Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

23.12.20|09:32

Άγγελος Αναστασόπουλος Άγγελος Αναστασόπουλος

Νέα επιστολή των στοιχηματικών κατά της αλλαγής στο φόρο παίκτη

νέα-επιστολή-των-στοιχηματικών-κατά-τ-159801

Τροπολογία για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του φόρου παίκτη σε στοίχημα και τυχερά παιχνίδια κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Βάσει του σχεδίου της Κυβέρνησης, το αφορολόγητο ποσό πέφτει κατά πολύ, κάτι που έχει ως σκοπό την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Η υπό σύσταση Ένωση Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων Ελλάδας απέστειλε νέα επιστολή στον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας την απόσυρση της υπό ψήφιση τροπολογίας, ενώ προτείνει και εναλλακτικά μέτρα για αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από στοίχημα και διαδικτυακό τζόγο.

 

 

Με βάση όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, το αφορολόγητο ποσό κέρδους είναι αρκετά υψηλό, αφού ορίζεται στα 100 ευρώ όχι ανά δελτίο, αλλά ανά πονταρισμένη στήλη. Για να το πούμε πιο απλά, από τη στιγμή που η κοστολόγηση της στήλης είναι 0,10 ευρώ, αν ο παίκτης ποντάρει ένα ευρώ, θα έχει παίξει δέκα στήλες, άρα για να φορολογηθεί θα πρέπει να κερδίσει 100 ευρώ ανά στήλη, δηλαδή 1.000 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση θα του παρακρατηθεί το 15% των κερδών. Αν δε τα κέρδη ξεπεράσουν τα 500 ευρώ ανά στήλη, το ποσοστό της παρακράτησης ανεβαίνει στο 20%.

Αυτό που προβλέπει η νέα τροπολογία (που εντάχθηκε σε ένα μη σχετιζόμενο νομοσχέδιο, κάτι που πάντως είναι συνήθης πρακτική στη Βουλή) είναι η μείωση της ποσόστωσης, αλλά και ο υπολογισμός του φόρου ανά δελτίο και όχι ανά στήλη. Δηλαδή κάθε κερδισμένο δελτίο 100 ευρώ και άνω θα φορολογείται με 2,5%, το ποσοστό θα ανεβαίνει στο 5% πάνω από τα 200 ευρώ, ενώ θα φτάνει το 7,5% για δελτία που κερδίζουν 500 ευρώ ή περισσότερα.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση εικάζει πως τα έσοδα του Δημοσίου από το φόρο παίκτη θα ανέβουν από τα 28 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, στα 70 ή ακόμα και 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια για αναθεώρηση της φορολογίας. Το ίδιο πρακτικά σχέδιο είχε παρουσιάσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όμως τελικά έκανε πίσω.

 

 

Αυτή η κίνηση βρίσκει αντίθετους τόσο τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, όσο και τις διαδικτυακές στοιχηματικές. 

Στην Ομοσπονδία Πρακτόρων επικρατεί ανησυχία πως η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της φορολογίας θα δημιουργήσει πρόβλημα στον κλάδο των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών. Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι το παιχνίδι στο πρακτορείο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανακύκλωση κερδών και η συγκεκριμένη φορολογία θα εξανεμίσει γρήγορα τα πονταρίσματα, κάτι που μπορεί να στρέψει τους παίκτες στον αφορολόγητο παράνομο τζόγο.

Η υπό σύσταση Ένωση Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων Ελλάδας, στην οποία συμμετέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες νόμιμες στοιχηματικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα, είχε εξ αρχής δηλώσει την αντίθεσή της στο πλάνο της κυβέρνησης. Πριν ακόμα κατατεθεί η τροπολογία, είχε στείλει επιστολή, με την οποία εξηγούσε ότι αυτή η μείωση στο ποσό του αφορολογητου θα φέρει μεν περισσότερα έσοδα στο κράτος από την άμεση φορολογία, όμως το πρόσημο θα καταλήξει να είναι αρνητικό. Πρώτον, πολλοί παίκτες θα στραφούν στον παράνομο τζόγο, ενώ επίσης θα μειωθεί το ποσό που πληρώνουν οι ίδιες οι στοιχηματικές στο Δημόσιο με τη μορφή φόρου. Σημειωτέον, το 2019 τα συνολικά έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη φορολογία στα τυχερά παιχνίδια έφτασε τα 700 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόλις το 4% προερχόταν από το φόρο παίκτη. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι σε αυτό το ποσό των 700 εκατομμυρίων δεν συμπεριλαμβάνεται η φορολογία των επίγειων καζίνο, τα οποία λειτουργούν κάτω από διαφορετικό νομικό πλαίσιο.

Πλέον, μετά και την επίσημη κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, οι νόμιμοι πάροχοι online τυχερών παιχνιδιών έστειλαν νέα επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Επικρατείας). Με αυτήν επαναλαμβάνουν πως η τροποποίηση του φόρου παίκτη «θα προκαλέσει σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών και κατά συνέπεια των εσόδων του δημοσίου από τον φόρο του 35% (σ.σ. φορολογία που πληρώνουν οι ίδιες οι στοιχηματικές)».

Επιπρόσθετα οι στοιχηματικές θεωρούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους, πως «ο νέος τρόπος φορολόγησης των κερδών των παικτών θα δημιουργήσει σοβαρό αντικίνητρο σε μεγάλο αριθμό παικτών, οι οποίοι για να αποφύγουν την φορολόγηση των κερδών τους, θα επιλέξουν την παράνομη/μη αδειοδοτημένη αγορά».

Προτείνουν λοιπόν να παραμείνει ως έχει ο τρόπος υπολογισμού και τα ποσοστά φορολόγησης των κερδών των παικτών και τα επιθυμητά έσοδα να προέλθουν από εναλλακτικά αναπτυξιακά σχέδια, ιδιαίτερα με έκδοση νέων αδειών «για παίγνια που έως σήμερα δεν προσφέρονται στο διαδίκτυο που θα δημιουργήσουν νέες αγορές και συνεπακόλουθα αύξηση των εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο».

 

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip