Ανάλυση Αγώνα
-
Αποδόσεις
-
Ανάλυση
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Facts Αγώνα
* Για 14η φορά θα συγκρουστούν οι δύο ομάδες και η Τουρκία μετρά 7 νίκες, έναντι 3 της Ελλάδος (υπάρχουν και 2 ισοπαλίες). Μάλιστα οι 2 φορές που επικράτησε η «γαλανόλευκη» ήταν στο Μεσογειακό Κύπελλο του 1952, ενώ υπάρχει και το 1-0 της Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβριο του 2007.
* Από έξι σερί n/g ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης προέρχεται η Τουρκία, 6/9 ο αντίστοιχος απολογισμός της στα παιχνίδια που έχουν γίνει εντός των συνόρων της την τελευταία διετία.
* 9/11 under – n/g ο πρόσφατος απολογισμός της Ελλάδας στα παιχνίδια της, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης. 3/4 «0-1 γκολ» – n/g μετράει εκτός έδρας από το 2018 και ύστερα.
Σε όλο το 2018, όλες κι όλες, τρεις νίκες πανηγύρισε (η μία μόνο σε επίσημα ματς). Στο ξεκίνημα του 2019, μετράει ήδη «δύο στα δύο», στα πρώτα παιχνίδια του κόουτς Γκιουνές στον πάγκο της.
Προφανώς ελπιδοφόρο συνεπώς το ξεκίνημα του νέου εκλέκτορα, αφού συνδυάστηκε με το απόλυτο στις πρώτες αγωνιστικές των προκριματικών του Euro 2020 (2-0 στην Αλβανία, 4-0 εντός έδρας επί της Μολδαβίας). Και έτσι και τους γείτονες βάζει για τα καλά – και από νωρίς – στο παιχνίδι της πρόκρισης στα τελικά, το κυριότερο όμως, τονώνει αρκετά την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία της ομάδας, των media, της κοινής γνώμης, ύστερα από μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και αναστάτωση που υπήρχε τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα γίνεται το επίσημο ντεμπούτο του Γκιουνές ως… αποκλειστικού εκλέκτορα, αφού πλέον ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στον πάγκο της Μπεσίκτας και έτσι εστιάζει μόνο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Προφανές πως στο μυαλό του Τούρκου τεχνικού δεν είναι το αποψινό φιλικό – ίσα ίσα – ούτε καν το επερχόμενο κυριακάτικο με το Ουζμπεκιστάν, αφού αμφότερα εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν όψει των επόμενων παιχνιδιών των προκριματικών (εντός έδρας με Γαλλία στις 8/6 και εκτός έδρας με Ισλανδία, τρεις μέρες αργότερα).
«Τέτοια εποχή, με τους ποδοσφαιριστές να προέρχονται από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων στις ομάδες τους, το βασικό είναι να μην τους επιβαρύνουμε περισσότερο και κυρίως να τους κρατήσουμε όσο μπορούμε πιο φρέσκους. Αυτό θα είναι το ζητούμενο μας στα δύο φιλικά. Εννοείται πως θέλουμε να τα κερδίσουμε, αφού μόνο έτσι χτίζουμε την κατάλληλη νοοτροπία, αλλά το βασικό είναι να διατηρήσουμε έναν καλό ρυθμό και μομέντουμ εν όψει των παιχνιδιών των προκριματικών», τόνισε ο Γκιουνές.
Σε επίπεδο αποστολής, σε σχέση με αυτή των παιχνιδιών του Μαρτίου απουσιάζουν οι Τοπάλ (αμ. χαφ/στόπερ, Φενερμπαχτσέ), Γκιονούλ (δ. μπακ, Μπεσίκτας), Σενγκεζέρ (τερμ., Μπούρσασπορ), Κιλίντς (ακραίος χαφ, Σίβασπορ).
Επιστρέφουν οι Ακάν (τερμ., Ρίζεσπορ), Τουφάν (χαφ, Αλάνιασπορ), Καραμάν (φορ, Φορτούνα Ντίσελντορφ), Ουνιάλ (φορ, Βαγιαδολίδ), ντεμπουτάρουν οι Σαχινέρ (ακραίος χαφ, Κόνιασπορ), Μεράς (αρ. μπακ, Μπούρσασπορ), Σανγκαρέ (δ. μπακ, Αντάλιασπορ).
Αγωνιστικά, ο Γκιουνές πιστός στο πλαίσιο των δηλώσεων του ξεκαθάρισε πως δεν θα χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 8-10 παίκτες απόψε. Σημαντικό πλήγμα προέκυψε από τον τραυματισμό του στόπερ της Στουτγάρδης Καμπάκ (έσπασε τη μύτη του), ο οποίος και αποχώρησε από την αποστολή, δεν θα αγωνιστούν απόψε το δίδυμο της Μπεσίκτας, Γιλμάζ (φορ), Τοκόζ (χαφ), με ενοχλήσεις και συνεπώς «επίφοβοι» για να μείνουν στον πάγκο, φτάνουν στο ματς οι Εμρέ (χαφ), Τασντεμίρ (αρ. μπακ).
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Τερματοφύλακες: Μερτ Γκουνόκ (Μπασακσεχίρ), Γκιοκχάν Ακάν (Ρίζεσπορ), Ουγκουρτσάν Τσακίρ (Τραμπζονσπόρ), Σινάν Μπολάτ (Αντβέρπ)
Αμυντικοί: Μεχμέτ Ζεκί Τσελίκ (Λιλ), Ναζίμ Σανγκαρέ (Αντάλιασπορ), Τσαγκλάρ Σογιουντσού (Λέστερ), Κάαν Αϊχάν (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Μερίχ Ντεμιράλ (Σασσουόλο), Ουμούτ Μεράς (Μπούρσασπορ), Εμρέ Τασντεμίρ (Γαλατασαράι), Χασάν Αλί Καλντιρίμ (Φενερμπαχτσέ)
Μέσοι: Τσενγκίζ Ουντέρ (Ρόμα), Αμπντουλκαντίρ Ομούρ (Τραμπζονσπόρ), Ντενίζ Τουρούτς (Καϊσέρισπορ), Ντορουκάν Τοκόζ (Μπεσίκτας), Εφεκάν Καρατσά (Αλάνιασπορ), Εμρέ Μπελόζογλου (Μπασακσεχίρ), Ιρφάν Καν Καχβετσί (Μπασακσεχίρ), Μαχμούτ Τεκντεμίρ (Μπασακσεχίρ), Ογκουζάν Οζιακούπ (Μπεσίκτας), Οζάν Τουφάν (Αλάνιασπορ), Γιουνούς Μάλι (Βόλφσμπουγκ), Γιουσούφ Γιαζίτσι (Τραμπζονσπόρ), Χακάν Τσαλχάνογλου (Μίλαν), Ομέρ Αλί Σαχινέρ (Κόνιασπορ)
Επιθετικοί: Μπουράκ Γιλμάζ (Μπεσίκτας), Ενές Ουνιάλ (Βαγιαδολίδ), Τσενκ Τοσούν (Εβερτον), Γκιουβέν Γιαλτσίν (Μπεσίκτας), Κενάν Καραμάν (Φορτούνα Ντίσελντορφ)
Προπονητής: Σενόλ Γκιουνές
Μετά από καιρό η ψυχολογία όλων βρίσκεται στα ύψη, με αφορμή φυσικά την εκκίνησή της στην προκριματική φάση του επόμενου EURO. Μετά το 2-0 επί του Λιχτενστάιν στην πρεμιέρα, απέσπασε ισοπαλία 2-2 στη Βοσνία, όπου κρατά – κυρίως – ότι έδειξε «χαρακτήρα» και «γύρισε» το ματς (στο 15′ έχανε 2-0).
Παρουσιάζει επιθετικές αρετές, ενώ η αποστολή της (για να ακριβολογούμε το μεγαλύτερο μέρος της όπως θα δείτε παρακάτω), βρίσκονταν τις τελευταίες ημέρες στην Ολλανδία για μίνι προετοιμασία. Και εκεί, στο κομμάτι δηλαδή της προετοιμασίας εστίασε στις δηλώσεις του ο εκλέκτορας, Αγγελος Αναστασιάδης: «Η προετοιμασία μας έπρεπε να συντονιστεί, γιατί άλλοι παίκτες τελείωσαν στις 5 Μαΐου, άλλοι στις 17. Ηταν σημαντικό να προλάβουν οι παίκτες να ξεκουραστούν. Το κλίμα είναι αυτό που πρέπει σε μια ομάδα. Πρέπει να δούμε την εικόνα μας και να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν είμαστε 100% έτοιμοι, αλλά δικαιολογία δεν υπάρχει. Δουλέψαμε με τις συνθήκες που υπήρχαν.
Υπάρχει διάθεση, μακάρι να βγουν θετικά αποτελέσματα. Ευτυχώς ως τώρα δεν έχουμε προβλήματα τραυματισμών και μακάρι διατηρηθεί, ώστε να μην έχουμε προβλήματα ενόψει προκριματικών. Θα έρθουν να βοηθήσουν και οι υπόλοιποι, αν κι εγώ δεν στέκομαι στα ονόματα. Μακάρι η ομάδα να είναι καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός προπονητής.
Αποδεκατισμένη θα παρουσιαστεί σήμερα η Ελλάδα και ο Αγγελος Αναστασιάδης θα παρατάξει ένα άκρως «πειραματικό» σχήμα. Οπου… μην κοιτάτε καν την αποστολή που έχει ανακοινωθεί. Βλέπετε αφορά και τους αγώνες με Αρμενία και Ιταλία που ακολουθούν για τα προκριματικά του Euro 2020, οπότε συμπεριλήφθηκαν οι στόπερ Παπασταθόπουλος (86/3), Μανωλάς (39/1) και ο μεσοεπιθετικός Δώνης (9/1). Ομως και οι 3 έχουν υποχρεώσεις με τις ομάδες τους (π.χ. ο πρώτος έπαιξε χθες στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ) και θα ενσωματωθούν τις επόμενες ημέρες, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δεν υπολογίζονται.
Την ίδια στιγμή νοκ άουτ λόγω τραυματισμού τέθηκαν οι δύο δεξιοί μπακ (Τοροσίδης 100/0, Μπακάκης 9/0) και ο φορ Μήτρογλου (65/17), κάτι που «φωνάζει» πως ανασταλτικά… εκπέμπει SOS. Γενικότερα στη «γαλανόλευκη» αναμένονται δοκιμές και είναι πιθανό να παρατηρηθεί έλλειψη συνοχής, κάτι που θα επηρεάσει την εικόνα της.
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τερματοφύλακες: Βασίλης Μπάρκας (ΑΕΚ), Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα), Αλέξανδρος Πασχαλάκης (ΠΑΟΚ).
Αμυντικοί: Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Αρσεναλ), Κώστας Μανωλάς (Ρόμα), Κώστας Σταφυλλίδης (Αουγκσμπουργκ), Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές), Λεονάρντο Κούτρης (Ολυμπιακός), Γιώργος Βαλεριάνος (Αρης), Γιάννης Κώτσιρας (Αστέρας Τρ.).
Μέσοι: Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα), Κώστας Φορτούνης (Ολυμπιακός), Πέτρος Μάνταλος (ΑΕΚ), Ζέκα (Κοπεγχάγη), Δημήτρης Πέλκας (ΠΑΟΚ), Δημήτρης Κουρμπέλης (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Κολοβός (Ομόνοια), Χάρης Μαυρίας (Ομόνοια), Ανδρέας Μπουχαλάκης (Ολυμπιακός), Δημήτρης Σιώπης (Αρης).
Επιθετικοί: Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη), Τάσος Μπακασέτας (ΑΕΚ), Ευθύμης Κουλούρης (Ατρόμητος), Γιώργος Μασούρας (Ολυμπιακός), Φιόρι Ντουρμισάι (Πανιώνιος).
Προπονητής: Αγγελος Αναστασιάδης