Παρά το γεγονός ότι παρέμεινε στην ΑΕΚ μετά το ενδιαφέρον που υπήρξε από το Μεξικό, ο Ορμπελίν Πινέδα έχει δει τον ρόλο του να είναι περιορισμένος τη φετινή σεζόν.
Μπορεί να μην έφυγε για τη Μοντερέι, παρά την πρόταση που είχε και θα διπλασίαζε τις απολαβές του, ωστόσο τίποτα δεν μοιάζει να είναι ίδιο με την περσινή σεζόν.
Η μάχη της Ἐνωσης να ανατρέψει τα προγνωστικά στοιχήματος μοιάζει να είναι δυσκολότερη σε σχέση με την περσινή σεζόν. Όμως αυτό δεν κάνει τον «Πελάδο» να αλλάξει γνώμη.
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο Ματίας Αλμέιδα όχι μόνο δεν ξεκίνησε βασικό τον Ορμπελίν Πινέδα στο ματς της ΑΕΚ στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, αλλά δεν τον χρησιμοποίησε ούτε ως αλλαγή.
Επιπλέον στο πρωτάθλημα μετά από 10 αγωνιστικές ο Πινέδα έχει βγάλει μόλις ένα 90λεπτο κι αυτό κόντρα στην Καλλιθέα στη Λεωφόρο, παίζοντας αναγκαστικά ως δεξιός μπακ χαφ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Φυσικά, δεν πρόκειται για κάποιου είδους «αντίποινα» στον παίκτη επειδή φλέρταρε με την έξοδο. Απλά η ομάδα περνά σε μια νέα φάση, που δεν θέλει να είναι απόλυτα εξαρτώμενη από το παιχνίδι του Μεξικανού.
Τα προηγούμενα δύο χρόνια έπαιζε ασταμάτητα. Πλέον υπάρχουν και άλλοι παίκτες που μπορούν να προσφέρουν και να αντικαθιστούν επάξια τους βασικούς πυλώνες της ομάδας, λόγω καταπόνησης από σερί αγώνες και μεγάλα ταξίδια.
Έτσι εξηγείται και η απόφαση του Αλμέιδα που έχει βάλει για τα καλά στην εξίσωση το δίδυμο Σιμάνσκι – Περέιρα για τον άξονα.