Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

05.08.22|10:26

Γιώργος Πετρίδης Γιώργος Πετρίδης

Αφιέρωμα Premier League 2022-23

αφιέρωμα-premier-league-2022-23-159154

Η 31η «έκδοση» της Premier League είναι προ των πυλών και το ενδιαφέρον φουντώνει, αφού το φετινό πρωτάθλημα αναμένεται ακόμα πιο αμφίρροπο και ανταγωνιστικό. Η κορυφαία -για τους περισσότερους- λίγκα της Ευρώπης ξεκινάει και φέτος με δύο μεγάλα φαβορί. Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ. Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, αν προτιμάτε. Οι δύο ομάδες δηλαδή που κονταροχτυπιούνται τα τελευταία χρόνια για τον τίτλο και εκκινούν ένα βηματάκι μπροστά στην αφετηρία της 5ης Αυγούστου.

Οι «πολίτες» είναι οι εν ενεργεία πρωταθλητές κι αυτοί που κυριαρχούν εδώ και μια πενταετία στην Premier League, καθώς σήκωσαν το τρόπαιο στις 4 από τις 5 περασμένες περιόδου, ωστόσο οι «κόκκινοι» διαθέτουν την ποιότητα και την τεχνογνωσία για να φτάσουν στην πηγή και να πιούν νερό.

Με λίγα λόγια, θεωρούμε ότι και φέτος οι ομάδες του Γκουαρδιόλα και του Κλοπ θα παλέψουν σώμα με σώμα, πόντο με πόντο και… γκολ με γκολ, για τον πολυπόθητο τίτλο. Μοιάζουν να βρίσκονται ένα κλικ μπροστά από τις υπόλοιπες και δείχνουν πιο ετοιμοπόλεμες και «δεμένες» για πρωταθλητισμό. Πάντως, οι μεταξύ τους διαφορές είναι απειροελάχιστες…

Πίσω τους θα γίνει ένας μικρός χαμός. Οι συντοπίτισσες Τότεναμ και Αρσεναλ ενισχύθηκαν σημαντικά και δείχνουν να έχουν τον πρώτο λόγο για την τετράδα. Γύρω από την Τσέλσι υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό, καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει στη νέα εποχή. Όσον αφορά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που συμπληρώνει το Big-6, περιμένουμε να αντιληφθούμε τι χτίζει ο Τεν Χαγκ.

Πίσω από την «κλασική» εξάδα, βρίσκονται 4 ομάδες που μάλλον βράζουν στο ίδιο… καζάνι και θα παλέψουν για την 7η (και πιθανότατα προνομιούχα) θέση. Η σταθερότατη -επί Μόγες- και οργανωμένη Γουέστ Χαμ, η «νεόπλουτη» Νιουκάστλ, που έρχεται με φόρα, η ενισχυμένη και φιλόδοξη Άστον Βίλα, αλλά και η Λέστερ, η οποία δεν έχει ενισχυθεί, όμως διαθέτει την ποιότητα για να διεκδικήσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ

Σ’ αυτό το γκρουπάκι θα τοποθετούσαμε και τη Γουλβς, όμως δεν κάλυψε τις ανάγκες της (προς το παρόν) στο μεταγραφικό παζάρι και δεν διαθέτει το απαιτούμενο βάθος πάγκου. Παρ’ όλα αυτά, δεν πιστεύουμε ότι οι «λύκοι» θα απειληθούν με υποβιβασμό. Όσον αφορά την Μπράιτον, δείχνει αποδυναμωμένη για την ώρα, αλλά διαθέτει έναν ικανότατο προπονητή, που τη γνωρίζει καλύτερα και από την… παλάμη του.

Στην παρθενική παρουσία της στην Premier League, η Μπρέντφορντ κέρδισε τις εντυπώσεις και τώρα έχει την εμπειρία για να διαχειριστεί καλύτερα κάποιες καταστάσεις. Η Λιντς δυνάμωσε αρκετά και έχει το ειδικό βάρος για να αποφύγει το μοιραίο, όπως συνέβη και πέρσι στο φινάλε της σεζόν. Η Έβερτον φλέρταρε με την πτώση, ωστόσο κατάφερε να βγει αλώβητη. Εντούτοις, δεν περιμένουμε ιδιαίτερη βελτίωση τη φετινή σεζόν και λογικά θα ζήσει πάλι δραματικές στιγμές.

Κρίσταλ Πάλας και Σαουθάμπτον επιχείρησαν να «φρεσκάρουν» και να ανανεώσουν το ρόστερ τους, με τους Λονδρέζους να βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα. Εκτός κι αν αποχωρήσει ο «πολύς» Ζαχά. Από την άλλη, οι «άγιοι» θα περιμένουν… θαύματα από τους νεότερους ποδοσφαιριστές τους για να αποφύγουν τις περιπέτειες.

Κλείνουμε με τις τρεις ομάδες που προβιβάστηκαν από την Τσάμπιονσιπ. Η Φούλαμ επέστρεψε άμεσα στους «μεγάλους» και διαθέτει στις τάξεις της το πυρηνικό όπλο «Μίτροβιτς», ο οποίος μπορεί να χαρίσει πολύτιμους βαθμούς με τα γκολ του. Η Μπόρνμουθ επανέρχεται στην Premier League μετά από δύο χρόνια και κάπως αλλαγμένη σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει επί Χάουι.

Τέλος, η ιστορική Νότιγχαμ Φόρεστ (του Βαγγέλη Μαρινάκη) γυρίζει στα «σαλόνια» μετά από 23 ολόκληρα χρόνια και με τις μεταγραφικές κινήσεις που έκανε, δείχνει ότι… ήρθε για να μείνει.

ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ

Σύστημα Διεξαγωγής

Σε 38 αγωνιστικές θα διεξαχθεί και φέτος η Premier League. Οι οµάδες που θα τερµατίσουν στις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθµολογίας κερδίζουν θέση στους οµίλους του Τσάµπιονς Λιγκ, ενώ ο 5ος της βαθµολογίας έχει εξασφαλισµένο εισιτήριο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, όπως άλλωστε και αυτός που θα κατακτήσει το Κύπελλο. Συνολικά, είναι 7 τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, με το ένα εξ αυτών να πηγαίνει στη νικήτρια του Λιγκ Καπ, η οποία κερδίζει θέση στα πλέι-οφ του Κόνφερενς Λιγκ. Οι τρεις οµάδες που θα τερµατίσουν τελευταίες, υποβιβάζονται.

Κριτήρια Ισοβαθμίας

  1. Διαφορά τερμάτων
  2. Καλύτερη επίθεση
  3. Μεταξύ τους ματς
  4. Εκτός έδρας γκολ σε μεταξύ τους ματς
  5. Αγώνας μπαράζ

Οι 15 Καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θ. Από Σε
Έρλινγκ Χάαλαντ Ε Ντόρτμουντ Μάντσεστερ Σίτι
Ντάρβιν Νούνιες Ε Μπενφίκα Λίβερπουλ
Γκαμπριέλ Ζεσούς Ε Μάντσεστερ Σίτι Άρσεναλ
Κάλβιν Φίλιπς Μ Λιντς Μάντσεστερ Σίτι
Κρίστιαν Έρικσεν Μ Μπρέντφορντ Μάντσεστερ Γιουν.
Λισάντρο Μαρτίνες Α Άγιαξ Μάντσεστερ Γιουν.
Ραχίμ Στέρλινγκ Ε Μάντσεστερ Σίτι Τσέλσι
Καλιντού Κουλιμπαλί Α Νάπολι Τσέλσι
Τζέσε Λίνγκαρντ Μ Μάντσεστερ Γιουν. Νότιγχαμ Φόρεστ
Ρισάρλισον Ε Έβερτον Τότεναμ
Ιβάν Πέρισιτς Μ Ίντερ Τότεναμ
Τζιανλούκα Σκαμάκα Ε Σασσουόλο Γουέστ Χαμ
Σβεν Μπότμαν Α Λιλ Νιουκάστλ
Μαρκ Ρόκα Μ Μπάγερν Μονάχου Λιντς
Ντιέγκο Κάρλος Α Σεβίλλη Άστον Βίλα

Μακροχρόνια στοιχήματα

Για το λεγόμενο Big-6 (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα τα πράγματα και δύσκολα θα «σπάσει» αυτό το γκρουπ ομάδων. Οσον αφορά τις αποδόσεις, οι μπουκ είναι εξαιρετικά διαβασμένοι για την (πιθανή) πορεία των ομάδων και δεν προκύπτει κάποια ιδιαίτερη ευκαιρία.

Αξίζει πάντως ένα ποντάρισμα στο να συλλέξει η Τσέλσι λιγότερους από 72 βαθμούς, σε απόδοση 2.10. Την περασμένη περίοδο μάζεψε 75 πόντους και φέτος την περιμένουμε χειρότερη. Αλλωστε, στις 4 από τις 5 τελευταίες «εκδόσεις» της Premier League, οι «μπλε» του Λονδίνου συνέλλεξαν από 72 βαθμούς και κάτω!

Από ‘κει και πέρα, αξίζει το ρίσκο για τον πιθανό υποβιβασμό της Σαουθάμπτον, που πληρώνει 4.00. Οι «άγιοι» σφύζουν από νιάτα, όμως πάσχουν σε επίπεδο ποιότητας και εμπειρίας. Αφήστε δε, που σχεδόν κάθε χρόνο επί Χάζενχατλ υπάρχει ένα διάστημα που βιώνουν έντονο ντεφορμάρισμα.

Στο ίδιο μοτίβο και το ενδεχόμενο να τερματίσει τελευταία η Μπόρνμουθ, που προσφέρεται σε απόδοση 2.40. Η ομάδα του Πάρκερ φαντάζει το απόλυτο φαβορί για πτώση στην Τσάμπιονσιπ και βάσει ποιότητας διαθέτει (θεωρητικά) το χειρότερο σύνολο στην κατηγορία.

Για πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος θα επιλέξουμε τον νεοαποκτηθέντα φορ της Λίβερπουλ, Ντάρβιν Νούνιες. Ενδεχόμενο που πληρώνει 10.00. Ο Ουρουγουανός στράικερ είναι… killer μέσα στην περιοχή και αναμένεται να τρομοκρατήσει τις αντίπαλες άμυνες, ειδικά με τον τρόπο που αγωνίζονται οι «κόκκινοι». Αφήστε δε, που κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ την περασμένη σεζόν στην Α’ Πορτογαλίας.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουμε για Λέστερ και Μπράιτον. Οι «αλεπούδες» μοιάζουν… γερασμένες και δεν προχωρήσει σε μεταγραφές, που τόσο πολύ είχαν ανάγκη. Πολύ πιθανό να τερματίσει στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας η Λέστερ, κάτι που πληρώνει 2.10. Όσον αφορά την αποδυναμωμένη Μπράιτον, θα είναι σχεδόν αφύσικο να πραγματοποιήσει τόσο καλή πορεία με την περασμένη περίοδο, κατά την οποία συνέλλεξε 51 βαθμούς. Τη σεζόν που έρχεται, θεωρούμε ότι θα μαζέψει λιγότερους από 47 πόντους, που προσφέρεται σε απόδοση 2.10.

Τέλος, εμπιστευόμαστε λίγο περισσότερο τη Λιντς σε σχέση με την Έβερτον. Τα «παγώνια» ενισχύθηκαν σημαντικά και διαθέτουν περισσότερες λύσεις πλέον, ενώ θα έχουν και λιγότερα προβλήματα τραυματισμών σε σύγκριση με τα όσα αντιμετώπισαν το 2021-22. Από την άλλη, στα «ζαχαρωτά» υπάρχουν κενά και αρκετά ζητήματα. Το σενάριο να τερματίσει η Λιντς ψηλότερα από την Έβερτον, πληρώνει 2.10.

Στοίχημα Απόδοση
Να υποβιβαστεί: Σαουθάμπτον 4.00 (Novibet)
Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος: Ντ. Νούνιες (Λίβερπουλ) 10.00 (Novibet)
Να τερματίσει τελευταία: Μπόρνμουθ 2.40 (Novibet)
Να τερματίσει στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας: Λέστερ 2.10 (Novibet)
Τσέλσι: Under 72 βαθμοί 2.10 (Bet365)
Μπράιτον: Under 47 βαθμοί 2.10 (Bet365)
Η Λιντς να τερματίσει ψηλότερα από την Έβερτον 2.10 (Bet365)

Ομάδες

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Επιβεβαίωσε την κυριαρχία της, αφού κατέκτησε το 2ο διαδοχικό πρωτάθλημα και 4ο την τελευταία πενταετία, αν και τον περασμένο Μάιο χρειάστηκε μια επική ανατροπή κατά την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος για να φτάσει στη νίκη επί της Αστον Βίλα, η οποία της χάρισε τον τίτλο (8ο στην ιστορία της). Φυσικά και χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την αξία του επιτεύγματός της, η σεζόν άφησε γλυκόπικρη γεύση, αφού υπέστη οδυνηρό αποκλεισμό στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλωστε, το τρόπαιο με τα… μεγάλα αυτιά είναι το απωθημένο των «πολιτών» επί Γκουαρδιόλα. Ο Ισπανός προπονητής συνεχίζει κανονικά στον πάγκο της και προχώρησε σε προσθήκες σε θέσεις που πονούσε, όπως αυτή του «φουνταριστού», με τον δυναμίτη Χάαλαντ να αποτελεί το νέο όπλο στη φαρέτρα του Πεπ. Προφανής στόχος η διατήρηση των σκήπτρων, αλλά και το βήμα παραπάνω στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Η περίοδος 2021-22 θύμισε για την ομάδα του Κλοπ εκείνα τα επιδόρπια που έχουν πολύ γλυκιά γεύση όταν ξεκινάς να τρως και όταν το τελειώνεις, σου μένει σκέτη πίκρα. Λογικό κι επόμενο θα πει κάποιος… Οι «κόκκινοι» διεκδίκησαν το περίφημο και ιστορικό quadruple τίτλων, ωστόσο ξέμειναν με τα δύο… Κυπελλάκια (Κύπελλο και Λιγκ Καπ Αγγλίας) στο φινάλε. Στο πρωτάθλημα υστέρησαν οριακά έναντι της Σίτι, ενώ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ πλήρωσαν τη φλυαρία τους και υποτάχθηκαν στη «βασίλισσα» Ρεάλ. Δραματικές αλλαγές δεν είχαμε στο ρόστερ της, αν εξαιρέσουμε τη φυγή του υπερπολύτιμου εξτρέμ Μανέ. Εντούτοις, η προσθήκη του ικανότατου στράικερ Νούνιες δίνει μια ξεχωριστή οντότητα στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Η φιλοσοφία παραμένει η ίδια όσο υπάρχει Κλοπ στον πάγκο της, με τον Γερμανό να στοχεύει φέτος σε αυτό το κάτι παραπάνω που έλειψε από την περασμένη σεζόν. Ήδη πάντως ξεκίνησε τη χρονιά με τίτλο, αφού κατέκτησε το Κομιούνιτι Σιλντ επικρατώντας 3-1 της Μάνστεστερ Σίτι.

ΤΣΕΛΣΙ

Πέρασε από σαράντα κύματα (λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον ιδιοκτήτη της), αλλά ολοκλήρωσε με σχετική… ηρεμία την προηγούμενη περίοδο, αν και ουσιαστικά απέτυχε εντός συνόρων, παρότι στο πρώτο τρίμηνο έδειχνε ικανή να διεκδικήσει ακόμα και τον τίτλο στην Premier League. Πλέον, γυρίζει σελίδα και η επόμενη ημέρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τούτη θα είναι η πρώτη σεζόν μετά την αποχώρηση του Αμπράμοβιτς, που σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Ίσως λοιπόν να χρειαστεί λίγο χρόνο για να «στρώσει» υπό τις οδηγίες του νέου αφεντικού (σ.σ. Τοντ Μπόελι). Από την άλλη, υπέστη αρκετές «ήττες» στο μεταγραφικό αλισβερίσι και πιθανώς να επηρεαστεί, ειδικά στην εκκίνηση της σεζόν. Φυσικά, ο τεχνικός Τόμας Τούχελ διαθέτει τις απαραίτητες… γνώσεις και τα φόντα για να καθοδηγήσει εκ του ασφαλούς την ομάδα του.

[novibet_desktop keimeno etaireias=”Live στοίχημα από το κινητό & το tablet” width=”100%”]

ΤΟΤΕΝΑΜ

Η ευεργετική (όπως αποδείχθηκε) αλλαγή προπονητή μεσούσης της περιόδου, που έφερε την πρόσληψη του Αντόνιο Κόντε, οδήγησε στο εντυπωσιακό ντεμαράζ στο φινάλε (σ.σ. 8-2-1 στους 11 τελευταίους αγώνες) και στο «κλέψιμο» της 4ης θέσης από την Άρσεναλ. Η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ παρείχε πολύτιμη ηρεμία για να λειτουργήσει ορθολογικά το φετινό καλοκαίρι, κάτι που αποτυπώθηκε και στις κινήσεις της: ενισχύθηκε σημαντικά και μοιάζει έτοιμη να κλείσει την ψαλίδα από Σίτι και Λίβερπουλ. Ειδικά από τη στιγμή που έχει στον πάγκο της έναν προπονητή-νικητή, ο οποίος πείστηκε από τους ιθύνοντες της ομάδας και αποφάσισε να συνεχίσει στο «τιμόνι» της, παρόλο που έκανε σκέψεις περί του αντιθέτου.

ΑΡΣΕΝΑΛ

Σε μια τόσο… Άρσεναλ χρονιά, κατάφερε να χάσει μέσα από τα χέρια της το εισιτήριο για τους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού υστέρησε στη μονομαχία με τη συντοπίτισσα και μισητή Τότεναμ. Τουλάχιστον, «κέρδισε» κάποιους νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, όπως ο Σάκα, ο Σμιθ Ρόου και ο Μαρτινέλι, που έδειξαν πανέτοιμοι να ηγηθούν τα επόμενα χρόνια. Από ‘κει και πέρα, επιχείρησε το απαιτούμενο ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ της και προχώρησε σε «ενέσεις» ποιότητας με τις προσθήκες των Ζιντσένκο, Φάμπιο Βιέιρα και Γκαμπριέλ Ζεσούς (ειδικά του τελευταίου). Κατά τα λοιπά, ο Αρτέτα παραμένει στην τεχνική ηγεσία της, αλλά πλέον έχει ακόμα περισσότερο βάρος στους ώμους του, καθώς σε περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων και αποτυχιών, τότε θα προκύψει θέμα απομάκρυνσης.

ΑΡΣΕΝΑΛ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Σχεδόν καταστροφικό το 2021-22, που αποτέλεσε μαύρη κηλίδα στη σύγχρονη ιστορία της: μετά κόπων και βασάνων τερμάτισε μόλις 6η και με τη χαμηλότερη συγκομιδή της σε μία σεζόν στα χρόνια της Premier League. Πάλι καλά δηλαδή που εξασφάλισε θέση στο Γιουρόπα Λιγκ μετά την «αυτοκτονία» της Γουέστ Χαμ στο φινάλε του πρωταθλήματος. Φυσικά, η απόφαση για αντικατάσταση του Σόλσκιερ με τον Ράνγκνικ αποδείχθηκε κάκιστη και δημιούργησε περισσότερα ζητήματα. Πλέον, αφήνει πίσω της τη «μαυρίλα» και ευελπιστεί σε καλύτερες ημέρες, με τον τεχνικό Έρικ Τεν Χαγκ να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να την επαναφέρει στον ίσιο δρόμο έχοντας την αμέριστη στήριξη του Σερ Αλεξ, που επέστρεψε σε διοικητικό πόστο. Ο Ολλανδός κινήθηκε (και κινείται) στην αγορά της πατρίδας του κυρίως, παίρνοντας παίκτες που γνωρίζει πολύ καλά. Το μεγάλο «αγκάθι» βέβαια είναι η περίπτωση του Κριστιάνο Ρονάλντο, η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και ίσως τραβήξει σε βάθος χρόνου, με τον Πορτογάλο να μοιάζει… ξένο σώμα.

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ

Ανάμικτα συναισθήματα έμειναν από την ολοκλήρωση της περασμένης περιόδου. Αφενός, κατάφερε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο για μια ακόμα χρόνια δείχνοντας ότι έχει… συνέχεια και επιβεβαιώνοντας ότι λειτουργεί με μεθοδικότητα, ενόσω έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Αφετέρου, κατέρρευσε στο φινάλε του πρωταθλήματος (1-2-4 στις 7 τελευταίες αγωνιστικές) και δεν κατάφερε να τερματίσει στην εξάδα. Σε επίπεδο ρόστερ, διατήρησε όλα τα «αστέρια» της (κυρίως τον αναντικατάστατο Ράις) και τον βασικό κορμό της, ενώ έκανε το μπαμ με την απόκτηση του Ιταλού φορ Σκαμάκα, ο οποίος «έχει» το γκολ. Ένα στοιχείο δηλαδή που της έλειπε από τον «φουνταριστό» της. Στα προτερήματά της ότι ο τεχνικός Μόγες έχει την απόλυτη στήριξη διοίκησης και φιλάθλων.

ΛΕΣΤΕΡ

Ταλαιπωρήθηκε όσο λίγες από προβλήματα τραυματισμών βασικών στελεχών της (κυρίως του φορ Βάρντι), με συνέπεια να μείνει εκτός νυμφώνος, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, αφού αποκλείστηκε και στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ από τη Ρόμα. Η 8η θέση στην Premier League δεν συνιστά ιδιαίτερη επιτυχία, αν και κατάφερε να τερματίσει στο πρώτο μισό της βαθμολογίας για 5η διαδοχική σεζόν, κάτι που αποτελεί το καλύτερο σερί στην ιστορία της. Το θέμα όμως είναι ότι δεν ανανέωσε τον «στόλο» της, αφού δεν έχει κινηθεί μεταγραφικά. Αποχώρησε δε μετά από 11 χρόνια, ο εμβληματικός αρχηγός της, Κάσπερ Σμάιχελ. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι τον ίδιο δρόμο… Με λίγα λόγια, το έργο του ικανότατου προπονητή Ρότζερς δυσκολεύει ακόμα περισσότερο και θα χρειαστεί να βγάλει λαγούς από το καπέλο του για να την κρατήσει σε υψηλό επίπεδο.

ΛΕΣΤΕΡ PREMIER LEAGUE

ΜΠΡΑΪΤΟΝ

Πραγματοποιώντας ορισμένες εντυπωσιακές εμφανίσεις, κατέγραψε την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της στην Premier League τερματίζοντας στην 9η θέση. Highlights η «τεσσάρα» επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι νίκες στις έδρες των Αρσεναλ και Τότεναμ. Μάλιστα, στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος επιχείρησε επικό ντεμαράζ (5-3-1 σε 9 αγώνες) και λίγο ήθελε να «κλέψει» ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Από ‘κει και πέρα, γέμισε τα ταμεία της με την πώληση του βασικού χαφ Μπισουμά, το ίδιο θα συμβεί και με την επικείμενη παραχώρηση του πολύτιμου μπακ-χαφ Κουκουρέγια. Στα σημαντικά ότι διατήρησε στον προπονητικό θώκο της τον Γκρέιαμ Πότερ, για τον οποίο έχουν ενδιαφερθεί αρκετές ομάδες τους τελευταίους μήνες. Φυσικά ξεκινάει με πρωταρχικό στόχο την άνετη παραμονή και την αποφυγή περιπετειών.

ΓΟΥΛΒΣ

Σε μια ιδιαίτερη περίοδο, που ήταν η πρώτη μετά την αποχώρηση του επιτυχημένου τεχνικού Νούνο Εσπίριτο Σάντο και παρθενική του Λάζε στον πάγκο της, γκρέμισε στο τελευταίο δίμηνο όσα με κόπο έχτιζε νωρίτερα και κατά συνέπεια υποχώρησε στη 10η θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 7 τελευταίες «στροφές» συνέλλεξε μόλις δύο βαθμούς, ενώ είχε τη χειρότερη επίθεση της λίγκας, πλην των τριών ομάδων που υποβιβάστηκαν! Η πορτογαλική αποικία διατηρείται στο έμψυχο δυναμικό της, όμως η ουσία είναι ότι αποδυναμώθηκε κι ενώ ήδη υπήρχε έλλειμμα αξιόπιστων εναλλακτικών λύσεων. Τουλάχιστον, έχει ως αβαντάζ την ομοιογένεια και το σφριγηλό σύνολο. Προφανής σκοπός η σωτηρία, αλλά θα… καραδοκεί και για το κάτι παραπάνω.

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ

Τα καλύτερα έρχονται… Αυτός είναι ο τίτλος που αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση στο στρατόπεδό της. Κι αυτό διότι ολοκληρώθηκε -παρά τις αντιδράσεις- η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τους Σαουδάραβες κροίσους τον περασμένο Οκτώβριο. Τα πρώτα αποτελέσματα δημιούργησαν πολλές προσδοκίες για το μέλλον της: με τον Έντι Χάουι να αντικαθιστά τον «λίγο» Στιβ Μπρους στον πάγκο και αρκετά νέα πρόσωπα που αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο ανεβάζοντας κατακόρυφα το επίπεδο, άφησε πίσω της την καταστροφική εκκίνηση (σ.σ. ουραγός και δίχως νίκη στις 14 πρώτες αγωνιστικές) και πραγματοποίησε πορεία πρωταθλητισμού στο δεύτερο μισό (12 τρίποντα σε 18 αγώνες) για να καταλήξει στην «τιμητική» 11η θέση. Το φετινό καλοκαίρι φρόντισε να καλύψει διάφορες «τρύπες» που υπήρχαν στο ρόστερ και αναζητά 1-2 ακόμα μεταγραφικά μπαμ για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις την έξοδο στην Ευρώπη.

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ PREMIER LEAGUE

ΚΡΙΣΤΑΛ ΠΑΛΑΣ

Δίχως πολλά σκαμπανεβάσματα και με σχετική σταθερότητα στην απόδοσή της, απέφυγε τα δράματα και εξασφάλισε με ηρεμία την παραμονή της στην πρώτη σεζόν υπό τις οδηγίες του Πατρίκ Βιεϊρά. Παράλληλα αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές κάποιοι νεαροί ποδοσφαιριστές της, όπως ο στόπερ Γκιεχί και ο μπακ Μίτσελ. Συνεχίζει με την ίδια φιλοσοφία έχοντας ως στόχο να αποφύγει τα δράματα και τις περιπέτειες. «Έξυπνες» κινήσεις οι προσθήκες των Τζόνστον (γκολκίπερ), Ρίτσαρντς (στόπερ) και Ντουκουρέ (χαφ), αλλά αρκούν; Ο χρόνος θα δείξει… Φυσικά, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον σούπερ-σταρ Ζαχά, ο οποίος αποτελεί σταθερό στόχο μεγαλύτερων συλλόγων, ειδικά από τη στιγμή που το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το 2023. Εν πολλοίς λοιπόν η πορεία της θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης.

ΜΠΡΕΝΤΦΟΡΝΤ

Κάπως απροσδόκητα και απρόσμενα διέγραψε μια εξαιρετική πορεία στην πρώτη σεζόν της ιστορία της στα «σαλόνια» της Premier League. Μάλιστα, αν δεν βίωνε εκείνο το ντεφορμάρισμα στα μέσα της σεζόν, τώρα πιθανότατα θα κάναμε λόγο για την ευχάριστη έκπληξη της προηγούμενης περιόδου και η ίδια ίσως θα προετοιμαζόταν για ευρωπαϊκά ταξίδια. Ο προπονητής Φρανκ παίρνει «άριστα» στη δουλειά του, αφού έχει χτίσει μια καλοκουρδισμένη μηχανή, που «πάτησε» την Άρσεναλ και την Τσέλσι πέρσι, ενώ πήρε και «Χ» από τη Λίβερπουλ. Κι επειδή όπως λέει ο θυμόσοφος λαός «τρώγοντας ανοίξει η όρεξη», φρόντισε να κάνει αξιόλογες και στοχευμένες προσθήκες προκειμένου να αποκτήσει ακόμα περισσότερο βάθος. Βέβαια, προέκυψε η απώλεια του χρησιμότατου χαφ Έρικσεν, ο οποίος συνέβαλε στην ανοδική της πορεία από τον Μάρτιο και μετά. Έχοντας κατά νου ότι απέκτησε πλέον την απαραίτητη εμπειρία, θεωρούμε ότι μπορεί να την… σκαπουλάρει και φέτος.

ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ

Ιδιαίτερη, αλλά δίχως πολλές συγκινήσεις η περασμένη σεζόν της. Τον Νοέμβριο πήρε «διαζύγιο» με τον τεχνικό Ντιν Σμιθ, ο οποίος αποχώρησε μετά από μια (μάλλον) επιτυχημένη τριετία. Στη θέση του προσελήφθη ο σπουδαίος Στίβεν Τζέραρντ, που προχώρησε σε αναμόρφωση του ρόστερ της και -με την παρουσία του εκεί- πέτυχε σπουδαίες μεταγραφές, όπως του Ντιν και του Κοουτίνιο. Εκκινεί τη φετινή περίοδο με στόχο το βήμα παραπάνω και τη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, που θα ήταν το ιδανικότερο σενάριο. Ταλέντο, ποιότητα και προσωπικότητες (σε πάγκο και αγωνιστικό χώρο) υπάρχουν. Το στοίχημα είναι να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική κόντρα στους «μεγάλους» και να αποβάλλει την αφέλειά της, η οποία στοίχισε αρκετούς βαθμούς το 2021-22.

ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ - PREMIER LEAGUE

ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ

Στις 12 τελευταίες υποχρεώσεις της στο προηγούμενο πρωτάθλημα συνέλλεξε μόλις 5 βαθμούς δεχόμενη 30 γκολ συνολικά (!) και πέτυχε μόνο μία νίκη: στο μοναδικό ματς εξ αυτών που κράτησε το μηδέν παθητικό (1-2-9 το ρεκόρ της). Παρ’ όλα αυτά, δεν έμπλεξε και για 2η συνεχόμενη χρονιά τερμάτισε 15η, καθώς είχε κάνει τα… κουμάντα της στο πρώτο εξάμηνο της περιόδου έχοντας ως κορυφαίους τον ταλαντούχο μπακ Λιβραμέντο και τον αεικίνητο αρχηγό Γουόρντ-Πράουζ, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της, παρότι αγωνίζεται ως κεντρικός χαφ. Το φετινό καλοκαίρι προχώρησε σε ριζική ανανέωση και έριξε τον μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ της αποκτώντας αρκετούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν πολλές παραστάσεις στο κορυφαίο επίπεδο. Στην περίπτωση που αποδώσουν τα «φιντάνια», τότε όλα καλά. Σε διαφορετικό ενδεχόμενο, ετοιμάσου για «συννεφιασμένες» ημέρες κύριε Χάζενχατλ (σ.σ. συνεχίζει στον πάγκο της).

ΕΒΕΡΤΟΝ

Έπαιξε με τη φωτιά την περασμένη περίοδο, αλλά -για καλή της τύχη- δεν κάηκε! Με… αίμα, δάκρυα και (μπόλικο) ιδρώτα, κατάφερε να αποφύγει τον οδυνηρό υποβιβασμό, που θα ήταν ο πρώτος της εδώ και 71 χρόνια! Ο Ράφα Μπενίτεθ απολύθηκε τον Ιανουάριο αφήνοντας καμένη γη πίσω του, με τον Φρανκ Λάμπαρντ να αναλαμβάνει στη θέση του και να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα πιο ψυχωμένο σύνολο. Εντούτοις, ο 44χρονος τεχνικός δεν μπορεί να κάνει θαύματα, από τη στιγμή που η διοίκηση δεν του παρέχει τα κατάλληλα όπλα. Αφήστε δε, που απώλεσε τον ποιοτικότερο ποδοσφαιριστή της, τον Βραζιλιάνο επιθετικό Ρισάρλισον, που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της στο περσινό πρωτάθλημα. Αν μπορέσει να τον «καλύψει» ο φορ Κάλβερτ-Λιούιν, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς πέρσι, τότε έχει καλώς. Επιπροσθέτως, υπάρχει πέπλο μυστηρίου σχετικά με πιθανή πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της, αν και διαψεύστηκε η εν λόγω φημολογία. Ρεαλιστικός στόχος λοιπόν η παραμονή. Για την ιστορία, το 2021-22 είχε τη χαμηλότερη συγκομιδή βαθμών (μαζί με την ουραγό Νόριτς) σε εκτός έδρας ματς.

ΛΙΝΤΣ

Με τρόπο δραματικό (αλλά τι σημασία έχει;) απέφυγε την πτώση στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου: χρειάστηκε την «αυτοχειρία» της Μπέρνλι και το δικό της διπλό στην έδρα της Μπρέντφορντ στο φινάλε του πρωταθλήματος για να τα καταφέρει. Το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας πιστώνεται στον τεχνικό Τζέσε Μαρς, ο οποίος ανέλαβε τον Φεβρουάριο αντί του (αγαπημένου των φιλάθλων της) Μαρσέλο Μπιέλσα και φρόντισε να τη μεταμορφώσει σε ένα πολύ πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό σύνολο. Νωρίτερα πάντως είχε «χτυπηθεί» ανελέητα από τραυματισμούς και ατυχίες. Το τρέχον καλοκαίρι είναι από τις πλέον ζωηρές ομάδες στο μεταγραφικό αλισβερίσι και φρόντισε να ενισχυθεί με παίκτες που γνωρίζει καλά ο προπονητής της. Την περιμένουμε ελαφρώς καλύτερη από πέρσι…

[bet365_desktop keimeno_etaireias=”Αμέτρητα ειδικά στοιχήματα στην Bet365!” width=”100%”]

ΦΟΥΛΑΜ

Επιστρέφει άμεσα στους «μεγάλους», αφού κατέκτησε με σχετική άνεση την πρωτιά στην Τσάμπιονσιπ σκορπώντας τον… τρόμο στις αντίπαλες άμυνες (106 γκολ ενεργητικό), με πρώτο βιολί τον «φονιά» Μίτροβιτς, ο οποίος πέτυχε ιστορικό ρεκόρ με τα 43 τέρματα που πέτυχε! Μαζί της επανέρχεται στην Premier League πιο ώριμος από ποτέ και ο προπονητής Μάρκο Σίλβα, που θέλει να αποδείξει ότι έμαθε από τα λάθη του σε Έβερτον (κυρίως) και Γουότφορντ. Σε μεταγραφικό επίπεδο, θωράκισε το ρόστερ της κι έκανε αξιόλογες προσθήκες, με τον τερματοφύλακα Λένο και τον χαφ Παλίνια να ξεχωρίζουν. Από την άλλη, αποχώρησε ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός Καρβάλιο, που ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην περσινή πορεία της. Αυτοσκοπός η παραμονή και κυρίως να πάψει να θεωρείται ασανσέρ.

ΜΠΟΡΝΜΟΥΘ

Με εφαλτήριο την ανασταλτική λειτουργία της (σ.σ. καλύτερη άμυνα της κατηγορίας) και τρέχοντας αήττητο σερί 8 αγώνων στο φινάλε της κανονικής περιόδου (4-4-0), τερμάτισε στη 2η θέση της Τσάμπιονσιπ εξασφαλίζοντας την απευθείας άνοδο στην Premier League, δύο χρόνια μετά τον υποβιβασμό της. Στα… χαρτιά θεωρείται ως το πρώτο φαβορί για πτώση. Και μάλλον δικαίως, αν αναλογιστούμε ότι το ρόστερ της υστερεί σε ποιότητα, μονάδες και γενικότερα σε πολλές λύσεις. Τουλάχιστον, διατήρησε τον βασικό κορμό της σε σχέση με την περασμένη σεζόν και διαθέτει χημεία και ομοιογένεια. Στοιχεία που μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά στις μάχες με τις άμεσες ανταγωνίστριες. Συμπερασματικά, θα συμφωνήσουμε με τους μπουκ που δεν την… πιστεύουν.

ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ

Η αναμονή 23 ετών έλαβε τέλος για την ιστορική ομάδα, η οποία γυρίζει στην Premier League και θέτει μεγαλεπήβολους στόχους. Υπό την ιδιοκτησία του Βαγγέλη Μαρινάκη, έκανε τα απαιτούμενα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τους «μεγάλους» μέσω της διαδικασίας των μπαράζ της Τσάμπιονσιπ (σ.σ. 4η στην κανονική περίοδο): στον τελικό επικράτησε της Χάντερσφιλντ κι ενώ νωρίτερα είχε αποκλείσει τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Το τρομερό της υπόθεσης είναι πως ξεκίνησε την περασμένη σεζόν με τραγικές εμφανίσεις. Την 7η αγωνιστική είχε συλλέξει μόλις έναν πόντο και βρισκόταν στην προτελευταία θέση. Η αλλαγή τεχνικού (Κούπερ αντί Χιούτον) ήταν το μυστικό της επιτυχίας, αφού ο Ουαλός προπονητής έβγαλε το μαγικό ραβδάκι του και τη μετέτρεψε σε μια ομάδα-πρωταγωνίστρια. Κατά τα λοιπά, «ανοίχτηκε» μεταγραφικά αποκτώντας ικανότατους ποδοσφαιριστές, με τα ονόματα των Χέντερσον (γκολκίπερ) και Λίνγκαρντ (μεσοεπιθετικός) να ξεχωρίζουν. Στην περίπτωσή της, η σωτηρία θα θεωρηθεί επιτυχία.

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΟΥΠΟΝΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip