Γιατί να παίζω με στατιστικά στοιχήματος;

γιατί-να-παίζω-με-στατιστικά-στοιχήμα-158340

Το στοίχημα βασίζεται στις αποδόσεις. Οι αποδόσεις με τη σειρά τους είναι νούμερα και τα νούμερα μαθηματικά. Και τα μαθηματικά δεν έχουν τίποτα το υποκειμενικό. Τα μαθηματικά δεν λένε ψέματα. Και τα μαθηματικά συμπεριλαμβάνουν τη στατιστική. Ναι, αυτή που οι περισσότεροι σιχαίνονται, βαριούνται, δεν καταλαβαίνουν ή ακόμη τη διαβάζουν λάθος όταν την έχουν μπροστά τους. Η στατιστική, μας αρέσει ή όχι, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι στο στοίχημα. Καλή κι η θεωρία στοιχήματος, ενδιαφέρουσες οι αναλύσεις, αλλά εκεί υπάρχει το υποκειμενικό στοιχείο και η αλήθεια είναι σχετική. Τα στατιστικά στοιχήματος όμως είναι δεδομένα που δεν αλλάζουν. Για παράδειγμα, έτσι για να μπαίνουμε και στο κλίμα του οδηγού, αν μία ομάδα έχει παίξει 10 ματς και τα 8 έχουμε μείνει στο under 2.5, τότε στο 80% των παιχνιδιών της έχουν μπει δύο ή λιγότερα γκολ. Δεν πάει μετά να γράψει ο κάθε tipster, ότι είναι μία ομάδα που προσφέρει θέαμα και σκοράρει εύκολα, ενώ η άμυνά της έχει πρόβλημα; Κανείς νουνεχής δεν θα τον πιστέψει. Κι αυτό διότι τα 8/10 under 2.5 μας δείχνουν μία ομάδα που είτε σκοράρει δύσκολα, είτε έχει καλή άμυνα, είτε και τα δύο μαζί. Τόσο απλά.

Στατιστικά αποδόσεων στοιχήματος

Έχει ενδιαφέρον να δούμε κάποια βασικά πράγματα που αφορούν το στοίχημα στατιστικα πριν απαντήσουμε στο ερώτημα Γιατί να παίζω με στατιστικά στοιχήματος; Σε ένα ματς ποδοσφαίρου υπάρχουν τρία τελικά αποτελέσματα. Ο άσσος, το διπλό και η ισοπαλία. Αυτό σημαίνει ότι με τη γλώσσα των αριθμών κάθε αποτέλεσμα έχει 33.3% πιθανότητα εμφάνισης. Αν παίξουμε με διπλή ευκαιρία εκεί το σπάμε σε 50%-50%, αφού έχουμε πια δύο αποτελέσματα, το 1Χ για παράδειγμα απέναντι στο διπλό. Αυτό φυσικά δεν περιλαμβάνει μέσα του τίποτα άλλο (ειδήσεις, νέα, τραυματισμούς, έδρα κ.α.), απλά και μόνο τα μαθηματικά.

Βαθύτερη κατανόηση

Αυτό φυσικά ισχύει για ένα στοίχημα σε μονό αποδεκτό. Τι συμβαίνει όμως στο παρολί; Τι δείχνει η στατιστική; Και γιατί το αναφέρουμε πριν συνεχίσουμε; Θα καταλάβετε ευθύς αμέσως. Αν φύγουμε από τα μονά αποδεκτά και παίξουμε σε ένα παρολί, στην αρχή θα εντυπωσιαστούμε για την άνοδο της απόδοσης. Για τον τρόπο που η απόδοση από το 2.20, με τρία ματς μπορεί να ανέβει στο 15.00. Και φυσικά είναι ωραίο να ανεβαίνει η απόδοση, αλλά με τι συνθήκες γίνεται από αυτό; Γιατί συμβαίνει με απλά λόγια; Μα πολύ απλά διότι μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες. Με ένα ματς έχετε 33% πιθανότητες σε κάθε αποτέλεσμα, αφού υπάρχουν τρία πιθανά. Στη δυάδα πέφτουμε στο 11.1%, στην τριάδα στο 3.7% κ.ο.κ. Κι όσο ανεβαίνετε προς τα πάνω τόσο μειώνονται οι πιθανότητες. Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Μα φυσικά για να κατανοήσετε ότι τα νούμερα και τα στατιστικά αγώνων στοιχήματος παίζουν τεράστιο ρόλο στην κατανόηση του παιχνιδιού και στις πιθανότητες που έχουμε για νίκη.

Στατιστικά πάμε στοίχημα: τι να προσέξω;

Αφού λοιπόν κάναμε την απαραίτητη εισαγωγή για να καταδείξουμε τη σημαντικότητα των αριθμών και των στατιστικών στο στοίχημα, πάμε να απαντήσουμε στο ερώτημα του οδηγού. Να το επαναλάβουμε; Γιατί όχι… Γιατί να παίζω με στατιστικά στοιχήματος; Ιδού το ερώτημα. Η βασική απάντηση είναι ότι στο στοίχημα στατιστικα είναι η μόνη σίγουρη αλήθεια. Από εκεί και πέρα υπάρχουν όμως αρκετοί παράμετροι στους οποίους θα σταθούμε ώστε να εξηγήσουμε τη συγκεκριμένη θέση.

Φόρμα

Η φόρμα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που κοιτάνε οι παίκτες πριν ποντάρουν. Αυτή προκύπτει από την απόδοση κάθε ομάδας και διαβάζεται αποκλειστικά και μόνο μέσα από τα στατιστικά. Αν μια ομάδα έχει ένα σερί έξι νικών κι η άλλη δεν έχει κερδίσει στα τελευταία έξι, αυτό είναι ένα δυνατό στοιχείο που το κρατάμε. Δεν μπορούμε εύκολα να ποντάρουμε στη δεύτερη ομάδα που αγνοεί ενάμιση μήνα τη νίκη και να μην λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η άλλη έχει 100% επιτυχία στο ίδιο διάστημα. 100%; Ουπς, να η στατιστική παρούσα.

Παράδοση

Πολλοί λένε ότι η παράδοση δεν παίζει μπάλα, αλλά πολλές φορές αυτό διαψεύδεται. Έχουμε δει πολλάκις μία ομάδα να έχει όλα τα υποκειμενικά στοιχεία υπέρ της. Φόρμα, έδρα, αγωνιστικά νέα, εν γένει καλύτερο ρόστερ και να υποδέχεται μία άλλη η οποία απέναντί της υστερεί σε όλα. Και το ματς να τελειώνει με νίκη των φιλοξενούμενων ή έστω με μη ήττα τους. Και τότε κοιτάτε την παράδοση και βλέπετε ότι η αυτή η ομάδα στο συγκεκριμένο γήπεδο έχει χάσει μόλις ένα από τα τελευταία οκτώ κόντρα στη γηπεδούχο. Τώρα μάλιστα το 1/8 έγινε 1/9, δηλαδή 11.1%. Με απλά λόγια χάνει σχεδόν μόλις το ένα από τα δέκα ματς που δίνει σε αυτό το ζευγάρι ως γηπεδούχος. Αυτό είναι ένα στατιστικό στοιχείο που δεν θα πρέπει να μένει εκτός από τη διαδικασία που κάνουμε για να βγάλουμε σημείο σε αυτό το παιχνίδι.

Έδρα

Η έδρα, όπως είδατε και ανωτέρω, εξετάζεται ιδιαίτερα στα στατιστικά στοιχήματος. Το πώς συμπεριφέρεται κάθε ομάδα ως γηπεδούχος ή ως φιλοξενούμενη δείχνει πολλά. Και φυσικά μας οδηγεί και σε χρήσιμα συμπεράσματα. Δεν υπάρχει περίπτωση αν παίζετε έστω και λίγο καιρό στοιχημα ή και να μην παίζετε καθόλου, να μην έχετε ακούσει τη φράση Έλα μωρέ τώρα, αυτή είναι ομάδα έδρας, μακριά από γήπεδό της παραπαίει. Ή ακόμη… Ζημιάρα αυτή μακριά από το γήπεδό της, παίζει τέλεια την κόντρα, της ταιριάζει καλύτερα να παίζει εκτός. Είναι  δεδομένο ότι έχετε ακούσει αυτές τις φράσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να το πει κανείς αυθαίρετα. Πρέπει να διαβάσει τα στατιστικά στοιχήματος για κάθε ομάδα. Αν σε 11 ματς εντός έδρας έχει κερδίσει τα 8, τότε ναι είναι δυνατή. Αν όμως για παράδειγμα έχει κάνει δύο μεγάλες νίκες μπροστά στον κόσμο της, αλλά έχει τέσσερις νίκες σε 11 αναμετρήσεις, τότε κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή είναι μία ομάδα που κερδίζει στην έδρα της.

Απουσίες

Μην ξαφνιάζεστε που συμπεριλαμβάνουμε ένα στοιχείο που δεν μεταφράζεται με μαθηματικά και στατιστική εκ πρώτης όψεως. Αν λείπει ο Ντε Μπρόινε από τη Σίτι, αυτό είναι ένα τυχαίο γεγονός και μπορεί να συμβεί μέσα στη χρονιά. Άρα πάει στον τομέα των στοιχηματικών αναλύσεων. Και ισχύει αυτό. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, θα μπορούσε αυτό να διαβαστεί στατιστικά; Κι αν ναι, θα μας χρησίμευε; Η απάντηση είναι καταφατική και στα δύο ερωτήματα. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε τι κάνει η Σίτι χωρίς τον ηγέτη της; Αν για παράδειγμα έχει λείψει σε επτά ματς και στα τρία δεν έχει κερδίσει, τότε εδώ έχουμε ένα πολύτιμο στοιχείο. Το 3/7 δίχως νίκη χωρίς τον Ντε Μπρόινε σημαίνει ότι η Σίτι χωρίς τον ηγέτη της αποτυγχάνει να κερδίσει το 42,7% των παιχνιδιών της, ενώ στη γενική της παρουσία στη λίγκα έχει ποσοστό 76% στις νίκες. Η διαφορά είναι χαώδης, οπότε έχουμε το νου μας τι θα προτείνουμε σε ματς της Σίτι όταν λείπει ο Βέλγος. Τα νούμερα φυσικά είναι τυχαία, τα αναφέρουμε όμως για να καταδείξουμε τι στοιχηματικά διαμάντια και ευκαιρίες μπορούμε να βγάλουμε μέσα από τις στοιχηματικές εταιρείες.

Στοιχημα στατιστικα αποδόσεων

Κάποιοι παίκτες επιλέγουν τα σημεία που ποντάρουν στο στοιχημα βαση αποδοσεων. Τι εννοούμε; Αν ανατρέξετε σε πιο ψαγμένα στατιστικά στοιχήματος θα δείτε ότι υπάρχουν πίνακες με ποσοστά εμφάνισης ενός σημείου ανά απόδοση. Τι σημαίνει αυτό; Κάθε σημείο έχει μία απόδοση. Για παράδειγμα ο άσσος στο 2.20. Στο κουπόνι πάμε στοίχημα της ημέρας, ή σε οποιαδήποτε από τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες με άδεια υπάρχουν τα ματς της ημέρας. Σε αυτά κάποιες νίκες των γηπεδούχων προσφέρονται στο 2.20. Σε ποιες λοιπόν από αυτές τις περιπτώσεις επιβεβαιώθηκε ο άσσος. Και αυτό το βρίσκουμε στα στατιστικά στοιχήματος κρατημένο για όλη τη χρονιά ή ανά πρωτάθλημα. Είναι μία ομαδοποίηση η οποία μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα.

Στατιστική σημείων – Μετάφραση σημείων ανά λίγκα

Εδώ τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Αν διαβάζετε αναλύσεις για στοίχημα, σίγουρα θα έχετε ακούσει φράσεις τύπου… Η Μπουντεσλίγκα είναι η βασίλισσα των over 2.5, η Β΄Ιταλίας κρύβει πολλά «Χ», στη Σούπερ Λιγκ τα under είναι σύνηθες φαινόμενο, αφού τα γκολ μπαίνουν με το σταγονόμετρο κ.ο.κ.

Σε όλες τις κορυφαίες ιστοσελίδες για στοίχημα, όπως η kingbet.net, μπορείτε να βρείτε τα στατιστικά των πρωταθλημάτων και να τα βάζετε πάντα στην εξίσωση πριν παίξετε σε κάποιο ματς από συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Στατιστικά παικτών

Κι εδώ αξίζει μία ματιά, κυρίως στα γκολ. Κι επειδή η αγορά να σκοράρει κάποιος παίκτης το πρώτο, το τελευταίο γκολ του αγώνα, ή οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε αυτόν, όλο και ανεβαίνει, πρέπει να ξέρετε τι κάνει κάθε παίκτης και κόντρα σε ποια ομάδα (και όχι μόνο αυτό φυσικά, αλλά γενικότερα σε τι κατάσταση είναι). Για παράδειγμα ο Χάρι Κέιν της Τότεναμ σε 17 ματς κόντρα στη Λέστερ έχει σκοράρει 18 γκολ! Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό. Κι αυτό επαληθεύτηκε και στο τελευταίο του παιχνίδι κόντρα στις αλεπούδες τον Ιανουάριο του 2022.

Στατιστικά στοιχήματος & Αναλύσεις: Ο τέλειος συνδυασμός στο στοίχημα

Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στα στατιστικά στοιχήματος είναι αδύνατον να μην συμπεριλάβουμε τις αναλύσεις των αγώνων. Τα προγνωστικά στοιχήματος οφείλουν να είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Δεν είναι δυνατόν να παίξουμε μία ομάδα στο over 2.5 επειδή έχει μεγάλο ποσοστό επαλήθευσης στο συγκεκριμένο σημείο, αγνοώντας όμως ότι λείπουν οι δύο κορυφαίοι επιθετικοί της και ο αντίπαλος παίζει δίχως τον πρώτο του σκόρερ. Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ποιο ζωντανό παράδειγμα, ώστε να καταλάβετε ότι ο συγκερασμός και των δύο με την ταυτόχρονη παραμετροποίηση των στοιχείων, οδηγεί στα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα.

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΟΥΠΟΝΙ ΠΡΟΓΡ. TV
BETSLIP
betslip