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ (8η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να καταλαμβάνει την όγδοη θέση της βαθμολογίας, έναν βαθμό πίσω από τη Σάλκε και την έκτη θέση που δίνει το τελευταίο εισιτήριο για το επόμενο Γιουρόπα Λιγκ.

Το ότι διεκδικεί ευρωπαϊκό εισιτήριο οφείλεται πιο πολύ σε αδυναμίες άλλων ομάδων με πιο ποιοτικά ρόστερ από την ίδια. Αν της προκύψει το Γιουρόπα Λιγκ, έχει καλώς. Δεν είναι βασικός στόχος της ωστόσο. 

Ως ομάδα προτιμά να παίζει εναντίον της μπάλας, με οργάνωση και δύναμη στα μαρκαρίσματα και να λειτουργεί ως σύνολο, προκειμένου να ξεπερνάει την ατομική έλλειψη ποιότητας και κλάσης. Η πρωτοβουλία δεν της ταιριάζει.

Στον πάγκο της βρίσκεται (φυσικά) ο Κρίστιαν Στράιχ. Μέγας ατακαδόρος, περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον όσα θα πει αφότου γίνει το πρώτο παιχνίδι μετά από τον ιό και όσα θα είναι υποχρεωμένος και αυτός να κάνει από την τεχνική γραμμή. Εκρηκτικός χαρακτήρας, αλλά δίκαιος και σωστός,. Θα στιλιτεύσει με ευστοχία ότι στραβό διαπιστώσει.

Η Φράιμπουργκ είναι ομάδα που διαρκώς επιχειρεί να φτάσει το ταβάνι της και να δηλώσει παρούσα όταν η εκάστοτε αντίπαλος δεν βρίσκεται στα καλά της. Ετσι επιβιώνει. Αν δεν επηρεαστούν τα βασικά χαρακτηριστικά της από τα δεδομένα του ιού, πάνω από τη μέση της βαθμολογίας την περιμένω.

ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ (9η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να έχει συμπληρώσει έξι επίσημα παιχνίδια δίχως νίκη (0-2-3 στο πρωτάθλημα) και να καταλαμβάνει την ένατη θέση της βαθμολογίας, δύο βαθμούς πίσω από την έκτη Σάλκε για το τελευταίο εισιτήριο προς το επόμενο Γιουρόπα Λιγκ. 

Το κύριο πρόβλημά της στο 2020 ήταν επιθετικό. Με εξαίρεση το ναυάγιο απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου το σταθερό αγωνιστικό στιλ της που πάντα βασίζεται ή προσπαθεί να βασιστεί στην οργάνωση και στην κατοχή της μπάλας, έχει λειτουργήσει, έστω και με μερικές σταθερές ατέλειες αμυντικά. Η απώλεια όμως, της αποτελεσματικότητάς της επιθετικά ως συνέπεια των αρκετών τραυματισμών στη γραμμή κρούσης μέτρησε για τα αποτελέσματα. 

Θυμίζουμε επίσης, ότι δεν καταφέρνει να παίζει αποτελεσματικά και στις καταστάσεις κατά τις οποίες παίζει με την πρωτοβουλία (παίζει αργά, χωρίς ταχύτητα στην ανάπτυξη) και πρέπει να «απαντήσει» σε προβάδισμα αντιπάλου. Οταν δεν είναι πίσω στο σκορ, μια χαρά οργανωμένη (όχι και ελκυστική) είναι.

Το μυαλό της στο διάστημα της διακοπής ήταν κυρίως στην επόμενη σεζόν. Εχει πάρει πολλούς δανεικούς ποδοσφαιριστές, εφτά έχει δώσει σε άλλες ομάδες. Ψάχνεται ως προς τι πρέπει να κάνει με αυτούς.

Στην προετοιμασία της πήρε πολλούς ποδοσφαιριστές από την δεύτερη ομάδα της, πιτσιρίκια, διότι θέλει να είναι έτοιμη ώστε να εξαντλήσει το βάθος επιλογών της στη συνέχεια της σεζόν αν είναι αναγκαίο.

Είναι ομάδα που δυσκολευόμουν να την ψυχολογήσω, ομάδα που είναι σε μεταβατική σεζόν, μετά από τα έτη της παρουσίας του Γιούλιαν Νάγκελζμαν στην τεχνική ηγεσία της, ομάδα που χτίζει τη νέα ταυτότητά της.

 

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

 

ΚΟΛΩΝΙΑ (10η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να έχει πρόσφατο ρεκόρ 8-0-3 στο πρωτάθλημα και τις τρεις ήττες να τις έχει υποστεί από την Γκλάντμπαχ, από την Μπάγερν Μονάχου και την Ντόρτμουντ. Καταλάμβανε τη δέκατη θέση της βαθμολογίας, πέντε βαθμούς πίσω από την έκτη Σάλκε για το τελευταίο εισιτήριο προς το Γιουρόπα Λιγκ. 

Είναι ξεκάθαρα ομάδα που είχε θαυμάσιο ρυθμό προ της διακοπής. Αν η σεζόν δεν είχε διακοπεί θα μπορούσε να διεκδικήσει και ευρωπαϊκό εισιτήριο επιτυγχάνοντας μεγάλη υπέρβαση.

Από τη στιγμή που άλλαξε προπονητή και πέρασαν μερικά παιχνίδια, είδε την επιλογή της να αναθέσει την τεχνική ηγεσία στον Μάρκους Γκίζντολ να δικαιώνεται. Προσωπικά με εξέπληξε η τόσο σημαντική αλλαγή της. Δεν περίμενα ότι ο Γκίζντολ θα εμφάνιζε τόσο πετυχημένο σύνολο.

Ναι, είχε και τύχη στα πρώτα καλά αποτελέσματα, αλλά μετά από αυτά, ίσως εξαιτίας αυτοπεποίθησης πλέον, η Κολωνία ήξερε πολύ καλά τι ήθελε να κάνει στο γήπεδο και (το σημαντικότερο) το έκανε και καλά.

Δύο ποδοσφαιριστές και ένα φυσιοθεραπευτής της βρέθηκαν θετικοί στον ιό προ της έναρξης των διευρυμένων προπονήσεων. Η επιστροφή της στην «κανονικότητα» έγινε μόλις προχθές μετά από την τέλεση νέων εξετάσεων που δεν έβγαλαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. 

Εχει πίεση χρόνου ώστε να προετοιμαστεί, θεωρητικά δύσκολα θα εμφανιστεί τόσο καλή όσο την βλέπαμε, αλλά το χέρι στη φωτιά δεν το βάζω. Για καμία ομάδα μπορώ να είμαι βέβαιος. Απλά ανέφερα όσα ήξερα και διάβασα τις προηγούμενες μέρες για αυτή.

ΟΥΝΙΟΝ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (11η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να έχει συμπληρώσει τρία επίσημα παιχνίδια χωρίς νίκη (0-1-1 στο πρωτάθλημα) και να καταλαμβάνει την ενδέκατη θέση της βαθμολογίας, με «αέρα» οκτώ βαθμών πάνω από τη θέση των παιχνιδιών διαβάθμισης για την παραμονή και εφτά βαθμούς πίσω από την έκτη Σάλκε για το τελευταίο εισιτήριο προς το επόμενο Γιουρόπα Λιγκ.

Πάντα επιχειρεί να παίξει οργανωμένα, δυναμικά και προσεκτικά και να αξιοποιήσει ατέλειες της εκάστοτε αντιπάλου, είτε με βαθιές μπαλιές είτε από στατικές φάσεις. Αυτή η σταθερότητα της έχει χαρίσει βαθμούς που την οδηγούν προς την εξασφάλισης της παραμονής, αυτή η ομαδική προσπάθεια καλύπτει την έλλειψη ατομικής κλάσης.

Δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να αναφέρω από το ρεπορτάζ της. Δεν συνέβη κάτι το τρομερό. Εχει κάνει κάποιες οργανωτικές κινήσεις για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, προετοιμάστηκε για αυτή, αλλά οι αποφάσεις και οι συμφωνίες θα ληφθούν αφότου τελειώσει η τρέχουσα και έχει παραμείνει στην κατηγορία.

Ετσι όπως έπαιζε προ της παύσης, ασφαλώς και θα έμενε στην κατηγορία. Κυνική, δυναμική, ελάχιστα ελκυστική, αλλά ουσιαστική. Πήρε και μερικούς βαθμούς μπόνους από παιχνίδια που θεωρητικά ήταν μεγάλο αουτσάιντερ, έβγαζε σιγουριά και πίστη στον εαυτό της. 

Αν εμφανιστεί με αυτά τα χαρακτηριστικά θα τον πετύχει τον στόχο της.

ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ (12η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να τρώει… σφαλιάρα (0-3) από τη Βασιλεία στο πρώτο παιχνίδι τους για τις «16» του Γιουρόπα Λιγκ, να έχει μόλις μία νίκη στα τελευταία πέντε επίσημα παιχνίδια της (0-0-3 στο πρωτάθλημα με συντελεστή τερμάτων 1-10) και να βρίσκεται στην δωδέκατη θέση της βαθμολογίας, εννέα βαθμούς πίσω από την έκτη Σάλκε και την τελευταία θέση που δίνει εισιτήριο για το επόμενο Γιουρόπα Λιγκ και με «αέρα» έξι βαθμών πάνω από τη 16η Φορτούνα Ντίσελντορφ και τη θέση των παιχνιδιών διαβάθμισης για την παραμονή.

Σε εκείνο το διάστημα μου έδινε την εικόνα κουρασμένης ομάδας. Η έλλειψη επιλογών για ροτέισον από την επιθετική γραμμή και η μεγάλη εξάρτηση στη δημιουργία από τον Κόστιτς (είχε τελειώσει η αναλαμπή που είχε νωρίτερα στο 2020 ο Τσάντλερ) την είχαν επηρεάσει, όπως και στην τελική ευθεία του 2019. 

Το αμυντικό στιλ με το οποίο πορεύτηκε στην αρχή του 2020 και της έδωσε επιτυχίες στις πρώτες αποστολές της σε αυτό, είχε πάψει να λειτουργεί. Με αυτό το σκεπτικό είναι από τις ομάδες που η διακοπή της δράσης πιο πολύ καλό παρά κακό της έχει κάνει. Οι τραυματίες της γύρισαν, στα χαφ έχει πάρα πολλές επιλογές πλέον, για ροτέισον, μπροστά όμως, όχι, εκτός αν το κορμί του Ντοστ κατορθώσει και βγάλει τη σεζόν δίχως νέο πρόβλημα.

Αρνητικός ο επικείμενος αποκλεισμός από το Γιουρόπα Λιγκ, θετικός για τη μείωση των υποχρεώσεων και τη μικρότερη ανάγκη για ροτέισον στην επιθετική γραμμή.

ΧΕΡΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (13η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να έχει συμπληρώσει τρία παιχνίδια χωρίς νίκη (0-2-1) στο πρωτάθλημα και να καταλαμβάνει τη 13η θέση της βαθμολογίας με «αέρα» έξι βαθμών πάνω από τη 16η Φορτούνα Ντίσελντορφ και τη θέση των παιχνιδιών διαβάθμισης για την παραμονή.

Με τον Αντε Κόβιτς ως προπονητή άρχισε τη σεζόν, ο Γίργκεν Κλίνζμαν τον διαδέχτηκε, ο Αλεξάντερ Νούρι είχε τα ηνία όταν πήγαμε στην καραντίνα και στο διάστημα αυτής, αποφάσισε να αναθέσει την τεχνική ηγεσία της στον Μπρούνο Λαμπαντία.

Στα μέσα Απριλίου παρουσιάστηκε ο Λαμπαντία. Επρόκειτο να αναλάβει μετά τη λήξη της σεζόν, αλλά το μεγάλο διάστημα παύσης της δράσης εκτιμήθηκε ως κατάλληλο από τους διοικούντες ώστε η αλλαγή να γίνει πιο νωρίς.

Η επιλογή του Λαμπαντία σημαίνει ότι η Χέρτα σταματάει να σκέφτεται τα μεγαλεία και τις διακρίσεις. Επί Κλίνζμαν συνεχώς υπήρχαν αναφορές για φιλοδοξίες, ευρωπαϊκά εισιτήρια από τη νέα σεζόν και τα λοιπά. Ο Λαμπαντία ήρθε ώστε να χαράξει διαδρομή σταθερότητας. Το πότε θα έρθουν τα μεγαλεία δεν είναι της παρούσης. «Πρώτα πρέπει να δουλέψεις, να προσπαθήσεις και μετά να σκεφτείς φιλόδοξα», τόνισε ο νέος τεχνικός των Βερολινέζων.

Στόχος της είναι να μην έχει μπελάδες με τον υποβιβασμό. Να μείνει στην κατηγορία και από το καλοκαίρι βλέπει. Η διοίκησή της είναι μπερδεμένη, αυτό δείχνουν οι κινήσεις της. Μία έτσι, μία γιουβέτσι. Καλά τα χρήματα, καλή η άνεση, καλές οι μετεγγραφές, αλλά πολλά μοιάζουν να γίνονται επιπόλαια και βιαστικά. Ο Λαμπαντία καλείται να φέρει μυαλό, σύνεση και ρεαλισμό.

ΑΟΥΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ (14η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να έχει συμπληρώσει πέντε παιχνίδια δίχως νίκη (0-1-4) στο πρωτάθλημα, να έχει συνολικό πρόσφατο ρεκόρ 1-1-7 σε αυτό, να κατέχει την 14η θέση στη βαθμολογία και να προχωρά σε αλλαγή προπονητή. Ο Μάρτιν Σμιντ απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία και ο Χάικο Χέρλιχ την ανέλαβε. 

Επί Σμιντ η επιιθετική λειτουργία της ακολουθούσε καθοδική πορεία, μόνο στο 1/5 πιο πρόσφατα παιχνίδια της πήρε πράγματα από αυτή, αλλά το στιλ της δεν άλλαζε. Διάλεγε να παίζει εναντίον της μπάλας. Δεν της άρεσε η πρωτοβουλία, χρειάζονταν χώρους ή σφάλματα της εκάστοτε αντιπάλου προκειμένου να απειλήσει. Στον δεύτερο γύρο έχει συγκεντρώσει τους λιγότερους βαθμούς από κάθε άλλη ομάδα και έχει δεχτεί και τα περισσότερα γκολ (21) σε αυτό το διάστημα. 

Για τον Χάικο Χέρλιχ η εκτίμησή μας όταν παρουσιάζονταν από την Αουγκσμπουργκ ήταν ότι μπορεί να αποδειχτεί καλός πυροσβέστης για το τώρα. Οσα μας έδειξε παλαιότερα στην Μπόχουμ και στη Λέβερκουζεν δεν μπορούμε να πούμε ωστόσο, ότι μας έπεισαν ως προς τη μακροχρόνια παρουσία του σε ομάδα. Θα δούμε. Μπορεί να εξελίχθηκε. Από τον Δεκέμβριο του 2018 που τελείωσε η θητεία του στη Λέβερκουζεν δεν είχε εργαστεί ξανά.

Δεδομένα έχει πιο επιθετικό σκεπτικό ως προπονητής απ’ ότι ο Σμιντ. Το αν θα είναι και το πιο σωστό αυτή τη στιγμή, θα το δείξει η πράξη.

 

ΜΑΪΝΤΣ (15η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να έχει μικρό αήττητο δύο παιχνιδιών (1-1-0) στο πρωτάθλημα και να καταλαμβάνει τη 15η θέση της βαθμολογίας, με «αέρα» τεσσάρων βαθμών πάνω από τη 16η Φορτούνα Ντίσελντορφ και τη θέση των παιχνιδιών διαβάθμισης για την παραμονή. 

Είναι από τις ομάδες που άλλαξαν προπονητή κατά τη διάρκεια της σεζόν και επί ημερών Αχιμ Μπάιερλοτσερ στην τεχνική ηγεσία η άμυνά της ουδεμία εμπιστοσύνη εμπνέει. Μόνο στο συγκυριακό παιχνίδι στο Βερολίνο με τη Χέρτα τα πήγε καλά ανασταλτικά. Δεν αμύνεται καλά, με διάρκεια. 

Εχει αυξήσει το επιθετικό σκεπτικό στο παιχνίδι της αλλά ασφάλεια πίσω δεν βρίσκει. Το στιλ της την κάνει καλή δημιουργικά, κυρίως εκτός έδρας, αλλά στοιχίζει σταθερά απειλές πίσω.

Είναι από τους συλλόγους που «ζορίζονται» οικονομικά. Εκανε «κουρέματα» στα έξοδά της, θα έχει θέμα άνεσης το καλοκαίρι διότι συνηθίζει να πουλάει έναν ποδοσφαιριστή της και να «τονώνει» το ταμείο της, αλλά τώρα δύσκολα θα έχει αυτή τη δυνατότητα.

Στόχος της είναι να παραμείνει στην κατηγορία και τίποτα περισσότερο. Βήμα βήμα, βλέποντας και κάνοντας θα είναι το σκεπτικό της για το μέλλον. Είναι μαθημένη στο να ζει μακριά από τα μεγαλεία, δεν ξέρω όμως, κατά πόσο ο Μπάιερλοτσερ είναι όσο μπαρουτοκαπνισμένος χρειάζεται σε αποστολές επιβίωσης αν κάτι στραβώσει στην (νέα) αρχή.

ΦΟΡΤΟΥΝΑ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ (16η)

Από τη στιγμή που άλλαξε προπονητή και ο Ούβε Ρέζλερ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της, η πρόθεσή της ήταν να παίξει επιθετικά και όχι προσεκτικά, όπως ίσχυε με τον Φρίντχελμ Φούνκελ στο «τιμόνι» και η αλήθεια είναι πως αυτή η αλλαγή της είχε βγει σε καλό. 

Οταν η αντίπαλος έχει προβλήματα αμυντικά, έχει καλώς. Διαφορετικά της λείπει μερικές φορές η ποιότητα στην τελική πάσα προκειμένου να βρει περισσότερες ευκαιρίες. Της είναι γενικά πιο εύκολο αυτό, η δημιουργία ευκαιριών, όταν αξιοποιεί χώρους και παίζει με αντεπιθέσεις. Αμυντικά δεν μπορεί να αισθάνεται σιγουριά ανεξάρτητα από την αντίπαλο που έχει.

Ουδέν σημαντικό συνέβη ως προς το αγωνιστικό κομμάτι στη διακοπή. Δεν έχουν αναφερθεί νέοι τραυματισμοί. Υπήρξαν μερικές διοικητικές εξελίξεις που σε πρώτη φάση δεν επηρεάζουν το «σήμερα» αλλά ίσως παίξουν ρόλο για το αύριο. Ποιο αύριο θα μου πείτε τώρα, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Εχετε ένα δίκιο.

Τα οικογενειακά διπλά της είχαν συνήθως διάρκεια 35 λεπτών και ο Ούβε Ρέζλερ είπε μετά από τα πρώτα δείγματα ότι υπάρχει ακόμα μπόλικη δουλειά να γίνει στον τομέα του δυναμισμού και της γενικότερης συμπεριφοράς στις διεκδικήσεις της μπάλας, στις μονομαχίες.

ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ (17η)

Η παύση της αγωνιστικής δραστηριότητας την είχε βρει να σταματά σερι πέντε ηττών που είχε στο πρωτάθλημα, αλλά να έχει συνολικό πρόσφατο ρεκόρ μόλις 2-1-10 σε αυτό. Ηταν προτελευταία στη βαθμολογία, με παιχνίδι λιγότερο, σε απόσταση τεσσάρων βαθμών πίσω από τη 16η Φορτούνα Ντίσελντορφ και τη θέση των παιχνιδιών διαβάθμισης για την παραμονή.

Το μόνο που είχαμε κρατήσει από τα τελευταία δύο παιχνίδια της ήταν η περισσότερη θέληση που είχε δείξει διότι κατά τα άλλα πάλι περιορισμένη ήταν η φαντασία της δημιουργικά και πάλι δεν απέφυγε έστω και λίγα (συχνά είναι πολλά) λάθη αμυντικά. Ηταν ομάδα που πνίγονταν, έψαχνε σανίδα για να κρατηθεί, αλλά δεν έβρισκε.

Η διακοπή συνεπώς, ίσως να της κάνει καλό. Να της έδωσε χρόνο να δουλέψει κυρίως τα ψυχολογικά της. Τον Φεβρουάριο σταμάτησε τη συνεργασία (για 4 έτη) που είχε με τον Αντρέας Μάρλοβιτς. Ο Ματίας-Κλάινε Μέλοφ προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και μέχρι το τέλος της σεζόν σύναψε συνεργασία με τον Γερκ Λερ, ειδικό σε θέματα κινήτρων και τόνωσης ηθικού.

Μένει πιστή στον προπονητή Φλόριαν Κόφελντ, δίνει την αίσθηση ότι θα πορευτεί μαζί του ακόμα και αν υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία.

Τίποτε άλλο. Ολα θα κριθούν από το αν θα μείνει στην κατηγορία. Αν πέσει, θα χρειαστεί να πουλήσει ποδοσφαιριστές και να αδειάσει από συμβόλαια.

ΠΑΝΤΕΡΜΠΟΡΝ (18η)

Η ουραγός του βαθμολογικού πίνακα. Η ομάδα που έχει αποφασίσει να μείνει πιστή στο αγωνιστική στιλ της και να μη θυσιάσει την επιθετική νοοτροπία της στον βωμό της σκοπιμότητας. Πιθανότατα θα υποβιβαστεί, αυτό έγραφα όσο κυλούσε η σεζόν, αλλά ακόμα και αν συμβεί αυτό, θα το έχει «πάθει» με το κεφάλι ψηλά. 

Θυμίζω πως ήταν ομάδα που ξέραμε τι να περιμένουμε από αυτή. Είτε παίζοντας απόλυτα επιθετικά, όπως στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν είτε επιχειρώντας να παίξει λίγο πιο προσεκτικά, αλλά και πάλι με επιθετική νοοτροπία, υπάρχουν στιγμές που και η ίδια ξέρει πως αν είχε παίξει με περισσότερη σκοπιμότητα ή είχε περισσότερη προσοχή, συγκέντρωση και φυσικά ποιότητα, θα είχε μαζέψει περισσότερους βαθμούς. Της λείπει και η πείρα διαχείρισης παιχνιδιών και η κλάση.

Στη διακοπή το πιο αξιοσημείωτο ήταν η αποχώρηση του Μάρτιν Προντσιόνο από το πόστο του γενικού διευθυντή και η αντικατάσταση του από τον Φάμπιαν Βόλγκεμουτ, που μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 είχε αντίστοιχο πόστο στη Χόλσταϊν Κιέλου. Εγινε λόγος για σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη διοίκηση και τον Προντσιόνο, που είχε αναλάβει το πόστο τον Μάρτιο του 2019. Και αυτή η αλλαγή θα παίξει ρόλο κυρίως για την επόμενη σεζόν, όχι για την τρέχουσα.

 

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip