Kingbet Robot icon
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ

10.08.23|16:10

Louis Campora Louis Campora

Αφιέρωμα Α' Γαλλίας 2023-24

αφιέρωμα-α-γαλλίας-2023-24-228085

Αυτή την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023 κάνει σέντρα η Α’ Γαλλίας. Η Λιγκ 1 ή αλλιώς Σαμπιονά, ή όπως έχει συνηθίσει να την αποκαλεί. Σε κάθε περίπτωση, ξεκινά η αγαπημένη μας κατηγορία που θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι τον προσεχή Μάιο.

Πρωτάθλημα 18 ομάδων από φέτος, απόφαση της Γαλλικής Ομοσπονδίας από την περσινή χρονιά, εξ ου και υποβιβάστηκαν τέσσερις ομάδες τη σεζόν 2022-23. Προβιβάστηκαν δύο από τη Β’ Γαλλίας και εδώ είμαστε. Ενδιάμεσα, κλασικά θα έχουμε το διάλειμμα του Δεκεμβρίου ανάμεσα στους δύο γύρους και στο τέλος τα μπαράζ παραμονής.

Συνηθίζουμε, σχεδόν κάθε Αύγουστο, να ξεκινάμε αυτό το αφιέρωμα από τη σχεδόν μόνιμη κάτοχο των τελευταίων πρωταθλημάτων (9 στα 11 πιο πρόσφατα), την Παρί Σεν Ζερμέν. Αυτή η ομάδα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μας κρατά πάντοτε σε αγωνία. Είτε για καλό, είτε για κακό. Γενικό «λίφτινγκ» φέτος με τους Μέσι, Σέρχιο Ράμος να αποτελούν παρελθόν και τους Μ’Μπαπέ, Νεϊμάρ να ακολουθούν κατά πόδας. Λουίς Ενρίκε αντί Κριστόφ Γκαλτιέ στον πάγκο κι έπονται πολλά.

Πρώτο φαβορί για κατάκτηση εξακολουθούν οι Παριζιάνοι. Από κοντά Μαρσέιγ, Λανς, Λιλ, Ρεν Μονακό και Λυών θα κοιτάξουν να διορθώσουν τα -δικά τους περσινά- κακώς κείμενα και παράλληλα να εκμεταλλευθούν τις «γκέλες» των υπολοίπων.

Ένα επίπεδο πιο κάτω η Νις, με τις περσινές ευχάριστες εκπλήξεις Τουλούζ (Κυπελλούχος), Κλερμόν, Λοριάν και Ρεμς. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε εάν θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ή θα «μετακομίσουν» στο 2ο μισό του πίνακα.

Μονπελιέ, Στρασβούργο, Μπρεστ και Ναντ πάλεψαν πέρσι μέχρι την τελευταία αγωνιστική για να παραμείνουν. Τα κατάφεραν. Φέτος με την προσθήκη Χάβρης και Μετς, αυξάνεται ο ανταγωνισμός και περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε ποια θα εμφανιστεί ανώτερη και ποια κατώτερη των περιστάσεων.

Ό,τι και να γίνει, θα είναι πολύ συναρπαστικό και θα μας κρατήσει σε αγωνία για εννέα και πλέον μήνες. Έτοιμοι; Προσδεθείτε! Απογειωνόμαστε!

STOIXIMAN REWARDS: ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ*

Σύστημα Διεξαγωγής

Πρωτάθλημα 18 ομάδων με συνολικά 34 αγωνιστικές. Η πρωτοπόρος κατακτά απευθείας το πρωτάθλημα, η 2η εξασφαλίζει θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και η 3η στον 3ο προκριματικό γύρο. Η 4η ομάδα εξασφαλίζει θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, όπως και η Κυπελλούχος εάν καταλάβει θέση εκτός πρώτης 3άδας. Εάν στεφθεί Κυπελλούχος μία εκ των ομάδων της πρώτης 3άδας, η 5η εξασφαλίζει θέση στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και η 6η του Κόνφερενς Λιγκ.

Μετά από μια σεζόν χωρίς μπαράζ υποβιβασμού που υποβιβάστηκαν τέσσερις ομάδες, επιστρέφουμε στις δύο θέσεις υποβιβασμού (17η και 18η). Η ομάδα που θα τερματίσει 16η θα παίξει διπλούς αγώνες με την 3η ομάδα της Λιγκ 2 για την παραμονή.

Κριτήρια Ισοβαθμίας

* Διαφορά τερμάτων

* Καλύτερη επίθεση

* Σε περίπτωση που κρίνεται θέση κατάκτησης πρωταθλήματος, ευρωπαϊκού εισιτηρίου ή υποβιβασμού, ακολουθεί μονός αγώνας μπαράζ.

Καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θ. Από Σε
Μανουέλ Ουγκάρτε Μ Σπόρτινγκ Λισαβώνας Παρί Σ.Ζ.
Γκονζάλο Ράμος Ε Μπενφίκα Παρί Σ.Ζ.
Μίλαν Σκρινιαρ Α Ίντερ Παρί Σ.Ζ.
Λούκας Ερναντέζ Α Μπάγερν Μονάχου Παρί Σ.Ζ.
Μάρκο Ασένσιο Ε Ρεάλ Μαδρίτης Παρί Σ.Ζ.
Κανγκ-Ιν Λι Μ Μαγιόρκα Παρί Σ.Ζ.
Έντσο Λε Φε Μ Λοριάν Ρεν
Ρέναν Λόντι Α Ατλέτικο Μαδρίτης Μαρσέιγ
Λουντοβίκ Μπλας Μ Ναντ Ρεν
Αμπακάρ Σιλά Α Μπριζ Στρασβούργο
Ισμαϊλά Σαρ Ε Γουότφορντ Μαρσέιγ
Ζερεμί Μπογκά Ε Αταλάντα Νις
Ιλιμάν Ν’Ντιαγέ Α Σέφιλντ Γ. Μαρσέιγ
Μοχάμεντ Σαλισού Α Σαουθάμπτον Μονακό
Άρναρ Χάραλντσον Μ Κοπεγχάγη Λιλ
Ζοφρουά Κοντογκμπιά Μ Ατλέτικο Μαδρίτης Μαρσέιγ
Φίλπ Κεν Τ Ζάλτσμπουργκ Μονακό

Μακροχρόνια στοιχήματα

Κάθε τέτοια περίοδο σπάμε το κεφάλι μας να βρούμε μακροχρόνια στοιχήματα που να έχουν αξία. Αυτό βέβαια, ειδικά στα πρωταθλήματα της Γαλλίας, εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο. Τόσο που μπορεί να μας κάνει «ρεζίλι» στο τέλος Μαϊου. Απολογούμαι για την έκφραση, αλλά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Όταν λοιπόν αναφέρουμε στοιχηματικές αξίες, είμαστε υποχρεωμένοι να ψάξουμε και ψαχτούμε λίγο περισσότερο μέσα στις εταιρίες. Να κοιτάξουμε και να προβλέψουμε το «μη προφανές». Αυτό που μπορεί να μας κάνει «κλικ», ως έμπνευση και ως ιδέα, χωρίς να έχουμε σαφή εικόνα των ομάδων.

Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η μοναδική εικόνα που έχουμε είναι το 90λεπτο της Μαρσέιγ στη Λεωφόρο. Εκεί που η βαθμολογία μετά βίας ήταν 3/10 για τους περισσότερους που έκαναν την εμφάνισή τους στο «Απόστολος Νικολαϊδης». Βάσει αυτού λοιπόν, μπορούμε να επιλέξουμε τη Μαρσέιγ για υποβιβασμό!

Προφανώς αστειευόμαστε, ναι. Απλά το κάνουμε για να εξηγήσουμε το τι μπορούμε να προβλέψουμε αυτή την περίοδο. Μόνο μια εικόνα από τις μεταγραφές, το υλικό, έστω και το μομέντουμ της κάθε ομάδας. Εκεί λοιπόν θα επιδιώξουμε να εστιάσουμε στοιχηματικά.

Με όλο αυτό το σούσουρο που έχει προκαλέσει η Παρί Σ.Ζ. με τις φαινομενικά οριστικές αποχωρήσεις των Μ’Μπαπέ, Νεϊμάρ μετά απ’ αυτή των Μέσι και Σέρχιο Ράμος έχουμε να πούμε το εξής. Αν είναι να χάσει μια χρονιά το πρωτάθλημα, αυτή είναι η φετινή. Ποια μπορεί να ανέβει στο «ρετιρέ» σ’ αυτή την περίπτωση; Περιέργως, αλλά αυτή που αναφέραμε παραπάνω. Στο 13.00 έχει αξία να (υπο)στηρίξουμε τους Μασσαλούς.

Από τα πολλά που είδαμε πέρσι και τα ελάχιστα φέτος, έχουμε ένα καθαρό «συν» και ένα ακόμη πιο καθαρό «πλην». Στη μία περίπτωση η Λιλ, που μπορεί να παραμείνει ψηλά. Στην άλλη η Λυών, που αφενός δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσθήκες λόγω οικονομικής στενότητας και αφετέρου έχει διοικητικές παθογένειες.

Γι’ αυτό το λόγο, μπορούμε να δούμε τους «Λιλουά» πιο ψηλά από τους «Λυωνέ» και πιο ειδικά στην πρώτη 4άδα. Η Λανς θα έχει την Ευρώπη, η Μονακό «ψάχνεται», συνεπώς είναι ανοιχτός ο δρόμος για την ομάδα της Βόρειας Γαλλίας.

Πάμε τώρα και στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας. Εκεί θα γίνει μια σχετική «σφαγή» φέτος αφού επιστρέφουμε στον υποβιβασμό των «δύο» (17η και 18η) με μπαράζ της 16ης με την 3η της Β’ Γαλλίας μετά από ένα σύντομο μπαράζ και εκεί. Μια αίσθηση λοιπόν που έχουμε είναι ότι η παραμονή θα κριθεί στην εμπειρία και εκεί είναι που η υστερεί η ομάδα της Χάβρης. Κάνει την εμφάνισή της μετά από 15 χρόνια. Θεωρούμε πως παίζεται το 3.25 στο να τερματίσει στην τελευταία 2άδα, έχει μια σχετική αξία.

Όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, μπορεί να ανατραπούν μετά τον πρώτο μήνα αγωνιστικής δράσης. Εδώ θα είμαστε στην πρώτη διακοπή για τις εθνικές ομάδες, περί τα μισά Σεπτεμβρίου, να τα ξαναπούμε και να τα ξαναδούμε.

Στοίχημα Απόδοση
Μαρσέιγ – Νικητής Διοργάνωσης 13.00 (Novibet)
Λιλ – Να τερματίσει στις θέσεις 1-4 2.25 (Betshop.gr)
Πρώτος σκόρερ – Τζόναθαν Ντέιβιντ (Λιλ) 9.00 (Pamestoixima.gr)
Η2Η – Λιλ VS Λυών – 1 2.00 (Stoiximan)
Χάβρη – Να τερματίσει στις δύο τελευταίες θέσεις 3.25 (Stoiximan)

ΟΜΑΔΕΣ

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

Τι έκανε πέρσι: Αυτή η ομάδα έχει βαλθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες σεζόν στη Γαλλία. Σε ένα βαθμό θα πει κανείς φυσιολογικά. Ωστόσο, δεν βρίσκεται στο επίκεντρο μόνο για τη θετική πλευρά. Το σίγουρο είναι ότι θα μας απασχολεί διαρκώς. Τέτοιο καιρό πέρσι, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη συνύπαρξη των Μέσι – Μ’Μπαπέ – Νεϊμάρ και το τι μπορούν να καταφέρουν μαζί.

Ε, λοιπόν ένα πρωτάθλημα μόλις κι αυτό μετά βίας. Οκ, δεν κινδύνευσε να το χάσει, αλλά η ιστορία έγραψε ότι το κατάφερε με 1 βαθμό διαφορά από τη Λανς. Για Κύπελλο Γαλλίας και ειδικά το Τσάμπιονς Λιγκ (διακαής πόθος της Διοίκησης) ούτε λόγος. Αποχαιρέτησε νωρίς γεμίζοντας με απογοήτευση τους ιθύνοντες αλλά και τους οπαδούς.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Κινητική και αυτό το καλοκαίρι, το δίχως άλλο. Μέσι και Σέρχιο Ράμος αποχαιρέτησαν, ο Νεϊμάρ έχει δηλώσει παρόμοια επιθυμία και ο Μ’Μπαπέ προπονείται με τα «δεύτερα» εδώ και εβδομάδες λόγω της επιθυμίας του να συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Όσο δεν υπογράφει ανανέωση (τον προσεχή Ιούνιο λήγει το συμβόλαιό του, από Δεκέμβριο μπορεί να διαπραγματευθεί ως ελεύθερος), θα θεωρείται “persona non grata” στο Παρίσι. Ούτε οι μπουτίκ δεν πωλούν τη φανέλα του πλέον…

Κατά τ’ άλλα ενισχύθηκε με τους επιθετικούς Γκονζάλο Ράμος (Μπενφίκα), Μάρκο Ασένσιο (Ρεάλ Μ.) τους μέσους Κανγκ-Ιν Λι και Κοντογκμπιά, και τους αμυντικούς Σκρίνιαρ (στόπερ) και Λούκας Ερναντέζ. Αυτό το μείγμα θα το διαχειρισθεί από φέτος ο Ισπανός πρώην εκλέκτορας των «Φούριας Ρόχας», Λουίς Ενρίκε.

Στόχος – Εκτίμηση: Δεν είναι – και δεν μπορεί να είναι – άλλος από το «τρεμπλ». Με 9 πρωταθλήματα στα 11 τελευταία χρόνια, είναι σχεδόν μόνιμη τροπαιούχος. Αυτό όμως, με τα χρήματα που δαπανούνται κάθε χρόνο, απλά δεν είναι αρκετό. Επειδή βέβαια το «σήριαλ Μ’Μπαπέ» θα κρατήσει τουλάχιστον όλο τον Αύγουστο, όλα μπορεί να ανατραπούν…ανάλογα την τροπή.

STOIXIMAN REWARDS: ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ*

ΛΑΝΣ

Τι έκανε πέρσι: Πολύ απλά… «έβγαλε μάτια». Δικαίως ο κόουτς Φρανκ Εζ βραβεύθηκε ως ο πιο επιτυχημένος του πρωταθλήματος, καθώς προετοίμασε μια ομάδα που κόντραρε και νίκησε όλες τις ομάδες. Διεκδίκησε και εξασφάλισε μια θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τερμάτισε μόλις στο -1 από την πρωταθλήτρια Παρί Σεν Ζερμέν. Κοντολογίς, έκανε – για τα δεδομένα της – την τέλεια σεζόν.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Θα ήταν ποδοσφαιρικό έγκλημα να μην συνεχίσει με τον Φρανκ Εζ στον πάγκο. Ο 52χρονος τεχνικός βρίσκεται από το 2020 στο τιμόνι της ομάδας, έχει συμβόλαιο έως και το 2027 και δεν ακούει τις «σειρήνες» από πουθενά αλλού. Φέτος θα έχει να διαχειριστεί την ομάδα με την ίδια 3άδα στην άμυνα (φόβο και τρόμο των αντίπαλων επιθετικών), τους Μεντίνα, Ντάνσο και Γραντί, όμως χωρίς τον αρχηγό Φοφανά και τον πρώτο σκόρερ, Οπεντά (21 γκολ σε 38 ματς).

Πολύ σημαντικές οι προσθήκες των χαφ Ντιούφ (Βασιλεία) και Σπίρινγκς (Κυπελλούχος με την Τουλούζ) που μαζί με τους Κορτές (εξτρέμ) και Γκιλαβογκί (πλάγιος χαφ/εξτρέμ) είναι η βασική ενίσχυση της ομάδας.

Στόχος – Εκτίμηση: Όποιος τολμήσει να υποτιμήσει ξανά τη Λανς, προφανώς θα κάνει μεγάλο λάθος. Με όπλα την ομοιογένεια, ένα προπονητή «εργάτη» στον πάγκο και μία από τις πιο «καυτές» έδρες στην Ευρώπη θα επιδιώξει να παραμείνει στα ψηλά της κατηγορίας. Έχει όλες τις δυνατότητες να τα καταφέρει, με μοναδική προϋπόθεση να καταφέρει να διαχειριστεί την κόπωση από την ευρωπαϊκή παρουσία. Κάτι που – πλην την Παρί Σεν Ζερμέν τις περισσότερες χρονιές – καμία άλλη ομάδα δεν καταφέρνει.

ΜΑΡΣΕΪΓ

Τι έκανε πέρσι: Η δεύτερη θέση της σεζόν 2021/22 της έδωσε το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μεγάλη υπόθεση για την ομάδα αυτή, που όμως ξεκίνησε με μεγάλες «φουρτούνες» Ο Αργεντινός τεχνικός Χόρχε Σαμπαόλι δεν ικανοποιήθηκε από τις μεταγραφικές κινήσεις της Διοίκησης και άφησε την ομάδα «στα κρύα του λουτρού».

Αντικαταστάτης του, ο Κροάτης Ιγκόρ Τούντορ, ένας τεχνικός πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα που όμως ποτέ δεν μπήκε στην «καρδιά» των οπαδών της ομάδας. Στις – ομολογουμένως λίγες – «γκέλες» δεν έχασαν την ευκαιρία να διασπείρουν φήμες περί αντικατάστασης, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Η ομάδα διέγραψε πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα, ενώ στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έχασε την πρόκριση από ένα γκολ στην τελευταία φάση των καθυστερήσεων. Το 1-2 από την Τότεναμ την άφησε 4η και εκτός Ευρώπης.

Η συνέχεια ήταν αρκετά σταθερή. Σταθερά στην πρώτη 3άδα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, απέκλεισε (με 2-1) την Παρί Σεν Ζερμέν στο Κύπελλο αλλά αργότερα αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Αννεσί (Β’ Κατηγορίας). Έχασε μεγάλη ευκαιρία για να κατακτήσει το Κύπελλο σε εκείνο το παιχνίδι.

Μοναδικό μελανό σημείο, που της κόστισε, οι τέσσερις ήττες στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Ήταν αυτές που την έσπρωξαν κάτω από τη 2η θέση και την υποχρεώνουν να δώσει το «παρών» στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Εάν προκριθεί, θα χρειαστεί να περάσει και τα πλέι οφ για να βρεθεί στους ομίλους.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Αποδεκτός από το σύνολο του ποδοσφαιρικού ο Ισπανός τεχνικός, Μαρθελίνο, που υπέγραψε 2ετές συμβόλαιο αυτό το καλοκαίρι. Στην πρώτη του σεζόν σε γαλλικό έδαφος ο 57χρονος τεχνικός θα προσπαθήσει να κάνει το βήμα παραπάνω για να πετύχει τους στόχους της ομάδας.

Σημαντική η ενίσχυση στο μεσο-επιθετικό κομμάτι. Μετά την αποχώρηση του αρχηγού Ντιμίτρι Παγέτ (ελεύθερος), του πρώτου σκόρερ Αλέξις Σάντσες (ελεύθερος) και των επιθετικών Λουίς Σουάρεθ και Μίλικ έγιναν σοβαρές κινήσεις. Η έλευση των Λόντι (πλάγιος μπακ), Κοντογκμπιά (χαφ), Ομπαμεγιάνγκ (φορ), Ν’Ντιαγέ (φορ) και Σαρ (εξτρέμ) δείχνουν ότι η Διοίκηση θέλει να δει την ομάδα να πρωταγωνιστεί.

Στόχος – Εκτίμηση: Κακά τα ψέματα, έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα που μετρούν βασικά τα αποτελέσματα. Ένθερμο κοινό, Διοίκηση που δεν «χαρίζεται» και γενικά δεν υπάρχει μεγάλη πίστωση χρόνου. Όπλο της η πολύ ποιοτική μεσαία γραμμή, κομβική σε πολλά κρίσιμα ματς πέρσι, υπάρχει πολύ ταλέντο και στις υπόλοιπες γραμμές. Περιμένουμε από τον Μαρθελίνο να τα καταφέρει εντός και εκτός συνόρων.

ΡΕΝ

Τι έκανε πέρσι: Άξιζε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο και τα κατάφερε. Με το καλύτερο φίνις στο πρωτάθλημα (4/4) τερμάτισε στην 4η θέση και θα δώσει εκ νέου το «παρών» σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μία από τις πιο εντυπωσιακές ομάδες στο δημιουργικό – εκτελεστικό κομμάτι, διεκδικούσε για μήνες το βραβείο της καλύτερης επίθεσης από την Παρί Σεν Ζερμέν. Εν τέλει με τα 60 γκολ ενεργητικό κατάφερε να καλύψει και το χάντικαπ των 12 ηττών (περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα, πλην της Κλερμόν, στην πρώτη 10άδα).

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Μεγάλο μερίδιο επιτυχίας οφείλεται σε αυτόν τον τεράστιο προπονητή που ακούει στο όνομα, Μπρουνό Ζενεσιό. Μετά από το πέρασμα από τη Λυών (2015-2019), ο 56χρονος τεχνικός διανύει την πιο επιτυχημένη περίοδο της προπονητικής του καριέρας όντως αποδεκτός από το σύνολο του ποδοσφαιρικού κοινού στη Γαλλία. Έχει ακόμη δύο χρόνια συμβόλαιο.

Άκρως ορθολογική η μεταγραφική προσέγγιση την περίοδο του καλοκαιριού. Η παραχώρηση του αρχηγού Τραορέ (πλάγιος μπακ), του Μπαντέ (στόπερ) αλλά κυρίως τα 20 εκατ. € του Ουγκοτσούκου (χαφ), έδωσαν τη δυνατότητα στη Διοίκηση να επενδύσει σε δύο μεγάλα ταλέντα. Ο λόγος για τον πρώην αρχηγό της Ναντ, Λουντοβίκ Μπλας, αλλά και το «10άρι» της Λοριάν (και βασικό με την Εθνική U21) Ενζό Λε Φε.

Στόχος – Εκτίμηση: Ομοιογένεια, εμπειρία, έδρα, φαντασία και επιθετικότητα τα όπλα της ομάδας του κόουτς Ζενεσιό και φέτος. Θα βρίσκεται και αυτή τη σεζόν εντός 5άδας λογικά, για 3άδα θα βρει μεγάλο ανταγωνισμό. Παραδοσιακά κάνει ένα μέτριο 2μηνο, συνήθως στις αρχές του πρωταθλήματος. Αν το αποφύγει, θα πάει για μεγάλα πράγματα.

ΛΙΛ

Τι έκανε πέρσι: Λίγοι θα περίμεναν να αποδώσει τόσο καλά η ομάδα, Ειδικά έχοντας έναν «πρωτάρη» στους γαλλικούς πάγκους, όπως ο Πορτογάλος κόουτς Πάουλο Φονσέκα. Οι φόβοι και ο σκεπτικισμός φούντωσαν μετά το 1-7 από την Παρί Σεν Ζερμέν τον Σεπτέμβριο.

Αυτό το αποτέλεσμα αποδείχθηκε μια από τις σπάνιες κακές παρενθέσεις της σεζόν, η οποία κύλησε όσο ανοδικά μπορούσε να πάει. Πολύ δυναμική ομάδα στη μεσαία γραμμή, της κόστισαν πολλές φορές και βαθμούς τα λάθη της εκάστοτε αμυντικής γραμμής. Κέρδος ο ταλαντούχος γκολκίπερ Σεβαλιέ (21 ετών), σταθερή αξία ο Καναδός φορ Τζόναθαν Ντέιβιντ που διεκδίκησε ακόμη και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ (24 γκολ στο πρωτάθλημα). Μεγάλο κέρδος, απ’ όλες τις πλευρές, η 5η θέση τη σεζόν που μας πέρασε.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Αλλαγή σελίδας σε ό,τι αφορά το περιβραχιόνιο. Ο 39χρονος πλέον Ζοσέ Φόντε αποχώρησε μετά από … συναπτά έτη στην ομάδα, αφήνοντας «ορφανή» τη θέση του αρχηγού. Στη θέση του, ο έμπειρος διεθνής Γάλλος στόπερ Σαμ Ουμτιτί (Μπαρτσελόνα) και δίπλα του ο 20χρονος Τιάγο Σάνος (Εστορίλ). Σημαντική προσθήκη από την Κοπεγχάγη, ο 20χρονος επιθετικός χαφ Άρναρ Χάραλντσον.

Για τον κόουτς Πάουλο Φονσέκα, τα είπαμε παραπάνω και θα τα ξαναπούμε. Βάζει το όνομά του ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους τεχνικούς της ομάδας και συνολικά της κατηγορίας. Με ένα χρόνο εμπειρίας ακόμη, γνωρίζει τα πράγματα ακόμη καλύτερα, και περιμένουμε μια σεζόν παρόμοια με την περσινή.

Στόχος – Εκτίμηση: Άκρως υπολογίσιμη δύναμη στο γαλλικό «γίγνεσθαι». Δυνατή έδρα, ένθερμο κοινό, αποδίδει καλύτερα εκτός έδρας λόγω της έλλειψης πίεσης και άγχους. Το αν θα κάνει το «βήμα παραπάνω», θα είναι θέμα λεπτομερειών και δύο-τριών αποτελεσμάτων. Εάν είχε ένα-δύο ονόματα-ηγέτες στο ρόστερ, ίσως να τα κατάφερνε καλύτερα. Ο κόουτς Φονσέκα γνωρίζει περισσότερο απ’ όλους.

ΣΟΥΠΕΡ ΔΩΡΟ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ!

ΜΟΝΑΚΟ

Τι έκανε πέρσι: Πολύ απλά τα «θαλάσσωσε». Έμεινε εκτός Ευρώπης μετά από μια 2ετία καταλαμβάνοντας την 6η και μη προνομιούχο θέση. Ήταν η κατάληξη μιας – για να είμαστε δίκαιοι – αποτυχημένης σεζόν, που περιλάμβανε αποκλεισμούς και αποτυχίες. Αρχικά τον Αύγουστο από τον προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, έστω κι αν συνέχισε στο Γιουρόπα Λιγκ. Τον Ιανουάριο στο Κύπελλο Γαλλίας, όπου είδε την Ροντέ (Β’ Γαλλίας) να επικρατεί στα πέναλτι μετά το 2-2 των 90’ (από 2-0) στο Πριγκιπάτο.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Τη σεζόν που μας πέρασε εμπιστεύθηκε τα ηνία στον Βέλγο Φιλίπ Κλεμάν. Έδωσε κάποια πράγματα, η ομάδα απέδωσε αρκετά καλό ποδόσφαιρο κατά καιρούς, όμως έδειξε να μην έχει κάποια σταθερή αγωνιστική ταυτότητα. Κάπου το «έχασε» και ο ίδιος, βυθίστηκε όπως και η ομάδα.

Στρέφει το τιμόνι προς Αυστρία, με τον Άντολφ Χούτερ να αποτελεί τον 8ο τεχνικό που θα καθίσει στον πάγκο την τελευταία 5ετία. Δείγμα του ότι κάτι δεν πάει καλά διοικητικά, αλλά σαφώς και αγωνιστικά. Δείχνει πάντως να μην τα καταφέρνει, έχοντας κεντρικοευρωπαϊκή νοοτροπία παιχνιδιού. Όλα όμως στην πράξη.

Αγωνιστικά δεν άλλαξε πολύ. Σημαντικότερες προσθαφαιρέσεις στη θέση του γκολκίπερ και του στόπερ. Φίλιπ Κεν (από Σάλτσμπουργκ) αντί Νίμπελ και Μοχάμεντ Σαλισού (από Σαουθάμπτον) αντί Ντισασί (Τσέλσι).

Στόχος – Εκτίμηση: Προφανώς το νέο πρόσωπο στο Πριγκιπάτο είναι ο προπονητής. Γύρω απ’ αυτόν θα κινηθούν τα πάντα. Υλικό υπάρχει, χρειάζεται δουλειά, αλλά δεν έχει τέτοιο βάθος για να πρωταγωνιστήσει αυτή τη σεζόν. Επιπλέον, ο τραυματισμός του Ελβετού φορ Εμπολό κάνει επιτακτική την προσθήκη ενός επιθετικού. Αυτή η κίνηση μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, όχι όμως τόσο πολύ. Θα παλέψει για την είσοδο στα ευρωπαϊκά εισιτήρια (θέσεις 5-6) αλλά μέχρι εκεί.

ΛΥΩΝ

Τι έκανε πέρσι: Η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι… μια τρύπα στο νερό. Στο πρωτάθλημα κινήθηκε στην απόλυτη μετριότητα βάσει απαιτήσεων και έμψυχου υλικού. Μια ομάδα με το βεληνεκές της, αποτυγχάνει όταν δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα μες τη σεζόν. Έμεινε από νωρίς μακριά από την πρώτη 5άδα παίζοντας ουσιαστικά για την ιστορία της. Είχε τη δυνατότητα να «κοιτάξει» το Κύπελλο, με τα περισσότερα μεγαθήρια να έχουν αποκλειστεί, όμως απογοήτευσε στα ημιτελικά με τη Ναντ (1-0). Μια ακόμη σεζόν που θα πρέπει να ξεχαστεί γρήγορα.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Αυτό που επισκιάζει το φετινό καλοκαίρι, μετά την αλλαγή διοικητικής σκυτάλης, είναι ο οικονομικός περιορισμός για μεταγραφές. Ο επί σειρά ετών ιδιοκτήτης Ζαν-Μισέλ Ολάς παρέδωσε την ομάδα στον όμιλο του Τζον Τέξτορ στα τέλη της περασμένης σεζόν, αλλά μόνο καλύτερα δεν έγιναν τα πράγματα. Η ομάδα χρειάζεται άμεσα περί τα 60 εκατ. € από μεταγραφές για να μπορέσει να κινηθεί σε αυτό το μεταγραφικό παζάρι. Μια κατάσταση που δύσκολα θα μπορέσει να προσπεραστεί άμεσα.

Προχώρησε στην παραχώρηση του (δανεικού πέρσι στη Λοριάν) εξτρέμ Φεβρ στην αγγλική Μπόρνμουθ. Στην Αραβία οι Τιάγο Μέντες (αμ.χαφ), Ντεμπελέ (φορ), ελεύθεροι οι Αουάρ (χαφ/Ρόμα) και Μπόατενγκ (στόπερ). Επέστρεψε στην ομάδα ο έμπειρος Κροάτης στόπερ Τσαλέτα-Τσαρ και μέχρι εκεί.

Στόχος – Εκτίμηση: Υλικό έχει. Προπονητική εμπειρία στα χέρια του Λοράν Μπλαν, περίσσια. Εκεί είναι όμως που κάπου «χαλάει» η συνταγή, χωρίς σαφή αιτία και λόγο. Θα επιδιώξει να πλαισιώσει τον φορ Λακαζέτ με τους υπερταλαντούχους Κακρέ (χαφ/23 ετών), Σερκί (εξτρέμ/19 ετών), Μπαρκολά (εξτρέμ/ 20ετών), Ζεφίνιο (φορ/22 ετών) και Σαρ (φορ/22 ετών) εκτός κι αν παραχωρηθούν λόγω οικονομικών αναγκών. Θα είναι μια ακόμη δύσκολη σεζόν, που χρήζει υπέρβασης.

ΚΛΕΡΜΟΝ

Τι έκανε πέρσι: Από τις λίγες πολύ – μα πάρα πολύ – ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής σεζόν. Τερμάτισε με άνεση στο πρώτο μισό της βαθμολογίας, βάζοντας τα γυαλιά σε πολλές πρωτοκλασάτες ομάδες της κατηγορίας. Εξαιρετικό επίτευγμα στην μόλις 2η σεζόν αν αναλογισθεί κανείς ότι αγωνίζεται στην έδρα με τη χαμηλότερη χωρητικότητα (13.000). Δεν υπάρχει κανένα «μεγάλο» όνομα στο ρόστερ, ούτε τεχνικός που στο άκουσμά του, να εντυπωσιάζεται κάποιος.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Στη λέξη «χημεία» στο λεξικό της Λιγκ 1, μία από τις φωτογραφίες θα είναι του κόουτς Πασκάλ Γκαστιάν. Ο 59χρονος Γάλλος τεχνικός παραμένει για 7η σεζόν στο τιμόνι και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα έχει καταφέρει περίφημα.

Δεν μπορεί να περίμενε κανείς μεγάλες και ηχηρές προσθήκες σε ένα τέτοιο κλαμπ. Ειδικά από τη στιγμή που έχει καταφέρει τα πάντα με βάση την ομοιογένεια, έτσι θα συνεχίσει. Χρήσιμα «εργαλεία» οι στόπερ Πελμάρ (από Βασιλεία), Κοφριέ (έπαιζε ως δανεικός πέρσι από τη Σπαρτάκ Μόσχας) και ο χαφ Κεϊτά (από Λυών). Έφυγαν ως δανεικοί οι σημαντικοί Τζοκό (γκολκίπερ), Καουί (χαφ).

Στόχος – Εκτίμηση: Πέρσι έκανε την υπέρβαση. Φέτος θα προσγειώσει τα «θέλω» της, με βασικό στόχο την παραμονή ή και κάτι καλύτερο. Πιθανότατα, θα βρεθεί ξανά στο 2ο μισό της βαθμολογίας, κάπου μεταξύ των θέσεων 12-15.

ΝΙΣ

Τι έκανε πέρσι: Κινήθηκε στη μετριότητα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η παρουσία του επενδυτικού ομίλου INEOS από την περσινή σεζόν, έφερε προσδοκίες και απαιτήσεις. Ίσως όμως περισσότερες απ’ αυτές στις οποίες μπορούσε να ανταποκριθεί άμεσα. Περισσότερο «ακούμπησε» τις θέσεις του υποβιβασμού παρά της ευρωπαϊκής εξόδου, κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της σεζόν.

Στις αρχές του 2023, ήρθε ο απρόσμενος αποκλεισμός από την ερασιτεχνική Λε Πουί στο Κύπελλο με άμεση απομάκρυνση του κοουτς Λισιέν Φαβρ. Αν δεν ήταν ο 37χρονος Ντιντιέ Ντιγκάρ να οδηγήσει την ομάδα σε εκπληκτικό αήττητο σερί 12 αγώνων (6ν.-6ισ.), πιθανώς να λέγαμε άλλα αυτό το καλοκαίρι.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Το τιμόνι της ομάδας ανήκει πλέον στον 34χρονο (!) Ιταλό τεχνικό Φρανσέσκο Φαριόλι. Πρώτη φορά σε ιταλικά χέρια από το 2002 και τον Βάλτερ Σαλβιόνι. Δύσκολο το έργο που έχει μπροστά του, καθώς οι απαιτήσεις των ένθερμων οπαδών είναι πάντοτε υψηλές και το ρόστερ που έχει να διαχειριστεί, αρκετά ταλαντούχο και ποιοτικό.

«Μήλον της έριδος» ως προς το τρέχον μεταγραφικό παζάρι, τόσο ο στόπερ Τοντιμπό όσο και ο χαφ Τιράμ. Πολλές ομάδες από το «πρώτο ράφι» έχουν βολιδοσκοπήσει, η Διοίκηση έχει την πρόθεση να τους παραχωρήσει στη σωστή τιμή. Ήδη αποχώρησαν οι Στενγκς (εξτρέμ), Ντόλμπεργκ (φορ) και Ντελόρ (φορ) στις ομάδες που αγωνίστηκαν ως δανεικοί πέρσι. Ενισχύθηκε με τους Μοφί (φορ) που αγωνίστηκε ως δανεικός από τη Λοριάν πέρσι, Μπογκά (εξτρέμ) και Σανσόν (δανεικός χαφ από το Στρασβούργο).

Στόχος – Εκτίμηση: Θα μπορέσει ένας άπειρος από γαλλικούς πάγκους, 34χρονος τεχνικός να τα βγάλει πέρα στο Σαμπιονά: Αν ναι, υπάρχει προοπτική ακόμη και για πλασάρισμα στην πρώτη 6άδα. Αν όχι, που φαντάζει και το πιο πιθανό σενάριο, η περσινή πορεία θα μοιάζει εξαιρετική μπροστά στη φετινή.

ΛΟΡΙΑΝ

Τι έκανε πέρσι: Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος, την περίμεναν να παλεύει μέχρι τελευταία στιγμή για την παραμονή, σε μια σεζόν που υποβιβάστηκαν τέσσερις ομάδες. Βάλθηκε όμως να διαψεύσει ακόμη και τον πιο αισιόδοξο οπαδό της, διαγράφοντας την καλύτερη σεζόν της πρόσφατη 10ετίας (10η).

Πέτυχε τις περισσότερες νίκες (15) μετά τη σεζόν 2009-10 (16) και συνολικά αποτέλεσε πολύ ευχάριστη έκπληξη. Βρέθηκε σταθερά στην πρώτη 5άδα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, για να «αφήσει» τις ευρωπαϊκές θέσεις μόνο στα μισά του β’ γύρου, κάνοντας σαφές ότι δεν κυνηγούσε κάτι παραπάνω. Είχε ξεπεράσει προ πολλού τους στόχους της.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Εάν ψάχνει κανείς τον βασικό λόγο επιτυχίας, αυτός ακούει στο όνομα Ρεζίς Λε Μπρις. Ο 47χρονος Γάλλος τεχνικός προετοίμασε και παρουσίασε μια ομάδα-φόβητρο στην έδρα της («Μουστουάρ») και συνολικά ένα καλοδουλεμένο σύνολο, δύσκολο για κάθε αντίπαλο.

Από πολύ καλή σεζόν οι Μαντί (στόπερ), Αγιεγκούν Τοσίν (φορ) που συμπεριλαμβάνονται στο φετινό ρόστερ, από Αμιάν και Ζυρίχη αντίστοιχα. Δανεικός από την αγγλική Μπόρνμουθ ο εξτρέμ Ρομέν Φεβρ (αγωνίστηκε στην ομάδα και πέρσι ως δανεικός), που θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό του Λε Φε που παραχωρήθηκε στη Ρεν. Αρκετά τα χρήματα στα ταμεία από τον Λε Φε, τον Μοφί (φορ/Νις) και Γεντς (στόπερ/Βόλφσμπουργκ).

Στόχος – Εκτίμηση: Ιδανικό σενάριο να επαναλάβει την περσινή πορεία. Κομματάκι δύσκολο γιατί, σε ένα πρωτάθλημα όπως το Σαμπιονά, δεν συμβαίνουν κάθε χρονιά θαύματα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι μια δυναμική ομάδα όπως η Λοριάν θα κινδυνεύσει. Οποιαδήποτε θέση στο 2ο μισό – μέχρι την 15η – θα είναι επιτυχία.

STOIXIMAN REWARDS: ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ*

ΡΕΜΣ

Τι έκανε πέρσι: Ώρες-ώρες, μέρες-μέρες, μας άφησε με το στόμα ανοιχτό αυτή η ομάδα. Ένα σύνολο υπό την καθοδήγηση ενός 30χρονου Βέλγου προπονητή, που δεν είχε καν δίπλωμα προπονητικής με αποτέλεσμα να επιβάλλεται στο σύλλογο πρόστιμο ύψους €20.000 ανά αγώνα που θα προπονούσε ο Γουίλ Στιλ.

Ο Βέλγος «θαυματουργός» ανέλαβε στις αρχές Οκτωβρίου μετά την οικειοθελή αποχώρηση του Ισπανού Όσκαρ λόγω οικογενειακού θέματος υγείας. Αποτέλεσμα, να οδηγήσει την ομάδα σε αήττητο σερί 19 (!) αγώνων μέχρι τα τέλη Μαρτίου οδηγώντας την ομάδα μέχρι την πρώτη 6άδα. Ομάδα-μοντέλο που δεν ήξερε τι σημαίνει ήττα (ακόμη και κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν), απλά χαλάρωσε το τελευταίο δίμηνο ολοκληρώνοντας μια πολύ επιτυχημένη σεζόν.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Ο Γουίλ Στιλ έχει πλέον δίπλωμα προπονητικής. Έχει δύο χρόνια συμβόλαιο έως το 2025 και είναι έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα σε παρόμοια πορεία, με την περσινή.

Η ομάδα έβαλε 30 εκατ. € στα ταμεία από την ολοκλήρωση της μεταγραφής του φορ Εκιτικέ στην Παρί Σ.Ζ. Μεγάλη απώλεια και η λήξη του δανεισμού του Μπάλογκουν (Άρσεναλ), του οποίου η παρουσία μεταφράστηκε σε 21 γκολ. Αντίθετα, επενδύει στους ταλαντούχους φορ Σαλαμά (από Ανζέ) και Ντιακιτέ (από Σάλτσμπουργκ) ενώ θα βοηθήσουν τα μέγιστα οι Οκούμου (στόπερ/Γάνδη) και Τέουμα (χαφ/Σεντ Ζιλουάζ).

Στόχος – Εκτίμηση: Απ’ αυτή την ομάδα όλα μπορούμε να τα περιμένουμε. Τα γρανάζια της σίγουρα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με τον ίδιο άρτιο τρόπο. Σωστές και σημαντικές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι εγγυώνται μια αξιόπιστη πορεία. Πιθανή κατάληξη στις θέσεις 10-12.

ΜΟΝΠΕΛΙΕ

Τι έκανε πέρσι: Ολοκλήρωσε μια σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από μια θέση στο 2ο μισό της βαθμολογίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από τον πάγκο της πέρασαν τρεις τεχνικοί, αλλά έπρεπε να φτάσει ο γνώριμος Μισέλ Ντερ Ζακαριάν (με πέρασμα την 4ετία 2017-2021) για να σώσει τη σεζόν.

Έφτασε σε έξι νίκες από το Μάρτιο και μετά, ενώ πιο πριν αποτέλεσε την ομάδα με τις περισσότερες ήττες το ημερολογιακό έτος 2022. Παρ’ όλα αυτά, και χωρίς προσθήκες ποδοσφαιριστών, βρήκε τη χαμένη της ποιότητα και διαφύλαξε το όνομα και την ιστορία της.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Ο 60χρονος Γαλλο-αρμένιος τεχνικός γνωρίζει την ομάδα σαν τον ίδιο του τον εαυτό. Θα στηριχθεί στο ήδη υπάρχον υλικό, που μπορεί να τον βγάλει ψηλά.

Μικρή η κινητικότητα στο μεταγραφικό παζάρι. Αποχώρησε με μεταγραφή ο εξτρέμ Μαβιντιντί (Λέστερ) και ως ελεύθεροι οι Καμαρά (γκολκίπερ), Ζερμέν (φορ). Θα βοηθήσουν πολύ οι στόπερ Ομέραγκιτς και Σακό (αγωνίστηκε πέρσι ως δανεικός). Ενισχύθηκε επιθετικά με τον Άνταμς (από Λιλεστρομ) που είναι φορ περιοχής.

Στόχος – Εκτίμηση: Να πραγματοποιήσει χειρότερη σεζόν από το περσινό πρώτο μισό, αποκλείεται. Έχει τη δυναμική, την έδρα και το υλικό να εξασφαλίσει από νωρίς κάθε έννοια για παραμονή. Από εκεί και πέρα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Το ζήτημα είναι πότε και αν θα βρει ρυθμό, εφάμιλλο του περσινού τελευταίου τρίτου της σεζόν. Κάπου εκεί στη μέση της βαθμολογίας, θα τη βρούμε και πάλι.

ΤΟΥΛΟΥΖ

Τι έκανε πέρσι: Κυπελλούχος Γαλλίας της σεζόν 2022/23. Τίτλος που τα λέει όλα για την περσινή σεζόν. Το σύνολο του κόουτς Φιλίπ Μοντανιέ εντυπωσίασε, όχι μόνο στο θεσμό του Κυπέλλου – που έκανε περίπατο λόγω ευνοϊκών κληρώσεων και αποκλεισμών των «μεγάλων» – αλλά και στο πρωτάθλημα που είχε να συμμετάσχει από το 2019-20.

Απέδωσε τόσο ελκυστικό ποδόσφαιρο, δημιουργικά και εκτελεστικά, που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι επρόκειτο για νεοφώτιστη ομάδα. Στα μάτια όλης της ποδοσφαιρικής Γαλλίας, δεν ήταν ποτέ ομάδα της Β’ Γαλλίας ωστόσο η 2ετία μακριά από τα «σαλόνια» την έκαναν ακόμη πιο διψασμένη για αποτελέσματα.

Σταθερότατη η πορεία της, ειδικά από τον Οκτώβριο και μετά, δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις 11-13 στη βαθμολογία. Ανεξαρτήτως προγράμματος και αντιπάλου, στάθηκε πολύ καλά και σοβαρά αποσπώντας μόνο θετικά σχόλια.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Παρά την εντυπωσιακή περσινή πορεία, ο κόουτς Φιλίπ Μοντανιέ αποτελεί παρελθόν για τον σύλλογο. Στη θέση του ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Ισπανός Κάρλες Μαρτίνεθ στην παρθενική του σεζόν σε γαλλικό πάγκο. Γνωρίζει τα του συλλόγου από τον περσινό Δεκέμβριο έχοντας μια μεγάλη πρόκληση να διαχειριστεί.

Η ομάδα στηρίχθηκε στην πολύ δυναμική μεσαία γραμμή που σχημάτιζαν οι Φαν Ντεν Μπόμεν (αρχηγός), Σπίρινγκς και Ντεζεγκέρε. Έληξαν χωρίς να ανανεωθούν τα συμβόλαια και των τριών, συνεπώς θα δούμε μια «άλλη» ομάδα φέτος. Επιπλέον, παραχωρήθηκαν οι βασικότατοι Ντιπέ (γκολκιπερ) και Ρατάο (εξτρέμ). Στον αντίποδα, ενισχύθηκε με τους Σμιντ (επιθ.χαφ), Σισοκό (εξτρέμ) και Κάσερες Τζούνιορ (αμ.χαφ).

Στόχος – Εκτίμηση: Όπως είπαμε και παραπάνω, θα δούμε άλλη ομάδα αυτή τη σεζόν. Με δεδομένες τις υποχρεώσεις στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (ως Κυπελλούχος), δεν μοιάζει να έχει πλέον το βάθος που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει. Θα έχει πολύ δύσκολη σεζόν, με πολλά ερωτηματικά προς επίλυση.

ΜΠΡΕΣΤ

Τι έκανε πέρσι: Γενικώς λίγα πράγματα. Δεν ήταν η ομάδα που μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια παρουσίας στο Σαμπιονά. Σπατάλησε τα 2/3 της σεζόν κάτω από την επικίνδυνη ζώνη, αλλά το ράλι των έξι νικών στις έντεκα τελευταίες αγωνιστικές της χάρισε την παραμονή για 5η συναπτή σεζόν στα «σαλόνια».

Δεν είχε την ίδια απόδοση στα εντός έδρας παιχνίδια, δεν άντλησε πολλή από τη δυναμική της στα ματς «του Φρανσίς Λε Μπλε» και μοιραία κινδύνευσε. Με τον Ερίκ Ρουά στον πάγκο, βρήκε λίγο από την χαμένη ποιότητα και κατάφερε – μετά χιλίων κόπων – να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση και να βγει «στην επιφάνεια».

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Ο 55χρονος Γάλλος τεχνικός παραμένει στον πάγκο της ομάδας με συμβόλαιο για ακόμη δύο χρόνια. Θα του λείψουν οι βασικοί και αναντικατάστατοι πέρσι Ονορά (εξτρέμ) και Μπελκεμπλά (αμ.χαφ), όμως η ενίσχυση της ομάδας είναι σημαντική σε όλες τις θέσεις.

Έφερε τον Λοκό (πλάγιος μπακ) από τη Ρεμς, του μέσους Καμαρά (Σεντ Ετιέν), Λεμπό (Μανχάιμ), Μαρτέν (Λιλ) αλλά η πιο σημαντική προσθήκη είναι αυτή του φορ Σατριάνο. Ο 22χρονος Ουρουγουανός στράικερ είχε αγωνισθεί με τα χρώματα της ομάδας και τη σεζόν 2021-22 (15 συμ./4 γκολ)

Στόχος – Εκτίμηση: Η περσινή εικόνα δεν ήταν ενθαρρυντική. Θα χρειαστεί να αλλάξουν αρκετά πράγματα για να αποφύγει τον υποβιβασμό αυτή τη σεζόν. Υπάρχουν αρκετές ομάδες στο ίδιο ή υψηλότερο επίπεδο με τους ίδιους στόχους. Η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει ότι θα δυσκολευθεί.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Τι έκανε πέρσι: Μία ακόμη ομάδα, «σκιά» του εαυτού της πέρσι. Η προπέρσινη πορεία που συνοδεύθηκε με την 6η θέση (στο νήμα έχασε το ευρωπαϊκό εισιτήριο), έφερε απαιτήσεις χωρίς όμως αυτές να συναντήσουν ποτέ την πραγματικότητα. Υποτονική η ομάδα στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν, θα μπορούσε στο φινάλε να έχει γνωρίσει τον υποβιβασμό.

Διένυσε τη σεζόν με συνολικά τρεις προπονητές. Ξεκίνησε με τον Ζιλιάν Στεφάν, συνέχισε για ένα μήνα με τον Ματιέ Λε Σκορνέ για να ολοκληρώσει με τις «επικίνδυνες αποστολές» του Φρεντερίκ Αντονετί. Ο πολύπειρος σε τέτοιες δυσκολίες Γάλλος τεχνικός, έφερε τα «πάνω-κάτω» και με 14β. σε 7 αγωνιστικές πέτυχε τον αντικειμενικό στόχο. Την παραμονή. Το γεγονός ότι έμεινε σε μονοψήφιο αριθμό νικών (9) όπως το 2017-18 και το 2007-08, αποδεικνύει την μέτρια έως κακή πορεία της ομάδας.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Αυτό που όμως καθορίζει τη φετινή σεζόν, δεν είναι άλλο από τη συνεργασία με την αγγλική Τσέλσι. Ο επενδυτικός όμιλος του Λονδρέζικου κλαμπ αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας της Αλσατίας και πλέον κινείται σε διαφορετικό πλάνο, περισσότερων χρημάτων και πιο μεγάλων σχεδίων.

Εν αρχή είναι ο Πατρίκ Βιεϊρά. Ο 47χρονος Γάλλος επιστρέφει στη χώρα του μετά τη Νις του 2018-20, με σκοπό να φτιάξει κι αυτός το προπονητικό του όνομα. Θα έχει στη διάθεσή του πέντε νέους ποδοσφαιριστές για τους οποίους ξοδεύτηκαν 53 εκατ. €. Ο λόγος για τους Σιλά (στόπερ), Μουανγκά (στόπερ), Άντζελο (εξτρέμ/δαν.), Μπακουά (εξτρέμ) και Εμεγκά (φορ). Αντίθετα, άφησε τους ελεύθερους Τζικού (στόπερ) και Λιενάρ (πλάγιος χαφ).

Στόχος – Εκτίμηση: Αφού τη γλίτωσε την περσινή σεζόν, δύσκολα θα κινδυνεύσει φέτος. Έχει ενισχυθεί, αν χρειαστεί θα ενισχυθεί κι άλλο ακόμη και με δανεικούς από την Τσέλσι, έχει ταλαντούχο προπονητή και δυνατή έδρα. Εάν αποφύγει τα τραγικά λάθη, δεν θα έχει προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, θα δυσκολευθεί να ανεβεί πάνω από τη 10η θέση.

ΣΟΥΠΕΡ ΔΩΡΟ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ!

ΝΑΝΤ

Τι έκανε πέρσι: Η συνέχεια της φαντασμαγορικής σεζόν με την κατάκτηση του Κυπέλλου δεν ήταν ανάλογη της περσινής. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (σημείωσε δύο νίκες επί του Ολυμπιακού) ήταν ικανοποιητική, αφού αποκλείστηκε στα νοκ-άουτ από την Γιουβέντους. Δεν θα μπορούσε να καταφέρει κάτι περισσότερο.

Προσπάθησε να κάνει το back-to-back στις κατακτήσεις Κυπέλλου, δίνοντας το «παρών» στον τελικό με την Τουλούζ. Βάσει εμπειρίας και φανέλας ήταν φαβορί, βάσει εικόνας μες τη σεζόν το μεγάλο αουτσάιντερ. Τελικά υπερίσχυσε το δεύτερο και υπέστη βαριά ήττα με 6-1 και έμεινε ως φιναλίστ.

Η συνέχεια και μέχρι το τέλος ήταν πλήρως απογοητευτική στο πρωτάθλημα. Σαν να είχε εναποθέσει όλη την ενέργεια στο Κύπελλο και έκτοτε παρέπαιε. Από τον ημιτελικό Κυπέλλου και μετά (12 Φεβρουαρίου) συμπλήρωσε 14 ματς πρωταθλήματος χωρίς νίκη (0-5-9) μέχρι να επικρατήσει της ουραγού και υποβιβασμένης Ανζέ την τελευταία αγωνιστική για την εξασφάλιση της παραμονής.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Έργο Πιερ Αριστουί, η περσινή παραμονή. Ο προπονητής του Κυπέλλου, Αντουάν Κομπουαρέ, απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες πριν την τελική ευθεία και πλέον ο 44χρονος τεχνικός θα αναλάβει εξαρχής το «χτίσιμο» της ομάδας.

Σημαντικές οι αποχωρήσεις των βασικών Ζιροτό (αρχηγός/στόπερ), Μπλας (επιθ.χαφ), Ντελόρ (φορ) και Κορκιά (πλάγιος μπακ), αποδυναμώνουν αρκετά το ρόστερ. Με οριστική μεταγραφή παρέμεινε ο -μέχρι πέρσι- δανεικός φορ Μοχάμεντ, ως ελεύθερος ήρθε ο Πιερ-Γκαμπριέλ (πλάγιος μπακ) από την Μπρεστ.

Στόχος – Εκτίμηση: Πολύ δύσκολη αναμένεται η σεζόν. Αν ξεχαστεί άμεσα η περσινή σεζόν και όσα έφερε, έχει καλώς καθ’ότι έχει τη δυναμική ως ομάδα να μην κινδυνεύσει. Αν παραμείνουν οι παθογένειες, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα έστω κι αν υποβιβάζονται δύο ομάδες και μία θα πάει στα μπαράζ. Αντικειμενικά, διανύει δύσκολη διετία.

ΧΑΒΡΗ

Τι έκανε πέρσι: Διένυσε μια σεζόν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Ο κόουτς Λούκα Έλσνερ έφτιαξε μια πολύ δυνατή ομάδα, έτοιμη για το μεγάλο βήμα. Μετά μάλιστα από τις αρχές Νοεμβρίου, έγινε μόνιμη κάτοικος του ρετιρέ της Λιγκ 2 και δεν το άφησε μέχρι το τελικό σφύριγμα της 38ης αγωνιστικής.

Άξιζε 100% την άνοδο και τα κατάφερε. Μόλις τρεις ήττες στο παθητικό της, οι δύο μάλιστα τον τελευταίο μήνα όταν τα περισσότερα είχαν κριθεί. Άμυνα-εφιάλτης για κάθε αντίπαλο επιθετικό, στα μόλις 19 γκολ το παθητικό με τα 9 απ’ αυτά εντός έδρας. Πώς να μην κάνει το μεγάλο πέρασμα για τη γαλλική «ελίτ». Ο,τι είχε πετύχει και το 2008, αλλά τότε δεν κατάφερε παρά να πιάσει την τελευταία θέση και να επιστρέψει.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Μετά την Αμιάν και το 2018-19, ο 41χρονος Σλοβένος τεχνικός επιστρέφει στο Σαμπιονά με τη φιλοδοξία να μείνει και δεύτερη σεζόν. Με συμβόλαιο 3ετίας – έχει ακόμη δύο – μπορεί να καταστρώνει σχέδια παραμονής.

Λίγα αλλά ουσιαστικά πράγματα στο μεταγραφικό πεδίο του καλοκαιριού. Θα βοηθήσει η εμπειρία των Σαλμιέ (στόπερ από Τρουά), Κουζιάεβ (χαφ από Ζενίτ), ενώ θα προσδώσουν φρεσκάδα και ταλέντο οι νεαροί Ντιαβαρά (φορ), Ν’Ντιαγέ (αμ.χαφ) και Τουρέ (χαφ). Στην Κονκαρνό (Β’ Γαλλίας) ο Σαντλί (εξτρέμ), στη Λωζάνη ο Μαχμούντ (εξτρέμ).

Στόχος – Εκτίμηση: Ένας και μοναδικός. Η παραμονή. Υπάρχει άλλωστε η φήμη που συνοδεύει τις ομάδες που ανεβαίνουν, να αποτελούν το ρόλο του «ασανσέρ». Αυτό της συνέβη και τη μοναδική σεζόν, στην πρόσφατη ιστορία, το 2008-09. Εκεί θα εστιάσει μετά από την 15ετία αποχής από τα γαλλικά «σαλόνια». Ο,τι καλύτερο, κέρδος θα είναι.

ΜΕΤΖ

Τι έκανε πέρσι: Εκπληκτικό το απόλυτο ποσοστό που διατηρεί στις τέσσερις πρόσφατες συμμετοχές στη Β’ Γαλλίας. Την τελευταία 10ετία δεν έχει χρειαστεί δεύτερη σεζόν για να εξασφαλίσει την άνοδο. Έτσι και πέρσι. Με πρώτο σκόρερ τον 22χρονο Γεωργιανό φορ, γεννημένο στη Λυών, Ζορζ Μικαουτάτζε (38 συμ./ 23 γκολ) να την οδηγεί, τερμάτισε στη 2η θέση που οδήγησε στην απευθείας άνοδο.

Τα πράγματα δεν ήρθαν τόσο ομαλά, όσο φαίνονται στη θεωρία. Αφού πρόλαβε να υποστεί έξι ήττες στις πρώτες 13 αγωνιστικές, απλά διατήρησε αήττητο 25 αγωνιστικών μέχρι και το τέλος. Διόλου ευκαταφρόνητη επίδοση. Όλα αυτά μέχρι να έρθει η τελευταία αγωνιστική και η ποδοσφαιρική «αυτοδικία» της Μπορντό στο φινάλε.

Οι «γκρενά» του κόουτς Μπόλονι έκαναν απλά το καθήκον τους για να έρθει ο μηδενισμός των «Γιρονδίνων» να τους χαρίσουν απλόχερα την επιστροφή. Με εξωαγωνιστικό γεγονός, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ομάδα να γιορτάσει.

Το «πάρε-δώσε» και ο πάγκος: Αποδυναμώνεται μετά την αποχώρηση του Τουρέ (αμ.χαφ) για την αγγλική Γουλβς, αλλά και αυτές των επιθετικών Νιανέ (φορ) και Ιαντέ (φορ). Σε αυτά έχει να αντιπαρατάξει την έλευση των Έλισον (φορ), Κολέν (πλάγιος μπακ) και Ν’Γκεσάν (αμ.χαφ). Πιθανότατα θα χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση μέχρι το τέλος αυτού του μεταγραφικού «παραθύρου» κάτι που έχει τονίσει ο κόουτς Λάζλο Μπόλονι.

Στόχος – Εκτίμηση: Σε σχέση με την περσινή πρωτοπόρο και έτερη νεοφώτιστη, η διαφορά της είναι η εμπειρία. Έχει περάσει αρκετές σεζόν σε αυτά τα γήπεδα και πάνω-κάτω γνωρίζει τι έχει να περιμένει. Υπάρχει επιπλέον και η καριέρα του 70χρονου κόουτς Λάζλο Μπόλονι που εξεασφαλίζει μια εμπειρία παραπάνω. Αυτά βεβαίως, μπορούν να ανατραπούν στην πορεία και ανάλογα τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, πάνω από την τελευταία 5άδα τη βαθμολογίας θα είναι σαφής επιτυχία αλλά και ένα πολύ δύσκολο έργο προς εκπλήρωση.

Louis Campora

STOIXIMAN REWARDS: ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ*

Mystery προσφορές* για σήμερα

Διάλεξε την προσφορά σου!

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
Open Eurocups UEFA
Close Eurocups Πίσω
Τσάμπιονς Λιγκ Τσάμπιονς Λιγκ Γιουρόπα Λιγκ Γιουρόπα Λιγκ Κόνφερενς Λιγκ Κόνφερενς Λιγκ
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip