Ανάλυση Αγώνα
-
Αποδόσεις
-
Ανάλυση
ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ
Facts Αγώνα
* Τριήμερο εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί στη χώρα για την τραγωδία στα Τέμπη και έτσι ο ημιτελικός Ολυμπιακός – ΑΕΚ, όπως και το Λαμία – ΠΑΟΚ, αναβάλλονται.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας. Δεν ισχύει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ και έτσι, σε περίπτωση όμοιων αποτελεσμάτων μετά και το τέλος της ρεβάνς, ακολουθεί παράταση και αν χρειαστεί πέναλτι.
Α’ ΜΑΤΣ: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-0: Ιδανικό το ξεκίνημα της ΑΕΚ, προηγήθηκε μόλις στο 3’ (Γκαρσία). Στο 14’ ο Ολυμπιακός είχε δοκάρι, στο 28’ η Ένωση διεύρυνε το προβάδισμά της με αυτογκόλ του Σαμασέκου, κυριαρχώντας ως την ανάπαυλα. Με εκατέρωθεν δοκάρια ξεκίνησε το β’ ημίχρονο (56’ Γκ. Ροντρίγκες, 61’ Μάνταλος), λίγα πράγματα έκτοτε, με το κερασάκι στην τούρτα για τους «κιτρινόμαυρους» να έρχεται στις καθυστερήσεις, οπότε με πέναλτι του Γκαρσία διαμόρφωσαν το τελικό σκορ (3-0).
* Στο πρωτάθλημα: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 0-0 (13/11).
* 77-44-58 υπέρ του Ολυμπιακού η συνολική παράδοση στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων, 45-18-20 υπέρ των «ερυθρόλευκων» αυτή των αναμετρήσεων που έχουν γίνει στην έδρα τους. 19-8-18 υπέρ της ΑΕΚ και 7-5-5 υπέρ του Ολυμπιακού οι αντίστοιχες επιδόσεις σε επίπεδο Κυπέλλου.
* Η νίκη της ΑΕΚ στο α’ ματς τερμάτισε ένα αήττητο σερί του Ολυμπιακού 16 παιχνιδιών μεταξύ των δύο ομάδων, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης (11-5-0), οι 8 εξ αυτών στην έδρα της ΑΕΚ (5-3-0). Η αμέσως προηγούμενη νίκη της ΑΕΚ είχε σημειωθεί στις 7/2/2018, στη ρεβάνς τότε των προημιτελικών του Κυπέλλου.
* Οκτώ φορές έχουν αναμετρηθεί οι δύο ομάδες σε τελικό Κυπέλλου, μετρώντας από 4 νίκες. Πέραν αυτών, έχουν κοντραριστεί σε προηγούμενες φάσεις του θεσμού 23 φορές στην ιστορία, με τον Ολυμπιακό να έχει βραχεία κεφαλή σε προκρίσεις, μετρώντας 12, έναντι 11 της ΑΕΚ.
Πολύ ανώτερος του Παναθηναϊκού καθ’ όλη τη διάρκεια του 90λέπτου, έδωσε τον τόνο νωρίς (δοκάρι στο 4’), ανεβάζοντας όσο περνούσε η ώρα το επίπεδο της πίεσης. Ελάχιστα απειλήθηκε από τους «πράσινους», δεν μπόρεσε όμως να αξιοποιήσει καμία από τις ευκαιρίες που δημιούργησε και έτσι υποχρεώθηκε σε εντός έδρας «λευκή» ισοπαλία (0-0), φωνάζοντας έντονα για την ακύρωση ενός γκολ στο 90’ μέσω παρέμβασης του VAR.
Χαμένη ευκαιρία για τους «ερυθρόλευκους» να πλησιάσουν σε απόσταση βολής (για πρώτη φορά φέτος) την κορυφή. Παραμένουν στο -5 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και στο -3 (με παιχνίδι περισσότερο) από τη 2η ΑΕΚ. Διεύρυναν το αήττητο σερί τους στις 16 αγωνιστικές, ωστόσο ακόμη μια φορά φέτος δεν μπόρεσαν να κερδίσουν ντέρμπι, παρότι μάλιστα -εν προκειμένω- και σαφώς ανώτεροι από τον αντίπαλό τους.
Ενδεικτικό πως εντός έδρας έχουν ηττηθεί από τον ΠΑΟΚ και έχουν μείνει στο 0-0 κόντρα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Εκτός διεκδίκησης τίτλου σαφώς και δεν είναι οι πρωταθλητές (ειδικά με την απόσταση που έχουν καλύψει), τα συγκεκριμένα όμως αποτελέσματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και τους έχουν, σαφώς, σε δεύτερη μοίρα στη μάχη του πρωταθλήματος.
«Βουνό» τούς περιμένει στη ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου, ενδεικτικό ότι φέτος έχουν πετύχει σκορ που η επανάληψή του στον αποψινό επαναληπτικό θα στείλει την πρόκριση (τουλάχιστον) στην παράταση μόλις 5 φορές (σε πρωτάθλημα και Κύπελλο). Όλες όμως μετά την επιστροφή από τη διακοπή.
Σημαντικές οι απουσίες των γηπεδούχων, μιας και τιμωρημένος είναι ο Παπασταθόπουλος (στόπερ, 18/1), νοκ-άουτ τέθηκε ο Εμβιλά (αμ. χαφ, 22/0), εκτός δράσης παραμένει ο Χάμες Ροντρίγκες (χαφ, 16/5), όπως και οι Γκ. Ροντρίγκες (εξτρέμ, 17/2), Ρέτσος (στόπερ, 5/0), ενώ εκ νέου εκτός αποστολής έμεινε και ο Σισέ (στόπερ, 4/0).
Από τη στιγμή που μόλις στο 4’ απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα στη φιλοξενία του Αστέρα ήταν απλώς θέμα χρόνου το πότε θα το επικύρωνε με προβάδισμα και έτσι, ουσιαστικά, θα τελείωνε και το παιχνίδι. Το γκολ ήρθε λίγο μετά το ημίωρο, χωρίς έκτοτε να χρειαστεί η Ένωση να φορτσάρει. Εννοείται πως δεν απειλήθηκε καθόλου από τους Αρκάδες και βρίσκοντας και δεύτερο γκολ σε ανάλογο χρονικό σημείο στο β’ ημίχρονο (76’), κλείδωσε και τυπικά τη νίκη (2-0).
Αυτή ήταν η 14η σε ισάριθμα παιχνίδια στην ΟPAP Arena (11 σε πρωτάθλημα, 3 στο Κύπελλο), με συνολικό -και επιπρόσθετα ενδεικτικό- απολογισμό τερμάτων 37-2. Ιδανικό το σενάριο για τους «κιτρινόμαυρους» με την ισοπαλία στο αιώνιο ντέρμπι, τους έφερε εκ νέου σε απόσταση βολής από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, έχοντας την εκκρεμότητα της έκβασης -στις δικαστικές αίθουσες αρχικά- της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.
Ξεκάθαρο το προβάδισμα που έχουν οι φιλοξενούμενοι για πρόκριση στον τελικό, ενισχύεται από το γεγονός ότι σε 13 φετινές εξόδους τους σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, μόλις σε 2 δεν σκόραραν (στο «Καραϊσκάκης» στο ματς πρωταθλήματος η πρώτη, στην Τούμπα, στη μία από τις δύο φετινές εκτός έδρας ήττες τους, πριν δύο εβδομάδες).
Από τη σεζόν 2020-21, τρεις φορές (σε παιχνίδια εντός των συνόρων) έχουν υποστεί ήττα με σκορ, ενδεχόμενη επανάληψη του οποίου απόψε θα στείλει την πρόκριση τουλάχιστον στην παράταση. Και οι 3 σε ντέρμπι, οι 2 εξ αυτών κόντρα στον Ολυμπιακό.
Νοκ-άουτ για περίπου 3 εβδομάδες τέθηκε ο Γκαρσία (1ος σκόρερ, 22/11), πλαισιώνοντας στο απουσιολόγιο τους Βαν Βέερτ (φορ, 9/4), Μαχαίρα (εξτρέμ, 1/0) και τους εδώ και καιρό τραυματίες Φερνάντες (νιόφερτος χαφ, 4/0), Μοχαμαντί (αρ. μπακ, 10/0).
Επιστρέφουν στην 25μελή αποστολή σε σχέση με το σαββατιάτικο παιχνίδι οι τότε τιμωρημένοι Σιμάνσκι (αμ. χαφ, 19/1), Μουκουντί (στόπερ, 17/1), δεδομένο -όπως σε κάθε παιχνίδι στο Κύπελλο- το rotation (και πιθανότατα εκτεταμένο) από τον κόουτς Αλμέιδα.