Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

21.02.20|08:22

nx_admin nx_admin

Αφιέρωμα Α' Ιαπωνίας 2020

αφιέρωμα-α-ιαπωνίας-2020-173072

Στη σέντρα για 28η σεζόν, με την επαγγελματική λίγκα να έχει συσταθεί από το 1992. Το πρωτάθλημα Ιαπωνίας θα μας κρατήσει συντροφιά για δέκα μήνες και… κάτι, αφού εκκινεί λίγο νωρίτερα φέτος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 που θα φιλοξενούνται από το Τόκιο. Προγραμματισμένη η διακοπή κατόπιν της διεξαγωγής του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη, με το πρωτάθλημα να σταματά από τις 20 Ιουλίου έως και τις 9 Αυγούστου.

Τα φαβορί για τον τίτλο, οι ομάδες-έκπληξη, οι «μεσαίες» αλλά και εκείνες που θα κινδυνέψουν με υποβιβασμό, τα είδαμε σε ξεχωριστό κείμενο. Παρακάτω, ακολουθεί ανάλυση για κάθε μία από τις 18 ομάδες της JLeague.

 

Αλλαγές προπονητών

Λίγες οι αλλαγές στους πάγκους με την πρώτη σε τίτλους, Κασίμα, να εμπιστεύεται τον Βραζιλιάνο Ζαγκό, αφού ο Γκο Οΐβα πιστώνεται τον χαμένο τίτλο του 2017, καταφέρνοντας να την οδηγήσει στην κορυφή της Ασίας (Τσάμπιονς Λιγκ), την επόμενη σεζόν. Εντονος προβληματισμός στο στρατόπεδο της Σεντάι για τις μαζεμένες απογοητευτικές σεζόν. Αυτό έφερε την αποχώρηση του Βατανάμπε (2014-2019), με τον Κιγιάμα (πρώην Μοντέντιο Γιαμαγκάτα) να κάθεται στον πάγκο της. Τέλος, σε αλλαγή τεχνικού προχώρησε και η Σιμίζου, με τον άπειρο Σκλαμόβσκι (βοηθός του Ποστέκογλου στη Μαρίνος και στην Εθνική Αυστραλίας) να παίρνει τη θέση του Σινόντα.

Πάρε-δώσε

Διαφοροποιήθηκαν ελάχιστα τα μεγάλα φαβορί (Καβασάκι, Γιοκοχάμα, Τόκιο), ενώ Κασίμα, Βίσσελ Κόμπε και Τσερέζο Οσάκα έχασαν σημαντικούς παίκτες, με σημαντικότερες τις αποχωρήσεις των σταρ Ποντόλσκι, Βίγια στην ομάδα του Χιόγκο (Βίσσελ). Οι δύο τελευταίες προσπάθησαν να κλείσουν τα κενά πάντως, με τα «Ελάφια» από το Ιμπαράκι να μην κάνουν ούτε αυτό. Ενισχύθηκε αρκετά στην επίθεση η έμπειρη Ουράβα και ευελπιστεί σε διάκριση, αφού έχει παραμείνει στην αφάνεια για αρκετά χρόνια. 

Από τις υπόλοιπες, βγαίνουν σίγουρα χαμένες από το μεταγραφικό πάρε-δώσε οι Σόναν, Τόσου, Σεντάι και Οϊτα Τρίνιτα. Στα… ίδια Χιροσίμα και Γκάμπα Οσάκα. Κινήσεις ουσίας έκανε η Ναγκόγια. Στην εμπειρία και τις ικανότητες του τεχνικού Πέτροβιτς, αλλά και στη δυνατή της έδρα, θα ποντάρει για ακόμη μία σεζόν η Σαπόρο. 

Με τις προσθαφαιρέσεις ομάδων (όσων ανέβηκαν ή υποβιβάστηκαν) μόνο μία ομάδα εκπροσωπεί τη Σιζουόκα στην κατηγορία (αφού υποβιβάστηκε η Γιούμπιλο Ιβάτα), ενώ αναβιώνει ύστερα από 13 σεζόν το τοπικό ντέρμπι της Γιοκοχάμα.

Σύστημα διεξαγωγής

Οι 18 ομάδες που στελεχώνουν την κατηγορία θα αναμετρηθούν σε 34 αγωνιστικές (μία σε κάθε έδρα). Εκείνες που θα τερματίσουν στις τρεις πρώτες έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας. Η πρωταθλήτρια προκρίνεται απευθείας, ενώ όσες καταταγούν στις θέσεις 2-3 ρίχνονται στον τελευταίο προκριματικό γύρο (play off) της διοργάνωσης, όπως συνέβη και πέρυσι. Απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους εξασφαλίζει επίσης και η κάτοχος του Κυπέλλου Ιαπωνίας. Οι δύο τελευταίες υποβιβάζονται απευθείας, ενώ η ομάδα που θα τερματίσει στη 16η θέση του πίνακα θα παίξει την παραμονή της κόντρα στην ομάδα της J2 που θα κερδίσει τα πλέι οφ ανόδου στη 2η κατηγορία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν κατά σειρά: 1. Διαφορά τερμάτων. 2. Καλύτερη επίθεση.

Σημαντικές πληροφορίες (άλλοι θεσμοί)

Σε ότι αφορά σε Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας και Λιγκ Καπ Ιαπωνίας, οι περισσότερες ομάδες παραμένουν αδιάφορες. Η πρώτη διοργάνωση μπορεί να κατέληξε σε… ιαπωνικά χέρια τις 2/3 πιο πρόσφατες σεζόν και μάλιστα να μπορούσε να παραμείνει εκεί εάν η Ουράβα κέρδιζε την Αλ-Χιλάλ στους περσινούς τελικούς, όμως αυτή η τάση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αποτελεί στόχο τους αν και εφόσον η σεζόν θεωρείται χαμένη σε εγχώριο επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα που τερματίζει στην 11η θέση του πρωταθλήματος καρπώνεται μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο από την κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ! 

Όπως στα περισσότερα πρωταθλήματα, το Λιγκ Καπ Ιαπωνίας δεν έχει την αίγλη του Κυπέλλου καθώς σαν διοργάνωση χρησιμεύει περισσότερο ως μέσο ανάδειξης νέων παικτών, παρά ως τρόπαιο που οδηγεί στην καταξίωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων δεν δίνει βάρος στον συγκεκριμένο θεσμό, σε αντίθεση με το Κύπελλο Ιαπωνίας που εκτός από το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ προσφέρει και μια διόλου ευκαταφρόνητη χρηματική αμοιβή.

Κανονισμός για τους «ξένους» παίκτες

Η διοργανώτρια αρχή εκδίδει κάθε σεζόν ειδικό κείμενο στο οποίο ανακοινώνει τον κανονισμό των «ξένων» παικτών που επιτρέπεται κάθε ομάδα να έχει στο ρόστερ της. Βάσει του ισχύοντος κανονισμού (2020), υπάρχουν περιορισμοί μόνο στις αποστολές των ομάδων για κάθε αγώνα καθώς μπορούν να αγωνιστούν μέχρι πέντε (5) «ξένοι» ποδοσφαιριστές ανά ομάδα σε μία αναμέτρηση. Οι παίκτες που κατάγονται από χώρες-συνεργάτες της JLeague (Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Μιανμάρ, Καμπότζη, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Μαλαισία, Κατάρ) σύμφωνα με το διεθνές network που έχει προωθηθεί τις τελευταίες τρεις σεζόν, εξισώνονται με τους γηγενείς.

Οι μεγάλες συναντήσεις (τα ντέρμπι με αντιπαλότητα σημειώνονται με *)

Γκάμπα Οσάκα – Ουράβα* (το μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας)

Γιοκοχάμα: Γιοκοχάμα – Γιοκοχάμα Μαρίνος*

Καναγκάβα: Καβασάκι – Γιοκοχάμα Μαρίνος*

Ταμαγκάβα: Καβασάκι – Τόκιο

Χιρατσούκα: Καβασάκι/Γιοκοχάμα Μαρίνος – Σόναν

Οσάκα: Γκάμπα Οσάκα – Τσερέζο Οσάκα*

Ντέρμπι της «νέας» εποχής: Κασίμα – Καβασάκι*

Τοκάι: Σιμίζου – Ναγκόγια

Χανσίν: Γκάμπα/Τσερέζο Οσάκα – Βίσσελ Κόμπε

 

ΓΙΟΚΟΧΑΜΑ ΜΑΡΙΝΟΣ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Νισσάν (72.327), Καναγκάβα

ΤΙΤΛΟΙ

4 Πρωταθλήματα

2 Κύπελλα

1 Λιγκ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Πρωταθλήτρια… 15 χρόνια μετά! Μπορεί πριν από μία σεζόν να κινδύνευσε με υποβιβασμό, όταν ο κόουτς Ποστέκογλου είχε μόλις καθίσει στον πάγκο της, όμως πέρυσι όλα πήγαν ιδανικά για την ομάδα της Καναγκάβα. Οι σπουδαίες εμφανίσεις των Βραζιλιάνων επιθετικών Μάρκος Ζούνιορ (33/15), Εντιγκαρ Ζούνιορ (16/11) και Ερικ (12/8), μαζί με τις εμπνεύσεις του MVP του πρωταθλήματος, Νακαγκάβα (εξτρέμ, 33/14) της χάρισαν 68 γκολ σε 34 αγωνιστικές. Διατήρησε, μάλιστα, την 7η καλύτερη άμυνα της κατηγορίας (38 γκολ παθητικό) επιτυχία την οποία πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο προπονητής της. Ολα έγιναν εύκολα για τη Γιοκοχάμα Μαρίνος την περασμένη σεζόν, με την έδρα της να αποτελεί, επίσης, στήριγμα (12-3-2). Επιπλέον «βάρος» για φέτος, είναι η συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Οι φίλαθλοι της ομάδας γκρίνιαζαν για την επιλογή της διοίκησης πριν από μία σεζόν, αφού η ομάδα κινδύνεψε ακόμη και με υποβιβασμό. Ο Αγγελος Ποστέκογλου κατόρθωσε να αλλάξει το κλίμα γύρω από το πρόσωπό του, φέρνοντας τον τίτλο στο «Νισσάν». Επαιξε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο πέρυσι, του… βγήκαν οι μεταγραφές και φυσικά παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας δίχως δεύτερη κουβέντα.

ΡΟΣΤΕΡ: Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, πόσο μάλλον όταν φτάνει στην κατάκτηση του τίτλου ύστερα από μιάμιση δεκαετία. Ο έμπειρος τεχνικός της Γιοκοχάμα εισηγήθηκε στη διοίκηση ότι δεν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις και το υπάρχον ρόστερ αρκεί για να πρωταγωνιστεί και φέτος η ομάδα. Αποκτήθηκαν οι μέχρι πρότινος δανεικοί Μπουνμαθάν (ακραίος μπακ, 25/3) και Τιάγκο Μαρτίνς (κεντρικός μπακ, 33/0), που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου. Ο πρώτος, μάλιστα, έχει διευρύνει τη φήμη του συλλόγου και στη γενέτειρά του (Ταϊλάνδη), με πολλούς ομοεθνείς του να αποθεώνουν συχνά-πυκνά τα κατορθώματα των «Ναυτικών» στα social media. Τέλος, η απόκτηση του εξτρέμ Μιζουνούμα (31/7) που τα πήγε περίφημα (και) πέρυσι με τη φανέλα Οσάκα, δίνει μία επιπλέον επιλογή στα άκρα της επίθεσης.

 

ΤΟΚΙΟ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Ατζινομότο (50.000), Τόκιο

ΤΙΤΛΟΙ

2 Λιγκ Καπ

1 Κύπελλο

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Τόσο κοντά, όσο και μακριά! Προσπαθεί να φτάσει στον τίτλο τις τελευταίες σεζόν, όμως δεν έχει αυτό που χρειάζεται για να τα καταφέρει. Πρόπερσι (2018) οδηγούσε για περισσότερο από μισή σεζόν την κούρσα του πρωταθλήματος, έχοντας αποσπαστεί ακόμη και με 15 βαθμούς από τη -μετέπειτα πρωταθλήτρια- Καβασάκι! Πέρυσι, το πάλεψε μέχρι τέλους, αλλά… έπεσε στην περίπτωση. Πως να κερδίσεις αυτή την ομάδα (Γιοκοχάμα); Έκανε εξαιρετικό πρώτο γύρο, πηγαίνοντας αήττητη μέχρι και τη 12η αγωνιστική (9-3-0). Στη συνέχεια, άλλαξε αγωνιστικό στυλ και προσπάθησε να ποντάρει στην άμυνά της. Σταμάτησε να σκοράρει με την ίδια συνέπεια και «πλήρωσε» τις απώλειες βαθμών του Μαΐου και Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στις 7 από τις 8 περσινές της ήττες δεν καταφέρε να σκοράρει. Δεδομένη η βελτίωση των τελευταίων 2-3 ετών, όμως δεν έχει το μέταλλο του πρωταθλητή που θα τη βοηθήσει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι παρότι ομάδα της πρωτεύουσας δεν έχει φτάσει ποτέ στον τίτλο! Συνολικά θετική σεζόν, όμως χάθηκε μεγάλη ευκαιρία. Μοναδικό κέρδος η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αποτελεί ίσως έναν από τις δύο-τρεις καλύτερους προπονητές στην ιστορία της κατηγορίας. Ο Κέντα Χασεγκάβα ήρθε από την Γκάμπα Οσάκα το 2018, παίρνοντας στα χέρια του μία ομάδα που τα τελευταία 6-7 χρόνια κινούνταν μεταξύ των θέσεων 6-10. Στην πρώτη του χρονιά στον σύλλογο, προειδοποίησε τους αντιπάλους του. Μια αναμορφωμένη Τόκιο, παραλίγο να κάνει τη ζημιά. Σεζόν-καρμπόν και η 2η (περσινή), με την πρωτευουσιάνα να αρχίζει και πάλι δυναμικά, πριν κάνει μερικά λαθάκια που εν τέλει τη στοίχισαν και τον τίτλο. Δεν έχει τεθεί θέμα αποχώρησής του, αφού η δουλειά του αποφέρει σιγά-σιγά καρπούς.

ΡΟΣΤΕΡ: Δεν έχασε κάποιο βασικό «γρανάζι» της. Αντιθέτως, ενισχύθηκε ανασταλτικά με τον στόπερ Ουμάρι (4/1 με Βίσσελ-πέρυσι) καθώς και μεσοεπιθετικά. Η βραζιλιάνικη παροικία μεγάλωσε, με τους Λεάντρο (εξτρέμ, 22/2 πέρυσι) και Ανταΐλτον (33/7) να έρχονται από Κασίμα και Γιούμπιλο Ιβάτα, αντίστοιχα. Αν συνυπολογίσουμε και την παραμονή του ποιοτικού φορ Ντιέγκο Ολιβέιρα (33/14 πέρυσι) και των Χασιμότο, Χιγκάσι, Μίτα, Αμπε και Τακαχάγκι στα χαφ, τότε βλέπουμε πως διαθέτει βαθύ και ποιοτικό ρόστερ που μπορεί να τη βοηθήσει. Οσο για την άμυνα, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο τεχνικός Χασεγκάβα εγγυάται προσωπικά για την καλή αμυντική λειτουργία της, αφού είναι το πρώτο που προσέχει σε κάθε σύλλογο που προπονεί.

 

ΚΑΣΙΜΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Κασίμα Σόκερ (40.728), Ιμπαράκι

ΤΙΤΛΟΙ

8 Πρωταθλήματα

5 Κύπελλα

6 Λιγκ Καπ

6 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: «Κολλημένη» στο 2017. Ο χαμένος τίτλος εκείνης της σεζόν δείχνει να την στοιχειώνει ακόμα. Δεν μπόρεσε ούτε πέρυσι να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωτιά, μένοντας στην τρίτη θέση (-7 από τη Μαρίνος). Αρκετές οι αυξομειώσεις στην απόδοσή της, αφού ξεκίνησε «μουδιασμένα», κατάφερε να ισορροπήσει, όμως όταν έφτασε στο… πικ (Αύγουστος-Οκτώβρης), το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει τη διαφορά. Στους «8» ολοκληρώθηκε η πορεία της στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποκορύφωμα ο χαμένος τελικός Κυπέλλου με αντίπαλο την Κόμπε.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γκο Οΐβα αποχώρησε μετά το τέλος μιας όχι και τόσο επιτυχημένης σεζόν. Διάδοχός του ο Βραζιλιάνος Ζαγκό, που θα πρέπει να πιστωθεί τον αποκλεισμό από το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς ηττήθηκε από τη Μέλμπουρν Βίκτορι στον πλέι οφ γύρο σε ένα όχι και τόσο ιδανικό ξεκίνημα!

ΡΟΣΤΕΡ: Η μεγάλη απώλεια ακούει στο όνομα Σερτζίνιο, με τον Βραζιλιάνο επιθετικό (33/12) να μετακομίζει στη Γιατάι (Κίνα). Την πόρτα της εξόδου είδαν και οι Λεάντρο (εξτρέμ, 22/2), Αμπε (εξτρέμ, 14/1). Ηρθαν οι Νάρα (9/0-Καβασάκι) και Σουγκιόκα (29/2-Σόναν) για να βοηθήσουν ανασταλτικά, με τους Ιζούμι (31/6-Ναγκόγια), Καναμόρι (14/0-Τόσου) να κλείνουν τρύπες σε μεσαία γραμμή και επίθεση. Επιπλέον, δύο Βραζιλιάνοι μετακόμισαν στο Ιμπαράκι. Ο Χουάν Αλάνο (χαφ, 10/0-Κοριτίμπα) και ο Εβεράλδο (φορ, 12/4-Σαπεκοένσε) που πιθανότατα θα βρίσκονται στο βασικό σχήμα της ομάδας.

 

ΚΑΒΑΣΑΚΙ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Τοντορόκι (27.495), Καναγκάβα

ΤΙΤΛΟΙ

2 Πρωταθλήματα

1 Λιγκ Καπ

1 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Η κάτοχος των δύο περασμένων τίτλων, παρουσιάστηκε άδεια από δυνάμεις στην περσινή σεζόν και αυτό την έφερε με το… ζόρι στην τέταρτη θέση. Σε κακή φόρμα για αρκετό καιρό, έχανε βαθμούς, χωρίς να μπορεί να καταλάβει τι έφταιγε. Πέταξε βαθμούς (5-9-3) στο γήπεδό της, χωρίς να αλλάξει από το ίδιο επιθετικό στυλ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η κατάκτηση του Λιγκ Καπ (2-1) κόντρα στη Σαπόρο δεν αρκούσε για να σώσει τη σεζόν της. Εχει θέσει ψηλά τον πήχη τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να κάνει το ίδιο και φέτος.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μπορεί η περσινή 4η θέση να αποτελεί αποτυχία, όμως η διοίκηση δεν θα μπορούσε να διώξει έτσι απλά τον τεχνικό που έφερε τους δύο πρώτους τίτλους στην ιστορία της.

ΡΟΣΤΕΡ: Περιμέναμε να είναι πιο κινητική, εφόσον τίποτα δεν πήγε καλά πέρυσι. Δεν αποχώρησαν σημαντικές μονάδες, με μοναδική εξαίρεση τον Αμπε (εξτρέμ, 23/7). Αποκτήθηκε ένα ακόμη «ξένος» (Ντιόγκο Ματέους) για να βοηθήσει ανασταλτικά. Διατήρησε τους βασικότατους Κομπαγιάσι (φορ, 23/13), Νακαμούρα (επιτελικός, 17/2) και Ιενάγκα (εξτρέμ, 26/0), ευελπιστώντας σε ακόμη καλύτερη σεζόν του επιθετικού Νταμιάο (23/9). Υπερπλήρης και στη μεσαία γραμμή, αφού δεν… κουνήθηκε κανείς από τους Οσίμα, Χασεγκάβα, Τανάκα, Μορίτα. Προσπαθεί να ανανεώσει το ρόστερ της, επενδύοντας σε ταλαντούχος νεαρούς.

 

ΤΣΕΡΕΖΟ ΟΣΑΚΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Γιανμάρ (50.000), Οσάκα

ΤΙΤΛΟΙ

1 Λιγκ Καπ

1 Κύπελλο

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Δεν έχει βαθύ ρόστερ και η περσινή 5η θέση είναι μάλλον κολακευτική. Στηρίχθηκε στην άμυνα (25 γκολ παθητικό), ενώ είχε εξίσου καλή παρουσία και μακριά από την Οσάκα, κάτι ασυνήθιστο για την συγκεκριμένη ομάδα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ισπανός Λοτίνα περίμενε σίγουρα ένα πιο ποιοτικό ρόστερ στα… χέρια του. Η διοίκηση δεν του έδωσε κάτι τέτοιο, ενώ για καιρό κυκλοφορούσαν φήμες ότι αποχωρεί. Τελικά παρέμεινε και παρότι δεν έφερε κανέναν τίτλο, στηρίχθηκε για μία ακόμη σεζόν.

ΡΟΣΤΕΡ: Χάθηκε ο παίκτης-μυαλό της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο (Σόουζα, 19/3), αφού η Αλ-Ετιφάκ τον «χρύσωσε» δίνοντας 2 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί του έφυγε ως ελεύθερος ένας ακόμη βασικός (Μιζουνούμα, εξτρέμ, 31/7). Χωρίς καμία κίνηση που να αξίζει να αναφερθεί, μάλλον δύσκολα θα τερματίσει σε ανάλογη θέση και φέτος. Ολο το βάρος του σκοραρίσματος θα πέσει στους Τοκούρα (φορ, 11/1) και Μπρούνο Μέντες (φορ, 24/6), με τον επιρρεπή στους τραυματισμούς Κιγιοτάκε (27/1) να αποτελεί την αξιόπιστη λύση που έχει στον τομέα της δημιουργίας. Όλα δείχνουν πως δύσκολα θα βγει η σεζόν με τρεις παίκτες!

 

 

ΧΙΡΟΣΙΜΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Εντιον (50.000), Χιροσίμα

ΤΙΤΛΟΙ

3 Πρωταθλήματα

4 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Δεν έχει «βαριά» φανέλα και αυτό δεν την αφήνει να προχωρήσει. Έχοντας μείνει για καιρό μακριά από τις επιτυχίες, προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να φτάσει ψηλά. Τίμια η δουλειά που γίνεται στο στρατόπεδο της, όχι όμως για πρωταθλητισμό. Χάθηκε κάθε εγχώριος και μη στόχος, πέρυσι. Άσχημα δεν τα πήγε, αλλά ο κόσμος της έχει απαιτήσεις. Τους καλόμαθε μάλλον με τους τρεις τίτλους σε 4 σεζόν (2012-2015), όμως αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί!

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τεχνικός με συγκεκριμένη φιλοσοφία ο Τζοφούκου, ποντάρει στην άμυνα και τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα η ομάδα πηγαίνει καλά (29 γκολ παθητικό πέρυσι). Ο κόσμος πάντως έχει αρχίσει και ζητάει επιθετικό ποδόσφαιρο, η διοίκηση τον πιέζει και παρότι παρέμεινε για τέταρτη σεζόν, δεν θα είναι εύκολο να συνεχίσει αν δεν φέρει κάποιο τρόπαιο.

ΡΟΣΤΕΡ: Δεν άλλαξε σημαντικά. Σημαντική η αποχώρηση του Ιναγκάκι (χαφ), με τον Εζεκιέλ (14/0 με Κρουζέιρο) να έρχεται για να κλείσει μία «τρύπα» στη μεσαία γραμμή. Θετική η προσθήκη του φορ Ναγκάι (27/3) από τη Ματσουμότο, όμως όλοι περίμεναν κάτι καλύτερο. Ελπίζει να βρουν χημεία οι τρεις Βραζιλιάνοι που έχει μπροστά (Λεάντρο Περέιρα, Ράινερ, Ντάγκλας Βιέιρα), αφού πέρυσι δεν ήταν όσο παραγωγική θα ήθελε.

 

ΓΚΑΜΠΑ ΟΣΑΚΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Σουίτα Σίτι (40.322), Οσάκα

ΤΙΤΛΟΙ

2 Πρωταθλήματα

4 Κύπελλα

2 Λιγκ Καπ

2 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: «Καμπανάκι κινδύνου» ήχησε στην Οσάκα στα μέσα της σεζόν, αφού δεν ρόλαρε και η μία ήττα διαδεχόταν την άλλη. Γνώριμο το σκηνικό, αφού αποτελεί ομάδα που επηρεάζεται από τις αποτυχίες. Εγιναν διορθωτικές κινήσεις ουσίας το καλοκαίρι και κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση. Επιτυχημένη κρίνεται η σεζόν, αν λάβουμε υπόψιν το πως ξεκίνησε.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο κόουτς Μιγιαμότο στηρίζεται από φιλάθλους και διοίκηση, αφού αποτελεί πρώην παίκτη της ομάδας και είναι εμφανές ότι όταν τίποτα δεν πήγαινε καλά (πέρυσι) δούλεψε αρκετά για να βελτιωθεί η κατάσταση.

ΡΟΣΤΕΡ: Δεν έχασε κάποιον παίκτη που είχε βασικό ρόλο. Σημαντική η απόκτηση του κεντρικού μπακ Σότζι (18/0) ο οποίος δεν… έπιασε στην Τουλούζ. Θα τη βοηθήσει και ο εξτρέμ Ονο (19/0) που μετακόμισε από την Τόσου. Ηρθαν αρκετά νέα πρόσωπα στα μέσα της περασμένης σεζόν (Ουσάμι, Ιντεγκούτσι) και δεν θέλησε να… ξανοιχτεί περισσότερο. Υπάρχει ταλέντο και εμπειρία σε κάθε γραμμή. Από τους παλιούς ξεχωρίζει ο δημιουργικός Κουράτα (31/7), ο πολύπειρος Εντό (χαφ, 28/1), μαζί και οι δύο Βραζιλιάνοι φορ Πάτρικ (12/2) και Ανταΐλτον (32/10). Της λείπει, πάντως, ακόμη ο Νοτιοκορεάτης φορ Ουϊτζό που πλέον αγωνίζεται στην Μπορντό αφού δεν έχει βρει παίκτη που να σκοράρει με τόση συνέπεια.

 

ΒΙΣΣΕΛ ΚΟΜΠΕ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Νοέβιρ (30.132), Χιόγκο

ΤΙΤΛΟΙ

1 Κύπελλο

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Εσωσε στο τέλος τη σεζόν της. Δεν τα πήγαινε καλά για αρκετές αγωνιστικές, αδυνατώντας να κάνει το βήμα… παραπάνω, αν και είχε υλικό (Ποντόλσκι, Βίγια, Ινιέστα) που θα ζήλευαν αρκετές. Κατόρθωσε, ωστόσο, έστω και στο τέλος να φτάσει στην κατάκτηση του παρθενικού τροπαίου της ιστορίας της, επικρατώντας στο τελικό Κυπέλλου (2-0) της Κασίμα. Αυτό της έδωσε εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας, με τον κόσμο της να είναι ενθουσιασμένος με αυτή την εξέλιξη. Πρώτη συμμετοχή της στον θεσμό. Άρχισε ήδη τις υποχρεώσεις της εκεί, με δύο νίκες μάλιστα (Τζοχόρ, Σουγόν), ενώ στον τελικό του Σούπερ Καπ προσπέρασε στα πέναλτι (3-3 καν. διάρκεια) το εμπόδιο της πρωταθλήτριας Γιοκοχάμα Μαρίνος.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Με τον Γερμανό Φινκ να κάθεται στον πάγκο της από τα μέσα της περσινής περιόδου, ονειρευόταν ακόμη και τον τίτλο. Ο τελευταίος διατήρησε τη θέση του, αφού έφερε την κούπα του Κυπέλλου στο Χιόγκο.

ΡΟΣΤΕΡ: Οι Λούκας Ποντόλσκι (13/5 – πήγε στην Αντάλιασπορ) και Βίγια (28/13 – αποσύρθηκε) αποχώρησαν στο τέλος της σεζόν, με τους Ουέλινγκτον (φορ, 15/6), Ουμάρι (μπακ) και Μίτα (χαφ, 29/2) να τους ακολουθούν. Αποκτήθηκαν οι ποιοτικοί Ντάγκλας (φορ, 30/14), Σακάι (μπακ, Αμβούργο), με τον Ινιέστα (23/6) να ηγείται της ομάδας. Παρέμεινε ο τέως αρχηγός της Τσερέζο, Γιαμαγκούτσι (χαφ, 34/3). Ως βασικοί λογίζονται μέχρι ώρας οι Φουρουχάσι (εξτρέμ, 31/10) και Ογκάβα (φορ, 25/5). Ρόστερ με δυνατότητες, όμως οι αλλαγές είναι πολλές.

 

ΟΪΤΑ ΤΡΙΝΙΤΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Οϊτα Μπανκ Ντομ (43.254), Οϊτα

ΤΙΤΛΟΙ

1 Λιγκ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Επέστρεψε για να μείνει! Μετά από πέντε σεζόν απουσίας από τη μεγάλη κατηγορία, εξασφάλισε άνετα την παραμονή της (9η), ούσα νεοφώτιστη. Δυναμικό ξεκίνημα στη σεζόν, με τα επιθετικά της όπλα σε εγρήγορση αλλά και το γεγονός πως περισσότερες αντίπαλοι την υποτίμησαν, μάζεψε βαθμούς που της χρησίμευσαν στο τέλος. Εριξε την απόδοσή της στο δεύτερο μισό της σεζόν, όμως ήταν ήδη ασφαλής.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: «Ηρωας» ο τεχνικός Κατανοσάκα για τους φιλάθλους της ομάδας. Με οδηγό την ισχυρή αμυντική γραμμή που «έχτισε» και την αμέριστη συμπαράσταση των παικτών του καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μπόρεσε να κρατήσει την ομάδα ψηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανέλαβε τα ηνία της το 2016 και στην πρώτη σεζόν του στον πάγκο της μπόρεσε να εξασφαλίσει την άνοδό της στην δεύτερη κατηγορία. Η ομάδα παρουσιάστηκε ολοένα και πιο μαχητική κάτω από τις οδηγίες του και τελικά ήρθε η άνοδος στα «σαλόνια», πριν την περσινή εξίσου επιτυχημένη σεζόν. Δεν υπάρχουν σκέψεις αποχώρησής του, με τη διοίκηση να πίνει… νερό στο όνομά του!

ΡΟΣΤΕΡ: Σημαντική η απώλεια του Οναΐβου (φορ, 31/10) του οποίου ο δανεισμός ολοκληρώθηκε και μεταγράφηκε στη Γιοκοχάμα Μαρίνος. Σχεδόν αναλλοίωτο το ρόστερ της, με τις προσθήκες των επιθετικών Σίνεν (21/5-Καβασάκι) και Βατάρι (23/3-Χιροσίμα) να δείχνουν ικανές να τη βοηθήσουν. Είχε χάσει, πάντως, από τα μέσα της περσινής σεζόν τον καλύτερο επιθετικός της, Φουτζιμότο, αφού μετακόμισε το Κόμπε για λογαριασμό της Βίσσελ.

ΣΑΠΟΡΟ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Σαπόρο Ντομ (53.845), Χοκάιντο

ΤΙΤΛΟΙ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Εμπιστεύτηκε τον Μιχαΐλο Πέτροβιτς μία σεζόν μετά την άνοδό της στα σαλόνια (2016) και αύτη η κίνηση δείχνει να την ευνοεί. Οχι μόνο δεν κινδύνεψε στην πρώτη χρονιά της με τον Αυστριακό τεχνικό στον πάγκο, αλλά βελτίωσε κατακόρυφα την απόδοσή της και άγγιξε το ευρωπαϊκό εισιτήριο (4η, 2018). Πέρυσι, έκανε αρκετά λάθη στο «Ντομ», χάνοντας πολύτιμους βαθμούς και αυτό δεν της επέτρεψε να αναρριχηθεί πιο ψηλά από την 10η θέση! Διέθετε πάντως μία από τις πιο παραγωγικές επιθετικές γραμμές (54 γκολ σε 34 ματς) και αυτό μέτρησε. Εφτασε, μάλιστα, μέχρι τον τελικό του Λιγκ Καπ, όμως εκεί ηττήθηκε από την πρωταθλήτρια των δύο περασμένων χρόνων, Καβασάκι.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο πολιτογραφημένος Αυστριακός τεχνικός έφυγε ως αποτυχημένος από τον πάγκο της Ουράβα (2017), για να αναλάβει την τύχη της Σαπόρο και να «ξαναχτίσει» από την αρχή το… όνομά του. Πλέον, έχει τη στήριξη οπαδών και διοίκησης και αυτό του επιτρέπει να συνεχίσει αναπόσπαστος το έργο του. Αδιαμφισβήτητη η εμπειρία του (13 σεζόν στη J1 – Χιροσίμα, Ουράβα, Σαπόρο), όπως και η αγάπη του για το επιθετικό στυλ παιχνιδιού.

ΡΟΣΤΕΡ: Βασικό της μέλημα ήταν να μην χάσει κανένα από τα μεγάλα όπλα της και τα κατάφερε. Διατήρησε αναπόσπαστο τον βασικό της κορμό, ελπίζοντας οι νεαροί (Σίντο, Σιράι, Φουκάι, Σούγκα) να έχουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο, φέτος. Οι επιθετικοί Αντερσον Λόπες (25/9 πέρυσι), Μουσάσι Σουζούκι (33/13 πέρυσι) και Τζέι Μποθρόιντ (23/9 πέρυσι) συνθέτουν μία από τις φονικές επιθετικές τριπλέτες της κατηγορίας! Μαζί με τον «μαέστρο» Ταϊλανδό Σονγκράσιν (28/4 πέρυσι), αλλά και τον Λούκας Φερνάντες (εξτρέμ, 31/2 πέρυσι), μπορούν να κάνουν θαύματα! Νέα προσθήκη ο ελπιδοφόρος Ντάγκλας (φορ, 11/1 με Λουβερντένσε-Βραζιλία).

 

ΣΕΝΤΑΪ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Γιούρτεκ (19.694), Σεντάι

ΤΙΤΛΟΙ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Χρειάστηκε να προσπαθήσει και πάλι αρκετά για να παραμείνει στην κατηγορία. Ομάδα που τις τελευταίες σεζόν «φλερτάρει» με τον υποβιβασμό και παραμένει στην J1 λόγω έδρας (9-4-4 πέρυσι). Δύσκολα μπορούμε να θυμηθούμε σεζόν που τα πήγε καλά μακριά από το «Γιούρτεκ» (3-1-13 το 2019). Σύνολο που έχει αποφύγει τους μπελάδες λόγω συγκυριών και όχι ικανοτήτων. Ισως άξιζε να αγωνίζεται εδώ και καιρό στη δεύτερη κατηγορία. Μετά τον φετινό υποβιβασμό μία ιστορικής ομάδας όπως η Γιούμπιλο, δεν αποκλείεται να πάρει… σειρά αν συνεχίζει να παίζει με τη φλόγα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αλλαγή στον πάγκο της, με τον Σουσούμε Βατανάμπε να αποχωρεί μετά το τέλος της σεζόν και τον Τακαούκι Κιγιάμα να παίρνει τη σκυτάλη. Τελευταίος σταθμός της καριέρας του η Μοντέντιο Γιαμαγκάτα (Β’). Δεν έχει, μάλλον, την απαιτούμενη εμπειρία και το κατάλληλο υλικό. Ολα θα φανούν στην πορεία, όμως τίποτα δεν θα είναι εύκολο για τη Σεντάι.

ΡΟΣΤΕΡ: Αλλαγές σχεδόν σε όλες τις γραμμές. Αποκτήθηκε ο Βραζιλιάνος αμυντικός Παρά (13/0 πέρυσι) από την Μποταφόγκο, με τον Ισαάκ Κουένκα (29/6) να έρχεται από την Τόσου για να γεμίσει με την παρουσία του μία θέση στον χώρο του κέντρου. Ο Πορτογάλος Γουέδες (2/1 πέρυσι) ήρθε από την Γκιμαράες, αλλά δεν προορίζεται πιθανότατα για βασικός. «Δοκιμασμένη» η επιλογή του Ακασάκι (21/5 πέρυσι με τη Ναγκόγια), αφού ο Ιάπωνας έχει εμπειρία από την κατηγορία (Κασίμα, Γκάμπα Οσάκα, Καβασάκι). Παρέμεινε ο «μαέστρος» Ισιχάρα (23/0) στα χαφ, όπως και η Ναγκασάβα (31/7) και Ζερμέν (21/1) μπροστά. Υπάρχουν κενά σε μεσαία γραμμή και άμυνα, κάτι που θα φαίνεται ολοένα και περισσότερο όσο κυλάει η σεζόν. Εχει εδραιώσει από πέρυσι τη θέση του στο κέντρο της άμυνας ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Σιμάο Μάτε Ζούνιορ (24/3).

 

ΣΙΜΙΖΟΥ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: ΙΑΙ Νιχοντάιρα (20.339), Σιζουόκα

ΤΙΤΛΟΙ

1 Λιγκ Καπ

1 Κύπελλο

1 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Πρέπει να νιώθει τυχερή που δεν ενεπλάκη (ουσιαστικά) σε μάχη παραμονής, ολοκληρώνοντας τη σεζόν στο +3 από τη 16η θέση (μπαράζ). Δεν είχε ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο και αυτό φάνηκε σε καθένα από τα 34 παιχνίδια που κλήθηκε να δώσει. Φουλ… επίθεση (45 γκολ) και καθόλου άμυνα (69 γκολ παθητικό). 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η διοίκηση έλυσε τη συνεργασία της με τον Σινόντα, εμπιστευόμενη τον άπειρο Σκλαμόβσκι. Ο τελευταίος δεν έχει θητεύσει σε καμία ομάδα ως πρώτος προπονητής, ενώ μέχρι πέρυσι άνηκε στο τεχνικό επιτελείο (βοηθός) του Αγγελου Ποστέκογλου, στην πρωταθλήτρια Μαρίνος. Αμφιλεγόμενη κίνηση σε ένα διάστημα στο οποίο η ομάδα δεν βρίσκεται στα καλύτερά της και έχασε σημαντικούς παίκτες. Ρισκάρει πολύ!

ΡΟΣΤΕΡ: Η αποχώρηση του βασικού επιθετικού Ντάγκλας (25 γκολ σε 45 αγώνες με τη φανέλα της) για τη Βίσσελ Κόμπε, αποτελεί τεράστιο πλήγμα. Απέκτησε μερικούς παίκτες χωρίς παραστάσεις από το πρωτάθλημα και δεν γνωρίζει που θα την οδηγήσει αυτό. Σημαντικότερες κινήσεις αποτελούν οι Βόλπι (κίπερ, Αμέρικα ντε Κάλι), Βάλντο (μπακ, Σεαρά, 30/0), μαζί με τον Ταϊλανδό φορ Ντανγκντά (20/6 με Μουάνγκ Τχονγκ). Χρειαζόταν περαιτέρω ενίσχυση στην άμυνα, πιθανότατα και έναν δημιουργικό μέσο. Αρκετά αποδυναμωμένη μετά τη χειμερινή διακοπή, θα πορευτεί με ότι έχει.

 

ΝΑΓΚΟΓΙΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Τογιότα (45.000), Ναγκόγια

ΤΙΤΛΟΙ

1 Πρωτάθλημα

2 Κύπελλα

2 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Αρχισε ιδανικά τη σεζόν και έμοιαζε σχεδόν ανίκητη. Αναπόφευκτα ήρθε η «πτώση», με την ίδια να μπαίνει από το πουθενά σε μπελάδες, καταφέρνοντας στο τέλος να αποφύγει τα χειρότερα. Φύσει επιθετική ομάδα, ποντάρει πολλά σε αυτό. Οταν δεν έρχονται τα γκολ όμως, δεν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο και αυτό πρέπει κάποια στιγμή να διορθωθεί.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η εμπειρία του Ιταλού κόουτς Φικαντέντι (πρώην Τόσου) είναι ικανή να τη βοηθήσει. Κατάφερε να την κρατήσει μακριά από τους μπελάδες (αν και ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβρη εν μέσω κρίσης), «ψώνισε» ότι καλύτερο μπορούσε με το μπάτζετ που του δόθηκε και ευελπιστεί σε μία θέση κοντά στη 10άδα. Πάνω ή κάτω από αυτή (10η θέση), δεν γνωρίζουμε. Η διοίκηση θα είναι πάντως ικανοποιημένη αν έχει μία ήρεμη χρονιά.

ΡΟΣΤΕΡ: Ηταν κινητική στο μεταγραφικό παζάρι. Απέκτησε τους Ιναγκάκι (χαφ, 24/4) και Αμπε (εξτρέμ, 23/7) από Χιροσίμα και Καβασάκι, αντίστοιχα. Αμφότεροι μπορούν να τη βοηθήσουν με την εμπειρία τους. Μαζί τους ήρθαν οι Γιαμασάκι (φορ, 31/5-Σόναν) και Ματέους (20/4-ήταν δανεικός στη Μαρίνος). Εφυγαν δύο βασικοί (Σμιντ, Ιζούμι), όμως τουλάχιστον μπόρεσε να κρατήσει το «κανόνι» της (Ζο) και τους Γιονεμότο, Χασεγκάβα και Ξαβιέρ (μεσαία γραμμή). Υπάρχουν παίκτες με παραστάσεις στην άμυνα, όμως ποιος ασχολείται με αυτό. Εκείνη πάντως, σίγουρα όχι!

 

ΟΥΡΑΒΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Σαϊτάμα (63.700), Σαϊτάμα

ΤΙΤΛΟΙ

1 Πρωτάθλημα

3 Κύπελλα

2 Λιγκ Καπ

1 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Μαθημένη στις αποτυχίες, σε ότι αφορά στις εγχώριες διοργανώσεις, αδυνατεί να καταταγεί ψηλά τα τελευταία χρόνια. Μετά την αποχώρηση του Πέτροβιτς (Σαπόρο), δεν έχει βρει αυτό που χρειάζεται για να επιστρέψει στις επιτυχίες. Πέρυσι, τερμάτισε ξανά σε θέση που δεν αρμόζει στο «brand» που έχει χτίσει μετά τη σύσταση της επαγγελματικής λίγκας (1992). Προσπάθησε να σώσει τη σεζόν μέσω του Τσάμπιονς Λιγκ (φιναλίστ), αλλά ηττήθηκε από την Αλ-Χιλάλ στους διπλούς τελικούς.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο τεχνικός Ουτσούκι ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού τον περασμένο Μάιο, όταν όλα πήγαιναν στραβά. Η ομάδα βελτιώθηκε αισθητά με τον ίδιο στον πάγκο και τελικά μονιμοποιήθηκε.

ΡΟΣΤΕΡ: Κάτι καλό χτίζεται στη Σαϊτάμα! Διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά και «μεγάλα» ρόστερ της κατηγορίας, με παίκτες-κλειδιά σε θέσεις που χρειάζεται. Εμπειρία στην άμυνα με τους Μαουρίτσιο (22/1) και Μακίνο (32/0), εκεί όπου προστέθηκε ο αρχηγός της Κ-23 της Εθνικής Αυστραλίας, αλλά και τον ταχύτατο ακραίο μπακ Γιαμανάκα (22/0). Στο κέντρο, παρέμεινε ο Βραζιλιάνος Εβερτον (22/2), μαζί και οι έμπεροι Ουγκάτζιν (21/1), Αόκι (24/0), Ναγκασάβα (30/3). Η επιστροφή (από πέρυσι) του Σεκίνε (16/1) προσθέτει στα φαρέτρα της και έναν ικανότατο δημιουργό. Διαθέτει με διαφορά την πιο ισχυρή μεσοεπιθετική γραμμή, εκεί όπου υπάρχει ο εξτρέμ Μαρτίνους (17/1), αλλά και ο βοηθητικός φορ Μούτο (23/1). Περνάμε στα «βαριά χαρτιά», με τους Φαμπρίτσιο (23/8 σε 1,5 σεζόν λόγω τραυματισμού), Σουγκιμότο (21/2) και φυσικά τον Κορόκι (31/12), να ξεχωρίζουν. Νέα προσθήκη ο περσινός πρώτος σκόρερ της δεύτερης κατηγορίας, Λεάντρο (38/28 με Νιιγκάτα). Ρόστερ που «τρομάζει», αναμφίβολα.

 

ΤΟΣΟΥ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Εκιμάε (24.130), Τόσου

ΤΙΤΛΟΙ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Βαδίζει με σταθερά βήματα προς τον υποβιβασμό και δεν είναι τυχαίο που φιγουράρει ως πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό. Οριακά γλύτωσε πέρυσι τα μπαράζ, σε μία σεζόν που κύλησε άσχημα. Σοβαρό θέμα σε επίθεση (32 γκολ) και άμυνα (53 τέρματα παθητικό). Δεν «έδεσαν» οι καινούργιοι με τους παλιούς, ενώ ο τεχνικός Κιμ Μιούνγκ δεν χαίρει εκτίμησης από την εξέδρα. Η πίεση προς το πρόσωπό του εντείνεται και αν τα αποτελέσματα δεν έρθουν, θα υπάρξει πρόβλημα. Η σεζόν (όπως και η περσινή) δεν αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς, πάντως. Η δυνατή της έδρα (7-2-8) και η τύχη την κράτησαν στην κατηγορία, πέρυσι. Φέτος έχει ένα ακόμα «βουνό» να ανέβει.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μετά την αποχώρηση του Φικαντέντι (Οκτώβρης 2018), δοκιμάζει πρόσωπα όμως ο χρόνος τελειώνει. Κατέληξε στη λύση του Βορειοκορεάτη Κιμ Μιούνγκ στα μέσα της περασμένης σεζόν, όμως η διοίκηση δεν του προσφέρει μπάτζετ για να γίνουν αλλαγές. Μετρημένα τα… λεπτά του στον πάγκο και της ομάδας στην κατηγορία, αν παραταθεί η υπάρχουσα κατάσταση.

ΡΟΣΤΕΡ: «Τέλος εποχής» για τον Φερνάντο Τόρες στη Σάγκα, με τον Ισπανό να κρεμάει τα παπούτσια του στο τέλος της περασμένης σεζόν. Μαζί του αποχώρησαν οι εν ενεργεία Κουένκα (χαφ, 29/6), Ονο (εξτρέμ, 19/0) και Μιτσουμάρου (μπακ, 26/0), αφήνοντας «γυμνή» την ομάδα σε όλες τις γραμμές. Παρέμειναν οι Κορεάτες Τσο (10/0) και Γιονγκ-Γου (22/2), μαζί και ο Τογιόντα (26/4). Ολοι επιθετικοί. Αξιόλογος ο φορ Καναζάκι (31/7 πέρυσι), θα σηκώσει μαζί με τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Αλβες (4/0 πέρυσι, δεν αγωνίστηκε πολύ λόγω σοβαρού τραυματισμού) όλο το βάρος του σκοραρίσματος. Υπήρχαν ήδη σοβαρά κενά στην άμυνα. Καμία ουσιώδης κίνηση μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση. Πιο αποδυναμωμένη από όσο ήδη ήταν γίνεται; Τελικά, ναι!

 

ΣΟΝΑΝ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Σόναν BMW (18.500), Χιρατσούκα

ΤΙΤΛΟΙ

1 Λιγκ Καπ

1 Κύπελλο

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Η σεζόν σώθηκε στο… τσακ. Χρειάστηκε να φτάσει μέχρι τα μπαράζ (ανόδου/παραμονής) και να αντιμετωπίσει τη νικήτρια των πλέι οφ της 2ης κατηγορίας, Τοκουσίμα Βόρτις, για να εξασφαλίσει τη σωτηρία της. Εκεί, απέσπασε δύσκολα την ισοπαλία (1-1) που της αρκούσε. Θέματα μεταξύ διοίκησης και τους τέως τεχνικού, γκρίνια από την εξέδρα και ένα μέτριο ρόστερ, την έβαλαν σε μπελάδες. Δεν αποκλείεται να συμβεί και φέτος το ίδιο, αφού δεν έγιναν οι κινήσεις που έπρεπε.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ουκισίμα ανέλαβε το απαιτητικό έργο να την κρατήσει στην κατηγορία τον περασμένο Οκτώβρη. Η αποστολή του επετεύχθη έστω και δύσκολα, με τον ίδιο να παραμένει καθισμένος στην άκρη του πάγκου.

ΡΟΣΤΕΡ: Δεν έκανε πολλές κινήσεις. Δαπάνησε αρκετά (για τα δεδομένα της) για να πείσει τον τέως επιθετικό του Ολυμπιακού Ταρίκ Ελιουνούσι (28/11 πέρυσι με την ΑΪΚ Στοκχόλμης) να γίνει μόνιμος κάτοικος Χιρατσούκα, όντας ήδη ελεύθερος. Θετική και η προσθήκη του έμπειρου χαφ Ναόκι Ισιχάρα (20/1) από τη Σεντάι. Αποχώρησαν οι επιθετικοί Κρίσλαν (6/0), Νοντά (23/4) και Γιαμασάκι (31/5), μαζί και οι μπακ Φρέιρε (16/2), Σουγκιόκα (28/2). Πολλές οι αποχωρήσεις από ένα ρόστερ που δεν είχε ήδη βάθος και ποιότητα. Πλήγμα!

 

ΚΑΣΙΒΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Σάνκιο Φροντίερ (15.900), Κασίβα

ΤΙΤΛΟΙ

2 Πρωταθλήματα

3 Κύπελλα

1 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Επιστροφή στην… κανονικότητα για την Κασίβα, αφού αποτελεί έναν σύλλογο που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη μεγάλη κατηγορία. Υστερα από έναν χρόνο αποχής από τα σαλόνια, επέστρεψε, και μάλιστα ως πρωταθλήτρια από τη δεύτερη κατηγορία. Ολοκλήρωσε σπουδαία σεζόν, στο μεγαλύτερο διάστημα της οποίας έμοιαζε να μην έχει αντίπαλο. Η «φλογερή» επιθετική της γραμμή έκανε… θαύματα (85 γκολ σε 42 αγώνες), η έδρα της αποτέλεσε το ορμητήριό της (14-4-3) και η ίδια βγήκε νικήτρια από τον αγωνιστικό Μαραθώνιο της 2ης κατηγορίας. Μπορεί να ψάξει διάκριση και στην πρώτη κατηγορία. Εχει όλα όσα χρειάζονται.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Νέλσον Μπαπτίστα Ζούνιορ ή αλλιώς… Νελσίνιο. Εχει ειδική θέση στην καρδιά των οπαδών της Κασίβα. Ο προπονητής των «θαυμάτων» κατά πολλούς, κάθισε στην αρχή της περσινής σεζόν στον πάγκο της με έναν και μόνο στόχο. Την άνοδο. Τα κατάφερε με χαρακτηριστική ευκολία. Πριν περίπου από μία 10ετία (2011) την είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του τίτλου, έχοντας φέρει την ομάδα ως πρωταθλήτρια από τη 2η κατηγορία. Φέτος; Για να δούμε…

ΡΟΣΤΕΡ: Σε πιάνει… ζαλάδα με τις επιλογές που έχει από τη μέση και μπροστά. Αρχίζοντας με τον ποιοτικότατο Κριστιάνο (39/19) και τον Ολούνγκα (30/27), μέχρι τους Σάβιο (19/7) και Ζούνιορ Σάντος. Ηρθε και ο ταχύς Γκόγια (36/22) ύστερα από σπουδαία σεζόν με τη Β. Βάρεν Ναγκασάκι για να συμπληρωθεί το «παζλ». Σημαντικές μονάδες στα χαφ (Οτάνι, Εσάκα, Σεγκάβα) και στην άμυνα (Καμάτα, Μιτσουμάρου, Γιαμασίτα, Κιταζούμε). Υπερπλήρης σε κάθε γραμμή, δεν έκανε πολλές κινήσεις. Ποντάρει στη διατήρηση της χημείας.

 

ΓΙΟΚΟΧΑΜΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Νιπάτσου Μιτσουζάβα (15.440), Καναγκάβα

ΤΙΤΛΟΙ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Ιστορική επιστροφή στα σαλόνια ύστερα από 13 χρόνια για τη Γιοκοχάμα, ελπίζοντας να μην έχει παρόμοια επίδοση. Τότε, είχε επικρατήσει μόλις σε τέσσερα από τα 34 παιχνίδια (4-4-26), γνωρίζοντας φυσικά τον υποβιβασμό. Ολοκλήρωσε μεγάλη έκπληξη την περασμένη σεζόν, αφού δεν συγκαταλέγονταν στα φαβορί για άνοδο. Σοβαρή στο δεύτερο μισό της σεζόν (15-5-1 επιμέρους ρεκόρ στον β’ γύρο), βρήκε τη χρυσή τομή μεταξύ άμυνας και επίθεσης (66-40 γκολ) και τερμάτισε πέντε βαθμούς πάνω από την 3η Ομίγια.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η εμπειρία δεν κρύβεται. Ο Τακαχίρο Σιμοτάιρα άφησε την Κασίβα για να οδηγήσει τη Γιοκοχάμα στην άνοδο και τα κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες (ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάιο). Στόχος του η αναμόρφωση της ομάδας, για να είναι πιο ανταγωνιστικό το σύνολό του. Ισως και να μην προλάβει να δει το έργο του ολοκληρωμένο στην ίδια κατηγορία, πάντως. 

ΡΟΣΤΕΡ: Διαθέτει με διαφορά το πιο μεγάλο ηλιακά ρόστερ. Γίνεται μία προσπάθεια ανανέωσης, όμως η ομάδα απέχει αρκετά από τον στόχο της. Αποκτήθηκε ο έμπειρος Ροκουτάν (κίπερ) από τη Σιμίζου, ενώ παρέμειναν οι βασικοί συντελεστές της περσινής επιτυχίας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι Λατζάμπ (πρώτος σκόρερ πέρυσι, 36/18), Σουνσούκε Νακαμούρα (10/1, επιτελικός, 41 ετών) και Ματσούι (χαφ, 24/2, 38 ετών). Αξίζει να αναφερθούμε και στον «ήρωα» της ομάδας, Καζουγιόσι Μιούρα ή αλλιώς «King Kazu» που έκλεισε τα 52 έτη του και οδεύει προς τη 14η σεζόν με τα χρώματά της!

Βαγγέλης Κώστογλου

 

 

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip