Με δύο αναμετρήσεις στην περιφέρεια Σάντα Φε ανοίγει απόψε η αυλαία της 14ης αγωνιστικής. Η Κολόν υποδέχεται στην πόλη Σάντα Φε την Μπελγράνο, ενώ στο Ροσάριο, η Νιούελς φιλοξενεί την Μπελγράνο. Και οι δύο γηπεδούχοι εμφανίζονται με υπηρεσιακούς τεχνικούς. Αφαιρέθηκαν δύο βαθμοί από τη Νιούελς για παρατυπίες στις οικονομικές καταστάσεις της σεζόν 2016/2017.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Οι 26 ομάδες αγωνίζονται από μία φορά μεταξύ τους σε  25 αγωνιστικές. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη κατακτά το πρωτάθλημα, ενώ οι τέσσερις τελευταίες στην ειδική κατάταξη παραμονής - που αφορά την τελευταία τριετία - υποβιβάζονται στη 2η κατηγορία. Από τη Σεγκούντα θα ανέβουν δύο σύλλογοι και άρα το πρωτάθλημα 2019/2020 θα γίνει με 24 ομάδες.

Στις διεθνείς διοργανώσεις του 2020 η Αργεντινή δικαιούται 12 εισιτήρια, 6 στο Λιμπερταδόρες (5 στους ομίλους και 1 στα προκριματικά) και 6 στο Σουνταμερικάνα. Εάν μία ομάδα της Αργεντινής κατακτήσει το Λιμπερταδόρες 2019 ή το Σουνταμερικάνα 2019 δίνει στη χώρα της ένα επιπλέον εισιτήριο στους ομίλους του Λιμπερταδόρες (άρα 6+1=7). Αν και οι δύο διοργανώσεις κατακτηθούν από συλλόγους της Αργεντινής, τότε αυτή θα εκπροσωπηθεί με δύο επιπλέον ομάδες στους ομίλους του Λιμπερταδόρες (7+1=8).

Για το Λιμπερταδόρες 2020 η κατανομή των εισιτηρίων θα γίνει ως εξής: 

ARG 1: η πρωταθλήτρια
ARG 2: η δευτεραθλήτρια
ARG 3: η Κυπελλούχος
ARG 4: η νικήτρια του νεοσύστατου Λιγκ Καπ που θα διεξαχθεί μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα

ARG 5: η 3η του πρωταθλήματος
ARG 6: η 4η του πρωταθλήματος

Οι ομάδες από ARG 1 μέχρι ARG 5 μπαίνουν απευθείας στους ομίλους, ενώ η ARG 6 πάει στα προκριματικά.

Εάν η νικήτρια του Κυπέλλου (ARG 3) έχει παράλληλα αναδειχτεί πρωταθλήτρια (ARG 1) ή δευτεραθλήτρια  (ARG 2), κρατάει το «ανώτερο» εισιτήριο (δηλαδή το ARG 1 ή το ARG 2) και τη θέση του Κυπέλλου (ARG 3) την κερδίζει η φιναλίστ του Κυπέλλου.  

Ομοίως εάν η νικήτρια του Λιγκ Καπ (ARG 4) έχει παράλληλα αναδειχτεί πρωταθλήτρια (ARG 1) ή δευτεραθλήτρια  (ARG 2), κρατάει το «ανώτερο» εισιτήριο (δηλαδή το ARG 1 ή το ARG 2) και τη θέση του Λιγκ Καπ (ARG 4) την κερδίζει η φιναλίστ του Λιγκ Καπ.   

Αντίθετα εάν η νικήτρια του Κυπέλλου (ARG 3) ή του Λιγκ Καπ (ARG 4) έχει παράλληλα καταλάβει στο πρωτάθλημα την 3η θέση (ARG 5) ή την 4η θέση (ARG 6), κρατά αυτή το εισιτήριο του Κυπέλλου ή του Λιγκ Καπ αντίστοιχα και το κενό εισιτήριο που μένει πάει στην επόμενη ομάδα του πρωταθλήματος, δηλαδή σε αυτήν που τερμάτισε 5η.

Για το Σουνταμερικάνα 2020 η κατανομή των εισιτηρίων θα γίνει ως εξής: 

ARG 7: η φιναλίστ του Λιγκ Καπ (ΟΧΙ του Κυπέλλου).
ARG 8: η 5η του πρωταθλήματος
ARG 9: η 6η του πρωταθλήματος
ARG 10: η 7η του πρωταθλήματος

ARG 11: η 8η του πρωταθλήματος
ARG 12: η 9η του πρωταθλήματος

Εάν η φιναλίστ του Λιγκ Καπ (ARG 7) έχει με κάποιο τρόπο εξασφαλίσει εισιτήριο για το Λιμπερταδόρες, τότε την κενή θέση θα πάρει η ηττημένη των ημιτελικών του Λιγκ Καπ που τερμάτισε σε καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα.
Από την άλλη εάν η φιναλίστ του Λιγκ Καπ (ARG 7), έχει παράλληλα τερματίσει μεταξύ 5ης και 9ης θέσης (ARG 8-ΑRG 12), κρατάει το «ανώτερο» εισιτήριο του Λιγκ Καπ (δηλαδή το ARG 7) και την κενή θέση θα πάρει η αμέσως επόμενη ομάδα του πρωταθλήματος.

Εάν μία ομάδα της Αργεντινής κατακτήσει το Λιμπερταδόρες 2019 ή το Σουνταμερικάνα 2019 αυτομάτως γίνεται αυτή η ARG 1, οπότε η πρωταθλήτρια γίνεται ARG 2 κ.ο.κ.
Εάν κατακτηθούν και οι δύο διοργανώσεις από ομάδες της Αργεντινής, τότε η νικήτρια του Λιμπερταδόρες θα είναι η ARG 1, η νικήτρια του Σουνταμερικάνα η ARG 2, η πρωταθλήτρια η ARG 3 κ.ο.κ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι με τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος, οι πρώτες τρεις ομάδες θα είναι σίγουρα στους ομίλους του Λιμπερταδόρες, η 4η τουλάχιστον στα προκριματικά και όσες τερματίσουν από την 5η μέχρι και την 9η θέση τουλάχιστον στο Σουνταμερικάνα. Από κει και πέρα και ανάλογα με την εξέλιξη του Λιγκ Καπ 2019, του Κυπέλλου 2019, του Λιμπερταδόρες 2019 και του Σουνταμερικάνα 2019 μπορεί μέχρι και η 7η του πρωταθλήματος να παίξει ομίλους Λιμπερταδόρες, μέχρι και η 8η προκριματικά Λιμπερταδόρες και μέχρι και η 14η στο Σουνταμερικάνα.
 

ΚΟΛΟΝ ΣΑΝΤΑ ΦΕ – ΜΠΕΛΓΡΑΝΟ (00:00)
Κωδ. ΟΠΑΠ: 943
Γήπεδο: ΣΕΜΕΝΤΕΡΙΟ ΝΤΕ ΛΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ (40.000), ΣΑΝΤΑ ΦΕ
Απόσταση: 356 ΧΛΜ.

Σετ αποδόσεων: 2.00 – 3.05 – 4.15

* Παράδοση (τελευταία 10ετία με γηπεδούχο την Κολόν): 2-2-2
* Παράδοση (τελευταία 10ετία συνολικά): 4-3-5
* Οι 7 στις 8 πιο πρόσφατες συγκρούσεις τους έληξαν με
under. To ίδιο ισχύει και για τα no goal. Οι 6 στις 8 συνδύασαν το under και το no goal, ενώ οι 5 στις 8 τελείωσαν με under 1,5.

ΚΟΛΟΝ ΣΑΝΤΑ ΦΕ
Ρεπορτάζ: Απέσπασε ισοπαλία 0-0 στην έδρα της Σαν Μαρτίν Τουκουμάν υπό την τεχνική καθοδήγηση του υπηρεσιακού Φουέντες. Οι γηπεδούχοι είχαν την υπεροχή, όμως ανασταλτικά ήταν αρκετά καλή, ενώ όποτε χρειάστηκε, επενέβη αποτελεσματικά ο Ουρουγουανός τερματοφύλακας Μπουριάν.

Συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες στο πρωτάθλημα, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι δύο χαμένοι τελικοί στο Κύπελλο της περιφέρειας Σάντα Φε από την 3ης κατηγορίας Ουνιόν Σουνσάλες (2-3 εκτός, 0-3 εντός), τότε «τρέχει» αρνητικό σερί 6 παιχνιδιών σε όλες τις διοργανώσεις χωρίς νίκη (0-3-3).

Bet info: Στις 6 πιο πρόσφατες εντός έδρας αναμετρήσεις της για το πρωτάθλημα έχει διατηρηθεί αήττητη (3-3-0).

Αγωνιστικά νέα:  Σε σχέση με την ενδεκάδα της προηγούμενης αγωνιστικής, ο Φουέντες θα κάνει μόνο μία αλλαγή, με τον 19χρονο Τσανκαλάϊ (9/2) να ξεκινά στη θέση του Λεγκισαμόν (8/0). Ο τελευταίος, πάντως, θα βρίσκεται στον πάγκο.

Από ενοχλήσεις ταλαιπωρείται ο αμυντικός χαφ Φρίτσλερ (11/0), όμως το πιθανότερο είναι ότι θα μπορέσει να αγωνιστεί από την αρχή. Εάν δεν τα καταφέρει, θα τον αντικαταστήσει ο Μπερνάρντι (8/0).

Πιθανή ενδεκάδα (4-4-1-1): Μπουριάν – Εσκομπάρ, Ορτίς, Ολιβέρα, Τολέδο –Εστιγκαρίμπια, Φρίτσλερ (Μπερνάρντι), Σουκουλίνι, Ερέδια – Τσανκαλάϊ - Κορέα.

ΜΠΕΛΓΡΑΝΟ
Ρεπορτάζ: Αν και προηγήθηκε στο 13’ με πέναλτι του εξτρέμ Σεκέϊρα, δεν μπόρεσε στη συνέχεια να αντισταθεί στην ορμή της Ατλέτικο Τουκουμάν, γνωρίζοντας καθαρή ήττα 1-3. Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο από πλευράς κατοχής και τελικών προσπαθειών, όμως οι φιλοξενούμενοι αποδείχτηκαν πολύ πιο αποτελεσματικοί.

Με αυτό το αποτέλεσμα βρέθηκε ξανά κάτω από τη γραμμή σωτηρίας της ειδικής κατάταξης παραμονής.

Bet info: Προέρχεται από 4 συνεχόμενες εκτός έδρας ήττες.

Αγωνιστικά νέα: Τιμωρημένος ο κεντρικός αμυντικός Κιρόγα (8/0), τον αντικαθιστά ξανά ο Ουρουγουανός Μενόσε (8/0). Εκτός αποστολής και ο μέσος Λούγκο (7/1) που τραυματίστηκε. Στη θέση του ο Αγκίρε (11/2). Τέλος, επιστρέφει στο βασικό σχήμα ο 22χρονος αριστερός χαφ-εξτρέμ Ντενίς Ροντρίγκες (8/0), οπότε ο 21χρονος Μπρουνέτα (10/1) θα είναι στον πάγκο.

Πιθανή ενδεκάδα (4-1-4-1): Ριγκαμόντι – Λούνα, Νάνι, Μενόσε, Γκιντάρα – Λέρτορα - Ντενίς Ροντρίγκες, Αλανίς, Αγκίρε, Σεκέϊρα - Σουάρες.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: H Κολόν στην έδρα της είναι αρκετά δυνατή και, σε αποδόσεις που περιστρέφονται γύρω από την τιμή διπλασιασμού, υπάρχει λογική στη στήριξή της. (1)

ΝΙΟΥΕΛΣ – ΠΑΤΡΟΝΑΤΟ (02:15)
Κωδ. ΟΠΑΠ: 949
Γήπεδο: ΚΟΛΟΣΟ ΝΤΕΛ ΠΑΡΚΕ (42.000), ΡΟΣΑΡΙΟ
Απόσταση: 209 ΧΛΜ.

Σετ αποδόσεων: 1.64 – 3.60 – 5.60

* Παράδοση (τελευταία 10ετία με γηπεδούχο τη Νιούελς): 0-0-0
* Παράδοση (τελευταία 10ετία συνολικά): 0-3-0
* Οι τρεις πρόσφατες επίσημες μεταξύ τους αναμετρήσεις συνδύασαν την ισοπαλία και το
under (δύο φορές 0-0 και μία φορά 1-1), ενώ και σε φιλικό παιχνίδι που είχαν δώσει τον Αύγουστο του 2017 είχαν έρθει 1-1.

ΝΙΟΥΕΛΣ
Ρεπορτάζ: Σε ένα παιχνίδι όπου είχε την εδαφική υπεροχή και δημιούργησε καταστάσεις για γκολ, δεν κατάφερε τελικά να αποκομίσει κάποιο βαθμολογικό όφελος, γνωρίζοντας την ήττα 1-0 στην έδρα της Αλντοσίβι. Μάλιστα το τελικό σκορ διαμορφώθηκε με αυτογκόλ του αριστερού μπακ Μπίτολο στο 32’.

Ο τεχνικός Ντε Φελίπε υπέβαλε την παραίτησή του και στη θέση του ανέλαβε ως υπηρεσιακός ο Εκτορ Μπιντόλιο, μέχρι να βρεθεί μία πιο μόνιμη λύση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πειθαρχική επιτροπή της διοργανώτριας αρχής έκανε δεκτή μία ένσταση που είχε υποβάλει η Λανούς σχετικά με το -3 που της είχε επιβληθεί πέρσι και που τελικά είχε μετατραπεί σε -1. Θυμίζουμε ότι στο περασμένο πρωτάθλημα της είχαν αφαιρεθεί τρεις πόντοι λόγω παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων της σεζόν 2016/2017 και οφειλών σε παλιούς παίκτες. Η ποινή μειώθηκε στο -1, καθώς έγιναν κάποιες πληρωμές, όμως η Λανούς (που έχει έννομο συμφέρον αφού οι δύο ομάδες βρίσκονται κοντά στην ειδική κατάταξη παραμονής), υπέβαλε ένσταση όπου υποστήριζε ότι από τη στιγμή που δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια, το -3 έπρεπε να παραμείνει. Η ένσταση αυτή έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν ξανά οι δύο βαθμοί από τη Νιούελς. Πάντως αυτό το μείον αφορά μόνο την ειδική κατάταξη παραμονής και το περσινό πρωτάθλημα και δεν επηρεάζει τη βαθμολογία του φετινού .

Bet info: Προερχεται από 9/9 under συνδυασμένα με no goal στο πρωτάθλημα.

Αγωνιστικά νέα: Εκτός αποστολής ο αμυντικός χαφ Μπερναρντέγιο (12/0) που τραυματίστηκε σε μία από τις τελευταίες προπονήσεις. Στη θέση του ο Μπράϊαν Ριβέρο (7/0). Δεν έχει αποθεραπευτεί ακόμα ο εξτρέμ Αμορόσο (9/0) και θα τον αντικαταστήσει ο Βίκτορ Φιγκερόα (11/1). Επιστρέφει στην αρχική ενδεκάδα ο 21χρονος κεντρικός αμυντικός Καλεγκάρι (7/0), «στέλνοντας» στον πάγκο τον Παραγουανό Παρέδες (6/0), ενώ το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του επιθετικού Λεάλ (11/1), οδήγησε τον Μπιντόλιο να δοκιμάσει για την κορυφή της επίθεσης τον Φιντριστσέφσκι (2/1).

Πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1): Αγκέρε – Μπίτολο, Φοντανίνι, Καλεγκάρι, Νανταλίν – Μπράϊαν Ριβέρο, Κατσιαμπούε – Φέρτολι, Φόρμικα, Φιγκερόα - Φιντριστσέφσκι.

ΠΑΤΡΟΝΑΤΟ
Ρεπορτάζ: Πάλεψε στην έδρα της πρωταθλήτριας Μπόκα – με την τελευταία να προβαίνει σε εκτεταμένο ροτέισον λόγω Λιμπερταδόρες – όμως τελικά ηττήθηκε με γκολ που δέχτηκε στο 82’. Σε γενικές γραμμές οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, όμως και η ίδια δημιούργησε φάσεις και θα μπορούσε να είχε προηγηθεί.

Εξακολουθεί να βρίσκεται οριακά κάτω από τη γραμμή σωτηρίας της ειδικής κατάταξης υποβιβασμού και συνεχίζει τη μάχη της για την παραμονή.

Bet info: Τα 7 από τα 8 τελευταία της παιχνίδια έληξαν με over και goal/goal.

Αγωνιστικά νέα: Ο τεχνικός Σκατσιαμπούε έμεινε ικανοποιημένος από την αγωνιστική παρουσία της ομάδας του στο «Μπομπονέρα» και προσανατολίζεται στο να παρατάξει την ίδια ενδεκάδα. Στην κορυφή της επίθεσης πάντα ο φορμαρισμένος Ουρουγουανός Μπαρσελό (9/6).

Παραμένουν εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού ο αριστερός μπακ Πανταλεόνε (7/0) και ο επιθετικός Ρεσκαλντάνι (7/0) που προέρχονται από τραυματισμό. Αντίθετα αποθεραπεύτηκε ο έμπειρος μέσος Πάμπλο Λεντέσμα (6/1) και θα είναι στον πάγκο.

Πιθανή ενδεκάδα (4-1-4-1): Μπέρτολι – Ουριμπάρι, Βέρα, Σαντόνα, Χερμινιάνι – Λέμος - Κόμας, Καραμπαχάλ, Μπρινιόνε, Σπερντούτι – Μπαρσελό.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το λογικό φαβορί είναι η Νιούελς αλλά ο άσος έχει πέσει αρκετά χαμηλά. Αντίθετα σε εξαιρετικές τιμές μας προσφέρονται τα πολλά γκολ και η Πατρονάτο αποτελεί αντίπαλο που μπορεί να διακόψει τα συνεχόμενα under των γηπεδούχων.ver)

 

Χρήστος Χρυσαΐτης