Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

05.08.22|09:59

Θανάσης Κελαντώνης Θανάσης Κελαντώνης

Αφιέρωμα Α' Γερμανίας 2022-2023

αφιέρωμα-α-γερμανίας-2022-2023-157399

Η εθνική ομάδα της Γερμανίας ψάχνει κλασσικό επιθετικό περιοχής από το 2014 όταν και αποχώρησε ο Μίροσλαβ Κλόζε. Τώρα τον ψάχνουν και οι περισσότερες ομάδες της Α’ Γερμανίας, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 5 Αυγούστου.

Αντίο ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι από την Μπάγερν. Αντίο ο Ερλινγκ Χάαλαντ από την Ντόρτμουντ. Πρακτικά δίχως κλασσικό φορ παίζει και η Λειψία. Ο Αντρέ Σίλβα είναι… κοντός (σόρι Αντρέ) για να χαρακτηριστεί κλασσικός.

Το στιλ ποδοσφαίρου με τις μη σταθερές θέσεις των φορ κυριαρχεί στο σκεπτικό των ομάδων πρώτης γραμμής, ειδικά στην Μπάγερν και στη Λειψία. Η Ντόρτμουντ θα είναι υποχρεωμένη να το κάνει μέχρι να έχει διαθέσιμο τον Αλέ.

Νέα συγγνώμη τώρα προς τη Λέβερκουζεν που είναι η πιο «παραδοσιακή» ως προς την αρχική ενδεκάδα. Και φορ περιοχής έχει (Σικ) και δεδομένες ιεραρχίες στις άλλες θέσεις, αλλά δεν μας γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι ώστε να αμφισβητήσει τις προηγούμενες τρεις.

Θα μας πείτε, γιατί γεμίζουν το μάτι η Ντόρτμουντ και η Λειψία ώστε να πάρουν το πρωτάθλημα από την Μπάγερν. Η αλήθεια είναι πως όχι. Θα χρειαστεί να συμβούν αρκετά αναπάντεχα προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο.

Θα δούμε όμως ωραίο πρωτάθλημα και στην διεκδίκηση των ευρωπαϊκών εισιτηρίων και στην «ουρά» και στους… θαλάμους οξυγόνου. Η υπέρτατη μπούρδα που λέγεται Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κάνει το πρώτο τρίμηνο (και λίγο παραπάνω) της σεζόν εξοντωτικό σπριντ.

Δεν πλατιάζουμε άλλο. Πάμε στην ουσία, στις πρωταγωνίστριες και στο τι έκαναν στην καλοκαιρινή διακοπή με 7/18 ομάδες να παρουσιάζονται με νέο προπονητή.

Σύστημα Διεξαγωγής

Οι 18 ομάδες της Α’ Γερμανίας παίζουν δύο γύρους, σύνολο 34 παιχνίδια. Οι πρώτες τέσσερις της τελικής βαθμολογίας θα παίξουν στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Η πέμπτη παίρνει εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ, η έκτη για το Κόνφερενς Λιγκ και η Κυπελλούχος επίσης θα βρεθεί στο Γιουρόπα Λιγκ. Οι τελευταίες δύο ομάδες υποβιβάζονται στην δεύτερη κατηγορία. Η 16η παίζει παιχνίδια διαβάθμισης με την τρίτη στη βαθμολογία της δεύτερης κατηγορίας της Γερμανίας.

Οι δέκα καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θ. Από Σε
Ματάις ντε Λιχτ A Γιουβέντους Μπάγερν Μονάχου
Νίκλας Ζίλε A Μπάγερν Μονάχου Ντόρτμουντ
Ντάβιντ Ράουμ A Χόφενχαϊμ Λειψία
Ματίας Γκίντερ A Γκλάντμπαχ Φράιμπουργκ
Μάριο Γκέτσε M Αϊντχόφεν Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Ράιαν Χράφενμπερχ M Άγιαξ Μπάγερν Μονάχου
Γκρίσα Πρέμελ M Ουνιόν Βερολίνου Χόφενχαϊμ
Σαντιό Μανέ E Λίβερπουλ Μπάγερν Μονάχου
Σεμπαστιάν Αλέ E Άγιαξ Ντόρτμουντ
Καρίμ Αντεγέμι E Σάλτσμπουργκ Ντόρτμουντ

Μακροχρόνια Στοιχήματα

Θυμίζουμε ότι το βασικό κριτήριο στην επιλογή είναι το πόσο άλλαξαν οι ομάδες σε σχέση με το τέλος της περασμένης σεζόν.

Οι ομάδες που διατήρησαν τον βασικό κορμό τους, δεν έχασαν βασικά στελέχη και αρχίζουν τουλάχιστον από την ίδια βάση (πάντα στην θεωρία) δυναμικότητας ου μην και λίγο (ή καθαρά) καλύτερη είναι

Με βάση τα παραπάνω συνεπώς οι αποδόσεις μακροχρόνιων πονταρισμάτων που θεωρούμε ότι έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αξία αυτή τη στιγμή είναι οι παρακάτω.

Θεωρούμε πως Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Λειψία θα είναι στην τελική πρώτη τετράδα. Ετσι όπως είναι οι ομάδες αυτή τη στιγμή η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης μας πείθει περισσότερο από τη Λέβερκουζεν και τις άλλες ομάδες για το τέταρτο εισιτήριο προς το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Αναπόφευκτα και η απόδοση άνω του διπλασιασμού ώστε να τερματίσουν οι «Αετοί» πάνω από τη Βόλφσμπουργκ στην τελική βαθμολογία έχει ενδιαφέρον.

Το 18.00 που πληρώνει η Ουνιόν Βερολίνου για πλασάρισμα στην τελική εξάδα είναι υπερβολικό. Τη σταθερότητα και τη συνέπεια την έχει αποδείξει την περασμένη διετία. Ε, αν μείνει πίσω από ομάδα περισσότερο ποιοτική σε ατομική επίπεδο ή «ίδια» με εκείνη στο αγωνιστικό στιλ, ας το χάσουμε, δεν πειράζει.

Στον υποβιβασμό οι ομάδες που θεωρούμε πως έχουν ή μπορούν να έχουν… συμμετοχή είναι η Αουγκσμπουργκ, η Χέρτα Βερολίνου, οι δύο νεοφερμένες (Σάλκε, Βέρντερ Βρέμης) και εξαιτίας μικρού μπάτζετ η Μπόχουμ. Το «πακέτο» έμψυχου δυναμικού που διαθέτει η Αουγκσμπουργκ μας πείθει λιγότερο.

Στους σκόρερ η αποχώρηση των Λεβαντόβσκι, Χάαλαντ έφερε τον Πάτρικ Σικ της Λέβερκουζεν ως πρώτο φαβορί. Πάμε λίγο πιο πίσω εμείς, στο 11.00 του Σερζ Γκνάμπρι. Τζογαδόρικο και δύσκολο καθώς το σκοράρισμα στην Μπάγερν αναμένεται να μοιραστεί, σκεφτήκαμε και το 8.00 του Ενκουνκού της Λειψίας, αλλά αποφασίσαμε να ρίξουμε τη ζαριά μας στον Γκνάμπρι.

Απελευθερωμένος πλέον από τα θέματα του συμβολαίου που τον «ζόρισαν» την περασμένη σεζόν, μπορεί και να κάνει τίποτα… παπάδες απέναντι σε «αδύναμες» αντιπάλους.

Στοίχημα Απόδοση
Στην πρώτη τετράδα: Άιντραχτ Φρ. 4.25 (Betshop)
Στην πρώτη εξάδα: Ουνιόν Βερ. 18.00 (Novibet)
Πρώτος σκόρερ: Γκνάμπρι (Μπάγερν) 11.00 (Novibet)
Under 12,5 γκολ Αντρέ Σίλβα (Λειψία) 1.87 (Stoiximan)
Άιντραχτ vs Βόλφσμπουργκ: Άιντραχτ 2.15 (Stoiximan)
Να υποβιβαστεί: Αουγκσμπουργκ 2.10 (Bet365)

Ομάδες

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Το τέλος της περασμένης σεζόν την βρήκε γεμάτη από ερωτήματα. Καλούνταν να δώσει απαντήσεις σε κάθε τομέα. Διοικητικά, αγωνιστικά, για τον προπονητή της, να αναζητήσει το τι πήγε στραβά. Πήρε το πρωτάθλημα αλλά η εικόνα της δεν ήταν πειστική, ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ματάις Ντε Λιχτ (κεντρικός αμυντικός, Γιουβέντους), Νουσαϊρ Μαζραουϊ (δεξιός μπακ, Αγιαξ), Ράιαν Χράφενμπερχ (χαφ, Αγιαξ), Γιόναταν Ασπ (χαφ, Μίντιλαντ), Μανουέλ Πιζάνο (επιθετικός, Γιουβέντους), Σαντιό Μανέ (επιθετικός, Λίβερπουλ), Ματίς Τελ (επιθετικός, Ρεν).

Γύρισαν: Αντριαν Φάιν (αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού στην Ντινάμο Δρέσδης), Τζόσουα Ζίρκζεϊ (επιθετικός, τέλος δανεισμού στην Αντερλεχτ).

Εφυγαν: Κρίστιαν Φριχτλ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Αούστρια Βιέννης), Ρον-Τόρμπεν Χόφμαν (τερματοφύλακας, δανεικός πέρσι στη Σάντερλαντ, Αϊντραχτ Μπράουνσβαϊχ), Νίκλας Ζίλε (βασικός κεντρικός αμυντικός, Ντόρτμουντ), Λαρς Λούκας Μάι (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Βέρντερ Βρέμης, Λουγκάνο), Κρις Ρίτσαρντς (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Χόφενχαϊμ, Κρίσταλ Πάλας), Μαρκ Ρόκα (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, Λιντς), Κορεντέν Τολισό (αναπληρωματικός χαφ, Λιόν), Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (βασικός επιθετικός, Μπαρτσελόνα), Μαλίκ Τίλμαν (αναπληρωματικός επιθετικός, δανεικός στη Ρέιντζερς), Φίετε Αρπ (επιθετικός, δανεικός πέρσι στη Χόλσταϊν Κιέλου, Χόλσταϊν Κιέλου).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Ο πρόεδρος Όλιβερ Καν ήταν ξεκάθαρος στις αρχές του Ιουλίου: «Θέλουμε να έχουμε ένα ρόστερ ικανό να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ». ΟΚ, το έχει. Δεν είναι τέλειο, προφανώς και δεν υπάρχει κλασσικός φορ περιοχής υψηλής κλάσης μετά την πώληση του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, αλλά όλα τα άλλα στην θεωρία υπάρχουν.

Σημειώνουμε επίσης ότι το επόμενο καλοκαίρι πρόκειται να αποκτηθεί ο Χάρι Κέιν από την Τότεναμ (σύμφωνα με όσα ισχύουν ως τώρα τουλάχιστον) για την διαδοχή του Λεβαντόβσκι, αλλά σε αυτή τη σεζόν όλο το βάρος πέφτει στον Νάγκελζμαν.

Αξιοσημείωτο βεβαίως ότι στην Μπάγερν θεωρούν πως απέκτησαν το «next big thing» για την θέση του κεντρικού φορ. Προσωπικά δεν έχουμε εικόνα του 17χρονου Τελ, αλλά τα 28,5 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησαν οι Βαυαροί ώστε να τον αγοράσουν από τη Ρεν είναι αν μη τι άλλο ένα αξιοσέβαστο ποσό.

Στην θεωρία της τακτικής που προτιμά ο Νάγκελζμαν το να μην υπάρχει κλασσικός φορ περιοχής στην ενδεκάδα δεν είναι πρόβλημα και η προσθήκη του Μανέ την κάνει (την τακτική) ακόμα πιο ευέλικτη και απρόβλεπτη. Το πρόβλημα θα είναι αν η τακτική του αποδειχτεί μη λειτουργική ή αν προτιμάτε, όχι τόσο λειτουργική όσο πρέπει. Πού; Μα φυσικά στην αμυντική λειτουργία.

Τι μας μοιάζει να λείπει, όχι από το ρόστερ αλλά από το αγωνιστικό σκεπτικό, αυτή τη στιγμή; Ενας αμυντικός χαφ που θα βλέπει τη γραμμή της μεσαίας γραμμής και θα σταματάει. Ούτε ο Κίμιχ φρενάρει, ούτε ο Ζάμπιτσερ, να δούμε και τον Χράφενμπερχ. Αν καταφέρουν οι Βαυαροί να «φρενάρουν» το εξάρι τους ώστε να… κρατάει τα μπόσικα πίσω θεωρούμε πως η κατάσταση αμυντικά θα βελτιωθεί.

Δεν είναι βλέπετε μόνο θέμα της αμυντικής τετράδας η επίδοση στα μετόπισθεν. Παίζουν ρόλο και οι αμυντικοί μέσοι σε αυτό. Ναι, δαπανήθηκαν 67 εκατομμύρια ευρώ (συν μπόνους) ώστε να έρθει ο ντε Λιχτ με την ελπίδα να αποδειχτεί ως ο καθοδηγητής της άμυνας, αλλά πιο πολύ μας απασχολούν οι αμυντικοί χαφ.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 8 Ιουλίου.

21.07: DC United – Μπάγερν Μονάχου 2-6

24.07: Μπάγερν Μονάχου – Μάντσεστερ Σίτι 0-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Στο σοβαρό φιλικό της περιοδείας στις Η.Π.Α. η δημιουργία έλειψε πολύ. Μόνο ο Κομάν προσπαθούσε να κάνει κάτι «έξυπνο» ή ουσιαστικό απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Γκνάμπρι, ο Σανέ και ο Μίλερ έμειναν στα «ρηχά».

Από τους νεοφερμένους οι Μανέ, Χράφενμπερχ δείχνουν να «κουμπώνουν» άμεσα, χωρίς να χρειάζονται χρόνο προσαρμογής, ο Μαζραουϊ όμως όχι. Πολλές ατέλειες φέρεται να έχει το παιχνίδι του, ειδικά οι μεταβιβάσεις στο επιθετικό κομμάτι. Ο Ντε Λιχτ αποκτήθηκε πιο αργά ώστε να γίνει κρίση αυτή τη στιγμή.

Το σκεπτικό του Νάγκελζμαν είναι πως τα γκολ που χάθηκαν από την πώληση του Λεβαντόβσκι «πρέπει» να μοιραστούν σε άλλους, περισσότερους ποδοσφαιριστές. Το αν θα λειτουργήσει αυτό και στην πράξη θα το μάθουμε στην πορεία. Στο Σούπερ Καπ με τη Λειψία λειτούργησε.

Για τη Γερμανία δεν το συζητάμε. Αν είναι στα φυσιολογικά της θα είναι ξανά πρωταθλήτρια. Για το Τσάμπιονς Λιγκ βλέπουμε (αν θα φρενάρουν οι αμυντικοί χαφ).

ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Ούτε την περασμένη σεζόν ανακαλύψαμε την Αμερική μαζί της. Πάλι δεν διέθετε μέταλλο και σταθερότητα ώστε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Ο Μάρκο Ρόζε δεν μας έπεισε επίσης στην πρώτη σεζόν του στην τεχνική ηγεσία. Δεν είδαμε βελτίωση σε κάποιον τομέα. Κάτι σαν μία από τα ίδια. Ομάδα ικανή να σαρώσει οποιονδήποτε και να ηττηθεί από οποιονδήποτε. ΟΚ, πιο συχνά συμβαίνει το πρώτο, αλλά και πάλι. Δεν αρκεί.

Οι διοικούντες την μάλλον σκέφτονταν παρόμοια. Μία εβδομάδα μετά τη λήξη των υποχρεώσεων της περασμένης σεζόν ανακοίνωσαν την απομάκρυνση του Μάρκο Ρόζε. Ο Εντίν Τέρζιτς πήρε τα ηνία, όπως έπρεπε να είχε κάνει και μετά το τέλος της περιόδου 2020-2021.

Τότε ως υπηρεσιακός προπονητής είχε οδηγήσει την Ντόρτμουντ στην κατάκτηση του Κυπέλλου, μας έδειχνε πως την πηγαίνει μπροστά, αλλά οι διοικούντες είχαν αποφασίσει να ποντάρουν στον Μάρκο Ρόζε. Τώρα, έναν χρόνο μετά, επιχειρούν να διορθώσουν αυτό που αποδείχτηκε ως λάθος.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Μάρσελ Λότκα (τερματοφύλακας, Χέρτα Βερολίνου), Αλεξάντερ Μάιερ (τερματοφύλακας, Γιάν Ρέγκενσμπουργκ), Νίκλας Ζίλε (κεντρικός αμυντικός, Μπάγερν Μονάχου), Νίκο Σλότερμπεκ (κεντρικός αμυντικός, Φράιμπουργκ), Λίον Σέμικ (μπακ, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Σαλίχ Εζτσάν (αμυντικός χαφ, Κολωνία), Τζέιντεν Μπρααφ (ακραίος μεσοεπιθετικός, Μάντσεστερ Σίτι U23), Γκεκτάν Γκιρπίζ (επιθετικός χαφ, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Τζέιμι Μπάινοκ-Γκίτενς (ακραίος μεσοεπιθετικός, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Καρίμ Αντεγέμι (επιθετικός, Σάλτσμπουργκ), Σεμπαστιάν Αλέ (επιθετικός, Αγιαξ).

Έφυγαν: Μάρβιν Χιτς (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Βασιλεία), Ρόμαν Μπίρκι (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Σεντ Λούις), Νταν-Αξελ Ζαγκαντού (ενίοτε βασικός κεντρικός αμυντικός, ελεύθερος), Μάριν Πόνγκρατσιτς (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού από τη Βόλφσμπουργκ), Μάρσελ Σμέλτσερ (αναπληρωματικός αριστερός μπακ, τέλος καριέρας), Αξελ Βίτσελ (συχνά βασικός αμυντικός χαφ, Ατλέτικο Μαδρίτης), Ρεϊνίερ (αναπληρωματικός επιθετικός χαφ, τέλος δανεισμού από τη Ρεάλ Μαδρίτης), Ερλινγκ Χάαλαντ (βασικός επιθετικός, Μάντσεστερ Σίτι), Στέφαν Τίγκεζ (αναπληρωματικός επιθετικός, Κολωνία).

Ντόρτμουντ

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Οι προσθήκες των Ζίλε, Σλότερμπεκ για το κέντρο άμυνας μπορούν να αποδειχτούν ως αναβάθμιση και να «απεξαρτήσουν» την Ντόρτμουντ από τον Χούμελζ. Θα μείνει όμως υγιής ο πρώτος; Θα έχει συνέχεια στην εξέλιξή του ο δεύτερος; Στην εθνική Γερμανίας έκανε μερικές «γκέλες» που στοίχισαν. Εχει δουλίτσα να κάνει στον τομέα της πείρας.

Ο Εζτσάν είναι ένας καλός «σκύλος» για τα αμυντικά χαφ και περιμένουμε να αποδειχτεί πολύ χρήσιμος, ο Αντεγέμι είναι ένας καλός περιφερειακός επιθετικός στο στιλ του Μάλεν που ήδη υπήρχε και το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή η θέση του επιθετικού περιοχής.

Η μεγάλη επένδυση με τον Αλέ, μία αγορά που θα μπορούσε να ανεβάσει την Ντόρτμουντ επίπεδο δεν θα αποδώσει καρπούς για αρκετούς μήνες. Το πρόβλημα υγείας του Γάλλου φορ υποχρεώνει την Μπορούσια να σκέφτεται αν πρέπει να κάνει κι άλλη αγορά φορ ή αν θα επιχειρήσει να καμουφλάρει το κενό μέχρι να γυρίσει με το καλό ο Αλέ.

Αυτή τη στιγμή η τάση είναι πως το πρώτο, σε λογική πάμε και βλέπουμε. Αν τα ψεύτικα εννιάρια και ο Μουκοκό, ο μόνος καθαρός φορ περιοχής που υπάρχει διαθέσιμος, καταφέρουν να αποδειχτούν αρκετοί στις υποχρεώσεις του Αυγούστου έχει καλώς. Αν παρατηρηθεί έλλειψη ποιότητας στη θέση τότε περιμένουμε αγορά επιθετικού κορυφής στη λήξη των μεταγραφών. Εστω και ως υπηρεσιακή λύση με συμβόλαιο έτους.

Η άλλη θέση της ενδεκάδας της που θα τη θέλαμε λίγο πιο ποιοτική είναι εκείνη του αριστερού μπακ. Ο Γκερέιρο είναι συχνά ασυνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα. Λεπτομέρεια θα μας πείτε. ΟΚ. Λεπτομέρεια. Ενα, δυο ματς όμως μπορεί να τα στοιχίσει.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Εναρξη προετοιμασίας: 27 Ιουνίου.

03.07: Λίνερ – Ντόρτμουντ 1-3

09.07: Ντινάμο Δρέσδης – Ντόρτμουντ 0-2

14.07: Φερλ – Ντόρτμουντ 0-5

18.07: Ντόρτμουντ – Βαλένθια 1-3

22.07: Ντόρτμουντ – Βιγιαρεάλ 0-2

30.07: Ντόρτμουντ – Αντάλιασπορ 1-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Ο αρχικός ενθουσιασμός του «πακέτου» νέους προπονητής/νέοι ποδοσφαιριστές καταστράφηκε από το πρόβλημα υγείας του Σεμπαστιάν Αλέ. Οκτώ μέρες πριν από το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές έπρεπε να διαχειριστούν ένα πολύ σοβαρό ανθρώπινο πρόβλημα και να επιχειρήσουν να δώσουν συνέχεια στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Αν πετύχει η… διαχείριση η Ντόρτμουντ θα είναι άνετα στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας αλλά δίχως τον Αλέ δεν περιμένουμε πως θα αμφισβητήσει την Μπάγερν.

ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ

Διάνα πέτυχε το περασμένο καλοκαίρι με την επιλογή του Χεράρδο Σεοάνε. Μας άρεσε πολύ η πρώτη της σεζόν μαζί του διότι ήξερε τι θέλει να κάνει στο γήπεδο. Είτε έπαιζε με επιθετικό σκεπτικό (εις βάρος της άμυνας μερικές φορές) είτε πιο μαζεμένα όταν της προέκυψαν απουσίες, είχε συνοχή, σχέδιο, οργάνωση. Δεν είχε βεβαίως ποδοσφαιριστές με ισχυρή προσωπικότητα ώστε να πάει πιο ψηλά, αλλά τον στόχο της τον πέτυχε.

Το ρόστερ με το οποίο τελείωσε την προηγούμενη σεζόν ήταν καλό για την πρώτη τετράδα στη Γερμανία και για ευρωπαϊκή πορεία ως ενός σημείο, αλλά κάθε ομάδα θέλει να πάει παραπάνω.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Τζόσουα Εζε (κεντρικός αμυντικός, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Ανταμ Χλόζεκ (ακραίος μεσοεπιθετικός, Σπάρτα Πράγας)

Γύρισαν: Αϊμάν Αζίλ (χαφ, τέλος δανεισμού στη Βάαλβαϊκ), Ναντιέμ Αμίρι (χαφ, τέλος δανεισμού στην Τζένοα), Γιάνικ Σλέσερ (ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στη Νυρεμβέργη ΙΙ), Γιοέλ Πογιανπάλο (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Ρίζεσπορ).

Έφυγαν: Λέναρτ Γκριλ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, δανεικός στην Ουνιόν Βερολίνου), Σαντίκ Φοφανά (κεντρικός αμυντικός, δανεικός στη Νυρεμβέργη), Μίτσελ Βάιζερ (δεξιός μπακ, δανεικός πέρσι στη Βέρντερ Βρέμης, Βέρντερ Βρέμης), Γιούλιαν Μπάουμγκαρτλινγκερ (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, ελεύθερος), Λούκας Αλάριο (αναπληρωματικός επιθετικός, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Το βλέπετε και μόνοι σας συνεπώς. Δεν έκανε. Θα ξεκινήσει τη σεζόν πρακτικά με το ρόστερ με το οποίο τελείωσε την προηγούμενη. Θεωρητικό κέρδος η ομοιογένεια, αλλά πώς να πάει καλύτερα; Ειδικά στερούμενη τον Φλόριαν Βιρτς για μερικούς μήνες ακόμα.

Ο αποκλεισμός από την Ελφερζμπεργκ στο Κύπελλο ήταν ένα πρώτο δυνατό καμπανάκι. Μπορούν οι ίδιοι ποδοσφαιριστές να βρουν κίνητρο και να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους; Μπορούν να έχουν εξέλιξη, να γίνουν καλύτεροι ώστε και το σύνολο να τα πάει καλύτερα; Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι εφικτό δίχως μια, δυο καλές προσθήκες αύξησης των επιλογών.

[novibet_desktop keimeno_etaireias=”Αμέτρητα ειδικά στοιχήματα σε όλα τα αθλήματα” width=”100%”]

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 27 Ιουνίου.

09.07: Λέβερκουζεν – Ντούισμπουργκ 6-1

17.07: Λέβερκουζεν – Παναθηναϊκός 0-0

21.07: Ουντινέζε – Λέβερκουζεν 1-2

Η ΕΙΚΟΝΑ

Η Μπάγερ είναι συνεπώς ομάδα που μας μοιάζει να έχει ως ταβάνι την τέταρτη θέση της βαθμολογίας και εξαιτίας της μη ενίσχυσης της να μας φαντάζει πιο πιθανό να καταλήξει ένα, δύο σκαλοπάτια πιο χαμηλά παρά να πάει προς τα πάνω.

ΛΕΙΨΙΑ

Ο Ντομένικο Τεντέσκο την ανέλαβε στα μέσα της περασμένης σεζόν και διόρθωσε τις ανορθογραφίες του Τζέσι Μαρς. Την έφτασε τέταρτη (Τσάμπιονς Λιγκ), την πήγε στον ημιτελικό του Γιουρόπα Λιγκ (αποτυχία ο αποκλεισμός από τη Ρέιντζερς βέβαια) και στον κατάκτηση του Κυπέλλου απέναντι στη Φράιμπουργκ.

Ο νεαρός προπονητής κινήθηκε με βάση τη λογική, αξιοποίησε το βάθος του ρόστερ και η κύρια αδυναμία που πρέπει να λύσει είναι οι αποστολές απέναντι σε ομάδες που κλείνονται. Τις πιο πολλές αποτυχίες της απέναντι σε τέτοιες αντιπάλους τις είχαν οι «ταύροι» στο αγωνιστικό πεντάμηνο της θητείας του.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Γιάνις Μπάσβιχ (τερματοφύλακας, Χεράκλες), Ντάβιντ Ράουμ (αριστερός μπακ, Χόφενχαϊμ), Ξαβέρ Σλάγκερ (αμυντικός χαφ, Βόλφσμπουργκ).

Γύρισαν: Ιλαϊς Μορίμπα (χαφ, τέλος δανεισμού στη Βαλένθια), Γιόσα Βος (επιθετικός χαφ, τέλος δανεισμού στη Χάλεσερ), Αντεμόλα Λουκμάν (ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στη Λέστερ), Αλεξάντερ Σέρλοθ (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Ρεάλ Σοσιεδάδ).

Έφυγαν: Τιμ Σράιμπερ (τερματοφύλακας, δανεικός πέρσι στη Χάλεσερ, δανεικός στη Χόλσταϊμ Κιέλου), Φίλιπ Τσάουνερ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, τέλος καριέρας), Γιόζεπ Μαρτίνεθ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, δανεικός στην Τζένοα), Ιβόν Εμβογκό (τερματοφύλακας, δανεικός πέρσι στην Αϊντχόφεν, Λοριάν), Φρέντερικ Γέκελ (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Γάνδη, δανεικός στην Αρμίνια Μπίλεφελντ), Νορντί Μουκιέλε (ενίοτε βασικός δεξιός μπακ, Παρί Σεν Ζερμέν), Τομ Κράους (αμυντικός χαφ, δανεικός πέρσι στη Νυρεμβέργη, Σάλκε), Ερικ Μαρτέλ (αμυντικός χαφ, δανεικός πέρσι στην Αούστρια Βιέννης, Κολωνία), Τάιλερ Ανταμς (σπάνια βασικός αμυντικός χαφ, Λιντς), Σίντνεϊ Ρέμπιγκερ (αναπληρωματικός χαφ, Γκρόιτερ Φιρτ), Μεχμέτ Ιμπραϊμι (αναπληρωματικός χαφ, δανεικός στην Αϊντραχτ Μπράουνσβαϊχ), Μπεν Κλέφις (αναπληρωματικός χαφ, δανεικός στη Βικτόρια Κολωνίας), Φάμπρις Χάρτμαν (ακραίος μεσοεπιθετικός, δανεικός πέρσι στην Αϊντραχτ Μπράουνσβαϊχ, δανεικός στη Σλίγκο Ρόβερς), Χι-Τσαν Χουάνγκ (επιθετικός, δανεικός πέρσι στη Γουλβς, Γουλβς), Ντένις Μπορκόβσκι (επιθετικός, δανεικός πέρσι στη Νυρεμβέργη, δανεικός στην Ντινάμο Δρέσδης), Μπράιαν Μπρόμπεϊ (επιθετικός, δανεικός πέρσι στον Αγιαξ, Αγιαξ).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Φαντάζει… δυσανάλογο το πάρε δώσε της αλλά δεν είναι. Από όσους έφυγαν μόνο ο Μουκιέλε θα της λείψει αλλά και αυτός ως εναλλακτική θα υπολογίζονταν. Προτιμότερα τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο από την πώληση.

Ο Ντάβιντ Ράουμ έγινε η τρίτη πιο ακριβή αγορά της ιστορίας της (26 εκατομμύρια ευρώ κόστισε) πίσω από τους Ναμπί Κεϊτά (30) και Ντάνι Ολμο (29). Εκανε σπουδαίο πρωτάθλημα πέρσι με τη Χόφενχαϊμ και έρχεται ώστε να πάρει τη θέση του Ανχελίνιο ο οποίος δεν υπολογίζεται από τον Τεντέσκο (τα έσπασαν μεταξύ τους) και θα πωληθεί. Αξιολόγηση; Μάλλον μία η άλλη.

Ο Σλάγκερ είναι δυναμικός αμυντικός μέσος που θα ρίξει και την κλωτσιά του, είναι δεδομένα πιο αμυντικός μέσος από τον Ανταμς που αποχώρησε. Η Λειψία έψαχνε για «σκληράδα» στη θέση, από τεχνική δεν της λείπουν επιλογές.

Το ρόστερ συνεπώς είναι πάνω κάτω όπως εκείνο της περασμένης σεζόν. Για την ώρα. Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης, αυτό το διάστημα για παράδειγμα οι «ταύροι» επιχειρούν να φέρουν πίσω στη Λειψία τον Τίμο Βέρνερ από την Τσέλσι.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 27 Ιουνίου.

16.07: Λειψία – Σαουθάμπτον 3-1

21.07: Λειψία – Λίβερπουλ 0-5

Η ΕΙΚΟΝΑ

Στην τελική πρόβα με τη Λίβερπουλ έλειψε η συγκέντρωση. Τα 4/5 γκολ τα πρόσφερε μόνη της με ανόητα πουλήματα της μπάλας ή ατομικά λάθη. Υπήρξε εικόνα μικρού πανικού κάθε φορά που δέχονταν πίεση ψηλά στο γήπεδο. Πάνω κάτω τα ίδια είδαμε αμυντικά και στο 3-5 από την Μπάγερν στο Σούπερ Καπ. Μια, δυο, αν υπάρξει και τρίτη αντίστοιχη εικόνα κάτι δεν θα πηγαίνει καλά.

Κατά τα άλλα δεν πρόκειται να μας παρουσιάσει κάτι το διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Το αγωνιστικό σκεπτικό παραμένει το ίδιο, ο τομέας που προσπάθησε να δουλέψει λίγο περισσότερο στην προετοιμασία ήταν η δράση της όταν έχει την κατοχή της μπάλας.

Η αίσθηση μας είναι ότι το ρόστερ θέλει μία προσθήκη στην επίθεση και μία στη θέση του δεξιού μπακ προκειμένου να γίνει καλύτερο από το περσινό. Αν υπάρξουν προσθήκες τότε η Λειψία μπορεί να φτάσει δεύτερη στο τέλος και υπό πολλές προϋποθέσεις να αμφισβητήσει την Μπάγερν.

ΟΥΝΙΟΝ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Για δεύτερη σερί σεζόν παίρνει βραβείο συνέπειας και σταθερότητας. Ξέρει πώς θέλει να παίζει, το κάνει πετυχημένα και για πρώτη φορά στην ιστορία της θα παίξει δεύτερη σερί σεζόν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Εχει αυτογνωσία, ξέρει πως δεν μπορεί να προσφέρει φαντεζί ποδόσφαιρο οπότε κοιτάει την ουσία. Καλά της βγαίνει, ο Ουρς Φίσερ κάνει εξαιρετική δουλειά.

Η περσινή σεζόν την δίδαξε πως για να τα πάει ακόμα καλύτερα θα έπρεπε να έχει λίγο περισσότερη ποιότητα πίσω από την βασική ενδεκάδα της προκειμένου να μην υπάρχει αισθητή πτώση ποιότητας όταν συγκεκριμένα στελέχη λείψουν ή πάρουν ανάσα.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Λέναρτ Γκριλ (τερματοφύλακας, δανεικός από τη Λέβερκουζεν), Ντανίλο Ντέκι (κεντρικός αμυντικός, Φιτέσε), Ντιόγκο Λέιτε (κεντρικός αμυντικός, δανεικός από την Πόρτο), Γιάνικ Χάμπερερ (χαφ, Φράιμπουργκ), Πάουλ Ζέγκουϊν (χαφ, Γκρόιτερ Φιρτ), Μίλος Πάντοβιτς (χαφ, Μπόχουμ), Μόρτεν Τόρνσμπι (χαφ, Σαμπντόρια), Τζέιμι Λέβελινγκ (ακραίος μεσοεπιθετικός, Γκρόιτερ Φιρτ), Τιμ Σκάρκε (ακραίος μεσοεπιθετικός, Ντάρμσταντ), Τζορντάν Σιμπατσό (επιθετικός, Γιάνγκ Μπόις).

Παρέμειναν: Τίμο Μπάουμγκαρτλ (βασικός κεντρικός αμυντικός, ανανεώση δανεισμού από την Αϊντχόφεν).

Γύρισαν: Ρικ φαν Ντρόνχελεν (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στη Μαλίν), Τιμότεους Πούχαζ (αριστερός μπακ, τέλος δανεισμού στην Τράμπζονσπορ), Φάμπιο Σνάιντερ (χαφ, τέλος δανεισμού στην Κουόπιο), Τιμ Ματσιγιέβσκι (ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στην Αούστρια Κλάνγκεφουρτ).

Έφυγαν: Αντρέας Λούτε (βασικός τερματοφύλακας, Κάιζερσλαουτερν), Λέναρτ Μόζερ (τερματοφύλακας, δανεικός πέρσι στην Αούστρια Κλάγκενφουρτ, Εουπεν), Μπάστιαν Οτσίπκα (ενίοτε βασικός αριστερός μπακ, Αρμίνια Μπίλεφελντ), Πάβελ Βζόλεκ (ακραίος χαφ, δανεικός πέρσι στη Λέγκια, Λέγκια), Γκρίσα Πρέμελ (βασικός χαφ, Χόφενχαϊμ), Λάουρεντς Ντελ (αναπληρωματικός χαφ, δανεικός στην Μποέμιαν), Λεόν Νταγιάκου (μεσοεπιθετικός, δανεικός πέρσι στη Σάντερλαντ, Σάντερλαντ), Κεϊτά Εντο (αναπληρωματικός μεσοεπιθετικός, δανεικός στην Αϊντραχτ Μπράουνσβαϊχ), Μάρκους Ινγκβαρτσεν (επιθετικός, δανεικός πέρσι στη Μάιντς, Μάιντς), Αντονι Ούτζα (αναπληρωματικός επιθετικός, ελεύθερος), Σουλεϊμάν Αμπντουλάχι (αναπληρωματικός επιθετικός, Γκέτεμποργκ), Ταϊβό Αβονίγι (βασικός επιθετικός, Νότιγχαμ Φόρεστ).

Ουνιόν Βερολίνου

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Βασικός τερματοφύλακας, βασικός χαφ και βασικός επιθετικός αποχώρησαν. Για τον Λούτε δεν πειράζει. Ο Ρένοβ είχε πάρει παιχνίδια από το τέλος της περασμένης σεζόν. Δεν θεωρούμε πως υπάρχει «πτώση» ποιότητας στη θέση.

Ο Πρέμελ ήταν ωραίο οκτάρι με συνεισφορά στα πάντα. Δεν έγινε αντικατάσταση ένας προς ένα, η Ουνιόν αποφάσισε να πάρει πολλά χαφ προκειμένου να καλύψει την αποχώρηση μέσω ομαδικής συνεισφοράς. Στο 50-50 θεωρούμε πως είναι οι πιθανότητες ώστε να το καταφέρει.

Ο Σιμπατσό που ήρθε ως διάδοχος του Αβονίγι είναι λίγο πιο «ελαφρύς» φορ περιοχής, συνεπώς και στη γραμμή κρούσης θα έχουμε κάτι σαν… κονκλάβιο. Αρκετές επιλογές, καμία που να βγάζει μάτι, ουδείς φορ που να λες πως θα σηκώσει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους στο σκοράρισμα.

Έχουμε ωστόσο εμπιστοσύνη στον Ουρς Φίσερ και στο συνολικό ζύγι των μεταγραφών η εκτίμησή μας είναι πως η Ουνιόν μπορεί να βγει κερδισμένη σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 20 Ιουνίου.

29.06: Βικτόρια Βερολίνου – Ουνιόν Βερολίνου 1-3

02.07: Μαγδεβούργο – Ουνιόν Βερολίνου 1-4

06.07: Αϊντραχτ Μπράουνσβαϊχ – Ουνιόν Βερολίνου 1-0

09.07: Ουνιόν Βερολίνου – Μποέμιανς 2-1

15.07: Ουνιόν Βερολίνου – Ντινάμο Μπούβαϊζ 1-0

16.07: Ουνιόν Βερολίνου – Ουντινέζε 3-3

23.07: Ουνιόν Βερολίνου – Νότιγχαμ 1-0

Η ΕΙΚΟΝΑ

Για λίγα πράγματα και αυτά όχι συνέχεια «γκρίνιαξε» ο Ουρς Φίσερ κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Πιο συχνά ενοχλούνταν από την μη αποτελεσματικότητα των ποδοσφαιριστών του στο επιθετικό κομμάτι κάτι που τον «ενόχλησε» και στην αναμέτρηση του Κυπέλλου με την Κέμνιτσερ.

Ουσιαστικά αυτό δεν είναι αναπάντεχο όμως. Ούτε τις περασμένης σεζόν η Ουνιόν ήταν ομάδα που μάγευε στη δημιουργία. Το σύνολο κοιτάει, σε αυτό ποντάρει και το κάνει καλά.

Προκειμένου να βρεθεί ξανά σε θέση που θα δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο θα χρειαστεί χειρότερη απόδοση άλλων ομάδων, αλλά το ρόστερ της είναι μια χαρά ώστε και άνετη σεζόν να έχει και να «φλερτάρει» με την έβδομη θέση.

ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ

Η μετακίνηση στο νέο γήπεδο συνδυάστηκε με έξοδο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και με τον τελικό του Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Λειψία. Πετυχημένη σεζόν αδιαμφισβήτητα.

Αυτή και η Ουνιόν Βερολίνου μοιάζουν. Αποτελούν ομάδες των προπονητών τους που καταφέρνουν με συγκεκριμένα ως περιορισμένα μέσα να παίρνουν το καλύτερο δυνατό.

Δεν θα είναι εύκολη η νέα σεζόν της βεβαίως. Οι αυξημένες αγωνιστικές υποχρεώσεις θα την δυσκολέψουν. Οταν τελείωσε την προηγούμενη ήξερε πως θα έπρεπε να αυξήσει τις επιλογές του ρόστερ της κυρίως στις θέσεις των αμυντικών μέσων όπου το δίδυμο των Εγκεσταϊν, Χέφλερ σχεδόν έσκασε. Ηθελε επίσης ακόμα έναν ακραίο μεσοεπιθετικό και έναν επιθετικό.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ματίας Γκίντερ (κεντρικός αμυντικός, Γκλάντμπαχ), Ρόμπερτ Βάγκνερ (χαφ, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Ντάνιελ-Κοφί Κιερέ (μεσοεπιθετικός, Ζανκτ Πάουλι), Ρίτσου Ντόαν (δεξιός μεσοεπιθετικός, Αϊντχόφεν), Μίχαελ Γκρέγκοριτς (επιθετικός, Αουγκσμπουργκ).

Γύρισαν: Νίκλας Τίντε (τερματοφύλακας, τέλος δανεισμού στη Φερλ)

Έφυγαν: Νίκο Σλότερμπεκ (βασικός κεντρικός αμυντικός, Ντόρτμουντ), Λούκα Ιτερ (αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι στην Γκρόιτερ Φιρτ, Γκρόιτερ Φιρτ), Γιάνικ Χάμπερερ (αναπληρωματικός χαφ, Ουνιόν Βερολίνου), Ερμεντίν Ντεμίροβιτς (αναπληρωματικός επιθετικός, Αουγκσμπουργκ).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Μας αρέσει. Λίγα και καλά. Από όσους έφυγαν μόνο ο Σλότερμπεκ είναι απώλεια αλλά ο Γκίντερ που ήρθε μπορεί να έχει ένα… κλικ λιγότερο ταλέντο αλλά πολλά κλικ παραπάνω πείρας.

Ο Κιερέ και ο Ντόαν είναι μια χαρά επιλογές για τις μεσοεπιθετικές θέσεις και πετυχαίνουν την αύξηση των διαθέσιμων επιλογών και ο Γκρέγκοριτς αποκλείεται να είναι χειρότερος από τον Ντεμίροβιτς.

Στα αμυντικά χαφ ωστόσο δεν έγινε προσθήκη. Οι ρολίστες Κάιτελ, Βάγκνερ δεν μας γεμίζουν το μάτι ότι θα καταφέρουν να δώσουν πετυχημένες ανάσες στους δύο βασικούς. Ισως πρέπει να κάνει προσθήκη ως το τέλος των μεταγραφών, εκτός αν ο Στράιχ κάνει το… θαύμα του και ένας από τους προαναφερθέντες «ξεπεταχτεί»/

Συνέχεια και συνέπεια συνεπώς. Η Φράιμπουργκ αρχίζει ως έτοιμο σύνολο αλλά δίχως κάποιον σούπερ σταρ. Κάποιον που δεδομένα θα βγει μπροστά στα δύσκολα.

[stoiximan_desktop keimeno_etaireias=”0% γκανιότα* με σούπερ αποδόσεις κάθε μέρα” width=”100%”]

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 27 Ιουνίου.

02.07: Φράιμπουργκ – Ελφερζμπεργκ 0-0

09.07: Ζανκτ Γκάλεν – Φράιμπουργκ 3-4

16.07: Φράιμπουργκ – Ράγιο Βαγιεκάνο 3-0

16.07: Φράιμπουργκ – Ρεν 1-0

23.07: Φράιμπουργκ – Στρασμπούρ 3-3

Η ΕΙΚΟΝΑ

Μια χαρά η παρουσία της στα φιλικά, ΟΚ και το τεστ δύναμης στο Κύπελλο με την Κάιζερσλαουτερν, σε αναμέτρηση που τακτικά δεν την εξυπηρετούσε. Εξαιτίας των περισσότερων υποχρεώσεων όμως δεν την περιμένουμε ξανά τόσο ψηλά στη βαθμολογία. Πιο πιθανό μας μοιάζει να είναι κάπου στη μέση της στο τέλος με τα τωρινά δεδομένα.

ΚΟΛΩΝΙΑ

Ασε τον τρελό στην τρέλα του η σεζόν της. Ο Στέφεν Μπάουμγκαρτ κούμπωσε άριστα μαζί της. Το πάθος του, η πίστη του, η ενέργειά του, έκανε ποδοσφαιριστές που θεωρούνταν «λίγοι» προ δύο ετών να προσφέρουν όσα είχαν και μπορούσαν. Οχι απλά εξασφάλισε άνετα την παραμονή με αυτά τα δεδομένα αλλά βρέθηκε και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Τελειώνοντας συνεπώς τη σεζόν γνώριζε πως έχει μπροστά της αγωνιστική περίοδο με περισσότερες υποχρεώσεις, άρα και με ανάγκη να βελτιώσει το ρόστερ της. Οι θέσεις των αμυντικών και εκείνες των αμυντικών μέσων χρειάζονταν αύξηση βάθους. Το πρόβλημα; Επρεπε να «κόψει», να κάνει περικοπές. Δεν είχε οικονομική άνεση. «Δεν θα έρθουν παίκτες που θα κάνουν τους φιλάθλους να χορεύουν από χαρά στο άκουσμα το ονόματος», είχε προαναγγείλει από νωρίς η διοίκησή της.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ερίκ Μαρτέλ (κεντρικός αμυντικός/αμυντικός χαφ, Λειψία), Κρίστιαν Πέντερσεν (αριστερός μπακ, Μπέρμιγχαμ), Ντένις Χουσεϊνμπασιτς (χαφ, Κίκερς Οφενμπαχ), Λίντον Μάινα (ακραίος μεσοεπιθετικός, Αννόβερο), Στέφαν Τίγκεζ (επιθετικός, Ντόρτμουντ), Σαργκίς Ανταμιάν (επιθετικός, Χόφενχαϊμ).

Γύρισαν: Δημήτριος Λημνιός (ακραίος χαφ, τέλος δανεισμού στην Τβέντε)

Παρέμειναν: Λούκα Κίλιαν (βασικός κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι από τη Μάιντς, τον αγόρασε).

Έφυγαν: Γιάν Ορέλ Μπισέκ (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στην Ααρχους, Ααρχους), Γιάνες Χορν (αναπληρωματικός αριστερός μπακ, Μπόχουμ), Σαλίχ Εζτσάν (βασικός αμυντικός χαφ, Ντόρτμουντ), Λούις Σάουμπ (αναπληρωματικός επιθετικός χαφ, Αννόβερο), Μάρβιν Ομπουτς (αναπληρωματικός ακραίος μεσοεπιθετικός, δανεικός στη Χόλσταϊν Κιέλου), Τόμας Οστρακ (αναπληρωματικός επιθετικός, Σεντ Λούις).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Αγορές ποδοσφαιριστών έγιναν μα η πείρα αυτών από την πρώτη κατηγορία δεν είναι και μεγάλη. Προοπτικές εξέλιξης είδε η Κολωνία στους περισσότερους. «Είδε» βεβαίως και την ανάγκη αύξησης λίγο του βάθους του ρόστερ της σε περίπτωση που παίξει και σε όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ.

Αν το κατάφερε; Θα δείξει. Οντως τα ονόματα όσων ήρθαν δεν σε κάνουν να πετάς τη σκούφια σου. Θα τους «εκτοξεύσει» ο Μπάουμγκαρτ; Θα καταφέρει να πάρει σχεδόν το μέγιστο από αυτούς; Με τα ως τώρα δεδομένα η αποχώρηση του Εζτσάν και μόνο αρκεί ώστε να διακρίνεται πτώση ποιότητας στα αμυντικά χαφ.

Το ρόστερ της γενικώς δεν έχει αποκτήσει ακόμα την τελική εικόνα του. Θέλει να πουλήσει κι άλλους ποδοσφαιριστές που έχουν υψηλό μισθό. Τον Τίμο Χορν, τον Σεμπάστιαν Αντερσον, τον Οντρεϊ Ντούντα. Αν βρει προσφορά για οποιονδήποτε, τον έδωσε.

Μεγάλο πλήγμα παρεμπιπτόντως ο αποκλεισμός από το Κύπελλο για τα οικονομικά της και την όποια άνεση της για κάποια αγορά. Δεν είναι άνετη ενώ προσωπικά θεωρούμε πως χρειάζεται και έναν στόπερ ακόμα στο έμψυχο δυναμικό της.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 27 Ιουνίου.

01.07: Μόντορφ – Κολωνία 1-12

08.07: Κολωνία – Αούστρια Λούστεναου 4-0

09.07: Κολωνία – Γκρασχόπερ 1-1

16.07: Κολωνία – Μίλαν 1-2

17.07: Κίκερς Οφενμπαχ – Κολωνία 0-2

22.07: Ναϊμέγκεν – Κολωνία 0-5

Η ΕΙΚΟΝΑ

Λειτουργεί με ρεαλισμό. Μπορεί να πήρε ευρωπαϊκό εισιτήριο στην προηγούμενη σεζόν αλλά επίσημος στόχος της στην καινούργια είναι μόνο η παραμονή στην κατηγορία. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να σταθεροποιηθεί σε αυτήν.

Η αγωνιστική εικόνα της στα φιλικά ήταν ως συνέχεια της περασμένης σεζόν. Πίεση νωρίς, ψηλά στο γήπεδο, μπακ κι αυτά ψηλά στο γήπεδο, «πατήματα» στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή και πολλές σέντρες προς αυτήν. Το πόσο θα αντέξει η άμυνα με αυτό το στιλ θα είναι κάθε φορά λίγο επίφοβο.

Θα χρειαστούν πολλές συγκυρίες ώστε να βρεθεί και σε αυτή τη σεζόν π.χ. έβδομη στην βαθμολογία. Για πιο κάτω την έχουμε. Δεν περιμένουμε όμως να είναι και από τις ομάδες που θα κινδυνέψουν εκτός αν παίξει στο Κόνφερενς Λιγκ και ως… άμαθη στις διαδοχικές υποχρεώσεις επηρεαστεί.

ΜΑΪΝΤΣ

Εβγαλε την περασμένη σεζόν με δυόμιση επιθετικούς, με ροτέισον στο οποίο συμμετείχαν πρακτικά 16 ποδοσφαιριστές, αλλά την έβγαλε άνετα. Ο Μπο Σβένσον μας παρουσίασε ομάδα που ήταν πολύ ισχυρή στο γήπεδό της, με εξαιρετική αμυντική επίδοση σε αυτό, αλλά και ομάδα που «χάνονταν» ως φιλοξενούμενη διότι η άμυνά της δεν είχε αντίστοιχα καλή εικόνα.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Μαξίμ Λάιτς (κεντρικός αμυντικός, Μπόχουμ), Ντάνι ντα Κόστα (δεξιός μπακ, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης), Αντονί Σασί (αριστερός μπακ, Στρασβούργο), Φίλιπ Σουλτς (αμυντικός χαφ, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Ενίς Σαμπανί (χαφ, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Ανγκελο Φουλγκινί (χαφ, Ανζέ), Αϊμέν Μπαρκόκ (μεσοεπιθετικός, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης), Νέλσον Βάιπερ (επιθετικός, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα).

Γύρισαν: Γιόναταν Μάιερ (αριστερός μπακ, τέλος δανεισμού στη Χάνζα Ρόστοκ), Εντίμιλισον Φερνάντες (αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού στη Γιάνγκ Μπόις), Αμπας Ισά (ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στη Ριέκα), Μάρλον Μουσταφά (επιθετικός, τέλος δανεισμού στην Αντμίρα).

Παρέμειναν: Ντόμινικ Κορ (βασικός αμυντικός χαφ, δανεικός πέρσι από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, τον αγόρασε), Μάρκους Ινγκβαρτσεν (σπάνια βασικός επιθετικός, δανεικός πέρσι από την Ουνιόν Βερολίνου, τον αγόρασε), Ντελάνο Μπούρχορτς (αναπληρωματικός επιθετικός, δανεικός πέρσι από τη Χεράκλες, τον αγόρασε)

Έφυγαν: Ζερεμάια Σαν Ζιστ (συχνά βασικός κεντρικός αμυντικός, Σπόρτινγκ), Λούκα Κίλιαν (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στην Κολωνία, Κολωνία), Ντάβιντ Νέμεθ (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, Ζανκτ Πάουλι), Ντιμίτρι Λαβάλ (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Σιντ Τρούιντεν, Μαλίν), Μουσά Νιακατέ (βασικός κεντρικός αμυντικός, Νότιγχαμ), Ρονέλ Πιέρ-Γκαμπριέλ (δεξιός μπακ, δανεικός πέρσι στην Μπρεστ, δανεικός στη Στρασμπούρ), Γιόναταν Μάιερ (αναπληρωματικός αριστερός μπακ, Ντινάμο Δρέσδης), Ντάνιελ Μπροζίνσκι (σπάνια βασικός δεξιός μπακ, ελεύθερος), Ζαν Πολ Μπετιούς (ενίοτε βασικός χαφ, ελεύθερος), Κέβιν Στέγκερ (αναπληρωματικός επιθετικός χαφ, Μπόχουμ), Πάουλ Νέμπελ (αναπληρωματικός ακραίος μεσοεπιθετικός, δανεικός στην Καρλσρούη).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Αίσθηση μας είναι πως το έμψυχο δυναμικό στις θέσεις των κεντρικών αμυντικών έχει χάσει σε ποιότητα. Ισως πρέπει να σκεφτεί την απόκτηση ποδοσφαιριστή για την θέση. Πίσω από τους τρεις βασικούς έχει μόνο μη ιδεατές ή υπηρεσιακές επιλογές ώστε να καλύψει κάποιο κενό.

Για τη μεσαία γραμμή θα τηρήσουμε στάση αναμονής ως προς το δημιουργικό σκέλος διότι δεν έχουμε εικόνα μερικών νεοφερμένων, ενώ στην επίθεση η κατάσταση είναι καλύτερη. Εχει (θεωρητικά) περισσότερες λύσεις ώστε να μην τραβήξουν μόνοι κουπί ο Μπούρκαρντ και ο Ονισίβο.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 21 Ιουνίου.

25.06: Μάιντς – Κίντριχ 21-0

02.07: Βορμάτια Βορμζ – Μάιντς 0-4

15.07: Μπεσίκτας – Μάιντς 0-1

18.07: Μάιντς – Νιούκαστλ 1-0

23.07: Μάιντς – Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Όπως την θυμόμαστε. Είναι ένα έτοιμο σύνολο που ξέρει πώς θέλει να παίξει. Κρατάμε σταθερά μία πισινή για το αν ο Λάιτς θα αντικαταστήσει επάξια τον Νιακατέ και γενικά για το βάθος στα στόπερ.

Αν είναι τόσο δυνατή στο γήπεδό της όσο πέρσι και βελτιώσει έστω και λίγο την εκτός έδρας παρουσία της, μπορεί και να «φλερτάρει» με ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Πιθανό ωστόσο και να είναι μία από τα ίδια από πλευράς δυναμικότητας και κατά την δική μας εκτίμηση, αυτό είναι και το πιο πιθανό.

ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ

Η δεύτερη σεζόν του Ζεμπάστιαν Χένες ήταν σαν την πρώτη. Ασταθής. Υπήρξαν στιγμές που η Χόφενχαϊμ σου έδινε την εντύπωση πως έβγαλε άκρη με τα αμυντικά χάλια που συχνά εμφάνιζε και στιγμές που αυτά αποδεικνύονταν καταδικαστικά για τους στόχους της.

Κι αν στην πρώτη σεζόν υπήρχε η δικαιολογία των πολλών τραυματισμών, στην δεύτερη υπήρχε, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Διέθετε υπερβολικά μεγάλο ρόστερ για να φέρει εις πέρας δύο διοργανώσεις και απέτυχε και στις δύο.

Αμέσως μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου η διοίκηση της Χόφενχαϊμ αποφάσισε να μην συνεχίσει με τον Ζεμπάστιαν Χένες. Προανήγγειλε και αλλαγές στο ιατρικό επιτελείο διότι δύο συνεχόμενες σεζόν με αρκετούς τραυματισμούς φανέρωναν πρόβλημα και στον συγκεκριμένο τομέα.

Η πιο απλή περιγραφή βέβαια είναι η αγωνιστική. Η Χόφενχαϊμ ήταν μία τεχνικά ελκυστική ομάδα αλλά δίχως ένταση και ικανότητα στις καταστάσεις δυναμισμού. Οι διεκδικήσεις της μπάλας, οι μάχες, δεν ήταν το φόρτε της.

Τα πρώτα ονόματα που «έπαιξαν» για την διαδοχή στην θέση του προπονητή ήταν εκείνα των Ματίας Γάισλε και Κρίστιαν Αϊχνερ. Γρήγορα «ανέβηκε» και εκείνο του Αντρέ Μπράιτενραϊτερ που πήρε το πρωτάθλημα στην Ελβετία με τη Ζυρίχη. Η μικρή ρήτρα αποδέσμευσης δεν ήταν εμπόδιο, τουναντίον, και ο γάμος έγινε.

Για τον 48χρονο τεχνικό η Χόφενχαϊμ θα αποτελέσει τον τέταρτο σταθμό του στο γερμανικό πρωτάθλημα. Πρώτα ανέβασε την Πάντερμπορν στην πρώτη κατηγορία, αμέσως υποβιβάστηκε μαζί της, πήγε στη Σάλκε και την έφτασε πέμπτη αλλά απολύθηκε. Ακολούθησε το Αννόβερο, το ανέβασε στην πρώτη κατηγορία, το κράτησε αλλά ως εκεί, δεν υπήρξε εξέλιξη και τον Ιανουάριο του 2019 απολύθηκε.

Εμείς να σας πούμε την αλήθεια έχουμε μπερδεμένη γνώμη για αυτόν. Δεν θεωρούμε πως έχει ότι χρειάζεται ώστε να εργαστεί σε μεγάλο σύλλογο, καταφέρνει να έχει επιτυχία στον πρώτο, άντε δεύτερο χρόνο του, σε μία ομάδα μέσω οργάνωσης, ιεραρχίας και πειθαρχίας, αλλά διάρκεια δεν πετυχαίνει.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ηρθαν: Οζάν Κάμπακ (κεντρικός αμυντικός, Σάλκε), Γκρίσα Πρέμελ (χαφ, Ουνιόν Βερολίνου), Φιν Ολε Μπέκερ (χαφ, Ζανκτ Πάουλι).

Γύρισαν: Μελάιρο Μποχάρντε (δεξιός μπακ-χαφ, τέλος δανεισμού στη Χρόνιγχεν), Ιλάι Ελμκις (χαφ, τέλος δανεισμού στην Αντμίρα Βάκερ).

Εφυγαν: Κρις Ρίτσαρντς (συχνά βασικός κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού από την Μπάγερν Μονάχου), Κασίμ Ανταμς (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, δανεικός στη Βασιλεία), Φλόριαν Γκρίλιτς (συνήθως βασικός κεντρικός αμυντικός, ελεύθερος), Χάραλντ Νόρντβαϊτ (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, ελεύθερος), Ντάβιντ Ράουμ (βασικός αριστερός μπακ, Λειψία), Κώστας Σταφυλίδης (αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι στην Μπόχουμ, Μπόχουμ), Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς (χαφ, δανεικός πέρσι στον Παναθηναϊκό, ΑΕΚ), Ζοάο Κλάους (επιθετικός, δανεικός πέρσι στη Σιντ Τρούιντεν, Σεντ Λούις), Μαξιμίλιαν Μπάιερ (επιθετικός, δανεικός πέρσι στο Αννόβερο, δανεικός στο Αννόβερο), Ντάβιντ Οτο (επιθετικός, δανεικός πέρσι στη Γιάν Ρέγκενσμπουργκ, δανεικός στη Ζανκτ Πάουλι), Σαργκίς Ανταμιάν (επιθετικός, δανεικός πέρσι στην Μπριζ, Κολωνία).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Όπως τα βλέπετε. Μείον τα πράγματα. Τέσσερις στόπερ αποχώρησαν, ένας ήρθε. Μερικοί ρολίτσες επιθετικοί αποχώρησαν ουδείς ήρθε. Στα χαφ δε, όπου έτσι κι αλλιώς είχε αρκετές επιλογές, προστέθηκαν ακόμα δύο. Ομολογούμε πως δεν τον καταλάβαμε ιδιαίτερα τον σχεδιασμό της.

Μεγάλο πλήγμα η αποχώρηση του Ράουμ που έκανε σπουδαίο πρωτάθλημα, μεγάλο ερωτηματικό αν ο Σκοβ μπορεί να μπει στα παπούτσια του και να καλύψει το κενό. Οχι ολικά, έστω μερικά.

[pamestoixima_desktop keimeno_etaireias=”Αξία στο παιχνίδι με προσφορές που δεν σταματούν” width=”100%”]

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 26 Ιουνίου.

02.07: Αστόρια Βάλντορφ – Χόφενχαϊμ 0-4

09.07: Χόφενχαϊμ – Χάιντενχαϊμ 2-0

13.07: Χόφενχαϊμ – Πούσκας Ακαντέμια 2-0

16.07: Σαλερνιτάνα – Χόφενχαϊμ 2-2

23.07: Χόφενχαϊμ – Βερόνα 3-2

26.07: Χόφενχαϊμ – Α. Λούντβιχσχαφεν 9-0

Η ΕΙΚΟΝΑ

Η επίθεσή της δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα παρά το γεγονός ότι την περασμένη σεζόν κανένας επιθετικός της δεν έπιασε το ταβάνι των δυνατοτήτων του. Μία μικρή επιφύλαξη την κρατάμε πάντως για την περίπτωση που «πατήσει φρένο» στο στιλ παιχνιδιού τους.

Επί της ουσίας το μεγάλο ερώτημα είναι αν με ίδια υλικά (και λιγότερα σε αριθμό) ο νέος προπονητής μπορεί να «σφίξει» την άμυνα, να αυξήσει την αξιοπιστία. Αν η απάντηση είναι θετική και αν δεν υπάρξουν μαζεμένα προβλήματα τραυματισμών όπως συχνά συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια, μία έκτη θέση ως τελικό πλασάρισμα είναι εφικτή. Διαφορετικά λίγο πιο κάτω, στην μέση του πουθενά. Ξανά.

ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ

Ο γάμος της με τον προπονητή Αντι Χίτερ αποδείχτηκε λανθασμένος. Το στιλ παιχνιδιού αυτού δεν κόλλαγε με το ρόστερ της, οι ποδοσφαιριστές δεν κόλλαγαν μαζί του. Εφτασε μέχρι και να απειλείται με υποβιβασμό, με καλό φινάλε έφτασε ως τη μέση της βαθμολογίας. Πειστική όμως δεν ήταν, σε κανέναν τομέα.

Με το που τελείωσε το πρωτάθλημα ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Αντι Χίτερ από την τεχνική ηγεσία, συνεπώς όλα άρχιζαν από το μηδέν. Ο Λουσιέν Φαβρ και ο Ντάνιελ Φάρκε παρουσιάστηκαν ως οι βασικοί υποψήφιοι διάδοχοι, ο πρώτος έμοιαζε να είναι… σίγουρος, αλλά τελικά η συμφωνία χάλασε στις αρχές του Ιουνίου.

«Επαιξε» και το όνομα του Βενσάν Κομπανί, δεν τσούλησε και αυτή η περίπτωση και τελικά το πόστο ανέλαβε ο Ντάνιελ Φάρκε που δις κατάφερε να προβιβάσει τη Νόριτς στην Πρέμιερ Λιγκ εργαζόμενος σε αυτή από το 2017 ως τον Νοέμβριο του 2021.

Οι δύο προκάτοχοί του (Ρόζε, Χίτερ) προτιμούν το ποδόσφαιρο στο στιλ της Ρεντ Μπουλ, με την πίεση και τα κλεψίματα, ο ίδιος προτιμά την κατοχή μπάλας και την δημιουργία. «Οι φίλαθλοι δεν θα βλέπουν αλάνθαστη ομάδα, αλλά θα είμαστε τολμηροί και επιθετικοί», είχε πει.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Κο Ιτακούρα (αμυντικός χαφ, Μάντσεστερ Σίτι), Οσκαρ Φράουλο (χαφ, Μίντιλαντ).

Γύρισαν: Μόριτς Νίκολας (τερματοφύλακας, τέλος δανεισμού στη Βικτόρια Κολωνίας), Ρόκο Ράιτς (χαφ, τέλος δανεισμού στη Σιντ Τρούιντεν), Τόρμπεν Μίζελ (επιθετικός χαφ, τέλος δανεισμού στην Εουπεν), Χάνεζ Βολφ (επιθετικός χαφ, τέλος δανεισμού στη Σουόνσι).

Έφυγαν: Γιόνας Κέρσκεν (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Μέπεν), Ματίας Γκίντερ (ενίοτε βασικός κεντρικός αμυντικός, Φράιμπουργκ), Αντρέας Πόουλσεν (αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι στην Ινγκολσταντ, Ααλμποργκ), Κίναν Μπένετς (αναπληρωματικός χαφ, ελεύθερος), Λάζλο Μπένες (αναπληρωματικός χαφ, Αμβούργο), Φαμανά Κιζέρα (επιθετικός χαφ, δανεικός πέρσι στην Ακαντέμικο Βιζέου, Ακαντέμικο Βιζέου), Μπρεέλ Εμπολό (συχνά βασικός επιθετικός, Μονακό).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Να το πούμε και ως το… τίποτα; Ο Ιτακούρα είναι μια χαρά επιλογή και ανεβάζει ένα κλικ την ποιότητα στα αμυντικά χαφ, αλλά τέλος. Οι βασικοί ποδοσφαιριστές της περασμένης σεζόν θα είναι βασικοί και στην καινούργια. Ολο το στοίχημα είναι να λειτουργήσουν καλύτερα με προπονητή που θα τους ταιριάζει καλύτερα.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 26 Ιουνίου.

01.07: Ροτ Βάις Εσσεν – Γκλάντμπαχ 2-4

10.07: 1860 Μόναχο – Γκλάντμπαχ 0-6

13.07: Γκλάντμπαχ – Βικτόρια Κολωνίας 5-2

16.07: Σταντάρ Λιέγης – Γκλάντμπαχ 1-1

17.07: Ντούισμπουργκ – Γκλάντμπαχ 0-1 45 λεπτών

17.07: Αθλέτικ Μπιλμπάο – Γκλάντμπαχ 0-0 45 λεπτών

20.07: Γκλάντμπαχ – Βάαλβαϊκ 1-1

23.07: Γκλάντμπαχ – Ρεάλ Σοσιεδάδ 1-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Το «σφίξιμο» στην αμυντική λειτουργία μοιάζει να πετυχαίνει τουλάχιστον με όσα διαβάσαμε πως συνέβησαν στα φιλικά. Κι ας υπήρξαν τραυματισμοί που δυσκόλεψαν την προετοιμασία. Η επίθεση δεν έβγαλε και μάτια.

Ο προβληματισμός του Φάρκε έχει να κάνει περισσότερο με την «αργή» πορεία των μεταγραφών. Η Γκλάντμπαχ θα μπορεί να αγοράσει μόνο αν πωληθεί κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής της και όπως καταλαβαίνετε αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι και το τέλος του Αυγούστου.

Βαδίζει πάντως σε δρόμο σταθεροποίησης. Επιδιώκει την οργάνωση στον αγωνιστικό χώρο, έχει υλικό ώστε να είναι τουλάχιστον τρεις θέσεις πιο ψηλά σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Για πιο πάνω θα χρειαστεί να της πάνε πολλά δεξιά.

ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Η πορεία της ως τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και η κατάκτηση αυτού ήταν ό,τι σημαντικότερο στη σεζόν της. Στο πρωτάθλημα ήταν από τις χειρότερες εντός έδρας ομάδες της κατηγορίας και μια χαρά εκτός. Ο Ολιβερ Γκλάζνερ μας παρουσίασε ένα σύνολο που λάτρευε να παίζει εναντίον της μπάλας, αλλά συνήθως έχανε… την μπάλα όταν έπρεπε να παίξει ως φαβορί.

Εξασφάλισε πολλά περισσότερα χρήματα για το ταμείο της με το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ και καλούνταν να βελτιώσει τις επιλογές στο ρόστερ της ώστε να πάψει να «φρακάρει», να γίνει ομάδα ικανή και στο παιχνίδι πρωτοβουλίας.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ζερόμ Ονγκενέ (κεντρικός αμυντικός, Σάλτσμπουργκ), Χρβόγιε Σμόλτσιτς (κεντρικός αμυντικός, Ριέκα), Αουρέλιο Μπουτά (δεξιός μπακ, Αντβέρπ), Μεντί Λουν (χαφ, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Μάρσελ Βένιχ (επιθετικός χαφ, Μπάγερν Μονάχου U19), Μάριο Γκέτσε (επιθετικός χαφ, Αϊντχόφεν), Φαρίντ Αλιντού (ακραίος μεσοεπιθετικός, Αμβούργο), Ραντάλ Κολό Μουανί (επιθετικός, Ναντ), Νάτσο Φέρι (επιθετικός, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Λούκας Αλάριο (επιθετικός, Λέβερκουζεν).

Γύρισαν: Φιν Οτο (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στη Χάλεσερ), Μάρτιν Πέκαρ (αριστερός χαφ, τέλος δανεισμού στην Αούστρια Βιέννης), Αλί Ακμάν (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Ναϊμέγκεν)

Παρέμειναν: Κρίστιαν Γιάκιτς (συχνά βασικός αμυντικός χαφ, δανεικός πέρσι από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, τον αγόρασε), Γενς Πέτερ Χάουγκε (ακραίος μεσοεπιθετικός, δανεικός πέρσι από τη Μίλαν, τον αγόρασε).

Έφυγαν: Ελίας Μπέρντνερ (τερματοφύλακας, δανεικός πέρσι στη Βικτόρια Κολωνίας, Βικτόρια Κολωνίας), Μάρτιν Χίντερεγκερ (βασικός κεντρικός αμυντικός, τέλος καριέρας), Ντάνι ντα Κόστα (αναπληρωματικός δεξιός μπακ, Μάιντς), Ερικ Ντουρμ (αναπληρωματικός αριστερός μπακ, Κάιζερσλαουτερν), Ντόμινικ Κορ (αμυντικός χαφ, δανεικός πέρσι στη Μάιντς, Μάιντς), Στέφαν Ιλζανκερ (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, Τζένοα), Αντόνιο Φότι (αναπληρωματικός χαφ, δανεικός στο Αννόβερο), Στίβεν Τσούμπερ (αριστερός χαφ, δανεικός πέρσι στην ΑΕΚ, ΑΕΚ), Ροντρίγκο Σάλασαρ (χαφ, δανεικός πέρσι στη Σάλκε, Σάλκε), Αϊμέν Μπαρκόκ (αναπληρωματικός επιθετικός χαφ, Μάιντς), Σαμ Λάμερς (αναπληρωματικός επιθετικός, τέλος δανεισμού από την Αταλάντα), Ενρίκε Ερέρο Γκαρσία (αναπληρωματικός επιθετικός, Ρεάλ Μαδρίτης U18), Ράγκναρ Ακε (αναπληρωματικός επιθετικός, δανεικός στην Γκρόιτερ Φιρτ).

Άιντραχτ Φρανκφούρτης

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Από πλευράς προσώπων οι επιλογές στο δημιουργικό και επιθετικό κομμάτι έχουν αυξηθεί. Μόνη απώλεια που «μετράει» είναι εκείνη του Χίντερεγκερ, που προκαλεί το… πρόβλημα της εύρεσης νέου πρώτου βιολιού στην αμυντική γραμμή. Κάποιος από τους εναπομείναντες πρέπει να βγει μπροστά. Οχι πως μοιάζει με τεράστιο ζήτημα βεβαίως.

Η πιο σημαντική αδυναμία του ρόστερ είναι η έλλειψη εξίσου ποιοτικών επιλογών πίσω από τους δύο ακραίους (Κόστιτς, Κνάουφ) και η έλλειψη αξιόλογων μπακ ώστε να εγκαταλειφθεί, αν χρειαστεί, η διάταξη τριών κεντρικών σε κλασσική αμυντική τετράδα.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 27 Ιουνίου.

02.07: Νίντερ Βάιζελ – Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 0-14

05.07: Βικτόρια Ασάφενμπουργκ – Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 0-1

09.07: LASK – Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 0-0

15.07: Αϊντραχτ Φρανκφούρτης – Τορίνο 3-1

27.07: Αστόρια Βάλντορφ – Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 0-5

Η ΕΙΚΟΝΑ

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης έχει όλες τις προδιαγραφές ώστε να είναι καλύτερη σε σχέση με την περασμένη σεζόν, πιο ικανή στο δημιουργικό ποδόσφαιρο, λιγότερο προβλέψιμη για τις αντιπάλους της. Αν αυτό επαληθευθεί στην πράξη θα είναι από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν θέση στο επόμενο Γιουρόπα Λιγκ, και σε ιδανική κατάσταση και για το Τσάμπιονς Λιγκ.

ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ

Σεζόν παλινωδιών πέρασε. Αλλαξε νωρίς τον Μαρκ φαν Μπόμελ με τον Φλόριαν Κόφελντ αλλά το μόνο που πέτυχε μαζί του είναι να μείνει στην κατηγορία. Ποδόσφαιρο της προκοπής δεν έπαιξε, βελτίωσε δεν έδειξε να βρίσκει, όταν τελείωσε το πρωτάθλημα καλούνταν να πάρει αποφάσεις.

Νωρίς νωρίς λοιπόν, αποφάσισε πως δεν θα συνεχίσει με τον Φλόριαν Κόφελντ στην τεχνική ηγεσία, συνεπώς όλα άρχιζαν ξανά από το μηδέν. Ο αθλητικός διευθυντής Γερκ Σμάντκε καλούνταν να κάνει (επιτέλους) σωστή επιλογή τεχνικού, διότι μετά την αδυναμία του να κρατήσει τον Ολιβερ Γκλάζνερ η Βόλφσμπουργκ έχει πάρει την κάτω βόλτα αγωνιστικά.

Τα πρώτα ονόματα που «έπαιξαν» ήταν εκείνα των Ματίας Γάισλε και Νίκο Κόβατς και ο δεύτερος ανέλαβε το πόστο. Τον ξέρουμε απ’ έξω και ανακατωτά στην Μπούντεσλιγκα. Ξέρει να φτιάχνει ομάδες στο παιχνίδι εναντίον της μπάλας, δεν ξέρει να φτιάχνει ομάδες που θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλία.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι στα του ρόστερ.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Μπαρτόλ Φράνιτς (αριστερός μπακ, Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Κίλιαν Φίσερ (δεξιός μπακ, Νυρεμβέργη), Ματίας Σβάνμπεργκ (αμυντικός χαφ, Μπολόνια), Γιάκουμπ Καμίνσκι (ακραίος μεσοεπιθετικός, Λεχ Πόζναν), Πάτρικ Βίμερ (ακραίος μεσοεπιθετικός, Αρμίνια Μπίλεφελντ), Ντζενάν Πεϊτσίνοβιτς (επιθετικός, Αουγκσμπουργκ).

Γύρισαν: Λίνο Κάστεν (τερματοφύλακας, τέλος δανεισμού στη Ζανκτ Πέλτεν), Μάριν Πόνγκρατσιτς (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στην Ντόρτμουντ), Ζοσουά Γκιλαβογκί (αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού στην Μπορντό), Μπριάνγκ Καγιό (χαφ, τέλος δανεισμού στη Νυρεμβέργη ΙΙ), Ουλίσες Λανέζ (ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στη Ζανκτ Πέλτεν), Γιούν-σανγκ Χονγκ (ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στη Ζανκτ Πέλτεν), Γιόζιπ Μπρέκαλο (ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στην Τορίνο), Ομάρ Μάρμους (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Στουτγκάρδη).

Έφυγαν: Τζον Αντονι Μπρουκς (συνήθως βασικός κεντρικός αμυντικός, ελεύθερος), Ανσελμό Γκαρσία ΜακΝάλι (αναπληρωματικός αμυντικός, δανεικός στην Μπρέντα) Γουίλιαμ (αναπληρωματικός δεξιός μπακ, ελεύθερος), Κέβιν Εμπαμπού (συχνά βασικός δεξιός μπακ, Φούλαμ), Χαβέρ Σλάγκερ (βασικός αμυντικός χαφ, Λειψία), Ελβις Ρέτσμπετσαϊ (χαφ, δανεικός πέρσι στην Μπόχουμ, Αουγκσμπουργκ), Φάμπιο ΝτιΜικέλε Σάντσες (αναπληρωματικός χαφ, δανεικός στην Μπρέντα), Ντοντί Λουκεμπάκιο (αναπληρωματικός ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού από τη Χέρτα Βερολίνου).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Ουδείς νεοφερμένος είναι άνω των 23 ετών. Το ρόστερ έγινε αρκετά πλούσιο στις μεσοεπιθετικές θέσεις και δίνει την δυνατότητα για την δημιουργία ομάδας που θα είναι ευέλικτη τακτικά και δύσκολη στο διάβασμα από τις αντιπάλους. Στην άμυνα ωστόσο οι επιλογές μπορούν να γίνουν καλύτερες, πιο ποιοτικές, αλλά και περισσότερες.

Μας μοιάζει οριακά στελεχωμένη στις θέσεις των στόπερ. Οι Μπορνό, φαν ντε Φεν, Λακρουά θα χρειαστεί να μείνουν ετοιμοπόλεμοι σε όλη τη σεζόν ώστε να μην υπάρξει θέμα στελέχωσης.

Στα μπακ είναι ΟΚ δεξιά και αριστερά κάνει το σταυρό της μήπως ο Πάουλο Οτάβιο γίνει ο παλιός εαυτός του. Στα αμυντικά χαφ ελπίζει ότι ο Σβάνμπεργκ θα της προσφέρει όσα ο Σλάγκερ από πλευράς μαρκαρίσματος, μεσοεπιθετικά έχει έναν σκασμό επιλογές και στην κορυφή της επίθεσης κανέναν κλασσικό φορ περιοχής.

Αν μας ενθουσιάζει το ρόστερ; Οχι. Δίχως όμως να έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις κάτι καλύτερο μπορεί (και πρέπει) να παρουσιάσει.

[bet365_desktop keimeno_etaireias=”Κορυφαία αθλητική δράση στη συσκευή σας!” width=”100%”]

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 22 Ιουνίου.

25.06: Βόλφσμπουργκ – Επίλεκτοι Φέλτινς 9-1

02.07: Οσναμπρικ – Βόλφσμπουργκ 3-1

02.07: Βόλφσμπουργκ – Αννόβερο 1-1

07.07: WSG Τιρόλου – Βόλφσμπουργκ 1-7

16.07: Μαλίν – Βόλφσμπουργκ 4-3

23.07: Βόλφσμπουργκ – Μπρέντφορντ 4-0

Η ΕΙΚΟΝΑ

Ενάντια σε όσα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στο γερμανικό πρωτάθλημα από τις ομάδες του Νίκο Κόβατς, ο στόχος του με τη Βόλφσμπουργκ είναι να παίζει με την αμυντική γραμμή ψηλά στο γήπεδο, να αναζητά κλεψίματα και αρκετές επιθέσεις. Στα φιλικά το εμφάνισε στο Κύπελλο με την Καρλ Τσάις Ιένα όχι.

Είναι πάντως υποψήφια ώστε να γίνει διασκεδαστική και να προσφέρει υψηλά σκορ. Με την άμυνά της δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Αν δικαίως ανησυχούμε κάπου στη μέση της βαθμολογίας θα καταλήξει. Αν αδίκως ανησυχούμε θα φλερτάρει με την έκτη, έβδομη θέση.

ΜΠΟΧΟΥΜ

Παρότι διέθετε μικρό προϋπολογισμό και ρόστερ που έμοιαζε πολύ με εκείνο που είχε στη δεύτερη κατηγορία, κατάφερε να ανανεώσει την παρουσία της στην πρώτη. Κύρια δύναμή της ήταν η έδρα, η καλή αμυντική εικόνα που είχε σε αυτή και οι φάσεις δύναμης με τις οποίες έβρισκε γκολ.

Δεν μας πρόσφερε θέαμα, κάτι λογικό καθώς τα χαφ της δεν ήταν ιδιαίτερα δημιουργικά, δεν έπεισε και στις εκτός έδρας αποστολές της. Δεν κατόρθωνε σε αυτές να βρει το επίπεδο αμυντικής ηρεμίας που τη χαρακτήριζε ως γηπεδούχο.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Ιβάν Ορντετς (κεντρικός αμυντικός, Ντινάμο Μόσχας), Σαϊντί Γιανκό (δεξιός μπακ, δανεικός από τη Βαγιαδολίδ), Γιάνες Χορν (αριστερός μπακ, Κολωνία), Γιάτσεκ Γκοράλτσκι (αμυντικός χαφ, Καϊράτ Αλμάτι), Τζόρντι Οσέι-Τούτου (μπακ-χαφ, Αρσεναλ), Κέβιν Στέγκερ (επιθετικός χαφ, Μάιντς), Φίλιπ Φέρστερ (επιθετικός χαφ, Στουτγκάρδη), Φίλιπ Χόφμαν (επιθετικός, Καρλσρούη).

Γύρισαν: Σιλβέρ Γκανβουλά (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Σερκλ Μπριζ).

Παρέμειναν: Κώστας Σταφυλίδης (συχνά βασικός μπακ, δανεικός πέρσι από τη Χόφενχαϊμ, αποκτήθηκε).

Έφυγαν: Τγιάρκ Ερνστ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Χέρτα Βερολίνου), Μαξίμ Λάιτς (βασικός κεντρικός αμυντικός, Μάιντς), Αρμέλ Μπελά Κοτσάπ (βασικός κεντρικός αμυντικός, Σαουθάμπτον), Σάουλο Ντεκάρλι (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, Αϊντραχτ Μπράουνσβαϊχ), Χέρμπερτ Μπόκχορν (αναπληρωματικός δεξιός μπακ, ελεύθερος), Μόριτς Ρέμλινγκ (αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι στην Τιρκγκιτσού Μονάχου, δανεικός στη Ροτ Βάις Εσσεν), Ελβις Ρετσμπέτσαϊ (βασικός αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού από τη Βόλφσμπουργκ), Ρόμπερτ Τέσε (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, Οσναμπρικ), Εντουαρντ Λέβεν (συχνά βασικός χαφ, τέλος δανεισμού από τη Χέρτα Βερολίνου), Μίλος Πάντοβιτς (συνήθως βασικός χαφ, Ουνιόν Βερολίνου), Ντάνι Μπλουμ (αναπληρωματικός αριστερός χαφ, ελεύθερος), Τομ Βάιλαντ (αναπληρωματικός μεσοεπιθετικός, Γκράιφσβαλντερ), Γίργκεν Λοκάντια (αναπληρωματικός επιθετικός, ελεύθερος), Ζεμπάστιαν Πόλτερ (βασικός επιθετικός, Σάλκε), Λούις Χάρτβιχ (αναπληρωματικός επιθετικός, δανεικός στη Ζανκτ Πέλτεν).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Θα ήθελε να έχει υποστεί λιγότερες απώλειες, ειδικά στην αμυντική γραμμή. Μείον δύο βασικούς στόπερ μέτρησε, δεν είναι και λίγο. Στα χαφ και στην επίθεση είναι τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη σεζόν, υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχτεί και καλύτερη. Πιο πιθανό μοιάζει συνεπώς να είναι στα ίδια ή λίγο πιο κάτω από πλευράς συνολικής δυναμικής το ρόστερ της. Το κέντρο της άμυνας μας ανησυχεί.

[fonbet_desktop keimeno_etaireias=”Στοίχημα σε ασύγκριτες αποδόσεις” width=”100%”]

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 20 Ιουνίου.

25.06: Βούπερταλ – Μπόχουμ 0-2

29.06: Μόνχαϊμ – Μπόχουμ 1-1

02.07: Μπόχολτ – Μπόχουμ 1-3

06.07: Φορτούνα Σιτάρντ – Μπόχουμ 1-1

08.07: Πάντερμπορν – Μπόχουμ 2-0

13.07: Μπόχουμ – Λέτσε 3-2

16.07: Σπέτσια – Μπόχουμ 1-2

21.07: Μπόχουμ – Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-4

23.07: Μπόχουμ – Αντάλιασπορ 6-2

Η ΕΙΚΟΝΑ

Στόχος της είναι το τρίτο θαύμα, όπως το αποκαλεί ο προπονητής της, δηλαδή η παραμονή. Τίποτα παραπάνω. Το αγωνιστικό της σκεπτικό είναι δεδομένο, η συνταγή της περασμένης σεζόν δεν αλλάζει, το ερώτημα ωστόσο είναι αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Θα είναι τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο αμυντικά με πέρσι;

Οι υπόλοιπες ομάδες γνωρίζουν επίσης πλέον πώς παίζει, θα είναι πιο δύσκολο να «αιφνιδιάσει» σε αυτή τη σεζόν. Αν πάρει την 15η θέση στο τέλος θα είναι ευτυχισμένη και για τα στελέχη της πετυχημένη.

ΑΟΥΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ

Αχρωμη, άγευστη και άνοστη ήταν η προηγούμενη σεζόν της. Με λίγα αχ και βαχ έσωσε την κατηγορία και ως εκεί. Δεν μας πρόσφερε όμορφο ποδόσφαιρο, δεν βλέπαμε κάτι το σταθερό και συγκεκριμένο από αυτή αγωνιστικά.

Με το που τελείωσε η σεζόν ο προπονητής Μάρκους Βάιντσιρλ ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το πόστο εξαιτίας διαφωνιών με τον μάνατζερ Στέφαν Ρόιτερ, οπότε όλα άρχιζαν από το μηδέν. Παρεμπιπτόντως και σε διοικητικό επίπεδο. Και ο πρόεδρος Κλάους Χόφμαν παραιτήθηκε διότι αδυνατούσε να συνεργαστεί με τον Ρόιτερ.

Θα μας πείτε τώρα, μα καλά μόνο ο Ρόιτερ κάνει σωστές επιλογές στην Αουγκσμπουργκ. Φυσικά όχι. Και αυτός έχει ευθύνη για την άσχημη εικόνα των τελευταίων δύο ετών. Η λογική λέει πως αν αποτύχει ξανά στις νέες επιλογές (προπονητή και ρόστερ) θα είναι ο επόμενος που θα την πληρώσει.

Ως προς τον νέο τεχνικό τα πρώτα ονόματα που «έπαιξαν» ήταν εκείνα των Γκέραρντ Στρούμπερ και Ενρίκο Μάασεν και στις 8 Ιουνίου προσλήφθηκε ο δεύτερος. Αφησε την δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ, την οποία ανέβασε και ακολούθως κράτησε στην τρίτη κατηγορία και ετοιμάζεται για την πρώτη εργασία του στα «σαλόνια». Αγαπημένες του διατάξεις ήταν το 3-4-1-2 και το 3-4-3.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Μαξιμίλιαν Μπάουερ (κεντρικός αμυντικός, Γκρόιτερ Φιρτ), Ααρον Τσέντερ (αριστερός μπακ, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Ελβις Ρετσμπέτσαϊ (χαφ, Βόλφσμπουργκ), Χένρι Κουντόσου (επιθετικός, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Ερμεντίν Ντεμίροβιτς (επιθετικός, Φράιμπουργκ).

Γύρισαν: Μπένγιαμιν Λέναϊζ (τερματοφύλακας, τέλος δανεισμού στο Μαγδεβούργο), Γιόζο Στάνιτς (δεξιός μπακ, τέλος δανεισμού στη Βέεν Βίζμπαντεν), Φέλιξ Γκέτσε (αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού στην Κάιζερσλαουτερν), Λούκας Πέτκοβ (χαφ, τέλος δανεισμού στη Φερλ), Μόρις Μαλόουν (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Χάιντενχαϊμ).

Παρέμειναν: Αρνε Μάιερ (συνήθως βασικός αμυντικός χαφ, δανεικός πέρσι από τη Χέρτα Βερολίνου, τον αγόρασε).

Έφυγαν: Τιμ Τσιβέγια (αναπληρωματικός αμυντικός χαφ, δανεικός στην Ινγκολσταντ), Γιάν Μοράβεκ (αναπληρωματικός χαφ, ελεύθερος), Αντι Ζεκίρι (σπάνια βασικός επιθετικός, τέλος δανεισμού από την Μπράιτον), Αλφρεντ Φινμπόγκασον (αναπληρωματικός επιθετικός, ελεύθερος), Μίχαελ Γκρέγκοριτς (συνήθως βασικός επιθετικός, Φράιμπουργκ), Ντζενάν Πεϊτσίνοβιτς (αναπληρωματικός επιθετικός, Βόλφσμπουργκ).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Αν δεχτούμε ότι ο Μπάουερ και ο Ρετσμπέτσαϊ είναι ΟΚ προσθήκες για τις θέσεις που καλύπτουν, το Ντεμίροβιτς αντί Γκρέγκοριτς για την επίθεση είναι υποβάθμιση. Ελάχιστα έδειξε ο πρώτος στη Φράιμπουργκ. Το έμψυχο δυναμικό είναι συνεπώς σχεδόν το ίδιο με την περασμένη σεζόν και είναι ο νέος προπονητής εκείνος που καλείται να το κάνει να αποδίδει πιο πετυχημένα. Εύκολο; Με την καμία.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 20 Ιουνίου.

28.06: Σβάμπεν Αουγκσμπουργκ – Αουγκσμπουργκ 0-5

01.07: Αουγκσμπουργκ – Αϊχστετ 5-0

08.07: Αουγκσμπουργκ – Ζάντχαουζεν 1-1

13.07: Αουγκσμπουργκ – Ντιν. Μπάντβαϊζ 0-1

17.07: Αουγκσμπουργκ – Σάλκε 1-1

23.07: Αουγκσμπουργκ – Ρεν 2-3

Η ΕΙΚΟΝΑ

Τα προβλήματα στα φιλικά ήταν η αστάθεια που έδειξε ο βασικός τερματοφύλακας Γκίκιεβιτς και η αξιοποίηση των ευκαιριών ή η τελική ενέργεια γενικά στις επιθέσεις.

Τα μελλοντικά προβλήματα μπορεί να είναι το περιορισμένο βάθος επιλογών στο ρόστερ. Η ποιότητα θα επηρεάζεται αν θα της προκύπτουν μαζεμένες απώλειες.

Ο Ενρίκο Μάασεν προτιμά ένα δραστήριο στιλ παιχνιδιού αλλά δεν είμαστε βέβαιοι πως έχει το ρόστερ ώστε να το εφαρμόσει στην κατηγορία.

Το ταβάνι της μοιάζει να είναι η 15η θέση και η παραμονή εκτός αν ο νεαρός προπονητής της μας αιφνιδιάσει ευχάριστα με τις ιδέες του.

ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ

Μόλις στην τελευταία αγωνιστική μπόρεσε να εξασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία στο προηγούμενο πρωτάθλημα. Το ενθουσιώδες ποδόσφαιρο που λίγο έλειψε να την βγάλει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση στην πρώτη σεζόν της με τον Ματαράτσο, αποδείχτηκε… επικίνδυνο στην δεύτερη, διότι το γκολ έρχονταν πιο δύσκολα και η άμυνα παρέμεινε αναξιόπιστη. Ειδικά εντός έδρας. Εκτός έδρας έπαιζε κάπως πιο προσεκτικά και τα πράγματα ήταν σχετικά καλύτερα.

Αυτή είναι όμως, η σταθερή πολιτική της. Νεαροί ποδοσφαιριστές και επένδυση σε αυτούς, άρα είτε θα της βγαίνουν τα περισσότερα ρίσκα και έχει ήρεμες σεζόν, είτε δεν θα της βγαίνουν και θα έρχονται οι κίνδυνοι.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Τζόσα Φάγκνομαν (δεξιός μπακ, Αμβούργο), Θωμάς Καστανάρας (επιθετικός, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Χουάν Χοσέ Περέα (επιθετικός, ΠΑΣ Γιάννενα), Λούκα Φάιφερ (επιθετικός, Μίντιλαντ).

Γύρισαν: Αντώνης Αηδόνης (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στην Ντινάμο Δρέσδης), Μαξίμ Αβούντζα (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στην Τιρόλ), Φίλιπ Κλέμεντ (επιθετικός χαφ, τέλος δανεισμού στην Πάντερμπορν), Ντάρκο Τσούρλινοβ (ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στη Σάλκε), Αλού Κουόλ (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Ζάντχαουζεν).

Παρέμειναν: Κώστας Μαυροπάνος (βασικός κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι από την Αρσεναλ, τον αγόρασε), Χιρόκι Ιτο (βασικός κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι από την Γιούμπιλο Ιβάτα, τον αγόρασε).

Έφυγαν: Ματέι Μίγκλιτσα (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Ζανκτ Γκάλεν, Ζανκτ Γκάλεν), Πάμπλο Μαφέο (δεξιός μπακ, δανεικός πέρσι στη Μαγιόρκα, Μαγιόρκα), Ορέλ Μανγκαλά (βασικός αμυντικός χαφ, Νότιγχαμ), Φίλιπ Φέρστερ (ενίοτε βασικός επιθετικός χαφ, Μπόχουμ), Ντάνιελ Ντιντάβι (αναπληρωματικός επιθετικός χαφ, ελεύθερος), Ερικ Τόμι (αναπληρωματικός ακραίος μεσοεπιθετικός, Κάνσας Σίτι), Ρομπέρτο Μάσιμο (αναπληρωματικός ακραίος μεσοεπιθετικός, δανεικός στη Βιζέου), Φαρούκ Εμέρ Μπεγιάζ (αναπληρωματικός μεσοεπιθετικός, δανεικός στο Μαγδεβούργο), Ομάρ Μάρμους (ενίοτε βασικός επιθετικός, τέλος δανεισμού από τη Βόλφσμπουργκ), Μοχάμαντ Σανκό (αναπληρωματικός επιθετικός, δανεικός στη Φιτέσε).

Στουτγκάρδη

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Σταθερή πολιτική είπαμε παραπάνω; Πάει! Σε αυτό το καλοκαίρι η Στουτγκάρδη αποφάσισε πως είχε μαζέψει υπερβολικά πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές και έκανε ξεσκαρτάρισμα. Οσους έκρινε πως δεν χρειάζονταν να περιμένει άλλο να εξελιχθούν τους απομάκρυνε.

Τα προηγούμενα χρόνια νοιάζονταν μόνο για τον ενθουσιασμό, για τα «ατίθασα νιάτα», για την εξέλιξη ποδοσφαιριστών. Σε αυτή την προετοιμασία υπήρξε μικρή αλλαγή πολιτικής.

Το ρόστερ «μίκρυνε», το κριτήριο της απόδοσης παίζει πλέον πιο σημαντικό ρόλο, ακόμα και μερικές αγορές που έγιναν (π.χ. Φάγκνομαν) δεν ήταν στο πλαίσιο του «αγοράζω φτηνά έναν νεαρό και τον αναδεικνύω».

Πήρε λοιπόν έναν έτοιμο δεξιό μπακ και έκανε δύο προσθήκες για την επίθεση που λειτουργούν ως ετοιμότητα για πιθανή πώληση του Σάσα Κάλαϊτζιτς και αυτά είναι. Στόχος της είναι να δουλέψει με τους ποδοσφαιριστές που θέλει και να αυξήσει την ομοιογένεια και τη συνοχή της.

Άποψη μας πάντως είναι πως καλό θα είναι να αγοράσει και έναν στόπερ.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 27 Ιουνίου.

02.07: Μπέμπλινγκεν – Στουτγκάρδη 1-7

06.07: Στουτγκάρδη – Βέεν Βίζμπαντεν 3-2

09.07: Στουτγκάρδη – Ζυρίχη 3-2

16.07: Στουτγκάρδη – Μπρέντφορντ 2-1

23.07: Στουτγκάρδη – Βαλένθια 5-2

Η ΕΙΚΟΝΑ

Δεν είναι όλα τέλεια στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά είναι λίγο πιο ξεκάθαρα. Ο Ματαράτσο έκανε λιγότερα πειράματα στα φιλικά.

Πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει η περίπτωση πώλησης ενός (ή και δύο) βασικών ποδοσφαιριστών ανάλογα με τις προτάσεις που θα έρθουν. Δεν θα πει όχι στα χρήματα η Στουτγκάρδη, τα χρειάζεται.

Λογικά για την παραμονή της θα παίξει πάλι, θεωρούμε (με όσα ισχύουν ως τώρα) πως μπορεί να την πετύχει λίγο πιο εύκολα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

ΧΕΡΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Άρχισε την προηγούμενη σεζόν με λάθος προπονητή (Ντάρνταϊ) για αυτό που ήθελε να πετύχει (εξέλιξη, μετατροπή σε ομάδα ικανή στο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας), προχώρησε σε αποτυχημένη επιλογή (Κορκούτ) αλλαγής αυτού και με νέα αλλαγή προπονητή (Μάγκατ) κατάφερε να πάει αγκομαχώντας στα παιχνίδια διαβάθμισης. Επίσης οριακά και ζόρικα επικράτησε σε αυτά και παρέμεινε στην κατηγορία.

Αμέσως μετά το τέλος αυτών ανακοίνωσε τον Σάντρο Σβαρτς ως νέο προπονητή. Γνώριμος μας από την θητεία του στη Μάιντς, εργάστηκε απ’ τον Οκτώβριο του 2020 στην Ντινάμο Μόσχας και τώρα επιστρέφει στο γερμανικό πρωτάθλημα. Καλείται να δημιουργήσει ομάδα που θα έχει ως πρώτο σκεπτικό το να επιτεθεί και όχι το να αμυνθεί. Ισορροπημένα μεν, με έφεση προς τα μπροστά δε.

Αξιοσημείωτο επίσης ο νέος της πρόεδρος. Εκλέχθηκε ο Κάι Μπέρνσταϊν, πάλαι ποτέ οργανωμένος υποστηρικτής του συλλόγου, πρώτος με τέτοιο παρελθόν που εκλέγεται πρόεδρος σε ομάδα της κατηγορίας. Τρεις φορές μάλιστα είχε τιμωρηθεί με απαγόρευση εισόδου στα παιχνίδια εξαιτίας της συμπεριφοράς του.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Τγιάρκ Ερνστ (τερματοφύλακας, Μπόχουμ), Φίλιπ Ουρέμοβιτς (κεντρικός αμυντικός/δεξιός μπακ, Ρουμπίν Καζάν), Ιβάν Σούνιτς (κεντρικός αμυντικός, δανεικός από την Μπέρμιγχαμ), Τζόντζο Κένι (δεξιός μπακ, Εβερτον), Μεσούτ Κεσίκ (χαφ, προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα), Τσιντερά Ετζουκέ (ακραίος μεσοεπιθετικός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Βιλφρίντ Κανγκά (επιθετικός, Γιάνγκ Μπόις).

Γύρισαν: Ομάρ Αλντερέτ (κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού στη Βαλένθια), Νταγιοβαϊσιο Ζέεφουικ (δεξιός μπακ, τέλος δανεισμού στην Μπλάκμπερν), Ντοντί Λουκεμπάκιο (ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στη Βόλφσμπουργκ), Ζεσίκ Ενγκανκάμ (επιθετικός, τέλος δανεισμού στην Γκρόιτερ Φιρτ), Κρίστοφ Πιάτεκ (επιθετικός, τέλος δανεισμού στη Φιορεντίνα)

Έφυγαν: Αλεξάντερ Σβόλοβ (ενίοτε βασικός τερματοφύλακας, δανεικός στη Σάλκε), Μάρσελ Λότκα (στο φινάλε της σεζόν βασικός τερματοφύλακας, Ντόρτμουντ), Νιλς Γιόναταν Κέρμπερ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, Χάνζα Ρόστοκ), Νίκλας Σταρκ (συχνά βασικός κεντρικός αμυντικός, Βέρντερ Βρέμης), Τζόρνταν Τορούναρινγκα (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Γάνδη, Γάνδη), Λούκας Κλίντερ (αναπληρωματικός δεξιός μπακ, ελεύθερος), Σαντιάγκο Ασκασίμπαρ (συνήθως βασικός αμυντικός χαφ, δανεικός στην Κρεμονέζε), Αρνε Μάιερ (αμυντικός χαφ, δανεικός πέρσι στην Αουγκσμπουργκ, Αουγκσμπουργκ), Εντουαρντ Λέβεν (χαφ, δανεικός πέρσι στην Μπόχουμ, Σεντ Λούις), Χαβάιρο Ντιλροσούν (ακραίος μεσοεπιθετικός, δανεικός πέρσι στην Μπορντό, Φέγενορντ), Ντάισον Ρένταν (επιθετικός, δανεικός πέρσι στη Ζβόλε, δανεικός στην Ουτρέχτη), Ισάκ Μπελφοντίλ (ενίοτε βασικός επιθετικός, ελεύθερος), Μάρτεν Βίνκλερ (αναπληρωματικός επιθετικός, δανεικός στη Βάλντχοφ Μάνχαϊμ).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Όπως πέρσι έτσι και φέτος άρχισε την προετοιμασία της διαθέτοντας υπερβολικά μεγάλο ρόστερ, πάρα πολλές επιστροφές δανεικών ποδοσφαιριστών που πρακτικά δεν τους υπολογίζει, και την ανάγκη να πουλήσει ποδοσφαιριστές ώστε και τα έξοδα να μειώσει και να μπορέσει να κάνει κινήσεις ενίσχυσης.

Σε γενικές γραμμές τα κατάφερε. Σίγουρα ως προς την μείωση των εξόδων. Αγωνιστικά θα μας «πει» η πράξη το τι πέτυχε. Από τους ποδοσφαιριστές που απέκτησε εικόνα έχουμε μόνο από τον Κένι, τους άλλους δεν τους γνωρίζουμε, τηρούμε στάση αναμονής.

Σε γενικές γραμμές ακριβή εικόνα για το ρόστερ θα έχουμε μόνο μετά το τέλος των μεταγραφών. Μπορεί να συμβούν αρκετά πράγματα ακόμα σε αυτές.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 22 Ιουνίου.

29.06: Χέρτα Βερολίνου – Μακάμπι Βερολίνου 7-0

02.07: Μπάμπελσμπεργκ – Χέρτα Βερολίνου 0-1

08.07: Κότμπους – Χέρτα Βερολίνου 1-5

16.07: Σάλφορντ – Χέρτα Βερολίνου 1-2

16.07: Ντέρμπι – Χέρτα Βερολίνου 1-0

20.07: Νότιγχαμ – Χέρτα Βερολίνου 3-1

23.07: Γουέστ Μπρομ – Χέρτα Βερολίνου 2-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Αν μη τι άλλο υπήρξε περισσότερη ζωντάνια στον αγωνιστικό χώρο. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που μεταφράζονται ως ανάγκη για υπομονή όπως φάνηκε και στον αποκλεισμό από την Αϊντραχτ Μπράουνσβαϊχ στο Κύπελλο.

Όσα νέα πράγματα ζητάει ο Σβαρτς δεν λειτουργούν ακόμα όπως τα έχει σκεφτεί. Δεν υπάρχει άνεση στο σκοράρισμα, δεν υπάρχει ικανότητα διατήρησης της μπάλας και ποδοσφαίρου πρωτοβουλίας που θα συνδυαστεί και με αρκετές ιδέες.

Έτσι όπως είναι τώρα και με δεδομένο πως δεν έχει φορ περιοχής που να έχει αποδείξει πως «έχει» την κατηγορία, πιο πιθανό είναι να απειληθεί ξανά με υποβιβασμό παρά να κάνει μερικά βήματα παραπάνω προς τη μέση της βαθμολογίας.

ΣΑΛΚΕ

Η πορεία της στην δεύτερη κατηγορία είχε συνεχόμενα σκαμπανεβάσματα. Με τον Δημήτρη Γραμμόζη προπονητή ήταν λες και κάθε παιχνίδι της θα κρίνονταν στην λεπτομέρεια. Ηταν εκτός θέσεων ανόδου όταν τον αντικατέστησε με τον Μάικ Μπίσκενς και αυτός την οδήγησε σε σερί καλών αποτελεσμάτων και στην επάνοδο ως πρωταθλήτρια της δεύτερης κατηγορίας στην πρώτη.

Προκειμένου να σταθεί βεβαίως σε αυτή γνώριζε πως το ρόστερ της χρειάζονταν ενίσχυση σε όλες τις θέσεις. Ακόμα και στην θέση του επιθετικού κορυφής. Ο Τερόντε έχει αποδείξει χρόνια τώρα πως την δεύτερη κατηγορία την έχει για πλάκα, αλλά η πρώτη τον… ξεπερνάει. Δεν έχει την ταχύτητα ώστε να ακολουθήσει τον ρυθμό των παιχνιδιών της.

Πρώτο της ζήτημα βέβαια ήταν να βρει προπονητή. Δεν ήταν εύκολο. Ο Μάικ Μπίσκενς παραμένει ως νούμερο δύο. Ο νέος τεχνικός θα έπρεπε να «κολλάει» μαζί του. Επιλέχθηκε τελικά ο Φρανκ Κράμερ. Να πούμε ότι πετάξαμε από τη χαρά μας δεν θα το κάνουμε, αλλά εφόσον ο στόχος είναι απλά η παραμονή στην κατηγορία και η εξέλιξη ποδοσφαιριστών, τότε ΟΚ. Μπορεί και να της βγει η επιλογή.

Εδώ και είκοσι χρόνια πάντως ουδείς προπονητής της Σάλκε κατάφερε να ολοκληρώσει χρονικά το συμβόλαιο που υπέγραψε αρχικά μαζί της. Ο Χούουμπ Στέφενς ήταν ο τελευταίος που το κατόρθωσε το 2002.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Αλεξάντερ Σβόλοβ (τερματοφύλακας, δανεικός από τη Χέρτα Βερολίνου), Τζάστιν Χίκερεν (τερματοφύλακας, Ομπερχαουζεν), Ιμπραϊμα Σισέ (κεντρικός αμυντικός, Γάνδη U21), Λέο Γκράιμλ (κεντρικός αμυντικός, Ράπιντ Βιέννης), Μαγιά Γιοσίντα (κεντρικός αμυντικός, Σαουθάμπτον), Σέντρικ Μπρούνερ (δεξιός μπακ, Αρμίνια Μπίλεφελντ), Αλεξ Κραλ (αμυντικός χαφ, Σπαρτάκ Μόσχας), Τομ Κράους (χαφ, Λειψία), Φλοράν Μολέ (επιθετικός χαφ, Μονπελιέ), Τομπίας Μορ (αριστερός χαφ, Χάιντενχαϊμ), Ζεμπάστιαν Πόλτερ (επιθετικός, Μπόχουμ).

Γύρισαν: Αμίν Αρίτ (επιθετικός χαφ, τέλος δανεισμού στη Μαρσέιγ)

Παρέμειναν: Τόμας Ούβεγιαν (βασικός αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι από την Αλκμααρ, τον αγόρασε), Ροντρίγκο Σάλασαρ (συνήθως βασικός χαφ, δανεικός πέρσι από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, τον αγόρασε).

Έφυγαν: Μάρτιν Φράιζλ (βασικός τερματοφύλακας, ελεύθερος), Κο Ιτακούρα (βασικός κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού από τη Μάντσεστερ Σίτι), Σαλίφ Σανέ (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, ελεύθερος), Τίμο Μπέκερ (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Χάνζα Ρόστοκ, Χόλσταϊν Κιέλου), Οζάν Κάμπακ (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Νόριτς, Χόφενχαϊμ), Αντρέας Βίντχαϊμ (σπάνια βασικός δεξιός μπακ, τέλος δανεισμού από τη Σπάρτα Πράγας), Ράινχολντ Ρανφτλ (αναπληρωματικός δεξιός μπακ, δανεικός στην Αούστρια Βιέννης), Χαμζά Μεντίλ (αριστερός μπακ, δανεικός πέρσι στην Γκαζιαντέπ, Λουβέν), Ντρις Βόουτερς (αμυντικός χαφ, δανεικός πέρσι στη Μαλίν, Μαλίν), Βίκτορ Πάλσον (συνήθως βασικός αμυντικός χαφ, D.C. Γιουνάιτεντ), Μαρκ Ρατκόβσκι (αναπληρωματικός χαφ, Αρμίνια Μπίλεφελντ), Τσαν Μπόζντογκαν (χαφ, δανεικός πέρσι στην Μπεσίκτας, δανεικός στην Ουτρέχτη), Λεβέντ Μερκάν (επιθετικός χαφ, δανεικός πέρσι στην Καραγκιουμρούκ, Καραγκιουμρούκ), Ντονγκ-γκιεόνγκ Λι (αναπληρωματικός επιθετικός χαφ, τέλος δανεισμού από την Ουλσάν Χιουντάι), Γιάροσλαβ Μιχαϊλοβ (αναπληρωματικός επιθετικός χαφ, τέλος δανεισμού από τη Ζενίτ ΙΙ), Ντάρκο Τσούρλινοβ (ενίοτε βασικός ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού από τη Στουτγκάρδη), Ραμπί Ματοντό (ακραίος μεσοεπιθετικός, δανεικός πέρσι στη Σερκλ Μπριζ, Ρέιντζερς), Μάρβιν Πίρινγκερ (αναπληρωματικός επιθετικός, δανεικός πέρσι από τη Φράιμπουργκ ΙΙ, δανεικός στην Πάντερμπορν).

Σάλκε

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Για τα οικονομικά δεδομένα της καλή δουλειά έκανε. Μόνο τον Ιτακούρα ήθελε πάρα πολύ να έχει κρατήσει αλλά δεν γινόταν. Κατάφερε και το ρόστερ να μικρύνει και ποδοσφαιριστές που αν μη τι άλλο δεν τους λες και «λίγους» να αποκτήσει. Καθώς όμως οι αλλαγές είναι αρκετές σε πρόσωπα το ζητούμενο είναι αυτά τα νέα πρόσωπα να παρουσιαστούν και ως ομάδα.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως η πλειοψηφία των μεταγραφών της είχε… μπόι. Στις στατικές φάσεις, αμυντικά και επιθετικά, η Σάλκε μπορεί να είναι από τις καλύτερες της κατηγορίας. Είναι και αυτός ένας τρόπος αναζήτησης τερμάτων εφόσον τα χαφ δεν ξεχειλίζουν και από φαντασία για το επίπεδο της κατηγορίας.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 22 Ιουνίου.

29.06: Χιλζ – Σάλκε 0-14

02.07: Λόνε – Σάλκε 0-7

06.07: Σάλκε – Φερλ 1-0

09.07: Σάλκε – Μέπεν 1-3

13.07: Σάλκε – Σαλερνιτάνα 0-0

17.07: Αουγκσμπουργκ – Σάλκε 1-1

17.07: Σάλκε – Κούφσταϊν 5-0

22.07: Τβέντε – Σάλκε 3-1

Η ΕΙΚΟΝΑ

Ο στόχος της είναι η παραμονή και τίποτα παραπάνω. Θα υπάρξουν αναποδιές, αν διατηρήσει την ψυχραιμία της μπορεί να είναι κάπου κοντά στην δωδέκατη θέση στο τέλος της σεζόν.

ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ

Με τον Μάρκους Ανφανγκ άρχισε την προηγούμενη σεζόν, δεν έπειθε πως θα ήταν στο τέλος στην πρώτη τριάδα της δεύτερης κατηγορίας, μα κατά λάθος στάθηκε τυχερή. Ο Ανφανγκ υποχρεώθηκε να φύγει εξαιτίας παρανομίας του ως το προς το πιστοποιητικό εμβολιασμού του (πλαστό) και ο Ολε Βέρνερ τον διαδέχτηκε.

Με αυτόν η Βέρντερ Βρέμης ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική και παραγωγική εκτός έδρας, λιγότερο πειστική και με περισσότερες αποτυχίες όταν φιλοξένησε «κλειστές» ομάδες, αλλά κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση και να προβιβαστεί.

Το ρόστερ με το οποίο τελείωσε την περασμένη σεζόν χρειάζονταν σίγουρα ενίσχυση στις θέσεις των χαφ και των μπακ για την πρώτη κατηγορία.

Ας δούμε λοιπόν τι έκανε καλοκαίρι.

ΤΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Αμος Πίπερ (κεντρικός αμυντικός, Αρμίνια Μπίλεφελντ), Νίκλας Σταρκ (κεντρικός αμυντικός, Χέρτα Βερολίνου), Λι Μπιουκάναν (αριστερός μπακ, Ντέρμπι), Ντικενί Σαλιφού (αμυντικός χαφ, Αουγκσμπουργκ U19), Γενς Στάγκε (χαφ, Κοπεγχάγη), Ολιβερ Μπερκ (ακραίος μεσοεπιθετικός, Μίλγουολ).

Γύρισαν: Εντουάρντο ντος Σάντος Χέσλερ (τερματοφύλακας, τέλος δανεισμού στη Νόρντζελαντ), Γιάνικ Ενγκελχαρντ (αμυντικός χαφ, τέλος δανεισμού στη Φράιμπουργκ ΙΙ), Κεμπά Μπαντζί (ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στη Χάλεσερ), Μπένγιαμιν Γκέλερ (ακραίος μεσοεπιθετικός, τέλος δανεισμού στην Καρλσρούη).

Παρέμειναν: Μίτσελ Βάιζερ (συνήθως βασικός δεξιός μπακ, δανεικός πέρσι από τη Λέβερκουζεν, αγοράστηκε).

Έφυγαν: Λούκα Πλόγκμαν (αναπληρωματικός τερματοφύλακας, ελεύθερος), Ομέρ Τοπράκ (συνήθως βασικός κεντρικός αμυντικός, Αντάλιασπορ), Λαρς Λούκα Μάι (αναπληρωματικός κεντρικός αμυντικός, τέλος δανεισμού από την Μπάγερν Μονάχου), Μάικ Ναβρότσκι (κεντρικός αμυντικός, δανεικός πέρσι στη Λέγκια, Λέγκια), Σίμον Στράουντι (αναπληρωματικός δεξιός μπακ, ελεύθερος), Γιάν-Νίκλας Μπέστε (αριστερός μπακ-χαφ, δανεικός πέρσι στη Γιάν Ρέγκενσμπουργκ, Χάιντενχαϊμ), Κιού Χιούν Παρκ (αναπληρωματικός μπακ, δανεικός στην Ντινάμο Δρέσδης), Οσκαρ Σένφελντερ (αναπληρωματικός ακραίος μεσοεπιθετικός, δανεικός στη Γιάν Ρέγκενσμπουργκ), Ροζέ Ασαλέ (αναπληρωματικός επιθετικός, τέλος δανεισμού από την Ντιζόν), Λουκ Ιχορστ (αναπληρωματικός επιθετικός, Αϊντραχτ Μπράουνσβαϊχ).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Καλή δουλειά έκανε κατά την γνώμη μας. Με εξαίρεση τον Τοπράκ, που όταν είναι υγιής είναι μια χαρά στόπερ για την κατηγορία, δεν έχασε κανέναν άλλον βασικό ποδοσφαιριστή. Οι προσθήκες μας μοιάζουν καλές και λογικές για τα δεδομένα της (αγωνιστικά και οικονομικά), οφείλουμε ωστόσο να κρατάμε μικρό καλάθι για το πόσο ισχυρή είναι συνολικά στο ανασταλτικό κομμάτι.

ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Έναρξη προετοιμασίας: 22 Ιουνίου.

25.06: Βέρντερ Βρέμης – Ολντενμπουργκ 1-3

03.07: Βέρντερ Βρέμης – Καρλσρούη 2-1

09.07: Μπεσίκτας – Βέρντερ Βρέμης 2-1

17.07: Τβέντε – Βέρντερ Βρέμης 3-3

23.07: Βέρντερ Βρέμης – Χρόνιγχεν 6-1

23.07: Βέρντερ Βρέμης – Εμμεν 0-0

Η ΕΙΚΟΝΑ

Η άμυνα προκαλούσε πονοκέφαλο στις πρώτες εβδομάδες της προετοιμασίας. Η εικόνα ήταν καλύτερη στα τελευταία δύο φιλικά και στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου αλλά δεν λες και μεγαθήρια τις ομάδες που αντιμετώπισε σε αυτά.

Μοναδικός της στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία, λεπτομέρειες θα κρίνουν την έκβαση της προσπάθειάς της. Αν θα αντιμετωπίσει λιγότερα προβλήματα σε σχέση με άλλες ομάδες, αν θα έχει περισσότερη τύχη κλπ..

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΟΥΠΟΝΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip