Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

29.05.21|06:00

Νίκος Τσούκας Νίκος Τσούκας

Τρία κουίζ και ένα κομποσκοίνι

τρία-κουίζ-και-ένα-κομποσκοίνι-9260

Λίγο μετά τις 9 απόψε, έχετε μαζευτεί όλοι οι φίλοι σε κάποιο σπίτι, οι παραγγελίες (πίτσες, μπίρες και τα συναφή) έχουν δοθεί, όλα έτοιμα για τον μεγάλο τελικό. Θέλετε να κάνετε εντύπωση; Να τους αφήσετε όλους άφωνους με τις γνώσεις σας;

Εχω τρία quiz. Και τα τρία είναι από δύσκολα έως πολύ δύσκολα, άρα θεωρήστε σχεδόν αδύνατο να μπορέσουν να απαντήσουν οι φίλοι σας.

1ο quiz: «Στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ ή του Πρωταθλητριών, πόσες φορές και οι δύο φιναλίστ είχαν ως βασικό χρώμα στις φανέλες τους το μπλε;».

«Ποτέ» είναι η απάντηση. Και επειδή τα φιλαράκια σας ενδέχεται να δυσφορήσουν «άσε ρε, πού να θυμόμαστε τι έγινε το 1960;», βάλτε… φίλτρο στην ερώτηση: «Την τελευταία 20ετία στο Τσάμπιονς Λιγκ, πόσες φορές κ.λπ., κ.λπ.». Αν ούτε εδώ ξέρουν να απαντήσουν, προφανώς είναι μυρωδιάδες από μπάλα. Να μην φάνε πίτσα, παρακαλώ.

2ο quiz: «Ο φετινός τελικός του Γιουρόπα Λιγκ κρίθηκε στα πέναλτι. Ποια ήταν η τελευταία φορά που την ίδια χρονιά και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ πήγε στα πέναλτι;». 

«Το 1988», είναι η απάντηση. Αϊντχόφεν – Μπενφίκα στο ΤΣΛ (το πήρε η PSV), Λεβερκούζεν – Εσπανιόλ στο ΟΥΕΦΑ (ήταν διπλοί οι αγώνες τότε, αλλά κρίθηκε στα πέναλτι υπέρ της Μπάγερ).

Προτιμότερο βέβαια αυτή την ερώτηση να την κάνετε αν και εφόσον ο αποψινός τελικός πάει στα πέναλτι. Εκεί, μόλις ο διαιτητής ζητήσει από τις ομάδες να υποδείξουν τους παίκτες που θα εκτελέσουν, να πεταχτείτε από τον καναπέ και να ρωτήσετε τους φίλους. Οτι και καλά, μόλις τώρα το σκεφτήκατε…

3ο quiz (μόνο αν το πάρει η Σίτι): «Ο Γκουαρδιόλα έχει κατακτήσει 31 τρόπαια στην προπονητική του καριέρα. Παίρνοντας απόψε το 32ο, ποιον προπονητή φτάνει στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας;».

Αφήστε τους να ψάχνουν όσο θέλουν. Σιγά μη το βρουν. Πίσω λοιπόν από τον πολυνίκη Αλεξ Φέργκιουσον που έχει 48 τίτλους, είναι ο Λουτσέσκου (όχι ο Ραζβάν βρε, ο Μιρτσέα) με 32.

Και αφού τελειώσαμε με τις… εξυπνάδες (δεν παίρνω όρκο, μέχρι να κλείσω το κείμενο, μπορεί να δώσω και κανά άλλο κουίζ), ας περάσουμε στο κυρίως πιάτο. Τι περιμένουμε απόψε.

Οι δύο σερί νίκες της Τσέλσι

Στη θεωρία, η Σίτι είναι ανώτερη ομάδα από την Τσέλσι. Προλαβαίνω τη σκέψη σας. «Αφού, ρε μάστορα, είναι ανώτερη, γιατί έχασε δύο φορές μέσα σε ενάμιση μήνα;». Λογική η απορία σας, αλλά υπάρχει απάντηση. Την πρώτη φορά (μέσα Απριλίου, στη συνάντησή τους για το Κύπελλο), η Σίτι ερχόταν από το πολύ απαιτητικό ματς με την Ντόρτμουντ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μην κοιτάτε που πέρασε τους Γερμανούς με δύο νίκες (2-1 και οι δύο), στη ρεβάνς βρέθηκε να χάνει με 1-0, σκορ που την έβγαζε νοκ άουτ. Αντίθετα, η Τσέλσι είχε τον επαναληπτικό με την Πόρτο. Το υπέρ της 2-0 στο πρώτο ματς έδινε διαδικαστικό χαρακτήρα στη ρεβάνς (και τα δύο ματς στη Σεβίλλη), ουσιαστικά δεν κινδύνεψε και όταν οι Πορτογάλοι βρήκαν το γκολ (92’), ήταν πλέον πολύ αργά.

Πάμε και στο ματς πρωταθλήματος; 8 Μαΐου έγινε αυτό το παιχνίδι, με τη Σίτι να μετρά αντίστροφα προς την κατάκτηση του τίτλου στην Πρέμιερ και την Τσέλσι να καίγεται για βαθμούς, αφού διεκδικούσε μια θέση στην πρώτη τετράδα. Σε εκείνο λοιπόν τον αγώνα, ο Γκουαρδιόλα άφησε εκτός 11άδας τον Φόντεν (μπήκε στο 70’), τον Γκιντογάν (μπήκε στο 71’), τον Μαχρέζ (δεν μπήκε ποτέ), ενώ είχε εκτός αποστολής τον τραυματία Ντε Μπρόινε. Σαν να λέμε, τους 4 από τους 5 πρώτους σκόρερ της ομάδας φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ (ο άλλος είναι ο Φεράν Τόρες). Α, δεν είχε ούτε τον Φερναντίνιο στους πρώτους 11. Βάλτε και ότι ο Αγουέρο έχασε πέναλτι στις καθυστερήσεις του α’ ημιχρόνου και ότι το τελικό 1-2 διαμορφώθηκε στο φινάλε.

Αρα, κατά την προσωπική μου άποψη, καταρρίπτεται το επιχείρημα αυτό. Οτι δηλαδή η Τσέλσι έχει το πλεονέκτημα, διότι νίκησε δύο φορές τη Σίτι πρόσφατα.

Η υπεροπλία της Σίτι

Ας επανέλθω στην πρώτη πρόταση της προηγούμενης ενότητας. Η Σίτι είναι ανώτερη ομάδα από την Τσέλσι. Γιατί; Διότι έχει τουλάχιστον 10-12 ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής. Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεστε ονόματα, τους ξέρετε. Πιθανότατα, καλύτερα από εμένα.

Επίσης, είναι ομάδα που μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στις συνθήκες ενός αγώνα. Ακόμα κι αν βρεθεί πίσω στο σκορ, θα αντιδράσει. Θέλετε αποδείξεις επ’ αυτού; Και τις τρεις φορές φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ που ήταν πίσω στο σκορ, το γύρισε. Και άντε, να δεχτώ ότι με την Πόρτο στους ομίλους και μάλιστα μέσα στο «Ετιχαντ», δεν έκανε και κανένα κατόρθωμα. Το (δι)έπραξε όμως δις στα νοκ άουτ. Πρώτα στο «Βεστφάλεν» που λέγαμε και πριν και κατόπιν στο «Παρκ ντε Πρενς». Με την Παρί τότε να έρχεται από τεράστια πρόκριση επί της Μπάγερν, μην το ξεχνάμε αυτό. Το μεγαλύτερο ίσως παράσημο εκείνης της βραδιάς στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν η… απενεργοποίηση του Μ’Μπαπέ. Καθόλου εύκολο.

Πάμε και σε κάποια νούμερα που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Στα 30 τελευταία ματς σε επίπεδο ΤΣΛ, η Σίτι έχει μόνον 2 ήττες. Μία από την Τότεναμ τον Απρίλιο του 2019 και μία πέρσι στον προημιτελικό με τη Λυών (στη Λισσαβώνα είχε γίνει ο αγώνας αυτός), σε μια βραδιά που ουδείς κατάλαβε τι έγινε! Να αναφέρουμε κάτι για τα πιο πρόσφατα; Στα 21 τελευταία, μόλις μία φορά δέχτηκε πάνω από 1 γκολ. Με εξαίρεση τη Λυών, δεν βρέθηκε άλλη ομάδα που να σκοράρει δύο φορές στην εστία της Σίτι.

Το αμυντικό κομμάτι

Δέχομαι εν μέρει την άποψη ότι οι αριθμοί και τα νούμερα πάνε περίπατο όταν μιλάμε για τελικό. Οκ. Αλλά κάτι δείχνουν. Ισως να χαρακτηρίζουν την ισχύ μιας ομάδας, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Οταν ο Γκουαρδιόλα μεταμορφώνει σε (υπερ)παίκτη τον Ρούμπεν Ντίας (για να πω την αμαρτία μου, ούτε που τον είχα ακούσει πριν μετακομίσει στο Μάντσεστερ από την Μπενφίκα), όταν παρέχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στον Λαπόρτ και στον Στόουνς, όταν παίρνει από τους ακραίους το 100% που μπορούν να δώσουν κάθε Γουόκερ και κάθε Κανσέλο αυτού του κόσμου, ε, κάποιο χάρισμα θα έχει.

Οπως βλέπετε, στέκομαι πάρα πολύ στην άμυνα της Σίτι. Γιατί από την άμυνά της ξεκινάει το χτίσιμο της επίθεσης, σχεδόν κάθε επίθεσης. Και διότι απέναντί της απόψε θα βρει μια πολύ δυνατή εμπροσθοφυλακή. Προσέξτε κάτι. Η Τσέλσι διαθέτει 8 (ναι, οκτώ) επιθετικούς (ή επιθετικογενείς), δεν ξέρω άλλη ομάδα με τόση… ποσότητα από το κέντρο και μπροστά. Βέρνερ, Χάντσον-Οντόι, Εϊμπραχαμ, Ζιρού, Ζίγιεχ, Χάβερτζ, Μάουντ, Πούλισικ! Ολοι αυτοί έχουν επαφή με το γκολ, άρα όποιους και να επιλέξει ο Τούχελ, οι αμυντικοί της Σίτι θα πρέπει να εμφανιστούν συγκεντρωμένοι στον απόλυτο βαθμό.

 

city

Στην άκρη των πάγκων

Ολοκληρώνω τον συλλογισμό μου με μια αναφορά στον έναν εκ των δύο προπονητών που θα βρεθούν απόψε στο «Ντραγκάο», μιλώντας τελείως αντικειμενικά. Πιστεύω ότι ο Γκουαρδιόλα είναι ο πληρέστερος τεχνικός της τελευταίας 15ετίας. Οι αρνητές αυτής της άποψης θα ισχυριστούν ότι είχε την τύχη να δουλέψει στην καριέρα του με τους καλύτερους παίκτες, ότι βρέθηκε στην Μπάρτσα του Μέσι, του Τσάβι και του Ινιέστα, ότι στην Μπάγερν δεν είχε αντίπαλο εντός συνόρων, αλλά στην Ευρώπη δεν έκανε τίποτα, ότι στη Σίτι στηρίζεται στα πετροδόλαρα της διοίκησης, και πολλά τέτοια επιχειρήματα.

Αλήθεια είναι όλα αυτά, όπως αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος άλλαξε το ποδόσφαιρο στον βαθμό που του αναλογεί. Το έκανε πιο θεαματικό, πιο ελεύθερο, ανακάλυψε νέες τακτικές, βελτιώνεται και ο ίδιος κάθε χρόνο. Πριν από κάποια χρόνια, η KINGBET είχε την ευτυχία να συνομιλήσει με τον Γκουαρδιόλα στο προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα. Ο απεσταλμένος μας του ζήτησε μια συνέντευξη το πολύ 5 λεπτών. Ξέρετε πόσο διήρκεσε η κουβέντα; Σχεδόν δύο ώρες. Είχε δώσει εντολή στον βοηθό του να προπονήσει την ομάδα εκείνη τη μέρα και δεν έβγαινε με τίποτα από το γραφείο του αν δεν ολοκληρωνόταν η συζήτηση. Μάλιστα, του είχαμε χαρίσει ένα κομποσκοίνι από το Αγιο Ορος που το κουβαλάει ακόμα. Ναι, αυτό που κρατάει στο χέρι του σε αρκετούς αγώνες είναι δώρο από εμάς!

Αναφέρω το συγκεκριμένο γεγονός διότι εκείνη τη μέρα μάθαμε ποιος είναι ο άνθρωπος Γκουαρδιόλα. Ενας εραστής του ποδοσφαίρου, με πλούτο γνώσεων, με αρχές και ιδανικά, με όραμα, με όλα αυτά τα οποία πρέπει να συνοδεύουν έναν προπονητή που θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του όταν εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτή η μέρα δεν θα αργήσει. Δεν πρόκειται να τον δούμε μέχρι τα 65-70 στους πάγκους.

Απόψε, ο Καταλανός θέλει να επιστρέψει στην κορυφή του ευρωπαϊκού θρόνου και να καθίσει στην ίδια θέση με τον Πέισλι, τον Αντσελότι και τον Ζιντάν που έχουν από τρία τέτοια τρόπαια. Αλλωστε, έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που αγκάλιασε το… αντικείμενο του πόθου, όταν με την Μπαρτσελόνα έφτασε ως το τέλος της διαδρομής το 2011, νικώντας στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την ίδια αντίπαλο με το 2009, στο πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της προπονητικής καριέρας του. Ωστόσο, αυτό το τρόπαιο το έχει κατακτήσει και ως ποδοσφαιριστής, το 1992, φορώντας την μπλαουγκράνα φανέλα, στον τελικό με τη Σαμπντόρια στο Λονδίνο. Αρα, με κάποιον τρόπο, και οι τρεις τίτλοι του συνδέονται με την Αγγλία…

Από τη γλώσσα του σώματος, τις γκριμάτσες του, το πώς ζει έναν αγώνα, μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσο ωραίος τύπος είναι ο Γκουαρδιόλα. Δεν έχει την τρέλα του Κλοπ, ούτε την ηγετική φυσιογνωμία του Ζιντάν, ούτε τη στιβαρότητα του Αντσελότι. Είναι προσιτός στους παίκτες, αυθόρμητος, ζει το 90λεπτο, ψάχνει τρόπους να γυρίσει ένα ματς όταν αυτό στραβώσει.

Πάνω από όλα όμως τον ενδιαφέρει η πνευματική προετοιμασία των ποδοσφαιριστών του πριν από έναν μεγάλο αγώνα. Διόλου τυχαίο ότι είναι ο μετρ των τελικών. Θέλετε αποδείξεις; Ορίστε. Εχει 2/2 Τσάμπιονς Λιγκ, 3/3 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 3/3 Παγκόσμια Συλλόγων, 1/1 Κύπελλο Αγγλίας, 2/2 Κύπελλα Γερμανίας, 2/3 Κύπελλα Ισπανίας, 4/4 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 2/2 Κομιούνιτι Σιλντ Αγγλίας, 3/3 Σούπερ Καπ Ισπανίας και 0/3 Σούπερ Καπ Γερμανίας. Στο σύνολο, 22 τρόπαια σε 26 τελικούς. Ε, κάτι καλό θα κάνει αυτός ο άνθρωπος και τα καταφέρνει…

* Δεν είπα κουβέντα για τον Τούχελ. Θεωρώ ότι απόψε θα «ισοφαρίσει» την επίδοση του Εκτορ Ραούλ Κούπερ, που είχε δύο σερί χαμένους τελικούς το 2000 και το 2001 ως προπονητής της Βαλένθια και του Μαρτσέλι Λίπι, 1997 και 1998 ως τεχνικός της Γιουβέντους. Αντε, έδωσα κι άλλο κουίζ για χάρη σας.

* Ούτε κουβέντα για προγνωστικά στοιχήματος. Αν μετά από 1.638 λέξεις δεν έχετε καταλάβει ότι θα παίξω Σίτι, μάλλον δεν τα έγραψα σωστά. Σίτι λοιπόν, με Over 1,5 για καλύτερη απόδοση.

* Και μια έμπνευση: θέλω αυτό το παλικάρι από το Βέλγιο με τα ροδοκόκκινα μάγουλα να βρεθεί σε θέση για σουτ έξω από την περιοχή (σιγά το δύσκολο), να το τολμήσει (επίσης σιγά το δύσκολο) και να σκοράρει (αυτό είναι το δύσκολο). 15.00 πληρώνει, γι’ αυτό είναι δύσκολο…

 

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip