Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

04.08.22|15:26

Νίκος Μπέλτσος Νίκος Μπέλτσος

Αφιέρωμα A’ Ολλανδίας 2022-23

αφιέρωμα-a-ολλανδίας-2022-23-159294

Η 67η Eredivisie ή αλλιώς Α’ Ολλανδίας, βρίσκεται προ των πυλών υποσχόμενη και φέτος, καλή ποιότητα, έντονο συναγωνισμό και συγκινήσεις τόσο στην κορυφή, όσο και στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας. Πρώτη αναμέτρηση την Παρασκευή 5 Αυγούστου το Χέρενφεν – Σπάρτα Ρότερνταμ.

Στην υπόθεση τίτλος τα πράγματα δείχνουν να είναι προδιαγεγραμμένα. Οι τρεις «μεγάλοι» του ολλανδικού ποδοσφαίρου (Άγιαξ, Αϊντχόφεν, Φέγενορντ) θα βρίσκονται και φέτος στις τρεις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, σε μία μάχη, πάντως, που αναμένεται πιο αμφίρροπη και απρόβλεπτη σε σχέση με άλλες χρονιές.

Και αυτό γιατί ο πρωταθλητής Άγιαξ βρίσκεται σε μεταβατική φάση μετά τη φυγή του «αρχιτέκτονα» Τεν Χαχ. η δευτεραθλήτρια Αϊντχόφεν πήρε το ρίσκο να δώσει τα κλειδιά της τεχνική ηγεσίας στον άπειρο Φαν Νίστελροϊ, ενώ η Φέγενορντ διατήρησε τον ικανότατο Σλοτ στον πάγκο της και έχοντας ζεστό χρήμα στα ταμεία της από τις πωλήσεις των Σινιστέρα και Μαλάσια, χτίζει ρόστερ πρωταθλητισμού.

A’ Ολλανδίας

Ουτρέχτη, Τβέντε και Άλκμααρ λογικά θα βρίσκονται εντός των θέσεων που οδηγούν στα πλέι οφ της Ευρώπης (4-7), αφήνοντας το τελευταίο εισιτήριο σε μία εκ των Χέρενφεν, Φιτέσε. Από κει και πέρα η Φορτούνα Σίταρντ, με βάση τις κινήσεις που έκανε, έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί στην ευχάριστη έκπληξη της φετινής Α’ Ολλανδίας. Στην κατηγορία των ομάδων που δύσκολα θα πετύχουν κάτι σπουδαίο, αλλά εξίσου δύσκολα θα εμπλακούν και σε σενάρια υποβιβασμού θα συμπεριλάβω τις Γκρόνινγκεν, Καμπούρ, Ναϊμέγκεν και Σπάρτα.

Ως είθισται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι ομάδες που κέρδισαν την άνοδο στην Eredivisie (Εμεν- Φόλενταμ-Εξέλσιορ) θεωρούνται φαβορί για επιστρέψουν στη δεύτερη κατηγορία. Στην πιο δυσμενή θέση απ’ όλες βρίσκεται η Εξέλσιορ, η οποία, συγκριτικά με τις άλλες δύο, διαθέτει το χειρότερο ρόστερ. Οι «new entries» ομάδες, πάντως, δεν θα είναι οι μόνες που θα κινδυνεύσουν με υποβιβασμό, καθώς στο ίδιο καζάνι βράζουν κατά πρώτο λόγο η αποδυναμωμένη Βάαλβαϊκ και κατά δεύτερο η Γκόου Αχέντ.

Σύστημα Διεξαγωγής

Ο πρωταθλητής της Α’ Ολλανδίας προκρίνεται απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ο 2ος παίρνει μέρος στα προκριματικά, ενώ ο τρίτος συμμετέχει στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ (η Κυπελλούχος στο Γιουρόπα Λιγκ). Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 4-7 παίρνουν μέρος στα πλέι οφ με έπαθλο ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ. O 17ος και ο 18ος της Α’ Ολλανδίας υποβιβάζονται απευθείας, ενώ ο 16ος θα διεκδικήσει την παραμονή του στην Eredivisie μέσω αγώνων μπαράζ κόντρα σε ομάδες της δεύτερης κατηγορίας.

Κριτήρια Ισοβαθμίας

  1. Συνολική διαφορά τερμάτων
  2. Καλύτερη επίθεση
  3. Βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια
  4. Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια
  5. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια

Οι δέκα καλύτερες μεταγραφές

Παίκτης Θ. Από Σε
Στίβεν Μπέρχβαϊν Ε Τότεναμ Άγιαξ
Κάλβιν Μπάσεϊ Α Ρέιντζερς Άγιαξ
Μπρίαν Μπρόμπεϊ Ε Λειψία Άγιαξ
Όβεν Βάινταλ Α Άλκμααρ Άγιαξ
Σεμπάστιαν Σιμάνσκι Μ Ντινάμο Κιέβου Φέγενορντ
Βάλτερ Μπενίτες Τ Νις Αϊντχόφεν
Χους Τιλ Μ Σπάρτακ Μόσχας Αϊντχόφεν
Λουκ Ντε Γιονγκ Ε Σεβίλλη Αϊντχόφεν
Κουϊντέν Τίμπερ Μ Ουτρέχτη Φέγενορντ
Χρήστος Τζόλης Ε Νόριτς Τβέντε

Μακροχρόνια Στοιχήματα

Από τη στιγμή που προβλέπω μεγάλο ντέρμπι στη μάχη του τίτλου, θεωρώ εντελώς πλασματικό και προς αποφυγήν το 1.60 που πληρώνει η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Άγιαξ. Και αν το 3.35 της Αϊντχόφεν δείχνει κάπως ικανοποιητικό, το 12.00 της Φέγενορντ «βγάζει μάτια» και προκαλεί για ποντάρισμα.

Οι «Ρότερνταμερς» μπορεί να μην είναι σε θέση να προσεγγίσουν το μπάτζετ των έτερων διεκδικητών του τίτλου, ωστόσο, έχουν το πλεονέκτημα ότι διατήρησαν στον πάγκο τους το next big thing της ολλανδικής σχολής προπονητών, τον 43χρονο Αρνε Σλοτ, ο οποίος έδειξε και πέρυσι τα διαπιστευτήριά του. Συν τοις άλλοις με τις δυνατές κινήσεις που έκαναν το τελευταίο 10ήμερο θεωρώ ότι απέκτησαν το ρόστερ για να ανταγωνιστούν στα ίσα Άγιαξ και Αϊντχόφεν.

Όσον αφορά τα στοιχήματα που αφορούν τις ομάδες που θα κινδυνεύσουν με υποβιβασμό, άξια αναφοράς είναι το 2.20 που πληρώνει η νεοφώτιστη Εξέλσιορ, αλλά και το 3.20 της εμφανώς αποδυναμωμένης Βάαλβαϊκ, για να τερματίσουν στις δύο τελευταίες θέσεις.

Τέλος, θα ρίξω κάτι ψιλά στον Παυλίδη για πρώτο σκόρερ της φετινής Α’ Ολλανδίας. Ο Ελληνας φορ με τα 16 γκολ που πέτυχε πέρυσι με τη φανέλα της Άλκμααρ τερμάτισε 3ος στη σχετική λίστα, πίσω από τους Αλέ και Οπέντα (αμφότεροι δεν αγωνίζονται φέτος στην Ολλανδία). Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος επιθετικός-φόβητρο στους τρεις μεγάλους (Άγιαξ, Αϊντχόφεν, Φέγενορντ), θεωρώ ότι το 9.00 που πληρώνει ο Παυλίδης εμπεριέχει ξεκάθαρη στοιχηματική αξία.

Στοίχημα Απόδοση
Νικητής: Φέγενορντ 12.00 (Stoiximan)
Να τερματίσει στις 2 τελευταίες θέσεις: Εξέλσιορ 2.20 (Stoiximan)
Να τερματίσει στις 2 τελευταίες θέσεις: Βάαλβαϊκ 3.20 (Stoiximan)
Πρώτος σκόρερ: Παυλίδης 9.00 (Netbet)

Ομάδες

ΑΓΙΑΞ

Κυρίαρχος εντός συνόρων, έκανε το three-peat (τη σεζόν 2019-20 δεν υπήρξε πρωταθλητής ελέω covid-19), φτάνοντας συνολικά τα 36 στην ιστορία του.

O Έρικ Τεν Χαχ έπειτα από μία 4ετια γεμάτη επιτυχίες και τίτλους, πήρε την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στη Μαν. Γιουνάιτεντ. Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο γνώριμος στους κύκλους της ομάδας, Άλφρεντ Σχρέντερ (Κλαμπ Μπριζ), ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε βοηθός του Τεν Χαχ.

Σημαντικές οι αλλαγές στο ρόστερ του, έβαλε στα ταμεία του πάνω από 100 εκατ. Ευρώ από τις πωλήσεις των Μαρτίνες (στόπερ), Αλέ (φορ) και Χράφενμπερχ (μέσος) και διέθεσε τα περισσότερα εξ αυτών για να ντύσει στα «ερυθρόλευκα», τον εξτρέμ Μπέρχβαϊν (Τότεναμ), τον φορ Μπρόμπεϊ (Λειψία) και τους ακραίους μπακ Βάινταλ (Αλκμααρ), Μπάσει (Ρέιντζερς).

Ξεκινάει και φέτος τη σεζόν ως φαβορί, αλλά αναμένεται να έχει ισχυρό ανταγωνισμό από Αϊντχόφεν και Φέγενορντ.

ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ

Μπορεί φαινομενικά να διεκδικούσε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα της Α’ Ολλανδίας (τερμάτισε στο -2 από τον Άγιαξ), ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν έπεισε σε κανένα σημείο ότι είναι σε θέση να τα καταφέρει. Η περσινή χρονιά πάντως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντελώς αποτυχημένη, καθώς έβαλε στην τροπαιοθήκη της το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ.

Μετά την αρνητική απάντηση του Γερμανού Σχμιντ για ανανέωση του συμβολαίου (ανέλαβε τη Μπενφίκα), η διοίκηση αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να εμπιστευτεί ένα δικό της παιδί, τον σπουδαίο, πρώην επιθετικό, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, που την τελευταία 6ετία εργαζόταν στις ακαδημίες και στην ομάδα νέων της Αϊντχόφεν.

Μεταγραφικά κάλυψε θεωρητικά τις απώλειες των Γκέτσε και Ζαχάβι, με τους Τιλ και Λουκ Ντε Γιονγκ αντίστοιχα, ενώ απέκτησε επιτέλους και καλό τερματοφύλακα, τον 29χρονο Μπενίτες (Νις).

Προφανώς και δεν μπορεί να στοχεύει σε τίποτα λιγότερο από την κατάκτηση του τίτλου. Αν της βγει το στοίχημα με τον Φαν Νίστελροϊ θα έχει αυξημένες πιθανότητες να τα καταφέρει.

ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ

ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ

Απέδωσε δικαιοσύνη η 3η θέση που κατέλαβε στο βαθμολογικό πίνακα, καθώς ήταν εμφανώς ανώτερη από τις ομάδες που επιχείρησαν να την κοντράρουν (Τβέντε, Αλκμααρ), όμως δεν είχε το κάτι παραπάνω για να μπει «σφήνα» στο δίδυμο Άγιαξ-Αϊντχόφεν. Χάιλαϊτ της περσινής χρονιάς η παρουσία της στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ (ηττήθηκε από τη Ρόμα).

Σημαντική η παραμονή στον πάγκο του Αρνε Σλοτ, ο οποίος στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο των «Ρότερνταμερς» πήρε πολύ υψηλό βαθμό, παρουσιάζοντας ένα καλά οργανωμένο σύνολο το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων συνδύαζε αρμονικά την ουσία με το θέαμα.

Μεταγραφικά άρχισε να κινείται έντονα το τελευταίο 10ημερο και αφού πρώτα είχε γεμίσει τα ταμεία της με 40 εκατ. Ευρώ από τις πωλήσεις των Σινιστέρα (Λιντς) και Μαλάσια (Μαν. Γιουνάιτεντ). Εκανε πάντως καλές κινήσεις, κυρίως μεσοεπιθετικά, αποκτώντας ταλαντούχους αλλά και έμπειρους ποδοσφαιριστές.

Μπαίνει ως αουτσάιντερ στη μάχη του πρωταθλήματος, αλλά κατ’ εμέ διατηρεί καλές πιθανότητες να είναι αυτή που θα «χαμογελάσει» στο τέλος, καθώς κανείς από τους έτερους διεκδικητές του τίτλου (Άγιαξ, Αϊντχόφεν) δεν «τρομάζει».

ΤΒΕΝΤΕ

Κέρδισε δικαιωματικά τον τίτλο της ευχάριστης έκπληξης, κατακτώντας το απευθείας ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω της 4ης θέσης. «Κλειδί» για την πορεία της η σταθερότητα που απέκτησε από τα τέλη Οκτώβρη και έπειτα, είναι χαρακτηριστικό ότι στους τελευταίους επτά μήνες ηττήθηκε όλο κι όλο δύο φορές.

Η παρουσία του Ρον Γιανς στον πάγκο και η διατήρηση του βασικού κορμού προϊδεάζουν για μία ανάλογη χρονιά με την περσινή. Το ελληνικό στοιχείο δεν θα απουσιάζει ούτε και τη φετινή σεζόν, καθώς το κενό του άτυχου Δημήτρη Λημνιού, καλύφθηκε με την έλευση του Χρήστου Τζόλη.

Θέλει να διατηρήσει τα περσινά κεκτημένα, αλλά αναμένεται να βρει σκληρό ανταγωνισμό από Ουτρέχτη και Αλκμααρ. Η παρουσία της, πάντως, στα πλέι οφ της Ευρώπης (4-7) θεωρείται κατ’ εμέ δεδομένη.

ΤΒΕΝΤΕ

ΑΛΚΜΑΑΡ

Απέφυγε πέρυσι το κάζο της μη παρουσίας της στην Ευρώπη, κερδίζοντας το εισιτήριο για τα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ μέσω των πλέι οφ. To -22 πάντως από την κορυφή και η 5η θέση στην κανονική περίοδο δεν εξέπληξε κανέναν, καθώς το περασμένο καλοκαίρι είχε «μοσχοπουλήσει» σχεδόν όλα τα αστέρια της.

Συνεχίζει στον πάγκο της ο 49χρονος Πασκάλ Γιάνσεν ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της από το Δεκέμβρη του 2020. Μεταγραφικά έχασε δύο πολύτιμες μονάδες, τον αριστερό μπακ-αρχηγό Βέινταλ (Άγιαξ) και τον μέσο Μίντσο (Γαλατάσαραϊ), ενώ κινδυνεύει να χάσει και τον εξτρέμ Κάρλσον ο οποίος προέρχεται από μία φανταστική σεζόν (21 γκολ και 16 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις). Καλές προσθήκες ο φορ Οντγκααρντ (4 εκατ. Ευρώ-Σασουόλο, πέρυσι στη Βάαλβαϊκ) και o μπακ-χαφ Ντε Βιτ (Τσβόλε).

Οι εποχές που ξεκινούσε τη σεζόν έχοντας ως κρυφό στόχο το πρωτάθλημα ανήκουν στο παρελθόν. Θα αποτελέσει έκπληξη αν μείνει εκτός πλέι οφ (4-7), ωστόσο, έχει συγκεκριμένο «ταβάνι» (4η θέση), το οποίο μάλιστα θα χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ για να φτάσει.

ΦΙΤΕΣΕ

Έφτασε στην πηγή, αλλά δεν κατάφερε να πιει νερό, χάνοντας το εισιτήριο για την Ευρώπη από την Αλκμααρ στον τελικό των πλέι οφ. Το χειρότερο όλων, βέβαια, δεν ήταν η μη έξοδος στο Κόνφερενς Λιγκ, αλλά η απόφαση του Ρώσου μεγιστάνα Βαλερί Οϊφ να την εγκαταλείψει. Η απόφαση πάντως του Οϊφ να μη ζητήσει ούτε Ευρώ για τις μετοχές του (χάρισε 155 εκατ. Ευρώ), προσέφερε ηρεμία στις τάξεις της, καθώς μπορεί να αναζητήσει με άνεση τον επόμενο ιδιοκτήτη της.

Αμιγώς αγωνιστικά, ο Τόμας Λετς, παρά τις κρούσεις που δέχτηκε, συνεχίζει για τρίτη σερί χρονιά στο τιμόνι της. Αυτό ήταν και το μόνο θετικό, καθώς το ρόστερ της προς στιγμήν δείχνει σημαντικά αποδυναμωμένο σε σχέση με πέρυσι.

[stoiximan_desktop keimeno_etaireias=”Cash Out* – Κλείσε το στοίχημά σου” width=”100%”]

Παρελθόν τα 4/5 της άμυνας (Μπαζούρ, Ράσμουσεν, Ντούκι, Ντάσα), παρελθόν και ο φορ-αρχισκόρερ Οπέντα (19 γκολ). Ολοι τους θεωρητικά αντικαταστάθηκαν, ωστόσο, οι παίκτες που αποκτήθηκαν δεν δείχνουν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους αποχωρήσαντες. Συν τοις άλλοις τίθεται και αριθμητικό ζήτημα, καθώς το ρόστερ της τη δεδομένη στιγμή αποτελείται όλο κι όλο από 17 παίκτες και έναν τερματοφύλακα (οι άλλοι 2 γκολκίπερ είναι τραυματίες).

Με τα υπάρχοντα δεδομένα πολύ δύσκολα θα καταφέρει ακόμη και να διεκδικήσει θέση στα πλέι οφ της Ευρώπης.

ΟΥΤΡΕΧΤΗ

Τερμάτισε 7η πέρυσι στην Α’ Ολλανδίας, πραγματοποιώντας ως επί το πλείστον μέτριες εμφανίσεις. Στα πλέι οφ δεν κατάφερε να διακριθεί (αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Φιτέσε), μένοντας έτσι για δεύτερη σερί χρονιά εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Εξαιρετικά σταθερή, πάντως, την τελευταία 5ετία, τερματίζει συνεχώς ανάμεσα στις θέσεις 5-7.

Μετά από μία άκρως προβληματική χρονιά στο κομμάτι του προπονητή (απολύθηκε μεσούσης της σεζόν ο Χάκε, ολοκλήρωσε τη σεζόν με υπηρεσιακό), η διοίκηση έδωσε τα κλειδιά σε ένα από τα αξιόλογα ονόματα της κατηγορίας, τον Χενκ Φρέισερ, που την προηγούμενη 3ετια παρήγαγε σημαντικό έργο στη Σπάρτα Ρότερνταμ.

Διψήφιος ο αριθμός των αποχωρήσεων και των προσθηκών, ωστόσο, στο ζύγι δείχνει ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι.

Θέλει και μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω. Ποιο είναι αυτό; Να τερματίσει 4η, καθώς δεν έχει τα φόντα να μπει σφήνα στην τριάδα Άγιαξ-Αϊντχόφεν-Φέγενορντ.

ΧΕΡΕΝΦΕΝ

Βυθισμένη στη μετριότητα στο μεγαλύτερο διάστημα της περσινής σεζόν, πήγε να αντιστρέψει την κατάσταση το τελευταίο δίμηνο, μπαίνοντας την ύστατη στιγμή στα πλέι οφ, αλλά δεν κατάφερε να διακριθεί γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στην ημιτελική φάση από την Αλκμααρ.

Νέος τεχνικός ανέλαβε ο «αρχιτέκτονας» της Γκόου Αχέντ Ιγκλς την τελευταία 2ετία, ο 53χρονος Φαν Βόντερεν. Αναβαθμισμένο δείχνει το ρόστερ της σε σχέση με πέρυσι και ας αποχώρησε διψήφιος αριθμός ποδοσφαιριστών. Σημαντική η παραμονή του επιθετικού Φαν Χόιντονκ και ενώ αναμένονται ακόμη 2-3 προσθήκες.

Λογικά θα ανήκει στο γκρουπ των ομάδων που θα διεκδικήσουν θέση στα πλέι οφ της Ευρώπης. Οι πιθανότητες, μάλιστα, να τα καταφέρει είναι με το μέρος της.

ΧΕΡΕΝΦΕΝ

ΚΑΜΠΟΥΡ

Εξασφάλισε ευκολότερα του αναμενομένου το βασικό της στόχο, που δεν ήταν άλλος από την παραμονή στην Α’ Ολλανδίας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να διεκδικεί την παρουσία της στα πλέι οφ της Ευρώπης, αλλά δεν τα κατάφερε τερματίζοντας εν τέλει 9η.

Ο Χενκ Ντεν Γιονγκ, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε πέρυσι (αφαίρεσε κύστη από το κεφάλι), συνεχίζει κανονικά στον πάγκο της. Μιλάμε, άλλωστε, για τον προπονητή ζωντανό-θρύλο της Καμπούρ, την οποία, με εξαίρεση τις σεζόν 2017-19, υπηρετεί από διάφορα πόστα εδώ και 12 χρόνια.

Μεταγραφικά ξεχωρίζει η απόκτηση του εξτρέμ Φαν ντερ Βάτερ από το Ορλάντο με ποσό ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου (750 χιλιάδες Ευρώ).

Δύσκολα θα πραγματοποιήσει πορεία εφάμιλλη της περσινής, αλλά εξίσου δύσκολα θα κινδυνεύει και με υποβιβασμό. Κάπου στις θέσεις 12-14 την βλέπω να τερματίζει.

ΒΑΑΛΒΑΪΚ

Μπορεί το ρόστερ της να μη ξεχείλιζε από ποιότητα, ωστόσο, έχοντας για κύρια στοιχεία στο παιχνίδι της, το πάθος, την ενέργεια, τη μαχητικότητα και την αυταπάρνηση κατάφερε να κερδίσει πανάξια την παραμονή στην Eredivisie.

[bet365_desktop keimeno_etaireias=”Κορυφαία αθλητική δράση στη συσκευή σας!” width=”100%”]

Στα ίδια στοιχεία θα στηριχθεί και φέτος, όμως αυτή τη φορά αμφιβάλλω αν θα αποδειχθούν ικανά να τη γλυτώσουν από τον υποβιβασμό. Διότι όταν χάνεις το κεντρικό αμυντικό σου δίδυμο και τέσσερις ποδοσφαιριστές που σημείωσαν τα 19 από τα 40 γκολ στο περσινό πρωτάθλημα, δύσκολα να υποστηρίξεις με στοιχεία ότι όλα βαίνουν καλώς.

Αναμένεται να βιώσει μία άκρως αγχωτική χρονιά, παλεύοντας μέχρι τέλους για την παραμονή στην κατηγορία. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο το έργο της, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις κινήσεις των τριών νεοφώτιστων.

ΝΑΪΜΕΓΚΕΝ

Τηρουμένων των αναλογιών (νεοφώτιστη, χαμηλό μπάτζετ), τα πήγε κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, καθώς όχι απλά δεν κινδύνευσε με υποβιβασμό, αλλά έφτασε και στο σημείο να διεκδικεί μέχρι τέλους την παρουσία της στα πλέι οφ της Ευρώπης.

Ο προπονητής Μέιερ έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και συνεχίζει για τρίτη χρονιά στον πάγκο της, ενώ το ρόστερ της, όσο αφορά το βασικό κορμό, δεν έχει τρομερές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Σημαντικότερη προσθήκη αυτή του μεσοεπιθετικού Τανάν (πρώην Φιτέσε), πλήγμα η φυγή του επιθετικού Οκίτα.

Ξεκινάει και φέτος τη σεζόν στην Α’ Ολλανδίας έχοντας ως αποκλειστικό στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής. Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι θα καταφέρει να βάλει από κάτω τρεις ομάδες, τερματίζοντας πιθανότατα σε μία θέση παρόμοια με την περσινή.

ΓΚΡΟΝΙΝΓΚΕΝ

Το εφιαλτικό τελευταίο δίμηνο (7 σερί ήττες) της στέρησε την παρουσία της στα πλέι οφ της Ευρώπης, οδηγώντας την στη διόλου κολακευτική για τη δυναμική της 12η θέση.

Ο κύκλος του επιτυχημένου σε γενικές γραμμές τεχνικού Μπάους έκλεισε (ήταν στον πάγκο της από το 2018), με τον αξιόλογο Βόρμουτ (Χεράκλες) να τον αντικαθιστά. Ο 55χρονος Γερμανός προσλήφθηκε με στόχο να επαναφέρει την Γκρόνινγκεν στο γκρουπ των ομάδων που θα διεκδικούν σταθερά κάθε χρόνο την έξοδο στην Ευρώπη.

Μεταγραφικά, με εξαίρεση τον μέσο Πελουπέσι, απέκτησε κυρίως νεαρούς ποδοσφαιριστές. Απώλειες ο αριστερός μπακ Μέιερ (Κλαμπ Μπριζ) και ο εξτρέμ Ελ Χανκούρι (Μαγδεμβούργο), προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τον φορ-αρχισκόρερ Λάρσεν (14 γκολ) που δέχεται ασφυκτικό πρέσινγκ από ιταλικές ομάδες.

Η λογική λέει ότι θα τα πάει καλύτερα από πέρυσι. Ατού της σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η δυνατή έδρα και ο αγωνιστικός τσαμπουκάς που παραδοσιακά διαθέτει ως ομάδα.

ΓΚΡΟΝΙΝΓΚΕΝ

ΓΚΟΟΥ ΑΧΕΝΤ ΙΓΚΛΣ

Κάτι παραπάνω από ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η πορεία της στο περσινό πρωτάθλημα, καθώς ο βασικός στόχος της παραμονής επετεύχθη με σχετική άνεση. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να διεκδικεί με αξιώσεις την παρουσία της στα πλέι οφ της Ευρώπης, αλλά η υπερβολική χαλάρωση που επέδειξε τις τελευταίες αγωνιστικές (5 σερί ήττες) την περιόρισαν εν τέλει στη 13η θέση.

Υπήρξε αλλαγή σκυτάλης στον πάγκο της, καθώς ο Φαν Βόντερεν, έπειτα από δύο άκρως επιτυχημένες σεζόν, πήρε την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στη Χέρενφεν. Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο αξιόλογος και γνώστης της κατηγορίας Ρενέ Χάκε (πρώην Ουτρέχτη, εργάστηκε επίσης σε Καμπούρ, Τβέντε και Εμεν).

Πολλές οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της, αποκτήθηκαν μέχρι στιγμής 7 ποδοσφαιριστές, ενώ διψήφιος αριθμός αποχώρησε (14). Ποιοτικά δείχνει πιο αδύναμη σε σχέση με πέρυσι.

Δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη αν εμπλακεί σε σενάρια υποβιβασμού, ωστόσο, οι πιθανότητες να αποφύγει το μοιραίο, έστω και οριακά, είναι με το μέρος της.

ΣΠΑΡΤΑ ΡΟΤ.

Φλέρταρε έντονα με τον υποβιβασμό, αλλά η πρόωρη έλευση του προπονητή Στέιν (θα αναλάμβανε από το καλοκαίρι) αποδείχθηκε σωτήρια, καθώς με τους 10 βαθμούς που συγκέντρωσε στις 4 τελευταίες αγωνιστικές κατάφερε τελικά να τερματίσει, έστω και οριακά, πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.

Επέλεξε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της, καθώς υπήρξε διψήφιος αριθμός αποχωρήσεων αλλά και πολλές νέες προσθήκες. Θεωρητικά, πάντως, το ρόστερ της, από πλευράς ποιότητας, δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από πέρυσι.

Ελέω των πολλών αλλαγών θα χρειαστεί χρόνο για να «δέσει», ωστόσο, θα μου προκαλέσει έκπληξη αν τεθεί θέμα παραμονής της στην κατηγορία. Πιθανότατα θα περάσει μια ανέμελη χρονιά τερματίζοντας λίγο πιο κάτω από τη μέση της βαθμολογίας.

ΦΟΡΤΟΥΝΑ ΣΙΤΑΡΝΤ

Έπαιξε με τη φωτιά, αλλά δεν… κάηκε, αποφεύγοντας τη συμμετοχή της στα μπαράζ παραμονής την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Το ενδεχόμενο να βιώσει κάτι ανάλογο φέτος στην Α’ Ολλανδίας δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς ο Τούρκος ιδιοκτήτης Γκουν έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη φέρνοντας στο Σίταρντ ταλαντούχους αλλά και έμπειρους ποδοσφαιριστές που μπορούν να την αλλάξουν επίπεδο.

Κορυφαία προσθήκη αυτή του έμπειρου επιθετικού Μπουράκ Γιλμάζ (πρώην Λιλ, πάνω από 250 γκολ στην καριέρα του), καλές περιπτώσεις επίσης ο εξτρέμ/φορ Καρντόνα (εξαιρετικός πέρυσι στην Γκόου Αχέντ) και οι ταλαντούχοι Γκουτ (στόπερ), Βίτα (αριστερό μπακ). Μοναδική σοβαρή απώλεια αυτή του μεσοεπιθετικού Φλέμινχς (Μίλγουολ).

Με το ρόστερ που διαθέτει δεν μπορεί να περιοριστεί στο στόχο της άνετης παραμονής. Προσωπικά θα την κατέτασσα στα αουτσάιντερ για τα πλέι οφ της Ευρώπης.

ΦΟΡΤΟΥΝΑ ΣΙΤΑΡΝΤ

ΕΜΕΝ

Μπήκε κάπως μουδιασμένα στη σεζόν (4 βαθμοί στις πρώτες 5 αγωνιστικές), αλλά στη συνέχεια δεν έβγαλε το πόδι της από το γκάζι, πανηγυρίζοντας δικαιότατα στο τέλος την κατάκτηση του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας.

Ο κορυφαίος ίσως προπονητής της ιστορίας της, ο 50χρονος Ντικ Λουκίν, συνεχίζει για 7η σερί χρονιά στον πάγκο της, έχοντας να διαχειριστεί ένα ρόστερ το οποίο θεωρητικά μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της κατηγορίας. Κορυφαία προσθήκη της ο έμπειρος μέσος Κίφτενμπελντ (Μίλγουολ).

Επέστρεψε στην Α’ Ολλανδίας με στόχο να παραμείνει. Εφικτός στόχος, καθώς βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από τις άλλες δύο νεοφώτιστες, ενώ μπορεί κάλλιστα να βάλει από κάτω ομάδες όπως η Βάαλβαϊκ και η Γκόου Αχέντ.

ΦΟΛΕΝΤΑΜ

Έστειλε στον έβδομο ουρανό τους οπαδούς της, επιστρέφοντας στην Α’ Ολλανδίας, έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια, μέσω της 2ης θέσης που κατέλαβε στο περσινό πρωτάθλημα. Έδειχνε μάλιστα ικανή να κερδίσει την άνοδο ως πρωταθλήτρια, ωστόσο, στο τελευταίο δίμηνο έχασε πολύτιμος έδαφος (3 νίκες στις 11 τελευταίες αγωνιστικές).

[novibet_desktop keimeno_etaireias=”Αμέτρητα ειδικά στοιχήματα σε όλα τα αθλήματα” width=”100%”]

Ο 55χρονος Βιμ Γιονκ ο οποίος έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην εκπληκτική πορεία που πραγματοποίησε η Φόλενταμ, συνεχίζει στον πάγκο της για 3η σερί χρονιά. Το έργο του, πάντως, ενόψει της νέας σεζόν, αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένο ότι η Φόλενταμ, 10 περίπου ημέρες πριν από την έναρξη της Eredivisie, έχει πραγματοποιήσει όλο κι όλο μία νέα προσθήκη, αυτή του έμπειρου φορ Φέιρμαν (Ουτρέχτη).

Η παρουσία του Γιονκ και η ομοιογένεια του ρόστερ αποτελούν τα δυνατά της χαρτιά στη μάχη για την παραμονή, ωστόσο, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα αποδειχθούν αρκετά για να πετύχει το στόχο της.

ΕΞΕΛΣΙΟΡ

Μπορεί το φινάλε της κανονικής περιόδου να την βρήκε στην 6η θέση και στο -17 από την κορυφή της Α’ Ολλανδίας, ωστόσο, αποκλείοντας κατά σειρά στα πλέι οφ Ρόντα, Χεράκλες και Ντεν Χάαγκ πήρε πανάξια και πανηγυρικά το εισιτήριο για τα σαλόνια της Eredivisie. Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο κέρδισε την άνοδο στον τελικό με την Ντεν Χάαγκ θα μνημονεύεται για χρόνια από τους οπαδούς της (8-7 στα πέναλτι, έχανε 3-0 μέχρι το 77’).

Το κακό είναι ότι έπεσε θύμα της επιτυχίας της, καθώς βασικά στελέχη, προεξέχοντος του αρχισκόρερ Νταλιγκά, αναχώρησαν για άλλες πολιτείες. Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι, παρά τα σημαντικά πλήγματα που δέχτηκε το ρόστερ της, σοβαρές κινήσεις ενίσχυσης δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Εκτός αν λογίζεται ως σοβαρή μεταγραφή ο Αγιούμπ (πρώην ΠΑΟ), ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρισκόταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας.

Η λογική λέει ότι, έστω και καθυστερημένα, θα ενισχυθεί, διότι με το υπάρχον ρόστερ οι πιθανότητες αποφυγής του υποβιβασμού από την Α΄Ολλανδίας είναι μηδαμινές. Οψόμεθα, αν και θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγει στο τέλος το «μοιραίο».

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΟΥΠΟΝΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip