Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

18.09.20|09:36

Σταύρος Πραβής Σταύρος Πραβής

Αφιέρωμα Α’ Ελβετίας: Παίζει… μόνη της η Γιουνγκ Μπόις!

αφιέρωμα-α-ελβετίας-παίζει-μόνη-τη-166230

Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκονται οι δέκα ομάδες της Α’ Ελβετίας, τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Η Γιουνγκ Μπόις έχει το μεγάλο προβάδισμα για την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος. Το 4ο διαδοχικό!

Η Βασιλεία δεν δείχνει ικανή, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, με τις μεταγραφικές κινήσεις που έκανε, με τον προπονητή που κάθεται στον πάγκο της για να επιστρέψει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Θα λέγαμε ότι Βασιλεία, Σεν Γκάλεν και Σερβέτ ξεκινάνε από το ίδιο σημείο. Οι «πράσινοι» κράτησαν τον κορμό της περσινής χρονιάς. Μια από τα ίδια για τη Σερβέτ, η οποία και εκείνη προέρχεται από εντυπωσιακή σεζόν.

 

Οσο αφορά τις Ζυρίχη, Λουκέρνη, Λουγκάνο φαίνεται να πορεύονται με στόχο μία εύκολη παραμονή, με την πρώτη να έχει περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Δίχως… τυμπανοκρουσίες η μεταγραφική περίοδος για αυτές, χωρίς αλλαγές στον πάγκο τους. Η πρωταθλήτρια της περσινής σεζόν Λωζάνη αποτελεί γρίφος, έφυγαν βασικοί παίκτες που την ανέβασαν στη μεγάλη κατηγορία, ωστόσο στα φιλικά έδειξε αξιόμαχο σύνολο.

Αυτή που είναι σε δύσκολη θέση, με τα όσα προβλήματα έχει και από την περσινή χρονιά, με τις πολλές αλλαγές προπονητών, τους παίκτες που πηγαίνουν και έρχονται είναι η Σιόν. Πούλησε παίκτες πρώτης γραμμής και δεν αντικαταστάθηκαν. Ισως μπαίνει στο ίδιο… τσουβάλι με τη Βαντούζ, η οποία αν κοιτάξουμε το ρόστερ της και τη μεταγραφική περίοδο, βάζει γραμμή για επιστροφή στη Β’ Κατηγορία.

Οι νεοφώτιστες που μένουν

Η παράδοση που λέει ότι η ομάδα που ανεβαίνει από τη Β’ Κατηγορία στην πρώτη της σεζόν να κερδίζει και την παραμονή συνεχίζεται. Η Ξαμάξ το έκανε πράξη πρόπερσι. Η Σερβέτ το έκανε πέρσι. Η Λωζάνη που έρχεται ως πρωταθλήτρια μοιάζει πιο ικανή να συνεχίσει την παράδοση και να κερδίσει την απευθείας παραμονή.

Και για να τη κάνουμε πιο… πιπεράτη, η συγκεκριμένη παράδοση κρατάει από τη σεζόν 2009-10, όπου η πρωταθλήτρια της Β’ Κατηγορίας καταφέρνει και μένει στα σαλόνια στην πρώτη της χρονιά. Εντεκα σερί χρόνια, δύο στα δύο έχει η Λωζάνη (ανέβηκε δύο φορές ως πρωταθλήτρια, έμεινε ισάριθμες φορές). Τελευταία ομάδα που δεν κατάφερε και στην πρώτη της χρονιά επέστρεψε στη Β’ Κατηγορία, ήταν η Βαντούζ τη σεζόν 2008-09.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Η πρώτη κατηγορία απαρτίζεται από 10 ομάδες σε ένα πρωτάθλημα των 4 γύρων και 36 αγωνιστικών. Στην ισοβαθμία πρώτο κριτήριο είναι η συνολική διαφορά τερμάτων. Ο 1ος, ως πρωταθλητής, πηγαίνει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η κακή βαθμολογική θέση της Ελβετίας στον πίνακα της UEFA δεν δίνει εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ. Ο 2ος, ο 3ος και ο Κυπελλούχος οδηγούνται στα προκριματικά της νεοσύστατης διοργάνωσης Κόνφερενς Λιγκ. Για τρίτη σερί χρόνια θα υπάρχει η διαδικασία των πλέι άουτ, όπου ο 9ος αντιμετωπίζει τον 2ο της δεύτερης κατηγορίας.

ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΪΣ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Σε μία χρονιά που μέχρι τον Ιούνιο, ελέω και κορονοϊού, φαινόταν ότι δύσκολα θα γυρίσει τον διακόπτη, εντέλει πέτυχε το νταμπλ κάνοντας εντυπωσιακό φώτο φίνις. Το δεύτερο νταμπλ της ιστορίας της, μετά τη σεζόν 1957-58. Στο Γιουρόπα αποκλείστηκε στους ομίλους.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Συνεχίζει για τρίτο χρόνο στον πάγκο της ο 41χρονος Γκεράρντο Σεονέ. Εκανε back to back στο πρωτάθλημα και παρότι δεν μπήκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως το καλοκαίρι του 2018, συνέχισε και κατέκτησε το νταμπλ.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ – ΡΟΣΤΕΡ: Η ψαλίδα ανοίγει από τη Βασιλεία και για ακόμη μία χρονιά έχει το πιο ακριβό μπάτζετ της κατηγορίας. Εβαλε λεφτά στα ταμεία της με τις πωλήσεις των Λοτόμπα (μπακ) και Ασαλέ (φορ) σε Νις και Ντιζόν αντίστοιχα, συνολικό ποσό 10 εκατομμύρια! Βέβαια, παρελθόν αποτέλεσε και ο επί σειρά ετών πρώτος σκόρερ της και βασικό φορ όλα αυτά τα χρόνια, Οαρό. Ο Γάλλος πέρσι ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς και πλέον στα 36 του έμεινε ελεύθερος. Επίσης, αποχώρησαν δύο βασικοί παίκτες στην άμυνα. Ηταν δανεικοί και η πολύ καλή σεζόν ανάγκασε τις Πόρτο και Κολωνία να τους πάρει πίσω. Γιάνκο (μπακ) και Σόρενσεν (μπακ) αντίστοιχα. Τι έκανε βέβαια για να καλύψει τρύπες; Η γνωστή συνταγή του αγοράζω ταλέντα της χώρας και τα… μοσχοπουλάω! Οι μπακ Χέφτι (Σεν Γκάλεν), Μασέιρας (Σιόν), αλλά και ο Γάλλος Λεφόρτ (Αμιάν) προστέθηκαν στο ρόστερ, συνολικής αξίας 2,2 εκατομμύρια. Απέκτησε τον έμπειρο Φαβρ για δεύτερο τερματοφύλακα από την Τουν και τον 24χρονο φορ Σιεμπάτσου από τη Ρεν.

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ

Σαντ ντε Σουίς Βάνκντορφ (32.000), Βέρνη

ΤΙΤΛΟΙ

14 Πρωταθλήματα

7 Κύπελλα

ΠΟΡΕΙΑ 5ΕΤΙΑΣ

2015-16    2η

2016-17    2η

2017-18    1η

2018-19    1η

2019-20    1η    

ΣΕΝ ΓΚΑΛΕΝ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Εφτασε πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος έπειτα από 20 χρόνια, όμως στο φινάλε… κατέρρευσε! Μεγάλο διάστημα της σεζόν στην πρώτη θέση, ωστόσο στο δ’ γύρο η μία γκέλα, διαδεχόταν την άλλη. Τερμάτισε στη 2η θέση κάνοντας την καλύτερη σεζόν των τελευταίων χρόνων.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η δουλειά του Πίτερ Τσάιντλερ φάνηκε στο δεύτερο χρόνο. Ο σύλλογος έκανε την καλύτερη πορεία μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2000. Ο Γερμανός συνεχίζει για 3η χρόνια.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ – ΡΟΣΤΕΡ: Και λίγους πούλησε! Η πολύ καλή περσινή σεζόν φάνταζε ότι στη μεταγραφική περίοδο θα δει αρκετές ομάδες να καλοβλέπουν τους παίκτες της. Μόλις τρεις παίκτες αποχώρησαν από το ρόστερ. Ο «μπομπέρ» Ιτεν, αποκτήθηκε από τη Ρέιντζερς με 3 εκατομμύρια, μπακ Χέφτι από τη Γιουνγκ Μπόις (1,2 εκ.), ενώ έληξε και ο δανεισμός του φορ Ντεμίροβιτς (γύρισε στην Αλαβές). Ο Πίτερ Τσάιντλερ μπορεί να έφτασε ένα βήμα από τον τίτλο, να σκέφτεται πορείες και μεγαλεία φέτος στο Γιουρόπα Λιγκ, όμως η συνταγή δεν αλλάζει. Μικρούς σε ηλικία παίκτες, που τους πλαισιώνουν έμπειροι της κατηγορίας και της ελβετικής πραγματικότητας. Ο 26χρονος μέσος Στίλχαρτ της Τουν, ο μέσος Ντουά της Βιλ, ο φορ Καμπέρι της Χιμπέρνιαν και ο δανεικός φορ Τοντί της Ναντ συμπληρώνουν το μεταγραφικό παζάρι. Ολοι κάτω από 25. Διαθέτει και φέτος το μικρότερο ρόστερ σε μέσο όρο ηλικίας (23.3).

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ

AFG Αρένα (19.694), Σεν Γκάλεν

ΤΙΤΛΟΙ

2 Πρωταθλήματα

1 Κύπελλο

ΠΟΡΕΙΑ 5ΕΤΙΑΣ

2015-16    7η

2016-17    7η

2017-18    5η

2018-19    6η

2019-20    2η

ΒΑΣΙΛΕΙΑ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Από τις χειρότερες παρουσίες της στο πρωτάθλημα τα τελευταία 12 χρόνια. Τερμάτισε στην 3η θέση, έμεινε για 3ο διαδοχικό χρόνο δίχως πρωτάθλημα. Βέβαια, έφτασε μέχρι τον τελικό Κυπέλλου, γνωρίζοντας την ήττα από τη Γιουνγκ Μπόις.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Παρελθόν αποτέλεσε ο Μάρσελ Κόλερ, έπειτα από 1,5 χρόνο συνεργασίας. Μπορεί να πήγε σε δύο τελικούς Κυπέλλου, όμως κατέκτησε τον έναν, στην Ευρώπη δεν έκανε και τίποτα σπουδαίο, ενώ στο πρωτάθλημα τον πρώτο χρόνο έχασε τον τίτλο με μεγάλη διαφορά και τη δεύτερη χρονιά τερμάτισε τρίτη. Η επιλογή της διοίκησης να δώσει τα κλειδιά στον 50χρονο Τσιριάκο Σφόρτσα εμπεριέχει αρκετό ρίσκο. Πέρσι ήταν προπονητής στη Βιλ, χωρίς πολλές προπονητικές εμπειρίες.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ – ΡΟΣΤΕΡ: Ακόμη μία περίεργη μεταγραφική περίοδος, η οποία ήρθε μετά από ένα κακό τελείωμα στη σεζόν και ένα αβέβαιο μέλλον λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Στον πάγκο δεν κάθεται ένας έμπειρος προπονητής και από το περσινό ρόστερ αποχώρησε ο καλύτερος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος, ο Γιόνας Ομλιν (με 6 εκ. στη Μονπελιέ). Ο στόπερ Μπέργκστρομ γύρισε στην Ουτρέχτη και ο πιο επικίνδυνος εξτρέμ Μπουά δεν ανανέωσε. Σημαντική κίνηση η απόκτηση του βασικού φορ πέρσι Καμπράλ, την «ξελάσπωσε» αρκετές φορές με τα γκολ του, ο οποίος ήταν δανεικός από την Παλμέιρας. Αποκτήθηκε με 4,4 εκατομμύρια. Παράλληλα, έκανε δικό τους το ταλεντάκι της Γιουβέντους Σενέ (εξτρέμ), ο οποίος δόθηκε δανεικός στην Ομόνοια. Περίεργη κίνηση! Με λίγα λόγια το μόνο που αλλάζει φέτος είναι η θέση του τερματοφύλακα, αφού θα πορευτεί με το ίδιο ρόστερ και πιθανό την ίδια ενδεκάδα.

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ

Γιάκομπ Παρκ (38.512), Βασιλεία

ΤΙΤΛΟΙ

20 Πρωταθλήματα

13 Κύπελλα

ΠΟΡΕΙΑ 5ΕΤΙΑΣ

2015-16    1η

2016-17    1η

2017-18    2η

2018-19    2η

2019-20    3η

basel

ΣΕΡΒΕΤ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Ηχηρή επιστροφή έπειτα από 8 χρόνια στην Α’ Κατηγορία, έπαιξε πολύ καλή μπάλα, είχε σταθερότητα και τερμάτισε στην 4η θέση. Πήρε ευρωπαϊκό εισιτήριο έπειτα από τη σεζόν 2012-13.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο άνθρωπος που την επανέφερε στη μεγάλη κατηγορία, ήταν αυτός που την έστειλε και στην Ευρώπη στον πρώτο χρόνο στα σαλόνια του ελβετικού πρωταθλήματος. Ο Αλεν Γκέιγκερ συνεχίζει για τρίτο χρόνο στον πάγκο της, μία άκρως επιτυχημένη διετία.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ – ΡΟΣΤΕΡ: Ελάχιστες κινήσεις στα μεταγραφικά, αποχώρησαν παίκτες που δεν ήταν πρώτες λύσεις, όπως οι μπακ Γκονσάλβες, Ρούτις και ο φορ Παρκ, οι οποίοι γέμισαν με εμφανίσεις μπαίνοντας στο παιχνίδι ως αλλαγές. Το μεγαλύτερο κομμάτι του κορμού έχει παραμείνει, προστέθηκαν παιδιά από την U-19,  όμως ελάχιστοι θα πάρουν χρόνο συμμετοχής. Τελευταία προσθήκη ο Γάλλος αριστερός μπακ Μεντί της Λανς, αναμένεται να διεκδικήσει φανέλα βασικού.

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ

Σταντ ντε Ζενέβ (30.084), Γενεύη

ΤΙΤΛΟΙ

17 Πρωταθλήματα

7 Κύπελλα

ΠΟΡΕΙΑ 5ΕΤΙΑΣ

2015-16    Γ’ – 1η

2016-17    Β’ – 3η

2017-18    Β’ – 3η

2018-19    Β’ – 1η

2019-20    4η

 

ΛΟΥΓΚΑΝΟ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Ξεκίνησε άσχημα τη σεζόν με επιβαρυμένο το πρόγραμμά της λόγω και του Γιουρόπα Λιγκ. Τον Οκτώβριο ήταν κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού, αντικαταστάθηκε ο Σελεστίνι από τον Γιακομπάτσι και ήρθε η… ανάσταση! Καλό γ’ και δ’ γύρο, αποτέλεσμα να φτάσει κοντά και στις ευρωπαϊκές θέσεις. Τερμάτισε στην 5η θέση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Μαουρίτσιο Γιακομπάτσι ήρθε τον Οκτώβριο στο σύλλογο, δούλεψε και παρουσίασε πολύ καλό πρόσωπο η Λουγκάνο στη συνέχεια της σεζόν. Η καλή πορεία επιβραβεύτηκε με τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ – ΡΟΣΤΕΡ: Ξεσκαρτάρισμα στους… παγκίτες έκανε, παρά στις βασικές επιλογές που έχει στο μυαλό του ο Γιακομπάτσι. Μοναδική σημαντική απώλεια ο αριστερός μπακ Γιάο, βασικός στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν, ωστόσο είναι η μοναδική ηχηρή απουσία. Πήρε δανεικό από τη Γιουβέντους τον νεαρό Γκανέζο μέσο Σελασί, απέκτησε τον φορ Αρντάιθ από την Κιασό και τον μπακ Γκερέρο από τη Βαλένθια Β’. Κάτω των 24 χρονών και οι τρεις, με τη λογική του μικρού σε ηλικία ρόστερ να παραμείνει στο κλαμπ.

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ

Κορναρέντο (6.330), Λουγκάνο

ΤΙΤΛΟΙ

3 Πρωταθλήματα

3 Κύπελλα

ΠΟΡΕΙΑ 5ΕΤΙΑΣ

2015-16    9η    

2016-17    3η    

2017-18    8η

2018-19    3η

2019-20    5η

 

ΛΟΥΚΕΡΝΗ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Δεν ήταν καλή στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Δεν άρεσε αγωνιστικά, πολλά σκαμπανεβάσματα με αποτέλεσμα την αλλαγή στον πάγκο. Ο Τόμας Χάμπερλι αποτέλεσε παρελθόν, ο Φάμπιο Σελεστίνι ήρθε να τη συμμαζέψει. Της έδωσε μία εύκολη παραμονή. Στο Γιουρόπα Λιγκ αποκλείστηκε τον Αύγουστο από την Εσπανιόλ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Φάμπιο Σελεστίνι δεν άργησε να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του μετά την απομάκρυνση από τη Λουγκάνο. Ηρθε στα μισά της περσινής σεζόν στη Λουκέρνη, τη βοήθησε να σωθεί εύκολα στην κατηγορία και συνεχίζει στον πάγκο της.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ – ΡΟΣΤΕΡ: Αν δεν έφευγε ο Ελέκε στη μεταγραφική περίοδο, με την Γκενκ να δίνει 1,5 εκατομμύριο για την απόκτησή του, θα λέγαμε ότι η Λουκέρνη είπε «κλείνουμε για καλοκαίρι, μαζευόμαστε οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο»! Ιδιο ρόστερ με το περσινό, ο Φάμπιο Σελεστίνι έκρινε ότι δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή και θέλει να δουλέψει το υλικό που έχει στα χέρια του.

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ

Σουίσποραρένα (17.800), Λουκέρνη

ΤΙΤΛΟΙ

1 Πρωτάθλημα

2 Κύπελλα

ΠΟΡΕΙΑ 5ΕΤΙΑΣ

2015-16    3η

2016-17    5η

2017-18    3η

2018-19    5η

2019-20    6η

ΖΥΡΙΧΗ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Μία σεζόν που δεν της άφησε τίποτα. Μία χρονιά που δεν έχει κάτι για να θυμάται. Στόχος ήταν η παραμονή και την πέτυχε. Τερμάτισε στην 7η θέση. Πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της μέσα στη σεζόν, ο προπονητής Λούντοβικ Μάνιν κατάφερε να διαχειριστεί τα προβλήματα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αντεξε ο Λούντοβικ Μάνιν και συνεχίζει για τρίτο χρόνο στον πάγκο της. Μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία της Ζυρίχης στο πρώτο μισό της σεζόν 2018-19, με τον ίδιο στον πάγκο, η συνέχεια τον επόμενο 1,5 χρόνο δεν ήταν η αναμενόμενη. Κακές εμφανίσεις, ήττες με μεγάλα σκορ και σαφώς προβληματισμοί, αφού πολλές φορές υπήρχαν ονόματα προπονητών στα Μέσα τα οποία ήταν έτοιμα να πάρουν την θέση του. Του δίνετε χρόνος, του δίνεται η ευκαιρία να αποδείξει και αυτός με τη σειρά του ως πρώτος προπονητής για 3η σερί χρονιά σε έναν σύλλογο.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ – ΡΟΣΤΕΡ: Οπως και πέρσι διαθέτει το πιο ακριβό μπάτζετ της κατηγορίας μετά τις Γιουνγκ Μπόις και Βασιλεία. Αλλα επειδή τα μπάτζετ και η χρηματιστηριακή αξία των παικτών δεν παίζει μπάλα, βλέπει τον εαυτό της τα δύο τελευταία χρόνια να τερματίζει στην 7η θέση. Θα κάνει φέτος την υπέρβαση; Θα την προσπαθήσει χωρίς τον βασικό μπακ τα τελευταία χρόνια Ρουέγκ, τον άνθρωπο που κατάπιε χιλιόμετρα πέρσι. Τον αγόρασε η Βερόνα με 2 εκατομμύρια. Παρελθόν και ο έμπειρος μπακ Μόντου, οι υπόλοιποι που αποχώρησαν ήταν παίκτες με λιγότερες συμμετοχές. Δεν έβγαλε… μάτια στις προσθήκες! Ο μπακ της Κολωνίας Σόμπιχ και η επιστροφή ενός παλιού γνώριμου, του φορ Σίσαϊ (ήταν δανεικός στην Οσναμπρικ) να τραβάνε τα βλέμματα.

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ

Λέτσιγκρουντ (26.104), Ζυρίχη

ΤΙΤΛΟΙ

12 Πρωταθλήματα

10 Κύπελλα

ΠΟΡΕΙΑ 5ΕΤΙΑΣ

2015-16    10η

2016-17    Β’- 1η

2017-18    4η

2018-19    7η

2019-20    7η

ΣΙΟΝ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Ακόμη μία χρονιά τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στη διοίκηση και στις αλλαγές προπονητών. Τέσσερις προπονητές έκατσαν στον πάγκο. Για αρκετές αγωνιστικές σε α’ και β’ γύρο ήταν τελευταία. Αντεπίθεση στο δ’ γύρο, σημείωσε μεγάλες νίκες και κέρδισε την παραμονή.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Από έναν Ιταλό (Πάολο Τραμεζάνι), σε έναν άλλο (Φάμπιο Γκρόσο). Ο 42χρονος βγαίνει για πρώτη φορά από την Ιταλία ως προπονητής, αφού βρέθηκε στον πάγκο των Μπάρι, Βερόνα και Μπρέσια την τελευταία 3ετία. Δίχως σπουδαίες επιτυχίες. Πάντως γνωρίζει και ο ίδιος ότι η… καυτή θέση του προπονητή της Σιόν μπορεί να τον «κάψει» ανά πάσα στιγμή.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ – ΡΟΣΤΕΡ: Πολλές σημαντικές αποχωρήσεις, ελάχιστες προσθήκες για να καλύψει τα όποια κενά δημιουργήθηκαν. Ο μέσος Τομά πήγε στην Γκενκ (έβαλε στα ταμεία της 3,7 εκατομμύρια ευρώ), ο Μασέιρας πήγε στη Γιουνγκ Μπόις, ο Αντριάν στην Αβάι και οι δύο καλύτεροι παίκτες της περσινής σεζόν, ο ένας έμεινε ελεύθερος (Κασάμι), ο άλλος γύρισε στην Γκρασχόπερς, Λενιάνι. Οι μοναδικές προσθήκες είναι οι Ντιέ (αμυντικός μέσος) και Κάρλεν (μέσος), οι οποίοι ήρθαν πακέτο από τη Ξάμαξ και συμφώνησαν από την περσινή χρονιά. Οι μοναδικές αξιόλογες μεταγραφές.

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ

Τουρμπιγιόν (14.283), Σιόν

ΤΙΤΛΟΙ

2 Πρωταθλήματα

13 Κύπελλα

ΠΟΡΕΙΑ 5ΕΤΙΑΣ

2015-16    5η

2016-17    4η

2017-18    6η

2018-19    8η

2019-20    8η

sion

ΛΩΖΑΝΗ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Επειτα από δύο χρονιά επέστρεψε στην Α’ Κατηγορία ως πρωταθλήτρια. Τη σεζόν 2018-19 τερμάτισε 3η, ενισχύθηκε και πέρσι έχοντας ξεκάθαρα το καλύτερο ρόστερ έκανε… πάρτι! Τερμάτισε πρώτη, χαλαρώνοντας στο φινάλε.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: O δεύτερος τίτλος του Τζιόρτζιο Κοντίνι στη Β’ Κατηγορία της Ελβετίας, η δεύτερη άνοδος ομάδας μετά τη Βαντούζ το 2014. Ο 46χρονος στη δεύτερη σεζόν στον πάγκο της Λωζάνης κατάφερε να την επαναφέρει στην πρώτη κατηγορία, αν και στην πρώτη έδειξε πολύ καλή δουλειά. Συνεχίζει για τρίτο χρόνο.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ – ΡΟΣΤΕΡ: Εχασε σημαντικά γρανάζια της περσινής σεζόν, παίκτες βασικούς που την έστειλαν στη μεγάλη κατηγορία. Ο λόγος για τους Πασέ (μέσος, 20/2), Ν’Γκαγκά (μπακ, 25/1), Ντομίνγκες (μέσος, 28/2), Ολιβέιρα (μέσος, 32/1) και Ν’Ντιογέ (φορ, 18/2). Η επιστροφή του φορ Ραπ (δανεικός στην Τουν), ο δανεικός από τη Φιορεντίνα Ζεκνίνι (εξτρέμ) και η απόκτηση του 18χρονου μπακ Τσουνγκούι από τη Νάπολι είναι οι μοναδικές κινήσεις της. Πάντως, στα φιλικά και στο Κύπελλο έδειξε να διαθέτει τις λύσεις για να εμφανιστεί ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα.

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ

Ολιμπίκ ντε λα Ποντές (15.850), Λωζάνη

ΤΙΤΛΟΙ

7 Πρωταθλήματα

9 Κύπελλα

ΠΟΡΕΙΑ 5ΕΤΙΑΣ

2015-16    Β’-1η    

2016-17    9η    

2017-18    10η    

2018-19    Β’-3η    

2019-20    Β’-1η

 

ΒΑΝΤΟΥΖ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Βρέθηκε από σπόντα στα μπαράζ ανόδου (με συνδυασμό αποτελεσμάτων τερμάτισε στη 2η θέση), εκεί όπου στα διπλά ματς με την Τουν κατάφερε να κερδίσει το εισιτήριο για την Α’ Κατηγορία. Επιστροφή έπειτα από τρία δύσκολα χρόνια στη Β’ Κατηγορία.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τρίτος χρόνος στον πάγκο της Βαντούζ για τον «θρύλο» του ποδοσφαίρου στο Λιχτενστάιν, Μάριο Φρικ (δεύτερος συμμετοχές, πρώτος σε γκολ στην Εθνική). Ο 46χρονος ανέβασε την ομάδα μέσω μπαράζ στην Α’ Κατηγορία.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ – ΡΟΣΤΕΡ: Διαθέτει το πιο αδύναμο ρόστερ της κατηγορίας, το μικρότερο βάσει μπάτζετ της κατηγορίας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά ακόμα και από την 9η ομάδα της σχετικής λίστας, τη Λωζάνη. Το μεταγραφικό πάρε-δώσε επικεντρώθηκε με ομάδες της Β’ Κατηγορίας, δεν έκανε το βήμα παραπάνω σε αυτό το κομμάτι. Αγωνιστικά θα δυσκολευτεί, ήδη αποκλείστηκε στο Γιουρόπα Λιγκ δίχως να αφήσει θετικά σχόλια, με ένα ρόστερ που χαρακτηρίζεται Β’ Κατηγορίας.

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ

Ρέινπαρκ Στέιντιουμ (7.584), Βαντούζ

ΤΙΤΛΟΙ

– Πρωταθλήματα

– Κύπελλα

ΠΟΡΕΙΑ 5ΕΤΙΑΣ

2015-16    8η    

2016-17    10η    

2017-18    Β’-4η    

2018-19    Β’-6η    

2019-20    B’-2η

 

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip