Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

07.05.21|09:47

Πάνος Γαρίδης Πάνος Γαρίδης

Αφιέρωμα Α' Νορβηγίας 2021: Ξανά μεγάλο φαβορί η Μόλντε

αφιέρωμα-α-νορβηγίας-2021-ξανά-μεγάλο-φαβ-162970

Σέντρα στην Eliteserien την Κυριακή 9 Μαΐου, με το περσινό πρωτάθλημα να αποτελεί «γιορτή των γκολ» και να προϊδεάζει για το φετινό. Μπόντο Γκλιμτ και Μόλντε, οι πιο πρόσφατες πρωταθλήτριες, σε ρόλο φαβορί για τον τίτλο.

To πρωτάθλημα της 1ης κατηγορίας της Νορβηγίας, η επονομαζόμενη Eliteserien, σηκώνει αυλαία την Κυριακή, 9 Μαΐου. Η έναρξη του πρωταθλήματος ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, αλλά λόγω έκτακτων μέτρων στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση της Νορβηγίας, αναφορικά με τον COVID-19, πήγαν πίσω την πρώτη σέντρα, περίπου ένα μήνα.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των περιορισμών, δεν θα διεξαχθεί ολόκληρη η πρώτη αγωνιστική, αλλά τμηματικά, με πέντε αναμετρήσεις στο πρόγραμμα της πρεμιέρας: Βίκινγκ – Μπραν, Μόλντε – Κρίστιανσουντ, Μπόντο Γκλιμτ – Τρόμσο, Οντ – Σάντεφιορντ και Βαλερένγκα – Ρόζενμποργκ.

Η Μπόντο Γκλιμτ κατέκτησε με χαρακτηριστική ευκολία τον περσινό τίτλο, το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του συλλόγου. Και αν πέρυσι δεν είχε να ταξιδέψει βορειότερα, φέτος θα πρέπει κι αυτή να κάνει την «ανηφορική» διαδρομή για να αντιμετωπίσει την Τρόμσο –αυτό θα συμβεί την Κυριακή, στην πρώτη αγωνιστική.

Πρωταθλήτρια και η Τρόμσο στην περσινή OBOS Ligaen (2η κατηγορία), ανέβηκε αμέσως μετά τον υποβιβασμό της, τόσο αυτή όσο και η Λίλεστρομ, ενώ η Μιοντάλεν, αν και πέρασε την βάσανο των μπαράζ κόντρα στη Σόγκνταλ, κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, έστω και αν «τα χρειάστηκε». Ααλεσουντ και Σταρτ, υποβιβάστηκαν από την Eliteserien στην OBOS Ligaen.

Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε 30 αγωνιστικές. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη μπαίνει στον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η 2η και η 3η θα αρχίσουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις από τον 2ο προκριματικό γύρο του νεοσύστατου Κόνφερενς Λιγκ. Η 15η και η 16η υποβιβάζονται απευθείας και η 14η δίνει αγώνες διαβάθμισης για την παραμονή, με την ομάδα που θα προκύψει από τα πλέι οφ της OBOS Ligaen.

Σε περιπτώσεις ισοβαθμιών, ισχύουν με τη σειρά τα εξής κριτήρια:

1) Διαφορά τερμάτων

2) Καλύτερη Επίθεση

3) Πόντοι στα μεταξύ τους

4) Διαφορά γκολ στα μεταξύ τους

 

H Μόλντε δίνεται ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου, με το ενδεχόμενο αυτό να ξεπερνάει οριακά τον διπλασιασμό, ενώ, η πρωταθλήτρια Μπόντο, η «σταθερά» Ρόζενμποργκ και η αήττητη στο Οσλο Βαλερένγκα, ακολουθούν, με τις αποδόσεις τους κοντά στο 5.00 από τις περισσότερες εταιρίες.

Στις τέσσερις ομάδες που προαναφέρθηκαν, μόνο η Βίκινγκ και η Οντ μπορούν να μπουν «σφήνα», όχι για τον τίτλο, αλλά για να τερματίσουν στην πρώτη τριάδα. Αυτά τα ενδεχόμενα, βρίσκονται γύρω στο 8.0 για την πρώτη και πλησιάζουν το 7.00 για τη δεύτερη.

Από κει και πέρα, η Μιοντάλεν που πέρυσι την γλίτωσε οριακά, «πληρώνει» 2.50 για να τερματίσει σε μια εκ των δύο τελευταίων θέσεων, που οδηγούν στον απευθείας υποβιβασμό, ενώ, οι στοιχηματικές θεωρούν ότι, Τρόμσο και Λίλεστρομ μάλλον θα έχουν μια εύκολη παραμονή, παρά το γεγονός ότι μόλις «προβιβάστηκαν» από την υποδεέστερη κατηγορία.

Προσωπικά, θα δώσουμε ένα «κλικ» παραπάνω στην ομάδα που δεν άλλαξε τόσο πολύ τον περσινό της κορμό κι έφτασε μέχρι τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, την προπέρσινη πρωταθλήτρια Μόλντε.

Η Μπόντο πέρυσι ήταν απολαυστική, ωστόσο, μένει να δούμε κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα με τις νέες προσθήκες και την απώλεια, σχεδόν των μισών περσινών της τερμάτων, αφού Γιούνκερ και Ζίνκερναγκελ, οι δύο πρώτοι σκόρερ της, θα συνεχίσουν εκτός Νορβηγίας.

Οσον αφορά στη Ρόζενμποργκ, με τον μπάρμπα-Αγκε Χαρέιντε στον πάγκο, δεν βλέπουμε ότι μπορεί να χτυπήσει τον τίτλο, όχι χωρίς να προχωρήσει σε μια γενναία ενίσχυση του ρόστερ της –αυτό, συνήθως περιλαμβάνει κι ένα καλό ξεσκαρτάρισμα πρώτα.

ΜΠΟΝΤΟ ΓΚΛΙΜΤ

Προπονητής: Κιέτιλ Κνούτσεν (52), από το 2017

Σε μια σεζόν γεμάτη με υπερηχητικές πτήσεις, διέλυσε κάθε επίδοση στο διάβα της, τερματίζοντας πρώτη (81 β. σε 30 αγωνιστικές) και με διαφορά από την 2η Μόλντε, από την οποία και γνώρισε την μοναδική ήττα στο πρωτάθλημα (26/3/1). Το πρώτο της ιστορίας της. Συνεχίζει με τον αρχιτέκτονα του θριάμβου Κιέτιλ Κνούτσεν στον πάγκο, ωστόσο, αρκετοί από τους παίκτες που την οδήγησαν στη δόξα, άνοιξαν τα φτερά τους για άλλες πολιτείες. Παρελθόν αποτελεί το τρομερό δίδυμο των Δανών, Ζίνκερναγκελ και Γιούνκερ. Επιθετικά ενισχύθηκε με τον 23χρονο Βραζιλιάνο Περναμπούκο.  

ΜΟΛΝΤΕ

Προπονητής: Ερλινγκ Μόε (50), από το 2018

Δεν μπόρεσε να αντιταχθεί στη σαρωτική ανωτερότητα της Μπόντο Γκλιμτ και να υπερασπιστεί τον τίτλο της, ωστόσο τερμάτισε σχετικά άνετα στη 2η θέση. Υπάρχει «χημεία» με τον Μόε, ο οποίος, λίγο πριν μπει στον τέταρτο χρόνο ως προπονητής της ομάδας, την οδήγησε μέχρι και τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Ξεκινά τη σεζόν με στόχο την επανάκτηση της πρωτιάς εντός των συνόρων. Παρελθόν ο φορ Λέκε Τζέιμς, ο οποίος πέρυσι βοήθησε αρκετά με μερικά κρίσιμα γκολ, παρέμεινε στο κλαμπ ο περσινός πρώτος σκόρερ Όχι Ομοϊχουάνφο, αποκτήθηκε ο πιτσιρικάς επιθετικός Φοφάνα.

ΒΑΛΕΡΕΝΓΚΑ

Προπονητής: Νταγκ Φάγκερμο (54), από το 2020

Τέντωσε τις δυνάμεις της για να μπει σφήνα ανάμεσα στις Μπόντο Γκλιμτ και Μόλντε, ωστόσο αυτό που κατάφερε δεν ήταν και λίγο. Να τερματίσει δηλαδή 3η, πιο ψηλά από την Ρόζενμποργκ, σε μια σεζόν που η ομάδα κατάφερε να διατηρήσει απόρθητη την έδρα της (10-5-0), ούσα η δεύτερη μετά την πρωταθλήτρια που το κατάφερε. Παρελθόν αποτελούν, ο επιθετικός Φίνε (26/8 πέρυσι) και ο φορ Στόκε (15/3), ολοκληρώθηκε η μετακίνηση του Ισλανδού παιχταρά Κιάρτανσον (13/9). Αποτελεί κατόρθωμα ότι διατήρησε στις τάξεις της τον 23χρονο ακραίο μέσο Αρον Ντένουμ (27/8).  

ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ

Προπονητής: Αγκε Χαρέιντε (67), από το 2020

Εμεινε μακριά από την κορυφή του νορβηγικού ποδοσφαίρου για δεύτερη διαδοχική σεζόν, αλλά αυτή τη φορά δεν κατάφερε να τερματίσει ούτε στην πρώτη τριάδα, χάνοντας στο νήμα το ευρωπαϊκό εισιτήριο από την Βαλερένγκα. Συνεχίζει με τον Αγκε Χαρέιντε στον πάγκο, παρά τις αρνητικές σχέσεις με αρκετούς παίκτες του 67χρονου, από τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας, όντας ο τρίτος προπονητής που δοκιμάστηκε στον ηλεκτροφόρο της πάγκο, την περσινή σεζόν. Στα τελευταία φιλικά προκρίθηκε το 4-3-3 με την ίδια τριπλέτα που τελείωσε το περσινό πρωτάθλημα (Σέιντε, Ισλάμοβιτς, Χόλσε).  

ΚΡΙΣΤΙΑΝΣΟΥΝΤ

Προπονητής: Κρίστιαν Μίκελσεν (45), από το 2014

Για τα «κυβικά» της και το ρόστερ που διαθέτει, η περσινή 5η θέση μόνο ως επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί. Γέννημα θρέμμα της περιοχής ο τεχνικός Μίκελσεν, «χτίζει» με όσες δυνατότητες του παρέχονται, μια μαχητική ομάδα, η οποία τελείωσε το περσινό πρωτάθλημα με την καλύτερη εκτός έδρας άμυνα. Στα τελευταία φιλικά έδειξε ότι ακόμα… ψάχνεται αγωνιστικά, απόρροια της φυγής του γκολτζή Αμάλ Πελεγκρίνο για πιο νοτιοανατολικά και προσοδοφόρα πρωταθλήματα. Σημαντική η προσθήκη του χαφ Ερικ Κάρτουμ, παρελθόν αποτελεί ο βασικός πέρυσι μέσος Σόντρε Σορλί, ο οποίος θα συνεχίσει στην πρωταθλήτρια.   

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

 

ΒΙΚΙΝΓΚ

Προπονητής: Μπιάρτε Ααρσεϊμ (46), από το 2021

Η απρόσμενη απόφαση της διοίκησης να παύσει το συμβόλαιο της με τον επί τριετία τεχνικό της ομάδας Μπιάρνε Μπέρντσεν, προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα των οπαδών και οικονομικά ζημίωσε την ομάδα, αφού πρέπει να καταβληθεί και αποζημίωση στον 64χρονο, ο οποίος την οδήγησε στον τελευταίο της τίτλο. Η Βίκινγκ παραμένει ακόμα Κυπελλούχος Νορβηγίας αφού η περσινή διοργάνωση ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. Ο Κοσοβάρος ακραίος μέσος Τσίμερ Μπιτίκι θα συνεχίσει την καριέρα του στην Κόνιασπορ. Επιθετικά θα στηριχτεί στον πρώτό της σκόρερ την περσινή σεζόν (28/16), Βέτον Μπερίσα.   

ΟΝΤ

Προπονητής: Γιαν Νόρνες (48), από το 2020

Σε μια σεζόν που το «Σκάγκερακ» αποδείχθηκε το πιο δυνατό της σημείο, τερμάτισε 7η χωρίς να δείχνει ότι θα κινδυνεύσει σε κάποιο σημείο του πρωταθλήματος. Δυνατή στο Σίεν (8-2-5), ωστόσο στο τέλος «λύγισε» από την πίεση και με ένα σερί εφτά αγώνων χωρίς νίκη απώλεσε κάθε προοπτική διεκδίκησης ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η πρώτη σεζόν για τον Γιαν Νόρνες, στην πρώτη του επαγγελματική δουλειά ως πρώτος προπονητής. Στην Ερζουρουμσπορ θα συνεχίσει την καριέρα του ο μέσος Ελμπασάμ Ρασάνι, θετικό στοιχείο η παραμονή του πρώτου σκόρερ Μπακένγκα.  

ΣΤΑΜΠΑΕΚ

Προπονητής: Γιαν Γιένσον (60), από το 2019

Μαζί με την Κρίστιανσουντ, είχε τις περισσότερες ισοπαλίες στο περσινό πρωτάθλημα, έξι εντός κι έξι εκτός έδρας (9-12-9), σε μια σεζόν που ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερες βλέψεις και τελείωσε με μια άνετη εξασφάλιση της παραμονής. Προχώρησε σε κάποιες ουσιαστικές προσθήκες, όπως αυτή του αμυντικού μέσου Σάμι Σκίτε από την πρωταθλήτρια Μπόντο Γκλιμτ και του γκολτζή της Τρόμσο, Φετίμ Αζεμί. Συνεχίζει για τρίτη σεζόν με τον Γιαν Γενσον στον πάγκο, με τον Σουηδό να αμφισβητείται έντονα από τους οπαδούς της ομάδας κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν.  

ΧΑΟΥΓΚΕΣΟΥΝΤ

Προπονητής: Γιόστεϊν Γκρίντχαουγκ (48), από το 2019

Δεύτερη χειρότερη εντός έδρας άμυνα και μια από τις χειρότερες εκτός, αλλοπρόσαλλη από αγωνιστική σε αγωνιστική και με τον Καραμόκο να την ξελασπώνει ουκ ολίγες φορές, η σεζόν για την Χάουγκεσουντ κύλησε μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης για τον Γιόστεϊν Γκρίντχαουγκ. Δεν μπαίνει και με τους καλύτερους οιωνούς στο νέο πρωτάθλημα, έχοντας χάσει κάποιους σημαντικούς παίκτες, το κενό των οποίων δεν φρόντισε να καλύψει αντάξια. Καλή προσθήκη αλλά όχι.. αρκετή, φαίνεται αυτή του φορ Σόντρε Λίσεθ από την Μιοντάλεν. Δεν μπορεί να έχει υψηλές βλέψεις, αναμένεται άλλη μια μέτρια πορεία.  

ΜΠΡΑΝ

Προπονητής: Κάρε Ινγκέμπριγκτσεν (55), από το 2020

Πέρυσι απέτυχε παταγωδώς να πρωταγωνιστήσει, σε και σεζόν η οποία την βρήκε να αλλάζει τρεις προπονητές πριν καταλήξει στη συνεργασία με τον Κάρε Ινγκέμπριγκτσεν, ο οποίος, και αυτός αμφισβητήθηκε έντονα και του χρεώθηκε μεγάλο μέρος της ευθύνης για το ότι η ομάδα του Μπέργκεν τερμάτισε στην 10η θέση του περσινού πρωταθλήματος. Σημαντικότερη απώλεια, αυτή του ακραίου μέσου Τζίλι Ρόλαντσον, η μετακίνηση του οποίου στην Οντ Γκρένλαντ ολοκληρώθηκε. Αποκτήθηκε ο πιτσιρικάς μέσος Ντελαβέρις από την Φίτεσε, παρέμεινε τελικά ο περσινός της πρώτος σκόρερ, Νταούντα Μπαμπά.

ΣΑΝΤΕΦΙΟΡΝΤ

Προπονητής: Χανς Εντεγκααρντ (47), από το 2021

Εδειξε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν ότι θα φλέρταρε με τον υποβιβασμό, ωστόσο, με μόλις μια ήττα στα εννέα τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος κατάφερε να σωθεί σχετικά άνετα. Αυτό επιθυμεί να επιτύχει και φέτος, με τον Μάρτι Θιφουέντες να αποτελεί παρελθόν αμέσως μετά το φινάλε της σεζόν 2020 και τον 47ρονο Χανς Εντεγκααρντ να αναλαμβάνει χρέη πρώτου προπονητή, στην παρθενική του δουλειά στην άκρη του πάγκου. Την πόρτα της εξόδου είδε και ο έμπειρος Ισπανός φορ Ρούφο, ο οποίος πέρυσι την βοήθησε αρκετά.

 

ΣΑΡΠΣΜΠΟΡΓΚ

Προπονητής: Μίκαελ Στάρε (45), από το 2020

Αν σκεφτούμε ότι πέρυσι σώθηκε χωρίς να έχει νίκη τις δέκα τελευταίες αγωνιστικές, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά και για το επίπεδο των ομάδων που υποβιβάστηκαν στην OBOS Ligaen. Με τον γνωστό μας Μίκαελ Στάρε στο τιμόνι για πρώτη σεζόν, υπήρξαν σκαμπανεβάσματα. Τώρα, στόχος είναι μια καλύτερη πορεία με τερματισμό στο  πρώτο  μισό της βαθμολογίας και σε αυτή την κατεύθυνση ενισχύθηκε με τον Ιμπραχίμ Κονέ από την Χάουγκεσουντ. Ικανοποιημένος  ο παλιός τεχνικός του Πανιωνίου από την εικόνα της ομάδας στο νικηφόρο φιλικό (1-0) επί της Οντ.

ΣΤΡΟΜΣΓΚΟΝΤΣΕΤ

Προπονητής: Πίτερ Ινγκέμπρετσεν (53), από το 2021

Κατάφερε οριακά να αποφύγει τα μπαράζ παραμονής και να συνεχίσει στην Eliteserien και φέτος, αυτό όμως θα συμβεί με νέο τεχνικό στον πάγκο. Ο Χένρικ Πέντερσεν φορτώθηκε το μεγαλύτερο μερίδιο της περσινής τραγικής σεζόν, δεν αντικαταστάθηκε άμεσα αλλά έγιναν κάποια «πειράματα» στις αρχές του χρόνου και πλέον, η ομάδα πορεύεται από τις αρχές Απριλίου με τον 53χρονο Πίτερ Ινγκέμπρετσεν στον πάγκο της, στη δεύτερη δουλειά του 53χρονου στην άκρη του πάγκου, είχε διατελέσει αρκετές φορές βοηθός στο παρελθόν πριν αναλάβει τις τύχες της Φρέντρικσταντ.

ΜΙΟΝΤΑΛΕΝ

Προπονητής: Βέγκαρντ Χάνσεν (51), από το 2011

Κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, αφού πρώτα έφτασε να παίξει όλη τη σεζόν σε ένα ματς με τη Σόγκνταλ, την οποία νίκησε 3-2, σε ματς ροντέο που προηγήθηκε νωρίς, στο 80’ έχανε 2-1 και το έφερε «τούμπα» στα χασομέρια! Επαιξε με τη φωτιά και σώθηκε, θα το ρισκάρει πάλι; Ο Βέγκαρντ Χάνσεν που έχει ριζώσει στο «Κόνστο Αρίνα» την τελευταία δεκαετία προχώρησε σε κάποιες σημαντικές προσθήκες, παικτών που είναι έτοιμοι και με εμπειρία από την κατηγορία, ώστε να βοηθήσουν τους «καφέ» σε μια πιο άνετη σεζόν από την περσινή.   

ΤΡΟΜΣΟ

Προπονητής: Γκάουτε Χέλστρουπ (44), από το 2020

Χωρίς να ιδρώσει ιδιαίτερα, κατέκτησε τον τίτλο της OBOS Ligaen με σχετική ευκολία κι επιστρέφει αμέσως στην Eliteserien, θέλοντας να δείξει ότι πρωτίστως «ωρίμασε» από το σύντομό πέρασμά της από την 2η κατηγορία και δεν θα επαναλάβει τα λάθη που την οδήγησαν εκεί. Θετική κρίθηκε η δουλειά του Χέλστρουπ μετά την πρώτη του σεζόν ως πρώτος προπονητής, η διοίκηση φρόντισε να τον ενισχύσει και με τρεις παίκτες από την Χαμ Καμ, τους οποίους γνώριζε από το πέρασμά του εκεί, πριν αναλάβει την Τρόσμο. Παρελθόν ο αρχισκόρερ Αζεμί.   

ΛΙΛΕΣΤΡΟΜ

Προπονητής: Γκέιρ Μπάκε (51), από το 2020

Στο πρώτο μισό του περσινού πρωταθλήματος έδειχνε ότι δεν έχει τις δυνάμεις για να διεκδικήσει την άμεση επιστροφή της στην Eliteserien, ωστόσο πραγματοποιώντας έναν εξαιρετικό δεύτερο γύρο (αήττητο 14 αγώνων, 11/8-25/10) κατάφερε να τερματίσει πίσω από την Τρόμσο και να πάρει το δεύτερο απευθείας εισιτήριο. Εγιναν αρκετές ανακατατάξεις στο ρόστερ, σημαντικότερη η προσθήκη του στόπερ Βέτλε Ντράγκσνες, από την Μιοντάλεν.  Συνεχίζει με τον Γκέιρ Μπάκε στον πάγκο, αφού η πρώτη σεζόν του 51χρονου κρίθηκε απόλυτα ικανοποιητική. Στον τελευταίο αγώνα προετοιμασίας ηττήθηκε 2-1 από τη Μιοντάλεν. 

Νεκτάριος Μακρής

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip