
-
Αποδόσεις
-
Ανάλυση
ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΣΕΝΑΛ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ
Facts Αγώνα
* Οι δύο ομάδες βρέθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1979-80, με το παιχνίδι να λήγει ισόπαλο 0-0 και τη Βαλένθια να κερδίζει στα πέναλτι το τρόπαιο με 5-4.
* Συναντήθηκαν το 2000-01 στη νοκ άουτ φάση, με τη Βαλένθια να προκρίνεται χάρη στα εκτός έδρας γκολ (2-1 στο Λονδίνο, 1-0 στη Βαλένθια). Το 2002-03 βρέθηκαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με το ματς στην Αγγλία να λήγει 0-0 και στην Ισπανία να κερδίζει η Βαλένθια με 2-1.
* Τέσσερα χρόνια (2008-12) τεχνικός της Βαλένθια ο Ουνάι Εμερι, δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο από το «Μεστάγια». Ξαναβρήκε τη Βαλένθια σε ημιτελική φάση Γιουρόπα Λιγκ το ’14 με τη Σεβίλλη και προκρίθηκε με γκολ στην τελευταία φάση (2-0, 1-3).
* Η Αρσεναλ έχει κερδίσει μόλις τα 10 από τα 33 ευρωπαϊκά παιχνίδια της απέναντι σε ισπανικές ομάδες, έχοντας 15 ήττες.
* Η Βαλένθια σε 37 αναμετρήσεις κόντρα σε αγγλικούς συλλόγους μετρά ρεκόρ 12-16-9, έχοντας κερδίσει τις 6 από τις 9 φορές σε διπλά παιχνίδια. Μετρά 10 ισοπαλίες σε 17 αγώνες επί αγγλικού εδάφους (3-10-4). Στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις της στην Αγγλία κράτησε ανέπαφη την εστία της.
* Σε 13 αγώνες απέναντι στον Μαρθελίνο ο Εμερι έχει ρεκόρ 7-1-5.
* Μόνο στο Τορίνο (Γιουβέντους) ηττήθηκε στις φετινές εκτός έδρας υποχρεώσεις της στην Ευρώπη η Βαλένθια (2 νίκες, 3 ισοπαλίες, 1 ήττα).

Αλλη μία απογοητευτική εμφάνιση από την Αρσεναλ που δείχνει να τα έχει χαμένα στα τελευταία παιχνίδια. Δεν τα κατάφερε απέναντι στη Λέστερ (3-0), με τη γηπεδούχο να κάνει ό,τι θέλει στο ματς, ειδικά από τότε που έμεινε με 10 παίκτες η Αρσεναλ (Μέτλαντ-Νάιλς, 36′). Οι «κανονιέρηδες» έρχονται από 3 σερί ήττες στο πρωτάθλημα δεχόμενοι 9 τέρματα, ενώ παράλληλα έχασαν έδαφος για τον βασικό στόχο της τετράδας (-2 από Τσέλσι).
Στο Γιουρόπα Λιγκ δεν συνάντησε πρόβλημα (εκ του αποτελέσματος), κερδίζοντας δύο φορές τη Νάπολι με 2-0 και 0-1, κάνοντας μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του θεσμού. Πρώτα όμως, υπάρχει το ματς με τη Βαλένθια στον ημιτελικό, την οποία θα αντιμετωπίσει ο Εμερι που ήταν προπονητής της τις σεζόν 2008-12. Πιθανόν να ξαναπαίξει με δύο επιθετικούς μπροστά ο Ισπανός τεχνικός πηγαίνοντας σε ένα 4-4-2 και τους Λακαζέτ και Ομπαμεγιάνγκ στην κορυφή.
«Χρειαζόμαστε τους οπαδούς μας και χρειαζόμαστε να δημιουργήσουν μία μεγάλη ατμόσφαιρα. Είμαστε ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε για το ματς. Θέλουμε να παίξουμε, να είμαστε με τους οπαδούς μας, να τελειώσουμε τα 90 λεπτά του πρώτου παιχνιδιού με μία μεγάλη εμφάνιση και με ένα καλό αποτέλεσμα. Αλλά ξέρουμε πως θα είναι πολύ δύσκολο. Νομίζω πως τα χρειαζόμαστε όλα. Χρειαζόμαστε τους παίκτες, χρειαζόμαστε πνεύμα, ενέργεια και τους οπαδούς μας», δήλωσε ο Ουνάι Εμερι.
Εκτός είναι ο βασικός μέσος Ράμσεϊ (38/6) ο οποίος χάνει το υπόλοιπο της σεζόν και παράλληλα δεν θα ξαναφορέσει την φανέλα της Αρσεναλ λόγω της μεταγραφής του στη Γιουβέντους το καλοκαίρι. Εκτός είναι και ο μέσος Σουάρεζ (6/0) λόγω τραυματισμού. Κανονικά διαθέσιμοι είναι ο μέσος Οζίλ και ο αμυντικός Μονρεάλ που είχαν κάποιες ενοχλήσεις.

Δείχνει να ξεμένει από καύσιμα στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν. Προέρχεται από δύο σερί ήττες στη LaLiga, από την Ατλέτικο (3-2) την περασμένη Τετάρτη και από την Εϊμπαρ (0-1) το μεσημέρι της Κυριακής, με ένα τυχερό γκολ στην τελευταία φάση του αγώνα. Δυο αποτελέσματα που την έχουν αφήσει πίσω στη μάχη για την τέταρτη θέση του Τσάμπιονς Λιγκ.
Μπορεί βέβαια να σώσει τη χρονιά, ακόμα κι αν δεν βγει τέταρτη στο πρωτάθλημα, είτε μέσω του Γιουρόπα Λιγκ είτε μέσω του Κυπέλλου Ισπανίας. Υπενθυμίζεται ότι έχει προκριθεί στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα. Εξάλλου, όπως πολλές φορές έχει επαναλάβει ο Μαρθελίνο τους τελευταίους μήνες, ο βασικός στόχος είναι ένας τίτλος. Κάτι το οποίο έχει να συμβεί για τις «νυχτερίδες» πάνω από μια δεκαετία.
Στα προηγούμενα νοκ άουτ πέρασε σχετικά άνετα το εμπόδιο της Σέλτικ παίρνοντας σαφές προβάδισμα από το πρώτο ματς στη Σκωτία, χρειάστηκε γκολ στο φινάλε κόντρα στη ρωσική Κράσνονταρ και επιβλήθηκε εύκολα της Βιγιαρεάλ στους προημιτελικούς. Μόνο στο Τορίνο από τη Γιουβέντους ηττήθηκε στις φετινές εκτός έδρας υποχρεώσεις της στην Ευρώπη (2 νίκες, 3 ισοπαλίες, 1 ήττα).
«Αν πιάσουμε το μάξιμουμ της απόδοσής μας, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύσκολος αντίπαλος για οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη. Δεν έχουμε κανένα φόβο απέναντι στην Αρσεναλ» εξηγούσε ο Μαρθελίνο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο Ισπανός προπονητής ξεκαθάρισε ότι οι διαδοχικές ήττες της Αρσεναλ στην Πρέμιερ Λιγκ δεν παίζουν ρόλο, τουλάχιστον όχι στα δικά του μάτια. «Παιχνίδι αναφοράς για εμάς είναι εκείνο με τη Νάπολι. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε έναν σπουδαίο αντίπαλο, με τρομερές δυνατότητες» συμπλήρωσε.
Ο πρώην μέσος της Αρσεναλ, Φράνθις Κοκλέν, εκτίει την ποινή του και έμεινε εκτός αποστολής. Το πρόβλημα είναι ότι στην ίδια θέση λείπει κι ο Ζόφρι Κοντογκμπιά. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο μοναδικός κλασικός κεντρικός μέσος που έχει απομείνει είναι ο Ντάνι Παρέχο. Ο Μαρθελίνο βάζει δίπλα του, στο κλασικό 4-4-2 που ποτέ δεν αλλάζει, τον πολυσύνθετο Δανό Ντάνιελ Βας, ο οποίος ενίοτε παίζει και ως δεξιός μπακ. Στη Βαλένθια, λόγω τραυματισμού, έμεινε κι ο εξτρέμ Τσέρισεφ, που συνήθως έρχεται από τον πάγκο. Το θετικό είναι ότι ξεπέρασε πλήρως τον τραυματισμό του ο μπακ Πιτσίνι.