Οι τρεις εκ των τεσσάρων ομάδων που εμπλέκονται στις δύο αποψινές αναμετρήσεις έχουν ένα κοινό σημείο, καθώς μάχονται για να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Η μόνη που έχει υψηλότερες βλέψεις - διεθνές εισιτήριο και επιστροφή στους τίτλους το συντομότερο δυνατό  - είναι η Βέλες.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Οι 26 ομάδες αγωνίζονται από μία φορά μεταξύ τους σε  25 αγωνιστικές. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη κατακτά το πρωτάθλημα, ενώ οι τέσσερις τελευταίες στην ειδική κατάταξη παραμονής - που αφορά την τελευταία τριετία - υποβιβάζονται στη 2η κατηγορία. Από τη Σεγκούντα θα ανέβουν δύο σύλλογοι και άρα το πρωτάθλημα 2019/2020 θα γίνει με 24 ομάδες.

Στις διεθνείς διοργανώσεις του 2020 η Αργεντινή δικαιούται 12 εισιτήρια, 6 στο Λιμπερταδόρες (5 στους ομίλους και 1 στα προκριματικά) και 6 στο Σουνταμερικάνα. Εάν μία ομάδα της Αργεντινής κατακτήσει το Λιμπερταδόρες 2019 ή το Σουνταμερικάνα 2019 δίνει στη χώρα της ένα επιπλέον εισιτήριο στους ομίλους του Λιμπερταδόρες (άρα 6+1=7). Αν και οι δύο διοργανώσεις κατακτηθούν από συλλόγους της Αργεντινής, τότε αυτή θα εκπροσωπηθεί με δύο επιπλέον ομάδες στους ομίλους του Λιμπερταδόρες (7+1=8).

Για το Λιμπερταδόρες 2020 η κατανομή των εισιτηρίων θα γίνει ως εξής:
ARG 1: η πρωταθλήτρια
ARG 2: η δευτεραθλήτρια
ARG 3: η Κυπελλούχος
ARG 4: η νικήτρια του νεοσύστατου Λιγκ Καπ που θα διεξαχθεί μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα
ARG 5: η 3η του πρωταθλήματος
ARG 6: η 4η του πρωταθλήματος

Οι ομάδες από ARG 1 μέχρι ARG 5 μπαίνουν απευθείας στους ομίλους, ενώ η ARG 6 πάει στα προκριματικά.

Εάν η νικήτρια του Κυπέλλου (ARG 3) έχει παράλληλα αναδειχτεί πρωταθλήτρια (ARG 1) ή δευτεραθλήτρια  (ARG 2), κρατάει το «ανώτερο» εισιτήριο (δηλαδή το ARG 1 ή το ARG 2) και τη θέση του Κυπέλλου (ARG 3) την κερδίζει η φιναλίστ του Κυπέλλου. 
Ομοίως εάν η νικήτρια του Λιγκ Καπ (ARG 4) έχει παράλληλα αναδειχτεί πρωταθλήτρια (ARG 1) ή δευτεραθλήτρια  (ARG 2), κρατάει το «ανώτερο» εισιτήριο (δηλαδή το ARG 1 ή το ARG 2) και τη θέση του Λιγκ Καπ (ARG 4) την κερδίζει η φιναλίστ του Λιγκ Καπ.  

Αντίθετα εάν η νικήτρια του Κυπέλλου (ARG 3) ή του Λιγκ Καπ (ARG 4) έχει παράλληλα καταλάβει στο πρωτάθλημα την 3η θέση (ARG 5) ή την 4η θέση (ARG 6), κρατά αυτή το εισιτήριο του Κυπέλλου ή του Λιγκ Καπ αντίστοιχα και το κενό εισιτήριο που μένει πάει στην επόμενη ομάδα του πρωταθλήματος, δηλαδή σε αυτήν που τερμάτισε 5η.

Για το Σουνταμερικάνα 2020 η κατανομή των εισιτηρίων θα γίνει ως εξής:
ARG 7: η φιναλίστ του Λιγκ Καπ (ΟΧΙ του Κυπέλλου).
ARG 8: η 5η του πρωταθλήματος
ARG 9: η 6η του πρωταθλήματος
ARG 10: η 7η του πρωταθλήματος
ARG 11: η 8η του πρωταθλήματος
ARG 12: η 9η του πρωταθλήματος

Εάν η φιναλίστ του Λιγκ Καπ (ARG 7) έχει με κάποιο τρόπο εξασφαλίσει εισιτήριο για το Λιμπερταδόρες, τότε την κενή θέση θα πάρει η ηττημένη των ημιτελικών του Λιγκ Καπ που τερμάτισε σε καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα.
Από την άλλη εάν η φιναλίστ του Λιγκ Καπ (ARG 7), έχει παράλληλα τερματίσει μεταξύ 5ης και 9ης θέσης (ARG 8-ΑRG 12), κρατάει το «ανώτερο» εισιτήριο του Λιγκ Καπ (δηλαδή το ARG 7) και την κενή θέση θα πάρει η αμέσως επόμενη ομάδα του πρωταθλήματος.

Εάν μία ομάδα της Αργεντινής κατακτήσει το Λιμπερταδόρες 2019 ή το Σουνταμερικάνα 2019 αυτομάτως γίνεται αυτή η ARG 1, οπότε η πρωταθλήτρια γίνεται ARG 2 κ.ο.κ.
Εάν κατακτηθούν και οι δύο διοργανώσεις από ομάδες της Αργεντινής, τότε η νικήτρια του Λιμπερταδόρες θα είναι η ARG 1, η νικήτρια του Σουνταμερικάνα η ARG 2, η πρωταθλήτρια η ARG 3 κ.ο.κ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι με τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος, οι πρώτες τρεις ομάδες θα είναι σίγουρα στους ομίλους του Λιμπερταδόρες, η 4η τουλάχιστον στα προκριματικά και όσες τερματίσουν από την 5η μέχρι και την 9η θέση τουλάχιστον στο Σουνταμερικάνα.

Από κει και πέρα και ανάλογα με την εξέλιξη του Λιγκ Καπ 2019, του Κυπέλλου 2019, του Λιμπερταδόρες 2019 και του Σουνταμερικάνα 2019 μπορεί μέχρι και η 7η του πρωταθλήματος να παίξει ομίλους Λιμπερταδόρες, μέχρι και η 8η προκριματικά Λιμπερταδόρες και μέχρι και η 14η στο Σουνταμερικάνα.

ΠΑΤΡΟΝΑΤΟ – ΒΕΛΕΣ (00:00)
Κωδ. ΟΠΑΠ: 1572
Γήπεδο: ΠΡΕΣΜΠΙΤΕΡΟ ΜΠΑΡΤΟΛΟΜΕ ΓΚΡΕΓΙΑ (24.000), ΠΑΡΑΝΑ
Απόσταση: 454 ΧΛΜ.

Σετ αποδόσεων: 4.00 – 3.10 – 2.01

* Παράδοση (τελευταία 10ετία με γηπεδούχο την Πατρονάτο): 0-1-0
* Παράδοση (τελευταία 10ετία συνολικά): 1-2-0
* Στις συνολικά τρεις μεταξύ τους συγκρούσεις η Βέλες δεν έχει καταφέρει να σκοράρει.

ΠΑΤΡΟΝΑΤΟ
Ρεπορτάζ: Μετά την οριακή εκτός έδρας ήττα 1-0 από την Μπόκα, ηττήθηκε με το ίδιο σκορ και στο γήπεδο της Νιούελς. Δέχτηκε το γκολ στο 55ο λεπτό και στη συνέχεια δεν μπόρεσε να αντιδράσει, παρότι είχε αρκετά έντονη παρουσία μπροστά στην εστία των γηπεδούχων.

Αγνοεί τη νίκη εδώ και τέσσερις αγωνιστικές (0-2-2), ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τη διαχωριστική γραμμή της ειδικής κατάταξης παραμονής.

Bet info: Τα 4 τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της έληξαν με over και goal/goal.

Αγωνιστικά νέα: Εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού ο αμυντικός χαφ Λέμος (12/0). Στη θέση του θα ξεκινήσει ο Μπράβο (7/0). Εξακολουθούν να μην μπορούν να αγωνιστούν ο αριστερός μπακ Πανταλεόνε (7/0) και ο επιθετικός Ρεσκαλντάνι (7/0) που δεν έχουν αποθεραπευτεί ακόμα. Τέλος, με απόφαση της τεχνικής ηγεσίας, ο δεξιός μπακ Σεμπάγιος (6/0) θα είναι στο αρχικό σχήμα, αντικαθιστώντας τον Χεμινιάνι (8/0), ο οποίος θα μείνει στον πάγκο.

Πιθανή ενδεκάδα (4-1-4-1): Μπέρτολι – Σεμπάγιος, Σαντόνα, Βέρα, Ουριμπάρι – Μπράβο - Σπερντούτι, Λεντέσμα, Καραμπαχάλ, Κόμας – Μπαρσελό.

ΒΕΛΕΣ
Ρεπορτάζ: Επιβλήθηκε 2-0 εντός έδρας της Ροσάριο Σεντράλ συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία. Πέτυχε τα τέρματά της στο 69’΄με τον μεσοεπιθετικό Ρομπερτόνε και στο 81’ με τον 17χρονο μεσοεπιθετικό Αλμάδα, ο οποίος έφτασε ήδη τα τρία γκολ φέτος σε οκτώ συμμετοχές.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η Σεντράλ παρατάχτηκε με αναπληρωματική ενδεκάδα, καθώς ακολουθούσε ο τελικός του Κυπέλλου, το οποίο τελικά κατέκτησε στη διαδικασία των πέναλτι.

Bet info: Προέρχεται από 5/6 under και no goal.

Αγωνιστικά νέα: Αποθεραπεύτηκε ο – διεθνής με την Εθνική Εκουαδόρ - τερματοφύλακας Ντομίνγκες (12/0), όμως θα είναι ξανά στον πάγκο, καθώς ο Ογιος (2/0) έχει ικανοποιήσει απόλυτα την τεχνική ηγεσία με τις εμφανίσεις του και φαίνεται να κερδίζει τη θέση του βασικού τερματοφύλακα.

Πάντως, σε σχέση με την ενδεκάδα που ξεκίνησε στο νικηφόρο παιχνίδι εναντίον της Σεντράλ, δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αλλαγή.

Πιθανή ενδεκάδα (4-3-3): Ογιος – Γκαστόν Ντίας, Λάσο, Αμπράμ, Κουφρέ – Ρομπερτόνε, Γκαστόν Χιμένες, Νικολάς Ντομίνγκες – Μπουζάτ, Ραμίς, Βάργκας.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: H Βέλες δείχνει φέτος ικανή να επιστρέψει στον πρωταγωνιστικό ρόλο που την είχαμε συνηθίσει στο – όχι μακρινό – παρελθόν. Δεν πείθει το τελευταίο διάστημα η Πατρονάτο. Το διπλό μπορεί να αποτελέσει επιλογή μας. (2)

ΜΠΕΛΓΡΑΝΟ – ΤΙΓΚΡΕ (02:15)
Κωδ. ΟΠΑΠ: 1573
Γήπεδο: ΕΛ ΧΙΧΑΝΤΕ ΝΤΕ ΑΛΜΠΕΡΝΤΙ (31.000), ΚΟΡΔΟΒΑ
Απόσταση: 677 ΧΛΜ.
Σετ αποδόσεων: 2.10 – 3.15 – 3.60

* Παράδοση (τελευταία 10ετία με γηπεδούχο την Μπελγράνο): 3-2-1
* Παράδοση (τελευταία 10ετία συνολικά): 4-3-3
* Οι 4 στις 6 πιο πρόσφατες αναμετρήσεις τους επιβεβαίωσαν το σύνολο τερμάτων 2-3.

ΜΠΕΛΓΡΑΝΟ ΚΟΡΔΟΒΑ
Ρεπορτάζ: Απέσπασε ισοπαλία 1-1 στην έδρα της Κολόν Σάντα Φε και πήρε έναν πολύτιμο βαθμό στη μάχη που δίνει για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Δέχτηκε πρώτη γκολ στο 29’ αλλά ισοφάρισε στο 43’ με τον επιθετικό Σουάρες. Στην επανάληψη έγιναν λίγες φάσεις μπροστά και στις δύο εστίες χωρίς να αλλάξει κάτι.

Πάντως χρειάζεται και νίκες για να μπορέσει να πετύχει την παραμονή της και σε αυτόν τον τομέα δεν τα έχει πάει καθόλου καλά τις τελευταίες 11 αγωνιστικές (1-4-6).

Bet info: Προέρχεται από 3/3 goal/goal.

Αγωνιστικά νέα: Αποθεραπεύτηκαν ο μεσοεπιθετικός Λούγκο (7/1) και ο μέσος Μαρτίν Ριβέρο (3/0) και επανέρχονται στο βασικό σχήμα. Αντίθετα τραυματίστηκε ο αριστερός μπακ Λούνα (10/0) και στη θέση του θα ξεκινήσει ο Ολιβάρες (10/0). Εκτός αποστολής ο τιμωρημένος κεντρικός αμυντικός Κιρόγα (8/0).

Πιθανή ενδεκάδα (4-4-1-1): Ριγκαμόντι – Γκιντάρα, Μενόσε, Νάνι, Ολιβάρες – Σεκέϊρα, Μαρτίν Ριβέρο, Λέρτορα, Αλανίς - Λούγκο - Σουάρες.ΤΙΓΚΡΕ
Ρεπορτάζ: Ηττήθηκε 1-3 εντός έδρας από τη Γοδόι Κρουζ και το έργο της παραμονής της δυσκόλεψε πάρα πολύ, καθώς απέχει πλέον 11 βαθμούς από τη γραμμή σωτηρίας της ειδικής κατάταξης υποβιβασμού. Εμεινε πίσω στο σκορ στο 23’ αλλά λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου έφτασε στην ισοφάριση με τον επιθετικό Φεντερίκο Γκονσάλες. Όμως στην επανάληψη εμφανίστηκε άτολμη και αγχωμένη, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι φιλοξενούμενοι φτάνοντας σε μία μεγάλη νίκη.

Bet info: Προέρχεται από 4/4 over και 5/5 goal/goal.

Αγωνιστικά νέα: Παραμένουν εκτός λόγω τιμωρίας ο τερματοφύλακας Μπατάγια (10/0) και ο κεντρικός αμυντικός Κανούτο (13/0). Αντίθετα εξέτισε ο αμυντικός χαφ Πρέντιγκερ (12/0). Εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις ο αριστερός μπακ Λούκας Ροντρίγκες (9/0). Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται ξανά ο Μαρινέλι (5/0).

Πιθανή ενδεκάδα (4-4-2): Μαρινέλι – Κάιρε, Νις, Μοϊράγκι, Ντιέγκο Σόσα – Μοντίγιο, Πρέντιγκερ, Ορτίς, Ντιέγκο Μοράλες – Λούνα, Φεντερίκο Γκονσάλες.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ:. Ντέρμπι παραμονής, με τους φιλοξενούμενους, πάντως, να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι γηπεδούχοι. (1)

Χρήστος Χρυσαΐτης