Οι δύο ομάδες έχουν κάνει εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες στο φετινό πρωτάθλημα. Πολύ αρνητική οι γηπεδούχοι, πολύ θετική οι φιλοξενούμενοι. Τώρα όμως εμφανίζονται και οι δύο ενισχυμένες – ειδικά η Σαν Λορέντσο – και αναμένεται πολύ μεγάλη μάχη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Οι 26 ομάδες αγωνίζονται από μία φορά μεταξύ τους σε  25 αγωνιστικές. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη κατακτά το πρωτάθλημα, ενώ οι τέσσερις τελευταίες στην ειδική κατάταξη παραμονής - που αφορά την τελευταία τριετία - υποβιβάζονται στη 2η κατηγορία. Από τη Σεγκούντα θα ανέβουν δύο σύλλογοι και άρα το πρωτάθλημα 2019/2020 θα γίνει με 24 ομάδες.

Στις διεθνείς διοργανώσεις του 2020 η Αργεντινή δικαιούται 12 εισιτήρια, 6 στο Λιμπερταδόρες (5 στους ομίλους και 1 στα προκριματικά) και 6 στο Σουνταμερικάνα. Εάν μία ομάδα της Αργεντινής κατακτήσει το Λιμπερταδόρες 2019 ή το Σουνταμερικάνα 2019 δίνει στη χώρα της ένα επιπλέον εισιτήριο στους ομίλους του Λιμπερταδόρες (άρα 6+1=7). Αν και οι δύο διοργανώσεις κατακτηθούν από συλλόγους της Αργεντινής, τότε αυτή θα εκπροσωπηθεί με δύο επιπλέον ομάδες στους ομίλους του Λιμπερταδόρες (7+1=8).

Για το Λιμπερταδόρες 2020 η κατανομή των εισιτηρίων θα γίνει ως εξής:
ARG 1: η πρωταθλήτρια
ARG 2: η δευτεραθλήτρια
ARG 3: η Κυπελλούχος
ARG 4: η νικήτρια του νεοσύστατου Λιγκ Καπ που θα διεξαχθεί μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα
ARG 5: η 3η του πρωταθλήματος
ARG 6: η 4η του πρωταθλήματος

Οι ομάδες από ARG 1 μέχρι ARG 5 μπαίνουν απευθείας στους ομίλους, ενώ η ARG 6 πάει στα προκριματικά.

Εάν η νικήτρια του Κυπέλλου (ARG 3) έχει παράλληλα αναδειχτεί πρωταθλήτρια (ARG 1) ή δευτεραθλήτρια  (ARG 2), κρατάει το «ανώτερο» εισιτήριο (δηλαδή το ARG 1 ή το ARG 2) και τη θέση του Κυπέλλου (ARG 3) την κερδίζει η φιναλίστ του Κυπέλλου. 
Ομοίως εάν η νικήτρια του Λιγκ Καπ (ARG 4) έχει παράλληλα αναδειχτεί πρωταθλήτρια (ARG 1) ή δευτεραθλήτρια  (ARG 2), κρατάει το «ανώτερο» εισιτήριο (δηλαδή το ARG 1 ή το ARG 2) και τη θέση του Λιγκ Καπ (ARG 4) την κερδίζει η φιναλίστ του Λιγκ Καπ.  

Αντίθετα εάν η νικήτρια του Κυπέλλου (ARG 3) ή του Λιγκ Καπ (ARG 4) έχει παράλληλα καταλάβει στο πρωτάθλημα την 3η θέση (ARG 5) ή την 4η θέση (ARG 6), κρατά αυτή το εισιτήριο του Κυπέλλου ή του Λιγκ Καπ αντίστοιχα και το κενό εισιτήριο που μένει πάει στην επόμενη ομάδα του πρωταθλήματος, δηλαδή σε αυτήν που τερμάτισε 5η.

Για το Σουνταμερικάνα 2020 η κατανομή των εισιτηρίων θα γίνει ως εξής:
ARG 7: η φιναλίστ του Λιγκ Καπ (ΟΧΙ του Κυπέλλου).
ARG 8: η 5η του πρωταθλήματος
ARG 9: η 6η του πρωταθλήματος
ARG 10: η 7η του πρωταθλήματος
ARG 11: η 8η του πρωταθλήματος
ARG 12: η 9η του πρωταθλήματος

Εάν η φιναλίστ του Λιγκ Καπ (ARG 7) έχει με κάποιο τρόπο εξασφαλίσει εισιτήριο για το Λιμπερταδόρες, τότε την κενή θέση θα πάρει η ηττημένη των ημιτελικών του Λιγκ Καπ που τερμάτισε σε καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα.
Από την άλλη εάν η φιναλίστ του Λιγκ Καπ (ARG 7), έχει παράλληλα τερματίσει μεταξύ 5ης και 9ης θέσης (ARG 8-ΑRG 12), κρατάει το «ανώτερο» εισιτήριο του Λιγκ Καπ (δηλαδή το ARG 7) και την κενή θέση θα πάρει η αμέσως επόμενη ομάδα του πρωταθλήματος.

Εάν μία ομάδα της Αργεντινής κατακτήσει το Λιμπερταδόρες 2019 ή το Σουνταμερικάνα 2019 αυτομάτως γίνεται αυτή η ARG 1, οπότε η πρωταθλήτρια γίνεται ARG 2 κ.ο.κ.
Εάν κατακτηθούν και οι δύο διοργανώσεις από ομάδες της Αργεντινής, τότε η νικήτρια του Λιμπερταδόρες θα είναι η ARG 1, η νικήτρια του Σουνταμερικάνα η ARG 2, η πρωταθλήτρια η ARG 3 κ.ο.κ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι με τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος, οι πρώτες τρεις ομάδες θα είναι σίγουρα στους ομίλους του Λιμπερταδόρες, η 4η τουλάχιστον στα προκριματικά και όσες τερματίσουν από την 5η μέχρι και την 9η θέση τουλάχιστον στο Σουνταμερικάνα.

Από κει και πέρα και ανάλογα με την εξέλιξη του Λιγκ Καπ 2019, του Κυπέλλου 2019, του Λιμπερταδόρες 2019 και του Σουνταμερικάνα 2019 μπορεί μέχρι και η 7η του πρωταθλήματος να παίξει ομίλους Λιμπερταδόρες, μέχρι και η 8η προκριματικά Λιμπερταδόρες και μέχρι και η 14η στο Σουνταμερικάνα.

ΣΑΝ ΛΟΡΕΝΤΣΟ – ΟΥΡΑΚΑΝ (23:00)
Κωδ. ΟΠΑΠ: 1354
Γήπεδο: ΕΛ ΝΟΥΕΒΟ ΓΚΑΣΟΜΕΤΡΟ (48.000), ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ
Απόσταση: ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ

Σετ αποδόσεων: 2.22 – 3.01 – 3.62

* Παράδοση (τελευταία 10ετία με γηπεδούχο τη Σαν Λορέντσο): 5-0-0
* Παράδοση (τελευταία 10ετία συνολικά): 7-2-2
* Στις 5 πιο πρόσφατες συγκρούσεις τους η Σαν Λορέντσο έχει διατηρηθεί αήττητη (3 νίκες, 2 ισοπαλίες).
* Η αναμέτρηση μεταξύ των δύο αυτών συλλόγων αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο «κλάσικο» της πόλης του Μπουένος Αιρες μετά από το Μπόκα – Ρίβερ.

ΣΑΝ ΛΟΡΕΝΤΣΟ
Ρεπορτάζ: Προέρχεται από 7 αναμετρήσεις χωρίς νίκη (0-4-3) και έχει μείνει πολύ πίσω στη βαθμολογία. Με δεδομένο ότι φέτος συμμετέχει στο Κόπα Λιμπερταδόρες, κινήθηκε δυναμικά στις μεταγραφές αποκτώντας πολλούς νέους παίκτες.

Μέχρι στιγμής είναι 6 τα νέα πρόσωπα στο ρόστερ της εκ των οποίων οι τρεις είναι δανεικοί από την Ατλέτικο Νασιονάλ. Πρόκειται για τον 22χρονο Κολομβιανό – διεθνή με τις μικρές Εθνικές - εξτρέμ Γκουστάβο Τόρες (26/7, ήρθε δανεικός για ένα χρόνο και με οψιόν αγοράς 2.000.000 Δολάρια), τον Κολομβιανό αμυντικό χαφ Λοάισα (20/0, μονοετής δανεισμός με οψιόν αγοράς 800.000 Δολάρια) και τον Αργεντινό τερματοφύλακα Μονέτι (34/0, μονοετής δανεισμός με οψιόν αγοράς 800.000 Δολάρια για το 80% των δικαιωμάτων του).

Επιπλέον απέκτησε τον επιθετικό Φέρτολι από τη Νιούελς (15/4, πλήρωσε 1.600.000 Δολάρια για τριετές συμβόλαιο και το 50% των δικαιωμάτων του), τον δεξιό μπακ Τζίνο Περούτσι που έμεινε ελεύθερος από την Μπόκα (3/0) και τον μέσο Καστεγιάνι που έμεινε ελεύθερος από την Ατλέτικο Νασιονάλ (53/2) και υπέγραψε συμβόλαιο για 18 μήνες.

Οσον αφορά τις αποχωρήσεις, έφυγαν 6 παίκτες που συμπλήρωναν το ρόστερ αλλά κανείς τους δεν ήταν βασικός. Ο πιο γνωστός είναι ο Γκαμπριέλ Γκουντίνιο, ο οποίος πέρσι ήταν συχνά στο αρχικό σχήμα, όμως στο φετινό πρωτάθλημα είχε καταγράψει μόλις τρεις συμμετοχές, εκ των οποίων τις δύο ως αλλαγή. Ο 26χρονος μέσος δόθηκε δανεικός στην Μπελγράνο για ένα χρόνο με οψιόν αγοράς 2.500.000 Δολάρια.

Bet info: Οι 6 στις 9 πιο πρόσφατες αναμετρήσεις τους σε όλες τις διοργανώσεις επιβεβαίωσαν το σύνολο τερμάτων 2-3.

Αγωνιστικά νέα: Ο τεχνικός Αλμιρόν θα παρατάξει σχηματισμό 4-3-3. Από τους νεοαποκτηθέντες θα βρίσκονται στην αρχική ενδεκάδα ο τερματοφύλακας Μονέτι και ο Κολομβιανός αμυντικός χαφ Λοάισα. Ο βασικός φορ Μπλάντι ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα κινείται στην κορυφή της επίθεσης. Αντίθετα εκτός αποστολής λόγω ενοχλήσεων έμεινε ο μέσος Πομπλέτε (6/0).

Πιθανή ενδεκάδα (4-3-3): Μονέτι – Ερέρα, Κολοτσίνι, Σενέσι, Γκαμπριέλ Ρόχας – Μπελούτσι, Λοάισα, Μπότα  – Μόουτσε, Μπλάντι, Ρενιέρο.

ΟΥΡΑΚΑΝ
Ρεπορτάζ: Κάνει εντυπωσιακή πορεία φέτος και έχει διατηρηθεί αήττητη στα 6 πιο πρόσφατα παιχνίδια της (3-3-0). Μετά την αποχώρηση του πολύ επιτυχημένου τεχνικού Αλφάρο (πήγε στην Μπόκα στη θέση του Σκελότο) την ανέλαβε ένα παλιό «είδωλο» του συλλόγου, ο Αντόνιο Μοχάμεντ.

Στις μεταγραφές απέκτησε δύο πολύ γνωστά ονόματα. Πρόκειται για τον διεθνή Παραγουανό τερματοφύλακα Αντονυ Σίλβα από τη Σέρο Πορτένιο (50/0) και τον – επίσης διεθνή Παραγουανό - επιθετικό Λούκας Μπάριος που έμεινε ελεύθερος από την Κόλο-Κόλο της Χιλής (18/4).

Oσον αφορά τις αποχωρήσεις, δεν έφυγε κάποιος από τους βασικούς της, πλην του για 6 χρόνια βασικού της τερματοφύλακα Μάρκος Ντίας (14/0). Το συμβόλαιο του 32χρονου πορτιέρο απλά δεν ανανεώθηκε και ο ίδιος τα έβαλε με τη διοίκηση κατηγορώντας την για αχαριστία. Ο νέος τεχνικός Μοχάμεντ έκανε προσπάθειες προκειμένου να τα βρουν οι δύο πλευρές, όμως τελικά υπέγραψε στην Μπόκα σαν ελεύθερος.

Bet info: Προέρχεται από 5/7 goal/goal.

Αγωνιστικά νέα: Οι νεοαποκτηθέντες Σίλβα και Μπάριος θα είναι στην αρχική ενδεκάδα. Παίζεται μία θέση στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής ανάμεσα στον Κολομβιανό Ρόα (9/3) και στον Τοράνσο (6/1). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τεχνικός Μοχάμεντ δεν παρέστη στην τελευταία προπόνηση της Παρασκευής γιατί «έφυγε» η μητέρα του.

Πιθανή ενδεκάδα (4-4-2): Αντονυ Σίλβα – Τσιμίνο, Σαλσέδο, Μανσινέλι, Κάρλος Αραούχο – Αούσκι, Νταμόντε, Ρόσι, Ρόα (Τοράνσο) – Γκάμπα, Μπάριος.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Αναμένουμε σκληρή μάχη και δύσκολα θα ξεφύγει το σκορ. Μέχρι στιγμής η Ουρακάν έχει αφήσει πολύ καλύτερες εντυπώσεις από τη Σαν Λορέντσο. Όμως η τελευταία ενισχύθηκε σημαντικά, παίζει στην έδρα της και έχει και την παράδοση με το μέρος της. Πολύ πιθανή η ισοπαλία. (Χ)

Χρήστος Χρυσαΐτης