Kingbet Robot icon
native-img-ad
native-img-ad
native-img-ad

19.05.20|13:02

Νίκος Τσούκας Νίκος Τσούκας

Μπουντεσλίγκα: Τα απόνερα της «πρεμιέρας»

μπουντεσλίγκα-τα-απόνερα-της-πρεμιέ-14285

Αλλά, από την άλλη, για μια στιγμή. Είχε μπάλα. Τόσο καιρό «γκρινιάζαμε/τε» ότι έχουμε πάθει στερητικό σύνδρομο. Οτι μας είχε λείψει το τόπι. Ε, τώρα που ξανατσούλησε (έστω και υπό πρωτόγνωρες συνθήκες), σιγά μην τρέχαμε στις παραλίες. Καθίσαμε λοιπόν αναπαυτικά στις πολυθρόνες μας και απολαύσαμε τα 9 ματς της 26ης αγωνιστικής στην Μπουντεσλίγκα. Βγάλαμε, δε, και κάποια συμπεράσματα. Ας τα μοιραστούμε μαζί σας.

Καταποντισμός των άσων

Σύμφωνα με μια έρευνα ενός Πανεπιστημίου (μικρή σημασία έχει ποιο), οι άσοι στο ποδόσφαιρο εμφανίζονται σε ποσοστό τουλάχιστον 46%. Με πιο απλά μαθηματικά, αυτό σημαίνει ότι οι γηπεδούχοι έχουν σχεδόν 50% πιθανότητες να φτάσουν στη νίκη. Στην Μπουντεσλίγκα, όμως, αυτά δεν ισχύουν. Παραδοσιακά, είναι ένα πρωτάθλημα με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης ισοπαλιών και διπλών. Αρα, η λογική ότι στην 26η στροφή είχαμε μόλις έναν άσο λόγω της απουσίας οπαδών, δεν ευσταθεί.

Στην αγωνιστική που μας πέρασε, από τους γηπεδούχους νίκησε μόνον η Ντόρτμουντ, ενώ είχαμε επίσης 5 διπλά (Χέρτα, Βόλφσμπουργκ, Γκλάντμπαχ, Μπάγερν, Λεβερκούζεν) και 3 ισοπαλίες (Λειψία – Φράιμπουργκ, Ντίσελντορφ – Πάντερμπορν, Κολωνία – Μάιντζ). Ψάχνοντας, μάλιστα, στα πεπραγμένα της τρέχουσας σεζόν, σταθήκαμε στην 6η αγωνιστική, το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου. Ξέρετε πόσοι άσοι εμφανίστηκαν τότε; Κανένας. Οκτώ διπλά και μία ισοπαλία βγήκαν στους 9 αγώνες.

 

Ελλειψη ρυθμού

Σε αυτό το κεφάλαιο, δεν υπάρχουν στατιστικά και αριθμοί. Η εικόνα μιλούσε από μόνη της. Αν το προσέξατε, οι ομάδες δεν μπορούσαν να κρατήσουν τον ίδιο ρυθμό για πάνω από 3-4 λεπτά. Λογικό. Μετά από τόσο καιρό αποχής, είναι αδύνατον ο οργανισμός να βρεθεί στην επιθυμητή κατάσταση. Ισως γι’ αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις η κατοχή μπάλας ήταν μοιρασμένη. Εξαιρούνται η Μπάγερν και η Ντόρτμουντ, που όταν… θέλουν, σε βάζουν κάτω και σε πατάνε. Πάρτε, για παράδειγμα, την Γκλάντμπαχ. Πέρασε με στυλ από τη Φρανκφούρτη (1-3), δημιούργησε κλασικές ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ (αυτό που χάνει ο Χόφμαν μπαίνει στα χάιλαϊτς), κι όμως, είχε κατοχή μπάλας μόλις 47%.

Να δούμε λίγο και τον τρόπο ανάπτυξης των ομάδων; Ηταν φανερό ότι στην πλειονότητά τους οι ποδοσφαιριστές απέφευγαν τις μακρινές μπαλιές. Δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τη δύναμη να στείλουν το τόπι πολύ μακριά, ούτε οι συμπαίκτες τους διαθέτουν την ταχύτητα να προλάβουν την μπάλα όταν αυτή φεύγει από πίσω. Θεωρούμε, πάντως, ότι όσο κυλάνε οι αγωνιστικές, αυτό θα αλλάξει. Να βοηθήσει, βέβαια, και ο καιρός. Διότι, σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να αντέξει ένα 90λεπτο. Αν παρατηρήσατε σε ορισμένα κοντινά πλάνα στα β’ ημίχρονα των αγώνων, οι παίκτες ήταν κατάκοποι.

Τα γκολ

Είκοσι επτά φορές βρήκαν δίχτυα οι ομάδες στην πρώτη Μ.Κ. (μετά κορωνοϊού) αγωνιστική. Δηλαδή, ακριβώς τρία γκολ μέσο όρο ανά ματς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο β’ ημίχρονο μπήκαν περισσότερα (16, έναντι 11 στο α’) και ότι από το 81ο λεπτό και έπειτα, μόλις ένα. Αυτό της Βόλφσμπουργκ, που της έδωσε τη νίκη στο Αουγκσμπουργκ, σε μια φάση όπου η άμυνα των Βαυαρών κόλλησε.

Πιο παραγωγικό 15λεπτο, το διάστημα 61’-75’. Σε αυτό σημειώθηκαν 6 τέρματα, ενώ στα ματς που διεξήχθησαν μεσημέρι (τα 5 του Σαββάτου και το Κολωνία – Μάιντζ της Κυριακής) επιτεύχθηκε μόλις 1 γκολ μέχρι το 29ο λεπτό. Σημειώστε αυτό το στατιστικό, θα σας χρειαστεί…

 

Μόλις ένα γκολ με σουτ εκτός περιοχής!

Ας «ακτινογραφήσουμε» τώρα όλα τα γκολ της αγωνιστικής. Και τα 27, ένα προς ένα. Είχαμε 3 εύστοχα πέναλτι, 2 αυτογκόλ, 8 με κεφαλιά, 13 με πλασέ εντός περιοχής και 1 με σουτ εκτός περιοχής. Ναι, όπως το διαβάσατε. Μόλις ένα γκολ μπήκε με σουτ από μακρινή απόσταση. Ηταν το 3ο τέρμα της Ντόρτμουντ, με σκόρερ τον Αζάρ, που σούταρε δυνατά ένα μέτρο έξω από την περιοχή της Σάλκε. Ολα τα άλλα ήταν ή σουτ μέσα από την περιοχή (σε πολλές περιπτώσεις και μέσα από τη μικρή) ή πλασέ. Μάλιστα, είχαμε και κάποια γκολ εξ επαφής, είτε με σουτ είτε με κεφαλιά. Συνολικά, 7 τέτοια τέρματα. Τι (μπορεί να) σημαίνει αυτό; Οτι ακόμα οι ποδοσφαιριστές δεν εμπιστεύονται τα πόδια τους και αποφεύγουν τα μακρινά σουτ, σήμα κατατεθέν της Μπουντεσλίγκα τα προηγούμενα χρόνια. Επιλέγουν τις πολύ κοντινές πάσες, μέχρι να βρεθούν σε θέση βολής.

Οσο για τα γκολ από στημένα, μπήκαν 8. Τα 5 ήταν από φάουλ (όχι απευθείας, στην εξέλιξη της φάσης) και τα 3 με πέναλτι.

Τα κόρνερ

Δημοφιλές στοίχημα τα κόρνερ, αρέσουν στον κόσμο και βρίσκονται σε ελκυστικές αποδόσεις. Συνήθως, οι στοιχηματικές συνυπολογίζουν τον μέσο όρο κάθε ομάδας (κόρνερ που παραχωρούν και κόρνερ που κερδίζουν) για να βγάλουν τις αποδόσεις. Μετράνε, επίσης, τη δυναμικότητα κάθε ομάδας και, βέβαια, τον αντίπαλο. Γνωστά όλα αυτά. Ωστόσο, αξίζει να επισημάνουμε κάτι που μας έκανε εντύπωση στα 9 ματς του τριημέρου. Οι παίκτες δεν παραχωρούσαν εύκολα κόρνερ, επέλεγαν συνήθως να διώξουν την μπάλα μακριά όταν απειλούνταν. Γι’ αυτό, ο μέσος όρος των κόρνερ της αγωνιστικής ήταν πιο χαμηλός σε σχέση με όλη τη σεζόν. 10,9 κόρνερ κατά μέσο όρο σε κάθε ματς υποδείχθηκαν στις 25 πρώτες αγωνιστικές, στο 8,66 έφτασε αυτός ο αριθμός κατά την 26η αγωνιστική.

Τα περισσότερα κόρνερ κέρδισαν η Μπάγερν (αναμενόμενο) και η Λεβερκούζεν (που έκανε πάρτι στη Βρέμη), από 9. Ακολούθησαν η Λειψία με 8 (έφτιαξε πολλές φάσεις, δεν τις αξιοποίησε), η Χόφενχαϊμ με 7 (ειδικά στο α’ ημίχρονο πίεσε αρκετά τη Χέρτα) και η Μάιντζ με 7 (όταν συνήλθε από το σοκ του 2-0 με την Κολωνία, κυριάρχησε στο παιχνίδι), ενώ η Πάντερμπορν ήταν η μοναδική ομάδα που δεν κέρδισε κόρνερ, παραχωρώντας μόνο 2 στην Ντίσελντορφ. Για να καταλάβετε τη διαφορά, η Πάντερμπορν έχει τον υψηλότερο μέσο όρο κόρνερ φέτος στη Γερμανία με 12,3 ανά ματς (5,4 υπέρ και 6,9 κατά) και στο ματς με τη Φορτούνα υποδείχθηκαν μόλις 2!

 

Οι αλλαγές

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η δυνατότητα των ομάδων να κάνουν έως και 5 αλλαγές στη διάρκεια ενός αγώνα. Οι επικριτές της εφαρμογής αυτής ισχυρίζονται ότι έτσι ανακόπτεται ο ρυθμός, σε αντίθεση με τους υποστηρικτές που τονίζουν ότι μετά από τόση αποχή, οι ποδοσφαιριστές πρέπει να ξεκουράζονται, καθώς είναι δύσκολο να βγάλουν 90λεπτο. Κατά την ταπεινή μας γνώμη, πολύ καλά έκανε η Γερμανική Ομοσπονδία με αυτή την απόφαση. Είδαμε αρκετούς «σκασμένους» παίκτες μετά το 60ό λεπτό, κάποιοι ίσα ίσα που περπατούσαν στο χορτάρι, για να μην αναφέρουμε όσους δεν μπορούσαν να… συνδεθούν με την μπάλα. Τούτη η σκηνή, να περνάει η μπάλα μπροστά τους και να μη τη βρίσκουν καν, είναι χαρακτηριστική της ανετοιμότητας αρκετών παικτών.

Από τις 18 ομάδες της Μπουντεσλίγκα, οι 10 προχώρησαν και στις 5 αλλαγές (Χέρτα, Πάντερμπορν, Σάλκε, Αϊντραχτ, Γκλάντμπαχ, Μάιντζ, Κολωνία, Ουνιόν, Βέρντερ, Λεβερκούζεν), πέντε ομάδες έκαναν από τέσσερις αλλαγές (Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Φράιμπουργκ, Χόφενχαϊμ, Αουγκσμπουργκ), ενώ μόλις τρεις αλλαγές έκαναν η Λειψία, η Βόλφσμπουργκ και η Μπάγερν. Ειδικά για τη Λειψία, να τονίσουμε τη λειψανδρία στον πάγκο της, με τον Νάγκελζμαν να κοιτάζει με απόγνωση ορισμένους ντεφορμέ παίκτες του, αλλά να μην εμπιστεύεται πάνω από τρεις αναπληρωματικούς.

Οι αποδόσεις

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά πάμε και στην ουσία του στοιχήματος. Στην απόδοση, δηλαδή. Ο μέσος όρος απόδοσης που εμφανίστηκε στα 9 ματς ξεπέρασε το 2.80 (2.83, για την ακρίβεια). Το μεγαλύτερο φαβορί του τριημέρου, η Μπάγερν, πλήρωσε μόλις 1.18, ενώ μόνο τρία σημεία είχαν απόδοση κάτω από 2.00: Η Μπάγερν, η Ντόρτμουντ (1.57) και η Λεβερκούζεν (1.86). Ολα τα υπόλοιπα κυμάνθηκαν από 2.16 (το διπλό της Βόλφσμπουργκ) έως 5.58 (το Χ στο Λειψία – Φράιμπουργκ).

 

analysis ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ stoiximatikes ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ kouponi ΚΟΥΠΟΝΙ programma ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV
fav ΕΠΙΛΕΓΜ.
livescore betslip
  • Livescore
  • Betslip