Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

26.02.21|09:19

Πάνος Γαρίδης Πάνος Γαρίδης

Αφιέρωμα Α’ Ιαπωνίας 2021

αφιέρωμα-α-ιαπωνίας-2021-171752

Eφτασε η ώρα για την έναρξη στην 29η χρονιά του πρωταθλήματος της Ιαπωνίας, με την επαγγελματική λίγκα να έχει συσταθεί το 1992. Eνα πρωτάθλημα που θα μας κρατήσει σε επαφή για πολλούς μήνες, αφού η σέντρα έχει οριστεί για την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, ενώ η 38η και τελευταία αγωνιστική αναμένεται να διεξαχθεί τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Αλλαγές προπονητών

Η πρωταθλήτρια Καβασάκι συνεχίζει με τον Ονίκι στον πάγκο της, ενώ στην Γκάμπα Οσάκα παρέμεινε ο Μιγιαμότο. Γιοκοχάμα Μαρίνος και Βίσσελ Κόμπε συνεχίζουν με τους Αγγελο Ποστέκογλου και Ατσουχίρο Μιούρα στον πάγκο τους, αντίστοιχα.

Ο Λεβίρ Κούλπι ανέλαβε τον πάγκο της Τσερέζο Οσάκα, ενώ η Σιμίζου προσέλαβε τον Μιχέλ Ανχελ Λοτίνα. Τόκιο και Ναγκόγια συνεχίζουν με τους ίδιους τεχνικούς.

Ο γνωστός στην Ελλάδα για το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, Ντάνι Πογιάτος, ανέλαβε την Τοκουσίμα, αντικαθιστώντας μετά από 178 αγώνες τον Ρικάρντο Ροντρίγκες, ο οποίος ανέλαβε την Ουράβα. Τέλος, η Σεντάι προσέλαβε τον Μακότο Τεγκουραμόρι, παλιό προπονητή της Εθνικής Ιαπωνίας.

Σύστημα διεξαγωγής

Η πανδημία και ο κορωνοϊός ανάγκασαν την J- League του 2021 να πραγματοποιηθεί με 20 ομάδες, ενώ το προηγούμενο πρωτάθλημα διεξήχθη με 18 ομάδες. Δεν υποβιβάστηκε καμία από το προηγούμενο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα το φετινό να αυξηθεί κατά 2 ομάδες και κατά 4 αγωνιστικές. Συνολικά 38 είναι οι αγωνιστικές, με τις 20 ομάδες να αναμετρώνται δύο φορές μεταξύ τους μέσα στη χρονιά. Οι τρεις πρώτες θα λάβουν εισιτήριο για το Ασιατικό Champions League, ενώ οι τέσσερις τελευταίες θα υποβιβαστούν. Τα κριτήρια ισοβαθμίας είναι τα εξής: 1. Διαφορά τερμάτων 2. Καλύτερη επίθεση. 3. Μεταξύ τους αγώνες.

 

Σημαντικές πληροφορίες

Οπως και στις περισσότερες χώρες, έτσι και στην Ιαπωνία, το Λιγκ Καπ δεν έχει την αίγλη του Κυπέλλου και η διοργάνωση βοηθάει περισσότερο στην ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών. Η πλειονότητα των ομάδων δεν δίνει τόση σημασία στη διοργάνωση, σε αντίθεση με το Κύπελλο Ιαπωνίας, εκεί όπου πέραν του εισιτηρίου για το Ασιατικό Champions League, υπάρχει και μια αξιόλογη χρηματική ανταμοιβή.

Οι μεγάλες συναντήσεις του πρωταθλήματος (με * τα μεγάλα ντέρμπι)

Γκάμπα Οσάκα – Ουράβα* (το μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας)

Γιοκοχάμα: Γιοκοχάμα – Γιοκοχάμα Μαρίνος*

Καναγκάβα: Καβασάκι – Γιοκοχάμα Μαρίνος*

Ταμαγκάβα: Καβασάκι – Τόκιο

Χιρατσούκα: Καβασάκι/Γιοκοχάμα Μαρίνος – Σόναν

Οσάκα: Γκάμπα Οσάκα – Τσερέζο Οσάκα*

Ντέρμπι της «νέας» εποχής: Κασίμα – Καβασάκι*

Τοκάι: Σιμίζου – Ναγκόγια

Χανσίν: Γκάμπα/Τσερέζο Οσάκα – Βίσσελ Κόμπε

Αφιέρωμα Α' Ιαπωνίας

ΚΑΒΑΣΑΚΙ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Τοντορόκι (27.495), Καναγκάβα

ΤΙΤΛΟΙ

3 Πρωταθλήματα

1 Κύπελλο

1 Λιγκ Καπ

2 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Η πρωταθλήτρια του 2017 και 2018 επανήλθε δια περιπάτου στους τίτλους, αφού έπειτα από 34 αγωνιστικές τερμάτισε στο +18 από τη δεύτερη στη βαθμολογία Γκάμπα Οσάκα. Εκμεταλλεύτηκε κατά κύριο λόγο την έδρα της, έχοντας 15 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα σε όλο το πρωτάθλημα, ενώ κατά γενική ομολογία είχε τόσο το καλύτερο ρόστερ, όσο και την καλύτερη απόδοση εντός των τεσσάρων γραμμών.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Παραμένει μετά την κατάκτηση του νταμπλ ο Τόρου Ονίκι στον πάγκο της για μια ακόμα χρονιά. Ο Ιάπωνας τεχνικός είναι αυτός που έφερε και τα δύο προηγούμενα πρωταθλήματα στην Καβασάκι.

ΡΟΣΤΕΡ: Ο βασικός κορμός παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος. Αποκτήθηκε ο αμυντικός μέσος Ζοάο Σμιντ από τη Ναγκόγια και ο μεσοεπιθετικός Καζούκι Κοζούκα από την Όιτα Τρίνιτα. Ο Κόκι Τσουκαγκάβα θα ενισχύσει την Καβασάκι ερχόμενος από τη Ματσουμότο. Αποχώρησε ο βασικός χαφ Μορίτα με προορισμό την Πορτογαλία, όπως και ο εξτρέμ Σάιτο με προορισμό τη Ναγκόβια. Αποσύρθηκε ο πολύπειρος μέσος Νακαμούρα σε ηλικία 40 ετών.

ΓΙΟΚΟΧΑΜΑ ΜΑΡΙΝΟΣ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Νισσάν (72.327), Καναγκάβα

ΤΙΤΛΟΙ:

4 Πρωταθλήματα

2 Κύπελλα

1 Λιγκ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Πλήρως αποτυχημένη χρονιά η περσινή για την πρώην πρωταθλήτρια Γιοκοχάμα. Μπορεί το 2019 να κατέκτησε τον τίτλο, αλλά στο πρωτάθλημα του 2020 τερμάτισε στην 9η θέση. Περίεργη η πορεία της ομάδας πέρυσι, αφού τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας δεν κατάφερε να αποτελέσει φόβητρο. Παραμένει από τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας και σίγουρα θα προσπαθήσει να επανέλθει στην κορυφή.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Για 4η σερί χρονιά στον πάγκο της Γιοκοχάμα θα βρίσκεται ο Αγγελος Ποστέκογλου. Παρότι αποτυχημένη η περσινή σεζόν, η διοίκηση του εμπιστεύεται εκ νέου την ομάδα.

ΡΟΣΤΕΡ: Κινητικότητα παρατηρήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι για τη Γιοκοχάμα. Εληξαν οι δανεισμοί των Ερικ (Παλμέιρας), Ζούνιορ Σάντος (Κασίβα) και Εντιγκαρ Ζούνιο (Μπαΐα). Από τη βραζιλιάνικη Μπαΐα αποκτήθηκε ως ελεύθερος ο εξτρέμ Ελμπερ, ενώ από τη Βιτόρια ως ελεύθερος θα ενισχύσει την ομάδων των «ναυτικών» ως κεντρικός επιθετικός Λέο Σεαρά. Από την Όιτα Τρίνιτα αποκτήθηκε ο ανερχόμενος αμυντικός Τομόκι Ιβάτα.

 

 

ΤΟΚΙΟ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Ατζινομότο (50.000), Τόκιο

ΤΙΤΛΟΙ:

3 Λιγκ Καπ

1 Κύπελλο

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Στην 6η θέση τερμάτισε στο προηγούμενο πρωτάθλημα η Τόκιο, έχοντας μεγάλη διαφορά τόσο από την κορυφή, όσο και από τις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ της Ασίας. Κατά γενική ομολογία καλή ομάδα, ενώ το αξιοσημείωτο είναι πως σε 17 εντός έδρας αγώνες μέτρησε 10 νίκες και 7 ήττες, δείχνοντας την έλλειψη ισορροπίας σε πολλούς αγώνες. Κατέκτησε το Λιγκ Καπ βέβαια, το οποίο ήταν το 3ο της ιστορίας της.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Συνεχίζει στον πάγκο της για μια ακόμη σεζόν ο Ιάπωνας Κέντα Χασεγκάβα, ο οποίος προπονεί την Τόκιο από το 2018.

ΡΟΣΤΕΡ: Ο 36χρονος τερματοφύλακας Αμπε θα ενισχύσει την προσπάθεια της Τόκιο ερχόμενος από τη Ναγκάνο Παρσέιρο. Αποκτήθηκε ο αμυντικός μέσος Τακούγια Αόκι από την Ουράβα, ενώ ο Βραζιλιάνος Λεάντρο άφησε την Κασίβα για χάρη της Τόκιο. Ενας άλλος εξτρέμ, ο Ριόμα Γουατανάμπε, άφησε κι αυτός την πρώην ομάδα του, τη Γιαγκαμάτα, για χάρη της Τόκιο. Η μεγάλη μεταγραφή όμως ακούει στο όνομα του Μπρούνο Ουβίνι, αφού ο στόπερ της Τόκιο έχει αγωνιστεί παλαιότερα στις Σάο Πάολο, Νάπολι και Αλ Νασρ, έχοντας περάσει και από τις ακαδημίες της Τότεναμ. Αποχώρησε για τη Σεούλ ο εξτρέμ Να Σανγκ-χο, ενώ ο φορ Τάιτσι Χάρα θα αγωνίζεται πλέον με τη φανέλα της κροάτικης Ιστρα. Ο δεξιός μπακ Τακαχίρο Τανάγκι αποχώρησε για τη Σαπόρο, ενώ ο Βραζιλιάνος φορ Τζαέλ Φερέιρα επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Σεαρά.

ΓΚΑΜΠΑ ΟΣΑΚΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Σουίτα Σίτι (40.322), Οσάκα

ΤΙΤΛΟΙ:

2 Πρωταθλήματα

4 Κύπελλα

2 Λιγκ Καπ

2 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Ακρως επιτυχημένη η προηγούμενη χρονιά για την Γκάμπα Οσάκα, καθώς κατάφερε και τερμάτισε στη 2η θέση και στο +2 από την τρίτη στην βαθμολογία Ναγκόγια. Εκμεταλλεύτηκε κατά κύριο λόγο τις αντίπαλες έδρες, όπου σε 17 αγώνες  είχε 12 «διπλά», 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Σε γενικές γραμμές είχε ισορροπημένη άμυνα και επίθεση, καθώς τα 46 τέρματα υπέρ και τα 42 κατά της εμφανίζουν την εικόνα της στο γήπεδο.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Δεν θα μπορούσε να είχε αποχωρήσει ο Μιγιαμότο από την τεχνική ηγεσία της μετά την εξαιρετική δεύτερη θέση την περσινή χρονιά.

ΡΟΣΤΕΡ: Κινητικότητα και στο ρόστερ της Γκάμπα Οσάκα. Οι Βραζιλιάνοι Τιάγκο Αλβες και Λεάντρο Περέιρα θα ενισχύσουν την επίθεση της  ομάδας, ερχόμενοι από την Τόσου και τη Ματσουμότο αντίστοιχα. Ο Κορεάτης Γιου Σε-Γιονκ θα ενισχύσει το κέντρο της ομάδας του Μιγιαμότο, ερχόμενος από τη Σεούλ. Υπήρξαν όμως και δύο σημαντικές αποχωρήσεις. Ο 34χρονος φορ Γουατανάμπε άφησε την Γκάμπα για τη Γιοκοχάμα, ενώ ο εξτρέμ Τακάγκι αποχώρησε με προορισμό τη Γιαμαγιούτσι. Οι υπόλοιπες αποχωρήσεις αφορούν νεαρούς ποδοσφαιριστές του ρόστερ, οι οποίοι πλέον θα αγωνίζονται στην J2 League, την δεύτερη κατηγορία της Ιαπωνίας.

Αφιέρωμα Α' Ιαπωνίας 2021

ΝΑΓΚΟΓΙΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Τογιότα (45.000), Ναγκόγια

ΤΙΤΛΟΙ:

1 Πρωτάθλημα

2 Κύπελλα

2 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Επιτυχημένη κρίνεται η προηγούμενη αγωνιστική περίοδος για τη Ναγκόγια, αφού κατάφερε να καταλάβει την τρίτη θέση της βαθμολογίας και να βρεθεί στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ της Ασίας, ανάμεσα σε μεγάλες ομάδες της ηπείρου. Στηρίχτηκε στην έδρα της έχοντας 12 νίκες σε 17 αγώνες, ενώ ακόμα μέτρησε 3 ισοπαλίες και δύο ήττες. Εμφάνισε σφιχτή άμυνα, καθώς σε 34 αγώνες δέχτηκε μόλις 28 γκολ, 3 μόλις γκολ λιγότερα από την πρωταθλήτρια Καβασάκι.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Από τον Σεπτέμβριο του 2019 βρίσκεται στον πάγκο της ο Ιταλός προπονητής, Μάσιμο Φικαντέντι και φυσικά συνεχίζει στο τιμόνι της, μετά την περσινή επιτυχία στο πρωτάθλημα.

ΡΟΣΤΕΡ: Υπήρξαν διαφοροποιήσεις στο ρόστερ της. Αποχώρησε ο πολύπειρος μπακ Οτα για την Αυστραλία και την Περθ Γκλόρι, όπως και ο 35χρονος στόπερ Τσίμπα με προορισμό τη Νιγκάτα. Σημαντική απώλεια η απουσία του Βραζιλιάνου Ζοάο Σμιντ, ο οποίος πήρε μεταγραφή για την πρωταθλήτρια Καβασάκι, ενώ αποχώρησε και ο μπακ Ακιγιάμα για τη Σεντάι. Αποκτήθηκαν δύο εξτρέμ, ο πρώτος είναι ο Σάιτο από την Καβασάκι, ενώ στην Ναγκόγια θα αγωνίζεται και ο Κακιτάνι από τη Τσερέζο Οσάκα. Από την ίδια ομάδα αποκτήθηκε ο στόπερ Κιμότο, ενώ από την Τόσου αποκτήθηκε ο ανερχόμενος μπακ Μορισίτα. Μαζί με τον νεαρό μπακ θα μεταβεί στη Ναγκόγια και ο φορ Καναζάκι, ο οποίος αποτελεί σημαντική ενίσχυση για την επιθετική γραμμή της. Τέλος, ο Ναγκασάβα άφησε την Ουράβα ώστε να αγωνιστεί με τη φανέλα της Ναγκόγια στον νευραλγικό χώρο του κέντρου.

ΚΑΣΙΜΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Κασίμα Σόκερ (40.728), Ιμπαράκι

ΤΙΤΛΟΙ:

8 Πρωταθλήματα

5 Κύπελλα

6 Λιγκ Καπ

6 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Βρέθηκε πολύ κοντά στην 3η θέση και το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας, αλλά της έλειψαν μόλις 4 βαθμοί για να φτάσει τη Ναγκόγια. Τερμάτισε με 59 βαθμούς πέρυσι, είχε σε γενικές γραμμές καλή επίθεση, αλλά την πρόδιδε η άμυνα της. Αξιοσημείωτο πως σε 17 εκτός έδρας αγώνες δεν είχε ισοπαλία, καθώς μέτρησε 10 νίκες και 7 ήττες σε αντίπαλες έδρες.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Παραμένει στον πάγκο της ο Ιταλός Αντόνιο Κάρλος Ζάγκο, ο οποίος βρίσκεται για διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός χρόνου στην Ιαπωνία για την Κασίμα. Ανέλαβε πέρυσι στις 2 Ιανουαρίου και βρίσκεται μόλις στη 2η χρονιά του στον πάγκο της.

ΡΟΣΤΕΡ: Μετρημένα τα κουκιά στο μεταγραφικό παζάρι. Σημαντική κίνηση η απόκτηση του Βραζιλιάνου αμυντικού μέσου Πιτούκα από τη Σάντος. Αλλος ένα Βραζιλιάνος, ο Αρτούρ, άφησε την Αλ Σαμπάμπ για την Ιαπωνία και την Κασίμα, ενώ δεν υπήρξε άλλη αξιοσημείωτη μεταγραφή, παρά μόνο νεαροί ποδοσφαιριστές που θα συμπληρώσουν το ρόστερ. Αποχώρησε για την Τόκιο ο εξτρέμ Λεάντρο, ενώ στη Γιοκοχάμα θα αγωνίζεται ο έμπειρος φορ Ιτο, αφήνοντας την Κασίμα. Αποσύρθηκε ο τερματοφύλακας Σογκαχάτα σε ηλικία 41 ετών.

ΤΣΕΡΕΖΟ ΟΣΑΚΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Γιανμάρ (50.000), Οσάκα

ΤΙΤΛΟΙ:

1 Λιγκ Καπ

1 Κύπελλο

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Την 4η θέση κατέλαβε πέρυσι η έτερη ομάδα από την Οσάκα, μόλις 3 βαθμούς πίσω από την 3η θέση και τη Ναγκόγια και 5 βαθμούς από τη 2η θέση και τη συμπολίτισσα Γκάμπα. Συνολικά καλύτερη εμφανίστηκε στους εκτός έδρας αγώνες της, μαζεύοντας 32 βαθμούς, μόλις 4 παραπάνω από όσους μάζεψε στην έδρα της. Ακόμα ένα αξιοσημείωτο στατιστικό είναι πως δεχόταν κατά μέσο όρο σχεδόν ένα γκολ ανά αγώνα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αλλαξε χέρια ο πάγκος της, καθώς ο Βραζιλιάνος Λεβίρ Κούλπι ανέλαβε την ομάδα από την Οσάκα, αντικαθιστώντας τον Ισπανό Μιγκέλ Ανχελ Λοτίνα.

ΡΟΣΤΕΡ: Ιδιαίτερα κινητική εμφανίστηκε στο μεταγραφικό παζάρι. Τάραξε τα νερά με την απόκτηση του Αυστραλού ανταμ Τάγκαρτ από την κορεάτικη Σουόν, ενώ σημαντική και η απόκτηση του 24χρονου στόπερ Σίντο από τη Σάπορο. Ο Βραζιλιάνος στόπερ Ντανκλέρ άφησε τη Βίσσελ Κόμπε για την Τσερέζο, ενώ ο Βιετναμέζος τερματοφύλακας Βαν Λαμ Ντανγκ άφησε την Ταϋλάνδη και τη Μουάνγκ Θονγκ Γιουνάιτεντ για να μεταβεί στην Ιαπωνία. Ο πολύπειρος 38χρονος φορ Οκούμπο θα ενισχύσει την επίθεση της Σερέζο, ενώ για την ίδια θέση αποκτήθηκε και ο 29χρονος Ματσούντα. Αμφότεροι άφησαν την J2 League και τις Τόκιο Βέρντι και Βέντφορετ Κόφου, αντίστοιχα. Ο μέσος Χαραγκάβα άφησε την Τόσου, όπως και ο Ματσουμότο τη Χιροσίμα, ερχόμενος ως δανεικός. Αποχώρησε ο κεντρικός αμυντικός Γιόνγιτς με προορισμό την Κίνα και τη Σαγκάη Σενχούα, ενώ θα «πονέσουν» οι αποχωρήσεις του εξτρέμ Κακιτάνι και του στόπερ Κιμότο, οι οποίοι πήραν μεταγραφή για τη Ναγκόγια.

ΧΙΡΟΣΙΜΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Εντιον (50.000) Χιροσίμα

ΤΙΤΛΟΙ:

3 Πρωταθλήματα

4 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Σε σχέση με άλλες ομάδες σίγουρα δεν έχει τη λεγόμενη «βαριά» φανέλα. Μόλις στην 8η θέση τερμάτισε πέρυσι, αλλά σχετικά μακριά από την πρώτη τριάδα. Δεν εκμεταλλεύτηκε σε καμία περίπτωση ούτε την έδρα της, αλλά ούτε και τις έδρες άλλων ομάδων.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Συνεχίζει να βρίσκεται στον πάγκο της από το 2018 κι έπειτα ο Ιάπωνας Χιρόσι Γιοφούκου, καθώς την πρώτη χρονιά τερμάτισε στη 2η θέση και τις 2 επόμενες είχε σταθερή παρουσία στην πρώτη οκτάδα.

ΡΟΣΤΕΡ: Λίγα πράγματα στο μεταγραφικό παζάρι για τη Χιροσίμα. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ζούνιορ Σάντος άφησε την Κασίβα για τη Χιροσίμα, όπως και ο στόπερ Γιούτα Ιμάζου, ο οποίος άφησε τη Βέντφορετ Κόφου. Δανεικός αποκτήθηκε ο Βραζιλιάνος μέσος Ράινερ από την Τομπένσε. Εληξε ο δανεισμός του Λεάντρο Περέιρα και δεν ανανεώθηκε. Αποχώρησε ο έμπειρος δεξιός μπακ Εμιλ Σάλμονσον, ενώ από την ίδια θέση αποχώρησε ο  Αγιούμι Καβάι. Παρελθόν αποτελεί ο έμπειρος τερματοφύλακας Χιρονάγκα, ο οποίος θα αγωνίζεται με τη φανέλα της Βίσσελ Κόμπε, ενώ ο 27χρονος στόπερ Κουσιμπίκι αποχώρησε για την Ομίγια.

 

ΒΙΣΣΕΛ ΚΟΜΠΕ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Νοέβιρ (30.132), Χιόγκο

ΤΙΤΛΟΙ:

1 Κύπελλο

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Κάκιστη στο σύνολο της η περσινή χρονιά στο πρωτάθλημα, καθώς το σύνολο του Ατσουχίρο Μιούρα τερμάτισε στην 14η θέση της βαθμολογίας. Παρά την πολύ κακή πορεία στο πρωτάθλημα, κατάφερε να φανεί στο Τσαμπιονς Λιγκ της Ασίας, φτάνοντας ως και τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την Ουλσάν.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Παρά την κακή περσινή πορεία και τη 14η θέση στη βαθμολογία, η διοίκηση κράτησε τον Ατσουχίρο Μιούρα στον πάγκο, ευελπιστώντας σε μια καλύτερη φετινή πορεία, καθώς ο Ιάπωνας προπονητής γνωρίζει την ομάδα.

ΡΟΣΤΕΡ: Εχει ρόστερ με δυνατότητες, ενώ παρέμεινε ο Ινιέστα στην ομάδα. Τάραξε τα νερά με την απόκτηση του Βραζιλιάνου επιθετικού Λίνκολν από τη Φλαμένγκο. Αποκτήθηκε ως ελεύθερος ο τερματοφύλακας Χιρονάγκα από τη Χιροσίμα, ενώ ο δεξιός μπακ Ναγκίσα Σακουράουτσι άφησε την Τζούμπιλο Ιβάτα για χάρη της Βίσσελ. Αποχώρησε ο 33χρονος στόπερ Γουατανάμπε για τη Γιαμαγιούτσι, ενώ ο εξτρέμ Ογκάβα πήρε μεταγραφή για τη Γιοκοχάμα. Επίσης, ο Βραζιλιάνος στόπερ Ντάνκλερ μετέβη στη Χιροσίμα, ενώ με τη φανέλα της Ουράβα θα αγωνίζεται ο δεξιός μπακ Ντάιγκο Νίσι.

ΟΪΤΑ ΤΡΙΝΙΤΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Οϊτα Μπανκ Ντομ (43.254), Οϊτα

ΤΙΤΛΟΙ:

1 Λιγκ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Στην απόλυτη μετριότητα βυθίστηκε την περσινή χρονιά, καθώς τερμάτισε στην 11η θέση με 43 βαθμούς, έχοντας ρεκόρ 11 νίκες, 10 ισοπαλίες και 13 ήττες. Δέχτηκε περισσότερα γκολ από όσα πέτυχε και μοιραία τερμάτισε στη μέση της βαθμολογίας, έχοντας παρόμοια στατιστικά σε εντός και εκτός έδρας αγώνες.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Από το 2016 βρίσκεται στον πάγκο της ο Κατανοσάκα, ο οποίος βρήκε την ομάδα στην 3η κατηγορία της χώρας και κατάφερε να την ανεβάσει στα «σαλόνια». Διοίκηση και φίλαθλοι πίνουν νερό στο όνομά του και δεν θα μπορούσε παρά να συνεχίσει για μια ακόμα χρονιά στον πάγκο της.

ΡΟΣΤΕΡ: Πολλές οι αλλαγές στο ρόστερ της. Αποκτήθηκε από την πρωταθλήτρια Καβασάκι ο 26χρονος τερματοφύλακας Ουίλιαμ Ποπ. Κεϊσούκε Σάκα και Ουεεμπίσου αποκτήθηκαν για το κέντρο της άμυνας από τις Σόναν Μπελμάρε και Κιότο Σάνγκα, αντίστοιχα. Από την Καβασάκι αποκτήθηκε επίσης ο κεντρικός μέσος Σιμόντα, ενώ Γουατανάμπε και Ναγκασάβα άφησαν τις Νιγκάτα και Βεγκάλτα Σεντάι για να ενισχύσουν την επίθεση της Οϊτα. Ο στόπερ Τρέβισαν ήρθε ως δανεικός από την Εστορίλ, ενώ ο αμυντικός μέσος Ματέους Περέιρα ήρθε με την ίδια μορφή μεταγραφής από την Ατλέτικο Γκοϊανένσε.

Πολλές και οι αποχωρήσεις σε κάθε γραμμή. Μεταγραφή στην Νταεγού πήρε ο τερματοφύλακας Μουν Κιουνγκ-Γκαν. Τον Καζούκι Κοζούκα απέκτησε η Καβασάκι για τη μεσοεπιθετική γραμμή, ενώ ο στόπερ Σουζούκι αποχώρησε για τη Σιμίζου. Ο έμπειρος αμυντικός μέσος Σιμακάβα αποχώρησε για την Τόσου, ενώ ο φορ Γουατάρι θα αγωνίζεται πλέον με τη φανέλα της Αβίσπα Φουκουόκα. Για τη Γιοκοχάμα Μαρίνος αποχώρησε ο στόπερ Ιβάτα, ενώ στην Ουράβα πήρε μεταγραφή ο μεσοεπιθετικός Τανάκα.

ΣΑΠΟΡΟ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Σαπόρο Ντομ (53.845), Χοκάιντο

ΤΙΤΛΟΙ:

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Σαν άλλη… Οϊτα Τρίνιτα και η Σαπόρο. Εκανε μετριότατη χρονιά, μένοντας στη 12η θέση με 39 βαθμούς. Μπορεί το 2018 να βρέθηκε μια ανάσα από την απόκτηση ενός εισιτηρίου για το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά η περσινή χρονιά θύμισε το 2019, όταν είχε μείνει στην 10η θέση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο πολιτογραφημένος Αυστριακός Μιχαΐλο Πέτροβιτς παραμένει από το 2018 στον πάγκο της. Μπορεί η Σαπόρο να μην ανεβαίνει στη βαθμολογία, αλλά σίγουρα δεν κινδυνεύει. Βρίσκεται σχεδόν 15 χρόνια στο πρωτάθλημα της J1, ενώ είναι γνωστός για το επιθετικό στιλ του και απολαμβάνει της στήριξης φιλάθλων και διοίκησης.

ΡΟΣΤΕΡ: Χωρίς πολλές αλλαγές μετά το μεταγραφικό παζάρι. Αποκτήθηκε ο Νιγηριανός φορ Γκάμπριελ Οκετσούκου από την Ουιντάντ Καζαμπλάνκα. Ο 31χρονος τερματοφύλακας Οτάνι θα ενισχύσει την εστία της Σαπόρο ερχόμενος από την Νιγκάτα, ενώ αποκτήθηκαν επίσης ο δεξιός μπακ Γιανάγκι από την Τόκιο και ο μεσοεπιθετικός Αόκι από τη Ναγκόγια. Αποχώρησε και παραμένει χωρίς ομάδα ο έμπειρος Πορτογάλος φορ Ούγκο Βιέρα, ενώ μεγάλη απώλεια θεωρείται ο στόπερ Σίντο, ο οποίος αποχώρησε για την Τσερέζο Οσάκα.

ΣΕΝΤΑΪ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Γιούρτεκ (19.694), Σεντάι

ΤΙΤΛΟΙ:

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Κάτι παραπάνω από τυχερή στάθηκε την περασμένη αγωνιστική περίοδο, καθώς ναι μεν τερμάτισε στην τελευταία θέση, αλλά η κατάσταση με τον κορωνοϊό την κράτησε στην πρώτη κατηγορία. Οπως και το 2019, πάλεψε για τη σωτηρία της. Τότε, είχε σωθεί στην J1 League, ενώ πέρυσι σώθηκε εξωαγωνιστικά. Δεν αποκλείεται φέτος να υποβιβαστεί, καθώς θα είναι η τρίτη και… φαρμακερή, παίζοντας με τη φωτιά τα τελευταία δύο χρόνια.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αλλαγή υπήρξε στον πάγκο της, με τον Τακάσι Κιγιάμα να αποχωρεί και να αφήνει τη θέση του στον Μακότο Τεγκουραμόρι. Εχει εμπειρία ο νέος προπονητής, καθώς στο παρελθόν έχει περάσει και από τον πάγκο της Εθνικής Ιαπωνίας.

ΡΟΣΤΕΡ: Εχει στόχο να αποφύγει τον υποβιβασμό και έκανε αλλαγές στο ρόστερ της. Από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποκτήθηκε ο επιθετικός Τακούμα Νισιμούρα, από τη Γιοκοχάμα για την ίδια θέση ο Μιναγκάβα. Από τη δεύτερη κατηγορίας της Πορτογαλίας και τη Βιζέλα ήρθε ο Γκανέζος εξτρέμ Εμάνουελ Οτι, ενώ ο αριστερός μπακ Ακιγιάμα άφησε τη Ναγκόγια για να ενισχύσει το αριστερό άκρο της άμυνας της Σεντάι. Υπήρξαν και αποχωρήσεις βέβαια, με τον Βραζιλιάνο αριστερό μπακ, Παρά, να επιστρέφει στην πατρίδα του για την Μποταφόγκο. Στη Ματσουμότο ανήκει τόσο ο δεξιός μπακ Χαμασάκι, όσο 23χρονος στόπερ Τοκίντα. Στην Οϊτα Τρίνιτα θα αγωνίζεται πλέον ο φορ Ναγκασάβα, ενώ ο 34χρονος γκολκίπερ Σέκι αποχώρησε για τη Γιαμακούτσι.

ΣΙΜΙΖΟΥ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: ΙΑΙ Νιχοντάιρα (20.339), Σιζουόκα

ΤΙΤΛΟΙ:

1 Λιγκ Καπ

1 Κύπελλο

1 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Μόνο τυχερή θα πρέπει να νιώθει, καθώς ισοβάθμησε με τη Σεντάι στους 28 βαθμούς, καταλαμβάνοντας τη 16η θέση της βαθμολογίας. Επαιξε με τη φωτιά, όπως άλλωστε και το 2019, όταν γλίτωσε στο… τσακ τον υποβιβασμό. Είχε καλή επίθεση στο πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας 48 τέρματα, αλλά με 70 γκολ παθητικό δεν μπορούσε να έχει απαιτήσεις.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της, με τη διοίκηση της Σιμίζου να αφήνει τις τύχες της ομάδας στον Ισπανό Μιγκέλ Ανχελ Λοτίνα, πρώην προπονητή της Τσερέζο Οσάκα.

ΡΟΣΤΕΡ: Ο Μιγκέλ Ανχελ Λοτίνα έφερε σημαντική ενίσχυση στην ομάδα. Από τη Σάντα Κλάρα αποκτήθηκε ο Βραζιλιάνος φορ Τιάγκο και δανεικός από την Πορτιμονένσε ο τερματοφύλακας Γκόντα. Ο βασικός μπακ της Τσερέζο Οσάκα, Καταγιάμα, θα αγωνίζεται πλέον στη Σιμίζου, ενώ από τη Γιοκοχάμα αποκτήθηκε ο δεξιός μέσος Νακαγιάμα. Ακόμη, ο Ματέους Περέιρα, Βραζιλιάνος αριστερός μπακ, άφησε τη Βραζιλία και την Κοριτίμπα με προορισμό την Ιαπωνία, ενώ οι Σουζούκι και Χάρα άφησαν τις Οϊτα και Τόσου για να καλύψουν τις θέσεις των στόπερ της Σιμίζου. Αποχώρησε ο βασικός φορ Ντανγκντά, όπως και ο αριστερός μπακ Κανάι, ο οποίος πήγε στη Βέντφορετ Κόφου. Οι Βραζιλιάνοι Ντούτρα και Βόλπι έμειναν ελεύθεροι, ενώ ο 36χρονος φορ Τέζε από τη Βόρεια Κορέα πήγε στη Ματσίντα.

ΟΥΡΑΒΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Σαϊτάμα (63.700), Σαϊτάμα

ΤΙΤΛΟΙ:

1 Πρωτάθλημα

3 Κύπελλα

2 Λιγκ Καπ

1 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Ακριβώς στη μέση της βαθμολογίας τερμάτισε στο περσινό πρωτάθλημα η Ουράβα, καθώς έμεινε στην 10η θέση με 46 βαθμούς. Γενικώς τα τελευταία χρόνια έχει σκαμπανεβάσματα. Το 2018 τερμάτισε στην 5η θέση, αλλά έφτασε και ως την 14η θέση το 2019.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μετά από 178 αγώνες στον πάγκο της Τοκουσίμα, ο Ρικάρντο Ροντρίγκες αποχώρησε και ανέλαβε την Ουράβα, ευελπιστώντας να σταθεροποιήσει την ομάδα από τη 10η θέση και πάνω. Σίγουρα έχει εμπειρία από την Ιαπωνία, αλλά με την Τοκουσίμα βρισκόταν στην J2 League.

ΡΟΣΤΕΡ: Στο μεταγραφικό παζάρι κινήθηκε περισσότερο σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, με εξαίρεση τον 33χρονο δεξιό μπακ Ντάιγο Νίσι από τη Βισσέλ Κόμπε. Αποκτήθηκε επίσης ο 24χρονος επιθετικός Γιόσιο Κοϊζούμι. Οι υπόλοιπες μεταγραφές αφορούν νέους παίκτες, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στις αποχωρήσεις. Ο Βραζιλιάνος Λεονάρντο έβαλε στα ταμεία της ομάδας 2 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της μεταγραφής του στην κινεζική Λούνενγκ. Ο έμπειρος εξτρέμ Κουέντεν Μαρτίνους θα αγωνίζεται πλέον με τη φανέλα της Σεντάι, ενώ ο κομβικός μέσος Αόκι θα αγωνίζεται στην Τόκιο. Ενας άλλος κεντρικός μέσος, εξίσου σημαντικός, ο Ναγκασάβα, αποχώρησε με προορισμό τη Ναγκόγια, ενώ έληξε και δεν ανανεώθηκε ο δανεισμός του Εβερτον από την Πόρτο. Περισσότερο αποδυναμώθηκε η Ουράβα παρά ενισχύθηκε στο μεταγραφικό παζάρι.

ΤΟΣΟΥ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Εκιμάε (24.130), Τόσου

ΤΙΤΛΟΙ:

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Την 13η θέση κατέλαβε στο περσινό πρωτάθλημα η Τόσου, έχοντας μαξιλαράκι ασφαλείας από τη ζώνη του υποβιβασμού. Μπορεί εντέλει καμία ομάδα να μην υποβιβάστηκε, αλλά είχε το… κεφάλι της ήσυχο. Δύο θέσεις ψηλότερα από το πρωτάθλημα του 2019, όπου είχε τερματίσει στην 15η θέση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Παραμένει από το 2019 ο ΒορειοΚορεάτης Κιμ Μιουνγκ στον πάγκο της, δίχως όμως να έχει την οικονομική ευχέρεια για μεγάλες αλλαγές στο σύνολο του.

ΡΟΣΤΕΡ: Αλλαξαν πολλά στο ρόστερ, δεν βελτιώθηκε όμως ποιοτικά. Ο Νιγηριανός εξτρέμ Οφοέντου αποκτήθηκε ως ελεύθερος, ενώ ήρθε και ο Κενυάτης επιθετικός Ντούνγκα από την Αλβανία και τη Βλαζνία. Σημαντική η προσθήκη του πρώην τερματοφύλακα της Γιοκοχάμα Μαρίνος, Παρκ Ιλ-Γκίου, ενώ από την ίδια ομάδα αποκτήθηκε και ο εξτρέμ Σέντο. Ο Σακάι από την Ομίγια θα ενισχύσει το δεξί άκρο της άμυνας και ο Σιμακάβα το κέντρο της Τόσου από την Οϊτα Τρίνιτα. Υπήρξαν πολλές σημαντικές αποχωρήσεις, όπως αυτή του 31χρονου επιθετικού Καναζάκι, που πήγε στη Ναγκόγια. Ο 28χρονος φορ Τιάγκο Αλβες θα αγωνίζεται πλέον με τη φανέλα της Γκάμπα Οσάκα, ενώ ο βασικός κεντρικός μέσος, Χαρακάβα, πήρε μεταγραφή για την Τσερέζο. Αποχώρησε και ο δεξιός οπισθοφύλακας Μορισίτα με προορισμό τη Ναγκόγια, ενώ έληξε ο δανεισμός του Ουρουγουανού επιθετικού Ρένζο Λόπες. Δύσκολη χρονιά αναμένεται για την Τόσου.

ΣΟΝΑΝ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Σόναν BMW (18.500), Χιρατσούκα

ΤΙΤΛΟΙ:

1 Λιγκ Καπ

1 Κύπελλο

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Στην τελευταία θέση τερμάτισε πέρυσι, απολαμβάνοντας την παραμονή της βέβαια λόγω του κορωνοϊού. Σε διαφορετική περίπτωση θα αγωνιζόταν ήδη στην J2 League της Ιαπωνίας, ενώ και το 2019 γλίτωσε στο… τσακ τον υποβιβασμό, καθώς τότε σώθηκε στα μπαράζ και στα παιχνίδια με την Τοκουσίμα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Παρότι πέρυσι τερμάτισε στην τελευταία θέση, ο Μπιν Ουκισίμα παραμένει στην τεχνική ηγεσία της για μία ακόμα χρονιά, καθώς βρίσκεται στη Σόναν από το 2019.

ΡΟΣΤΕΡ: Διαφοροποιήθηκε το ρόστερ της σε σχέση με πέρυσι. Αποκτήθηκε ο 27χρονος εξτρέμ Ουέλινκτον με δανεισμό από την Πορτιμονένσε, ενώ και ο 32χρονος νεοαποκτηθείς φορ από την Μποταφόγκο έχει το ίδιο όνομα, δηλαδή Ουέλινκτον. Αμφότεροι θα ενισχύσουν την επίθεση της Σόναν, ενώ ως δανεικός ήρθε από την Κασίμα ο 24χρονος χαφ Νάγκο. Από την ίδια ομάδα αποκτήθηκε και ο αριστερός μπακ Γιαμαμότο. Από την J2 και την Γιαγκαμάτα αποκτήθηκε και ο χαφ Νακαμούρα, ο οποίος έρχεται από γεμάτη σεζόν. Με προορισμό τη Ματσουμότο αποχώρησε ο φορ Σουζούκι, ενώ ο στόπερ Σάκα μεταπήδησε στην Οϊτα Τρίνιτα. Εληξε ο δανεισμός του Μαγουατάρι από την Καβασάκι, δανεικός δόθηκε ο 22χρονος μεσοεπιθετικός Σάιτο στη Ρούμπιν Καζάν, ενώ ο εκ των βασικών Ματσούντα προτίμησε την J2 και την Κιότο Σάνγκα.

ΚΑΣΙΒΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Σάνκιο Φροντίερ (15.900), Κασίβα

ΤΙΤΛΟΙ:

2 Πρωταθλήματα

3 Κύπελλα

1 Σούπερ Καπ

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Στην πρώτη χρονιά της μετά την επιστροφή στα «σαλόνια» της J1, η Κασίβα κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση της κατάταξης, έχοντας στο ρόστερ της τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, τον Κενυάτη Ολούνγκα. Δυστυχώς για εκείνη δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα της, αλλά στα εκτός κατάφερε και πήρε 10 νίκες σε 17 αγώνες, έχοντας παράλληλα 3 ισοπαλίες και 4 ήττες.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Με τον Νελσίνιο Μπατίστα συνεχίζει στον πάγκο της, καθώς ο Βραζιλιάνος την επανέφερε στη πρώτη κατηγορία της Ιαπωνίας και κατευθείαν στην 7η θέση. Γνωρίζει το ρόστερ της ομάδας και την προπονεί ήδη για 3η χρονιά.

ΡΟΣΤΕΡ: Πολλές αλλαγές και ηχηρή αποχώρηση, καθώς ο πρώτος σκόρερ της, ο Κενυάτης Ολούνγκα, αποχώρησε για την Αλ Ντουχαΐλ έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ο τερματοφύλακας Νακαμούρα αποχώρησε για την Πορτιμονένσε, ενώ ο χαφ Κομπαγιάσι προτίμησε την J2 και την Ισιχάρα Τσίμπα. Με προορισμό τη Χιροσίμα αποχώρησε και ο Βραζιλιάνος Ζούνιορ Σάντος, ενώ ο ανασταλτικός μέσος Τεζούκα θα αγωνίζεται με τη Γιοκοχάμα. Στις προσθήκες σίγουρα ξεχωρίζει η απόκτηση του επιθετικού Πέδρο Ραούλ από την Μποταφόγκο, ενώ εξίσου σημαντική προσθήκη είναι και αυτή του μέσου Ντόντι από τη Φλουμινένσε. Ο εξτρέμ Σινοζούκα άφησε την Ομίγια για την Κασίβα, ενώ αποκτήθηκε και ο Σιχάσι από τη Σεντάι για το χώρο του κέντρου. Αποκτήθηκε και ο 22χρονος Βραζιλιάνος Ροντρίγκο από τη Ρεντ Μπουλ Μπραγκαντίνο, αυξάνοντας την ποιότητά της.

ΓΙΟΚΟΧΑΜΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Νιπάτσου Μιτσουζάβα (15.440), Καναγκάβα

ΤΙΤΛΟΙ:

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Δεύτερη σερί χρονιά η φετινή στην πρώτη κατηγορία, ενώ στην περσινή επιστροφή της στα «σαλόνια» τερμάτισε στην 15η θέση της κατάταξης. Ιστορική η επιστροφή της μετά από 13 χρόνια, κινδύνευσε, αλλά εντέλει σώθηκε.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Τακαχίρο Σιμοτάιρα συνεχίζει για 3η σερί χρονιά στον πάγκο της, έχοντας ανεβάσει στην πρώτη χρονιά του τη Γιοκοχάμα στην πρώτη κατηγορία. Μεγάλη η εμπειρία του Ιάπωνα προπονητή και στόχος του να γίνει πιο ανταγωνιστικό το σύνολο του.

ΡΟΣΤΕΡ: Υπήρξαν προσθήκες και αποχωρήσεις. Σίγουρα ξεχωρίζει η απόκτηση του χαφ Τεζούκα από την Κασίβα, αλλά και του Τακαχάσι από την Τόσου. Σημαντική η προσθήκη του έμπειρου φορ Ιτο από την Κασίμα, ενώ στην ίδια θέση θα συνεισφέρει άλλος ένας πολύπειρος ποδοσφαιριστής, ερχόμενος από την Γκάμπα Οσάκα. Ο Γουατανάμπε θα βοηθήσει στη θέση του φορ, ενώ αποκτήθηκε και ο 28χρονος δεξιός εξτρέμ Ογκάβα από τη Βισσέλ Κόμπε. Σημαντική η απώλεια του νεαρού μεσοεπιθετικού Σάιτο, ο οποίος πήρε μεταγραφή για το Βέλγιο και τη Λόμελ, φέρνοντας «ζεστά» 2 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ανανεώθηκε ο δανεισμός του χαφ Σουγκιμότο από τη Γιοκοχάμα Μαρίνος, ο σημαντικός αριστερός μπακ Σίτσι αποχώρησε για τη νεοφώτιστη Αβίσπα Φουκουόκα. Οι φορ Τοσίμα και Μιναγκάβα αποχώρησαν για τις Ματσουμότο και Σεντάι, αντίστοιχα, δίχως να αποτελούν μεγάλες απώλειες, καθώς οι αντικαταστάτες τους αποτελούν σαφώς ποιοτικότερες μονάδες.

 

ΤΟΚΟΥΣΙΜΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Ναρούτο Οτσούκα Στάντιουμ (19.637), Τοκουσίμα

ΤΙΤΛΟΙ:

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Κατακτώντας την πρώτη θέση στην J2 League της Ιαπωνίας πήρε την πολυπόθητη άνοδο στην J1, αλλά και τον τίτλο φυσικά της δεύτερης κατηγορίας. Μαζί με τη νεοφώτιστη Αβίσπα Φουκουόκα ήταν οι καλύτερες ομάδες της κατηγορίες και κέρδισε τον τίτλο στο νήμα, καθώς αμφότερες κέρδισαν 84 βαθμούς στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά η Τοκουσίμα πήρε τον τίτλο λόγω διαφοράς τερμάτων.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Επειτα από 178 αγώνες στον πάγκο της, ο Ρικάρντο Ροντρίγκες ανέβασε την Τοκουσίμα και αποχώρησε για την Ουράβα. Αντικαταστάτης του ένας παλιός γνώριμος στο ελληνικό κοινό, ο γνωστός για το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό, Ντάνι Πογιάτος.

ΡΟΣΤΕΡ: Παρότι προέρχεται από τη δεύτερη κατηγορία, δεν άλλαξε πολλά στο ρόστερ της. Αποκτήθηκε ο Βραζιλιάνος στόπερ Κάρλος Τζούνιορ από την Κρουζέιρο, ενώ πήρε και τον μεσοεπιθετικό Σουγκιμόρι από τη Ναγκόγια. Πολύ σημαντική η προσθήκη του 28χρονου μέσου Μπατόκιο από τη γαλλική Μπρεστ, ενώ δανεικός από την Καβασάκι αποκτήθηκε ο Μιγιασίρο. Οι μεσοεπιθετικοί Σιμάγια και Κιγιοτάκι αποχώρησαν, ενώ η Ματσουμότο απέκτησε και τον Ομοτεχάρα, πρώην παίκτη της Τοκουσίμα.

ΑΒΙΣΠΑ ΦΟΥΚΟΥΟΚΑ

ΕΔΡΑ – ΠΟΛΗ: Μπεστ Ντένκι Στάντιουμ (21.562), Χακάτα

ΤΙΤΛΟΙ:

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ: Εξίσου καλή χρονιά με την πρωταθλήτρια Τοκουσίμα. Νεοφώτιστη η Αβίσπα στην J1, πέρυσι τερμάτισε στη δεύτερη θέση, έπειτα από ισοβαθμία στην κορυφή. Πλήρωσε το γεγονός πως πέτυχε λιγότερα γκολ από την πρωταθλήτρια, αλλά είχε καλύτερη άμυνα, δεχόμενη 4 γκολ λιγότερα, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως μακριά από την έδρα της μάζεψε 4 περισσότερους βαθμούς.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Πέρυσι την ανέλαβε, πέρυσι την ανέβασε και προφανώς συνεχίζει να βρίσκεται στον πάγκο της ο Ιάπωνας Σιγκετόσι Χασέμπε.

ΡΟΣΤΕΡ: Εκανε σημαντικές κινήσεις η νεοφώτιστη. Ο 31χρονος Βραζιλιάνος Κάι αποκτήθηκε από την πορτογαλική Μπελενένσες για να ενισχύσει τα χαφ, ενώ από την ολλανδική Ρόντα προέρχεται ο εξτρέμ Τζόρντι Κρουξ. Σημαντική κίνηση με τον 26χρονο φορ Μπρούνο Μέντες από την Ουρουγουάη και τη Μαλντονάδο, ενώ από την Κασίμα απέκτησε τον 27χρονο στόπερ Νάρα. Αμφότεροι ως δανεικοί. Ενίσχυσε τα δύο άκρα της άμυνας της, καθώς στα αριστερά προσέθεσε τον 27χρονο Σίτσι από τη Γιοκοχάμα και στα δεξιά τον 31χρονο Σουηδό Σάλμονσον από τη Χιροσίμα. Αποχώρησε για την Τενερίφη ο Ισπανός τερματοφύλακας Θεράντες, ενώ ο φορ Κίντο θα συνεχίσει στην J2 και τη Γιαγκαμάτα. Τον 29χρονο στόπερ Σινοχάρα έχασε επίσης, καθώς πήρε μεταγραφή για τη Ματσουμότο, ενώ ο σημαντικός και έμπειρος χαφ Σουζούκι θα συνεχίσει στην J3 και τη Φουτζιέντα.

Θάνος Κληματσούδας

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip