Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

04.08.22|10:26

Louis Campora Louis Campora

Αφιέρωμα Α' Γαλλίας 2022-23

αφιέρωμα-α-γαλλίας-2022-23-159563

Λάβετε θέσεις, έτοιμοι; Πάμε! Επιτέλους η Α’ Γαλλίας ετοιμάζεται να βάλει τα καλά της και να υποδεχθεί τη σεζόν 2022/23. Αυτή την Παρασκευή 5 Αυγούστου ανοίγει την αυλαία, σε μια κούρσα που θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Θα κάνει φυσικά και αυτή το απαραίτητο διάλειμμα για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, ανάμεσα στα μέσα Νοεμβρίου έως και το τέλος Δεκεμβρίου. Να φανταστείτε όμως, ζήλεψε τις αγγλικές συνήθειες και θα κάνει και αυτή boxing day. Εξαιρετικά έχουμε να περάσουμε φέτος. Παρφέ!

Για τελευταία σεζόν έχουμε λίγκα με 20 ομάδες. Από το 2023-24 με 18, κατά συνέπεια θα γίνει ένας χαμούλης με αυτές που θα αρχίζουν να βαδίζουν προς τον γκρεμό. Όλα βεβαίως είναι θέμα συνέπειας και διάρκειας, οπότε θα τις δούμε όλες. Εμείς θα είμαστε εδώ κάθε εβδομάδες, για εκείνες δεν ξέρω.

Παρί

Αρκετές είναι οι σεζόν που σκέφτομαι τον τίτλο… «η Παρί και οι άλλες». Καλώς ή κακώς, κάτι παρόμοιο θα ισχύσει και φέτος. Με Μ’Μπαπέ (αφού έμεινε), Μέσι, Νεϊμάρ μπροστά και τον – γνώστη της γαλλικής πραγματικότητας – Κριστόφ Γκαλτιέ στον πάγκο, θα είναι μοιραία μια παράσταση για ένα ρόλο και φέτος. Θα μου πείτε, ποιος ασχολείται (στο Παρίσι) με το πρωτάθλημα. Τσάμπιονς Λιγκ θέλουν. Mais oui, bien sur (μα ναι, ασφαλώς)! Ας τελειώσει το Μουντιάλ, ας μπουν στα νοκ-άουτ και τα ξαναλέμε τότε με τους φίλους μας Παριζιάνους.

Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι θα έχουμε μια ακόμη πολύ καλή μάχη στις θέσεις 2-6. Δύο για Τσάμπιονς Λιγκ, οι δύο για Ευρώπη και για Κύπελλο έχουμε καιρό. Μια ιδέα θα δώσουμε παρακάτω στα μακροχρόνια στοιχήματα για να δείτε προς τα πού πάει η βαλίτσα. Αυτά με λίγα λόγια. Προσδεθήκατε; Η πτήση μας για Σαμπιονά είναι έτοιμη προς απογείωση. Καλή θέαση.

Σύστημα Διεξαγωγής

Τελευταία σεζόν της Λιγκ 1 με 20 ομάδες, από την επόμενη σεζόν θα συμμετέχουν 18. Δύο γύροι των 19 αγωνιστικών. Οι τρεις πρώτες βγαίνουν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η 4η και η 5η θέση οδηγούν σε Γιουρόπα και Κόνφερενς Λιγκ αντίστοιχα. Εκεί θα πάει και η κυπελλούχος, εκτός και αν κατέχει θέση 1-3, οπότε τη θέση της θα πάρει στο Κόνφερενς Λιγκ η 6η της βαθμολογίας. Υποβιβάζονται μόνο για φέτος οι 4 τελευταίες ενώ θα ανεβούν 2 από τη Λιγκ 2.

Κριτήρια ισοβαθμίας

  • Διαφορά τερμάτων
  • Καλύτερη επίθεση
  • Αγώνας μπαράζ σε ουδέτερο γήπεδο εάν κρίνεται πρωτάθλημα, υποβιβασμός ή ευρωπαϊκή θέση, διαφορετικά κλήρωση.

Καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θ. Από Σε
Βιτίνια Μ Πόρτο Παρί Σ.Ζ.
Ούγκο Εικιτικέ Ε Ρεμς Παρί Σ.Ζ.
Νόρντι Μουκιελέ Α Λειψία Παρί Σ.Ζ.
Αρτούρ Τεάτ Α Μπολόνια Ρεν
Τσανσέλ Μ’Μπεμπά Ε Πόρτο Μαρσέιγ
Νούνο Ταβάρες Α Άρσεναλ Μαρσέιγ
Ζονατάν Κλος Α Λανς Μαρσέιγ
Κορεντέν Τολισό Μ Μπάγερν Μ. Λυών
Τακούμι Μιναμίνο Ε Λίβερπουλ Μονακό
Μπρελ Εμπολό Ε Γκλάντμπαχ Μονακό
Άλεξ Λακαζέτ Ε Άρσεναλ Λυών
Μοχάμεντ Μπαγιό Ε Κλερμόν Λιλ
Νίκολας Ταλιαφίκο Α Άγιαξ Λυών
Λουίς Σουάρες Ε Γρανάδα Μαρσέιγ
Ρεμί Καμπελά Μ Μονπελιέ Λιλ

Μακροχρόνια στοιχήματα

Λίγο – πολύ τα είπαμε και στην εισαγωγή του φετινού αφιερώματος – παρουσίασης. Θα είναι θαύμα εάν αυτή η Παρί Σ.Ζ. χάσει το τον τίτλο. Όχι μόνο λόγω εικόνας της, αλλά κυρίως της εικόνας των υπολοίπων. Οσο μάλιστα θα έχουν συνδυασμό πρωταθλήματος και Ευρώπης, θα χάνουν τα αυγά και τα καλάθια.

Ο γαλλικός Νότος είναι σε ποδοσφαιρικό αναβρασμό, Μαρσέιγ και Μονακό δεν δείχνουν να μπορούν κάποια υπέρβαση. Αντιδράσεις με την πρόσληψη Τούντορ στο λιμάνι, περιορισμένων δυνατοτήτων το υλικό στο Πριγκιπάτο.

Η Λυών είναι σαφώς βελτιωμένη, διψασμένη και ενισχυμένη. Ασφαλώς θα ψάξει την επιστροφή στην 3άδα. Γι’ αυτό το λόγο έχει αξία η παρουσία της στοιχηματικά. Επιπλέον, ευχάριστη έκπληξη μπορεί να αποτελέσει και φέτος η Ρεν που έχει εξαιρετικό προπονητή. Εδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί δύο αναμετρήσεις σε μία εβδομάδα, έχει τις δυνατότητες να το επαναλάβει. Η 5άδα δεν είναι καθόλου μακρινό σενάριο.

[novibet_desktop keimeno_etaireias=”Στοίχημα και κινητό πάνε μαζί τώρα” width=”100%”]

Πάμε τώρα και στα χαμηλά στρώματα. Το γεγονός ότι υποβιβάζονται 4 ομάδες (αλήθεια, πόσες φορές θα το διαβάσετε εδώ…) κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για αρκετές ομάδες. Ο ανταγωνισμός μεγάλος, αλλά και οι αποδόσεις πολύ χαμηλές. Συνεπώς, κυνηγάμε κάποια μορφή έκπληξης με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Αυτή θα μπορούσε να είναι η Ανζέ του ολικού λίφτινγκ (στο 3.00) ή ακόμη πιο ιντριγκαδόρικα η Μονπελιέ που δυσκολεύεται να πάρει αποτέλεσμα από τα φιλικά κιόλας. Στο 6.00 το παίρνω και λέω και «ευχαριστώ».

Σε πιο ειδικά στοιχήματα τώρα, θα ρίξω μια ματιά στον Λιονέλ Μέσι. Το τι άκουσε (ή και διάβασε) πέρσι, δε λέγεται. Από «βαριόταν» μέχρι «δεν του αρέσει το Παρίσι» ή «δεν κάνει με τους άλλους». Ας σημειώσει τουλάχιστον 14 γκολ με κάποιους από τους χίλιους τρόπους που γνωρίζει, να πληρωθούμε το 1.80.

Τέλος, δεν μπορώ να μην ασχοληθώ και με το… αίσθημά μου. Η Μονακό έχει το ίδιο σχεδόν υλικό, ίδιο προπονητή από πέρσι και ενδυναμώθηκε επιθετικά για να βγάλει το χειμώνα. Εκεί που ίσως οι Μπεν Γεντέρ και Φόλαντ κουραστούν. Αν μάλιστα στη Μασσαλία προλάβουν να τα κάνουν μαντάρα, με την παρουσία Τούντορ και τις απαιτήσεις του κόσμου με το Τσάμπιονς Λιγκ, τότε η μεταξύ τους κόντρα θα «δείξει» Πριγκιπάτο σε τιμές αουτσάιντερ.

Καλή επιτυχία! Ξεκινάμε!

Στοίχημα Απόδοση
Λυών – Να τερματίσει στους πρώτους 3 2.30 (Novibet)
Ρεν – Να τερματίσει στους πρώτους 5 2.35 (Novibet)
Μονπελιέ – Να τερματίσει στους τελευταίους 4 6.00 (Stoiximan)
Μέσι Over 13,5 γκολ 1.80 (Stoiximan)
H2H – Μονακό-Μαρσέιγ 1 2.50 (Stoiximan)

ΟΜΑΔΕΣ

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

Στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος χωρισμού, αυτού με τον τεχνικό Μαουρίσιο Ποτσετίνο, μπαίνει στη φετινή κούρσα με τον Κριστόφ Γκαλτιέ, τον προ διετίας πρωταθλητή με τη Λιλ. Νο1 στόχος η παραμονή της τριάδας Μ’Μπαπέ, Νεϊμάρ και Μέσι (που δεν έπαιζε να φύγει) που επιτεύχθηκε.

Δραστήρια στο μεταγραφικό κομμάτι, προχώρησε σε προσθήκες νεαρών και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών… ακόμη και Γάλλων, που είχε να συμβεί από την έλευση του Μ’Μπαπέ από τη Μονακό (2017).

Κανείς στις τάξεις της ομάδας, από τους ιδιοκτήτες μέχρι τα σημαιάκια του κόρνερ, δεν κρύβει ότι ήρθε ο καιρός να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Μετά (και) το περσινό κάζο, θα πρέπει όλοι να είναι φειδωλοί στα λόγια και φλύαροι στις πράξεις. Μέχρι το νέο έτος και τα πλέι-οφ που κρίνονται τα πάντα, έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο…και ένα Μουντιάλ.

Κατέκτησε ήδη το 11ο Σούπερ Καπ (σε 16 συμμετοχές), 9ο στα 10 πιο πρόσφατα επικρατώντας άνετα με 4-0 της Ναντ.

[novibet_desktop keimeno_etaireias=”Στη Novibet γράφεις τη δική σου ιστορία!” width=”100%”]

ΜΑΡΣΕΪΓ

Ο «τυφώνας» Σαμπαόλι παρέσυρε (με την καλή έννοια) παίκτες και οπαδούς, τους πήρε μαζί με το πλούσιο ταπεραμέντο του και τους έβγαλε μέχρι τη 2η θέση. Αρκετά καλή και η πορεία στην Ευρώπη, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ, συνεπώς έχουμε πρόσημο θετικό.

Και ξαφνικά…παραίτηση του Αργεντινού τεχνικού. Απαραίτητη προϋπόθεση η ενδυνάμωση του ρόστερ που δεν ήρθε ποτέ. Διάδοχός του ο Ιγκόρ Τούντορ, ο οποίος θέλει τους δικούς του παίκτες αφήνοντας τους υπόλοιπους προς παραχώρηση. Αυτό μόνο καλό δεν έχει κάνει στο σύλλογο του μεγάλου γαλλικού λιμανιού που βλέπει την ηρεμία να κάνει «φτερά».

Ηδη οι πρώτες αποδοκιμασίες έκαναν την εμφάνισή τους από τα φιλικά και με δεδομένη την ενίσχυση των υπολοίπων top-5, τα πράγματα δεν μοιάζουν καθόλου εύκολα ως προς το στόχο μιας παρόμοιας πορείας.

ΜΟΝΑΚΟ

Από την αυγουστιάτικη «κόλαση» του αποκλεισμού από το Τσάμπιονς Λιγκ και την απόλυση του κόουτς Νίκο Κόβατς στην παρ’ όλίγον δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Πολύ καλός δεύτερος γύρος με τον Βέλγο Φιλίπ Κλεμάν στο τιμόνι της ομάδας και εξασφάλιση εισιτηρίου για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Λίγες αλλά ουσιαστικές οι κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι. Θα βοηθήσουν στο δημιουργικό κομμάτι και το σκοράρισμα οι Εμπολό (φορ) και Μιναμίνο (εξτρέμ), δίνοντας μεγάλη βοήθεια στον εξαιρετικό και πέρσι αρχηγό Μπεν Γεντέρ (52 ματς/32 γκολ/7 ασίστ).

Μονακό

Αντικειμενικός φετινός στόχος η παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και η διατήρηση μιας θέσης στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας. Εχει τη φρεσκάδα, το ταλέντο, το υλικό, της λείπει η σταθερότητα.

ΡΕΝ

Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής σεζόν, διεκδίκησε με αξιώσεις μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κατάφερε να συνδυάσει καλή πορεία και αποτελέσματα τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου πήγε «τρένο» στη φάση των ομίλων.

Κάπου εκεί το σύνολο του πρωτεργάτη Μπρουνό Ζενεσιό αποφάσισε να ρίξει το βάρος εντός συνόρων για να εξασφαλίσει παρουσία στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ, κάτι που πέτυχε με άνεση. Με 82 γκολ ενεργητικό στο Σαμπιονά συναγωνίστηκε την Παρί Σ.Ζ. και ήταν άνετη δεύτερη στη σχετική λίστα.

[stoiximan_desktop keimeno_etaireias=”Cash Out* – Κλείσε το στοίχημά σου” width=”100%”]

Χωρίς το πολύ μεγάλο όνομα και φέτος στο ρόστερ, κράτησε πάνω-κάτω τον ίδιο κορμό και με μία-δύο προσθαφαιρέσεις στο αμυντικό κομμάτι θα επιδιώξει να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο. Η ομοιογένεια, το ένθερμο κοινό της Βρετάνης και ο ενθουσιασμός μπορούν να την τοποθετήσουν εκ νέου στην πεντάδα.

ΝΙΣ

Στόχος της Διοίκησης να πρωταγωνιστήσει στο γαλλικό στερέωμα εντός 5ετίας. Η πρόσληψη του τότε πρωταθλητή – με τη Λιλ – κόουτς Κριστόφ Γκαλτιέ ήταν προς εκείνη την κατεύθυνση και όντως βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να κάνει το βήμα παραπάνω.

Σχετικά άπειρη στο να πρωταγωνιστεί, άρχισε να την πιάνει «υψοφοβία» και υπέστη 7 απώλειες βαθμών στις 12 τελευταίες αγωνιστικές (5-2-5) γεγονός που της πρόσθεσε πολύ άγχος στο να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Θα δώσει το «παρών» στα πλέι-οφ του Κόνφερενς Λιγκ υπό την καθοδήγηση του Λουσιάν Φαβρ, σε επανάληψη της διετίας 2016-18 για το σύλλογο της Κυανής Ακτής.

Πολύ νεανικό και ενθουσιώδες έμψυχο υλικό, που λύγισε υπό το βάρος της πίεσης στο τέλος. Περιορισμένη δραστηριότητα στο μεταγραφικό παζάρι, θα βρει μεγάλο ανταγωνισμό για να διατηρηθεί ψηλά και φέτος.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Από την ερασιτεχνική κατηγορία του 2016, στην καλύτερη θέση (6η) στην ιστορία της στο πρωτάθλημα. Η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο. Ζιλιάν Στεφάν. Ο 41χρονος ταλαντούχος και δουλευταράς τεχνικός είχε στα χέρια του ένα από μικρότερα μπάτζετ κι όμως πέτυχε θαύματα.

Φυσική κατάσταση σε τέλειο βαθμό, πίεση και δημιουργία που θα ζήλευαν (…ή πιθανότατα ζήλεψαν) πολλές από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες της κατηγορίας. Στα δικά μας μάτια, το “next big thing” στο κομμάτι της προπονητικής στη Γαλλία. Τέταρτη καλύτερη συγκομιδή (38β.) εντός έδρας, με το λιγότερο αριθμό ηττών (3) στην Αλσατία μετά την αήττητη Παρί Σ.Ζ.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες στο μεταγραφικό παζάρι, προχώρησε σε προσθήκη χρήσιμων «εργαλείων» καθ’ υπόδειξη του κόουτς Στεφάν. Μπορεί να μην καταφέρει κάτι καλύτερο φέτος, θα δυσκολέψει ωστόσο πολλές ομάδες στο Σαμπιονά.

ΛΑΝΣ

Σταθερή όσο λίγες ομάδες την τελευταία διετία. Από πρόπερσι που ανέβηκε στα γαλλικά «σαλόνια», πραγματοποίησε τόσο μεστές σεζόν που διεκδίκησε – και έχασε – ευρωπαϊκό εισιτήριο μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Και τις δύο έπεσε πάνω στη Μονακό, της οποίας μάλιστα «ακύρωσε» το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ στις καθυστερήσεις (2-2).

Χαρακτηριστικό της ομάδας η «καυτή» έδρα. Γνώρισε μόλις 3 ήττες εντός έδρας, όμως φέτος το βελτίωσε. Είχε την 5η καλύτερη επίδοση μακριά από το «Μπολάρ», κάτι για το οποίο είναι πολύ ικανοποιημένος ο 51χρονος κόουτς Φρανκ Εζ.

Εχασε τα δύο καλύτερα «εργαλεία» της μεσαίας γραμμής. Στην Τότεναμ ο χαφ Ντουκουρέ, στη Μαρσέιγ ο κορυφαίος σε ασίστ (11) πλάγιος Ζονατάν Κλος. Θα βοηθήσουν οι φορ Οπεντά (από Μπριζ), Μπούκσα (από Νιου Ινγκλαντ). Θα είναι τεράστια επιτυχία να παραμείνει και φέτος στην 7άδα.

ΛΥΩΝ

Μας μπέρδεψε και μπερδεύτηκε σε πολλά σημεία της σεζόν που μας πέρασε. Πραγματοποίησε ιδανική σεζόν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, προκρίθηκε από την 4η αγωνιστική, της κόστισε όμως σε φρεσκάδα και βαθμούς εντός συνόρων. Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής και οι τραυματισμοί δεν της επέτρεψαν να κυνηγήσει κάτι αξιόλογο.

Λυών

Παρέμεινε παρά τις φήμες περί αποχώρησης ο Ολλανδός τεχνικός Πέτερ Μπος, όμως θα πορευθεί χωρίς τον ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη Ζαν Μισέλ Ολάς. Με Αμερικάνους ιδιοκτήτες και τους πολύπειρους και ικανότατους Λακαζέτ (φορ/Αρσεναλ) και Τολισό (χαφ/Μπάγερν Μ.) κοιτάζει να πρωταγωνιστήσει και πάλι. Έχει τα φόντα να το πετύχει.

ΝΑΝΤ

Από την ανυποληψία και τον κίνδυνο υποβιβασμού (τη γλίτωσε στα μπαράζ με την Τουλούζ) της σεζόν 2020/21, στην κατάκτηση του Κυπέλλου μετά από 22 χρόνια! Εντυπωσιακή κατά διαστήματα, βρήκε στο 3-5-2 του κόουτς Αντουάν Κομπουαρέ το σύστημα που της αρμόζει, παίζοντας καλά και στις δύο άκρες του γηπέδου.

Μετά τη σεζόν 2003/04 (6η) και 2016/17 (7η) είχε την καλύτερη επίδοση πετυχαίνοντας ένα μίνι ποδοσφαιρικό θαύμα στο Κύπελλο. Επικράτησε της Μονακό (στα πέναλτι) στον ημιτελικό, και της Νις (1-0) στον τελικό.

[pamestoixima_desktop keimeno_etaireias=”Αξία στο παιχνίδι με προσφορές που δεν σταματούν” width=”100%”]

Ηγέτης στη μεσαία γραμμή ο έμπειρος διεθνής Μούσα Σισοκό (από Γουότφορντ), ήρθαν δανεικοί οι ταλαντούχοι φορ Γκεσάν (Νις), Μοχάμεντ (Γαλατασαράι) σε αντικατάσταση των Κουλιμπαλί και Μουανί που τράβηξαν το «κουπί» πέρσι. Δύσκολο το φετινό εγχείρημα με πρωτάθλημα, Ευρώπη αλλά κυρίως το περιορισμένο υλικό.

ΛΙΛ

Η κατάρα της πρωταθλήτριας. Ο ενθουσιασμός και οι «δάφνες» κατάκτησης του τίτλου στο πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ (1-0 την Παρί Σ.Ζ.) έφερε γρήγορα την απογοήτευση και την γκρίνια που δεν αντιστράφηκαν ποτέ.

Ο κόουτς Ζοσελέν Γκουβερνέκ δεν μπήκε ποτέ στα παπούτσια του θριαμβευτή Κριστόφ Γκαλτιέ, αγνώριστη η ομάδα εκτός έδρας μέχρι αρχές Δεκεμβρίου στο πρωτάθλημα (1-2-4). Κρατάει την πρόκριση από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ στα νοκ-άουτ, έστω κι αν γνώρισε 2 ήττες από την Τσέλσι.

Εβαλε 40 εκατ. ευρώ στα ταμεία με τις μεταγραφές των πλάγιων μπακ Μπράνταριτς, Τσελίκ (Ρόμα) και του στόπερ Μπότμαν (Νιουκάστλ). Απέκτησε με μεταγραφή τον πρώτο σκόρερ της Κλερμόν Μοχάμεντ Μπαγιό και ως ελεύθερους τους έμπειρους μέσους Καμπελά (Μονπελιέ), Μερτέν (Ρεν). Θαύματα σαν το προπέρσινο, δύσκολα επαναλαμβάνονται.

ΜΠΡΕΣΤ

Μόνο και μόνο ότι ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση της ιστορίας της, την 11η θέση, από τη σεζόν 1990/91 έχει πρόσημο θετικότατο. Ακρως επιτυχημένο το ντεμπούτο τους 59χρονου Μισέλ Ντερ Ζακαριάν στον πάγκο, που μετέβαλε τα ποδοσφαιρικά του πλάνα και δικαιώθηκε.

Προσαρμόστηκε στον επιθετικογενή χαρακτήρα των «πειρατών» και με όπλο την έδρα (έστω κι αν το «Φρανσίς Λε-Μπλε χωρά μόνο 15.000 κόσμο), είχε την καλύτερη επίθεση (49 γκολ) μετά την παραπαίουσα και ουραγό Μπορντό στο κάτω μισό του βαθμολογικού πίνακα.

Προς αυτό το σκεπτικό και οι ουσιαστικές προσθήκες στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Απέκτησε τους Λες-Μελού (Νις) και Περέιρα-Λαζ (Ανζέ). Πολύ δύσκολα θα κινδυνεύσει με αυτή τη δυναμική.

ΡΕΜΣ

Στο άκουσμα του κόουτς Οσκαρ Γκαρσία (γνωστός από τη θητεία του στον Ολυμπιακό), πολύς κόσμος στην Ελλάδα θα πόνταρε… κινητά και ακίνητα στον υποβιβασμό της ομάδας στην επαρχία της «σαμπάνιας». Ο Ισπανός και το σκληροτράχηλο υλικό του βάλθηκαν να διαψεύσουν τους πάντες και τα κατάφεραν.

Εξασφάλισαν με άνεση την παραμονή και τη 5η διαδοχική συμμετοχή της γαλλικής «ελίτ», έχοντας τις λιγότερες ήττες (14) από κάθε άλλη ομάδα στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας. Χαρακτηριστικά τα 22/38 under, 12 εκ των οποίων εκτός έδρας.

Εξαργύρωσε τα 10 γκολ στο πρωτάθλημα ο 20χρονος φορ Ούγκο Εκιτικέ, που παραχωρήθηκε στην πρωταθλήτρια Παρί Σ.Ζ. Απέκτησε τον Ιάπωνα εκτρέμ Τζούνα Ιτο από τη βελγική Γκενκ. Ομάδα με κυνικό χαρακτήρα, θα παραμείνει και φέτος.

ΜΟΝΠΕΛΙΕ

Δύσκολο το εγχείρημα που είχε στην πρώτη σεζόν στον πάγκο ο κόουτς Ολιβερ Νταλ’ Ολιο. Κατέστρωσε τα πλάνα του με το σούπερ επιθετικό δίδυμο Ντελόρ, Λαμπόρντ, όμως αμφότεροι δόθηκαν με μεταγραφές (Νις και Ρεν αντίστοιχα) μέχρι το Σεπτέμβριο. Για το υλικό που είχε στα χέρια του, τα κατάφερε μια χαρά.

Από τη στιγμή που εξασφάλισε και μαθηματικά την παραμονή (μέσα Μαρτίου), ξέχασε τη λέξη «νίκη». Επτά ματς χωρίς τρίποντο και πρόωρες διακοπές, γεγονός που συνεχίστηκε και στην προετοιμασία (5/5 ήττες).

Αποχώρησαν τρία ακόμη χρήσιμα «γρανάζια» της μηχανής, όπως ο πλεϊμέικερ Μολέ και οι πλάγιοι Ρίστιτς και Σαμπιά, φέρνοντας του επιθετικούς Καζρί και Νορντέν από την υποβιβασμένη Σεντ Ετιέν. Με 4 ομάδες να υποβιβάζονται, αποτελεί τεράστιο ερωτηματικό.

ΑΝΖΕ

Τέλος εποχής για την ομάδα της Βρετάνης. Το έτσι κι αλλιώς δύσκολο έργο του κόουτς Ζεράλντ Μπατίκλ γίνεται ακόμη δυσκολότερο. Ο 51χρονος τεχνικός διαδέχθηκε τον επί 10ετία συνάδελφό του Στεφάν Μουλέν και τα πήγε «λίαν καλώς». Εξαίρεση η αρχή του β’ γύρου που ακούμπησε την επικίνδυνη ζώνη, αλλά ανέκαμψε γρήγορα.

Δύσκολα μπορούν να βγουν αγωνιστικά συμπεράσματα αν δεν έχουμε επίσημα δείγματα. Ο λόγος είναι το γενικό «ρεκτιφιέ» που μοιάζει με ολικό «ξήλωμα» του ρόστερ. Αποχώρησαν οι εμβληματικοί αμυντικοί Τραορέ και Τομά, οι μέσοι Μανγκανί, Σαμπό, Φουλτζίνι και οι φορ Αλί-Σο και Μπαοκέν. Ζήτημα να δούμε 3 ή 4 με θητεία στο περσινό βασικό σχήμα. Με αυτά τα δεδομένα, όλα είναι πιθανά.

ΤΡΟΥΑ

Σεζόν με πολλά θετικά η περσινή. Κατέκτησε την καλύτερη θέση (15η) της τελευταίας 20ετίας. Είναι η πρώτη σεζόν μετά απ’ αυτή του 2005/06 που παρέμεινε στο Σαμπιονά και δεν αποδείχθηκε «ομάδα-ασανσέρ». Επιπλέον, στην πρώτη σεζόν στον πάγκο της ομάδας ο Μπρουνό Ιρλ έφτιαξε μια συμπαγή ομάδα με θέληση και άρνηση υποβιβασμού.

Παρ’ ότι από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό στην αρχή της περσινής σεζόν, ήταν από τα πρώτα φαβορί για παραμονή πριν την τελική ευθεία του Μαϊου. Σκληροτράχηλη και δυνατή στην έδρα της, δεν παράτησε κανένα ματς.

[fonbet_desktop keimeno_etaireias=”Ειδικά στοιχήματα όπως τα ονειρευόσουν” width=”100%”]

Χτίζει σε ομοιογένεια, καθώς διατήρησε σταθερό το βασικό της κορμό του ρόστερ. Εβαλε στα ταμεία 9 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλάγιου μπακ Μπιανσόν στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Θα παλέψει όπως μόνο αυτή ξέρει και μπορεί το ρεκόρ δεύτερης σερί παραμονής.

ΛΟΡΙΑΝ

Πώς γίνεται να εκπληρώνεις το στόχο σου και να θεωρείς τη σεζόν αποτυχημένη; Αυτό είναι το περσινό παράδειγμα της Λοριάν που εν τέλει παρέμεινε στην κατηγορία καταλαμβάνοντας την ίδια θέση (16η) με την προηγούμενη σεζόν.

Πολλά τα διαστήματα χωρίς βαθμούς κατά τη διάρκεια της κούρσας, έμεινε χωρίς νίκη τον τελευταίο μήνα (0-2-3), όμως αποδείχθηκε κυνική παίρνοντας 4 νίκες επί των ανταγωνιστών της (Μετς, Σεντ Ετιέν, Κλερμόν, Μπρεστ).

Παρ’ όλα αυτά ο κόουτς Κριστόφ Πελισιέ είδε την πόρτα της εξόδου μετά από 3 έτη προσφοράς στο σύλλογο της Βρετάνης. Αντικαταστάτης του ο Ρέτζις Λε Μπρις, βοηθός προπονητή μέχρι πρότινος. Από τις υποψήφιες για υποβιβασμό.

ΚΛΕΡΜΟΝ

Στην παρθενική της παρουσία στη Λιγκ 1, ξεκίνησε εντυπωσιακά. Πέτυχε δύο σερί εκτός έδρας νίκες, βάζοντας δυνατή υποψηφιότητα για παραμονή. Παρά το γεγονός ότι καθυστέρησε πολύ να κερδίσει ξανά εκτός έδρας, δεν έχασε ποτέ τις υψηλές πιθανότητες παραμονής.

Αμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της ομάδας, το όνομα του κόουτς Πασκάλ Γκαστιάν που βρίσκεται για 6η σεζόν στο τιμόνι. Υπέρμαχος της μαχητικότητας, της θέλησης και του δημιουργικού ποδοσφαίρου. Αξίζει μόνο να θυμηθούμε τις νίκες επί των Ρεν (2-1), Λιλ (1-0) εντός έδρας και Μαρσέιγ (0-2), Νις (0-1) εκτός έδρας.

Χωρίς τον πρώτο σκόρερ Μπαγιό (Λιλ) και τους βασικούς Αμπντούλ Σαμέντ (χαφ/Λανς), Ζεντάντκα (πλάγιος μπακ/Λιλ), Χουτοντζί (στόπερ/Ανζέ), αναζήτησε την τύχη της στην ξένη αγορά με Γκοναλόν (χαφ/Γρανάδα) Αντριτς (φορ/Ντινάμο Ζάγκρεμπ) και Βιτέσκα (στόπερ/Λέγκια). Θα χρειαστεί βελτίωση για να παραμείνει και του χρόνου.

ΤΟΥΛΟΥΖ

Από τις πιο παραδοσιακές ομάδες του Σαμπιονά, επιστρέφει ως πρωτοπόρος της Λιγκ 2, μετά από μια διετία. Δεν τα κατάφερε πέρσι στα μπαράζ κόντρα στη Ναντ, φέτος όμως είχε μία από τις μεστές και ώριμες σεζόν σε μια από τις πιο δύσκολες κατηγορίες της Ευρώπης. Εξασφάλισε την άνοδο στο ρελαντί, χάνοντας βαθμούς στα 3 από τα 5 τελευταία ματς (2-1-2).

Πλεονέκτημα η παρουσία του έμπειρου από γαλλικούς πάγκους κόουτς Φιλίπ Μοντανιέ, με θητεία σε Λανς (2018-2020), Ρεν (2013-2016) και Βαλενσιέν (2009-2011).

ΑΖΑΞΙΟ

Ακόμη μία εκπρόσωπος του Γαλλικού Νότου στα «σαλόνια» της Λιγκ 1 και μάλιστα από το πιο εκρηκτικό γεωγραφικά κομμάτι, το νησί της Κορσικής. Επιστρέφει μετά τη σεζόν 2013/14.

Με δυνατό «οχυρό» το «Φρανσουά-Κοτί» και την αμυντική λειτουργία, σημείωσε 31/38 under την περσινή σεζόν. Δέχθηκε μόλις 8 γκολ εντός και 11 εκτός έδρας.

Από το 2014 «καπετάνιος» της ομάδας ο 55χρονος Ολιβιέ Πανταλονί γνωρίζει την ομάδα σαν τα μάτια του. Την τρέχουσα περίοδο των μεταγραφών, έχει επενδύσει σε εμπειρία με «βαριά» ονόματα όπως ο Αμουμά (φορ/Σεντ Ετιέν), Μανγκανί (αμυν.χαφ/Ανζέ), Αλφόνς (χαφ/Μακάμπι Χάιφα) και Μαγιεμπό (στόπερ/Χάβρη).

Ανέβηκε σε πολύ δύσκολη σεζόν, όπου υποβιβάζονται 4 ομάδες. Οι πιθανότητες βάσει υλικού και εμπειρίας δεν είναι υπέρ της.

ΟΣΕΡ

Η τελευταία μας γαλλική γεύση είχε πολύ από Οσέρ, μιας και ήταν η θριαμβεύτρια των μπαράζ παραμονής/ανόδου κόντρα στη Σεντ Ετιέν. Δύο ματς με το ίδιο σκορ στα 90’, πήρε την πολυπόθητη νίκη/άνοδο στη διαδικασία των πέναλτι (4-5), εκτός έδρας.

Οι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία θα τη θυμούνται πιο καλά, αφού συμμετείχε ανελλιπώς στη Λιγκ 1 έως τη σεζόν 2011/12 όπου και κατέλαβε την τελευταία θέση. Μέχρι τότε φιγουράρισε στο πρώτο μισό της βαθμολογίας στις 7 από τις 8 σεζόν με αποκορύφωμα την 3η θέση της σεζόν 2009/10.

Την καθοδηγεί ο 64χρονος κόουτς Ζαν-Μαρκ Φουρλάν από το 2019. Εχτισε μια πολύ καλοδουλεμένη επιθετικά ομάδα (2η με 61 γκολ), ωστόσο οι κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι έχουν …χρώμα άμυνας και Λιγκ 1. Απέκτησε τον διεθνή γκολκίπερ Κοστίλ (Μπορντό), τον πλάγιο μπακ Περέιρα (Λανς) ενώ ο στόπερ Μπεν (Μπρεστ) θα βρει τον… φίλο του και πρώτο σκόρερ της ομάδας Γκαετάν Σαρμπονιέ (17 γκολ). Ως επιθυμία και μόνο, θα θέλαμε να τη δούμε και του χρόνου εδώ.

Louis Campora

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip