Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

22.07.20|09:23

Στέφανος Κλιάφας Στέφανος Κλιάφας

Αφιέρωμα Κίνας 2020: Επιστρέφει ο «ασθενής μηδέν»

αφιέρωμα-κίνας-2020-επιστρέφει-ο-ασθενή-168648

Τον Δεκέμβριο του 2019 η Κίνα έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη. Οχι, δεν ήταν κάποιο επεισόδιο της εμπορικής κόντρας με την Αμερική, αλλά ένας νέος, ιδιαίτερα επιθετικός ιός. Αυτός έμελλε να εξαπλωθεί ταχύτατα σε όλον τον κόσμο και να μας θυμίσει πως όσο κάνουμε εμείς σχέδια για το αύριο, κάποιος, ίσως, κάπου να γελάει. 

Το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, που συνήθως γίνεται θέμα λόγω των μεγάλων ποσών που δαπανώνται για μεταγραφές, ήταν το πρώτο που επηρεάστηκε από την επέλαση της πανδημίας, καθώς δεν ξεκίνησε ποτέ. Πλέον, τρεις ολόκληρους μήνες μετά την εισαγωγή του στην «εντατική», παίρνει εξιτήριο και επιστρέφει στο προσκήνιο. 

Οι κανόνες αυστηρότατοι. Για 70 ημέρες, οι αποστολές των ομάδων θα φιλοξενηθούν σε μία «φούσκα» όπως την ονομάζουν οι Κινέζοι, ή καλύτερα μια «σφραγισμένη» περιοχή από την οποία δεν θα μπαίνει και δεν θα βγαίνει κανένας. Επίσης, στο… φαγητό θα απαγορεύεται οτιδήποτε χοιρινό. Ηδη κάποιοι διαμαρτύρονται. Τέλος, οι κινήσεις τους και η κατάσταση της υγείας θα καταγράφονται υποχρεωτικά από μία εφαρμογή στο κινητό. Κανονικό Big Brother δηλαδή.

 

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Δυστυχώς για του λάτρεις του κινεζικού πρωταθλήματος, λόγω του κορωνοϊού, μεγάλες μεταγραφές δεν έγιναν, ενώ μερικοί από τους καλύτερους παίκτες της περσινής σεζόν δεν επέστρεψαν ποτέ (Ιγκάλο, Καράσκο). Πάντως, το «παράθυρο» κλείνει στις 29 Ιουλίου, ενώ θα ανοίξει ένα νέο και τον Σεπτέμβριο, όπου εκεί αναμένεται να δούμε μεγαλύτερη κινητικότητα, πάντα βέβαια σε σχέση με την πορεία του ιού στη χώρα…

Οι 16 ομάδες, 237 ημέρες από το τελευταίο ματς, ξεκινούν σε ένα ιδιαίτερο πρωτάθλημα, που αναμένεται άκρως εντυπωσιακό και, γιατί όχι, γεμάτο εκπλήξεις… 

Η δομή

Το φετινό πρωτάθλημα, λοιπόν, θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά οι 16 ομάδες έχουν χωριστεί σε δύο ομίλους, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στα γήπεδα 2 πόλεων (Νταλιάν και Σουζχού). Οι 4 πρώτες από καθέναν θα μονομαχήσουν για τον τίτλο (και το Τσάμπιονς Λιγκ), ενώ οι υπόλοιπες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Μόνο η τελευταία θα υποβιβαστεί φέτος απευθείας, ενώ η προτελευταία θα δώσει αγώνα διαβάθμισης με ομάδα της παρακάτω κατηγορίας. Τα παιχνίδια θα είναι διπλά, οπότε θα διεξαχθούν 14 αγωνιστικές. Στην περίπτωση που ομάδες τελειώσουν ισόβαθμες στην πρώτη φάση, το κριτήριο που καθορίζει την τελική κατάταξη είναι οι μεταξύ τους αγώνες.

Μέχρι εδώ όλα καλά, καθώς η ομοσπονδία έχει ανακοινώσει επίσημα μόνο το πρόγραμμα και τη δομή αυτής της πρώτης φάσης. Από εκεί και πέρα, το προσχέδιο λέει πως θα ακολουθήσουν διπλά νοκ άουτ παιχνίδια, που θα προκύψουν από τις διασταυρώσεις μεταξύ των ομάδων στους δύο ομίλους. Αποκλεισμοί δεν θα υπάρχουν, καθώς θα υπάρξουν ζευγαρώματα ώστε να έχουμε τελική κατάταξη και για τους 16 μονομάχους.

 

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Αλλαγές έχουμε και στον αριθμό των ξένων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε ομάδα. Σε σχέση με πέρσι, αυτός έχει αυξηθεί. Από τους έξι, λοιπόν, πήγαμε στους επτά. Σε κάθε παιχνίδι μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και πέντε στην αποστολή, ενώ  μέχρι τέσσερις μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό συνέβη ώστε οι ομάδες να μπορούν να ανταποκριθούν στο απαιτητικό fast track πρόγραμμα της σεζόν.

Σημαντικό: Στην περίπτωση που μια ομάδα δεν έχει στη διάθεσή της ξένους παίκτες (έχουν αποκλειστεί λόγω των περιορισμών του COVID-19), ο αντίπαλος οφείλει να χρησιμοποιήσει 2 λιγότερους από το επιτρεπόμενο όριο.

Επίσης, στον πάγκο θα κάθονται 12 ποδοσφαιριστές, ενώ όπως συνέβη στα περισσότερα πρωταθλήματα, έτσι και εδώ θα επιτρέπονται 5 αλλαγές.

Οι ξένοι διαιτητές τη φετινή σεζόν μάς τελείωσαν, ενώ αποχαιρέτησε και ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ο Αγγλος ανέλαβε τις τύχες της ελληνικής διαιτησίας. 

Η CSL είναι ένα πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων. Στην πρώτη βρίσκονται τρεις ομάδες που διεκδικούν τα τελευταία χρόνια το πρωτάθλημα. Οι “μνηστήρες” με λίγα λόγια. Ακολουθούν δύο πολύ καλές και «δυνατές», ομάδες που τα τελευταία χρόνια παλεύουν να μπουν σφήνα στην τριάδα, ενώ παράλληλα απέχουν από τις… «άλλες». Αυτές οι «άλλες» δεν έχουν τρομακτικές διαφορές μεταξύ τους και τη μια σεζόν έχουν τα πάνω τους, ενώ την άλλη τα κάτω τους. Δύσκολα αλλάζει το status μεταξύ τους. Τέλος, κλείνουμε πάντα με την υποκατηγορία με τις «καινούριες», που είναι κάθε χρόνο το new entry στη Σούπερ Λιγκ.

Οι μνηστήρες

ΚΟΥΑΝΓΚΤΣΟΟΥ ΕΒ.

Πέρσι: 1η | 23-3-4 | 68-24

KINA KINGBET

Επέστρεψε στο θρόνο της μετά την παρένθεση της Σαγκάη ΣΙΠΓ το 2018. Αυτό ήταν το ένατο πρωτάθλημα τα τελευταία δέκα χρόνια, με τους ανθρώπους της διοίκησης να δηλώνουν πως τη φετινή σεζόν ο στόχος δεν είναι μόνο η κορυφή της Κίνας, αλλά και αυτή της Ασίας, μέσω του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Το πρωτάθλημα ουσιαστικά κερδήθηκε μακριά από την έδρα της, όπου είχε εξαιρετικό ρεκόρ. Η Εβεργκράντε έκανε 13 διπλά σε 15 εκτός έδρας αγώνες. Αυτό το γεγονός της επέτρεψε να καλύψει τις πολλές εντός έδρας «ανορθογραφίες» της. Ο Καναβάρο, παρά την έντονη κριτική και αμφισβήτηση που δέχθηκε, δεν έχασε τη θέση του στον προπονητικό θώκο, ενώ θα συνεχίσει στο «τιμόνι» και σε αυτή την παράξενη χρονιά. 

Ηχηρές μεταγραφές δεν έγιναν. Παρ’ όλα αυτά, από την ώρα που διαθέτει την τριάδα των Παουλίνιο, Ταλίσκα και Ελκεσον (πλέον Αϊ Κάσεν) δεν έχει να φοβάται τίποτα. Οι δύο πρώτοι βέβαια δεν θα είναι διαθέσιμοι στα πρώτα παιχνίδια της ομάδας…

Οι ξένοι: Παουλίνιο, Ταλίσκα, Παρκ Γι Σου, Φερνάντο, Αλοΐσιο και Ελκεσον. 

Εκτίμηση: 1-2

ΓΚΟΥΟΑΝ ΠΕΚ.

Πέρσι: 2η | 23-1-6 | 60-26

Η τελευταία φορά που πανηγύρισε τον τίτλο ήταν το 2009. Εκτοτε, το καλύτερο που κατάφερε ήταν δύο φορές να τερματίσει στη δεύτερη θέση. Η μία πέρσι, όπου έφτασε πολύ κοντά στην πηγή, ωστόσο πάλι δεν ήπιε νερό. Τιμητικό βέβαια το γεγονός πως πήγε τη μάχη του τίτλου μέχρι το τέλος.

Ξεκίνησε με 10 σερί νίκες, ενώ είδε και τον πολλά υποσχόμενο Γιουνίνγκ να κάνει πράγματα και θαύματα. Από εκεί και πέρα, τον Αύγουστο ο τραυματισμός του Τζόναθαν Βιέρα έφερε την κατάρρευση των «πράσινων». Ο Μπακαμπού λοιδωρήθηκε από την κερκίδα και λίγο αργότερα, ο Σμιντ αντικαταστάθηκε από τον Γάλλο Ζενεσιό. Προς το τέλος και αφού πέρασε από σαράντα κύματα, έμεινε στη μάχη, παίζοντας παράλληλα ωραίο ποδόσφαιρο, εντούτοις η εντός έδρας ήττα από τη ΣΙΠΓ πέντε στροφές πριν το φινάλε ήταν καθοριστική.  

Ο στόχος και πάλι δεν είναι άλλος από την κορυφή. Ο Ζενεσιό πήρε την ομάδα από την αρχή, ενώ ο Βιέρα έχει επιστρέψει δυνατότερος. Αν μη τι άλλο, η Γκουοάν αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη, η οποία θα «νοστιμίσει» τη μάχη της κορυφής.  

Οι ξένοι: Ρενάτο Αουγκούστο, Φερνάντο, Μπακαμπού, Βιέρα, Κιμ Μιν Γιάε και Αλαν Καρβάλιο (πλέον Α Λαν).

Εκτίμηση: 2-4

 

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

ΣΑΝΓΚΑΙ ΣΙΠΓ

Πέρσι: 3η | 20-6-4 | 62-26

Ξεκίνησε πέρσι τη σεζόν ως πρωταθλήτρια. Βέβαια, δίχως τον μεγάλο της σκόρερ, τον Γου Λέι, ο οποίος άφησε την Κίνα για τα μάτια της Εσπανιόλ και το ευρωπαϊκό όνειρο. Η διοίκηση αποφάσισε να μην τον αντικαταστήσει και να πορευτεί με την ομάδα που σήκωσε το 2018 το τρόπαιο. Μέσα στη σεζόν τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν, καθώς από τη μία η αποχώρηση του Ελκεσον για την Εβεργκράντε και από την άλλη τα προβλήματα με τον Χουλκ την άφησαν δίχως επιθετικές λύσεις. 

Ο Αρναούτοβιτς που ήρθε αργότερα δυσκολεύτηκε να καλύψει τα κενά. Τα ρεπορτάζ βέβαια αναφέρουν πως ο Αυστριακός είναι σε εξαιρετική κατάσταση και φέτος αναμένεται να μας εκπλήξει. Ανεβασμένος είναι και ο Χουλκ, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα φύγει από την Κίνα με την ολοκλήρωση της σεζόν.  

Με τον Βίτορ Περέιρα στον πάγκο της παραμένει πάντα μια υπολογίσιμη δύναμη. Πέρσι η ΣΙΠΓ μπερδεύτηκε από μόνη της, δίχως να γνωρίζει το πώς θα διατηρηθεί στην κορυφή και με έναν Οσκαρ να παλεύει μόνος. Τα πράγματα φέτος θα είναι διαφορετικά. Η προετοιμασία -σε σχέση με πολλές άλλες ομάδες- δεν είχε προβλήματα, με τη ΣΙΠΓ να είναι έτοιμη για το comeback.   

Οι ξένοι: Αρναούτοβιτς, Χουλκ, Ρικάρντο Λόπεζ, Οσκαρ και Αχμέντοφ. 

Εκτίμηση: 1-3

 

Οι “δυνατοί”

ΤΖΙΑΝΓΚΣΟΥ Σ.

Πέρσι: 4η | 15-8-7 | 60-41

Από τις ομάδες που άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις την περσινή χρονιά. Ο Ρουμάνος Ολαρόγιου οργάνωσε το πλάνο, ενώ οι Τεϊσέιρα και Εντερ ήταν οι εκφραστές του. Παρά τη σταθερότητα που έδειξε, τα αμυντικά της προβλήματα δεν της επέτρεψαν να διεκδικήσει μια θέση για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.  

Φέτος οι αλλαγές ήταν ελάχιστες. Είχαμε υποστολή σημαίας για τον Σονγκ, ο οποίος έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε σε 16 συνεχόμενες σεζόν στην πρώτη κατηγορία. Στα θετικά η προσθήκη του πολυεργαλείου από την Αλαβές, ονόματι Μουμπάρακ Ουακάσο. Αυτός αναμένεται να δώσει λύσεις στο χώρο της μεσαίας γραμμής και να βοηθήσει την ομάδα του για το βήμα παραπάνω.

Η Σουνίνγκ έχει όλα τα φόντα ώστε να καταφέρει αυτή τη χρονιά να μπει σφήνα στην τριάδα. Ο Ρουμάνος άργησε να επιστρέψει για την προετοιμασία, ωστόσο η ομάδα είναι σχετικά ίδια με πέρσι και την περιμένουμε δυνατή από την αρχή.

Οι ξένοι: Μιράντα, Τεϊσέιρα, Σαντίνι, Ουακάσο και Εντερ. 

Εκτίμηση: 3-6

ΣΑΝΤΟΝΓΚ Λ.

Πέρσι: 5η | 15-6-9 | 55-35

Η ομάδα του Λι Ξιαοπένγκ. Ο Κινέζος τεχνικός έβαλε την υπογραφή του στο δημιούργημα της Λουνένγκ και έφτασε μια ανάσα και από το -δικό- του όνειρο. Να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας της χώρας του. Κάποια σειρά από ατυχή αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την απώλεια του Κυπέλλου στον τελικό με τη Σενχουά, του στέρησαν τη δυνατότητα. 

Η Λουνένγκ, από την πλευρά της, είχε ως κορυφαίους τους Γκρατσιάνο Πελέ και Φελαϊνί, οι οποίοι βέβαια δεν της έδωσαν την ευκαιρία να τερματίσει σε κάποια από τις τρεις προνομιούχες θέσεις -όπως το 2018- που προσφέρουν εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. 

Το ρόστερ φέτος δεν έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την τελευταία σεζόν. Σημαντική μπορεί να θεωρηθεί η προσθήκη -την τελευταία στιγμή- του Λεονάρντο από την Τιανχάι. Ο Βραζιλιάνος (πρώην άσος της ΑΕΚ) με την πλούσια εμπειρία στα ασιατικά πρωταθλήματα μπορεί να δώσει μπόλικες επιθετικές λύσεις. Το ερωτηματικό λοιπόν και φέτος είναι εάν η ομάδα καταφέρει να μπει σφήνα στην ισχυρή τριάδα. 

Οι ξένοι: Φελαϊνί, Γκουέδες, Λεονάρντο, Κάνταρ, Γκρατσιάνο Πελέ και Μόιζες.

Εκτίμηση: 2-5    

 

Οι άλλοι

ΓΟΥΧΑΝ ΖΑΛ

Πέρσι: 6η | 12-8-10 | 41-41

Αναμφισβήτητα, η έκπληξη της περσινής σεζόν. Συστήθηκε ως νεοφώτιστη και παρέδωσε μαθήματα οργανωμένου ποδοσφαίρου. Οχι, δεν είχε στις τάξεις της τον μεγάλο και λαμπρό αστέρα που την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στην έκτη θέση. Ηταν η ΟΜΑΔΑ του Λι Τιε, ο οποίος ως επιβράβευση κέρδισε και τη θέση του Ομοσπονδιακού τεχνικού της Κίνας. Οσοι παρακολουθήσατε άλλωστε και τις αναλύσεις της μέσα από τις σελίδες της Kingbet, συχνά πυκνά θα διαβάζατε τους «ύμνους» προς το πρόσωπό του.

Λι Τιε φέτος δεν υπάρχει και αυτό είναι πρόβλημα. Αντικαταστάτης του θα είναι ο 53χρονος Γκονζάλες, ο οποίος έχει περάσει από την Κίνα ως ποδοσφαιριστής, αλλά και ως  προπονητής. Αλλαξε ο τεχνικός, αλλά δεν άλλαξαν οι παίκτες. Μένει να δούμε αν η ομάδα καταφέρει να έχει αντίστοιχη πορεία από την περσινή. Δύσκολο… 

Οι ξένοι: Μπαπτιστάο, Ράφαελ Σίλβα, Κουασί, Νιαορέ, Καρίσο.

Εκτίμηση: 7-11

 

ΤΙΑΝΤΖΙΝ Τ.

Πέρσι: 7η | 12-5-13 | 43-45

Δεν ξεκίνησε πέρσι πολύ καλά τη σεζόν. Η γκρίνια μπόλικη προς το πρόσωπο του Γερμανού, Ούλι Στίλικε, ο οποίος ξόδευε τα εκατομμύρια της διοίκησης δίχως φειδώ. Εφερε στην ομάδα τον Βάγκνερ, ο οποίος στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος δεν έκανε απολύτως τίποτα…

Η συνέχεια βέβαια για την Τιαντζίν ήταν διαφορετική. Ο Γερμανός φορ πήρε μπρος και οδήγησε την ομάδα του αρκετά ψηλότερα, απ’ ό,τι περίμενε και ο πιο αισιόδοξος φίλος της. Από εκεί και πέρα, αυτός είχε στο πλευρό του τον Ατσεμπόνγκ, αλλά και τον Τζόναθαν. Ο τελευταίος, παρά τους τραυματισμούς του, σημείωσε 13 τέρματα σε 22 αγώνες.  

Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής προέκυψε με τον Σάντρο Βάγκνερ, ο οποίος αρνείται να επιστρέψει στην Κίνα, ενώ παράλληλα ζητεί τη λύση του συμβολαίου του.

Με ή χωρίς τον Βάγκνερ, ο Στίλικε θα προσπαθήσει να οδηγήσει την ΤΕΝΤΑ σε μια αντίστοιχη και αξιοπρεπή πορεία, όπως αυτή της τελευταίας χρονιάς. Το ζήτημα είναι αν μπορεί, καθώς υπάρχουν «τρύπες» στο ρόστερ…

Οι ξένοι: Τζόναθαν, Μπαστιάνς, Βάγκνερ(;) και Ατσεμπόνγκ.

Εκτίμηση: 7-11

ΧΕΝΑΝ ΤΖΙΑΝΓΕ    

Πέρσι: 8η | 11-8-11 | 41-46

Εξαιρετική η σεζόν για τη Χενάν, η οποία τερμάτισε αρκετά ψηλότερα απ’ ό,τι όλοι περίμεναν. Η δουλειά που έκανε ο Μπαοσάν ήταν φανταστική και αυτό αποτυπώθηκε στο γήπεδο. 

Ο Κινέζος τεχνικός, λίγες μέρες νωρίτερα, παραιτήθηκε για προσωπικούς, όπως είπε, λόγους. Βέβαια, η διοίκηση πρότεινε μεγάλες μειώσεις μισθών στο τεχνικό επιτελείο, οι οποίες δεν θα άγγιζαν τους ποδοσφαιριστές. Αυτό φάνηκε να ενόχλησε τον Μπαοσάν, με αποτέλεσμα να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση. Προσωρινά, το πόστο έχει αναλάβει ο άπειρος Γιανγκ Τζι. 

Φοβερή η δουλειά των Ιβο και Καράνγκα, οι οποίοι είχαν άξιο συμπαραστάτη τους τον Οάντζα. Αυτοί κάλυψαν επάξια το κενό του Ντουράδο, που παρά τις προσδοκίες δεν κατάφερε κάτι το ιδιαίτερο, ενώ άφησε την ομάδα στη μέση της σεζόν.  

Οι ξένοι: Ντουράδο, Ιβο, Καράνγκα, Μπασόνγκ και Οάντζα. 

Εκτίμηση: 8-12

 

ΝΤΑΛΙΑΝ ΠΡΟ.

Πέρσι: 9η | 10-8-12 | 44-51

Και εγένετο Νταλιάν Προ. Μετά την Πρωτοχρονιά και τον COVID-19 ήρθε και η βόμβα της Wanda Group, που ήθελε να αποχωρήσει από τη διαχείριση της ομάδας. Αυτό θα προκαλούσε μια σειρά από προβλήματα, ωστόσο -για καλή της τύχη- λίγο αργότερα το ζήτημα διευθετήθηκε.  

Αίσθηση πέρσι προκάλεσε η επιλογή της διοίκησης να δώσει τα κλειδιά της ομάδας στον Ράφα Μπενίτεθ. Αν μη τι άλλο, η είδηση έπαιξε σε όλα τα Media του πλανήτη. Ο σχεδιασμός θέλει την Νταλιάν να κατακτά την κορυφή, όχι μόνο της Κίνας, αλλά και της Ασίας. Η μεταγραφή του Χάμσικ έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, μέλημα είναι η παραγωγή ταλέντων και η τροφοδότηση της αγοράς. 

Φέτος ο έμπειρος Ισπανός προπονητής θα πορευθεί δίχως τον Καράσκο, ο οποίος διαπρέπει με την Ατλέτικο. Ο Μπενίτεθ από τα φιλικά έδειξε πως θα εμπιστευτεί αρκετούς νέους παίκτες, κάτι που το ανέφερε σε μια πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Πάντως, με την εικόνα της στα φιλικά προετοιμασίας, αλλά και τις τελευταίες κινήσεις, δείχνει πως δύσκολα θα κάνει και φέτος το «μπαμ». 

Οι ξένοι: Μπόατενγκ, Χάμσικ, Ντάνιελσον, Λάρσον και Ροντόν.

Εκτίμηση:  5-9

ΤΣ. ΛΙΦΑΝ

Πέρσι: 10η | 9-9-12 | 36-47

Το 2018 ο Τζόρντι Κρόιφ ανέλαβε την ομάδα με μοναδικό στόχο τη σωτηρία της. Ο Ολλανδός τεχνικός κατάφερε να πετύχει το στόχο με σχετική ευκολία. Πέρσι την ανέβασε ένα επίπεδο, αφού την έχτισε με τον δικό του τρόπο. Ο Ολλανδός, έχοντας ένα εξαιρετικό τεχνικό τιμ δίπλα του, κατάφερε σπουδαία πράγματα μέσα στη σεζόν.

Το συμβόλαιο με την ομάδα έληξε και η Εθνική του Ισημερινού ήρθε και άνοιξε νέα προοπτική στην καριέρα του. Να την οδηγήσει στο Π.Κ. του 2022. Αυτός δέχθηκε και η Λιφάν πλέον είναι αναγκασμένη να πορευτεί με τον 61χρονο Κορεάτη Τσανγκ, ο οποίος έχει περάσει και στο παρελθόν από τον πάγκο της.

Σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ δεν έγιναν ούτε εδώ, με τους Κάρντεκ, Αντριάν και Φερναντίνιο να αναλαμβάνουν και φέτος ηγετικό ρόλο. 

Οι ξένοι: Σιρίνο, Φερναντίνιο, Κάρντεκ, Μαρσίνιο και Αντριάν.

Εκτίμηση: 9-13

ΧΕΜΠΕΪ ΤΣΑΪΝΑ

Πέρσι: 11η | 9-6-15 | 37-55

Παρά τις υψηλές προσδοκίες βολεύτηκε με την 11η θέση, ενώ για αρκετό καιρό ήταν «μπλεγμένη» στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα. Ο Λαβέτσι κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, με τη Χεμπέι να ψάχνει στο πρόσωπο του Μαρκάο τον ηγέτη στην επίθεση. Ο Βραζιλιάνος που διέπρεψε στην Κ1 της Κορέας άργησε να πάρει μπροστά, με αποτέλεσμα η ομάδα του να μείνει πίσω. Εκτός από τον Λαβέτσι, αποχαιρέτησε και ο «ογκόλιθος» Μασεράνο.

Κινήθηκε έξυπνα τις τελευταίες μέρες και ενέταξε στο δυναμικό της τον Γκουλάρτ από την Εβεργκράντε. Η ομάδα ουσιαστικά αναζητά έναν φορ, ο οποίος θα πλησιάζει την αποτελεσματικότητα, αλλά και το τσαγανό του Αργεντινού γκολεαδόρ.

Ο Μαρκάο με τον περσινό της ηγέτη, Ελ Κααμπί, δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στην Κίνα, γεγονός το οποίο θα παίξει το ρόλο του τουλάχιστον στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. 

Οι ξένοι: Τουράι, Μεμίσεβιτς, Μαρκάο, Παουλίνιο, Ελ Κααμπί και Γκουλάρτ.

Εκτίμηση: 10-14

 

 

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

 

ΚΟΥΑΝΓΚΤΣΟΟΥ ΡΦ    

Πέρσι: 12η | 9-5-16 | 54-72

Το ανέκδοτο της περσινής χρονιάς ήταν αναμφισβήτητα η άμυνα της ΡΦ. Τα 72 γκολ παθητικό ήταν το χειρότερο, ενώ ακολούθησε η προβληματική Ρενέ με 65, η οποία υποβιβάστηκε. Ο «άμοιρος» Ζάχαβι με τα γκολ του πάλευε μάταια να επουλώσει αυτή την πληγή. Ο Ισραηλινός επιθετικός αναδείχθηκε μάλιστα πρώτος σκόρερ στη σεζόν με 29 γκολ. Ο δεύτερος Παουλίνιο είχε 19…

Η ΡΦ γύρισε σελίδα στην ιστορία της, καθώς ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς αποχαιρέτησε, μετά από 5 χρόνια παρουσίας, όντας ο προπονητής με το μεγαλύτερο σερί στον πάγκο μιας ομάδας της CSL. Τη θέση του πήρε ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ, στην πρώτη του προπονητική δουλειά μακριά από την Ολλανδία. 

Η αποστολή του είναι αρκετά δύσκολη, καθώς εκτός από τα προβλήματα στην άμυνα, επιθετικά, το σχέδιο ήταν ένα: «Η μπάλα στον Ζάχαβι και ξέρει αυτός…». Μπόλικες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Η διοίκηση ζήτησε από τον Φαν Μπρόνκχορστ να ενσωματώσει τουλάχιστον στο 1/3 της ομάδας νέους παίκτες, οι οποίοι προέρχονται από τα φυτώρια. Πράγμα βέβαια που ταιριάζει με τη φιλοσοφία του Ολλανδού. 

Η προσπάθειά της τις πρώτες αγωνιστικές θα γίνει δίχως τους Τόσιτς και Σαμπά, που δεν έχουν επιστρέψει. Πάντως, στα φιλικά έδειξε «φρεσκάδα». Η αλήθεια είναι πως στη ΡΦ γίνεται δουλίτσα και πιθανότατα να τα πάει πολύ καλύτερα σε σχέση πέρσι… 

Οι ξένοι: Ντεμπελέ, Ρενατίνιο, Σαμπά, Ζάχαβι και Τόσιτς

Εκτίμηση: 9-13

ΣΑΝΧΑΙ ΣΕΝΧΟΥΑ    

Πέρσι: 13η | 8-6-16 | 43-57

Αρκετά περίεργη η περσινή σεζόν για τη Σενχουά. Ξεκίνησε τη χρονιά έχοντας στον πάγκο της τον Κίκε Φλόρες. Η ομάδα από τη Σαγκάη πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, όταν αποφάσισε να αλλάξει προπονητή. 

Κάπου εκεί, με την έλευση του Κορεάτη Τσόι στον πάγκο της, τις μεταγραφές του Ελ Σαραουί και του Κιμ Σιν Γουκ, αλλά και το φορμάρισμα και την… επιστροφή από το Κόπα Αφρικα του Ιγκάλο, έκανε στροφή 180 μοιρών.

Αφού έσωσε τη χρονιά, έδωσε το βάρος στο Κύπελλο, με αποτέλεσμα να τερματίσει αρκετά χαμηλά σε σχέση με αυτό που μπορούσε. Βέβαια, το τρόπαιο πήγε στη Σαγκάη, με αποτέλεσμα την πρόκρισή της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο COVID-19 κράτησε τον Ιγκάλο στην Αγγλία, με τον Νιγηριανό τελικά να μην επιστρέφει. Οι μεταγραφές που έγιναν ήταν αρκετές, ωστόσο όλες αφορούσαν ποδοσφαιριστές μεγάλης ηλικίας. Πιο πρόσφατη αυτή του 33χρονου Χανκάο από την Εβεργκάντε. Αυτός ήταν ο ένατος παίκτης άνω των 30 που αποκτήθηκε. 

Οι ξένοι: Μμπιά, Μορένο, Ελ Σαράουι, Κιμ Σιν Γουκ και Ομπαφέμι Μάρτινς. 

Εκτίμηση: Ερωτηματικό της σεζόν

 

 

 

ΣΕΝΖΧΕΝ

Πέρσι: 15η | 4-9-17 | 31-57

Εμεινε στην κατηγορία από σπόντα. Την περσινή σεζόν τερμάτισε προτελευταία και σε θέση που οδηγεί στη Για Λιγκ. Ωστόσο, χάρη στη διάλυση της Τιανχάι κατάφερε και κράτησε τη θέση της στην κατηγορία.

Στο τιμόνι παρέμεινε ο Ντοναντόνι, ο οποίος στην… τελική δεν προσέφερε τίποτε το ιδιαίτερο στην ομάδα. Ανέλαβε με αποκλειστικό στόχο να τη σώσει -αγωνιστικά-, δίχως επιτυχία, αφού έκανε μόλις μια νίκη στα 10 τελευταία ματς. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση του εμπιστεύτηκε φέτος τα κλειδιά, ώστε να χτίσει την ομάδα όπως αυτός επιθυμεί.

Την Παρασκευή ανακοίνωσε 14 νέους παίκτες, με τους περισσότερους να προέρχονται από την Τιανχάι που διαλύθηκε. Στόχος της και φέτος είναι η αποφυγή του υποβιβασμού. Με την εικόνα που είχε πέρσι με τον Ιταλό, οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες.

Οι ξένοι: Τζεμαϊλί, Σέλναες, Πρεσιάδο, Μπιφουμά και Μάρι. 

Εκτίμηση: 13-16

Οι «καινούριες» 

ΚΙΝΓΚΤΑΟ ΧΟΥΑΝΓΚΧΑΪ

Πέρσι: 1η Β’ | 17-6-7  59-36

Μετράει μόλις 8 χρόνια ζωής. Το Χουανγκχάι αναφέρεται στη φαρμακευτική εταιρία που έχει ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών. Τα λεφτά που πέφτουν είναι πολλά, καθώς πέρσι πείστηκε ο μεγάλος Γιάγια Τουρέ να φορέσει τη φανέλα της, και να προσφέρει τεράστια βοήθεια για την άνοδο (να θυμίσουμε πως παλαιότερα ο ίδιος είχε κράξει παίκτες για την επιλογή τους να παίξουν στην Κίνα).

Στόχος της στην παρθενική της σεζόν είναι η εύκολη εξασφάλιση της παραμονής, με τον τζένεραλ μάνατζερ, Σαν Ντι να δηλώνει πως θέλει η ομάδα να καθιερωθεί στους μεγάλους της Κίνας. 

Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, Μανουέλ Λίγιο, μετά την κατάκτηση του τίτλου αποχώρησε από τον πάγκο της, για να καθίσει στο πλευρό του Γκουαρντιόλα στον πάγκο της Σίτι. Κανείς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τέτοια πρόταση. Τα ηνία πλέον πήγαν στον Ισπανό Οσκαρ Σεσπέδες.

Κινήθηκε έντονα στο μεταγραφικό παζάρι, όπου προσέθεσε 14 νέους παίκτες στο ρόστερ της. Μεταξύ αυτών, ο Γάλλος πλάγιος επιθετικός, Αλεσαντρίνι, αλλά και ο πρώην κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού, Βούκοβιτς. Παράλληλα, διατήρησε στο δυναμικό της και τον Κλέβερσον που ήταν εκ των ηγετών της την περασμένη σεζόν. Με τα τωρινά δεδομένα, μπορεί να καταφέρει τους στόχους της. 

Οι ξένοι: Κλέβερσον, Μινάλα, Αλεσαντρίνι και Βούκοβιτς

Εκτίμηση: 13-16

 

ΣΙΓΙΑΖΟΥΑΝΓΚ

Πέρσι: 2η Β’ | 18-2-10 | 59-42

Ομάδα με «μικρή» ιστορία και η Σιγιαζουάνγκ, η οποία ιδρύθηκε το 2011. Βέβαια, έχει προλάβει να παίξει άλλες δύο σεζόν (2015 και 2016) στη μεγάλη κατηγορία. Υπό την καθοδήγηση του Ιρανού, Αφσίν Γκοτμπί θα προσπαθήσει φέτος να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Πάντως, η επιτυχία της ανόδου ουσιαστικά ήταν ένα απρόσμενο δώρο. Ναι μεν πήρε το ντέρμπι με ανατροπή από την Χενγκφένγκ, όταν το ήθελε, αλλά ο στόχος δεν θα είχε επιτευχθεί, εάν ή ίδια ομάδα την τελευταία αγωνιστική δεν έχανε από την αδιάφορη Μπαξί του Πεκίνου.

Τα δώρα πάντα είναι καλοδεχούμενα και πλέον η Σιγιαζουάνγκ θα αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, δίχως ωστόσο να εντυπωσιάσει με τις κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι. Πολύ πιθανό όλο αυτό να της κοστίσει και την παραμονή. 

Οι ξένοι: Ματέους, Μουρίκι, Ρόμουλο, Οσκαρ Μαριτού και Σουνζού

Εκτίμηση: 14-16

Extra tip: Οι προπονητές Μπενίτεθ (Νταλιάν Προ), Ολαρόγιου (Σουνίνγκ), Στίλικε (Τιαντζίν ΤΕΝΤΑ), Σεσπέδες (Κινγτκάο) και Ζενεσιό (Γκουοάν) είχαν καθυστερημένη άφιξη στην Κίνα, οπότε δεν έκαναν όλη την προετοιμασία δίπλα από τους παίκτες τους.

Στέφανος Κλιάφας

 

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip