Ο τελικός Κυπέλλου της ερχόμενης Πέμπτης ανάμεσα σε Ροσάριο Σεντράλ και Χιμνάσια, καθώς επίσης και ο τελικός του Λιμπερταδόρες της προσεχούς Κυριακής ανάμεσα σε Μπόκα και Ρίβερ, είναι λογικό να επισκιάζουν το πρωτάθλημα. Ρίβερ και Χιμνάσια θα προφυλάξουν όλους τους βασικούς τους, αντίθετα η Μπόκα θα παίξει απόψε με μία μικτή βασικών και αναπληρωματικών.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ:
Οι 26 ομάδες αγωνίζονται από μία φορά μεταξύ τους σε  25 αγωνιστικές. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη κατακτά το πρωτάθλημα, ενώ οι τέσσερις τελευταίες στην ειδική κατάταξη παραμονής - που αφορά την τελευταία τριετία - υποβιβάζονται στη 2η κατηγορία. Από τη Σεγκούντα θα ανέβουν δύο σύλλογοι και άρα το πρωτάθλημα 2019/2020 θα γίνει με 24 ομάδες.

Στις διεθνείς διοργανώσεις του 2020 η Αργεντινή δικαιούται 12 εισιτήρια, 6 στο Λιμπερταδόρες (5 στους ομίλους και 1 στα προκριματικά) και 6 στο Σουνταμερικάνα. Εάν μία ομάδα της Αργεντινής κατακτήσει το Λιμπερταδόρες 2019 ή το Σουνταμερικάνα 2019 δίνει στη χώρα της ένα επιπλέον εισιτήριο στους ομίλους του Λιμπερταδόρες (άρα 6+1=7). Αν και οι δύο διοργανώσεις κατακτηθούν από συλλόγους της Αργεντινής, τότε αυτή θα εκπροσωπηθεί με δύο επιπλέον ομάδες στους ομίλους του Λιμπερταδόρες (7+1=8).

Για το Λιμπερταδόρες 2020 η κατανομή των εισιτηρίων θα γίνει ως εξής:
ARG 1: η πρωταθλήτρια
ARG 2: η δευτεραθλήτρια
ARG 3: η Κυπελλούχος
ARG 4: η νικήτρια του νεοσύστατου Λιγκ Καπ που θα διεξαχθεί μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα
ARG 5: η 3η του πρωταθλήματος
ARG 6: η 4η του πρωταθλήματος

Οι ομάδες από ARG 1 μέχρι ARG 5 μπαίνουν απευθείας στους ομίλους, ενώ η ARG 6 πάει στα προκριματικά.

Εάν η νικήτρια του Κυπέλλου (ARG 3) έχει παράλληλα αναδειχτεί πρωταθλήτρια (ARG 1) ή δευτεραθλήτρια  (ARG 2), κρατάει το «ανώτερο» εισιτήριο (δηλαδή το ARG 1 ή το ARG 2) και τη θέση του Κυπέλλου (ARG 3) την κερδίζει η φιναλίστ του Κυπέλλου. 
Ομοίως εάν η νικήτρια του Λιγκ Καπ (ARG 4) έχει παράλληλα αναδειχτεί πρωταθλήτρια (ARG 1) ή δευτεραθλήτρια  (ARG 2), κρατάει το «ανώτερο» εισιτήριο (δηλαδή το ARG 1 ή το ARG 2) και τη θέση του Λιγκ Καπ (ARG 4) την κερδίζει η φιναλίστ του Λιγκ Καπ.  

Αντίθετα εάν η νικήτρια του Κυπέλλου (ARG 3) ή του Λιγκ Καπ (ARG 4) έχει παράλληλα καταλάβει στο πρωτάθλημα την 3η θέση (ARG 5) ή την 4η θέση (ARG 6), κρατά αυτή το εισιτήριο του Κυπέλλου ή του Λιγκ Καπ αντίστοιχα και το κενό εισιτήριο που μένει πάει στην επόμενη ομάδα του πρωταθλήματος, δηλαδή σε αυτήν που τερμάτισε 5η.

Για το Σουνταμερικάνα 2020 η κατανομή των εισιτηρίων θα γίνει ως εξής:
ARG 7: η φιναλίστ του Λιγκ Καπ (ΟΧΙ του Κυπέλλου).
ARG 8: η 5η του πρωταθλήματος
ARG 9: η 6η του πρωταθλήματος
ARG 10: η 7η του πρωταθλήματος
ARG 11: η 8η του πρωταθλήματος
ARG 12: η 9η του πρωταθλήματος

Εάν η φιναλίστ του Λιγκ Καπ (ARG 7) έχει με κάποιο τρόπο εξασφαλίσει εισιτήριο για το Λιμπερταδόρες, τότε την κενή θέση θα πάρει η ηττημένη των ημιτελικών του Λιγκ Καπ που τερμάτισε σε καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα.
Από την άλλη εάν η φιναλίστ του Λιγκ Καπ (ARG 7), έχει παράλληλα τερματίσει μεταξύ 5ης και 9ης θέσης (ARG 8-ΑRG 12), κρατάει το «ανώτερο» εισιτήριο του Λιγκ Καπ (δηλαδή το ARG 7) και την κενή θέση θα πάρει η αμέσως επόμενη ομάδα του πρωταθλήματος.

Εάν μία ομάδα της Αργεντινής κατακτήσει το Λιμπερταδόρες 2019 ή το Σουνταμερικάνα 2019 αυτομάτως γίνεται αυτή η ARG 1, οπότε η πρωταθλήτρια γίνεται ARG 2 κ.ο.κ.
Εάν κατακτηθούν και οι δύο διοργανώσεις από ομάδες της Αργεντινής, τότε η νικήτρια του Λιμπερταδόρες θα είναι η ARG 1, η νικήτρια του Σουνταμερικάνα η ARG 2, η πρωταθλήτρια η ARG 3 κ.ο.κ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι με τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος, οι πρώτες τρεις ομάδες θα είναι σίγουρα στους ομίλους του Λιμπερταδόρες, η 4η τουλάχιστον στα προκριματικά και όσες τερματίσουν από την 5η μέχρι και την 9η θέση τουλάχιστον στο Σουνταμερικάνα.

Από κει και πέρα και ανάλογα με την εξέλιξη του Λιγκ Καπ 2019, του Κυπέλλου 2019, του Λιμπερταδόρες 2019 και του Σουνταμερικάνα 2019 μπορεί μέχρι και η 7η του πρωταθλήματος να παίξει ομίλους Λιμπερταδόρες, μέχρι και η 8η προκριματικά Λιμπερταδόρες και μέχρι και η 14η στο Σουνταμερικάνα.

ΑΛΝΤΟΣΙΒΙ – ΣΑΝ ΛΟΡΕΝΤΣΟ (22:10)
Κωδ. ΟΠΑΠ: 960
Γήπεδο: ΧΟΣΕ ΜΑΡΙΑ ΜΙΝΕΓΙΑ (35.000), ΜΑΡ ΝΤΕΛ ΠΛΑΤΑ
Απόσταση: 415 ΧΛΜ.

Σετ αποδόσεων: 2.68 – 2.86 – 2.93

* Παράδοση (τελευταία 10ετία με γηπεδούχο την Αλντοσίβι): 1-0-0
* Παράδοση (τελευταία 10ετία συνολικά): 2-0-0
* Και στις δύο πρόσφατες αναμετρήσεις τους νίκησε η Αλντοσίβι 1-0.

ΑΛΝΤΟΣΙΒΙ
Ρεπορτάζ: Επέστρεψε στις επιτυχίες επικρατώντας 1-0 της Νιούελς με αυτογκόλ των αντιπάλων στο 32’. Πάντως δεν ικανοποίησε με την εμφάνισή της, καθώς πιέστηκε αρκετά από την αντίπαλό της που είχε περισσότερες τελικές προσπάθειες. Εξαιρετική η εμφάνιση του τερματοφύλακα Πόκρνγιτς.

Bet info: Προέρχεται από 10/11 under συνδυασμένα με no goal.

Αγωνιστικά νέα: Σε σχέση με την ενδεκάδα της προηγούμενης αγωνιστικής, η μόνη αλλαγή θα είναι στην επίθεση, όπου ο Στρακαλούρσι (9/1) θα πάρει τη θέση του Ιριτιέρ (6/0).

Πιθανή ενδεκάδα (4-3-3): Πόκρνγιτς – Βιγιάλμπα, Λιονέλ Γκαλεάνο, Αμόρ, Ινίγκες – Χουάν Γκαλεάνο, Μιλόκ, Χίνο – Κρίστιαν Τσάβες, Στρακαλούρσι, Πισάνο.

ΣΑΝ ΛΟΡΕΝΤΣΟ
Ρεπορτάζ: Προσπαθεί να ανακάμψει. Μία καλή ευκαιρία ήταν το «κλάσικο» της προηγούμενης αγωνιστικής με την Ουρακάν, το οποίο όμως αναβλήθηκε λόγω του «σούπερκλάσικο» (που τελικά επίσης δεν έγινε).

Δεν έχει νίκη στις 5 τελευταίες αναμετρήσεις της σε όλες τις διοργανώσεις (0-2-3). Στο πιο πρόσφατο παιχνίδι της είχε ηττηθεί εντός έδρας 0-2 από την Ατλέτικο Τουκουμάν.

Bet info: Προέρχεται από 4 under.

Αγωνιστικά νέα: Εκτός αποστολής ο κεντρικός αμυντικός Γκονσάλο Ροντρίγκες (6/1) που επιστρέφει από Γενάρη, καθώς επίσης και οι τραυματίες Μπλάντι (επιθετικός, 5/4), Μόουτσε (μεσοεπιθετικός, 10/0) και Κολοτσίνι (κεντρικός αμυντικός, 6/0) Αμφίβολος για την αποστολή ο αριστερός μπακ Γκάμπριελ Ρόχας (4/0).

Πιθανή ενδεκάδα (5-3-2): Ναβάρο – Περέϊρα, Σενέσι, Φεράρι, Ερέρα, Σαλαζάρ – Αριελ Ρόχας, Ινσαουράλντε, Μερλίνι – Πομπλέτε, Μπελούτσι, Μπότα – Ρενιέρο, Γκάϊτς.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Δύσκολο να εκτιμηθεί αυτό το παιχνίδι. Η πορεία της Σαν Λορέντσο είναι πολύ κακή και αναμένεται κάποια στιγμή να αντιδράσει, άλλωστε ούτε η Αλντοσίβι εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Πιο ασφαλές φαντάζει το σύνολο 2-3 τερμάτων. (2-3 γκολ)

ΙΝΤΕΠΕΝΤΙΕΝΤΕ – ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ (02:15)
Κωδ. ΟΠΑΠ: 961
Γήπεδο: ΛΙΜΠΕΡΤΑΔΟΡΕΣ ΝΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑ (51.000), ΑΒΕΓΙΑΝΕΔΑ
Απόσταση: 7 ΧΛΜ.

Σετ αποδόσεων: 2.35 – 3.12 – 3.15

* Παράδοση (τελευταία 10ετία με γηπεδούχο την Ιντεπεντιέντε): 1-4-2
* Παράδοση (τελευταία 10ετία συνολικά): 3-6-5
* Στις τέσσερις πιο πρόσφατες αναμετρήσεις τους με γηπεδούχο την Ιντεπεντιέντε, η Μπόκα δεν έχει καταφέρει να νικήσει (3 ισοπαλίες, 1 ήττα).

ΙΝΤΕΠΕΝΤΙΕΝΤΕ
Ρεπορτάζ: Μετά από κακή εμφάνιση, ηττήθηκε 1-0 στην έδρα της Λανούς και έχασε την ευκαιρία να πλησιάσει στην κορυφή τη μεγάλη της αντίπαλο Ράσινγκ. Δέχτηκε το γκολ στο 80ο λεπτό, χωρίς στη συνέχεια να μπορέσει να αντιδράσει.

Bet info: Προέρχεται από 3/3 εντός έδρας over.

Αγωνιστικά νέα: Εξέτισε ο διεθνής εξτρέμ Μέσα (9/0), ενώ αποθεραπεύτηκε και ο διεθνής Χιλιανός μέσος Φρανσίσκο Σιλβα (4/0). Εκτός ενδεκάδας ο εξτρέμ Σίλβιο Ρομέρο λόγω κακής απόδοσης εναντίον της Λανούς. Μακροχρόνια τραυματίας ο Ουρουγουανός μέσος Μπεναβίδες (3/0).

Πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1): Καμπάνια – Γκαστόν Σίλβα, Μπρίτες, Φιγάλ, Μπούστος – Γκαϊμπόρ, Ντομίνγκο, Φρανσίσκο Σίλβα – Μέσα, Τζιλιότι, Μπράϊαν Ρομέρο.

ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ
Ρεπορτάζ:  Προέρχεται από δύσκολη εντός έδρας νίκη με τέρμα του εξτρέμ Εσπινόσα στο 82’. Παρατάχτηκε με αναπληρωματικό σχήμα ενόψει της ρεβάνς με τη Ρίβερ που τελικά όμως δεν έγινε.

Οσον αφορά τις εξελίξεις για το θέμα αυτό, η Conmebol αποφάσισε να γίνει το παιχνίδι την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου της Μαδρίτης. Η ίδια είχε ζητήσει να κατακυρωθεί υπέρ της ο τελικός λόγω των επεισοδίων που έγιναν εις βάρος των παικτών της άλλα η ανώτατη αρχή του νοτιοαμερικάνικου ποδοσφαίρου είχε διαφορετική γνώμη.

Bet info: Προέρχεται από 4/5 over και 4/5 goal/goal σε όλες τις διοργανώσεις.

Αγωνιστικά νέα: Ο τεχνικός Σκελότο θα ξεκουράσει αρκετούς βασικούς, καθώς υπάρχει κουραστικό ταξίδι για τη Μαδρίτη μπροστά τους για τον …τελικό των τελικών της ερχόμενης Κυριακής. Ετσι δε θα είναι στην αποστολή ο κεντρικός αμυντικός Ισκιέρδος, ο Κολομβιανός αμυντικός χαφ Μπάριος και ο Ουρουγουανός μέσος Νάντες. Σε αυτές τις απουσίες πρέπει να προστεθεί αυτή του τραυματία διεθνή εξτρέμ Παβόν, καθώς επίσης και του επιθετικού Αμπιλα που αντιμετωπίζει έναν ελαφρύ τραυματισμό και προτιμήθηκε να προφυλαχτεί.

Πιθανή ενδεκάδα (4-3-3): Αντράδα – Ολάσα, Μαγκαγιάν, Γκολτς, Μπουφαρίνι – Αλμένδρα, Τσίκο, Γκάγκο – Σάρατε, Μπενεντέτο, Βίγια.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Θα ακολουθήσουμε το κίνητρο που λέει ότι οι γηπεδούχοι θα είναι πιο συγκεντρωμένοι. Επιπλέον θα παραταχτούν πλήρεις, σε αντίθεση με τους πρωταθλητές. Σε πρώτο πλάνο ο άσος, ο οποίος κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα.   (1)

ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ – ΧΙΜΝΑΣΙΑ ΛΑ ΠΛΑΤΑ (02:15)
Κωδ. ΟΠΑΠ: 962
Γήπεδο: ΜΟΝΟΥΜΕΝΤΑΛ (76.000), ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ
Απόσταση: 58 ΧΛΜ.

Σετ αποδόσεων: 1.51 – 3.63 – 7.82

* Παράδοση (τελευταία 10ετία με γηπεδούχο τη Ρίβερ Πλέϊτ): 3-2-0
* Παράδοση (τελευταία 10ετία συνολικά): 6-7-2
* Οι τρεις τελευταίες συγκρούσεις τους έληξαν με
over.

ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ
Ρεπορτάζ: Ηττήθηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου από τη Χιμνάσια στα πέναλτι και πλέον πρέπει να κατακτήσει το Λιμπερταδόρες, εάν θέλει να συμμετάσχει και στην προσεχή διοργάνωση. Προηγήθηκε δύο φορές με τον μεσοεπιθετικό Γκονσάλο Μαρτίνες στο 30’ και τον επιθετικό Πράτο στο 47’, όμως η Χιμνάσια κατάφερε να ισοφαρίσει και να οδηγήσει το ματς στα πέναλτι. Εκεί αστόχησε στο πρώτο χτύπημα ο επιθετικός Πράτο και στο καθοριστικό 6ο ο Ουρουγουανός Μαϊντάνα.

Bet info: Στο φετινό πρωτάθλημα έχει 8/10 under. Εάν προστεθούν και οι τρεις τελευταίες αγωνιστικές του περσινού, φτάνουμε στο 11/13.

Αγωνιστικά νέα: Ο τεχνικός Γκαγιάρδο θα προφυλάξει όλους τους βασικούς πλην του Κολομβιανού επιθετικού Μπορέ που είναι τιμωρημένος για τη ρεβάνς με την Μπόκα. Εξέτισε ο 22χρονος κεντρικός αμυντικός Λούκας Μαρτίνες Κουάρτα (4/0). Αγώνα δρόμου κάνουν οι επιθετικοί Σκόκο (5/2), Μόρα (6/2), καθώς επίσης και ο διεθνής Κολομβιανός μεσοεπιθετικός Κιντέρο (7/1), προκειμένου να είναι έτοιμοι την ερχόμενη Κυριακή.

Πιθανή ενδεκάδα (4-4-2): Λουξ – Μαγιάδα, Μαρτίνες Κουάρτα, Σιμπίγια, Λόγιο, Μορέϊρα – Ντε Λα Κρους, Σόσα, Σουκουλίνι, Φερέϊρα - Μπορέ, Αλβαρες.

ΧΙΜΝΑΣΙΑ ΛΑ ΠΛΑΤΑ
Ρεπορτάζ: Ζει πολύ μεγάλες στιγμές καθώς πέτυχε ιστορική πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου και απέναντι στη Ροσάριο Σεντράλ έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον πρώτο της εθνικό τίτλο μετά το πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει το ….1929! Παράλληλα εφόσον κατακτήσει το Κύπελλο θα παίξει το 2019 στους ομίλους του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, όμως ισοφάρισε πρώτα με τον μεσοεπιθετικό Φαραβέλι στο 34’ και στη συνέχεια με τον Ουρουγουανό επιθετικό Σαντιάγκο Σίλβα στο 60’.

Ο τελικός Κυπέλλου με τη Ροσάριο Σεντράλ θα γίνει την Πέμπτη στη Μεντόσα και είναι προφανές ότι η σκέψη όλων είναι σχεδόν μόνο εκεί…

Bet info: Τα 4 τελευταία της παιχνίδια στο πρωτάθλημα επιβεβαίωσαν το σύνολο τερμάτων 2-3.

Αγωνιστικά νέα: Ο τεχνικός Τρόλιο θα κάνει ολικό ροτέϊσον, καθώς σαφή προτεραιότητα έχει ο τελικός του Κυπέλλου. Από την ενδεκάδα που θα ξεκινήσει, μόνο οι τρεις (Ορέχα, Μπονιφάτσιο, Γκόμες) έχουν μία σχετική εμπειρία. Ολοι οι υπόλοιποι θεωρούνται «δευτερότριτα», αρκετοί από αυτούς μάλιστα αγωνίζονται στη δεύτερη ομάδα του συλλόγου.

Πιθανή ενδεκάδα (4-4-2): Μογιάνο – Παρίνι, Μόντι, Ορέχα, Μπονιφάτσιο – Γκόμες, Κατάλντι, Μπολίβαρ, Ροσάλες  – Ουρτάδο, Καλντερόν.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ολικό ροτέϊσον και για τις δύο ομάδες, που θα χρησιμοποιήσουν όχι μόνο «δεύτερα» αλλά και …«τρίτα». Θεωρούμε ότι οι αναπληρωματικοί της Ρίβερ είναι ανώτεροι αυτών της Χιμνάσια και επειδή ο απλός άσος κινείται πολύ χαμηλά, προτιμάται ο συνδυασμός του με τον άσο ημιχρόνου.  (1/1)

Χρήστος Χρυσαΐτης