Το 1998 ο Ντιντιέ Ντεσάν είχε σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανοί του Παρισιού ως αρχηγός της Γαλλίας. Τώρα, στη Μόσχα θα προσπαθήσει να μπει στη μικρή λίστα που ανήκουν οι Ζαγκάλο και Μπέκενμπαουερ, κατακτώντας το τρόπαιο και ως προπονητής.

Το 1998 ο Ντιντιέ Ντεσάν είχε σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανοί του Παρισιού ως αρχηγός της Γαλλίας. Τώρα, στη Μόσχα θα προσπαθήσει να μπει στη μικρή λίστα που ανήκουν οι Ζαγκάλο και Μπέκενμπαουερ, κατακτώντας το τρόπαιο και ως προπονητής. Εχει φροντίσει να δημιουργήσει μία «δική» του ομάδα για αυτό. Που έχει απίστευτες επιθετικές ικανότητες, αλλά δεν έχει παίξει ούτε μία φορά σε αυτό το τουρνουά στο 100% των δυνατοτήτων της. Οχι γιατί δεν μπορεί να το κάνει, απλά δείχνει να μην θέλει να παρασυρθεί και να κάνει κακό στον εαυτό της.
 
 
Ο συντηρητισμός του Ντεσάν έχει ταιριάξει γάντι με τους παίκτες που έχει στη διαθέσή του. Πριν από δύο χρόνια δεν υπήρχε Μπαπέ. Για την ακρίβεια 14 παίκτες στο ρόστερ έχουν αλλάξει σε σχέση με τον χαμένο τελικό του Γιούρο το 2016 και οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να κατακτήσουν την κορυφή. Τίποτα, βέβαια, δεν είναι εύκολο στα γήπεδα της Ρωσίας. Υπάρχουν, όμως, ενδείξεις ότι θα καταφέρουν. Υπάρχει ένας παίκτης (Καντέ), που μπορεί να... εξαφανίσει οποιονδήποτε παίκτη (Μόντριτς) στην καλή του βραδιά. Υπάρχουν ακραίοι, που μπορούν να κάνουν τους Στρίνιτς (ή Πίβαριτς που είναι η μόνιμη αλλαγή του Ντάλιτς) να φτύσουν αίμα. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στο τέλος, όμως, ο Ντεσάν θα την κάνει από τον πάγκο. Και ξέρει πώς είναι να κατακτάς τίτλους. Η ομάδα του έχει βρεθεί πίσω στο σκορ μόλις για 9’ και 12’’ σε ολόκληρο το τουρνουά!
 
 
Υπάρχει, όμως, και το στατιστικό που θέλει τους τρεις τελευταίους τελικούς να πηγαίνουν στην παράταση, αλλά μόνο δύο στην ιστορία της διοργάνωσης να φτάνουν μέχρι τα πέναλτι (1994, 2006). Οι Κροάτες γνωρίζουν τα μυστικά της παράτασης, έχοντας παίξει μετά τα 90’ και στα τρία τελευταία νοκ άουτ παιχνίδια τους στη Ρωσία. Αρκετά καλή η παράδοση να κερδίσουν οι Γάλλοι στην παράταση και δεν περνάει απαρατήρητη, έστω και αν φτάσαμε στα 12 χρόνια από τα τελευταία πέναλτι, που φαίνεται να είναι η συχνότητα για την άσπρη βούλα...
 
 
Η προτίμησή μου είναι, λοιπόν, στους Γάλλους. Μιλάμε, όμως, για τελικό και άντε να παίξεις σημείο έτσι απλά. Θα ποντάρω στον άσο, όμως δεν πρόκειται να «φορτώσω». Τα ειδικά στο live θα έχουν τον πρώτο λόγο, όπως και το να κερδίσει η Γαλλία στην παράταση, που πληρώνει πολύ καλά.
 
Λευτέρης Ντανοβασίλης