Ανάλυση Αγώνα
-
Αποδόσεις
-
Ανάλυση
ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΑΠΟΛΙ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
Facts Αγώνα
Τι ισχύει
* Ο τελικός του Κυπέλλου Ιταλίας είναι μονός και διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών στο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Απευθείας πέναλτι σε περίπτωση που οι αντίπαλοι δεν λύσουν τις διαφορές τους στα 90 λεπτά. Ο νικητής παίρνει το εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Αν εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ, τότε ανοίγει από το πρωτάθλημα και η 7η θέση για το Γιουρόπα Λιγκ.
* Μόνο μία φορά έχουν τεθεί αντίπαλες οι δύο ομάδες σε τελικό του Κυπέλλου. Ηταν τη σεζόν 2011-12. Η Νάπολι νίκησε 2-0 στο «Ολίμπικο» της Ρώμης με γκολ του Καβάνι στο 63’ με πέναλτι και του Χάμσικ στο 83’. Προπονητής των «παρτενοπέι» ήταν ο Βάλτερ Ματζάρι και των «μπιανκονέρι» ο Αντόνιο Κόντε.
* Φέτος στο πρωτάθλημα: Γιουβέντους – Νάπολι 4-3 (31/08), Νάπολι – Γιουβέντους 2-1 (26/01).
* Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα αγωνιστεί σήμερα στον 31ο τελικό της καριέρας του. Εχει κερδίσει τους 21 και έχει χάσει τους 9. Ποτέ όμως δεν έχει ηττηθεί σε δύο διαδοχικούς. Πιο πρόσφατος ήταν το Σούπερ Καπ με τη Λάτσιο στις 22 Δεκεμβρίου στο οποίο η Γιουβέντους έχασε 3-1 στο Ριάντ.
* Προπονητής της Νάπολι (2015-18) ο τεχνικός της Γιουβέντους, Μαουρίτσιο Σάρι.
* Goal/goal και over και τα 4 τελευταία μεταξύ τους παιχνίδια και στις δύο έδρες. Συνολικά στα 15 πιο πρόσφατα μεταξύ τους έχουν εμφανιστεί 12 goal/goal και 11 over.
* Μόλις μία ισοπαλία στα 14 πιο πρόσφατα μεταξύ τους ματς και στις δύο έδρες σε όλες τις διοργανώσεις.
* Οι μέχρι τώρα τροπαιούχοι: Γιουβέντους 13, Ρόμα 9, Ιντερ, Λάτσιο 7, Φιορεντίνα 6, Μίλαν, Νάπολι, Τορίνο 5, Σαμπντόρια 4, Πάρμα 3, Μπολόνια 2, Αταλάντα, Τζένοα, Βενέτσια, Βιτσέντζα, Βάντο 1.
Ο Κολομβιανός γκολκίπερ Οσπίνα έκανε χοντρή γκέλα στο 2’ στο γκολ του Ερικσεν με απευθείας εκτέλεση κόρνερ. Στη συνέχεια όμως κατέβασε ρολά κάνοντας εξαιρετικές επεμβάσεις, ενώ και από τα δικά του πόδια ξεκίνησε το γκολ της ισοφάρισης του Μέρτενς στο 41’. Κάπως έτσι γράφτηκε το τελικό 1-1 στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου στο «Σαν Πάολο» με την Ιντερ.
Ο Μέρτενς έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «παρτενοπέι» αφήνοντας πίσω του τον Χάμσικ. Πρώτη παρουσία της Νάπολι σε τελικό μετά το 2014 (νίκη 2-0 με τη Φιορεντίνα).
Ο πρόεδρος Ντε Λαουρέντις δυναμίτισε το κλίμα ενόψει του τελικού δηλώνοντας ότι ο Μαουρίτσιο Σάρι πρόδωσε τη Νάπολι για τα λεφτά.
Στο μεταξύ, θέμα δημιουργήθηκε και με τον Μεξικάνο εξτρέμ Λοσάνο (16/2), τον οποίο ο Γκατούζο έδιωξε από την προπόνηση της Δευτέρας επειδή τον έβλεπε αδιάφορο. Και προφανώς το πρόβλημα για τη Νάπολι γίνεται μεγαλύτερο με δεδομένο ότι δαπάνησε 50 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του από την Αϊντχόφεν.
«Είμαστε ικανοποιημένοι. Εχουμε μπροστά μας τον τελικό με τη Γιουβέντους που είναι πρωταγωνίστρια στη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια. Είμαι υπερήφανος όμως για τους παίκτες μου που έδειξαν μεγάλη αντοχή στην πίεση της Ιντερ» δήλωσε μετά το τέλος του ημιτελικού με τους «νερατζούρι» ο Τζενάρο Γκατούζο, ο οποίος δεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ενόψει του τελικού.
Τιμωρημένος ο τερματοφύλακας Οσπίνα (11/0). Τη θέση του κάτω από τα γκολπόστ θα πάρει ο Μερέτ. Τραυματίες ο μπακ Μαλκουί (3/0) και ο χαφ Λομπότκα (4/0). Επιστρέφει ο στόπερ Μανωλάς (19/3). Ο Καγεχόν παίρνει επίσης τη θέση του Πολιτάνο στην τριάδα της επίθεσης έχοντας στο πλευρό του τους Ινσίνιε και Μέρτενς.
Εξαιρετική στα πρώτα 30 λεπτά της ρεβάνς με τη Μίλαν στο Τορίνο. Στο 16’ ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχασε πέναλτι, στην επόμενη φάση απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα λόγω της αποβολής του Ρέμπιτς. Οσο περνούσε η ώρα όμως ο ρυθμός της έπεφτε και έδειχνε συμβιβασμένη με το 0-0 που την έστελνε στον τελικό.
Τέσσερις νίκες (οι δύο στην παράταση) στις ισάριθμες τελευταίες παρουσίες της σε τελικό. Πιο πρόσφατη αποτυχία της το 2012 (2-0 από τη Νάπολι).
«Εκνευρίζομαι όταν μου λένε ότι στην Ιταλία δεν έχω κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Εχω πάρει εντός αγωνιστρικού χώρου ανόδους με όλες τις ομάδες μου σε όλες τις κατηγορίες, με εξαίρεση μια από τη C1 στη Β. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό σε μικρότερες κατηγορίες. Θέλω όμως να βοηθήσω τους παίκτες μου να κατακτήσουν το Κύπελλο για να πάρουν χαρά και εκείνοι και οι οπαδοί μας. Δεν σκέφτομαι ότι αντίπαλός μας είναι η Νάπολι, σκέφτομαι μόνο τη δική μου ομάδα. Απέναντι στη Μίλαν δεν φορτσάραμε, γιατί δεν χρειαζόταν να το κάνουμε. Σε έναν τελικό όμως τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά» ανέφερε ο Μαουρίτσιο Σάρι.
Ο τεχνικός της Γιουβέντους διατηρεί την τριάδα Ντιμπάλα, Ρονάλντο, Ντόουγκλας Κόστα στην τριάδα της επίθεσης. Τραυματίες οι στόπερ Κιελίνι (3/1), Ντεμιράλ (5/1) και ο φορ Ιγουαΐν (23/5). Επιστρέφει ο χαφ Ράμσεϊ (15/3).