Όταν πλησιάζει το τέλος Ιουλίου ή έστω οι αρχές Αυγούστου, εκτός από τις διακοπές ένα πράγμα είναι σίγουρο και δεν αλλάζει ποτέ. Η έναρξη του πρωταθλήματος της Β’ Γαλλίας. Ένα από τα πιο αμφίρροπα και συνάμα ενδιαφέροντα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κι ας μην είναι αυτό που λέμε, από το πρώτο ράφι. Τι σημασία έχει αφού μας κρατάει παρέα και σε αγωνία όλη τη σεζόν, δεδομένου ότι κανείς σχεδόν ποτέ δεν μπορεί να προβλέψει τις ομάδες που θα προβιβαστούν στην Α’ ή αυτές που θα υποβιβαστούν για τη Γ’ (National).
Πριν ξεκινήσουμε και φτάσουμε στο δια ταύτα του αφιερώματος αυτού, να αποκαλύψω κάτι. Όταν στις αρχές Ιουλίου χτύπησε το τηλέφωνο και μου πρότειναν οι συνεργάτες-φίλοι εδώ στην Kingbet να αναλάβω το εν λόγω πρωτάθλημα, είχα διπλή χαρά. Αφενός το ότι έχω ασχοληθεί με τις μισές σχεδόν ομάδες ελέω Α’ Γαλλίας και αφετέρου – και το πιο σημαντικό – το γεγονός ότι διαδέχομαι έναν τεράστιο φίλο και γνώστη όλης της πραγματικότητας αυτού του πρωταθλήματος, τον Δημήτρη Λιαργκόβα. Κοντολογίς και για να μην σας κουράζω, θα κάνω ό,τι μπορώ για να «μπω στα παπούτσια του» και να φανώ αντάξιος των προηγούμενων ετών προσφοράς. Δημήτρη σε ευχαριστώ και πάμε δυνατά για μία ακόμη σεζόν!
Ξεκινάμε λοιπόν αυτή τη σεζόν 2023-24, που κάνει σέντρα αυτό το Σάββατο 5 Αυγούστου. Το φορμάτ, από την περσινή σεζόν, λέει ότι κύριος όγκος των παιχνιδιών θα είναι αυτός του Σαββάτου με 8 ή και 9 αναμετρήσεις. Θα μου πείτε, πάμε να δούμε τις 20 ομάδες που παίρνουν μέρος φέτος; Εμ, εδώ σε θέλω!! Έλα που ακόμη δεν είναι γνωστό 100% κι ας είμαστε μόλις τρεις ημέρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα.
Μόλις την περασμένη Τρίτη (2 Αυγούστου) οριστικοποιήθηκε από τα αρμόδια οικονομικά όργανα της Λίγκας, η απόφαση που είχε ουσιαστικά παρθεί από τον Ιούνιο. Το ότι δηλαδή η Σοσό (9η την περσινή σεζόν) δεν μπορεί, βάσει οικονομικών της δεδομένων, να αδειοδοτηθεί. Η εμφάνιση οικονομικών πόρων από τον εγγονό του ιδιοκτήτη της ομάδας, δεν έπεισε τους ιθύνοντες για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων. Η θέση της υποχρεωτικά περνά στην πρώτη από τις τέσσερις βαθμολογικά ομάδες που υποβιβάστηκαν τη σεζόν που μας πέρασε. Αυτή λοιπόν, είναι η Αννεσί! Εκεί που το αφιέρωμα έγραφε «Σοσό» μέχρι χθες, πλέον αναφέρει «Αννεσί». Μεγάλη άνεση, σαν τα ελληνικά δεδομένα, αυτή η λίγκα τελικά.
Στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, επιστρέφουμε στο σχεδιασμό των προηγούμενων ετών. Αυτό που προβλέπει την πρώτη 2άδα να εξασφαλίζει άνοδο και τις αμέσως επόμενες τρεις να διεκδικούν μία θέση για τα μπαράζ με ομάδα της Α’ Γαλλίας. Η 4η εντός έδρας απέναντι στην 5η και η νικήτρια στην έδρα της 3ης για το μονό ματς που θα κρίνει την 3η της παρέας που θα κάνει όνειρά για παραπάνω.
Αντίθετα, οι ομάδες που θα υποβιβαστούν φέτος παραμένουν τέσσερις. Θα προβιβαστούν και πάλι δύο όπως και πέρσι (Κονκαρνό, Δουνκέρκη) για την ιδέα ενός πρωταθλήματος με 18 ομάδες, όπως από φέτος και η Α’ Γαλλίας.
Συνεπώς θα γίνει ένα μικρός χαμούλης. Θα μου (ξανα)πείτε…καλά ρε Καμπορά, τώρα το κατάλαβες; Σαφώς και όχι βεβαίως, απλά το επιβεβαιώνω. Με ονόματα ομάδων όπως Ανζέ, Αζαξιό, Τρουά, Οσέρ, Μπορντό, Σεντ Ετιέν, Μπαστιά, Καέν, Γκινγκάμπ, Παρί, Αμιάν (αρκετές απ’ αυτές «παιδιά» μου τα προηγούμενα έτη) ανυπομονούμε για τη σέντρα. Αλέ λοιπόν!
SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ 2 ΜΗΝΕΣ COSMOTE TV!
Σύστημα διεξαγωγής
Οι ομάδες της Β’ Γαλλίας παίζουν δύο γύρους συμπληρώνοντας 38 αγωνιστικές. Οι δύο ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες θέσεις προβιβάζονται Α’ Γαλλίας. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 3-5 θα δημιουργήσουν ένα μίνι πρωτάθλημα μονών παιχνιδιών, από το οποίο ο νικητής θα αγωνισθεί σε μπαράζ ανόδου κόντρα στην ομάδα που θα καταλάβει την 16η θέση στην Α’ Γαλλίας. Αντίστοιχα οι τέσσερις τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται στη Νασονάλ 1.
Κριτήρια ισοβαθμίας
- Συνολική διαφορά τερμάτων
- Καλύτερη επίθεση
- Περισσότεροι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια
- Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια
Οι πέντε καλύτερες μεταγραφές
ΠΑΙΚΤΗΣ | Θ. | ΑΠΟ | ΣΕ |
Νιλς Ενκουνκού | Α | Έβερτον | Σεντ Ετιέν |
Ιμπραϊμ Σισοκό | Ε | Σοσό | Σεντ Ετιέν |
Ιλάν Κεμπάλ | Μ | Ρεμς | Παρί |
Ισμαέλ Μπουρά | Α | Λανς | Τρουά |
Σεμπαστιάν Κορκιά | Α | Ναντ | Αμιάν |
Μακροχρόνια στοιχήματα
Έναν μίνι πρόλογο για το τι πρόκειται να περιμένουμε φέτος, κάναμε στην αρχή του φετινού αφιερώματος. Εν ολίγοις, υπάρχουν άνω των 10 ομάδων που μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν σοβαρές πιθανότητες να βρεθούν στην πρώτη 5άδα. Άλλες με περισσότερες και άλλες με λιγότερες.
Αν πάντως η Β’ Γαλλίας μας έχει διδάξει κάποια πράγματα, αυτά είναι τα εξής δύο. Δεν μπορείς να προβλέψεις σχεδόν τίποτα πριν δεις τις ομάδες να ξεδιπλώνονται στο χορτάρι για τουλάχιστον 3-4 παιχνίδια. Υπάρχουν βεβαίως αυτά τα λεγόμενα «μακροχρόνια στοιχήματα», κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι όμως το οι στοιχηματικές εταιρίες δεν έχουν παρά ένα, άντε δύο, κατηγορίες στοιχημάτων. Το ποια ομάδα θα κατακτήσει την πρωτιά και ποια μπορεί να αγγίξει την πρώτη 2άδα της ανόδου. Έτερον ουδέν.
Συνεπώς πάμε στα «τυφλά»; Τολμώ να σας πω ότι υπάρχει επιχειρηματολογία για το «ναι» αλλά και εξίσου σοβαρή για το «όχι». Ένα μακροχρόνιο στοίχημα έχει πάντως τη μαγεία του, ό,τι και να λέμε. Γι’ αυτό το λόγο κι εμείς προτιμήσαμε να στηρίξουμε δύο ομάδες που πιστεύουμε ότι θα πρωταγωνιστήσουν, περιμένοντας περισσότερες κατηγορίες με τις οποίες θα επανέλθουμε με την πρώτη ευκαιρία.
Στήριγμα λοιπόν, μπορούν να αποτελέσουν η Μπορντό με τη Σεντ Ετιέν. Είτε για κατάκτηση (αποδόσεις 5.00 – 7.00), είτε για να μπουν στη 2άδα ανόδου (2.00 – 3.00). Ένα μικρό δείγμα παραθέτουμε στο πινακάκι ακριβώς από κάτω. Μια «μπόμπα» (το λέγαμε εμείς οι μεγαλύτεροι) ή αλλιώς fun bet (για τους νεότερους) θα μπορούσε να είναι ως έμπνευση η Παρί για να πλασαριστεί ψηλά. Κάτι προσπάθησε τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι θεωρούμε πολύ μακριά.
Στοίχημα | Απόδoση |
Νικητής Διοργάνωσης: Σεντ Ετιέν | 6.75 (Pamestoixima.gr) |
Νικητής Διοργάνωσης: Μπορντό | 5.50 (Novibet) |
Να τερματίσει στις πρώτες δύο θέσεις: Μπορντό | 2.50 (Stoiximan) |
Να τερματίσει στις πρώτες δύο θέσεις: Παρί | 20.00 (Stoiximan) |
ΟΜΑΔΕΣ
ΟΣΕΡ
Ξεκινάμε τη φετινή μας παρουσίαση από τις «στεναχωρημένες», αυτές που υποβιβάστηκαν από την ελίτ της Α’ Γαλλίας. Στο προσκήνιο η Οσέρ. Αφού περιπλανήθηκε για μια δεκαετία στη Β’ Γαλλίας, άρπαξε την ευκαιρία μέσω των μπαράζ – απέκλεισε τη Σεντ Ετιέν – να αγωνιστεί στα ποδοσφαιρικά σαλόνια τη χρονιά που μας πέρασε..
Ξεκίνησε καλά, πήρε βαθμούς, εκμεταλλεύθηκε την έδρα της και έδειχνε να μην κινδυνεύει στο πρώτο μισό. Δεν τα κατάφερε ωστόσο, έπεσε «θύμα» της κακής αγωνιστικής κατάστασης στο β’ γύρο σε συνδυασμό με τη συγκυρία του υποβιβασμού τεσσάρων ομάδων, αποτέλεσε «ασανσέρ» και φιγουράρει εκ νέου στη Β’ Γαλλίας. Με δύο μόλις νίκες το τελευταίο τρίμηνο ήταν αδύνατο να μπορέσει να διασφαλίσει την παραμονή, την οποία υπέστη στο νήμα της τελευταίας αγωνιστικής.
Παραμένει με τον Γάλλο Κριστόφ Πελισιέ στον πάγκο. Στη δεύτερη σεζόν ο 57χρονος τεχνικός έχει περίσσια εμπειρία σε γαλλικούς πάγκους (Αμιάν, Λοριάν) από το 2018 και σίγουρα είναι ένα «συν» για μια πετυχημένη πορεία αυτή τη σεζόν.
Στα «μείον» το γεγονός ότι αποδυναμώθηκε στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι. Έληξε το συμβόλαιο του περσινού πρώτου σκόρερ Νιάνγκ (7 γκολ), έληξε ο δανεισμός των βασικών Ράντου (γκολκίπερ/Ίντερ). Ζεντάντκα (πλάγιος μπακ/Λιλ), Ισαάκ Τουρέ (στόπερ/Μαρσέιγ), Αμπλίν (φορ/Ρεν). Ο 22χρονος εξτρέμ Μάντι (Χέλμοντ-Ολλανδία) και ο 25χρονος στόπερ Αγκουζούλ (Σοσό) δεν αποτελούν σημαντικές προσθήκες μέχρι ώρας.
Η εμπειρία της μονοετούς παρουσίας στην Α’ Γαλλίας δεν μπορεί από μόνη της να εγγυηθεί την επιστροφή στα «σαλόνια». Έδρα και προπονητής τα πλεονεκτήματα, αποδυνάμωση στο ρόστερ το βασικό μειονέκτημα.
ΤΡΟΥΑ
Μόνο και μόνο το πρότζεκτ της ομάδας-«δορυφόρου» της Μάντσεστερ Σίτι, έδινε την προοπτική μιας ομάδας που μπορούσε να ενδυναμωθεί σε έμψυχο υλικό και να καταφέρει μια συγκριτικά εύκολη παραμονή στην κορυφαία κατηγορία. Τα πράγματα μόνο τόσο αισιόδοξα δεν εξελίχθηκαν πάντως.
Αποτέλεσε την ομάδα με τους περισσότερους τεχνικούς (3) στη σεζόν. Σύντομη η (10μηνη) παραμονή του Μπρουνό Ιρλ, ο οποίος έδωσε τη σκυτάλη για ένα επίσημο ματς στον Κλοντ Ρομπέν το Νοέμβριο. Έκπληξη η πρόσληψη του 41χρονου Αυστραλού Πάτρικ Κισνόρμπο στα τέλη του μήνα, με μοναδικό στόχο την παραμονή. Με τον άπειρο από τη γαλλική ποδοσφαιρική πραγματικότητα Αυστραλό τεχνικό, η ομάδα αγνοεί τη νίκη από τον περασμένο Ιανουάριο (3-2 στην έδρα του Στρασβούργου) με αρνητικό σερί 21 αγωνιστικών.
Ο κόουτς Κισνόρμπο θέτει πλέον ως προσωπικό στοίχημα την επιστροφή στη γαλλική «ελίτ». Τα παθήματα από τη μέτρια – έως κακή – περσινή σεζόν, απομένει να δούμε εάν έγιναν και μαθήματα.
Παραχωρήθηκαν οι βασικοί πέρσι Γκαλόν (γκολκίπερ/Ρεν) και Σαλμιέ (στόπερ/Χάβρη). Έληξε ο δανεισμός των πολύτιμων Ρεν-Αντελαΐντ (χαφ/Λυών), Λαρουσί (στόπερ/ Ίντερ), Ρόνι Λόπες (εξτρέμ/ Σεβίλλη) ενώ ελεύθερος έμεινε ο 37χρονος διεθνής Γάλλος στόπερ Αντίλ Ραμί. Από την άλλη πλευρά, προσθέτει κύρος η έλευση των ελεύθερων Ντε Πρεβίλ (φορ), Μπουρά (πλάγιος μπακ), θα βοηθήσουν οι νεαροί Εντιαγέ (στόπερ/Λυών), Ντιόπ (επιθ.χαφ/ Κοτσαέλισπορ) και Σαίντ (εξτρέμ/Νιμ).
ΑΖΑΞΙΟ
Μαζί με την Οσέρ, οι δύο ομάδες-«ασανσέρ» της περσινής σεζόν στην Α’ Γαλλίας. Είχε εξασφαλίσει την άνοδο ως 2η της βαθμολογίας, στη μία από τις τρεις καλές πορείες της πρόσφατης 10ετίας στη Β’ Γαλλίας (απέτυχε στα μπαράζ ανόδου τις σεζόν 2017-18 και 2019-20 έχοντας καταλάβει την 3η θέση).
«Καν’το όπως το 2012-2014» θα σκέφτηκαν κάποιοι στο νησί της Κορσικής. Δικαίως θα πούμε εμείς, αν και δεν επιβεβαιωθήκαμε ποτέ. Κυρίως δεν επιβεβαιώθηκε η δυναμική της Κορσικής, που διέπει τις ομάδες αυτές (όπως την Μπαστιά ή πιο παλιά την Γκαζελέκ Αζαξιό). Δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να αποτινάξει το ρόλο του φαβορί για υποβιβασμό, υψηλότερη θέση που κατείχε η 16η μετά το εντός έδρας 1-0 επί της ουραγού Ανζέ την 15η αγωνιστική. Από εκεί και πέρα… το χάος και το μόνιμο «εισιτήριο» στην τελευταία 4άδα της βαθμολογίας.
Παρά την κακή πορεία σχεδόν σε ολόκληρη την περσινή σεζόν, ίδια και απαράλλαχτη η κατάσταση στον πάγκο της ομάδας. Ο 57χρονος Γάλλος κόουτς Ολιβιέ Πανταλονί, στη 10η θητεία του στην ομάδα, παραμένει ακλόνητος επιδιώκοντας το δύσκολο έργο της επιστροφής και πάλι στα γαλλικά «σαλόνια».
Ενισχύθηκε με τον 23χρονο ταλαντούχο Ζαμπόλ-Φαλκαρελί (επιθ.χαφ/ Λε Πουί) και τους έμπειρους Μισέλ (31χρ., γκολκίπερ), Μπαμού (31χρ., φορ), Κεμπέ (30χρ., πλάγιος μπακ) και Ζακόμπ (29χρ., επιθ.χαφ) των οποίων έληξαν τα συμβόλαια και αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι. Αποχώρησαν με τον ίδιο τρόπο οι «σημαίες» Λερουά (34χρ., βασικός γκολκίπερ) και Κουταντέρ (37χρ., αμυν.χαφ).
ΑΝΖΕ
«Μετά από σένα, Στεφάν Μουλέν, το χάος» που θα έλεγε και μια ψυχή ελληνικού ποπ ρεπερτορίου. Πώς μας ήρθε όμως και αναφερθήκαμε στο όνομα του επί 10ετία (2011-2021) τεχνικού των «Ανζεβέν» ενώ ο άνθρωπος βρισκόταν περίπου 230 χλμ. μακριά φέτος – ως τεχνικός της Καέν.
Με βαθμολογική συγκομιδή 3β. ανά δύο ματς κατά μ.ο. (που κάπου εκεί έφτασε και τη σεζόν που μας πέρασε) είχε μια αξιοπρεπέστατη θητεία στην ομάδα της Βρετάνης. Από τη στιγμή της αποχώρησής του και μετά, άρχισε η κατρακύλα.
Φέτος ειδικά, είδε τρεις τεχνικούς να κάθονται στον πάγκο έχοντας περίπου 1β. ανά δύο παιχνίδια ο καθένας τους. Μοιράστηκαν το 1/3 της σεζόν με τον τελευταίο, τον 47χρονο Αλεσάντρ Ντιζέ, να μην μπορεί να αποφύγει αυτό που φαινόταν ολοκάθαρα από την εκκίνηση της σεζόν. Τον υποβιβασμό.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε και η αποδυνάμωση του ρόστερ… ελέω Παγκοσμίου Κυπέλλου μεσούσης της σεζόν. Χάρη στην καλές τους εμφανίσεις με την Εθνική ομάδα του Μαρόκου, οι Ουναχί (επιθ.χαφ) και Μπουφάλ (εξτρέμ/φορ) παραχωρήθηκαν σε Μαρσέιγ και Αλ-Ραγιάν (Κατάρ) αντίστοιχα κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή της.
Ομάδα χωρίς ποιοτικό υλικό, δίχως αρχή, μέση και τέλος, απέφυγε με λίγα θετικά αποτελέσματα τον τελευταίο μήνα τα απόλυτα αρνητικά ρεκόρ για ομάδα της Α’ Γαλλίας. Ουραγός σχεδόν από την αρχή μέχρι το τέλος, ήταν μια εκ των σίγουρων ομάδων που θα αποχαιρετούσε. Έτσι κι έγινε.
Δύσκολα προμηνύονται τα πράγματα και φέτος όμως. Η έλευση του 24χρονου φορ Νιανέ (Μετς) και οι ελεύθεροι Λεφόρ (στόπερ/Παρί) και Λοπί (αμυν.χαφ/ Νιμ) δεν έχουν την ποιότητα πρώτης γραμμής. Αντίθετα, σημαντικές είναι οι αποχωρήσεις των ελεύθερων Μπλάζιτς (στόπερ), Τιούμπ (εξτρέμ) και η παραχώρηση του φορ Σαλαμά (Ρεμς).
ΜΕ ΤΟ FREE PASS ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ 2 ΔΩΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ!
ΜΠΟΡΝΤΟ
Ό,τι έχτιζε επιμελώς καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν, έριξε μία και τα κατέστρεψε στο τέλος. Ήταν στη θεωρία ένα από τα απόλυτα φαβορί για άνοδο, έμοιαζε να το επιβεβαιώνει και στην πράξη αλλά τα «θαλάσσωσε» στις δύο τελευταίες αγωνιστικές γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες. Ακόμη και στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι κρατούσε την τύχη στα χέρια της, όμως το παιχνίδι απέναντι στη Ροντέ είχε οδυνηρή κατάληξη.
Το γρήγορο 0-1 της αντιπάλου οδήγησε σε νευρικότητα και επεισόδια. Αποτέλεσμα ο τραυματισμός αντίπαλου ποδοσφαιριστή, οι διαιτητές αποφάσισαν οριστική διακοπή του αγώνα βάσει κανονισμών και μηδενισμό για τους «Γιρονδίνους». Όχι μόνο δεν κέρδισαν το παιχνίδι αυτό και την άνοδο, αλλά θα ξεκινήσουν αυτή τη σεζόν με την ποινή του -1, συνδυασμός που ολοκληρώνει το πιο άδοξο φινάλε της σεζόν 2022-23. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου δεν ξεκόλλησε από τη 2η θέση, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο καταστροφικό ήταν αυτό το φινάλε.
Πιθανότατα θα έθετε σημαντική υποψηφιότητα ως η 3η ομάδα, αν την περσινή σεζόν υπήρχαν πλέι-οφ ανόδου. Αφήνει τα «αν» στην άκρη και με τον Νταβίντ Γκιόν στον πάγκο για 3η σεζόν (η πρώτη ήταν «μισή» όταν δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον υποβιβασμό παρά τη βελτίωση) δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τους στόχους αυτής της χρονιάς. Έχοντας την εμπειρία των παγίδων της κατηγορίας, μπορεί να τις αποφύγει και να επιστρέψει.
Ενδυναμώθηκε ιδιαίτερα στο επιθετικό κομμάτι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επέστρεψαν από δανεισμό οι εξτρέμ Ουντέν (Λέτσε) και Έλις (Μπρεστ) και θα δώσουν μάχη στα άκρα με τον 22χρονο Γεωργιανό Νταβιντασβίλι (Ντινάμο Μπατούμι). Για τη γραμμή κρούσης αποκτήθηκαν οι φορ Μπατζί (Αμιάν), Βιπότνικ (Μάριμπορ) και Λιβολάν (Γκινγκάμπ). Αποχώρησαν ως ελεύθεροι οι Φρανσέρτζιο (χαφ) και Μαζά (φορ).
ΜΠΑΣΤΙΑ
Ασφαλώς δεν ζει στις εποχές σαν αυτή της 5ετίας 2012-17, όταν αγωνιζόταν στην Α’ Γαλλίας, όμως βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Ο υποβιβασμός της σεζόν 2016-17 οδήγησε σε χρεωκοπία και περαιτέρω πτώση μέχρι την κατηγορία National 2 (Δ’). Εντός 2ετίας κατάφερε να πάρει τις πρωτιές που της επέτρεψαν να βρεθεί στη Β’ Γαλλίας, όπου αγωνίστηκε πρόπερσι και πέρσι. Αρχικά κατέλαβε τη 12η θέση (2021-22) και πέρσι την 4η. Ένα-δύο αποτελέσματα, πρακτικά, μακριά από την επιστροφή στα γαλλικά «σαλόνια».
Το νησί της Κορσικής δεν θα έχει εκπρόσωπο στην Α’ αλλά δύο στη Β’ (μαζί με την Αζαξιό) και μόνο γι’ αυτό το λόγο αξίζει να παρακολουθήσουμε στενά αυτό το πρωτάθλημα. Ο δυναμισμός της Μπαστιά, ειδικά σε ό,τι αφορά την Κορσική, είναι παροιμιώδης και η αντιπαλότητα θα χτυπήσει και πάλι «κόκκινα».
Πολλά από τα θετικά της πρόσφατης 2ετίας πιστώνεται ο 56χρονος Γάλλος κόουτς Ρεζίς Μπουάρ. Μετέτρεψε την ομάδα από αμυντικογενή, σε μια άκρως αποτελεσματική ομάδα χωρίς όμως να απωλέσει τον αμυντικό της χαρακτήρα. Είχε την 4η καλύτερη άμυνα εντός έδρας (15 γκολ) και την 2η καλύτερη (πίσω από την πρωτοπόρο Μπρεστ) επίθεση με 26 γκολ.
Έβαλε 2 εκατ. € από την παραχώρηση του φορ Μαγκρί (Τουλούζ), ωστόσο θα πρέπει να βρει με κάποιο τρόπο σημαντικό «διάδοχο» μπροστά από την αντίπαλη εστία (13 γκολ). Απέκτησε τον φορ Μπιανκινί (Αμιάν), όμως η πιο σημαντική προσθήκη είναι αυτή του 35χρονου αρχηγού του Στρασβούργου, Ντιμιτρι Λιενάρ (πλάγιος χαφ). Θα βοηθήσει και ο Ντικρόκ (αμυν.χαφ) που αποκτήθηκε από τη Λανς.
ΚΑΕΝ
Ακόμη μία ομάδα που διανύει μια περίοδο σχετικής αφάνειας και περιπλάνησης στη Β’ Γαλλίας. Σαφώς δεν βρίσκεται πουθενά κοντά στις επιδόσεις της 5ετίας 2014-19 που αγωνιζόταν στην κορυφαία κατηγορία. Την πρόσφατη 2ετία τα πράγματα έδειξαν να αλλάζουν προς το καλύτερο, χάρη στην παρουσία του πολύπειρου Στεφάν Μουλέν στον πάγκο (χωρίς αυτόν και η Ανζέ υποβιβάστηκε μετά από 12 σεζόν).
Πρόπερσι κατέλαβε την 7η θέση και πέρσι αντίστοιχα την 5η. Ομάδα έδρας – παραδοσιακά – είχε την 3η καλύτερη επίδοση (39β.), μόλις ένα βαθμό απ’ αυτή της πρωτοπόρου Χάβρης. Εκτός έδρας όμως δεν είχε αντίστοιχη απόδοση και οι 9 ήττες (σε 19 ματς) της κόστισαν το «κάτι παραπάνω». Έμεινε 10β. μακριά από τη 2η θέση της ανόδου, όμως το σημαντικότερο γεγονός είναι η λύση της συνεργασίας με τον 55χρονο Γάλλο τεχνικό που τοποθετεί εκ νέου την ομάδα σε άγνωστα νερά.
Στη θέση του ο διόλου άπειρος από γαλλικούς πάγκους, Ζαν-Μαρκ Φουρλάν. Μπορεί να αποχώρησε κακήν-κακώς από την Οσέρ πέρσι (όταν ενεπλάκη με οπαδούς της ομάδας μετά από ήττα και διαμαρτυρίες), αλλά η θητεία του σε Τρουά (2010-15), Μπρεστ (2016-19) πριν την Οσέρ (2019-22) αποδεικνύουν ότι μπορεί να προσφέρει από τον πάγκο της ομάδας του Βορρά.
Θα χρειαστεί πάντως να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, καθώς το έμψυχο δυναμικό της ομάδας δεν μοιάζει να έχει κάτι παραπάνω να δώσει. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο 31χρονος φορ Ζανό, επέστρεψε στην Μπρεστ ο βασικός Εμπόκ. Παραχωρήθηκαν οι Σισέ (στόπερ/Φερεντσβάρος), Σαλέτρος (χαφ/ΑΙΚ Στοκχόλμης). Αντίθετα, προσθέτουν εμπειρία ο 32χρονος Οτρέ (επιθ.χαφ) και ο 34χρονος Μπεν Γιουσέφ (στόπερ) από Οσέρ και Ρουέν αντίστοιχα.
ΓΚΙΝΓΚΑΜΠ
Παρόμοιο παράδειγμα με την Καέν, είναι και η μία εκ των αρκετών εκπροσώπων της Βρετάνης, η Γκινγκάμπ. Βασική διαφορά βεβαίως η κατάκτηση δύο Κυπέλλων Γαλλίας (2008-09 και 2013-14), τα οποία της θυμίζουν ότι έχει τη φανέλα και το ειδικό βάρος να επανέλθει στα «σαλόνια» και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Οι τρέχουσες συνθήκες και το υλικό πάντως οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα.
Την περσινή σεζόν κατέλαβε την άκρως τιμητική 6η θέση στο πρωτάθλημα της Β’ Γαλλίας, ολοκληρώνοντας την 3η διαδοχική χρονιά εκεί. Έκανε ένα πολύ καλό κλείσιμο με τρείς νίκες και μία ισοπαλία στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές αφήνοντας πολύ καλή γεύση όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό είναι και το ταβάνι της, τόσο την πρόσφατη 4ετία όσο και όλες τις υπόλοιπες χρονιές εξαιρώντας αυτές που εξασφάλισε άνοδο.
Η Διοίκηση θα εμπιστευθεί και φέτος το πηδάλιο στον 40χρονο Στεφάν Ντιμόν. Ο Γάλλος τεχνικός θα ξεκινήσει την 3η σεζόν στο κλαμπ της Βρετάνης, κάνοντας ντεμπούτο το 2021 ως πρώτος προπονητής σε επαγγελματική ομάδα. Παρά την έλλειψη εμπειρίας, τα έχει καταφέρει περίφημα και δείχνει ότι τα καλύτερα είναι μπροστά.
Αρκετά ορθολογιστική η μεταγραφική δράση του καλοκαιριού. Προχώρησε σε προσθήκες τεσσάρων ελεύθερων ποδοσφαιριστών, τους Νιασέ (γκολκίπερ/Τοντέλα), Ντιπαρσί (γκολκίπερ/Ρεμς Β’), Βαλιέ (πλάγιος μπακ/Νιόρ) και Ινγκλέσιας (χαφ/Παρί) ενώ έβαλε 5 εκατ. €στα ταμεία της με τις παραχωρήσεις των Νιακατέ (στόπερ/Μπράγκα), Λιβολάν (εξτρέμ-φορ/Μπορντό) και Μουγιουμπά (αμυν.χαφ/Ατλάντα). Βάσει αυτών των κινήσεων και με το συνολικό έμψυχο δυναμικό, το πρώτο μισό της βαθμολογίας θα πρέπει να είναι ο στόχος και για αυτή τη σεζόν.
ΠΑΡΙ
Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Φιγουράρει στο δύσκολο και απαιτητικό αυτό πρωτάθλημα από τη σεζόν 2017-18 και τα έχει καταφέρει περίφημα, με μοναδική εξαίρεση την οριακή 17η θέση του 2019-20. Σταθερά στο πρώτο μισό της βαθμολογίας, άγγιξε ακόμη και την άνοδο το 2019 και το 2022 καταλαμβάνοντας την 4η θέση.
Σφιχτή ομάδα με πολύ καλή αμυντική λειτουργία, για τα δεδομένα της κατηγορίας, απέδειξε – ειδικά πέρσι – ότι μπορεί να σταθεί επάξια τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι είχε καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή εκτός (28β.) παρά εντός έδρας (27β.).
Αρκετά τα σημαντικά ονόματα που έκαναν την εμφάνισή τους στον πάγκο της ομάδας. Μετά τους πολύπειρους Ρενέ Ζιράρ (2019-2021) και Τιερί Λορέ (2021-2023, γνωστός από τη θητεία του στο Στρασβούργο), θα πορευθεί φέτος με τον Στεφάν Ζιλί. Ο 49χρονος Γάλλος τεχνικός επιστρέφει ως βασικός προπονητής στην ομάδα, μετά τη 2ετία 2018-2020 όπου διετέλεσε βοηθός των Μπαζντάρεβιτς και Αμουτά. Το βιογραφικό του πάντως αναφέρει και την πρόσφατη σημαντική θητεία ως βοηθός προπονητή στη Εθνική Μαρόκου (2020-2022).
«Στροφή στα νιάτα» καθώς απέκτησε τους ταλαντούχους Κεμπάλ (επιθ.χαφ), Εμπό (στόπερ) από τη Ρεμς, οι οποίοι αναμένεται να βοηθήσουν με την ποιότητα και την εμπειρία από την Α’ Γαλλίας. Θα βοηθήσουν επιπλέον και οι Γκοντέν (πλάγιος μπακ/Γκινγκάμπ), Ντιακιτέ (20 ετών, χαφ), Φαντιγκά (22 ετών, φορ) και Πεμπελέ (22 ετών, εξτρέμ) που επέστρεψαν από δανεισμό. Αντίθετα, σημαντική η απουσία του εξτρέμ Γκιλαβογκί, με τη μεταγραφή του στη Λανς να φέρνει 4 εκατ. € στα ταμεία της ομάδας.
ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ
Οι «σκιές» της δύσκολης προπέρσινης σεζόν επηρέασαν την ομάδα των «Στεφανουά» και αυτή τη χρονιά που μας πέρασε. Ο υποβιβασμός στα μπαράζ κόντρα στην Οσέρ, συνδυάστηκε με επεισόδια, είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και γενικώς «μελανές» εικόνες για την ιστορία της ομάδας. Ξεκίνησε με το χάντικαπ της τιμωρίας των 3β. και κεκλεισμένων των θυρών για τα πρώτα 5 εντός έδρας ματς, κάτι που ήταν δύσκολο να προσπεραστεί σε αυτό τον μαραθώνιο του πρωταθλήματος.
Παρ’ όλα αυτά η 8η θέση ολοκλήρωσε μια δύσκολη αλλά πολύ καλή – για τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν – σεζόν. Η δυναμική της σε συνδυασμό με το αξιόλογο υλικό μπορεί να την οδηγήσει σε σαφώς καλύτερη πορεία φέτος, αρκεί να αποφύγει τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα και τις αλλοπρόσαλλες εμφανίσεις της περσινής χρονιάς.
Προφανώς ο στόχος της ομάδας φέτος θα είναι το να βρεθεί τουλάχιστον στα μπαράζ ανόδου, αν όχι στην πρώτη 2άδα της βαθμολογίας. Προς αυτή την κατεύθυνση και η συνέχιση της συνεργασίας με τον κόουτς Λοράν Μπατλ. Ο 47χρονος Γάλλος τεχνικός, προερχόμενος από την 3ετή θητεία (2019-2021) στην Τρουά, είναι «παιδί» του κλαμπ. Ως «Στεφανουά» σταμάτησε την ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής το 2012 ενώ έχει θητεύσει ως βοηθός προπονητή (του Κριστόφ Γκαλτιέ) τις σεζόν 2014-16 και ως προπονητής της Σεντ Ετιέν Β’ την αμέσως επόμενη 3ετία.
Υλικό για να διατηρεί όνειρα ανόδου, ασφαλώς και υπάρχει. Επιπλέον, προχώρησε τις προσθήκες των Ενκουνκού (πλάγιος μπακ/Έβερτον), Καφαρό (εξτρέμ/Στ. Λιέγης) και Σισοκό (φορ/Σοσό) με 13 γκολ την περσινή σεζόν. Αντίθετα, παραχώρησε τους Μαντί Καμαρά (χαφ/Μπρεστ), Κρασό (φορ/Ερ.Αστέρας) και Μασόν (πλάγιος μπακ/δανεικός στην Μακάμπι Τελ-Αβίβ).
ΓΚΡΕΝΟΜΠΛ
Για 6η συναπτή σεζόν στην κατηγορία της Β’ Γαλλίας, έχει χτίσει ένα όνομα που δύσκολα μπορεί να υποτιμηθεί. Ως καλύτερη άμυνα την περσινή σεζόν (36 γκολ), εξασφάλισε από νωρίς την παραμονή και είχε την πολυτέλεια να παρουσιαστεί χαλαρή στο τέλος. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πήρε μία ισοπαλία στα 5 τελευταία ματς της σεζόν, σημειώνοντας μόλις 1 γκολ σε αυτό το διάστημα.
«Εγγύηση» στο τιμόνι της ο κόουτς Βενσάν Ονιόν. Ο 48χρονος Γάλλος τεχνικός αναμένεται να ανανεώσει το συμβόλαιο με την «ομάδα των Άλπεων» για 3η σεζόν, μολονότι έχει λήξει στις 30 Ιουνίου. Η θητεία του σε Νανσί (2013-2017) και Μετς (2018-2020) προσδίδει εμπειρία και ποιότητα στο τεχνικό κομμάτι, όπως δείχνει και η πρόσφατη πορεία του στην ομάδα (4η το 2020-21, 10η την περσινή σεζόν).
Σύμφωνα με τις κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού, θα στηριχθεί στην ομοιογένεια και το σύνολο. Θα βοηθήσουν οι προσθήκες του Ρουμάνου Πιστολάτσι (φορ) και του Βέλγου Ρίγκο (χαφ), όπως και οι Σιλβέστρ (χαφ/Πο), Σαντίπ (πλάγιος μπακ/Αμιάν). Παραχωρήθηκε με μεταγραφή ο Φαετόν (εξτρέμ/ΤΣΣΚΑ Σόφιας), ως ελεύθερος ο Μπαμπόκ (αμυν,χαφ/Φέχερβαρ).
ΚΕΒΙΓΙ
Η συμπαθέστατη ομάδα της Βόρειας Γαλλίας (120 χλμ. από το Παρίσι) έχει τοποθετήσει και αυτή το στίγμα της στη Β’ Γαλλίας. Με βασικό στόχο την παραμονή στη δεύτερη τη τάξει γαλλική κατηγορία, τα κατάφερε οριακά στην παρθενική της εμφάνιση (2021-22), παρουσιάστηκε ιδιαίτερα βελτιωμένη τη σεζόν που μας πέρασε.
Κατέλαβε την 11η θέση στη βαθμολογία, περιπλανήθηκε μεταξύ 6ης και 11ης θέσης ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου και δεν κινδύνευσε σε κανένα σημείο της χρονιάς. Πολυτέλεια, δείγμα της καλής πορείας, το ότι είχε την άνεση να αγωνιστεί χωρίς άγχος σχεδόν σε ολόκληρο το β’ γύρο και μπαίνει με άλλο αέρα στη νέα σεζόν που αρχίζει σε λίγες ημέρες.
Με τον 50χρονο Ολιβιέρ Εκουαφνί στον πάγκο για 2η σεζόν, έχει ως βασικό στόχο και πάλι την παραμονή. Έχει τις δυνατότητες να τα καταφέρει παρομοίως με πέρσι. Δυνατή άμυνα εκτός έδρας (13/19 under), αποτελεσματική εντός έδρας (11/19 over) τα συστατικά της επιτυχίας.
Αίσθηση προκάλεσαν οι προσθήκες που έχει πραγματοποιήσει στο μεταγραφικό παζάρι. Προσδίδει εμπειρία και ποιότητα ο 34χρονος γκολκίπερ Λερουά, που αγωνίστηκε στην Α’ Γαλλίας πέρσι με την Αζαξιό. Κομβικές προσθήκες με «άρωμα» Α’ Γαλλίας, οι Λόριτς (πλάγιος μπακ/Λοριάν) και Ιαντέ (φορ/δανεικός από τη Μετς).
ΑΜΙΑΝ
Διένυσε μια σεζόν, στην οποία ήταν μία από τα ίδια με τις δύο προηγούμενες στη Β’ Γαλλίας. Σχεδόν μόνιμη «κάτοικος» του δεύτερου μισού της βαθμολογίας, είχε μια νότα αισιοδοξίας μέχρι το Νοέμβριο. Σε ελεύθερη πτώση έκτοτε, κατάφερε να… αγγίξει μέχρι και την 14η θέση. Κάκιστο το πρώτο τρίμηνο του 2023, σημείωσε μόλις 2 νίκες στα πρώτα 12 παιχνίδια.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι δάφνες» της 3ετίας 2017-2020, όταν και αγωνίστηκε στην Α’ Γαλλίας, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οξύμωρο αν αναλογιστούμε ότι διαθέτει υλικό που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει ή έστω να σταθεί αξιοπρεπώς.
Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η αντικατάσταση προπονητή αυτό το καλοκαίρι και ειδικά το όνομα του τεχνικού για την προσεχή 2ετία. Ο 46χρονος Σενεγαλέζος Ομάρ Νταφ βγαίνει – και αυτός – από κακή σεζόν με την Ντιζόν, η οποία υποβιβάστηκε στην ερασιτεχνική κατηγορία (National). Σαν να μοιάζει με «λευκή πετσέτα» η συγκεκριμένη κίνηση της Διοίκησης, αλλά ας μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα πριν έχουμε μια σαφή αγωνιστική εικόνα.
Προς αυτή την κατεύθυνση πάντως, κινήθηκε η ομάδα στο μεταγραφικό παζάρι. Έβαλε στα ταμεία της άνω των 15 εκατ. € με τις παραχωρήσεις των ταλαντούχων Μαντί (22ετών στόπερ/Λοριάν), Ιλενικενά (16 ετών φορ/Αντβέρπ) και Μπατζί (25 ετών φορ/Μπορντό). Προσθέτει εμπειρία με την απόκτηση του Κορκιά (πλάγιος μπακ/Ναντ) και ταλέντο με τον Τσιμπόζο (20 ετών γκολκίπερ/Γιουβέντους Β’).
SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ 2 ΜΗΝΕΣ COSMOTE TV!
ΠΟ
Θα λέγαμε διαφορετικά πράγματα για αυτή την ομάδα εάν δεν ολοκλήρωνε την περσινή σεζόν με δύο νίκες. Το εκτός έδρας 3-2 επί της Ροντέ και το εντός έδρας 1-0 επί της αδιάφορης Καέν της επέτρεψαν να αποσπαστούν 5β. πάνω από την επικίνδυνη ζώνη στο φινάλε του 2022-23.
Δίνει το «παρών» για 4η διαδοχική σεζόν στη Β’ Γαλλίας έχοντας πραγματοποιήσει παρόμοιες πορείες σε καθεμία από τις τρεις προηγούμενες. Αρνητικός συντελεστής τερμάτων, δείγμα του επιθετικού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Πέρσι είχε την 6η χειρότερη επίθεση (40 γκολ), ενώ παράλληλα δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί τον παράγοντα-έδρα έχοντας την 3η χειρότερη βαθμολογική συγκομιδή (24β.).
Μία από τις σημαντικότερες μεταβολές αυτής της σεζόν, βρίσκεται στον πάγκο. Μετά την 3ετή θητεία του Ντιντιέ Τολό, σειρά παίρνει ο Νικολά Ουσαΐ. Οι μέχρι στιγμής επιδόσεις του 49χρονου Γάλλου τεχνικού δείχνουν ότι στους τρεις από τους τέσσερις προηγούμενους «σταθμούς» (Ατλετίκ Μαρσέιγ, Νιμ και Ορλεάν) δεν κατάφερε να ολοκληρώσει παιχνίδια μιας σεζόν.
Σε ρηχά νερά οι μεταγραφικές κινήσεις μέχρι και την εβδομάδα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Περιορίστηκε σε μεταγραφές ελεύθερων ποδοσφαιριστών, όπως ακριβώς και οι αποχωρήσεις. Ξεχωρίζει η έλευση του γκολκίπερ Καμαρά (Στρασβούργο) και του 36χρονου φορ Μπουταϊμπ (Παρί).
ΡΟΝΤΕ
Μία από τις μεγαλύτερες – αν όχι η μεγαλύτερη – πρωταγωνίστρια του περσινού φινάλε και η βασική αιτία του «θερμού» καλοκαιριού για τη Γαλλική Ομοσπονδία σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρωτάθλημα.
Γεγονός είναι ότι από τη σεζόν 2019-20 που προβιβάστηκε στη Β’ Γαλλίας, «φλερτάρει» ανελλιπώς με τον υποβιβασμό. Την περσινή βρέθηκε μια ανάσα, αφού η εντός έδρας ήττα (2-3) από την Πο την καθιστούσε από τα φαβορί για να αποχαιρετήσουν. Τελευταίο ματς στην έδρα της 2ης Μπορντό που, με νίκη θα γιόρταζε την επιστροφή στην Α’ Γαλλίας.
Άνω-κάτω η αναμέτρηση από τα πρώτα λεπτά. Προηγήθηκε με γκολ του Μπουάντες (22’), το γκολ δημιούργησε εκνευρισμό και επεισόδια που δυστυχώς απέφερε και τραυματισμό ποδοσφαιριστή της. Η οριστική διακοπή έφερε τους 3β. και την παραμονή, σχεδόν από το πουθενά, καθώς θα ήταν δύσκολο να διατηρήσει το προβάδισμα στην προοπτική 90λέπτου.
Δύσκολη η αποστολή της και φέτος, ωστόσο. Όλα δείχνουν ότι παραμένει ο Γαλλο-Ιταλός τεχνικός Ντιντιέ Σαντινι, παρ’ ότι τυπικά είναι εκτός συμβολαίου και με αυτόν θα πορευθεί και αυτή τη σεζόν. Μικρή η κινητικότητα από πλευράς μεταγραφών, επενδύει στην αγορά νεαρών και ταλαντούχων ελεύθερων ποδοσφαιριστών, που όμως πολύ δύσκολα θα κάνουν τη διαφορά στο αγωνιστικό κομμάτι.
ΛΑΒΑΛ
Στην μετά από μια 5ετία επιστροφή της στο πρωτάθλημα της Β’ Γαλλίας, τα κατάφερε περίφημα. Φυσικά δεν εννοούμε κάτι περισσότερο από την εκπλήρωση του βασικού στόχου που δεν ήταν άλλος από την παραμονή. Ήταν ικανή, ευνοήθηκε και από το πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών και κατέλαβε την 14η θέση.
Στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν που μας πέρασε, πραγματοποίησε πολύ καλές – για τις δυνατότητές της – εμφανίσεις. Συνδύασε τα αποτελέσματα και δεν κινδύνευε μέχρι τις αρχές Μαρτίου όταν και «μετακόμισε» για τα καλά στην τελευταία 4άδα της βαθμολογίας. Οι 4 νίκες στα 5 τελευταία ματς (ηττήθηκε μόνο από την Μπορντό) επί αδιάφορων βαθμολογικά ομάδων, της έδωσαν το εισιτήριο και για τη φετινή σεζόν.
Με τον 51χρονο Ολιβιέ Φραπολί για 5η σεζόν στο «τιμόνι» έχει ανοδική πορεία. Πέρσι σημείωσε τις λιγότερες ισοπαλίες από κάθε άλλη ομάδα (4), όπως και τις περισσότερες νίκες (14) ανάμεσα στις ομάδες του δεύτερου μισού της βαθμολογίας. Σημείωσε επίσης ρεκόρ νικών στο πρωτάθλημα αυτό για την τελευταία 20ετία.
Απέκτησε με μεταγραφή τον 24χρονο φορ Σανά από την Τουλούζ και με δανεισμό τον 20χρονο επίσης φορ Λασκαρί από τη Λανς. Αμφότεροι θα προσδώσουν ποιότητα βάσει των παραστάσεων που είχαν στις ομάδες τους. Επιπλέον, απέκτησε τους ελεύθερους Βάργκας (πλάγιος μπακ) και Τσοκουντέ (φορ) από τη Νιμ.
ΒΑΛΕΝΣΙΕΝ
Με τη συμμετοχή σε ακόμη ένα πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας θα συμπληρώσει μια 10ετία. Πέρασαν ανεπιστρεπτί τα χρόνια που διεκδικούσε παραμονή στα σαλόνια της γαλλικής «ελίτ», έχοντας από το 2014 να αντιμετωπίσει και τα οικονομικά προβλήματα που έφερε ο υποβιβασμός.
Πλην της σεζόν 2019-20 που δεν ολοκληρώθηκε λόγω Covid, και κατέλαβε την 7η θέση με 42β. σε 28 αγωνιστικές, καμία από τις εννέα προηγούμενες δεν κατάφερε να πλασαριστεί στο πρώτο μισό της βαθμολογίας.
Κάτι παρόμοιο και πέρσι, όπου εξασφάλισε την παραμονή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Η ήττα της τελευταίας αγωνιστικής (2-0) στην έδρα της Σεντ Ετιέν δεν την κόστισε… ελέω Αννεσί, η οποία ηττήθηκε επίσης. Σώθηκε από τη διαφορά τερμάτων (-7 έναντι -12 της Αννεσί) και θα ξεκινήσει από την αρχή μια νέα περιπέτεια φέτος.
Η φετινή σεζόν αναμένεται με μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία από τους φίλους και οπαδούς της. Ο λόγος είναι ο 37χρονος Πορτογάλος τεχνικός Ζορζ Ματιέλ, τέως βοηθός του Πάουλο Φονσέκα πέρσι στη Λιλ, η οποία διέγραψε πολύ καλή πορεία. Έχει θητεύσει πλάι σε προπονητές όπως ο Ζοσελίν Γκουβερνέκ, Κριστόφ Γκαλτιέ αλλά και τον επίσης συμπατριώτη του Μιγκέλ Καρντόσο.
Ο νεαρός Πορτογάλος τεχνικός θα στηριχθεί βασικά στο ήδη υπάρχον ρόστερ, αφού η ομάδα έχει κινηθεί σε «ρηχά νερά» από πλευράς μεταγραφών. Πρόσθεσε τους ελεύθερους Λουσέ (γκολκίπερ/Νιορ) και Μουρ (στόπερ/Μπρίστολ Σίτι), θα κοστίσουν οι απώλειες των Γκρμπιτς (φορ/Λοριάν), Μπεν Σεγκίρ (εξτρέμ/Μαρσέιγ) και Μπάγιτς (γκολκίπερ/Μπρίστολ Σίτι) των οποίων έληξε ο μονοετής δανεισμός.
ΑΝΝΕΣΙ
Για να πούμε την αλήθεια, δεν ήταν να βρίσκεται στο φετινό αφιέρωμα/παρουσίαση των ομάδων του φετινού πρωταθλήματος. Όπως θα διαβάσατε και παραπάνω, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή εξαιτίας της διαφοράς τερμάτων έναντι της Βαλενσιέν. Ηττήθηκε με 1-0 εκτός έδρας από την Πο την τελευταία αγωνιστική και καταστρώνει σχέδια για την National (Γ’ κατηγορία).
Όλα αυτά όμως με ένα αστερίσκο. Ήταν κάτι παραπάνω από γνωστό το γεγονός ότι η Σοσό (που κατέλαβε την 9η θέση πέρσι) δεν πήρε άδεια τον περασμένο Ιούνιο, λόγω δυσβάσταχτων οικονομικών προβλημάτων. Αυτό επιβεβαιώθηκε και την Τρίτη 1 Αυγούστου, προσέξτε… τέσσερις ημέρες πριν τη σέντρα του πρωταθλήματος, γεγονός που υποχρεώνει την ομάδα να αλλάξει τα πλάνα και να επιστρέψει στη Β’.
Η παρθενική συμμετοχή λοιπόν δεν στέφθηκε από επιτυχία, ωστόσο θα έχει ακόμη μία ευκαιρία. Στο τιμόνι παραμένει για 3η σερί σεζόν ο 53χρονος Λοράν Γκιγιό, με τον οποίο η ομάδα έχει διαρκώς ανοδική πορεία. Ο Γάλλος τεχνικός έχει προπονήσει τις μικρότερες ηλικίες της Εθνικής Γαλλίας (Κ-16, Κ17) ενώ προέρχεται από θητείες σε Σερκλ Μπριλ (2018-19) και Μπουλόν (2019-21).
Ως προς τις μεταγραφικές κινήσεις δεν έχουμε να σημειώσουμε ιδιαίτερα πράγματα. Ενισχύθηκε κυρίως αμυντικά με τους Μαόπ (πλάγιος μπακ/Κρετέιγ), Μπαρί (στόπερ/Λανς Β’) και Σουκουνά (στόπερ/Σεντάν). Αποχώρησε για την Ντιζόν (Γ’ κατηγορία) ο 30χρονος στόπερ Τεμανφό.
ΜΕ ΤΟ FREE PASS ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ 2 ΔΩΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ!
ΔΟΥΝΚΕΡΚΗ
Με διάλειμμα μόνο μίας σεζόν, της περσινής, επιστρέφει και πάλι στη Β’ Γαλλίας. Διαθέτει εμπειρία δύο ετών (2020-2022) από το πρωτάθλημα και θα επιδιώξει να αποδειχθεί σοφότερη φέτος για να μπορέσει να συνεχίσει αυτό το θετικό σερί.
Προέρχεται λοιπόν από τη National, όπου και κατέλαβε τη 2η θέση σε ισοβαθμία με την Κονκαρνό (62β.), μια θέση στην οποία στρογγυλοκάθισε τις δύο τελευταίες αγωνιστικές μετά τον μακρινό Οκτώβριο. Η άνοδος εορτάστηκε κυριολεκτικά την τελευταία αγωνιστική, μετά την εκτός έδρας νίκη με 3-2 επί της Λε Μαν. Ήρωας και σκόρερ των δύο γκολ και ειδικά του πολύτιμου στο 78’, ο Γκριμπ.
Κομβική βεβαίως και η απόφαση της Διοίκησης να προσλάβει τον νυν τεχνικό της ομάδας, 45χρονο Ματιέ Σαμπέρ. Μετά από τέσσερα ανεπιτυχή αποτελέσματα στο τέλος Φεβρουαρίου (1 ισοπ. – 3 ήττες) ανέλαβε την ομάδα με μοναδικό στόχο την πρώτη 2άδα και την άνοδο. Όπως και έγινε. Με 10 νίκες στα 12 τελευταία ματς (10-1-1) έφερε εις πέρας την αποστολή του και η Δουνκέρκη είναι και πάλι εδώ, στη Β’ Γαλλίας.
Ενισχύθηκε αμυντικά μέχρι στιγμής. Πήρε με μορφή δανεισμού τον 20χρονο γκολκίπερ Λαβαλέ από την Παρί Σεν Ζερμέν και ως ελεύθερους του Σανγκαντέ (στόπερ) και Γιουσούφ (πλάγιος μπακ) από τη Σατορού.
ΚΟΝΚΑΡΝΟ
Παρά το χάντικαπ του -1 λόγω τιμωρίας στην εκκίνηση της περσινής σεζόν, έφτασε ως το τέλος, σε μια άκρως επιτυχημένη σεζόν. Πέρα για πέρα δίκαια η άνοδος της ομάδας, η οποία μετά το αναγνωριστικό ξεκίνημα τέθηκε εν αμφιβόλω μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
Οι τρείς ήττες σε πέντε αγωνιστικές υποχρέωσαν την ομάδα να φύγει εκτός πρώτης 2άδας, αλλά ήταν μια κατάσταση προσωρινή. Ανέκτησε τη θέση της στη βαθμολογία και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Με 10 νίκες στις 15 τελευταίες αγωνιστικές επιβεβαίωσε το ρόλο του φαβορί και συμμετέχει για πρώτη φορά στη Β’ Γαλλίας.
Προπονητής για 5η σεζόν ο 49χρονος Στεφάν Λε Μινιάν, ο οποίος γνωρίζει την ομάδα περισσότερο από τον καθένα και η ανοδική πορεία της πρόσφατης 5ετίας είναι εν πολλοίς δικό του έργο. Αγαπημένο του σύστημα το 4-2-3-1 με βάθος στα δύο αμυντικά χαφ.
Πολλές οι διαφοροποιήσεις στο φετινό ρόστερ, μιας και αποχώρησαν αρκετοί ποδοσφαιριστές των οποίων τα συμβόλαια έληξαν. Κινήθηκε αρκετά στην αγορά των ελεύθερων παικτών, με πιο σημαντικές προσθήκες αυτές των Ζορζάν (πλάγιος μπακ/Οσέρ), Σαν (πλάγιος μπακ/Σατορού), Λεμπό (αμυν.χαφ/Νιόρ) και Ουαίμπ (πλάγιος μπακ-χαφ/Χάβρη).
Louis Campora