-
Αποδόσεις
-
Ανάλυση
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΟΚ - ΑΓΙΑΞ
Facts Αγώνα
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Πρώτος αγώνας για τον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Την επόμενη εβδομάδα ο «επαναληπτικός». Ισχύει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ. Παράταση και, εφόσον χρειαστεί, πέναλτι σε περίπτωση που οι αντίπαλοι δεν λύσουν τις διαφορές τους έπειτα από 180 λεπτά.
* Η ομάδα που θα προκριθεί θα αντιμετωπίσει στα πλέι οφ τον νικητή του ζευγαριού ΑΠΟΕΛ-Καραμπάκ. Η ομάδα που θα αποκλειστεί θα παίξει στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ με τον νικητή του ζευγαριού Σλόβαν Μπρατισλάβας-Ντάνταλκ.
* Ο ΠΑΟΚ κέρδισε μόνο 2 από τα συνολικά 8 παιχνίδια που έχει δώσει στην Τούμπα για προκριματική φάση ή τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ (2-1-5). Μάλιστα σε όλα τα ματς δέχθηκε έστω ένα γκολ, ενώ κράτησε το μηδέν μόνο σε μία από τις συνολικά 16 αναμετρήσεις του στη διοργάνωση (το περσινό 0-0 με την Σπαρτάκ στη Μόσχα).
* Για 3η φορά από το 2010 και μετά θα συγκρουστούν ΠΑΟΚ και Αγιαξ σε διπλούς αγώνες για την προκριματική φάση ή τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Αίαντας πήρε και τις δύο προκρίσεις (2010, 2016), είναι αήττητος (1-3-0), ενώ όλα τα ματς του ζευγαριού (4χ4) έληξαν g/g. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει μόνο μία νίκη κόντρα σε ολλανδικές ομάδες (1-7-6), ενώ το ρεκόρ του Αγιαξ με ελληνικές είναι 11-5-3 (5-3-1 εντός, 5-3-3 εκτός, 1-0-0 σε ουδέτερο).
* Ο 39χρονος Σλάβκο Βίντσιτς θα διευθύνει την αποψινή αναμέτρηση. Ο Σλοβένος στο παρελθόν σφύριξε δύο ευρωπαϊκά ματς του Ολυμπιακού (νίκες με Μπέρνλι, Αρούκα 3-1 και 1-0 αντίστοιχα).
* Κατάμεστη θα είναι απόψε η Τούμπα, καθώς ανακοινώθηκε sold out.
Το καλοκαίρι ξεκίνησε «στραβά» μετά την αποχώρηση του Ράζβαν Λουτσέσκου, αλλά η άμεση έλευση του Αμπέλ Φερέιρα από την Μπράγκα τον… επανέφεραν στην κανονικότητα. Δεν άλλαξε πολλά, πλην του άξονά του, και ποντάρει στον παράγοντα ομοιογένεια. Τουλάχιστον στα πρώτα επίσημα ματς, αφού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να κάνει 2-3 προσθήκες ακόμα.
Στα φιλικά τα πήγε, τηρουμένων των αναλογιών, καλά και έδειξε πως διατηρεί επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Ενδεικτικά κέρδισε, μεταξύ άλλων, την Αντερλεχτ 3-1, τη Φορτούνα Σιτάρντ 5-1 και την Σιντ Τρούιντεν 4-0. Αποτελέσματα που αποτελούν ένα «μπούσουλα» τι να περιμένουμε από εκείνον.
Οσο για τον Πορτογάλο τεχνικό, λίγο πριν τη σέντρα… αποτύπωσε ανάγλυφα το πώς σκέφτονται όλοι στην ομάδα, ενόψει του αποψινού αγώνα. «Από τη μέρα που ήρθα στον ΠΑΟΚ το μόνο που σκέφτομαι είναι το συγκεκριμένο παιχνίδι, άσχετα με τον ποιον θα αντιμετωπίζαμε. Οπου και να παίξουμε, κόντρα σε όποιον αντίπαλο θα πάμε για να κερδίσουμε. Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ», είπε χαρακτηριστικά.
Από το πρώτο φιλικό του ΠΑΟΚ μετά την κλήρωση, όταν και έγινε γνωστό πως θα αντιμετωπίσει τον Αγιαξ, ο Φερέιρα άρχισε να δοκιμάζει ένα συγκεκριμένο πλάνο. Το 4-4-2, με τον Πέλκα στο πλευρό του Ακπομ και σαφή εντολή στους παίκτες του να δίνουν χώρο και μόλις ανακτήσουν την κατοχή, να ψάχνουν με τη μία τα εξτρέμ τους στην πλάτη των αντίπαλων μπακ.
Αυτόματα γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι γηπεδούχοι θα ακολουθήσουν απόψε τη συγκεκριμένη «συνταγή», αφού ο Ελ Καντουρί που προορίζεται για το «8» δείχνει καλά, συμπεριλήφθηκε στην αποστολή και εκτός απρόοπτου θα ξεκινήσει. Ετσι οι απουσίες των Θεσσαλονικιών «περιορίζονται» στους μακροχρόνια τραυματίες Βιεϊρίνια, Μαουρίτσιο, Βέρνμπλουμ, ενώ εκτός έμειναν για αγωνιστικούς λόγους και οι Κάτσε, Μιχάι, Λάμπρου, Ενρίκε (παραχωρήθηκε δανεικός στην Γκαζιάντεπσπορ). Μάλιστα μία σημαντικότατη παράμετρος είναι πως στο αρχικό τους σχήμα θα βρίσκεται, όπως φαίνεται, το πολύ μία καλοκαιρινή προσθήκη (ο Εσίτι στο «6» που είναι φαβορί έναντι του Αουγκούστο), άρα στην ομάδα θα… γνωρίζονται καλά.
Η αποστολή τους είναι η εξής: Πασχαλάκης, Ζίβκοβιτς, Μάτος, Ροντρίγκο, Γιαννούλης, Κρέσπο, Βαρέλα, Ινγκασον, Εσίτι, Αουγκούστο, Μίσιτς, Ελ Καντουρί, Πέλκας, Λημνιός, Μπίσεσβαρ, Ζαμπά, Γαϊτανίδης, Στοχ, Ακπομ, Σβιντέρσκι.
Οπως πέρυσι, έτσι και φέτος άφησε βαθμούς στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, μένοντας στο 2-2 στην έδρα της Φιτέσε. Εμφανίζοντας αμυντικές αδυναμίες βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, κατάφερε να ισοφάρισε ισάριθμες, αλλά παρά το γεγονός ότι δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να πάρει τη νίκη περιορίστηκε στο βαθμό. «Δημιουργήσαμε πάνω από 15 ευκαιρίες αλλά αξιοποιήσαμε μόλις τις 2», σχολίασε ο προπονητής Τεν Χαχ.
Σχεδόν ονειρική η περσινή του πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε κυριολεκτικά μία ανάσα από τον τελικό, αποκλείοντας μεγαθήρια όπως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους. «Οτι χρειάζεται να ξέρουμε για τον ΠΑΟΚ, το ξέρουμε. Είναι από τις πιο δύσκολες κληρώσεις που μπορούσαμε να τύχουμε. Πέρσι πήρε το πρωτάθλημα αήττητος και αυτό σημαίνει πολλά. Είναι ένα πολύ δεμένο σύνολο. Σίγουρα πάντως η επιθετική γραμμή του με παίκτες όπως ο Πέλκας, ο Μπίσεσβαρ και ο Ακπομ είναι εκείνη που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Εμείς θέλουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας. Θέλουμε να απλωθούμε στο γήπεδο και να πρεσάρουμε, γιατί πιστεύουμε ότι θα παίξουμε με έναν αντίπαλο που θα παίξει κλειστά», ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Τεν Χαχ.
«Γνωρίζουμε ότι η Τούμπα είναι μία πολύ δυνατή έδρα, αλλά εμείς θα κοιτάξουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας και να μην επηρεαστούμε. Ξέρω πολύ καλά τον Πρίγιοβιτς, αλλά και άλλους παίκτες, όπως τον Ιβιτς και τον Βούκιτς, αλλά με τον Πρίγιοβιτς μιλήσαμε περισσότερο. Μου είπε ότι είναι μία πολύ καλή ομάδα και θα πρέπει να παλέψουμε σκληρά», σχολίασε με τη σειρά του ο Τάντιτς ο οποίος θα φοράει φέτος το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Μεταγραφικά, παρελθόν αποτελεί ο έμπειρος μέσος Σένε, ο οποίος συνεχίζει στην Τζένοα, ωστόσο η υπόθεση που καίει περισσότερο τον Αίαντα αυτή τη στιγμή είναι του υπερπολύτιμου Φαν ντε Μπέικ ο οποίος φέρεται να βρίσκεται κοντά στη Ρεάλ Μαδρίτης (φημολογείται ότι υπάρχει ήδη συμφωνία στα 55-60 εκατ. Ευρώ). Σε κάθε περίπτωση ο 22χρονος μέσος αναμένεται να αγωνιστεί κανονικά στα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ. «Ο Φαν Ντε Μπέικ είναι στην αποστολή και θα αγωνιστεί. Δεν το ξέρουμε 100% αν θα φύγει. Αυτή τη στιγμή είναι στον Αγιαξ και θα παίξει και στα δύο παιχνίδια», τόνισε σχετικά ο τεχνικός του Αίαντα.
Χωρίς απουσίες. Ο Τεν Χαχ δεν άνοιξε τα χαρτιά του όσον αφορά την ενδεκάδα. Σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στη Φιτέσε λογικά θα μείνει στον πάγκο ο Ντόλμπεργκ και τη θέση του στην κορυφή της επίθεσης θα πάρει ο Τάντιτς. Δεν είναι έτοιμος για 90λεπτο ο εξτρέμ Νέρες. Αν δεν ξεκινήσει στα άκρα της επίθεσης θα βρεθούν πιθανότατα οι Πρόμες και Ζίγεκ.
Η τριάδα του κέντρου θα απαρτίζεται λογικά από τους Μαζραουΐ, Φαν ντε Μπέικ και Μπλιντ. Απειρο και χωρίς χημεία, όπως φάνηκε στο ματς με τη Φιτέσε, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Σχουρς και Μαρτίνες.