Το πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας (Εέρστε Ντιβίζιε) εκκινεί για 64η φορά, με αρκετές από τις 20 ομάδες που το απαρτίζουν να κάνουν όνειρα ανόδου στην Ερεντιβίζιε (Α’). Σε αυτό φυσικά δεν μπορούν να ελπίζουν οι τέσσερις ομάδες-Νέων των Αγιαξ, Αλκμααρ, Ουτρέχτης και Αϊντχόφεν, αφού σε περίπτωση που κατακτήσουν μία εκ των πρώτων οκτώ θέσεων της κατάταξης, την παραχωρούν στις ομάδες που έπονται στη βαθμολογία.
Δεν υπάρχουν φαβορί και μεγάλες διαφορές μεταξύ των ομάδων, γεγονός που μετατρέπει την αγωνιστική σεζόν σε «Μαραθώνιο», αφού με το υπάρχον σύστημα διεξαγωγής (η σεζόν χωρίζεται σε 4 μίνι πρωταθλήματα-περιόδους) είναι εφικτό κάποιο σύνολο να παλέψει για την άνοδο αν απλώς κατακτήσει οποιαδήποτε περίοδο. Οι τρεις ομάδες που έρχονται από τη μεγάλη κατηγορία (Εξέλσιορ, Ντε Γκράαφσαπ, Μπρέντα) θέτουν υποψηφιότητα για απευθείας προβιβασμό, ενώ η Ναϊμέγκεν δείχνει έτοιμη να παλέψει επίσης (υπό προϋποθέσεις) για την άνοδο. Καλύτερη πορεία αναμένεται να έχει η Ρόντα, παλεύοντας αρχικά για κάποια θέση που δίνει εισιτήριο για τα πλέι οφ, ενώ το ίδιο θεωρούμε ότι θα συμβεί και με τους Γκόου Αχέντ Ιγκλς.
Μπορεί να «κυνηγήσει» τα πλέι οφ και η Αλμέρε. Δεν περιμένουμε κάτι καλύτερο (συγκριτικά με τις περσινές τους επιδόσεις) από τις Μάαστριχτ, Φόλενταμ, ΦΚ Αϊντχόφεν και Τέλσταρ, ενώ ο Αγιαξ μάλλον θα «πεισμώσει» με την περσινή επιτυχία των μικρών της Αϊντχόφεν και μπορεί να καταφέρει κάτι καλύτερο φέτος.
Αναλυτικά, οι τέσσερις περίοδοι που θα διαμορφώσουν τη βαθμολογία: Α’ περίοδος: Αγωνιστικές 3-11, Β’ περίοδος: Αγωνιστικές 12-20, Γ’ περίοδος: Αγωνιστικές 21-29, Δ’ περίοδος: Αγωνιστικές 30-38. Οι δύο πρώτες αγωνιστικές μετρούν μονάχα στη συνολική βαθμολογία.
Σύστημα διεξαγωγής
Η κατηγορία απαρτίζεται από 20 ομάδες. Καθεμία εξ’ αυτών θα κοντραριστεί δύο φορές (εντός-εκτός) με τις υπόλοιπες δεκαεννέα (38 αγωνιστικές). Φέτος υπήρξε μία διαφοροποίηση στο σύστημα διεξαγωγής, με τις δύο πρώτες ομάδες (αντί μίας-πέρυσι) να εξασφαλίζουν απευθείας την άνοδο. Οι υπόλοιπες έξι (4 νικήτριες των μίνι-πρωταθλημάτων & δύο ακόμη που θα τερματίσουν ψηλότερα) οδηγούνται στα playoffs, παλεύοντας εκεί για την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Καμία δεν υποβιβάζεται (ούτε φέτος) στην 3η κατηγορία.
ΕΞΕΛΣΙΟΡ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Φαν Ντόνγκε & Ρου Στάντιον (4.500), συνθετικός χλοοτάπητας, Ρότερνταμ
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
3 Πρωταθλήματα
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Δεν κατόρθωσε να βρει ρυθμό σε κανένα διάστημα και παρά τις δύο σπουδαίες νίκες (Χέρακλες, Αλκμααρ) στο τέλος της κανονικής διάρκειας, έκλεισε με επίδοση 9-6-19 τη σεζόν και πήγε στα μπαράζ. Εκεί, αποκλείστηκε στον 2ο γύρο από τη Βάαλβαϊκ (3-2 συν.), «αποχαιρετώντας» με αυτό τον τρόπο την Ερεντιβίζιε.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Αντρί Πόλντεφαρτ ήταν ο «εκλεκτός» της διοίκησης πριν την έναρξη της περσινής αγωνιστικής περιόδου (2018), όμως η ομάδα παρουσίασε σημαντικές μεταπτώσεις στην απόδοσή της και αυτό έφερε την αντικατάστασή του πριν το τέλος της (Απρίλης). Διάδοχός του ο 55χρονος Ρικάρντο Μονίζ, με τον ίδιο να έχει καταφέρει παλαιότερα (2012) να χαρίσει ένα νταμπλ στη Σάλσμπουργκ (Αυστρία) πριν αρχίσει να αλλάζει τους πάγκους σαν τα… πουκάμισα! Εκτοτε, βρέθηκε στο «τιμόνι» των Φερεντσβάρος (Ουγγαρία), Λέχια Γκντάνσκ (Πολωνία), Μόναχο 1860 (Γερμανία), Νοτς Κάουντι (Αγγλία), Ράντερς (Δανία) και Τρέντσιν (Σλοβακία). Σε καμία από τις παραπάνω ομάδες δεν κατάφερε πάντως να κάνει τη διαφορά. Εχει κοουτσάρει ξανά ομάδα της κατηγορίας (ΦΚ Αϊντχόφεν), το 2017. Η διοίκηση εμπιστεύτηκε πέρυσι έναν άπειρο προπονητή και την… πάτησε με υποβιβασμό. Σίγουρα ο τελευταίος θεωρείται πιο έμπειρος, αλλά και ικανός να φέρει εις πέρας την αποστολή-άνοδο.
ΡΟΣΤΕΡ: Εχασε σημαντικές μονάδες πέρυσι και αυτό «φάνηκε» μέσα στη σεζόν. Αποτέλεσμα; Υποβιβάστηκε! Αποχώρησαν και φέτος αρκετοί βασικοί παίκτες της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι αμυντικοί Ματάι (32/3, Σπάρτα Ρότερνταμ) και Μπουρνέτ (29/0). Την… πονάει και η αποχώρηση βασικότατου αμυντικού μέσου Σχάουτεν (31/1), με τη μεταγραφή του στην Μπολόνια να γεμίζει πάντως τα ταμεία του συλλόγου (3 εκατομμύρια ευρώ κόστισε η μετακίνησή του). «Χάθηκε» και ο βασικός μέσος Κόολβαϊκ (32/3, Τρέντσιν). Ο περσινός πρώτος σκόρερ της, Μεσαούντ (30/7) αποχώρησε για τη Δανία (Βέντισελ), με τους Ομαρσον (23/7), Φόρτες (32/4) και Μπράουνς (29/6) να παραμένουν. Εκείνοι θα επωμιστούν το… βάρος του σκοραρίσματος αυτή τη σεζόν, έχοντας μάλιστα και την υποστήριξη των νεοφερμένων Ζβαρτς (Ε, 14/6 πέρυσι με Ντόρντρεχτ), Βερχάαρ (Ε, 17/2 πέρυσι με τη φανέλα του Αγιαξ Κέιπ Τάουν-Νότιος Αφρική) και Μέντες Μορέιρα (Ε, ήρθε από την Τέλσταρ, 17/2 πέρυσι). Αποκτήθηκε επίσης ο έμπειρος αμυντικός, Φίσερ (30/1 πέρυσι με τη φανέλα της Βέντισελ) μαζί με τον Κλέιβεγκ (Α, 11/2 με τη Μάαστριχτ). Συμπέρασμα: Προσπάθησε να καλύψει τις «τρύπες» που δημιουργήθηκαν αποκτώντας παίκτες που είναι έτοιμοι να προσφέρουν. Φτάνει αυτό να φανεί και μέσα στο γήπεδο.
ΝΤΕ ΓΚΡΑΑΦΣΑΠ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Ντε Βέιφερμπερχ (12.600), Ντοέτινχεμ
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
3 Πρωταθλήματα
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Από τα αλώνια στα «σαλόνια» και… ξανά πίσω! Κατόρθωσε να εξασφαλίσει δύσκολα την άνοδο πριν από μία σεζόν όμως τερμάτισε στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας της Ερεντιβίζιε πέρυσι (8-5-21), διατηρώντας μία από τις χειρότερες άμυνες της κατηγορίας (75 τέρματα παθητικό). Δεν… στρόφαρε ούτε επιθετικά (38 σε 34 αγωνιστικές) στο ίδιο διάστημα και αυτό της δημιούργησε προβλήματα. Δεν κατάφερε να… σώσει την παρτίδα ούτε στα playoffs ανόδου, με τη Σπάρτα Ρότερνταμ να την στέλνει στη 2η κατηγορία, επικρατώντας με 2-0 (εκτός) στον επαναληπτικό (2-1 είχε επικρατήσει η Ντε Γκράαφσαπ στο πρώτο ματς). «Αγκάθι» η εκτός έδρας παρουσία της (2-2-13 πέρυσι) με την κατάσταση να βελτιώνεται όταν αγωνίζεται μπροστά στο κοινό της. Εκεί κατάφερε να μαζέψει μάλιστα τους 21/29 περσινούς βαθμούς της (6-3-8 εντός).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Χενκ ντε Γιονγκ συμπλήρωσε μια διετία στον πάγκο της (εκείνος την οδήγησε στην άνοδο πρόπερσι) όμως μετά από την προηγούμενη «καταστροφική» σεζόν αντικαταστάθηκε από τον τέως τεχνικό της Τέλσταρ, Μάικ Σνούι. Είχε βρεθεί παλαιότερα (ως βοηθός) στο πλάι του Χενκ τεν Κάτε, στον Παναθηναϊκό. Θετικό ήταν το δείγμα της δουλειάς του στην Τέλσταρ και έτσι η διοίκηση θέλησε να του δώσει την ευκαιρία φέτος. Λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου ο ίδιος, θα προσπαθήσει να «αναστήσει» την επιθετική γραμμή της ομάδας.
ΡΟΣΤΕΡ: Αλλαξαν… πολλά! Οι αποχωρήσεις των αμυντικών Νιούπορτ (10/0), Στράαλμαν (26/1), μαζί με εκείνες των Μπάουι (χαφ, 7/0), Ματουσίβα (χαφ, 16/0) και Μπένσοπ (φορ, 14/3), αναμένεται να την επηρεάσουν. Μπορεί ο πρώτος σκόρερ της, Ελ Τζέμπλι (32/10 πέρυσι) να παρέμεινε, γεγονός που σίγουρα αποτελεί θετική εξέλιξη για τον σύλλογο, όμως δεν θα έχει φέτος την υποστήριξη του ποιοτικού Νάρσινχ (28/3). Ο έμπειρος μέσος Σεράρενς (27/7 πέρυσι!) μετακόμισε στην Πολωνία για χάρη της Αρκα Γκντίνια. Ηρθαν… πακέτο από την Τέλσταρ οι αμυντικού Φαν Χούιζεν (33/3 πέρυσι) και Φαν Χέερτουμ (18/2), με τον ελπιδοφόρο νεαρό αμυντικό, Μπάας (37/1 πέρυσι) να έρχεται από τους Γκόου Αχέντ Ιγκλς. Ενίσχυση και στη μεσαία γραμμή, με τον Μπρέινμπεργκ (19/0 πέρυσι) να έρχεται από τη Σπάρτα Ρότερνταμ. Επέστρεψε από δανεισμό ο μεσοεπιθετικός Χαμνταουΐ (11/1 με Τβέντε), ενώ αποκτήθηκε από τη Φένλο ο 30χρονος επιθετικός Σέουντχενς (29/2 πέρυσι). Ο τελευταίος είχε τουλάχιστον 29 συμμετοχές και στις έξι πιο πρόσφατες σεζόν (με Ντεν Μπος, Τέλσταρ και Φένλο).
Πρόσβαση από laptop, κινητό, tablet & Apple Watch app.
ΜΠΡΕΝΤΑ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Ρατ Φέρλεχ Στάντιον (19.000), Μπρέντα
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
1 Πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Τελευταία (στην Ερεντιβίζιε) και… υποβιβασμένη! Δεν κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία ύστερα από δύο συναπτά χρόνια παρουσίας. Συγκέντρωσε 23 βαθμούς σε 34 αγωνιστικές (5-8-21) με την επιθετική της δυστοκία (29 τέρματα στο ίδιο διάστημα) να στοιχίζει. Εμφάνισε σημαντικά κενά και πίσω (4η χειρότερη άμυνα της κατηγορίας-74 γκολ παθητικό) και όλα έμοιαζαν δύσκολα για εκείνη. Τραγικό ξεκίνημα στην περσινή σεζόν (μία νίκη σε 10 αγωνιστικές), προσπάθησε να παλέψει τις αδυναμίες της για δύο μήνες (τέλη Οκτώβρη – τέλη Δεκέμβρη), όμως μετά τη χειμερινή διακοπή κατέρρευσε! Η αλλαγή στην τεχνική της ηγεσία (Μάρτιος) δεν ήταν ικανή για να σώσει τη σεζόν της τελικά!
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η διοίκηση στήριξε (μάλλον) περισσότερο από όσο έπρεπε τον Φαν ντερ Χάαχ, με την ομάδα να αδυνατεί να παρουσιάσει ανταγωνιστικό πρόσωπο στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν. Η φιλοσοφία του δεν… πέρασε στους παίκτες και τελικά αποφασίστηκε η αποχώρησή του σε χρονικό διάστημα στο οποίο ήταν ήδη όμως ανέφικτο να αποφευχθεί ο υποβιβασμός. Ο Ρουντ Μπροόντ ανέλαβε τα ηνία της τον περασμένο Μάρτιο και θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί φέτος της προσπάθειάς της για άνοδο. Έχει προπονήσει στο παρελθόν τις Βάαλβαϊκ, Ρόντα και Ναϊμέγκεν, ενώ κατείχε θέση και στο τεχνικό επιτελείο της Αϊντχόβεν (ως βοηθός) για τέσσερις σεζόν. Επιλογή… ρίσκου, όμως διαθέτει τα προσόντα και την εμπειρία για να τη βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της.
ΡΟΣΤΕΡ: Ολικό… λίφτινγκ. Ο «πρώτος» κίπερ, Μπέντζαμιν Φαν Λέερ (31 συμμετοχές πέρυσι), επέστρεψε στον Αγιαξ (είχε αποκτηθεί με τη μορφή δανεισμού), ενώ αποχώρησαν επίσης και οι βασικοί Κάστανεϊρ (εξτρέμ, 21/2 πέρυσι), Κόρτε (φορ, 26/2) και Κοχ (μπακ, 33/2), δημιουργώντας «τρύπες» σε όλες τις γραμμές! Στη Χρόνινχεν θα συνεχίσει την καριέρα του ο χαφ Λούντκβιστ (17/0). Απέκτησε κυρίως νεαρούς παίκτες για να καλύψει τις… ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Οι αμυντικοί Μέιερς (34/2, από Χέλμοντ), Ριέρα (36/0, από Βιγιαρεάλ Β’) και Σούτεν (33/2, από Φόλενταμ) αναμένεται να πάρουν ευκαιρίες. Το ίδιο περιμένουμε να συμβεί και με τους μέσους Μπρούσελερς (16/1 πέρυσι με τη φανέλα της Χέλμοντ), Ιλιτς (16/3 πέρυσι, αποκτήθηκε από τη Ζέμουν-Σερβία) και Φαν ντερ Χάαχ (28/1 με Χέλμοντ). Ενισχύθηκε σημαντικά και μπροστά, με έναν ακόμη παίκτη της Χέλμοντ, τον Σπράνγκερς (22/3) να έρχεται. Η απόκτηση του τέως επιθετικού της Φορτούνα Σιτάρντ, Στόκερς (18/5 πέρυσι), κρίνεται ως εξαιρετική. «Εριξε» τον μέσο όρο ηλικίας σε ένα ήδη νεανικό ρόστερ και ελπίζει ο… ενθουσιασμός των πιτσιρικάδων να τη βοηθήσει σε μία απαιτητική σεζόν.
ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ Β’
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Ντε Χέρντχαγκ (2.500), Αϊντχόβεν. Σε ειδικές περιπτώσεις (κυρίως για εισπρακτικούς λόγους-σε σημαντικές αναμετρήσεις), αγωνίζεται στο Φίλιπς Στάντιον (36.150), της πρώτης ομάδας.
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
–
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Μετά την κατάκτηση του τίτλου από τον «αιώνιο» αντίπαλό της (Αγιαξ Β’) το 2017, θέλησε να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και η ίδια. Τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας (18-9-11) πέρυσι, προσφέροντας θεαματικό ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν. Ήταν σταθερή και βασίστηκε κυρίως στην επιθετική της γραμμή (77 τέρματα), χωρίς πάντως να «ξεχνάει» να παίξει άμυνα. Δυσκόλεψε κάθε ομάδα που προσπάθησε να την κοντράρει στο «σπίτι» της (11-4-4). Στόχος της εξάλλου είναι να «τροφοδοτεί» τη μεγάλη ομάδα (PSV) με παίκτες και όχι να… διακριθεί. Μπορούμε πάντως να πούμε ότι πέρυσι έκανε το βήμα… παραπάνω.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο άπειρος Ντένις Χάαρ (42 ετών) ολοκλήρωσε τη δεύτερη σεζόν του στον πάγκο της και ο ίδιος «εξαργύρωσε» την καλή εικόνα που εμφάνισαν οι πιτσιρικάδες της PSV με… μεταγραφή στο τεχνικό επιτελείο της Ουτρέχτης. Η ομάδα πλέον θα πορευτεί με τον Πίτερ Ούνεκεν στον πάγκο της, με τον τελευταίο να ανήκει από καιρό στο τιμ της (ως βοηθός), ενώ παλαιότερα βρέθηκε στα τμήματα υποδομής των Ντεν Μπος και Ναϊμέγκεν. «Θέλει όχι μόνο να προωθηθούν παίκτες, αλλά και προπονητές» ήταν το σχόλιο του τεχνικού Διευθυντή της ομάδας, με τον τελευταίο να μιλά με κολακευτικά λόγια για τον 47χρονο κόουτς.
ΡΟΣΤΕΡ: Ο ρόλος της είναι να βοηθά την πρώτη ομάδα και αυτό δεν άλλαξε ούτε φέτος. Οσοι ξεχώρισαν προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα. Κάποιοι το είχαν… κάνει από πέρυσι (Ρίγκο, Μάλεν). Ο φορ Γκακπό (11/10 πέρυσι με τη δεύτερη ομάδα) πήρε ευκαιρίες και στην πρώτη ομάδα (16/1) από πέρυσι και φέτος θα έχει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Αμπουκχάλ (φορ, 24/9), ο οποίος εντυπωσίασε με τους «μικρούς» της PSV την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Στη Βάαλβαϊκ θα συνεχίσει την καριέρα του ο φορ Ντάνεελς (28/4), με την ομάδα να μην έχει κάποια άλλη αξιοσημείωτη απώλεια. Προωθήθηκε (από την Κ-19) η καινούρια φουρνιά παικτών για να συνεχίσει αναπόσπαστη το έργο της.
ΝΤΕΝ ΜΠΟΣ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Ντε Φλιρτ (9.000), συνθετικός χλοοτάπητας*, Χερτόγκενμπος
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
4 Πρωταθλήματα
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Εντυπωσίασε στην κανονική περίοδο (18-9-11) και η θέση στην οποία τερμάτισε (4η) της έδωσε εισιτήριο για τα πλέι οφ (είχε αρκετά χρόνια να φτάσει μέχρι εκείνο το σημείο). Ξεκίνησε πολύ καλά και αυτό της επέτρεψε να αποβάλλει το άγχος και να αφοσιωθεί στον στόχο των πλέι οφ. Η αγωνιστική «κοιλιά» μετά τη χειμερινή διακοπή (κυρίως την περασμένη άνοιξη) έφερε αλλαγή στον πάγκο της, με την ίδια να αποκλείεται στον 2ο γύρο των πλέι οφ από τους Γκόου Αχέντ Ιγκλς (3-2 συν.). Εμφανίστηκε έτοιμη να βάλει… δύσκολα σε οποιονδήποτε αντίπαλο αγωνιζόμενη στην έδρα της (10-5-4), μαζεύοντας πάντως πολύτιμους βαθμούς και μακριά από το γήπεδό της. Συνολικά θετική σεζόν, όμως όταν χρειάστηκε δεν βρισκόταν σε ετοιμότητα! Φέτος θα έχει πιο δύσκολο έργο, σίγουρα.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Πορεύτηκε με τον Βιλ Μπούσεν στον πάγκο της για το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν και μέχρι τη διακοπή έδειχνε να μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη και απευθείας την άνοδο. Επέλεξε να προβεί σε αλλαγή στον πάγκο λίγο πριν τα πλέι οφ (ανέλαβε τα ηνία της ο άπειρος Βαν ντερ Βεν) και αυτό την αποσυντόνισε, με τον αποκλεισμό στη συγκεκριμένη φάση να την απογοητεύει. Ο ίδιος συνεχίζει στον πάγκο της και φέτος.
Ενίσχυσε* τα κέρδη σου με πριμ* στο παρολί! *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις (21+)
ΡΟΣΤΕΡ: Πριν από ένα χρόνο ο Κάκι Τζορντάνια ενεπλάκη στα διοικητικά της και άρχισε να επενδύει. Αμέσως το ρόστερ της ενισχύθηκε και τα έξοδά της πολλαπλασιάστηκαν. Το πείραμα δεν… πέτυχε πάντως, με τις δύο πλευρές (ομάδα, ιδιοκτήτη) να καταλήγουν στα δικαστήρια πριν από μερικές ημέρες, αφού η Διοργανώτρια Αρχή δεν επέτρεψε την αγοραπωλησία της ομάδας και ο ίδιος ζητάει πίσω χρήματα που έχει ήδη επενδύσει. Δεδομένη η απεμπλοκή του από τον σύλλογο, πιθανός ο κίνδυνος χρεοκοπίας αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι η εταιρία του χρωστά χρήματα. Ο σύλλογος καλείται να παρουσιάσει μέχρι τα τέλη του μήνα ένα «βιώσιμο» οικονομικό πλάνο και να πείσει την Ομοσπονδία. Δεν είναι η καλύτερη στιγμή για… μεταγραφές μέσα στην αβεβαιότητα που υπάρχει. Οι αποχωρήσεις των Μπελτράμε (Μ, πρώτος σκόρερ, 37/14), Σάπινεν (φορ, 30/6 πέρυσι), Βέρμεϊ (φορ, 17/6), Κέρστεν (μπακ, 33/0) και Καμάς (μπακ, 27/1) την πληγώνουν. Λίγα τα νέα πρόσωπα, μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι Φαν Μόορσελ (φορ, 38/6 με τη φανέλα των Γκόου Αχέντ Ιγκλς), Χόρνκαμπ (φορ, 18/2-Χέρενφεν-τραυματίστηκε σε πρόσφατο φιλικό και κάνει αγώνα δρόμου για προλάβει την πρεμιέρα), Ρούμπεν Ροντρίγκες (φορ, 17/4 πέρυσι με τη Ντε Τρέφερς). Αποκτήθηκε και ο νεαρός Τρότμαν (από τη Τβέντε) για να δώσει μία ακόμη λύση στην επίθεση. Δεν μπορούμε να πούμε σε καμία περίπτωση ότι βγαίνει… νικήτρια από το μεταγραφικό πάρε-δώσε.
ΓΚΟΟΥ ΑΧΕΝΤ ΙΓΚΛΣ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Ντε Αντέλααρχορστ (10.400), Ντέβεντερ
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
4 Άνοδοι στην Ερεντιβίζιε, 1 Κύπελλο
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Επιστροφή στην… κανονικότητα! Ερχόταν από «τραγική» σεζόν και η 5η θέση τουλάχιστον την… ανακούφισε. Εμφάνισε εξαιρετική εικόνα στο πρώτο μέρος της σεζόν και πίστεψε στις δυνατότητές της. Μπορεί να έριξε την απόδοσή της στη συνέχεια, όμως οι αετοί τελικά… πέταξαν μέχρι την τελευταία φάση των πλέι οφ, κάνοντας παράλληλα όνειρα… ανόδου. Αρχικά υπέταξαν τη Ντεν Μπος (3-2 συν.) με την ήττα (5-4!) στον «δραματικό» επαναληπτικό με τη Βάαλβαϊκ (0-0 το πρώτο ματς) να στέλνει την αντίπαλό τους στη μεγάλη κατηγορία. Έδειξαν ότι μπορούν να παλέψουν με αξιώσεις για την άνοδο. Αυτός θα είναι ο στόχος τους και φέτος άλλωστε. Πρέπει να… τιμήσουν το όνομά τους άλλωστε και να προχωρήσουν μπροστά (σ.σ. Go Ahead) σαν… «αετοί» που είναι! Ρεαλιστικός στόχος η εξάδα.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Τζον Στέχεμαν ήρθε από τη Χεράκλες (πέρυσι) για να επαναφέρει την ηρεμία στο στρατόπεδό της. Μόνο άσχημα δεν τα πήγε πάντως, με την απώλεια της ανόδου να «βαραίνει» ωστόσο τον ίδιο. Έκανε… βαλίτσες για τη Τσβόλε μετά τα πλέι οφ πάντως, με τον Ντε Χίερ (τέως τεχνικό της Ναϊμέγκεν) να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας του Ντέβεντερ. Καλή επιλογή, όμως θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη εξέδρας και αποδυτηρίων.
ΡΟΣΤΕΡ: Εφυγαν οκτώ παίκτες, ήρθαν δώδεκα. Υστερα από μία εξαιρετική σεζόν, γνώριζε ότι δεν χρειαζόταν σημαντική ενίσχυση αλλά στοχευμένες κινήσεις ώστε να παραμείνει σε τροχιά… Ερεντιβίζιε. Από όσους αποχώρησαν μερίδιο… ευθύνης για την περσινή επιτυχία της είχαν οι Φερχάιντ (πρώτος σκόρερ, 30/13-Αλμέρε), Φαν Μούρσελ (φορ, 38/6), Μπαξ (χαφ, 35/4) και Μπαάς (μπακ, 37/2). Δημιουργήθηκαν σημαντικά «κενά» σε όλες τις γραμμές τα οποία προσπάθησε να… καμουφλάρει. Απέκτησε τους Αμπντάτ (19/0 πέρυσι) και Φαν Ιπερεν (20/0 με Τέλσταρ) για να οχυρωθεί ανασταλτικά, ενώ οι Μπέρντεν (29/3 με Φίτεσε), Ραμπιγιάρντ (24/2 με Μπέζιερς, Γαλλία) και Εντκβιστ (φορ) ήρθαν για να δώσουν λύσεις μπροστά. Από τους υπόλοιπους νεοφερμένους ξεχωρίζει ο μέσος Μπάνικ (24/4) που ήρθε από την Εμεν.
ΟΣ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Φρανς Χέεσεν Στάντιον (4.700), συνθετικός χλοοτάπητας*, Ος
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
–
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Κάλπασε! Ξεκίνησε και πάλι δυναμικά τη σεζόν, δημιούργησε προσδοκίες στους οπαδούς της και λίγο έλειψε να τις… επιβεβαιώσει. Είχε θετικά καλή πορεία από την αρχή μέχρι το τέλος της χρονιάς με μερικά «λαθάκια» σε κάποια διαστήματα. Ομάδα που δεν «φοβάται» να ρισκάρει μακριά από το γήπεδό της, αλλά δεν μοιάζει ανίκητη ούτε μπροστά στους φιλάθλους της. Αποτελεί έναν από τις ρυθμιστές της κατηγορίας, όμως πέρυσι πάλεψε για τη διάκριση. Εξασφάλισε εισιτήριο για τα πλέι οφ, όμως έπεσε… πάνω στη σαφώς ανώτερη Σπάρτα Ρότερνταμ στον δεύτερο γύρο και το ταξίδι τερματίστηκε (αποκλείστηκε, 5-0 συν.) με συνοπτικές διαδικασίες. Εχει αρκετά χρόνια να πρωταγωνιστήσει και οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες. Αυτό της επιτρέπει να αγωνιστεί χωρίς άγχος και φέτος, όμως δύσκολα θα επαναλάβει την περσινή πορεία.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Κλας Βελς «χάνει» σε εμπειρία και αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που «στοίχισε» στην περσινή προσπάθεια της ομάδας του. Δεν τα πήγε άσχημα πάντως πέρυσι, διατηρώντας μία από τις καλύτερες άμυνες της κατηγορίας. Αν κατάφερνε να «αναστήσει» και την επιθετική γραμμή του συλλόγου, τότε ίσως να αποτελούσε τη μεγάλη έκπληξη της σεζόν. Αφησε πάντως θετικές εντυπώσεις και συνεχίζει στο «τιμόνι» της.
ΡΟΣΤΕΡ: Έχασε τους δύο πρώτους σκόρερ της, Ντόγκαν (36/21, Μπρέντα) και Σμέιτς (37/12, Σπάρτα Ρότερνταμ). Τουλάχιστον κράτησε (ως δανεικό) τον μέσο Ασμελας (23/1). Αποκτήθηκαν επίσης οι Χούτεν (φορ, 25/2 με Φορτούνα Σιτάρντ) και Τσέλικ (χαφ, 10/3 πέρυσι με την Γκαζισεχίρ), για να βοηθήσουν σε εκτέλεση και δημιουργία.
ΑΛΜΕΡΕ ΣΙΤΙ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
ΓΙΑΝΜΑΡ Στάντιον (3.800), Αλμέρε
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
–
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Μετά τον περσινό «θρίαμβο» (έχασε στις λεπτομέρειες την άνοδο στην Ερεντιβίζιε παρότι κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να διεκδικήσει κάτι τέτοιο) απέδειξε ότι συνεχίζει να κάνει βήματα προόδου και να διεκδικεί ότι της αναλογεί (ίσως και κάτι περισσότερο από αυτό). Εκανε δυναμικό… μπάσιμο στις πρώτες αγωνιστικές, «νέκρωσε» τον χειμώνα, αλλά μετά τη διακοπή ήταν έτοιμη να παλέψει για κάτι καλύτερο. Εξασφάλισε εισιτήριο για τα πλέι οφ βασιζόμενη κυρίως στη δυνατή της έδρα (11-2-6, εντός), καταφέρνοντας να βρει τη «χρυσή τομή» μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Δεν ήταν πολύ παραγωγική, όμως ανασταλτικά παρέμενε «σοβαρή». Έφτασε μέχρι τα πλέι οφ (ως 7η) με την Καμπούρ να ανατρέπει τα δεδομένα στον επαναληπτικό του πρώτου γύρου και να την αποκλείει (4-3 συν.).
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μετά τη φυγή του Ντε Χίερ (νυν προπονητή των Γκόου Αχέντ Ιγκλς) έδειξε αποπροσανατολισμένη, με τον 38χρονο Σαντόνι να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο αντικατάστασής του. Ο τελευταίος αποχώρησε τον Μάρτιο, δίνοντας τη θέση του στον Δανό Τομπάιασεν (υπηρεσιακός). Δεν θα καθίσει αυτός πάντως στον πάγκο της φέτος, με τον Μόλενααρ (πρώην Ρόντα) να αποτελεί τον εκλεκτό της διοίκησης για τη θέση του προπονητή.
ΡΟΣΤΕΡ: Δεν άλλαξε σημαντικά! Αποχώρησαν παίκτες που δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, με τον Σεκ (μπακ, 27/0) να αποτελεί τη μοναδική χρήσιμη «μονάδα» που έχασε. Έκανε λιγοστές και στοχευμένες κινήσεις για να «δυναμώσει», με τον τέως επιθετικό των Γκόου Αχέντ Ιγκλς, Βέρχεϊντ (30/13), να αποτελεί την πιο σημαντική μεταγραφή της. Από τα φυτώρια της Τότεναμ προέρχεται ο επιθετικός Χάρισον (11/4 πέρυσι ως δανεικός στην Μελβούρνη Σίτι-Αυστραλία), ενώ επέλεξε να αποκτήσει και τον έμπειρο μπακ Κόπερς, αν και έρχεται από άδειες-σε συμμετοχές-σεζόν.
Betshop: Υψηλές αποδόσεις σε όλα τα αθλήματα, ασφαλή κατάθεση και γρήγορη ανάληψη (21+)
ΝΑΪΜΕΓΚΕΝ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Στάντιον Ντε Γκόφερτ (12.500), Ναϊμέγκεν
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
2 Πρωταθλήματα
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Σε… ρηχά νερά (για τα δεδομένα της). Ευελπιστούσε και πάλι σε άνοδο, αφού κατέχει ένα από τα πληρέστερα ρόστερ της κατηγορίας και η έλευση του Ντε Χίερ στον πάγκο φαινόταν ικανή να την οδηγήσει στην Ερεντιβίζιε. Δεν τα πήγε άσχημα στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, βασιζόμενη κυρίως στη δυνατή της έδρα (10-5-4), ενώ «φόρτσαρε» μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ντε Χρόοτ (ανέλαβε ως υπηρεσιακός-ένα μήνα πριν τα πλέι οφ), κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική μία θέση στα πλέι οφ. Με τον ίδιο στον πάγκο προσπάθησε να παλέψει για άνοδο, όμως η Βάαλβαϊκ την απέκλεισε στον πρώτο γύρο (3-2, αν και η Ναϊμέγκεν είχε επικρατήσει με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι). Απογοήτευση επικρατεί στο στρατόπεδό της, ύστερα από μία ακόμη σεζόν που δεν καταλήγει όπως η ίδια θέλει, έχει όμως μεγάλες δυνατότητες.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η πρόσληψη του Τζακ Ντε Χίερ έδειχνε ότι μπορούσε να… απογειώσει την ομάδα. Τελικά οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, με τον ίδιο να δίνει τη θέση του στον Ντε Χρόοτ (υπηρεσιακός) πριν το τέλος της σεζόν και την ομάδα να αποτυγχάνει στα πλέι οφ. Με προπονητικό «τρίδυμο» φέτος (Μπόγκερς, Μέιερ, Γκεστχάουζεν), θα προσπαθήσει να φτάσει στην πολυπόθητη άνοδο. Δυνατότητες έχει, αρκεί να έχει και διάρκεια!
ΡΟΣΤΕΡ: Αποχώρησαν αρκετοί παίκτες, με κυριότερο τον πρώτο σκόρερ της, Ντρούιφ (18/15, Αλκμααρ). Έφυγαν και κάποιοι άλλοι βασικοί, σημαντικότεροι οι φορ Ατσαχμπάρ (20/7), Ντάρι (25/4). Δεν ήταν ιδιαιτέρως κινητική στο μεταγραφικό παζάρι. Από όσους ήρθαν ξεχωρίζουν οι Μπράκεν (φορ, 12/2- επέστρεψε από δανεισμό στην Εμεν) και Φαν Λάντσχοτ (χαφ, 11/0 με Λέουβεν-Βέλγιο). Εχει πάντως «βαθύ» και ποιοτικό ρόστερ.
ΚΑΜΠΟΥΡ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Καμπούρ Στάντιον (11.230), συνθετικός χλοοτάπητας*, Λέουβαρντεν
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
2 Πρωταθλήματα, 3 Άνοδοι στην Ερεντιβίζιε
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Δεν μπορεί να νιώθει ικανοποιημένη. Εχασε-στην ισοβαθμία με τη Ναϊμέγκεν-το εισιτήριο για πλέι οφ αλλά το… πήρε πίσω αφού οι «μικροί» της Αϊντχόβεν δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη συγκεκριμένοι φάση του πρωταθλήματος. «Μαγική» εκκίνηση στη σεζόν όμως όσο κυλούσε ο χρόνος έριχνε την απόδοσή της. Επεσε σε «χειμερία νάρκη», προσπαθώντας να ανεβάσει στροφές την άνοιξη. Σε έναν βαθμό τα κατάφερε αλλά δεν μπορεί να καυχιέται για αυτό. Θετική η εικόνα που εμφάνισε στα πλέι οφ (απέκλεισε την Αλμέρε, 4-3 συν.), όμως στον 2ο γύρο αντιμετώπισε την ανώτερη Ντε Γκράαφσαπ και αποκλείστηκε. Δύσκολα θα δούμε κάτι παρόμοιο και φέτος με τη θέση στα πλέι οφ να μοιάζει… μακρινή.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ρενέ Χάκε είχε δεύτερη… ευκαιρία όμως δεν την πάτησε ξανά στα πλέι οφ. Αυτό έφερε την απόλυσή του, με τον Χενκ Ντε Γιόνγκ (προπονητή που την υποχρέωσε σε αποκλεισμό στα πλέι οφ, ως τεχνικός της Ντε Γκράαφσαπ) να αναλαμβάνει τα ηνία της. Γνωρίζει καλά την κατάσταση που επικρατεί στον σύλλογο αφού έχει καθίσει ξανά στον ίδιο πάγκο πριν από μερικά χρόνια.
ΡΟΣΤΕΡ: Ριζικές αλλαγές. Αποχώρησαν αρκετοί παίκτες και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν βασικοί. Πιο συγκεκριμένα, οι Ρομπέρτα (φορ, 30/7), Στεβενβόρντεν (μπακ, 21/6), Κόνρααντ (φορ, 24/4) και Φαν Βερμέσκερκεν (μπακ, 38/1) ήταν μόλις μερικοί από εκείνους που έφυγαν, αποδυναμώνοντας σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ που έχει στη διάθεσή του ο Γιόνγκ. Μπορεί να αποκτήθηκαν οι Ορατμαγκόεν (φορ, 30/3-Ος), Λαντάν (φορ, 27/1-Ος), Σμιντ (μπακ, 13/0, Χέρενφεν), Στέφενς (κίπερ, 14 συμ. πέρυσι με την Εξέλσιορ) και Κόρτε (26/2, επιθετικός που πέρυσι αγωνιζόταν στην Μπρέντα), όμως το υπάρχον υλικό δεν μοιάζει ικανό να της χαρίσει ένα καλό πλασάρισμα.
ΑΓΙΑΞ Β’
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Σπόρτπαρκ Ντε Τέκομστ (5.000), Αμστερνταμ. Κάποιες φορές χρησιμοποιεί και το «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» (53.502), όταν υπάρχει κάποιο σημαντικό ματς στο οποίο αναμένεται μεγάλη προσέλευση κόσμου.
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
1 Πρωτάθλημα
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Πρόπερσι έκανε τη μεγάλη «έκπληξη» κατακτώντας τον τίτλο, πέρυσι δεν είχε πάντως ανάλογη πορεία. Εχασε τον άτυπο τίτλο για την καλύτερη ομάδα «Νέων» από τους μικρούς της Αϊντχόβεν, πληρώνοντας τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ του. Ταλέντο υπάρχει (και μπόλικο μάλιστα), όμως έχει… ταβάνι. Θα προσπαθήσει να παίξει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, χωρίς σκοπιμότητες. Στόχος των παικτών είναι να πείσουν τη μεγάλη ομάδα ότι αξίζουν ευκαιρίες. Η επιθετική γραμμή της ομάδας δεν… πιάνεται και το απέδειξε και πέρυσι (81 γκολ σε 38 αγωνιστικές)! Δύσκολα κοντράρεται εντός και εκεί θα βασιστεί και φέτος. Με τόσες προσθαφαιρέσεις που γίνονται στο ρόστερ του πάντως, υστερεί σε «χημεία».
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Μίκαελ Ράιζινχερ έφερε τον τίτλο πρόπερσι, αλλά πέρυσι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Η ομάδα άλλαξε «στυλ» παιχνιδιού και έγινε πιο επιθετική. Αυτό κόστισε στην ομάδα (11η) αλλά και στον ίδιο (αποχώρησε μετά το τέλος της σεζόν). Αντικαταστάτης του ο τέως τεχνικός της Μπρέντα, Φαν ντερ Χάαχ. Έχει εμπειρία από τη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά σπανίως μένει σε έναν πάγκο περισσότερο από έναν χρόνο.
ΡΟΣΤΕΡ: Προσπάθησε να διατηρήσει (όσο γινόταν) αναλλοίωτο τον κορμό του για να είναι ανταγωνιστικός φέτος. Ο πολύτιμος μπακ Σουρς (29/4 πέρυσι) αγωνίζεται πλέον στη μεγάλη ομάδα, ενώ ο φορ Τσερνί (22/10 πέρυσι) μεταγράφηκε στην Ουτρέχτη. Αποχώρησε και ο ελπιδοφόρος μέσος Ματουσίβα (16/0, Χρόνινχεν) με τους υπόλοιπους που αποχώρησαν να μην επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία της ομάδας. Προωθήθηκαν νέοι παίκτες από την Κ-19 το συλλόγου έτσι ώστε να εξελιχθούν, ενώ το υπάρχον υλικό κρίνεται ποιοτικό και μπορεί να φέρει επιτυχίες.
Οι μεγάλες διοργανώσεις είναι στη Novibet
ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Ντε Γκούσελτ (10.000), συνθετικός χλοοτάπητας*, Μάαστριχτ
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
2 Πρωταθλήματα
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Προβλημάτισε κατά τη διάρκεια της χρονιάς και δικαίως δεν κατάφερε να μπει στα πλέι οφ. Στόχος της κάθε χρόνο είναι η άνοδος αλλά πρέπει να αλλάξουν πολλά για να διεκδικήσει κάτι τέτοιο. Πέρυσι σκόραρε με χαρακτηριστική δυσκολία και αυτό τη δυσκόλεψε, «έχασε» αρκετούς βαθμούς αγωνιζόμενη στο γήπεδό της (6-6-7) παρότι πάλεψε σκληρά. Περιμένουμε και φέτος να κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Δύσκολα θα πιάσει… εξάδα με την εικόνα που περιμένουμε να εμφανίσει και ένα όχι και τόσο ανταγωνιστικό ρόστερ.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ρον Ελσεν ήταν ο προπονητής που εμπιστευόταν από το 2014, όμως δεν κατάφερε να την οδηγήσει στην πολυπόθητη άνοδο σε εκείνο το διάστημα. Ο 52χρονος Ολλανδός αποχώρησε μετά το τέλος της σεζόν με τη διοίκηση να βρίσκει τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Φουάτ Ούστα. Αυτή θα είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που ο νεαρός Τούρκος κόουτς (πρώην παίκτης της ομάδας) έχει τόσο δύσκολη αποστολή. Ο ερχομός του αποτελεί «πείραμα» που ενδέχεται να πετύχει!
ΡΟΣΤΕΡ: Διστακτική! Απέκτησε άπειρους παίκτες που δεν μπορούν να τη βοηθήσουν άμεσα. Επέστρεψαν στη Σταντάρ (είχαν αποκτηθεί ως δανεικοί, βασικοί φέτος) οι Λαβαλέ (στόπερ, 31/0) και Ντέομ (χαφ, 31/3), ενώ αποχώρησαν επίσης χρήσιμα… εργαλεία (Ιπελ, Ασούμα, Κρου, Κόοπμανς). Δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να καλύψει τις «τρύπες» που δημιουργήθηκαν και αυτό αναμένεται να την επηρεάσει φέτος.
ΡΟΝΤΑ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Πάρκσταντ Λίμπουργκ Στάντιον (19.979), συνθετικός χλοοτάπητας*, Κερκράντε
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
1 Πρωτάθλημα, 2 Κύπελλα
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Στόχος της ήταν τα πλέι οφ. Εδειχνε να έχει ελπίδες για εισιτήριο με την εικόνα που εμφάνισε στο πρώτο μισό της σεζόν, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ήθελε. Τερμάτισε στη 13η θέση του πίνακα (-5 από τις προνομιούχες θέσεις) και μπορεί να νιώθει απογοητευμένη για αυτή την επίδοση. Οτι «έχτιζε» μπροστά στο κοινό της (8-7-4) το γκρέμιζε μακριά από αυτό. Δεν εντυπωσίασε επιθετικά, αλλά πίσω κράτησε το προσχήματα. Γυρίζει… σελίδα φέτος και βαδίζει προς την εξάδα.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η διοίκηση έδωσε μία ακόμη ευκαιρία στον Ρόμπερτ Μόλενααρ όμως ο τελευταίος δεν την εκμεταλλεύτηκε. Τον Μάρτιο εγκατέλειψε τον πάγκο της με την ομάδα να συνεχίζει με τον Φαν ντερ Λούερ μέχρι το τέλος. Φέτος επέλεξε να εμπιστευτεί τον Ζαν-Πολ ντε Γιόνγκ (πρώην ΦΚ Αϊντχόβεν και Ουτρέχτης) ποντάροντας κυρίως στην… εμπειρία του.
ΡΟΣΤΕΡ: Εμφανίστηκε επηρεασμένη από το περσινό κύμα… φυγής παικτών και δεν μπόρεσε να πιάσει τα πλέι οφ. Φέτος, έχασε το «κανόνι» της, Ενχελς (2ος σκόρερ στη λίγκα, 34/24-μεταγράφηκε στη Σαντχάουσεν), ενώ αποχώρησαν επίσης και οι ποιοτικοί Παούλισεν (φορ, 28/6-Καμπούρ) και Ελ Μακρίνι (χαφ, 26/0). Ήρθαν αρκετοί παίκτες που μπορούν να τη βοηθήσουν πάντως. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι Σοτάν (χαφ, 10/0 με Ταραγόνα), Ντουρβέλ (μπακ, ΦΚ Αϊντχόβεν), Κρου (χαφ, 14/3 με Μάαστριχτ), Κλάασεν (χαφ, 10/0 με Ντε Γκράαφσαπ) και Αλόνσο (μπακ). Ο φορ Πρτάτσιν (12/6 με Χάιντουκ Σπλιτ Β’) αναμένεται να δώσει λύσεις μπροστά, ενώ ο παλιός… γνώριμος του Πανιωνίου, Αλμπεργκ (χαφ, 3/1 με τους κυανέρυθρους πέρυσι) επέστρεψε στην πατρίδα του ύστερα από 3 σεζόν σε ΗΠΑ, Βουλγαρία και Ελλάδα! Η απόκτηση του νεαρού στράικερ Ουγκμπό από την ομάδα Κ-23 της Τσέλσι (15/1 πέρυσι με τη Σκάνθορπ-δανεικός) κρίνεται θετικότατη.
ΦΚ ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Γιάν Λόουβερς Στάντιον (5.400), συνθετικός χλοοτάπητας*, Αϊντχόβεν
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
1 Κύπελλο, 1 Άνοδος στην Ερεντιβίζιε
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Στα… ίδια. Ούτε πέρυσι μπόρεσε να κάνει το μεγάλο βήμα και να μπει στα πλέι οφ. Τερμάτισε κάτω από τη μέση της βαθμολογίας και το τελευταίο διάστημα περίμενε απλά την ολοκλήρωση της σεζόν. Προσπάθησε να ποντάρει στην άμυνά της (κάτι που δε συνηθίζει σε καμία περίπτωση), όμως στην άλλη άκρη του γηπέδου αδυνατούσε να αποδώσει. Πολλά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της σε ολόκληρο τον αγωνιστικό «Μαραθώνιο», στοίχισαν. Ολα αυτά την κράτησαν χαμηλά. Ούτε φέτος μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο πάντως.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Πορτογάλος κόουτς Νασιμέντο αποτελεί παρελθόν ύστερα από μία απογοητευτική σεζόν. Ο Ερνι Μπραντς (είχε προπονήσει παλαιότερα τις Ντόρντρεχτ, Ναϊμέγκεν) κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της. Ασφαλής επιλογή για μία ομάδα που γνωρίζει έτσι κι αλλιώς ότι δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Θα αρκεστεί στο να προσφέρει θέαμα και αν προκύψει και κάτι… καλύτερο, θα είναι σίγουρα καλοδεχούμενο!
ΡΟΣΤΕΡ: Επέλεξε να ποντάρει σε παίκτες που έχουν παραστάσεις αλλά είναι μικροί σε ηλικία. Ο επιθετικός Φαν Ντερ Σάντε (21/3) έρχεται από γεμάτες σεζόν με τη φανέλα της Ντεν Μπος, ενώ ο μπακ Πέινενμπουργκ (37/1) πέρυσι ήρθε από την Ντόρντρεχτ. Αποκτήθηκε επίσης ο νεαρός κίπερ Γιόνκερμαν (18 συμ. πέρυσι με τη Λίντεν), μαζί και ο τέως μέσος της σλοβάκικης Τρέντσιν, Σλέεγκερς (28/8 πέρυσι). Σημαντικές κρίνονται από αποχωρήσεις των Καμπάνγκου (βασικός εξτρέμ, 36/8 και 4 ασίστ), Ατσεντεχ (ακραίος μπακ, 19/0) και Φαν ντερ Χέιντεν (μπακ, 32/1). Τουλάχιστον έμεινε ο περσινός πρώτος σκόρερ, Φαν ντε Μπούμεν (χαφ, 36/11 πέρυσι), μαζί με τον εξίσου ποιοτικότατο Ντάνιελς (στράικερ, 37/8).
ΤΕΛΣΤΑΡ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Ράμπομπανκ Στάντιον (4.663), συνθετικός χλοοτάπητας*, Βέλσεν
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
1 Κύπελλο, 1 Άνοδος στην Ερεντιβίζιε
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Πρόπερσι αποτέλεσε μία από τις ευχάριστες «εκπλήξεις» της κατηγορίας, φτάνοντας μέχρι τα πλέι οφ ανόδου. Αυτό φυσικά δεν είναι μέσα στις δυνατότητές της και φάνηκε την αμέσως επόμενη σεζόν. Η 15η θέση ήρθε χάρις σε κάκιστες εκτός έδρας εμφανίσεις (7-1-11). «Οπλο» της η έδρα (7-5-7), αλλά δεν ήταν εύκολο έτσι κι αλλιώς να σώσει μια χρονιά που άρχισε… στραβά. Βρέθηκε νωρίς χωρίς κίνητρο και αυτό την επηρέασε ακόμη περισσότερο. Κάπου εκεί τα παράτησε. Δύσκολα θα παλέψει για καλύτερο πλασάρισμα και φέτος αφού ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και υστερεί σε πολλά.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Μάικ Σνούι «εξαργύρωσε» την προπέρσινη θετική πορεία της ομάδας με μία θέση στον πάγκο και για την επόμενη σεζόν. Τα πράγματα δεν πήγαν όμως όπως ήθελε και αποτέλεσε παρελθόν. Ο Ολλανδός Γιόνκερ θα την καθοδηγεί φέτος από τον πάγκο. Στο παρελθόν έχει διατελέσει βοηθός προπονητή στη Βόλφσμπουργκ (ήταν και πρώτος τεχνικός της για λίγους μήνες).
ΡΟΣΤΕΡ: Εφυγαν μερικοί από τους παίκτες που ξεχώρισαν την περασμένη σεζόν. Ο πρώτος σκόρερ, Ονταάν (30/13) θα συνεχίσει στην Γκρενόμπλ, ενώ οι Φαν Χούισεν (μπακ, 33/3) και Φαν Χέερτουμ (μπακ, 18/2) πήγαν… πακέτο στη Ντε Γκράαφσαπ. Το ρόστερ της αποδυναμώθηκε, αφού οι κινήσεις που έγιναν δεν αρκούν για να τη βοηθήσουν άμεσα, αφού οι περισσότεροι παίκτες είναι νεαροί. Ξεχωρίζει ο μέσος Γκίλμουρ (19/3 πέρυσι με την ομάδα Νέων της Αρσεναλ), μαζί και οι επιθετικοί Σπάνγκερς (22/3 με Χέλμοντ) και Μπερενστάιν (33/3 με Φόλενταμ). Δεν ενισχύθηκε σημαντικά πίσω πάντως και αυτό ίσως τη δυσκολέψει!
ΦΟΛΕΝΤΑΜ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Κρας Στάντιον (6.984), συνθετικός χλοοτάπητας*, Φόλενταμ
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
6 Πρωταθλήματα, 3 Άνοδοι στην Ερεντιβίζιε
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Οπως ξεκίνησε, έτσι τελείωσε. Δεν άρχισε με το… δεξί και συνέχισε έτσι για αρκετές αγωνιστικές πριν πάρει μερικές νίκες (Οκτώβρη-Νοέμβρη) και διατηρηθεί σε καλή κατάσταση μέχρι τη διακοπή χειμώνα. Κατάφερε πάντως να φτάσει στο τρίποντο μόλις μία φορά στις 16 τελευταίες «στροφές» του πρωταθλήματος και όπως ήταν φυσικό έμεινε χαμηλά. Σημαντικότατα τα ανασταλτικά που εμφάνισε (62 γκολ παθητικό), με την ίδια να στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον Μπόυ Ντέουλ (10 γκολ) σε ότι αφορά στο σκοράρισμα. Το ρόστερ της «χάνει» σε εμπειρία και ποιότητα.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Μίσα Σάλντεν «έσωσε» τη θέση του στον πάγκο στο τέλος της προπέρσινης σεζόν και η διοίκηση τον στήριξε. Εκείνος άρχισε τη σεζόν όμως το κάκιστο ξεκίνημα της ομάδας (7 αγωνιστικές χωρίς τρίποντο), ανάγκασε τους ιθύνοντες του συλλόγου να του δείξουν την πόρτα της εξόδου. Ο πολύπειρος Ντε Κόνινγκ ανέλαβε άμεσα τη ηνία της ομάδας, η κατάσταση βελτιώθηκε πρόσκαιρα, όμως αποχώρησε ύστερα από την τραγική εικόνα στον 2ο γύρο. Φέτος εμπιστεύτηκαν τον Βιμ Γιόνκ, με τον τελευταίο να μην έχει εμπειρία από… μεγάλο πάγκο, αφού μέχρι πρότινος εργαζόταν στις Ακαδημίες του Αγιαξ.
ΡΟΣΤΕΡ: Δεν έχασε πολλούς παίκτες αλλά οι περισσότεροι είχαν βασικό ρόλο. Πιο αναλυτικά, έχασε τον ποιοτικό χαφ Αντού (28/3 πέρυσι), ενώ την πόρτα της εξόδου αντίκρυσαν επίσης και οι Σχούτεν (μπακ, 33/2), Μπερενστάιν (φορ, 33/3) και Φαν Στάπερχουφ (κίπερ, 20 συμ, μοιράστηκε τη σεζόν με τον νεότερο Μικαέλις, 16 συμ.). Το κακό είναι πως παράλληλα δεν ενισχύθηκε. Εφερε τους πιτσιρικάδες Ελ Αζούζι (φορ, 17/2 με Εξέλσιορ πέρυσι) και Φαντιγκά (φορ), ενώ μπροστά αγωνίζεται και ο νεαρός Αγγλος, Τζόνσον που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν με την Κ-23 της Τσέλσι. Αποδυναμώθηκε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
ΝΤΟΡΝΤΡΕΧΤ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Χόογκβερκερς (4.235), Ντόρντρεχτ
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
2 Πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Κάθε πέρσι και… καλύτερα. Τουλάχιστον είχε φτάσει μέχρι τα πλέι οφ το 2018 και αυτό αποτελούσε «παράσημο» για εκείνη. Αυτή τη φορά δεν ήταν όμως ανταγωνιστική. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 9 μόλις νίκες (9Ι, 20Η), με τις περισσότερες να έρχονται μάλιστα μακριά από το γήπεδό της. Σοβαρότατα τα αμυντικά που εμφάνισε σε όλη τη σεζόν (84 γκολ παθητικό) δεν μπορούσαν παρά να φέρουν αρνητικά αποτελέσματα, κάνοντάς την να αρκεστεί στη 17 θέση της βαθμολογίας.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Χέραρντ ντε Νόιερ άρχισε τη σεζόν, όμως η διοίκηση επέλεξε δεν ήταν ικανοποιημένη από την εικόνα που εμφάνιζε η ομάδα. Συνέχισε με υπηρεσιακό μέχρι τη διακοπή, σημείο στο οποίο ανέλαβε ο τέως τεχνικός της Μαρίτιμο, Κλαούντιο Μπράγκα. Κατάφερε να σώσει ότι… σωζόταν και θα βρεθεί και φέτος στην άκρη του πάγκου.
ΡΟΣΤΕΡ: Κάθε χρόνο «ξηλώνεται» το μισό ρόστερ της και αυτό δεν άλλαξε ούτε τώρα. Αρκετοί παίκτες ήρθαν από την ομάδα Νέων της Φέγενορντ, ενώ ο Πορτογάλος τεχνικός της θέλησε να φέρει και παίκτες που μιλούν τη… γλώσσα του. Ο 21χρονος Πορτογάλος φορ Μαρκές (έχει αγωνιστεί με την ομάδα Νέων της Σπόρτινγκ) και ο Βραζιλιάνος μπακ Φαμπιάν (άνηκε στην Αβαί), αποκτήθηκαν. Λύσεις στην άμυνα αναμένεται να προσφέρει ο ντε Μπράαλ (14/1 πέρυσι με τη Χέλμοντ), ενώ ο πιτσιρικάς Ερκιλιντς (φορ) ήρθε από τη Χέρακλες. Δεν ενισχύθηκε πάντως ως όφειλε μετά τις σημαντικές αποχωρήσεις. Οι Στάνκοβ (μπακ, 33/1), Μπρέουκερς (χαφ, 12/0), Ζβαρτς (φορ, 14/6) και Σάμερβιλ (φορ, 18/5) επέλεξαν να συνεχίσουν αλλού την καριέρα τους και έτσι ο σύλλογος αποδυναμώθηκε αισθητά.
ΑΛΚΜΑΑΡ Β’
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
ΑΦΑΣ (1.200), συνθετικός χλοοτάπητας*, Αλκμάαρ
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
–
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Δεν μπόρεσε και πάλι να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις. Με μία νίκη στις 19 πρώτες αγωνιστικές «γνώριζε» ήδη ότι δεν κυνηγάει τίποτα και όλα έμοιαζαν δύσκολα. Επηρεάστηκε ψυχολογικά και αυτό την «κυνήγησε» μέχρι τη λήξη της σεζόν (εξαίρεση αποτελούν μερικά αγωνιστικά ξεσπάσματα). Κατόρθωσε να συγκεντρώσει 33 βαθμούς σε 38 αγωνιστικές (7-12-19). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι κράτησε το μηδέν μόλις σε 3/38 περσινά παιχνίδια που έδωσε.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Μίχελ Φονκ κάθεται στον πάγκο της από τον περασμένο Ιούλιο. Νωρίτερα είχε προπονήσει την Τέλσταρ, στην οποία δεν τα είχε πάει άσχημα (2014-17). Η ομάδα έδειξε επιθετικές… διαθέσεις από τη στιγμή που ανέλαβε όμως το γκολ δεν ήρθε εύκολα πέρυσι για την ίδια. Για τις αντιπάλους της όμως, ναι.
ΡΟΣΤΕΡ: Δεν ενισχύθηκε καθόλου. Ανέβηκαν μερικοί παίκτες από την U19, ενώ δεν είχε κάποια αξιοσημείωτη απώλεια.
ΟΥΤΡΕΧΤΗ Β’
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Σπόρτπαρκ Ντε Βέστμαατ (8.500), Ουτρέχτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις (κυρίως εισπρακτικοί λόγοι) χρησιμοποιεί το γήπεδο της πρώτης ομάδας (χωρητικότητα-23.750).
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
–
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Δύσκολα θα βγει από το αδιέξοδο. Πρόπερσι ουραγός, πέρυσι μία θέση πάνω (19η). Με τη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας (90 τέρματα παθητικό) αλλά και την 3η χειρότερη επίθεση (47 γκολ) δεν μπορούσε να ελπίζει σε πολλά. Υποχρεώθηκε σε 25 ήττες σε 38 αγωνιστικές (5Ν, 8Ι) με τους 16/23 βαθμούς της να έρχονται στο «σπίτι» της. Εμφανίζει σημαντικές αδυναμίες και αυτό περιμένουμε να δούμε και φέτος. Θα κινηθεί πιθανότατα στα τελευταία στρώματα της βαθμολογίας.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ρόμπιν Προνκ αποχαιρέτησε την ομάδα ύστερα από έξι συναπτά χρόνια. Εξελίχθηκαν παίκτες στο διάστημα που κάθισε στον πάγκο της και η αποστολή ουσιαστικά τελείωσε. Ο Ρενέ Χάκε (πρώην Καμπούρ) ανέλαβε τις τύχες της ομάδας φέτος μήπως τουλάχιστον καταφέρει τουλάχιστον να «ξεκολλήσει» τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.
ΡΟΣΤΕΡ: Ο πρώτος σκόρερ της, Βενέμα (23/16 πέρυσι), έχει θέση στο ρόστερ της μεγάλης ομάδας, ενώ αποχώρησε και ο χαφ Πατινάμα (24/1, Τέλσταρ). Εκτός από 2-3 που ήρθαν από την ομάδα U19, απέκτησε επίσης τους Ατσεφάι (φορ, 32/10 πέρυσι με τη Φιτέσε Β’) και Οδυσσέα Βελανά (6/0 πέρυσι με Χέλμοντ Σπορ).
ΧΕΛΜΟΝΤ ΣΠΟΡ
ΕΔΡΑ-ΠΟΛΗ
Ντε Μπράακ (4.142), συνθετικός χλοοτάπητας*, Χέλμοντ
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
1 Πρωτάθλημα
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ: Τελευταία και… καταϊδρωμένη. Δεύτερη διαδοχική σεζόν που τερματίζει σε μία από τις δύο τελευταίες θέσεις του πίνακα. Μακριά από το γήπεδό της εμφάνισε τεράστιο πρόβλημα ρυθμού, χωρίς να καταφέρει να φτάσει σε τρίποντο (0-6-13), όμως τα προβλήματά της δεν την άφηναν σε ησυχία ούτε όταν αγωνιζόταν μπροστά στους φιλάθλους της (4-4-11). Η άμυνά της πήγε… περίπατο (72 γκολ παθητικό), μπροστά ήταν «χλωμή» και αυτό την οδήγησε σε μία ακόμη καταστροφική επίδοση.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Άλφλεν αντικατέστησε τον Χέντρικσεν το περασμένο καλοκαίρι. Μπορεί η ομάδα να απογοήτευσε σε ολόκληρη τη χρονιά όμως δεν απολύθηκε πριν το τέλος αυτής. Τον Ιούνιο, τα ηνία της ανέλαβε ο τέως τεχνικός της Ντεν Μπος, Βιλ Μπόεσεν. Θετική κίνηση που μάλλον δύσκολα θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα, πάντως.
ΡΟΣΤΕΡ: Αποχώρησαν επτά παίκτες, οι τέσσερις από αυτούς είχαν βασικό ρόλο στην ομάδα. Ο πρώτος σκόρερ της, Νάουντς (28/6), θα συνεχίσει την καριέρα του στην πατρίδα του (Βέλγιο), ενώ ο ταλαντούχος χαφ Μπρούσελερς (16/1) επέστρεψε στην Μπρέντα, όπου και άνηκε (δανεικός). Η φυγή των Σπράνγκερς (φορ, 22/3) και Φαν ντερ Χάαχ (χαφ, 28/1) την «πονούν» επίσης. Αξιοσημείωτη η μεταγραφή του μπακ Χόπεν (Ναϊμέγκεν), ενώ ο πολύπειρος Ντε Ρεχτ (μπακ) αποκτήθηκε από την Ος. Ερχεται από θετική σεζόν με τους Γκόου Αχέντ Ιγκλς ο χαφ Τζέπαρ (25/2). Η ομάδα έχασε σημαντικές «μονάδες» και η σεζόν προμηνύεται-για ακόμη μια φορά-δύσκολη.
Βαγγέλης Κώστογλου