Με μνήμες από το Μουντιάλ του 2014, ένα ποντάρισμα σε γκολ και ένα σε σκόρερ για το σημερινό Γαλλία-Περού.

Πάμε περίπου τέσσερα χρόνια πίσω. Τώρα 21η του Ιούνη, τότε 20 Ιουνίου 2014. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της Εθνικής Γαλλίας με τον Ντιντιέ Ντεσάμπ στον πάγκο. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε πάρει ένα δύσκολο τρίποντο απέναντι στην πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου και γενικότερα την πιο αδύναμη του τουρνουά, Ονδούρα. Είχε σπαταλήσει ένα ημίχρονο, σκοράροντας με πέναλτι και αυτογκολ στο δεύτερο.
 
Βέβαια τότε είχε κερδίσει με 3-0 τελικά, αλλά δεν παύει το παιχνίδι να έχει αρκετά κοινά με το πρόσφατο 2-1 με την Αυστραλία. Και φέτος οι Γάλλοι έχουν ένα πολύ δυνατό ρόστερ στα χαρτιά, αλλά έναν προπονητή που είναι περισσότερο ρεαλιστής (φοβητσιάρης για άλλους!) από όσο χρειάζεται. Ένα ρόστερ που κοιτώντας τα ονόματα φαντάζεσαι παιχνίδια γεμάτα γκολ και φάσεις, αλλά στην πραγματικότητα μοιάζει «δεμένο» στα χέρια του προπονητή.
 
Αυτά τα στοιχεία με έκαναν να κοιτάζω έντονα προς το διπλό, το οποίο έστω και με κάλυψη προτάθηκε στο ρεπορτάζ του αγώνα. Το μόνο που με… κρατάει κάπως είναι η 2η αγωνιστική των Γάλλων.
Πηγαίνω ξανά στην 20η Ιουνίου 2014, τότε οι Γάλλοι ερχόταν από την αγχωτική πρεμιέρα και τη μέτρια εμφάνιση, με τα φλας να πέφτουν σε πιθανή έκπληξη των Ελβετών, που είχαν αρέσει στο δικό τους πρώτο παιχνίδι. Όπως δηλαδή έκανε φέτος το Περού, παρά την ήττα.
 

 
Το χορτάρι όμως έδειξε άλλα. Ο Ντεσάμπ θέλοντας να απαντήσει στην έντονη κριτική και με την ασφάλεια πως πρόκειται για ματς ομίλου, με ακόμη μια αγωνιστική μπροστά αν στραβώσει κάτι, άφησε… ελεύθερο το ρόστερ του.
 
Ελευθερία κινήσεων που… ξεδίπλωσε το ταλέντο στον αγωνιστικό χώρο, με την ομάδα να φτάνει τότε στο εμφατικό 5-2. Κέρδιζε μάλιστα με 5-0 μέχρι τα τελευταία δέκα λεπτά, όταν χαλάρωσε.
Με μνήμες από εκείνο το παιχνίδι, πρόσφατη την πολύ επιθετική εικόνα από το Περού και με δεδομένη την ποιότητα των Γάλλων μεσοεπιθετικά, στρέφομαι σε παιχνίδι με γκολ ( ).
 
Σε θέμα σκόρερ, από τους Γάλλους δεν προκύπτει κάτι, αλλά το 4.75 στο anytime του Γκερέρο μοιάζει πολύ υψηλότερο από όσο θα έπρεπε.
 
Χρήστος Στεργίου