Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

17.01.23

Kingbet Kingbet

Τι σημαίνει «Υπεύθυνο Παιχνίδι»;

τι-σημαίνει-υπεύθυνο-παιχνίδι-171907

Ακούγεται κλισέ. Πολλοί παίκτες το περνούν στα ψιλά γράμματα. Δεν είναι όμως έτσι. Το «Υπεύθυνο Παιχνίδι» είναι ο θεμέλιος λίθος για να μπορείτε ως παίκτες του στοιχήματος και γενικότερα των τυχερών παιχνιδιών να είστε προστατευμένοι και ασφαλείς.

Τι σημαίνει Υπεύθυνο Παιχνίδι;

Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τι είναι το Υπεύθυνο Παιχνίδι σε ιδιαίτερη ενότητα. Η Επιτροπή δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτό και φροντίζει να προσφέρει στους παίκτες τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να μένουν μέσα σε αυτό.

Σε αυτό το άρθρο εμείς από την πλευρά μας θα πούμε με απλά λόγια τι σημαίνει να παίζεις Υπεύθυνα. Να παίζεις δηλαδή με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμπλακείς στον κίνδυνο του εθισμού και της απώλειας περιουσίας. Ας δούμε λοιπόν τα βασικότερα όπλα που έχεις στα χέρια σου για να παίζεις με υπεύθυνο και ασφαλή τρόπο.

Παίζεις μόνο νόμιμα

Απαράβατος όρος. Το παιχνίδι σου πρέπει να είναι πάντα και μόνο νόμιμο. Να επιλέξεις δηλαδή μία νόμιμη στοιχηματική εταιρία, δίχως να ψάχνεις διάφορα άλλα μονοπάτια, όσο ελκυστικά κι αν φαίνονται με τυχόν προσφορές και ευελιξίες. Επιλέγοντας τη νόμιμη οδό είσαι πάντα ασφαλής και ξέρεις ότι το παιχνίδι προσφέρεται με fair τρόπο.

Θέτεις όρια

Είναι απαραίτητα τα όρια στο παιχνίδι. Γι’ αυτό και με βάση τη νέα νομοθεσία, όταν κάνεις εγγραφή σε μία από τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα, είναι πλέον υποχρεωτικό να θέσεις χρηματικά και χρονικά όρια.

Χρηματικά όρια

Είναι βασικό να παίζεις μέχρι εκεί που αντέχεις. Και τι εννοούμε με τη λέξη «αντέχεις»; Όχι φυσικά να χάσεις όλα σου τα χρήματα, αλλά μόνο αυτά που περισσεύουν από τις βασικές σου ανάγκες.

Δεν είναι δυνατόν να τζογάρεις χρήματα που προορίζονται για κάλυψη βασικών αναγκών (τροφή, κατοικία, λογαριασμοί κ.α.). Θέτοντας όρια εκμηδενίζεις τον κίνδυνο να παρασυρθείς από το παιχνίδι.

Όσο κι αν πιστεύεις ότι ελέγχεις το παιχνίδι, κάποια στιγμή ενδέχεται να ξεφύγεις. Έχοντας θέσει όρια απωλειών, αν χαθεί το ποσό που έχεις ορίσει ως όριο ημέρας, εβδομάδας ή μήνα, αυτομάτως δεν μπορείς να παίξεις άλλο. Είναι ένα εξαιρετικό μέτρο εγκράτειας, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά.

Χρονικά όρια

Ο τζόγος δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα που ενδεχομένως να χαθούν. Όταν η κατάσταση με τα τυχερά παιχνίδια ξεφύγει, χάνεται πολύτιμος χρόνος στην καθημερινότητα και στη ζωή. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου στις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες είσαι υποχρεωμένος να θέσεις και όρια χρόνου.

Αυτό αφορά το πόσο θα ασχοληθείς με το παιχνίδι. Όπως και με τα χρήματα, έτσι και με τον χρόνο, το παιχνίδι σε απορροφά, σε παρασέρνει. Ως εκ τούτου έχοντας θέσει χρονικό όριο με βάση το οποίο θα βρίσκεσαι εντός της πλατφόρμας, με τη συμπλήρωσή του, αυτομάτως είσαι εκτός παιχνιδιού μέχρι το ημερήσιο, εβδομαδιαίο ή μηνιαίο όριο να ανανεωθεί.

Τι σημαίνει Υπεύθυνο Παιχνίδι

 

Αυτό-αποκλεισμός

Είναι ένα βήμα παραπέρα από τα χρηματικά και χρονικά όρια. Ο αυτό-αποκλεισμός είναι μία επιλογή που προσφέρουν και οι 15 νόμιμοι μπουκ στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που νιώσεις ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό σου και χρειάζεσαι μία cooling-off περίοδο έχεις δικαίωμα να πατήσεις το κουμπί του αυτό-αποκλεισμού. Κατόπιν εισάγεις τη χρονική περίοδο κατά την οποία θες να απέχεις και αφού το κάνεις δεν μπορείς για κανέναν λόγο να παίξεις νωρίτερα. Αν για παράδειγμα κάνεις αυτό-αποκλεισμό έξι μηνών, τότε από τη στιγμή που τον θέσεις σε ισχύ θα μπορέσεις να ξαναπαίξεις αφού παρέλθουν οι έξι μήνες.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην περίπτωση του αυτό-αποκλεισμού λόγω εθισμού. Σε αυτήν την περίπτωση αν ως αιτιολογία βάλετε τον εθισμό από τα τυχερά παιχνίδια δεν τίθεται θέμα χρονικού ορίου, αφού ο λογαριασμός σας απενεργοποιείται διά παντός και δεν μπορεί να ανοίξει ποτέ ξανά πια.

Πρώτα η διασκέδαση, μετά το κέρδος

Εκτός από τα χρήσιμα «εργαλεία» που έχεις λοιπόν στα χέρια σου πριν κλείσουμε πρέπει να δώσουμε έμφαση σε δύο ακόμη παραμέτρους που έχουν άμεση σχέση με το υπεύθυνο παιχνίδι.

Όταν ρισκάρεις πρέπει να το κάνεις πρώτα για τη διασκέδαση. Δεν είναι κλισέ, αλλά μην πέσεις στην παγίδα του «παίζω για να κερδίσω».

Σίγουρα όλοι οι παίκτες θέλουν να κερδίσουν. Δεν μπορεί όμως να γίνει αυτοσκοπός το κέρδος. Τα τυχερά παιχνίδια είναι ένα χόμπι με σκοπό την ευχαρίστηση. Και για αυτό λέμε πάντα Παίξε Υπεύθυνα. Ορίζοντας ένα ποσό που δεν θα σε πληγώσει αν χαθεί, παίζεις διότι σου αρέσει το στοίχημα ή τα υπόλοιπα παιχνίδια και θέλεις να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου. Αν έρθει και το κέρδος, τότε ακόμη καλύτερα.

Αν όμως ξεκινάς έχοντας στο μυαλό σου πόσα θα κερδίσεις και τι θα κάνεις με αυτά τα χρήματα και που θα παίξεις τα κέρδη, τότε αυτομάτως έχει ήδη μπει σε προβληματικές καταστάσεις.

Όχι στο άμεσο ρεφάρισμα

Το κυνήγι των χαμένων όπως αναφέρεται στη θεραπεία της απεξάρτησης είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης του παίκτη. Το άμεσο ρεφάρισμα για να το πούμε στη γλώσσα των παικτών. Αν χάσεις αποδέξου την ήττα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.

Μείνε ψύχραιμος κι αύριο μέρα είναι. Στο παιχνίδι είναι και η ήττα. Αν προσπαθήσεις να ρεφάρεις άμεσα ποντάροντας σε ότι υπάρχει μπροστά σου, τότε το πιο πιθανό είναι να χάσεις ακόμη περισσότερα χρήματα και αργότερα την ψυχική σου υγεία.

 

Νεκτάριος Οικονόμου

Δημοσιογράφος

Ψυχολόγος, Απόφοιτος UCLAN University, UK

Απόφοιτος Θεραπευτικού Προγράμματος Απεξάρτησης από τα Τυχερά Παιχνίδια

e-mail: [email protected]

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΟΥΠΟΝΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip